Οδηγώντας στα όρια ένα πιάτο

Λευτέρη,άλλο ρωτάω.
Ποιά lnb έχεις στην εγατάσταση σου για τους δύσκολους δορυφόρους;
Για τις 28 e π.χ ποιό lnb έβαλες;

Α σόρρυ δεν κατάλαβα ! :antlers:
Λοιπόν σε μετρήσεις που έκανα τελευταία, δοκίμασα το mti gray line AP8-XT2E στον hellasat & το darkgold 0.1 στις 28E(μου έδωσε ένα 10% επιπλέον σε ότι είχα με ένα παλιότερο sharp) κ το ίδιο συνέβη και στις 39 με το mti.
Δεν ξέρω αν ενδιαφέρει λόγω παράκεντρης λήψης αλλά στις 39 το mti είχε καλύτερα αποτελέσματα από το darkgold ενώ στις 28 το αντίθετο !
Οπότε τα τοποθέτησα ανάλογα.

Tελικά ενω στην αρχή κατέβαινε το itv hd,τις τελευταίες μέρες είχα πρόβλημα .
Άλλαξα την στόχευση και κέντραρα στις 28 E,να δω τώρα τι πιάνω από τις 23,5.

Tελικά ενω στην αρχή κατέβαινε το itv hd,τις τελευταίες μέρες είχα πρόβλημα .
Άλλαξα την στόχευση και κέντραρα στις 28 E,να δω τώρα τι πιάνω από τις 23,5.

Τις τελευταίες μέρες το έχασα κι εγώ, χωρίς να έχουν "πειραχθεί" οι υπόλοιπες συχνότητες.
Περίεργα πράγματα !

θελω να ρωτησω και εγω κατι .εχω 2 πιατα ενα 95*1,00 και ενα 60 cm με και πιανω hotbird-13,astra-19 kai στο μικρο hellasat.θελω να τα βαλω σε 1 πιατο.γινεται και με τι διασταση? (περιοχη ωραιοκαστρο -θεσ/νικη)επισης επειδη εχω θεση για 1 ακομη lnb ποιοσ δορυφορος εχει ενδιαφερον

Γίνεται, αλλά θα χρειαστεί να πάρεις κι ένα τρίτο πιάτο -120x110- θα κεντράρεις στο δορυφόρο στις 28 και θα έχεις και 13, 19, 39

Απάντηση: Re: Οδηγώντας στα όρια ένα πιάτο

θελω να ρωτησω και εγω κατι .εχω 2 πιατα ενα 95*1,00 και ενα 60 cm με και πιανω hotbird-13,astra-19 kai στο μικρο hellasat.θελω να τα βαλω σε 1 πιατο.γινεται και με τι διασταση? (περιοχη ωραιοκαστρο -θεσ/νικη)επισης επειδη εχω θεση για 1 ακομη lnb ποιοσ δορυφορος εχει ενδιαφερον
Από την στιγμή που έχεις τα δυο πιάτα γιατί να πας σε αγορά τρίτου που μπορει να έχεις και χειρότερη λήψη.

Kαλησπέρα,

Πρόσφατα άρχισα την προσπάθεια εγκατάστασης κατόπτρου 1,20x1,10μ με κέντρο στις 28,5E και παράκεντρα 13Ε, 19.2Ε, 26Ε, 39Ε, 42Ε. Δεν έχω προηγούμενη εμπειρία στις παράκεντρες λήψεις, οπότε θα με βοηθούσαν κάποιες συμβουλές.

