O τζίβης ο 700άρης αποκάλεσε γατάκι την παννυ 65vt20

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Δημιουργία νέου play room και αγορα projector

Plasma τριετιας entry level

Τι σχέση έχει το μαύρο των πλάσμα με των προβολέων? Ποιος προβολέας ανεξαρτήτως τεχνολογίας μπορεί να πετύχει τέτοιες στάθμες? Μην βιαστείτε για τα LCOS, μιλάμε για το μαύρο μέσα στην ταινία, αλλιώς σε μαύρη καρτέλα, υπάρχουν ένα κάρο προβόλια που κλείνουν τελείως την ίριδα και το αποτέλεσμα είναι μαύρο και άραχνο.

Μιλάω για κατηγορία διχιλιαρου (επειδή ο φίλος είπε οτι μπορεί να παει μέχρι τα 1500 - έχει ήδη πλησιάσει το διχιλιαρο / αν δε μιλήσουμε για μτχ, το "χει" άνετα)

Και η γνώμη μου ειναι οτι η κατηγορία διχιλιαρου δικαιολογεί απόλυτα τη διαφορά κόστους από αυτή του χιλιαρικου (και θετει το κάτω όριο για ένα αξιοπρεπές / καλό μαύρο - που ξεχναει κανείς στα 1000 ευρώ)

(τα DLP "επιβιώνουν" ακόμα μόνο στα πολύ χαμηλά κόστη / ποιότητα και στα business μοντέλα (όπου πάλι θέμε Φως και δεν μας ενδιαφέρει η ποιότητα (μαύρο)))

Είχα καταλάβει ότι ο φίλος μας ενδιαφέρεται για εισαγωγικό μοντέλο χρηματικά.

Τα DLP επιβεβαιώνουν τα πολύ χαμηλά κόστη ή τα πολύ υψηλά. Πάντα για H.C. μιλώντας..

Re: Δημιουργία νέου play room και αγορα projector

Δηλαδη κανενας προβολεας δε μπορει να πιασει σε προσεγμενο χωρο το μεσοσταθμικο μαυρο μιας spva;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Με αντιστοιχη αντιθεση;

Δηλαδη κανενας προβολεας δε μπορει να πιασει σε προσεγμενο χωρο το μεσοσταθμικο μαυρο μιας spva;

Με αντιστοιχη αντιθεση;

Δεν θα σου πω νούμερα αλλά αίσθηση:

O JVC 700 σε bat cave ειναι επικίνδυνα κοντά με την Panny 65vt20 του σαλονιού.

Απάντηση: Re: Δημιουργία νέου play room και αγορα projector

Στα πολύ ψηλά, ειναι μεγάλη η κουβέντα....

Θεωρώ οτι επιβιώνουν για λόγους που δεν αφορούν την ποιότητα (μαύρο) - ναι, ξέρω οτι δεν ειναι η μόνη παράμετρος ποιότητας αλλά ειναι η βασικότερη - αλλά πάλι το πολύ φως.

DLP δλδ υψηλής κατηγορίας θα παρει (αν πάρει...) κάποιος που θέλει πολλές ίντσες και αναγκαστικά πολύ φως και ο οποίος ειναι έτοιμος να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα "μαύρο".

Το ''μαύρο'' είναι μια έννοια αρκετά συγκεχυμένη. Το ότι τα DLP στέκονται ακόμα καλά στις κατηγορίες του οφείλεται στη διαχείριση που κάνουν με το φως κρατώντας το ansi contrast σε υψηλά επίπεδα, παρότι η εξέλιξη των τσιπ έχει σταματήσει εδώ και χρόνια. Μαύρο, μπορεί να έχει και ένας προβολέας με πολύ επιθετική ίριδα και με το πρώτο λευκό πιξελάκι να μην βλέπεται, γι' αυτό λέω ότι το μαύρο είμαι μια έννοια αρκετά ''περίεργη''. Όσον αφορά τα DLP των υψηλών κατηγοριών, δεν διαθέτουν μόνο φως. Σίγουρα δεν έχουν το on/off των LCOS, όμως, η κατασκευή τους καθώς και τα υλικά είναι εξαιρετικής ποιότητας πράγμα που συντελεί σε θαυμάσια απόδοση.

