Ο Θάνατος των Video Club

Re: Ο θάνατος των Video Club

Η γνώμη μου εμένα παντως είναι ότι για να με βάλεις να πληρώσω κάτι πρέπει να είναι καλύτερο απο αυτό που βρίσκω τσάμπα (ποτέ δεν είδα ταινία σε divx-ποτέ δεν αγόρασα dvd από πλανώδιο, ούτε είδα dvd απο εφημερίδα επειδή τα dvd από video club μου προσφεραν καλύτερη ποιότητα και μου άρεσε).
Εν ολίγης δεν θα ξανανοικιάσω η αγοράσω dvd όσο υπάρχουν τα mkv που μου δίνουν καλύτερη ποιότητα. Φέρε μου bluray στα videoclub με ελληνικούς υπότιτλους σε επαρκή ποσότητα απο καινούργιους τίτλους και μόνο τότε θα αγοράσω player και θα νοικιάζω bluray επειδη θα μου προσφέρεις κάτι καλύτερο απο αυτο που έχω και θα αξίζει να το πληρώσω (ειναι πολυ μεγαλα αρχεια τα bluray rips για τις ταχύτητες που έχουμε). Μην περιμένει κανείς να του δίνω λεφτα για να μην κλείσει το μαγαζί του χωρίς να μου προσφερει το κάτι παραπάνω, όσο σκληρό και αν ακούγετε αυτό.
Υ.Γ Δεν έχω καταλάβει ακόμα το πρόβλημα με dvd απο εφημερίδες και περιοδικά. Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι θα περιμένω να δω μία ταινία απο εφημερίδα σε δύο χρόνια αντι να την δω σήμερα η οτι δεν θα την αγοράσω για συλλεκτικούς λόγους επειδή θα μου την δώσουνε σε χάρτινη συσκευασία. Αυτά είναι δικαιολογίες για τις μειωμένες πωλήσεις ενω το πρόβλημα είναι λίγο πιο πολύπλοκο και λίγο πιο ακριβό στην επίλυσή του.

Η γνώμη μου εμένα παντως είναι ότι για να με βάλεις να πληρώσω κάτι πρέπει να είναι καλύτερο απο αυτό που βρίσκω τσάμπα

Το ότι το τσάμπα στην προκειμένη περίπτωση είναι και παράνομο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία υποθέτω, ε;

Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα η παιδεία (σε όλα τα επίπεδα – δεν αναφέρομαι προφανώς μόνο στο σχολείο) και όχι μόνο αυτή, δεν μας δίνει τα εφόδια για να κατανοήσουμε την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Last edited:

Καλά δεν είναι μονο πρόβλημα παιδείας και σαφώς δεν είναι πρόβλημα μόνο αυτης της χώρας (στις περισσότερες χώρες γίνετε αυτό) και πριν αρχίσουμε να συζητάμε για ηθικά θέματα να σου πώ πως η διαφορά του τσάμπα (γρήγορη συνδεση-δεη κτλ) με τα 2-3 ευρώ που θα ενοικιαζόνταν στο vc δεν θα ήταν απαγορευτική για εμένα (μιλάμε για 0,5-1 ευρω ανα ταινία) και για κανένα αν υπήρχαν οι προυποθέσεις που ανάφερα. Και μην μου πείς για αγορες απο το εξωτερικό γιατι εγω και οι περισσότεροι δεν αγοράζουμε αλλα νοικιάζουμε-επιστρέφουμε (ούτε καν τις αντέγραφα τις ταινίες που νοικιαζα).

