Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Re: Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Ποιού ''Θεού'' και ποιού ''ελέους'' του..εννοώ γιά την μουσική απ´τό 1650 έως τό 1930 ...(παρότι δεν κατανοώ ούτε αυτό τον χρονολογικό περιορισμό)

Και ρωτώ μιάς και ακούω διάφορα είδη,αλλο άν τά αφομοιώνω γρήγορα.:Banane0:(Τόχα απο μικρός..:ADFADF1::ADFADF1:)

νταξ....
μη φωνάζεις...
έβαλα ένα α εύρος....:2thumb22sup:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Δηλαδή για να απολαύσω μουσική σπίτι μου πρέπει να έχει κάνει τομή στην Τέχνη ; Κι ο Cage τομή έκανε , κλείνοντας το πιάνο του για 4 λεπτά και 33 δεύτερα ( δεν είμαι και τόσο σίγουρος για τα δευτερόλεπτα και βαριέμαι να το τσεκάρω ) και θεωρείται δημιουργός υψηλής τέχνης γενικώς . Εγώ χαζός είμαι να βάλω ένα cd στο player και να υποκρίνομαι ότι απολαμβάνω εκτιμώντας την τομή ;

Φυσικά και οχι.

Και τού Cage η ιστορία μού θυμίζει τούς ''ζωγράφους'' που πετούν στην τύχη κουβάδες μέ μπογιά και οτι κάτσει και μετά παριστάνουν τούς ''καλλιτέχνες'' ,οπως εκεινη η Στεφανή ένα πράμα πούβαλε τό μ@νί μιάς νά λαλάει τον εθνικό ύμνο..

Αλλά νά ξέρουμε γιά τι πράγμα μιλάμε κάθε φορά.

όπως είπε κάποιος συνομιλητής, κανείς δεν ξέρει τι μουσική θα έγραφε ο Mozart σήμερα. Πολύ δε περισσότερο ο Bruckner.
Επίσης γιά κάποιο λόγο "ελέω Θεού" η μουσική από το 1700 μέχρι το 1930 έχει ανέβει στα ουράνια ενώ όλοι οι άλλοι είναι γιά τα μπάζα.

Προσπαθείστε, (οι θιασώτες της πρώτης κατηγορίας) να το δείτε και λίγο διαφορετικά, λίγο πιό ψύχραιμα....

ίσως....?

Κανείς δεν ξέρει τι μουσική θα έγραφε, όλοι όμως (θα έπρεπε να ) ξέρουν τι μουσική έγραψε. Το γιατί η συγκεκριμένη μουσική (θεωρείται ότι) είναι ανώτερη επιδέχεται εξηγήσεως, αλλά όχι από εμένα, δεν είμαι αρμόδιος. Αλλά γιατί σου φαίνεται παράξενο ότι σε μιά συγκεκριμένη εποχή, σε ένα συγκεκριμένο τόπο, παράγεται καλή μουσική (ή ζωγραφική, ή γλυπτική, ή λογοτεχνία) και μετά σταματάει; Μήπως η σύγχρονη ελληνική μουσική ή ποίηση είναι ισάξια της μουσικής ή ποίησης της δεκαετίας του 1960; Μήπως η γλυπτική μας είναι ισάξια αυτής του 5ου αιώνα π.Χ.; Μήπως στη σημερινή Ολλανδία δημιουργεί αυτή τη στιγμή κάποιος ζωγράφος αντάξιος του Ρέμπραντ ή του Βερμέερ και δεν το ξέρω; Ή ξέρεις εσύ κάποιον Ισπανό ζωγράφο που ζωγραφίζει το ίδιο καλά με τον Πικάσο; Πρόσεχε, δεν λέω τα ίδια πράγματα, ή στην ίδια τεχνοτροπία, λέω το ίδιο καλά.

μα η μουσική του τότε έτσι ήταν.
Η μουσική του σήμερα είναι όπως είναι.

απλά δεν θα είμαστε εμείς εδώ σε 100 χρόνια.

@ΣΣ
ελέω...εννοώ, έτσι...απ τη σημαία.
Ποιός το κανόνισε δηλαδή αυτό?
γιατί αυτή είναι η καλη, ή σοβαρή μουσική και όχι η άλλη.

κοντολογίς.

Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

μα η μουσική του τότε έτσι ήταν.
Η μουσική του σήμερα είναι όπως είναι.

