Οδηγική συμπεριφορά: καθε μερα και χειροτερα..

Απάντηση: Re: καθε μερα και χειροτερα..

Παπάκι ..... Μπαμπάς και μπροστά του παιδί, πίσω η μαμά και ενδιάμεσα τους το άλλο παιδί... φυσικά και οι 4 χωρίς κράνος.

Καλύτερα να μην μιλήσω....Σε αυτό το περιστατικό βάλε κατά νου να δείχνει μπροστά στην οικογένειά του πόσο άδικο έχει ο εκπρόσωπος του νόμου, με αμίμητες ατάκες τύπου : Δεν είναι πρώτη φορά που το κάνω, δεν έχω αμάξι να πάρω ταξί και να πληρώσω τόσα; κλπ, κλπ.....

Γενικά δεν είχαμε και δεν έχουμε παιδεία στην οδήγηση, ήρθε και η τεχνολογική εξέλιξη που τα ισοπέδωσε όλα!

Re: καθε μερα και χειροτερα..

+1000 Πάνο!

Κατά την γνώμη μου οι παραβάτες εκτός από το πρόστιμο θα έπρεπε να λάβουν μέρος (υποχρεωτικά) σε μαθήματα οδηγικής παιδείας - κατα προτίμηση 8ωρα - και μάλιστα Σάββατα ή Κυριακές.

Απάντηση: καθε μερα και χειροτερα..

Χρήστο κάτι ανάλογο με οδική παιδεία. Μεγάλη δουλειά και θα ευχόμουν να μπορούσαν όλοι να το κάνουν, ήταν το Riding School που έκανα.
Παίδες δεν το λέω σαν μοτοσικλετιστής επειδή είμαι σε 2 λέσχες αλλά... Αξίζει και με το παραπάνω τα λεφτά του.

Νικόλα, δεν είχα την δικιά σου τύχη, αλλά αν όλοι μας είχαμε λάβει μέρος σε παρόμοια οδηγικά σεμινάρια, μιλάμε ότι τα ατυχήματα θα είχαν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση καταλάβει κάποτε τι όφελος θα προκύψει, τότε ίσως δούμε καλλίτερες καταστάσεις. Αλλά στου κουφου την πόρτα ......................

Νίκο, δίχως το think before you act όσα μαθήματα και να κάνει κάποιος τίποτα δεν θα αλλάξει. Η μια γενιά μεταφέρει στην άλλη την κακή νοοτροπία και συνεχώς βρίσκει δικαιολογίες στους κακού δρόμους, κίνηση κλπ, κλπ σε όλα τα άλλα δηλαδή πλην του εαυτού μας.

Ναι, καρόδρομους έχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλά προτιμώ το "αργά βαδίζω ζωή κερδίζω" κι όχι να καταστρέψω την ζωή μου ή χειρότερα την ζωή άλλων για να κερδίσω τι; Λίγα λεπτά πρωτοπορίας; Γενικά, έχω δει από πολλές εκφάνσεις την οδηγική συμπεριφορά του κόσμου (δίχως να εξαιρώ τον εαυτό μου) και συμπεραίνω πως τα πράγματα δεν πάνε καλά όσες Εγνατίες ή Ιονίες κι αν φτιαχτούν.

Νικόλα, δεν είχα την δικιά σου τύχη, αλλά αν όλοι μας είχαμε λάβει μέρος σε παρόμοια οδηγικά σεμινάρια, μιλάμε ότι τα ατυχήματα θα είχαν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση καταλάβει κάποτε τι όφελος θα προκύψει, τότε ίσως δούμε καλλίτερες καταστάσεις. Αλλά στου κουφου την πόρτα ......................

Συμφωνώ, ωστόσο όσο δεν έχουμε τη διορατικότητα ή τους πόρους (ή και τα δύο) να λύσουμε θεμελιωδώς το πρόβλημα, τουλάχιστον ας επικεντρωθούμε στο αποτρεπτικό κομμάτι. Για μένα τα πρόστιμα σε καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα θα έπρεπε να είναι σε επίπεδα που να προκαλούν πραγματικό τρόμο στους οδηγούς. Όσο τα πρόστιμα είναι στα 1-2 κατοστάρικα, κανείς δεν ασχολείται, αν τον πιάσουν μια φορά, το πολύ πολύ να βρίσει λίγο το σύστημα, και από την επόμενη θα κάνει πάλι τα ίδια.