Με αντιστοιχη αντιθεση;

Αν μιλάς για ansi, όχι, δεν μπορεί.

Διαφωνούμε και προς την αίσθηση, αλλά, δεν πειράζει...ακόμα και το batcave δεν μπορεί να κάνει το 500:1, 5000:1.

Όταν λέμε μαύρο, ξέρουμε κι οι 2 τι εννοούμε (που προφανώς δεν προέρχεται από ίριδα κλπ).

Τώρα, στη κόντρα on/off vs ansi δεν θα μπω γιατί τη θεωρώ ανούσια. Το αποτέλεσμα / αίσθηση μετράει και όχι τα νούμερα.

Όσον αφορά τα ακριβά dlp, ότι υλικά και να φοράνε, μαύρο και εικόνα JVC δεν έχουν.

Και να μου χάριζαν τον ακριβότερο dlp για τις 110-120", θα εμενα με τον JVC μου.

Αν πάλι είχα ν ανοίξω 140" +, ναι, φυσικά θα το σκεφτόμουν.

Τέλος, όσον αφορά την αίσθηση, θα μου επιτρέψεις να υποθέσω ότι δεν έχεις δει live τη σύγκριση που λέω, όποτε το σχόλιο είναι μάλλον άτοπο.

Απάντηση: Δημιουργία νέου play room και αγορα projector

Ok, αν η αίσθησή σου είναι ότι ένα μέσο με 10 φορές χειρότερο κόντραστ δίνει καλύτερη αντίθεση, δεν έχω κάτι να προσθέσω.

Να συμφωνήσω και να ενισχύσω αυτό που λες. Εγώ έχω μια πανασονικ 50'gt60 στο σαλόνι και ένα jvc x-35 σε ένα δωμάτιο που μπορείς να το πεις φροντισμένο (σκουρόχρωμοι τοίχοι, ταβάνι κλπ.). H αίσθηση σε σκοτεινές σκηνές είναι ότι ο jvc είναι πιο σκοτεινός από την παννυ, δεν ξέρω για απόλυτα νουμερα αλλά σαν αίσθηση που αποκομίζεις. Είναι δε τόσο απολαυστικός ο x-35 σε ταινίες που σκέφτομαι να πουλήσω την παννυ.

Ok, αν η αίσθησή σου είναι ότι ένα μέσο με 10 φορές χειρότερο κόντραστ δίνει καλύτερη αντίθεση, δεν έχω κάτι να προσθέσω.

Που είδες να γράφω για μεγαλύτερη (όχι καλύτερη) αντίθεση;

Είπα "πλησιάζει επικίνδυνα", ήτοι, μικρότερη αντίθεση αλλά σαν αίσθηση, πολύ κοντά.

Είναι δε τόσο απολαυστικός ο x-35 σε ταινίες....

Αυτό ακριβώς λέω

Και είναι αυτό που αδυνατεί να καταλάβει ο Γιαννης, μένοντας μόνο στα νούμερα και μη έχοντας σχετική εμπειρία (όπως συμπεραίνω και από το γεγονός ότι δεν είπε κάτι διαφορετικό όταν τον ρώτησα αν έχει κάνει πχ live τη σύγκριση στην οποία αναφέρθηκα)

Anyway, όπως τη βρίσκει ο καθένας (χωρίς καμία δόση ειρωνείας) :-)

Που είδες να γράφω για μεγαλύτερη (όχι καλύτερη) αντίθεση;

Είπα "πλησιάζει επικίνδυνα", ήτοι, μικρότερη αντίθεση αλλά σαν αίσθηση, πολύ κοντά.

Αυτό ακριβώς λέω

Και είναι αυτό που αδυνατεί να καταλάβει ο Γιαννης, μένοντας μόνο στα νούμερα και μη έχοντας σχετική εμπειρία (όπως συμπεραίνω και από το γεγονός ότι δεν είπε κάτι διαφορετικό όταν τον ρώτησα αν έχει κάνει πχ live τη σύγκριση στην οποία αναφέρθηκα)

Anyway, όπως τη βρίσκει ο καθένας (χωρίς καμία δόση ειρωνείας) :-)

Ναι, έχεις δίκιο. Δεν έγραψες μεγαλύτερη αντίθεση, λάθος δικό μου.