Το ότι το τσάμπα στην προκειμένη περίπτωση είναι και παράνομο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία υποθέτω, ε;

Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα η παιδεία (σε όλα τα επίπεδα – δεν αναφέρομαι προφανώς μόνο στο σχολείο) και όχι μόνο αυτή, δεν μας δίνει τα εφόδια για να κατανοήσουμε την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εκδικάζεται η υπόθεση του piratebay. Μέχρι να βγει η απόφαση, ας μην κρίνουμε παρακαλώ. Και στην τελική αν είναι παράνομο, γιατί με χρεώνουν για πνευματικά δικαιώματα σε κάθε αγορά DATA αποθηκευτικού μέσου που κάνω;

Καλά δεν είναι μονο πρόβλημα παιδείας και σαφώς δεν είναι πρόβλημα μόνο αυτης της χώρας (στις περισσότερες χώρες γίνετε αυτό) και πριν αρχίσουμε να συζητάμε για ηθικά θέματα να σου πώ πως η διαφορά του τσάμπα (γρήγορη συνδεση-δεη κτλ) με τα 2-3 ευρώ που θα ενοικιαζόνταν στο vc δεν θα ήταν απαγορευτική για εμένα (μιλάμε για 0,5-1 ευρω ανα ταινία) και για κανένα αν υπήρχαν οι προυποθέσεις που ανάφερα. Και μην μου πείς για αγορες απο το εξωτερικό γιατι εγω και οι περισσότεροι δεν αγοράζουμε αλλα νοικιάζουμε-επιστρέφουμε (ούτε καν τις αντέγραφα τις ταινίες που νοικιαζα).

Το ότι γίνεται και αλλού (όχι στον ίδιο βαθμό νομίζω βέβαια) δεν δικαιολογεί κάτι.

Εύχομαι πάντως όλοι να είχαν την νοοτροπία που αναφέρεις (δλδ να έδιναν τα 2-3 Ευρω για ενοικίαση ακόμα και εάν μπορούσαν να έχουν την ταινία τσάμπα).

Δυστυχώς όμως είμαι 100% σίγουρος ότι το ποσοστό αυτό, στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι αμελητέο.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εκδικάζεται η υπόθεση του piratebay. Μέχρι να βγει η απόφαση, ας μην κρίνουμε παρακαλώ. Και στην τελική αν είναι παράνομο, γιατί με χρεώνουν για πνευματικά δικαιώματα σε κάθε αγορά DATA αποθηκευτικού μέσου που κάνω;

Τι σχέση έχει πάλι αυτό;

Αν δεν κάνω λάθος, η δίκη αφορά το Pirate Bay και κατά πόσον είναι υπεύθυνο έναντι του νόμου για την διακίνηση παράνομου υλικού και όχι εάν το υλικό αυτό καθαυτό είναι παράνομο (δεν νομίζω να το αμφισβητεί κανείς αυτό).

Τώρα το αν μας χρεώνουν πνευματικά δικαιώματα για τα αποθηκευτικά μέσα είναι άλλο θέμα. Είναι παράνομο; Δεν ξέρω. Αν είναι πάντως πρέπει να προχωρήσει το θέμα δικαστικά και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.

Το να προβαίνουμε όμως σε αυτοδικίες και συμψηφισμούς, κλέβοντας εμείς από αλλού, είναι απλώς παράλογο και παράνομο αλλά και μία απλή δικαιολογία.

Το ότι γίνεται και αλλού (όχι στον ίδιο βαθμό νομίζω βέβαια) δεν δικαιολογεί κάτι.

Εύχομαι πάντως όλοι να είχαν την νοοτροπία που αναφέρεις (δλδ να έδιναν τα 2-3 Ευρω για ενοικίαση ακόμα και εάν μπορούσαν να έχουν την ταινία τσάμπα).

Δυστυχώς όμως είμαι 100% σίγουρος ότι το ποσοστό αυτό, στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι αμελητέο.