Συμφωνώ απόλυτα και με τους δυο σας.

Αν γράψει ο καθένας μας τι βλέπει καθημερινά στους δρόμους, το νήμα θα φτάσει 100 σελίδες σε μία μόνο ημέρα.
Παιδεία δυστυχώς αυτό είναι το μεγαλύτερο σχολείο.
Τα υπόλοιπα, αυστηρά μέτρα, επί τόπου πρόστιμο τσουχτερό κλπ, είναι άλλη συζήτηση.

Κατ' εμέ ούτε τα υψηλά προστίματα είναι λύση ή τουλάχιστον αποτρεπτικός παράγοντας. Το μόνο που μπορεί να σώσει (μακροπρόθεσμα την κατάσταση) είναι το "πιπίλισμα" στα παιδιά, στο σχολείο. Μην ξεχνάμε πως κάποιος οδηγεί από τα 5 του, γιατί απλά και το ποδήλατο είναι όχημα.

Άλλη απορία που έχω (και δεν έχω πάρει ποτέ λογική απάντηση).

Ρε ταζιτζήδες, γιατί δεν φοράτε ζώνη??

Τόσο μάγκες νομίζετε ότι είστε?

Δεν γνωρίζετε ότι ισχύουν και για σας οι νόμοι της φυσικής?

παιδια-ειλικρινα και εντελως ψυχρα,το εαν φοραει ο αλλος ζωνη ή κρανος ειναι προβλημα του και δεν με ενδιαφερει.θελει να παει να τσακιστει?αφου δεν καταλαβαινει,δεν μπορω να κανω κατι.
οταν ομως μιλαμε για παραβασεις που με επηρεαζουν αμεσα,οπως ειναι η χρηση του κινητου-που πολλες φορες συνδυαζεται και με γραπτο μηνυμα(ελεος..!!)-γιουρια στοπ και κοκκινα,
τοτε φορτωνω ασχημα,γιατι μιλαμε για απαραδεκτη ανευθυνοτητα.προβληματα ολοι εχουμε,αλλα δεν χρειαζεται να φαμε και καναν ανθρωπο για να προσθεσουμε αλλο ενα ακομα-σοβαροτατο-προβλημα στα ηδη υπαρχον..

Re: Απάντηση: καθε μερα και χειροτερα..

Κατ' εμέ ούτε τα υψηλά προστίματα είναι λύση ή τουλάχιστον αποτρεπτικός παράγοντας. Το μόνο που μπορεί να σώσει (μακροπρόθεσμα την κατάσταση) είναι το "πιπίλισμα" στα παιδιά, στο σχολείο. Μην ξεχνάμε πως κάποιος οδηγεί από τα 5 του, γιατί απλά και το ποδήλατο είναι όχημα.

H παιδεία είναι σίγουρα η λύση.

Από εκεί και πέρα, επειδή υπεισέρχονται και πολλοί άλλοι προσωπικοί παράγοντες-ένα αντικοινωνικό υποκείμενο θα είναι πάντα αντικοινωνικό υποκείμενο- τα πρόστιμα για ενέργειες που θέτουν άμεσα ή έμμεσα τους άλλους σε κίνδυνο θα πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηρά.
Δεν μιλάω μόνο για παραβίαση κόκκινου, οδήγηση σε μέθη κ.λπ. που είναι εντελώς εγκληματικά αλλά και άλλου είδους εξυπνάδες όπως τρέξιμο και μαγκιές εκεί που δεν πρέπει, οδήγηση με το κινητό στο χέρι ή ακόμη ακόμη και παρκάρισμα σε στροφή μέσα σε κίνηση μεγάλης κυκλοφορίας.
Πρόκειται για σιχάματα που γράφουν όλη την κοινωνία στα παλιά τους παπούτσια για να μη χαλάσουν τη βόλη τους που συνήθως δεν είναι κάτι παραπάνω από τον κόπο να χαλάσουν 2-3 λεπτά και να σταματήσουν κάπου με ασφάλεια και να κάνουν τη δουλειά τους.
Αν νομίζει κανένας ότι κάτι τόσο απλό όσο τα παραπάνω δεν είναι και τόσο σημαντικά, πλανάται πλάνη οικτρή.
Οι συνέπειες μιας "γουρουνιάς"* μπορεί να είναι τρομερή για κάποιον άλλο άνθρωπο.
Χειρότερες και από τον χειρότερο εφιάλτη.