απλά δεν θα είμαστε εμείς εδώ σε 100 χρόνια.

@ΣΣ
ελέω...εννοώ, έτσι...απ τη σημαία.
Ποιός το κανόνισε δηλαδή αυτό?
γιατί αυτή είναι η καλη, ή σοβαρή μουσική και όχι η άλλη.

κοντολογίς.

Ποιά άλλη βρέ Μητσο??Ο Τερλέγκας?

Μέσα στούς αιώνες επιβίωσαν Συνθέτες και μουσικές,γιά συγκεκριμένους λόγους,οπως και το ίδιο συνέβη και μέ τίς λοιπές τέχνες καί μάλιστα συνθέτες σαν τον Bach εκτιμήθηκαν 70 χρόνια μετά απ´τον θάνατό τους..

Προσωπικά μάλιστα θεωρώ οτι και σήμερα παράγονται αριστουργήματα στην αυτοσχεδιαστική,ας πούμε μουσική,πού επίσης περνούν στό ντούκου και ισως εκτιμηθούν αργότερα ,αλλά και αυτά ακούγονται σε μικρή κλίμακα..
Η τωρινή εποχή τού πλήρους ατομικισμού,δέν προδιατίθεται γιά μουσικές ή τέχνη ευρείας κλίμακας...

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Φυσικά και οχι.

Και τού Cage η ιστορία μού θυμίζει τούς ''ζωγράφους'' που πετούν στην τύχη κουβάδες μέ μπογιά και οτι κάτσει και μετά παριστάνουν τούς ''καλλιτέχνες'' ,οπως εκεινη η Στεφανή ένα πράμα πούβαλε τό μ@νί μιάς νά λαλάει τον εθνικό ύμνο..

Αλλά νά ξέρουμε γιά τι πράγμα μιλάμε κάθε φορά.

Ορθώς . Αφου λοιπόν η τομή δεν σχετίζεται με την αισθητική απόλαυση , ούτε και με την σπουδαιότητα του δημιουργού ή του έργου ( διότι τότε το μ@νί ή η σιωπή θα ήταν πιό υψηλή τέχνη από τον Μπέικον , τον Μοτσαρτ ή τον Μπρούκνερ ) αφου το χρονικό κριτήριο δεν είναι και τόσο ασφαλές διότι θα πρέπει να καθορίσουμε το χρονικό διάστημα από το οποίο και μετά κάποιος δημιουργός θα θεωρείται διαχρονικός , αφου η απήχηση δεν προσθέτει κάτι στον προβληματισμό μας , αφου αυτό που κάποτε ήταν lowbrow - όπως χαρακτήριζε την τζαζ ο Αλντους Χάξλεϋ - ενώ σήμερα μπορεί να είναι highbrow , δεν μπορούμε να έχουμε ένα αντικειμενικό κριτήριο για να μετρήσουμε την σπουδαιότητα μιας μουσικής ( μεταξύ μας εγώ δεν το θέλω πιά , το αποτάσσομαι μετα βδελυγμίας ). Το μόνο που μένει είναι η προσωπική μας σχέση με το αντικείμενο , η απόλαυση που λαμβάνουμε , η συναισθηματική μας εμπλοκή .

Ο Τερλέγκας όχι.

Ο Χατζηδάκις....
λέμε ένα παράδειγμα που ήδη αναφέρθηκε.

Ποιός είναι συνθέτης "σοβαρής" μουσικής και ποιός όχι?
(με τα καθεστώτα κριτήρια)

άντε ο Miles... Είναι?

μετα βίας να αφήσανε τον Gerschwin να περάσει...

Ποιά άλλη βρέ Μητσο??Ο Τερλέγκας?

Μέσα στούς αιώνες επιβίωσαν Συνθέτες και μουσικές,γιά συγκεκριμένους λόγους,οπως και το ίδιο συνέβη και μέ τίς λοιπές τέχνες καί μάλιστα συνθέτες σαν τον Bach εκτιμήθηκαν 70 χρόνια μετά απ´τον θάνατό τους..

Προσωπικά μάλιστα θεωρώ οτι και σήμερα παράγονται αριστουργήματα στην αυτοσχεδιαστική,ας πούμε μουσική,πού επίσης περνούν στό ντούκου και ισως εκτιμηθούν αργότερα ,αλλά και αυτά ακούγονται σε μικρή κλίμακα..
Η τωρινή εποχή τού πλήρους ατομικισμού,δέν προδιατίθεται γιά μουσικές ή τέχνη ευρείας κλίμακας...