Δεν είναι τσάμπα. Πόσες φορές να το πούμε; Να τα βάλουμε κάτω να δούμε; ΟΤΕ για τη γραμμή τηλεφώνου, ISP, ΔΕΗ, κόστος υπολογιστή. Πόσες ταινίες "κατεβάζουμε το μήνα"; Πόσες ώρες πρέπει να κάνουμε και upload για να έχουμε δικαιώμα download; Αν τα βάλουμε κάτω θα δούμε ότι για να κατεβάζουμε mkv μας έρχεται για 20 ταινίες το μήνα (γιατί περίπου τόσο παίρνει ανα μέση σύνδεση) πανω από 1 ευρώ η ταινία (μόνο ο ISP είναι 15-20). Άρα μην το λέμε τσάμπα έτσι ελαφρά τη καρδία. Απλά το θέμα είναι που καταλήγει το χρήμα. Όταν για παράδειγμα ο ΟΤΕ διαφήμισε το internet και χρησιμοποιούσε το download μουσικής ως θέλγητρο πόσο νόμιμος ήταν; Εννοούσε μόνο τα νόμιμα sites; Μην κοροϊδευόμαστε τώρα.

Last edited:

Τι σχέση έχει πάλι αυτό;

Αν δεν κάνω λάθος, η δίκη αφορά το Pirate Bay και κατά πόσον είναι υπεύθυνο έναντι του νόμου για την διακίνηση παράνομου υλικού και όχι εάν το υλικό αυτό καθαυτό είναι παράνομο (δεν νομίζω να το αμφισβητεί κανείς αυτό).

Τώρα το αν μας χρεώνουν πνευματικά δικαιώματα για τα αποθηκευτικά μέσα είναι άλλο θέμα. Είναι παράνομο; Δεν ξέρω. Αν είναι πάντως πρέπει να προχωρήσει το θέμα δικαστικά και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.

Το να προβαίνουμε όμως σε αυτοδικίες και συμψηφισμούς, κλέβοντας εμείς από αλλού, είναι απλώς παράλογο και παράνομο αλλά και μία απλή δικαιολογία.

Το κατηγορητήριο (το οποίο κατέπεσε στις τρεις πρώτες ώρες της δίκης κατά 90%) αφορούσε πολύ περισσότερα από αυτό που αναφέρεις. Και επαναλαμβάνω γιατί μας χρεώνουν πνευματικά δικαιώματα στα data αποθηκευτικά μέσα; Μήπως ο συμψηφισμός έχει ήδη γίνει ερήμην μας; Και σιγά μην δικαιολογηθώ ή απολογηθώ κι όλας, επειδή κάποιοι στη χώρα μου με θεωρούν τριτοκοσμικό και μου στερούν την πρόσβαση (οσον αφορά την ενοικίαση) σε ελληνικά υποτιτλισμένο HD υλικό, με μεθόδους που άνετα μπορούμε να πούμε ότι φλερτάρουν τα όρια του νόμου περί υγειούς ανταγωνισμού. Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι.

Και στην τελική αν είναι παράνομο, γιατί με χρεώνουν για πνευματικά δικαιώματα σε κάθε αγορά DATA αποθηκευτικού μέσου που κάνω;

Φωτη γνωριζεις φυσικα οτι μονο η ΕΡΤ αποδιδει τα δικαιωματα της αγραφης κασετας στους καλλιτεχνες εε?

Από όσο ξέρω τότε που το είχα ψάξει εγώ στα 80's όταν έγγραφες από τηλεόραση και εμφανίζοταν το logo του καναλιού ήσουν καλλυμένος για οικιακή χρήση. Θυμάμαι που είχαν κινηθεί και τότε οι εταιρίες εναντίον τοων κατασκευαστών VCR και είχαν φάει τα μούτρα τους δικαστικά. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να εισπράξουν ένα ποσοστό από τα ποσά πώλησης των συσκευών αυτών. Αυτό για την ΕΡΤ δεν το ξέρω. Και μου κάνει τρομερή εντύπωση αν ισχύει με την γραφειοκρατεία που υπάρχει. Αλλά αν ισχύει νομίζω πως είναι προς τιμήν της. Μόνο που η κασέτα δεν είναι DATA μέσο. Εγώ μιλάω για σκληρούς δίσκους, CD και DVD Recordables χωρίς την ένδειξη AUDIO, μέχρι και USB Sticks!!!! Έχω κρατησει απόδειξη από αγορά USB stick που αναφέρει παρακράτηση για πνευματικά δικαιώματα!