*θα έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη από τα γουρούνια παρομοιάζοντας αυτά τα σιχάματα με τα γουρουνάκια.

Υπάρχει και άλλη συμπληρωματική λύση.

Αναγκαστική ανάγνωση και εκμάθηση του βιβλίου του Ιαβέρη και αυστηρότερες εξετάσεις κατά την έκδοση διπλώματος οδήγησης.

http://www.kontosnikos.gr/iaveris.pdf

Καλά και χρυσά όλα αυτά. Προϋποθέτουν όμως κάποια νοημοσύνη και φυσικά κάποιο ελάχιστο ήθος.

Την "ξύπνια" που θέλει να μιλήσει στις φίλες της με το κινητό, τον μάγκα που παρκάρει όπου νάναι για να πάει στην καφετέρια ή το "αντράκι" που θέλει να γκαζώσει στα καλά καθούμενα για να "ακούσει" τη μηχανή δεν θα τους πείσεις με τίποτε άλλο παρά με εξοντωτικές ποινές: αφαίρεση διπλώματος, κατάσχεση οχήματος, κάποια Κ ευρώ κ.λπ.

Μεγάλο πρόστιμο, πολύμηνη απαγόρευση οδήγησης και... υποχρεωτική θέαση όλων των βίντεο YouTube με ατυχήματα στη Ρωσία... :)

Eγώ οδηγώ μοτοσυκλέτα ανελλιπώς από το 1992, 24 χρόνια δηλαδή. Εχω διανύσει εκατομμύριο (α) χιλιόμετρα σε απλή μετακίνηση και σε πάρα πολλά ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος (διένυσα με Africa twin 280.000 χιλιόμετρα αν σας λέει κάτι). Τα τελευταία χρόνια όμως οφείλω να ομολογήσω ότι έχω αρχίσει και φοβάμαι. Από τα μικρά παιδιά που κυκλοφορούν χωρίς κράνος και τα βλέπω να σκοτώνονται μπροστά μου μέχρι τα χιλιάδες αυτοκίνητα που πηγαίνουν στην ουσία χωρίς οδηγό. Εχουν αυξηθεί πολύ οι οδηγοί που δεν έχουν ιδέα του τι σημαίνει οδήγηση και σεβασμός. Το στυλ οδήγησης μου έχει αλλάξει δραματικά, πλέον οδηγάω έχοντας ως αρχή ότι όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτων με κυνηγάνε για να με "καθαρίσουν" και τίποτα λιγότερο...

Αμ το άλλο.

Διαφημίσεις όπου η γυναίκα οδηγός παρακολουθεί έναν όμορφο, αποσπάται βέβαια η προσοχή της από την οδήγηση, αλλά το "έξυπνο" σύστημα ελέγχου του αυτοκινήτου φρενάρει προτού συμβεί το μοιραίο!!!!!

Τι μήνυμα να δώσει αυτό σήμερα?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

...πλέον οδηγάω έχοντας ως αρχή ότι όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτων με κυνηγάνε για να με "καθαρίσουν" και τίποτα λιγότερο...

Πολύ αποτελεσματικό θα έλεγα...

Κανένα μάθημα δεν πρόκειται να βάλει το μυαλό σου να σκεφτεί τα αυτονόητα.
Κυκλοφορώντας στο δρόμο, χωρίς να κάνω ιδιαίτερα χιλιόμετρα, κάθε μέρα βλέπω γιατί αυτή η χώρα δεν θα πάει ποτέ μπροστά.
Από τους καραγκιόζηδες που νομίζουν ότι είναι εξυπνότεροι από τους άλλους και κάνουν δεύτερη λωρίδα για να στρίψουν κάπου μέχρι τους ηλίθιους που νομίζουν ότι δεν θα τους τύχει ποτέ τίποτα.
Προχθές, μηχανάκι χωρίς κράνος στην εθνική, να γράφει SMS. Τι να λέμε τώρα;

Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις...

