Λευτέρη, καλά έκανες και παρέθεσες το λινκ της ''άλλης'' πλευράς, όπως λες, γιατί για να βγουν κάποια ''ασφαλή'' συμπεράσματα, όχι ''θα'' πρέπει, αλλά, επιβάλλεται να διαβάζουμε και να αξιολογούμε τα πάντα.
Έχουμε, λοιπόν:
''Τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν, μέρα με την μέρα, μέχρι το 2002, που έχουν βαθαίνει και αυξηθεί, δεν επιδέχονται καμιά αναβολή και καμιά καθυστέρηση ως προς την επίλυσή τους.
Γίνεται κοινώς αποδεκτό (από ποιους άραγε?), ότι, τα προβλήματα της Μειονοτικής Εκπαίδευσης στη Θράκη, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από την οπτική γωνία του αγκαθωτού μεγεθυντικού φακού και της πικρής πείρας του παρελθόντος (προφανώς πρέπει να αντιμετωπίζονται από την οπτική γωνία της ισοπέδωσης, της λησμονιάς, της διαστρέβλωσης και της ιστορικής ''μυωπίας''). Τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν, χωρίς προκατάληψη, σύμφωνα με τις αρχές της ανωτερότητος του δικαίου ( πρωτότυπος όρος γλωσσοπλασίας στα πλαίσια της ''Νέας Τάξης'' πραγμάτων. Ερώτηση: είναι αμφοτεροβαρής η σύμβαση που βασίζεται στην ανωτέρω αρχή ή εφαρμόζεται ευλαβικά μονομερώς όπως και οι λοιπές αρχές του Διεθνούς Δικαίου?), της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ( χωρίς σχόλιο η χρήση της συγκεκριμένης λέξης. Καλό πάντως είναι να γνωρίζουμε την έννοια των λέξεων πριν τις χρησιμοποιούμε, γιατί στο τέλος καταλήγουμε να λέμε ανέκδοτα), μέσα στα πλαίσια των υφισταμένων συνθηκών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ακόμα δεν μπήκανε και την επικαλούνται κιόλας, για πράγματα τα οποία αποτελούν τα κύρια εμπόδια της μη ένταξής τους). Πιστεύουμε, ότι, στη βάση αυτής της λογικής είναι δυνατή η επίλυση των.
Μέσα από μια τέτοια διαδικασία και αφού επιλέξουμε να εφαρμόσουμε τις αρχές της "δικαιοσύνης" του "ειλικρινούς διαλόγου" της "διαφάνειας" της "επιστημονικής συζήτησης" και της "αντικειμενικής και δίκαιης προσέγγισης των πραγμάτων" τότε θα είμαστε σίγουροι ότι βρεθούν οι δίοδοι που θα μας οδηγήσουν σε αποδεκτές και εφαρμόσιμες λύσεις ( τα εισαγωγικά στις λέξεις επιβάλλονται μιας και χρησιμοποιούνται στο τουρκικό κείμενο μόνον κατ' ευφημισμό).''
Κουίζ προς όλους:
Προσπαθήστε να επισημάνετε τις διαφορές ανάμεσα στις ελληνικές θέσεις (βλ. βιβλίο Ιστορίας ΣΤ' Δημοτικού) και τις τουρκικές προσεγγίσεις από το ανωτέρω κείμενο....
ΥΓ
Το απόσπασμα είναι από το λινκ που παρέθεσε ο Λευτέρης.