Σύριε, δεν παραγνωρίζω τίποτα. Η κουβέντα των ''αισθήσεων'' σε συγκριτικές καταστάσεις, απλά συγκριτικές καταστάσεις, δεν οδηγεί πουθενά. Επίσης, δεν οδηγεί πουθενά η σύγκριση δύο διαφορετικών μέσων τεχνολογίας. Τα έχουμε γράψει 1000 φορές. Δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν μήλα με πορτοκάλια. Δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί ένα αυτόφωτο μέσο με σχεδόν μηδενικές απώλειες με ένα ετερόφωτο και όλους τους περιορισμούς που διακρίνουν τον τρόπο προβολής ακόμα και σε bat cave. Δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί ένα μέσο με φως 100-120 nits και μαύρο στα τάρταρα με ένα άλλο με φως 40 nits και πολύ καλό μαύρο. Όταν καθίσεις στις σωστές αποστάσεις μπροστά στα 2 αυτά μέσα, το μπαμ που θα κάνει η τηλεόραση σε σχέση με τον προβολέα δεν έχει σύγκριση όσον αφορά την αντίθεση. Είναι η ημέρα με τη νύχτα. Ναι, μπορεί στις σκοτεινές σκηνές να πλησιάζουν, αλλά, δεν είναι η πλειονότητα των ταινιών τα φίδια και οι καράφλες του γάτου. Η πλειονότητα των ταινιών χαρακτηρίζεται από το λεγόμενο intrascene contrast. Τα πατερνάκια του ansi και του on/off εξυπηρετούν ακριβώς αυτό τον σκοπό. Να αναδείξουν το intrascene contrast των μέσων στις ταινίες. Σε καμμιά περίπτωση και ποτέ δεν είναι δυνατόν ενα μέσο να γράφει πολύ καλύτερα νούμερα σε ansi και on/off και να έχει χειρότερη ή ίση απόδοση με ένα άλλο που μετράει πιο κάτω, στην απόδοση του intrascene contrast. Αυτό το απλό γράφω.

Η αίσθηση είναι ένα θέμα τελείως μα τελείως υποκειμενικό χωρίς ούτε μισή παράμετρο αναφοράς. Φυσικά και έχω δει τον 700άρη (όχι σε batcave), φυσικά και έχω δει την VT. Αν πάμε καθαρά και ξάστερα σε ποιότητα εικόνας και μόνον σε αυτό, δεν υπάρχει σύγκριση ούτε καν μάχη. Ακόμα υποθέτοντας ότι το προβολικό παίρνει άριστα σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της εικόνας, η διαφορά στην αντίθεση είναι τόσο μεγάλη που αποτελεί το σημαντικότερο wow point για τον καθένα που παρακολουθεί μια τέτοια σύγκριση.

Η βιντεοπροβολή και δη η εμπρόσθια έχει φανατικούς θαυμαστές και πιστούς ''οπαδούς'' όχι γιατί δίνει καλύτερη ποιότητα εικόνας από κορυφαίες τηλεοράσεις. Είναι το όλο concept της βιντεοπροβολής που μαγεύει. Είναι οι περιορισμοί των αποστάσεων θέασης των τηλεοράσεων που κάνουν μαγική την ''μεγάλη εικόνα'' του προβολέα. Ποιος κάθεται στα 1.8 μέτρα μπροστά από την 50άρα τηλεόρασή του? (γάτε μην μιλάς εσύ...δεν πιάνεσαι!!:flipout:). Αυτομάτως, η εικόνα του προβολέα γίνεται μεγάλη! Αυτό αρέσει! Επίσης...το όλο σκηνικό με το φως πάνω στο πανί, αρέσει! Η κινηματογραφική προοπτική η οποία καλώς ή κακώς έχει συνδεθεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο προβολής και όχι με αυτόν της τηλεόρασης, είναι στοιχεία που προσδίδουν ομορφιά στο όλο εγχείρημα. Εδώ βρίσκεται το ζουμί της βιντεοπροβολής. Είναι ανούσιο να προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι ένας βιντεοπροβολέας εμπρόσθιας προβολής μπορεί να φτάσει ποτέ ποιοτικά τις κορυφαίες υλοποιήσεις τηλεοράσεων.

