Ο τάφος της Αμφίπολης

Ποιος/ποια ετάφη στον τυμβο της Αμφίπολης

• Total voters
    107
To "πιθανή" γιατί το λένε?
Υπάρχει περίπτωση ο τάφος να τελειώνει στο Γ?

Θα ρωτήσω από εδώ κι ας είναι εκτός θέματος, αλλά λίγο-πολύ όλοι, όσοι ασχολούμαστε με αρχαιοπρεπή ζητήματα, είμαστε εστιασμένοι σε αυτό το thread:
Έχετε κάποιο λινκ για χάρτη της Σπαρτιατικής επικράτειας γύρω στο 430 Π.Χ. ;

Απάντηση: Re: Ο τάφος της Αμφίπολης

To "πιθανή" γιατί το λένε?
Υπάρχει περίπτωση ο τάφος να τελειώνει στο Γ?

Μάλλον εννοούν "πιθανή θέση". Μέχρι να επιβεβαιωθεί η θέση του και το είδος του, δεν μπορούν να είναι σίγουροι. Εδώ ήδη έχουν διατυπωθεί εικασίες ότι μάλλον κατεβαίνουν επίπεδο.

Αν μετά από αυτές τις τρεις-τέσσερις εισόδους ακολουθήσει κάθοδος,η διάταξη θα αρχίσει να μοιάζει με αυτή των αιγυπτιακών πάντως.
(Μόνο σε αυτό το σημείο βέβαια,στα υπόλοιπα δεν υπάρχει ομοιότητα. )

egypt-seti-tomb-tunnel-brick-zahi_22986_600x450.jpgimφages.jpgimages.jpg

Last edited:
Aυτες οι εικασιες οφειλονται στο οτι η εκκεντρη πυλη του τριτου θαλαμου βρισκεται χαμηλα,δεν αποκλειεται να υπαρχουν σκαλια στον τριτο θαλαμο που οδηγουν στην πυλη και σε ενα χαμηλοτερο θαλαμο η διαδρομο.
Το θεμα ειναι συμφωνα με μαρτυριες αρχαιολογου στους 100 Μακεδονικους ταφους που εχουν ανασκαφει δεν υπαρχει ουτε ενας με πανω απο δυο θαλαμους και ουτε ενας με γλυπτα,απο την αλλη ειναι ολοι διαφορετικοι μεταξυ τους...
Εντωμεταξυ μετα τις χρονολιγικες εκτιμισεις των καρυατιδων,απο την Περιστερη που τις τοποθετει στον 4 αιωνα π.χ.,της Παλαγγια στον 1αιωνα π.χ.,ερχεται μια τριτη αρχαιολογος και λεει 3 αιωνα...:Banane0:

Last edited:
Iσως για αυτο καλπαζει η φαντασια....

Σφιγγες, Καρυατιδες, Ροδακες.......

Και ο Λεοντας στην κορυφη για κερασακι. Μακαρι αλλα ακουγεται απιθανο.....βασει ιστορικων σημειωσεων.

Mετα τον θανατο του Αλεξανδρου ακομα και το κουφαρι του εκανε τζιζ..ξεπαστρεψαν τους διαδοχους του ,τις γυναικες του ,την μανα του,γι αυτο ισως δεν τιμηθηκε στις Αιγες και στην Βεργινα που ηταν οι βασιλικοι ταφοι,ισως να φτιαξαν ενα κενοταφειο προς τιμην του στην Αμφιπολη,κανεις δεν ξερει αν ο ταφος που επισκεφθηκε ο Καισαρας στην Αλεξανδρεια ειχε μεσα το κουφαρι του Αλεξανδου..η αν εμεινε στην Μεμφιδα η καποιος να το μετεφερε στην Μακεδονια..Απο την αλλη δεν υπαρχει καμια πηγη που να αναφερει καποιο μνημειο προς τιμην του στην Αμφιπολη...

Last edited:
Ανοιξτε κανα Γουγκλη. Κανει θαυματα.
Κι εγώ αυτό έβαλα, αλλά ψάχνω για πιο εξειδικευμένες εικόνες. Έλεγα μήπως σκεφτεί κανείς διαφορετικά από εμένα και με τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά βγάλει καλύτερα αποτελέσματα. Thanks, anyway.

Στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους έχει νομίζω χάρτες με τα όρια του σπαρτιατικού κράτους ανά τους αιώνες, και την εξάπλωση της κυριαρχίας του. Νομίζω εάν κάνεις αναζήτηση για μεσσηνιακούς πολέμους (από εκεί προήλθαν τα εδαφικά κέρδη του καθεαυτό σπαρτιατικού κράτους).

amfipolis2-newaa.jpg

Αναπαράσταση βασισμένη στο σκίτσο του ζωγράφου Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου που αναρτήθηκε στο προσωπικό του ιστολόγιο «Περί τέχνης ο λόγος» (peritexnisologos.blogspot.gr)

Για να δούμε τι άλλο κρύβει αυτός ο λόφος!
Κατασκευαστικά φαίνεται να είναι πολύ μοναδικός!! :cool:

Βαλαβάνης για Αμφίπολη: «Ταφικός θάλαμος χωρίς πόρτα είναι παράλογο»
http://www.protothema.gr/culture/ar...-tafikos-thalamos-horis-porta-einai-paralogo/

Μην βιάζεσαι! :p

Αμφίπολη: Κάνει «σπέκουλα» υπέρ των Σκοπιανών η Παλαγγιά;
http://www.protothema.gr/culture/ar...kanei-spekoula-uper-ton-skopianon-i-palaggia/

Θα δούμε στο τέλος ποιος έχει δίκιο!

Last edited:
Mετα τον θανατο του Αλεξανδρου ακομα και το κουφαρι του εκανε τζιζ..ξεπαστρεψαν τους διαδοχους του ,τις γυναικες του ,την μανα του,γι αυτο ισως δεν τιμηθηκε στις Αιγες και στην Βεργινα που ηταν οι βασιλικοι ταφοι,ισως να φτιαξαν ενα κενοταφειο προς τιμην του στην Αμφιπολη,κανεις δεν ξερει αν ο ταφος που επισκεφθηκε ο Καισαρας στην Αλεξανδρεια ειχε μεσα το κουφαρι του Αλεξανδου..η αν εμεινε στην Μεμφιδα η καποιος να το μετεφερε στην Μακεδονια..Απο την αλλη δεν υπαρχει καμια πηγη που να αναφερει καποιο μνημειο προς τιμην του στην Αμφιπολη...

Δεν ειναι καταγεγραμμενο οτι ο Καισαρας ακουμπησε ατσαλα τη μουμια του Αλεξανδρου και της εσπασε την μυτη (ή αυτι, κατι τετοιο)
κανω λαθος?

Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

Στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους έχει νομίζω χάρτες με τα όρια του σπαρτιατικού κράτους ανά τους αιώνες, και την εξάπλωση της κυριαρχίας του. Νομίζω εάν κάνεις αναζήτηση για μεσσηνιακούς πολέμους (από εκεί προήλθαν τα εδαφικά κέρδη του καθεαυτό σπαρτιατικού κράτους).
Να κάτι που δεν σκέφτηκα, μάλλον αυτό θα μου κάνει τη διαφορά, ψάχνω να βρω σχετικά κι ευχαριστώ!

Δεν ειναι καταγεγραμμενο οτι ο Καισαρας ακουμπησε ατσαλα τη μουμια του Αλεξανδρου και της εσπασε την μυτη (ή αυτι, κατι τετοιο)
κανω λαθος?

Ναι υπαρχει τετοια αναφορα,αλλα λεω οτι δεν μπορει να ειμαστε σιγουροι οτι ηταν ηταν η μουμια του Αλεξανδρου μπορει να ειχε αντικατασταθει...και απ οτι διαβαζω αναφερεται στα μυστικα ημερολογια του Καισαρα που αποδιδονται στον ιδιο και τα εγραψε στα 76 του..

Ο Αυγουστος Καισαρας τον επισκεφθηκε και γινεται αναφορα για το "σπασιμο".. ο Ιουλιος πιο πριν..ο Καλιγουλας μετεπειτα..

Last edited:
Γιατί τόση έκπληξη κάθε φορά που "εμφανίζεται" ένα δωμάτιο?
Τι στην ευχή κάνανε με όλες τις super duper τεχνολογίες και τα γεωραντάρ?
Οι επιστήμονες που τα χειριστήκανε ξέραν να τα διαβάζουνε ή πήγαν και δώσαν το "παρών" για τα 15 λεπτά δημοσιότητας και εκείνοι?

Καλά, είστε σοβαροί;

Εάν σκέφτονται όπως εσείς, ούτε μια σαιζόν δεν θα έβγαζε η ιστορία! Να δείτε πως στον δεύτερο κύκλο μπορεί να ξαναρχίσουν να σκάβουν προς τα πάνω! :p