άλλη μία
, όχι τίποτα άλλο
για να μην το ψάχνουν πίσω όσοι δεν το είδανε ....
http://www.youtube.com/watch?v=EHlhHuNdMXA

για να μην το ψάχνουν πίσω όσοι δεν το είδανε ....
http://www.youtube.com/watch?v=EHlhHuNdMXA
ενδιαφέρον κείμενο Κωνσταντίνε ...
είχα την εντύπωση (λανθασμένα από οτι διαβάζω) οτι κυρίως η διάμετρος του διαφράγματος επηρεάζει την απόκριση ψηλά, αντ' αυτού βλέπω οτι περισσότερη σημασία έχει το υλικό του διαφράγματος ...
..."choice of diaphragm material and surround treatment are the significant factors controlling response beyond 8-10khz"
ανατολίτες .....
πφφφφφφφφφφφφ
παλιατζούρες , παλιοσίδερα και παλιομουσικές ....
πφφφφφφφφφφφ
Ακριβώς. Το "υλικό" δηλαδή η Μάζα του διαφράγματος είναι ο παράγοντας που θα περιορίσει την απόκριση ψηλά. Το είχαμε ξανασυζητήσει.
Βρήκα μάλιστα και ένα ωραίο σχεδιάκι το οποίο είναι πολύ κατατοπιστικό ...
Τα στοιχεία λοιπόν που εμποδίζουν το μεγάφωνο ν "ανέβει" είναι η αυτεπαγωγή του πηνίου φωνής και η μάζα του.
QUOTE]
Αντίστοιχα μπορούμε να μοντελοποιήσουμε τη μάζα σαν αυτεπαγωγή σε σειρά με το φορτίο :
"Mechanical Equivalent of an Inductor is a Mass"
http://www.dsprelated.com/dspbooks/filters/Mechanical_Equivalent_Inductor_Mass.html
Sorry Jim για τα oftopic "τεχνικά"
Η μάζα εξαρτάται από τη φύση αλλά και το εμβαδόν του υλικού που χρησιμοποιείται στο διάφραγμα, δηλαδή την ακτίνα. Θεωρητικά λοιπόν από 2 διαφράγματα ίδιου υλικού το μικρότερο θα ανεβαίνει πιο ψηλά.
Ναι αλλά το 2" , μπορεί να έχει και ισχυρότερο μαγνητικό συστημα οπότε να αντισταθμίζεται η αύξηση στη μάζα.....
Για όσους είναι οπτικοί τύποι παίξτε με το Tools -> Wavefront Simulator στο HornResp.
Η θεωρία δυστυχώς δεν καλύπτει τις παραμέτρους που αφορούν το υλικό κατασκευής της κόρνας. Οι επαγγελματικές χρησιμοποιούν κυρίως μέταλλα στις ακριβές σειρές για τα ψηλά. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Μίγματα μοντέρνων υλικών μπορεί να δώσει αντίστοιχα ή και καλύτερα αποτελέσματα. Τα πανέμορφα ξύλα δεν λειτουργούν όπως και λεπτά τοιχώματα.
Μανώλη, η "θεωρία", τουλάχιστον αυτή στην οποία αναφέρθηκα εγώ, είναι πολύ θεωρητικήδηλαδή τα απολύτως βασικά και στοιχειώδη ενός μεγαφώνου.
Τώρα , μοντέλα που να περιλαμβάνουν εκτός το απο την έκθεση, το τελείωμα του "χείλους" , και το πάχος των τοιχωμάτων κλπ , απ οτι ξέρω δεν υπάρχουν - όσο για τα υλικά και το πώς ακούγονται, πάμε πλέον ακόμα πιο πολύ μακρυά.
Μια σκέψη ? στα υπερυψηλών drivers το υλικό είναι αναγκαστικά μέταλλο λόγω της απαιτούμενης ακρίβειας στην έκθεση ?
Η οποία , το πιο πιθανό δεν θα μπορούσε να γίνει απο ξύλο πχ ?
Δοκιμή με τιτανίου έχετε κάνει?
Είναι καλά όσο η φήμη τους?
Εγώ μιλούσα για υλικό διαφράγματος του cd, νομίζω αυτό έλεγαν αρχικά οι Δημήτρηδες.
αν αναφέρεσαι στην ερώτηση μου είναι οφτόπικ ... του οφτόπικ
αφού λέω συγκεκριμένα για γούφερ .....
ενδιαφέρον κείμενο Κωνσταντίνε ...
είχα την εντύπωση (λανθασμένα από οτι διαβάζω) οτι κυρίως η διάμετρος του διαφράγματος επηρεάζει την απόκριση ψηλά, αντ' αυτού βλέπω οτι περισσότερη σημασία έχει το υλικό του διαφράγματος ...
..."choice of diaphragm material and surround treatment are the significant factors controlling response beyond 8-10khz"
Ακριβώς. Το "υλικό" δηλαδή η Μάζα του διαφράγματος είναι ο παράγοντας που θα περιορίσει την απόκριση ψηλά. Το είχαμε ξανασυζητήσει.
Βρήκα μάλιστα και ένα ωραίο σχεδιάκι το οποίο είναι πολύ κατατοπιστικό ...
Τα στοιχεία λοιπόν που εμποδίζουν το μεγάφωνο ν "ανέβει" είναι η αυτεπαγωγή του πηνίου φωνής και η μάζα του.
Το Bl αντιθέτως επιδρα θετικά όπως φαίνεται και στο συνημμένο.
Όσο μεγαλώνει η τιμή του - μικραίνει ο "πυκνωτής" λόγω της μάζας, προς τη γή.
Θυμίσου και την κόντρα 206 - 207 - το πρώτο είχε πολύ περισσότερα πρίμα ενω ο κώνος (βάρος) ήταν ο ίδιος.
Τα CD τώρα είναι πολύ πιο μπερδεμένη υπόθεση αφού μπροστά απο το διάφραγμα παρεμβάλεται άλλο ενα περίπλοκο ζωνοπερατό φίλτρο, του οποίου η απόκριση αθροίζεται με αυτή του διαφράγματος.
Το πώς ακτινοβολέιται η ενέργεια απο τα copmression drivers τώρα είναι μια άλλη και πολύ πονεμένη ιστορία, αλλά περισότερα θα βρείς στα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα του Geddes
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=61158
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.