Οι συναρπαστικές γυναικείες φωνές του (μεταπολεμικού) ελληνικού τραγουδιού

Η Μαρίκα Νίνου δεν πολυαναφέρεται βλέπω. Έφυγε νωρίς, αλλά άφησε μερικές εκπληκτικές ερμηνείες, μεταξύ άλλων και μία από τις κορυφαίες ερμηνείες τραγουδιού του Χατζιδάκι.

Έχεις δίκιο ως προς το δεύτερο μέρος της πρότασής σου (περί εκπληκτικών ερμηνειών, εννοώ). Αλλά αναφέρθηκε από την αρχή στο πρώτο post. Την αναφέρω δεύτερη κατά σειρά (καθαρά για χρονολογικούς λόγους), μετά τη Δανάη. Μερικοί είχαν βέβαια τις ενστάσεις τους, αλλά εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου.

Άντε, να βάλω και μια που ξέχασα για τους ....κάτω των 50 -bye-

Η Ντόρα Γιαννακοπούλου, μολονότι εξαιρετικά εκφραστική φωνή και γι αυτό επιλεγμένη από τον Θεοδωράκη ως ερμηνεύτρια σε κάποιους κύκλους τραγουδιών του (Ένας Όμηρος, 7 Μικρές Κυκλάδες), έκανε καριέρα κυρίως ως ηθοποιός και μάλιστα του θεάτρου. Ως τραγουδίστρια εμφανίστηκε μάλλον από σύμπτωση λόγω ακριβώς αυτής της εκφραστικότητας της φωνής της και επειδή βέβαια άρεσε στον Θεοδωράκη για τα τραγούδια που τις ανέθεσε.

Παρ' όλα αυτά, εμείς οι παλιότεροι ζήσαμε και τραγουδήσαμε επί μακρόν τα πολύ ωραία αυτά τραγούδια και είναι θεμιτό να τη θεωρούμε σπουδαία ερμηνεύτρια.
-

Υπάρχουν επίσης πολλές μεγάλες φωνές, γίνονται λιγότερες όσες έχουν και χρονική διάρκεια και πραγματική προσφορά στο τραγούδι. Ξεχωρίζω

1. Μαρινέλλα, δεν είμαι fan αλλά είναι φωνάρα. Εξάλλου ήταν και η μεγάλη αγάπη του ΣΤΕΛΙΟΥ.
2. Αλεξίου (η αγαπημένη μου)
3. Μοσχολιού (κάποτε έβγαζε το πρόγραμμα χωρίς μικρόφωνο)

Υπάρχουν επίσης πολλές μεγάλες φωνές, γίνονται λιγότερες όσες έχουν και χρονική διάρκεια και πραγματική προσφορά στο τραγούδι. Ξεχωρίζω

1. Μαρινέλλα, δεν είμαι fan αλλά είναι φωνάρα. Εξάλλου ήταν και η μεγάλη αγάπη του ΣΤΕΛΙΟΥ.
2. Αλεξίου (η αγαπημένη μου)
3. Μοσχολιού (κάποτε έβγαζε το πρόγραμμα χωρίς μικρόφωνο)

Mεγάλες φωνές,μεγάλα τραγούδια και να θυμήσω και τη Μπέλλου.

Re: Απάντηση: Οι συναρπαστικές γυναικείες φωνές του (μεταπολεμικού) ελληνικού τραγουδ

Έχεις δίκιο ως προς το δεύτερο μέρος της πρότασής σου (περί εκπληκτικών ερμηνειών, εννοώ). Αλλά αναφέρθηκε από την αρχή στο πρώτο post. Την αναφέρω δεύτερη κατά σειρά (καθαρά για χρονολογικούς λόγους), μετά τη Δανάη. Μερικοί είχαν βέβαια τις ενστάσεις τους, αλλά εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου.

mea culpa, μάλλον αρχίζει και φιραίνει το μυαλό...αλλά από την άλλη, στις μετέπειτα συζητήσεις δεν αναφέρθηκε.

Η Ντόρα Γιαννακοπούλου, μολονότι εξαιρετικά εκφραστική φωνή και γι αυτό επιλεγμένη από τον Θεοδωράκη ως ερμηνεύτρια σε κάποιους κύκλους τραγουδιών του (Ένας Όμηρος, 7 Μικρές Κυκλάδες), έκανε καριέρα κυρίως ως ηθοποιός και μάλιστα του θεάτρου. Ως τραγουδίστρια εμφανίστηκε μάλλον από σύμπτωση λόγω ακριβώς αυτής της εκφραστικότητας της φωνής της και επειδή βέβαια άρεσε στον Θεοδωράκη για τα τραγούδια που τις ανέθεσε.