Φυσικά, ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την όποια του αίσθηση, οπότε σε αυτό δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Αν για σένα, η αίσθηση ποιότητας του 700άρη πλησιάζει έστω αυτήν της VT, θεωρώ ότι υπερβάλλεις...just my opinion.-bye-

Last edited:

καλά ο γάτος έχει πεί και κάτι άλλο όταν είδε τον 700άρη αλλά εγώ δεν είμαι μαρτυριάρης.
Αν το μαύρο της vt έχει διπλασιαστεί έχει πάει στα επίπεδα μιας lcd και δεν νομίζω καλιμπραρισμένη να κτυπάει 120 nits της lcd συνεπώς μιλάμε για μια αντίθεση κάπου στα 2000 με 2500:1. Θεωρώ ότι η σύγκριση με τον 700άρη ακόμα και σε ένα τυπικό σαλόνι (όπως τον έχω δεί εγώ) έχει κάποιο νόημα.

Αλλά επειδή υπάρχει κόσμος που διαβάζει το νήμα για να μην υπάρξουν παρερμηνείες η σύγκριση αφορά το συγκεκριμένο μοντέλο προβολέα που ανήκει στην top κατηγορία . Η εικόνα ενός entry - medium level προβολέα απέχει πολύ σε αντίθεση από μια τηλεόραση και στο παρελθόν ένα μικρό ποσοστό κατόχων entry level προβολέα έχουν απογοητευτεί από την αντίθεση (είδαν ένα ξεπλυμένο πράγμα σε αφρόντιστο χώρο) και δεν γοητεύτηκαν από τη μεγάλη εικόνα. Συνήθως βέβαια οι πρώτες αντιδράσεις κάποιου που βλέπει ταινία σε 100 και 110 ίντσες από τα 3 μέτρα είναι να μαζέψει το σαγόνι του από το πάτωμα γιατί έχει συνδυάσει την θέαση ταινίας με τον κινηματογράφο και αυτό που βλέπει είναι πιο κοντά. Όταν καταλαβαίνει ότι με 1000 περίπου ευρώ μπορεί να στήσει στο σπίτι του αυτό που βλέπει (τόσο έχει μια 55άρα χαμηλή - μεσαία σειρά) μπαίνει πιο εύκολα στο τρυπάκι.

Ναι, βρε Γιαννη, αυτό λέω, να δουμε τα πραγματα πιο χαλαρα και να απολαμβάνουμε (αντί να μετράμε).

Ο 700αρης σε bat wave (το οποιο btw κανει τεράστια διαφορά - την οποία μάλλον υποτιμάς και η οποία δεν ξέρω τι θα δίνει στα νούμερα) είναι τοσο wow οσο καμία TV σε κανένα καθιστικό.

Simple as that.

Και γι αυτό σου βάζω ότι στοίχημα θες (η μέχρι τωρα εμπειρία μου μετράει επιβεβαιωση της αποψης αυτής στο 100%).

Και ο ορος ''ποιότητα'' φυσικά τείνει περισσότερο προς το ''wow'' (και δεν μιλάω για ''wow'' τυπου τουμπιασμένα χρώματα - αλλα wow από ανθρώπους που έχουν μια εμπειρία στο αντικείμενο) παρα στο υψηλότερο contrast της TV.

καλά ο γάτος έχει πεί και κάτι άλλο όταν είδε τον 700άρη αλλά εγώ δεν είμαι μαρτυριάρης.
Αν το μαύρο της vt έχει διπλασιαστεί το μαύρο έχει πάει στα επίπεδα μιας lcd και δεν νομίζω καλιμπραρισμένη να κτυπάει 120 nits της lcd συνεπώς μιλάμε για μια αντίθεση κάπου στα 2000 με 2500:1. Θεωρώ ότι η σύγκριση με τον 700άρη ακόμα και σε ένα τυπικό σαλόνι (όπως τον έχω δεί εγώ) έχει κάποιο νόημα.

Κάντηνε τούμπανο, βάλτην στο δυναμικό, τριπλασίασε και τετραπλασίασε το μαύρο, βάλε το τελευταίο στο digital 20...πάλι θα κάνει μπαμ η έλλειψη blooming στην απόδοση των σκηνών με αποτέλεσμα ο προβολέας να υπολείπεται.

