Οδηγιες κατασκευης Οδηγων (Jigs & Fixtures)

Αρκετό καιρό μετά την αγορά, έκανα μια πρώτη δοκιμή για inlays με χρήση δαχτυλιδιών αντιγραφής για ρούτερ (router bushings). Την εποχή των φτηνών λέηζερ ίσως η δουλειά να γίνεται πολύ πιο εύκολα, αλλά πάμε να δούμε και αυτή τη διαδικασία.

Για πρώτη δοκιμή έβαλα ένα γράμμα από ρετάλι καρυδιάς σαν inlay σε επιφάνεια κόντρα πλακέ σημύδας.
x1.jpg

Τα εργαλεία που χρειάζονται:
1. Δαχτυλίδια για ρούτερ (είναι το ακριβό της υπόθεσης και παίζει γύρω στα 20-30€)
2. Βάση για το ρούτερ (ιδιοκατασκευή από πλέξι)
3. Οδηγός κεντραρίσματος για τη βάση ρούτερ
4. Ανάποδο (downcut) φρεζάκι
5. Μια ξύλινη επιφάνεια για spoilboard.

Από όλα τα δαχτυλίδια θα χρειαστούμε ένα μικρό και ένα μεγάλο. Η διάμετρός τους βγαίνει από τύπο σε συνδυασμό με την διάμετρο του κοπτικού. Πχ για κοπτικό 2mm θέλει μικρό δαχτυλίδι 10mm και μεγάλο 14mm. Για σχέδια με κλειστές καμπύλες (όπως το γράμμα "Σ") προτιμάμε όσο γίνεται μικρότερο κοπτικό/δαχτυλίδια.
x2.jpg

Κατ' αρχάς φτιάχνουμε ένα "αρσενικό" πατρόν από MDF 8mm (στη φωτογραφία το "Σ" με το σύμβολο "+"). Το φτιάχνουμε είτε κολλώντας ένα σχέδιο πάνω στο MDF και διαμορφώνοντας με τρίψιμο είτε αντιγράφοντας κάποιο άλλο αντικείμενο με μπιτ αντιγραφής (φαίνεται κάτω αριστερά). Εγώ αντέγραψα ένα πατρόν από λεπτό κόντρα πλακέ που φαίνεται κάτω από το MDF.

Όλες οι καμπύλες (εσωτερικές και εξωτερικές )πρέπει να είναι αρκετά φαρδιές για να χωράνε το μεγάλο δαχτυλίδι.
x3.jpg

1ο βήμα: βάζουμε το αρσενικό πατρόν πάνω σε ένα κομμάτι MDF και με το μικρό δαχτυλίδι φτιάχνουμε το αντίστοιχο θηλυκό πατρόν (το "Σ" με το σύμβολο "-" στην επόμενη φωτογραφία)

2ο βήμα: βάζουμε το θηλυκό πατρόν πάνω στο ξύλο του inlay (καρυδιά) και πάλι με το μικρό δαχτυλίδι φτιάχνουμε την "τάπα" καρυδιάς που θα χωνευτεί στην ξύλινη επιφάνεια.
x5.jpg

3ο βήμα: βάζουμε το θηλυκό πατρόν πάνω στο κυρίως ξύλο και με το μεγάλο δαχτυλίδι "σκάβουμε" την πατούρα που θα χωνευτεί η τάπα.
Εδώ βαρέθηκα να αλλάξω σε πιο χοντρό φρεζάκι και το σκάψιμο έγινε με το ίδιο φρεζάκι των 2 χιλιοστών. Υπολλείματα που έμειναν στο τέλος τα καθάρισα με ένα σκαρπέλο. Η εμφάνιση δεν παίζει ρόλο αφού όλα θα κρυφτούν από την τάπα.
x6.jpg

Τέλος, αν η τάπα βγεί αρκετά ψηλή, καθάρισμα στο επιτραπέζιο ρούτερ με ένα μπιτ πλανίσματος. Στην βάση του "Σ" φαίνεται και η πατατιά που έγινε στο προηγούμενο βήμα όταν κατά λάθος καβάλησα με το ρούτερ το πατρόν (το κόκκινο βέλος στην προηγούμενη φωτογραφία).
Φυσικά, το τελευταίο βήμα είναι τρίψιμο με τριβείο, στοκάρισμα, ξανά τρίψιμο και βερνίκι.
x7.jpg

Για πρώτη δοκιμή βγήκε αρετά καλά και ψιλο-εύκολα αν και παίρνει κάποιο χρόνο. Πιστεύω ότι απλές καμπύλες ή κυματιστές γραμμές θα είναι πιο εύκολη διαδικασία από ένα γράμμα.

Για όποιον ενδιαφέρεται για αυτή την τεχνική, το παρακάτω βίντεο τα εξηγεί αρκετά αναλυτικά.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.