Παρ' όλα αυτά, εμείς οι παλιότεροι ζήσαμε και τραγουδήσαμε επί μακρόν τα πολύ ωραία αυτά τραγούδια και είναι θεμιτό να τη θεωρούμε σπουδαία ερμηνεύτρια.
-

Πολύ όμορφη φωνή, μεγάλη έκταση, αλλά βρίσκω τις ερμηνείες της λίγο γλυκερές για τα γούστα μου. Βάζει μιά ιδέα παραπάνω συναίσθημα από ότι χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου πάντα.

Απάντηση: Re: Οι συναρπαστικές γυναικείες φωνές του (μεταπολεμικού) ελληνικού τραγουδ

Ακόμη και η Βίσση και η Βανδή, παρά τα εμέσματα και τα βοθρολύματα που έχουν βγει από το στόμα τους, πρέπει να συμπεριληφθούν στις σπουδαίες φωνές.

Διαψεύστε με, αν κάνω λάθος, όμως νομίζω ότι η δεύτερη φαλτσάρει.

Νομίζω ότι θα άξιζε να αναφερθούν επίσης η Νινή Ζαχά από τις παλαιότερες και η Νένα Βενετσάνου από τις σχετικά νεότερες φωνές. Δεν θυμάμαι τώρα αν αναφέρθηκε η μεγάλων δυνατοτήτων Σαββίνα Γιαννάτου. Συγκλονιστικές βρίσκω και τις αδελφές Μπουγιουκλή. Σταματάω εδώ, διότι δεν είναι απίθανο να σκεφτώ και άλλες.

Re: Απάντηση: Re: Οι συναρπαστικές γυναικείες φωνές του (μεταπολεμικού) ελληνικού τρα

Διαψεύστε με, αν κάνω λάθος, όμως νομίζω ότι η δεύτερη φαλτσάρει.

Με έκανες να μπω στο youtube για να το διαπιστώσω με τα ίδια μου τα αυτιά, αλλά δεν άντεξα πάνω από 2 λεπτά. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: τραγουδάει τόσο άσχημα ουρλιάζοντας στο μικρόφωνο και η μουσική και οι στίχοι είναι τόσο άθλια που δεν έχει σημασία αν φαλτσάρει...

Και η Ναντια φωναρα ηταν

Χμμμμ ... Μήπως γράφεις και σε άλλο -άσχετης θεματολογίας- φόρουμ με νικ 'απόλυτο αρσενικό' ; και αυτός είναι μέγας gilf fan ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Οι συναρπαστικές γυναικείες φωνές του (μεταπολεμικού) ελλ

....... και η μουσική και οι στίχοι είναι τόσο άθλια που δεν έχει σημασία αν φαλτσάρει...

Ελπίζω να μην παρεξηγηθούνε οι μεγάλοι Έλληνες στιχουργοί Φόβος και Καρτέλας.
Γιατί μπορεί απο τη στεναχώρια να πέσει η απόδοση τους και να μην γράφει πια είκοσι τραγούδια-διαμάντια ημερησίως ο καθένας τους.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Οι συναρπαστικές γυναικείες φωνές του (μεταπολεμικού) ελληνικού τρα

:a0210:

Αν κι εγώ δεν την πρόλαβα... Άντε λίγο, στο τέλος... :p

http://www.youtube.com/watch?v=hNcICG4xIi8

δεν την πρόλαβες?
την είδα ζωντανά νομίζω σε σίγουρα 2 φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού στο Παλαί....

άλλη μιά φωνάρα....
zilia.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Οι συναρπαστικές γυναικείες φωνές του (μεταπολεμικού) ελλ

δεν την πρόλαβες?
την είδα ζωντανά νομίζω σε σίγουρα 2 φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού στο Παλαί....

Προσπαθώ λίγο να θολώσω τα νερά αλλά δεν μ´ αφήνεις... :chinese:

Εκπληκτική φωνή με εύρος , τονικότητα , χρώμα και άλλα πολλά είναι της Μ. Φαραντούρη και μετά έρχονται όλες οι άλλες σε μεγάλη απόσταση

Ακούγεται παράξενο ακόμα και σε μένα, αλλά, μια γυναικεία φωνή που κυριολεκτικά με καθήλωσε, δεν ήταν ποτέ πρώτο όνομα, και δεν ξέρω καν αν οι οκτάβες της (το γνωστό μας θέμα D) θα την κατέτασσαν ανάμεσα στις καλύτερες φωνές....
Καίτη Ντάλι.