1)Aπό ό,τι έχω καταλάβει, τα παράκεντρα LNB πρέπει να τοποθετηθούν ψηλότερα ή χαμηλότερα από το κεντρικό, ανάλογα με την τροχιακή θέση και τη γεωγραφική θέση της εγκατάστασης, δηλ. για περιοχές κοντά στην Αθήνα το χαμηλότερο LNB πάει στις 23,5Ε (αν υπάρχει στόχευση για εκεί) και τα υπόλοιπα σταδιακά πάνε ψηλότερα. Ωστόσο, στις φωτογραφίες σας βλέπω άλλοτε ισοϋψή τοποθέτηση και άλλοτε διάφορα ύψη χωρίς συγκεκριμένη σειρά. Μήπως κάτι μου διαφεύγει;

2) Πρέπει όλα τα LNB να κοιτάνε το κέντρο του πιάτου; Μέχρι στιγμής έχω λάβει άνετα τις 19Ε και 13Ε χωρίς να κοιτάνε το κέντρο, ενώ η θέση 42Ε (που είναι παρόμοιας ευκολίας) με δυσκολεύει ό,τι και αν έχω κάνει. Δεν έχω βγάλει ακόμα το TRT HD χωρίς σπασίματα.

3) Υποθέτω ότι η καμπυλότητα της ράγας πρέπει να κατοπτρίζει την καμπυλότητα του πιάτου, έτσι ώστε να βρεθεί το σωστό σημείο σύγκλισης. Παρ'όλα αυτά, οι μέχρι τώρα λήψεις που πέτυχα δεν το επιβεβαιώνουν αυτό. Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω;

Ευχαριστώ

Last edited:
Γεια σου φίλε epafos.
1)σε περίπτωση που έχουμε σαν κεντρικό Lnb την τροχιακή θέση που είναι κοντύτερα στον νότο μας όλο το τόξο σχεδόν έρχεται στο ίδιο ύψος.(αν παρατήρησες στην πρώτη προσπάθεια που έχω κέντρο τις 19,2 πως το Lnb στις 39 πάει πάνω από την μπάρα στήριξης).
Στην τωρινή εγκατάσταση όλα είναι στο ίδιο σχεδόν ύψος !
Όσο φεύγουμε στο κεντρικό lnb πέρα από τον πραγματικό μας νότο τόσο η μπάρα παίρνει κλίση !

075.jpg

2)Λογικά πρέπει να έχουν κλίση προς τα μέσα (εγώ έτσι πετυχαίνω τις καλύτερες μετρήσεις) ουσιαστικά ακολουθούμε την καμπυλότητας της γης!
Υπόψιν ότι όσο φεύγουμε από το κέντρο τόσο το πιάτο συμπεριφέρεται σαν μικρότερης διάστασης.
Οπότε λογικά δεν πιάνεις την συχνότητα του trt hd αφού δεν είναι και στις πλέον ευκολότερες δέσμες.
όσο αφορά για το που θα κεντράρεις είναι προσωπικό θέμα του καθενός που θέλει να κερδίσει και που να χάσει.
Εσύ κερδίσεις στις 28Ε αλλά πιθανόν να χάνεις στις 19,2 που είναι σχετικά δύσκολος δορυφόρος για παράκεντρα στην χαλκίδα με τέτοιο πιάτο.

3)αφού θεωρείς ότι χωρίς καμπυλότητα βγάζεις καλύτερο αποτέλεσμα το αφήνεις όπως είναι.
Η πράξη και η λογική μου λέει όμως το αντίθετο (κοίτα την κλίση της μπάρας που έχουν τα toroidal πιάτα).

Eυχαριστώ για τις συμβουλές. Στις 19,2 βγάζω άνετα όλα τα HD (πλην του Anixe, το οποίο άλλοτε χάνεται και άλλοτε εμφανίζεται, αλλά ποτέ δεν έχει σπασίματα). Άρα, λογικά ελπίζω να βγει καλά και ο Turksat, μιας και το satbeams.com δίνει οριακά απαίτηση πιάτου 60cm στην ανατολική δέσμη, ενώ στον Astra 1KR δίνει 75cm. Επίσης βγάζω άνετα τις 13Ε, χωρίς να έχω εκεί HD να δοκιμάσω.

Kοίτα τα διαγράμματa πολλές φορές απέχουν από την πραγματικότητα!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι χάνεις πολλά από τις 19.2Ε (τα ελεύθερα γερμανικά sd τουλάχιστον, κερδίζεις όμως στις πιο ανατολικές θέσεις).