Μην το μπλέκουμε το θέμα. Εγώ πχ θέλω hd (κατα προτίμησει bluray)αλλα προς ενοικίαση γιατι τις ταινίες τις βλέπω 1 φορα και όχι 10 και δεν θέλω να κάνω συλλογή. Αυτό επειδή δεν μου το προσφέρουν καταφέυγω στα mkv. Με ανάγκάζουν να πληρώνω σύνδεση στο internet (που δεν χρειάζομαι, απο το γραφείο γράφω τώρα) και να εχω τον υπολόγιστή μου ανοιχτό τουλάχιστον 48 ώρες την εβδομάδα για 1 ταινία (για το ratio) καίγοντας και ρευμα και προκαλώντας φθορά στο htpc μου, για να καλύψω αυτή την ανάγκη. Αν μου πείτε που μπορώ να πληρώσω τα πνευματικά δικαιώματα (που σε μία ταινία που νοικιάζω δεν υπερβαίνουν το 0,5 ευρω) να πάω να τα πληρώσω.Τόσο απλά.
Τα υπόλοιπα είναι μόνο για να λέμε κάτι.

Η μήπως πληρώνω πνευματικα δικαιώματα στο αντεγραμενο απο τo videoclub δισκάκι-που πασάρουν ως γνήσιο (αλλα εκει έχει οικονομικά προβλήματα το vc και όλα δικαιολογούνται)?

Καλά, τώρα αρχίσαμε πάλι τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Τα πράγματα είναι απλά από την στιγμή που υπάρχουν νόμοι.

Σε όποιον δεν αρέσουν οι νόμοι να πάει σε άλλη χώρα με νομοθεσία που τον καλύπτει περισσότερο ή να κινητοποιηθεί για να αλλάξει η ισχύουσα.

Άλλως, εφόσον παραβαίνει τους ισχύοντες νόμους, το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι μόκο και να μην εκτίθεται με φθηνές δικαιολογίες.

Τα παραπάνω αφορούν όλους (και εμού συμπεριλαμβανομένου προφανώς).

Ετσι και αλλιως η κουβεντα εχει να κανει με τα vc και αν πρεπει να κλεισουν. Εγω αυτο που ειπα ειναι οτι απο την στιγμη που δεν μου καλυπτουν τις αναγκες μου δεν μου χρειαζονται. Ειναι σαν να εχω ντοματες στον κηπο μου και να μου λες γιατι δεν αγοραζω ντοματες απο τον μαναβη μου, ας μου φερει αγγουρια που δεν εχω για να αγορασω. Για το νομιμο παρανομο και τα πνευματικα δικαιωματα εσυ το αναφερες πιθανος θεωρώντας οτι εχω αγνοια λογω παιδειας του τι ειναι νομιμο η παρανομο και σου εξηγω ότι δεν ειναι αυτοσκοπος η παρανομια αλλα δεν υπαρχει αυτη την στιγμη για πολλους αλλη λυση. Προσωπικα παντως ειλικρινα θα ημουν και παλι ο πρωτος πελατης τους αν κανουν κατι.

Συμφωνα με την λογικη καποιων, οταν εκλεισαν για πρωτη φορα τα VC επρεπε να πανε φυλακη για παραδειγματισμο οσοι παρακολουθουσαν τα (παρανομως εκπεμπομενα ως γνωστον) ιδιωτικα καναλια, μηπως και σωζωνταν οι επιχειρησεις ενοικιασης.

Last edited:
Απάντηση: Ο θάνατος των Video Club

Τα επιχειρήματα περί μη ύπαρξης του σχετικού υλικού μπορούν να σταθούν ως κατηγορίες για διαφυγόντα κέρδη. Δηλαδή, αν σου πει κάποιος ότι έχασε μία πώληση επειδή εσύ κατέβασες κάτι, μπορείς να του αντιτείνεις ότι αυτό που κατέβασες δεν υπήρχε προς πώληση.