Ναι, βρε Γιαννη, αυτό λέω, να δουμε τα πραγματα πιο χαλαρα και να απολαμβάνουμε (αντί να μετράμε).

Ο 700αρης σε bat wave (το οποιο btw κανει τεράστια διαφορά - την οποία μάλλον υποτιμάς και η οποία δεν ξέρω τι θα δίνει στα νούμερα) είναι τοσο wow οσο καμία TV σε κανένα καθιστικό.

Simple as that.

Και γι αυτό σου βάζω ότι στοίχημα θες (η μέχρι τωρα εμπειρία μου μετράει επιβεβαιωση της αποψης αυτής στο 100%).

Και ο ορος ''ποιότητα'' φυσικά τείνει περισσότερο προς το ''wow'' (και δεν μιλάω για ''wow'' τυπου τουμπιασμένα χρώματα - αλλα wow από ανθρώπους που έχουν μια εμπειρία στο αντικείμενο) παρα στο υψηλότερο contrast της TV.

Δεν υποτιμώ καθόλου τη συσκότιση..κάθε άλλο! Οι προβολείς πρέπει να συνοδεύονται και με εγχειρίδιο συσκότισης χώρου, είναι τεράστια σημαντικό. Γιατί λες κάτι τέτοιο?

Μετά τις μετρήσεις κάθομαι και απολαμβάνω. Δεν βλέπει το σπέκτρο τις ταινίες αλλά τα μάτια μου.

Τέλος, συνεχίζω να είμαι φανατικός ''οπαδός'' της βιντεοπροβολής και ας διαφωνώ σφόδρα προς τις αισθήσεις που έχεις...αυτό δεν αλλάζει για τους λόγους που περιέγραψα παραπάνω. Ξαναλέω...άλλο η F1, άλλο το WRC. Αν ρωτήσεις ποιο πάει πιο γρήγορα, η απάντηση είναι εύκολη. Είναι όμως πάντα? Αν συνοδεύσεις την ερώτησή σου...σε ποια επιφάνεια? Τόμπολα, τα πράγματα αλλάζουν. Θες και άλλο? Στα πόσα μέτρα απόσταση? Ξανατόμπολα, διότι το ράλλυ θα την σφάξει την φόρμουλα στα πρώτα 50 μέτρα. Αν όμως, μείνουμε σε απλά αριθμητικά πράγματα...ποιο πάει πιο γρήγορα σε μια ασφάλτινη ευθεία, εκεί είναι ανούσιο να μιλάμε για αισθήσεις και ''έτσι μου φαίνεται''. Η F1 θα σφάξει χαλαρά το ράλυ...είναι απλά τα πράγματα.

Όλα καλά Γιάννη, αλλά ακόμα μου κάνει εντύπωση που διαφωνείς, σφόδρα μάλιστα, με κάτι για το οποίο δεν έχεις ιδία εμπειρία...

Όλα καλά Γιάννη, αλλά ακόμα μου κάνει εντύπωση που διαφωνείς, σφόδρα μάλιστα, με κάτι για το οποίο δεν έχεις ιδία εμπειρία...

Βρε Σύριε...ποια ακριβώς εμπειρία έχεις? Κάθισες και είδες μέσα σε ένα δωμάτιο (μη batcave κιόλας) τον 700άρη και την Πανασόνικ και έβγαλες αυτό το συμπέρασμα? Αν σε ρωτήσω χίλια τεχνικά πράγματα πάνω σ' αυτό το πρόχειρο συγκριτικό, θα με αρχίσεις πάλι ο ''νουμεράκιας'' κ.λ.π. Με γειά σου με χαρά σου που έκρινες έτσι. Ε, δεν έχω την ίδια άποψη, διότι ακόμα και να είχα τη δυνατότητα να κάνω κάτι τέτοιο (ταυτόχρονη θέαση), δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να βγει (για μένα τουλάχιστον) ένα αξιόπιστο συμπέρασμα.

Μου φαίνεται Γιαννη δεν συνεννοούμαστε....

Ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή:

Αναφέρομαι στην εμπειρία σύγκρισης Panny σε σαλόνι vs Χ700 σε batcave.

Ποσο πιο απλά να το πω;

Ζω με αυτό καθημερινά.

Και επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για συνολική αίσθηση.