Στη γειτονιά μου πηγαίνω κυριολεκτικά σαν κότα, έχω / δεν έχω προτεραιότητα, και αυτό με έχει κυριολεκτικά σώσει πολλές φορές. Είναι κάποιες συγκεκριμένες διασταυρώσεις (σε στενά πάντα) που ξέρω ότι μια στις τόσες θα προσπαθήσει κάποιος να πέσει πάνω μου, παρότι έχω προτεραιότητα. Γιαυτό το κοκαλώνω, και αυτό με σώζει τακτικά.

Πάρα πολύς κόσμος δεν ξέρει καν τι σημαίνει προτεραιότητα. Έχω καλό φίλο, μορφωμένο με δυο μεταπτυχιακά, που κάποια στιγμή τράκαρε σε μια διασταύρωση. Σοκαρίστηκε όταν του εξήγησα ότι αυτός είχε προτεραιότητα επειδή ερχόταν από δεξιά και ο άλλος δεν είχε στοπ. Τρέχα γύρευε..

Έχω σταματήσει στον πόντο κυριολεκτικά από παπί με υπερήλικα χωρίς κράνος που ερχόταν ανάποδα σε μονόδρομο. Πάλι στο τετράγωνο του σπιτιού μου.. Αν δεν ήξερα πόση βλακεία παίζει θα πήγαινα με 5χλμ/ώρα παραπάνω και θα είχε πέσει πάνω μου με πολύ δυσάρεστες συνέπειες κυρίως για εκείνον αλλά και για μένα, χωρίς εγώ να φταίω καθόλου.

Περί φλας: Αναρωτιέμαι γιατί ασχολούμαι καν.. Το 90% το έχει απλά γειώσει εδώ και χρόνια. Λεπτομέρειες σου λέει ο άλλος..

Και πολλοί από αυτούς που το χρησιμοποιούν θεωρούν ότι επειδή το άναψαν δικαιούνται να κάνουν ότι γουστάρουν. Δεν ξέρουν ούτε τα βασικά.

Περί δικύκλων, το χάος. Η συντριπτική πλειοψηφία τους ακολουθεί πορεία η οποία είναι μια συνεχής παράβαση με διακοπές για έξτρα παραβάσεις. Αυτές οι παραβάσεις πάντα συνοδεύονται και από θράσος, αν τους πεις τίποτα.

Τα πρόστιμα που υπάρχουν είναι μια χαρά. Αν πατήσεις κόκκινο ή στοπ και σε πιάσουν θα το θυμάσαι για πολύ καιρό.. Το κακό είναι ότι δεν κυνηγάνε για τέτοιες παραβάσεις! Κυνηγάνε για ζώνες και κράνη.. Είναι πιο εύκολο βλέπεις..

Όσο αφορά το κινητό στο αυτί, χωρίς να λέω ότι είναι ΟΚ προτιμώ χίλιες φορές έναν οδηγό που κάνει όλα τα άλλα σωστά εκτός από αυτό παρά κάποιον που δεν μιλάει στο τηλέφωνο αλλά κάνει όλα τα παραπάνω..

Το πρόβλημα όμως είναι όντως και πάλι η παιδεία. Κακά τα ψέμματα, από τους πατεράδες μας (ή και τις μανάδες μας) μαθαίνουμε πως να οδηγούμε. Ο πατέρας που δεν βάζει ζώνη, που τους γράφει όλους εκεί που δεν πιάνει μελάνι, θα εκπαιδεύσει ανάλογα και τα παιδιά του.

Καμία ελπίδα.

Είμαι σίγουρος υπάρχουν χιλιάδες/εκατομμύρια βίντεο, αλλά στο συγκεκριμένο, ο αναβάτης θα είχε γράψει τον θάνατό του (εάν τα κατσικοπρόβατα ήταν 10 - 20 μέτρα πιό μπροστά).

Αξίζει να το δείτε μέχρι περίπου το 1 λέπτό και 20 δεύτερα.

https://www.youtube.com/watch?v=q6Zp1S-m0_M&nohtml5=False