Το άλλο μέρος, δηλαδή η μη καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων, θεωρητικά μπορεί να αντιμετωπιστεί με το επιχείρημα του Φώτη περί πληρωμής δικαιωμάτων σε σκληρούς δίσκους και φλασάκια. Αλλά δε μπορεί να αποτελέσει τίποτα παραπάνω από απλό ελαφρυντικό. Ενδεχομένως, αν βρει κάποιος το νόμο που επιβάλλει αυτόν τον φόρο στα μέσα αποθήκευσης, να μπορεί να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Re: Απάντηση: Ο θάνατος των Video Club

Ενδεχομένως, αν βρει κάποιος το νόμο που επιβάλλει αυτόν τον φόρο στα μέσα αποθήκευσης, να μπορεί να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Λευτέρη με πρόλαβες. Επειδή δεν γνωρίζω τον νόμο δεν θα πω παραπάνω. Θα με ενδιέφερε όμως να τον δω. Γιατι αν είναι αυτό που υποψιάζομαι ότι είναι, τότε κάθε άλλο παρά παράνομοι είμαστε...

Θα ήθελα επείσης να δω και τι προβλέπουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι εδώ εταιρίες διανομής με τις εταιρίες παραγωγής του εξωτερικού. Το ενδιαφέρον μου έγγυται στο αν υπάρχει ρήτρα για μη εισαγωγή ελληνικών υποτίτλων σε blue ray και dvd που παραγονται στο εξωτερικό.

Λευτέρη με πρόλαβες. Επειδή δεν γνωρίζω τον νόμο δεν θα πω παραπάνω. Θα με ενδιέφερε όμως να τον δω. Γιατι αν είναι αυτό που υποψιάζομαι ότι είναι, τότε κάθε άλλο παρά παράνομοι είμαστε...

Ακόμα και εάν είναι αυτό που υποψιάζομαι ότι υποψιάζεσαι, το θεωρώ αδύνατο να στέκει, τόσο νομικά όσο και ουσιαστικά, ως αντεπιχείρημα στην παρανομία.

Πως είναι δυνατόν να συναρτάται ένας φόρος σε ένα προϊόν με πράξεις παρανομίας (από μη αναγκαστικά χρήστες του προϊόντος αυτού και όταν δε τα μεγέθη – πχ πωλήσεων του προϊόντος, αριθμός παρανόμων πράξεων κλπ – είναι διαφορετικά και ακαθόριστα) ;

Νομίζω ότι αδίκως προσπαθείς να συμψηφίσεις (και κατ' επέκταση να δικαιολογήσεις) πράγματα και καταστάσεις.

Last edited:

Ακόμα και εάν είναι αυτό που υποψιάζομαι ότι υποψιάζεσαι, το θεωρώ αδύνατο να στέκει, τόσο νομικά όσο και ουσιαστικά, ως αντεπιχείρημα στην παρανομία.

Πως είναι δυνατόν να συναρτάται ένας φόρος σε ένα προϊόν με πράξεις παρανομίας (από μη αναγκαστικά χρήστες του προϊόντος αυτού και όταν δε τα μεγέθη – πχ πωλήσεων του προϊόντος, αριθμός παρανόμων πράξεων κλπ – είναι διαφορετικά και ακαθόριστα) ;

Νομίζω ότι αδίκως προσπαθείς να συμψηφίσεις (και κατ' επέκταση να δικαιολογήσεις) πράγματα και καταστάσεις.

Αναφέρομαι στη νομοθεσία που είχε δημιουργηθεί για τις κασέττες ήχου που επέτρεπε αντίγραφα βασισμένη στο ότι αυτά δεν είναι ίδια σε ποιότητα με τα πρωτότυπα. Τότε θυμάμαι είχε γίνει μεγάλος ντόρος τόσο για τις κασέτες ήχου όσο και για τα recorders.