Ασε τον Τερλέγκα. Ο Μότσαρτ είναι ανώτερη μουσική σε σχέση με τον Κολτρέιν ; Ο Μπρούκνερ σε σχέση με τον Κόλμαν ή τον Ντέιβις ; Και αν ναι γιατί ;

Last edited:
Ο Τερλέγκας όχι.

Ο Χατζηδάκις....
λέμε ένα παράδειγμα που ήδη αναφέρθηκε.

Ποιός είναι συνθέτης "σοβαρής" μουσικής και ποιός όχι?
(με τα καθεστώτα κριτήρια)

άντε ο Miles... Είναι?

μετα βίας να αφήσανε τον Gerschwin να περάσει...

Γιατί ο Χατζηδάκις είναι καλύτερος από τον Τερλέγκα ; Πέντε μελωδίες ανακυκλώνει συνεχώς , και οι μισές από αυτές είναι υποτονικές :Banane0:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Ορθώς . Αφου λοιπόν η τομή δεν σχετίζεται με την αισθητική απόλαυση , ούτε και με την σπουδαιότητα του δημιουργού ή του έργου ( διότι τότε το μ@νί ή η σιωπή θα ήταν πιό υψηλή τέχνη από τον Μπέικον , τον Μοτσαρτ ή τον Μπρούκνερ ) αφου το χρονικό κριτήριο δεν είναι και τόσο ασφαλές διότι θα πρέπει να καθορίσουμε το χρονικό διάστημα από το οποίο και μετά κάποιος δημιουργός θα θεωρείται διαχρονικός , αφου η απήχηση δεν προσθέτει κάτι στον προβληματισμό μας , αφου αυτό που κάποτε ήταν lowbrow - όπως χαρακτήριζε την τζαζ ο Αλντους Χάξλεϋ - ενώ σήμερα μπορεί να είναι highbrow , δεν μπορούμε να έχουμε ένα αντικειμενικό κριτήριο για να μετρήσουμε την σπουδαιότητα μιας μουσικής ( μεταξύ μας εγώ δεν το θέλω πιά , το αποτάσσομαι μετα βδελυγμίας ). Το μόνο που μένει είναι η προσωπική μας σχέση με το αντικείμενο , η απόλαυση που λαμβάνουμε , η συναισθηματική μας εμπλοκή .

Χρονικό διάστημα γιά νά θεωρηθεί κάποιος διαχρονικός ισως νά μήν μπορεί νά οριστεί,άν καί πάλι οι μεγάλοι συνθέτες τού παρελθόντος έχουν σημαντική ισχύ ακόμα και σήμερα και θάχουν και μεθαύριο..
Μπορεί αντιστοίχως και οι Beatles ή oι Stones σε διαφορετικό κοινό ή και σέ τεμνόμενο μιάς και η Μουσική ,οπως και το Θέατρο ή ο Κινηματογράφος δέν είναι μία ενιαία και αδιαίρετος τέχνη...

Επί παραδείγματι γιά κάποιους η εισβολή τής τεχνολογίας τύπου avatar στον κινηματογράφο θεωρείται υψίστη τέχνη ενώ εμένα μέ αφήνει αδιάφορο.

Παρά ταύτα υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτού πού ονομάζεται ''μαζική ισοπεδωτική κουλτούρα'' και τέχνη αξίας ,εκτός άν θεωρήσουμε οτι οσοι ακούν κλασσική ή jazz έχουν υποστεί placebo effect και ως εκ τούτου ιδού τό πήδημα γιά την Lady Gaga.:Banane0:

Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Γιατί ο Χατζηδάκις είναι καλύτερος από τον Τερλέγκα ; Πέντε μελωδίες ανακυκλώνει συνεχώς , και οι μισές από αυτές είναι υποτονικές :Banane0:

Mάλλον έχεις εντρυφήσει περισσότερο στό έργο τού Τερλέγκα(απο op.1 έως op.115-τό τελευταίο έργο του μάλιστα είχε και flugelhorn-:Banane0::Banane0:)απ´τό έργο τού Χατζιδάκι..:firstprize:

Ασε τον Τερλέγκα. Ο Μότσαρτ είναι ανώτερη μουσική σε σχέση με τον Κολτρέιν ; Ο Μπρούκνερ σε σχέση με τον Κόλμαν ή τον Ντέιβις ; Και αν ναι γιατί ;

άσε τον Coltrane....
Ο Μπρούκνερ με τον Μοτζαρτ ή με τον Τζιναστέρα?:fahne90:

Ο Μότσαρτ είναι ανώτερη μουσική σε σχέση με τον Κολτρέιν ; Ο Μπρούκνερ σε σχέση με τον Κόλμαν ή τον Ντέιβις ; Και αν ναι γιατί ;

Τι σημαίνει ανώτερη;

Πιο πολύπλοκη; Πρωτότυπη μελωδικά και δουλεμένη αρμονικά; Μουσική που δεν εξαντλείται σε τρία ακούσματα όπως ένα pop τραγουδάκι; Μουσική που έχει απήχηση σε ανθρώπους που έζησαν με 200 χρόνια διαφορά μεταξύ τους;
κλπ κλπ.....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Δέν μπαίνουν σε σύγκριση μανούλα μου αυτά μέ το ζόρι γιατί η μουσική δέν είναι μία.

Γιά μένα ο Paul Bley και ο Mozart έχουν παρεμφερή αξία,αλλά δέν μπορούν νά μπούν στό ζύγι.

Να γιατί:

Χατζιδάκις

http://www.youtube.com/watch?v=gsX_FnBgbvw

Τερλέγκας

http://www.youtube.com/watch?v=ziyZuGKPJJc

Και μπορεί να είναι πέντε μελωδίες (που δεν είναι τόσες, είναι περισσότερες, αλλά ας το αφήσουμε χάριν συζητήσεως) αλλά είναι θεϊκές μελωδίες.

Μετά από όλες τις αναλύσεις, "μεγάλη" μουσική είναι για τον καθένα αυτή με την οποία "κάνει κεφάλι" χωρίς να πίνει τίποτα. Μπορεί η μουσική αυτή να (ανά)παράγεται με εύκολο ή δύσκολο τρόπο, απλοϊκά ή πολυσύνθετα αλλά η κατηγοριοποίηση και "αξιολόγησή" της είναι πλάνη.
Σαν να θέλω εγώ να αξιολογήσω και κατηγοριοποιήσω την ποιότητα της σεξουαλικής συνεύρεσης δύο άλλων ανθρώπων τους οποίους δεν γνωρίζω καν. Δεν έχει λογικό νόημα να κατατάσσω τις δικές μου εμπειρίες και συγκινήσεις συγκριτικά με αυτές των δύο αγνώστων μου. Το ότι ίσως πείσω τον εαυτό μου για το αντίθετο, απλά ενισχύει την πλάνη μου.

Επομένως είναι πλάνη η "αξιολόγηση" και κατάταξη του όποιου καλλιτέχνη με βάση τα συναισθήματα που μου προκαλεί η μουσική του.
Έχει τόση βάση, όσο το να κρίνω την ηθική και το "ποιόν" ως ανθρώπου ενός μάγειρα με βάση τα νόστιμα σουτζουκάκια που έτυχε να δοκιμάσω από τα χεράκια του...

Και εμπειρικά, κάθε φορά που ήρθα σε επαφή και γνώρισα προσωπικά μουσικό τον οποίο θαύμαζα για το έργο του, απλά απογοητεύτηκα... στο παρόν ποστ όμως, ο Έλτον "φταίει" απλά επειδή γέρασε;

καλός ο Τερλέγκας δε λέω αλλά όχι σαν κι αυτόν
http://www.youtube.com/watch?v=qzz7aLyiowI

αφου τώρα που έψαχνα να το βρώ , μόλις το βρήκα , έκλεισα τον Wynton Marsalis που έπαιζε στο πλέιερ και αφέθηκα στο πανκ χεβι μέταλ του Κωστόπουλου

Last edited:
...τελικά ακόμη τα φόρα αναπτύσσονται ελικοειδώς ... το παρόν θυμίζει ωραίες εποχές 2005, 2006 ...

... μην φύγει κανείς αυτή την φορά, παρακαλώ ...

...χαίρομαι που επέστρεψε κάποια ψυχή, να έχουμε να μαλώνουμε σε ένα επίπεδο και πάνω ...