Stergito
Μέλος Σωματείου
Βλάση, στους σλαβόφωνους της Μακεδονίας ανήκω κι εγώ κατά το ήμισυ.
Στο χωριό του πατέρα μου, ακόμα μιλάν μια σλαβική διάλεκτο οι μεγάλοι.
Βλάση, στους σλαβόφωνους της Μακεδονίας ανήκω κι εγώ κατά το ήμισυ.
Για λέγε ρε συ Guybrush, αυτοί οι άνθρωποι εκεί πέρα πως την λένε τη γλώσσα τους; Μπορούν και μιλάνε ελεύθερα σε αυτή τη γλώσσα;
Τραγουδάνε τραγούδια στα γλέντια τους σε αυτή τη γλώσσα; και αν το κάνουν σήμερα ελεύθερα, το έκαναν και πριν 20 χρόνια; και πριν 30 χρόνια;
Αυτοί πως αυτοαποκαλούνται; σλαβόφωνοι; και ποιο χωριό είναι αυτό;
Κύριε Βλασίδη, μπαίνετε στον διάλογο με το κύρος σας ως Πανεπιστημιακού, συγγραφέα σχετικών πονημάτων και μελετητή των μειονοτήτων και η πρώτη σας παράγραφος ασχολείται με προσωπικές ιστορίες του κ. τάδε από την Φλώρινα και του κ. δείνα από την Καστοριά οι οποίοι αισθάνονταν Έλληνες και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο...
Δικαίωμά τους και με γειά τους και χαρά τους και συγχαρητήρια για την επιλογή τους...
Μα είπα εγώ ότι όλοι απαξάπαντες οι σλαβόφωνοι αυτοπροσδιορίζονταν ως εθνική μειονότητα; Και από πότε οι μειονότητες είναι συμπαγείς ομάδες με κοινή ιδεολογία και στόχους; Δηλ. με τον ορισμό αυτό οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είναι μια εθνική μειονότητα, όπως και οι οπαδοί του Linux ή οι κάτοχοι αυτοκινήτων Αλφα Ρομέο.
Για τις ανταλλαγές πληθυσμών που λέτε, δεν ξέρω για ποιά εποχή μιλάτε και τι έγινε τότε αλλά η άποψή μου είναι ότι επειδή δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να φύγουν δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουν κιόλας με το ζόρι. Σπίτια δεν είχαν αυτοί οι άνθρωποι, περιουσίες, χωράφια, ζώα, συγγενείς, τάφους των προγόνων τους κ.λ.π. Είναι επιχείρημα αυτό; Έτσι σηκώνονται και φεύγουν οι άνθρωποι από τον τόπο τους;
Τη γλώσσα δεν ξέρω πώς την ονομάζουν.
Αποτελεί μια μίξη σχεδόν όλων των γλωσσών που χρησιμοποιούν κυριλλικό αλφάβητο.
Να σκεφτείς ότι χάρη σ' αυτή τη γλώσσα, ο παππούς μου έχει καταφέρει να συνεννοηθεί με Ρώσους, Σέρβους, Βούλγαρους...
Γραπτό λόγο δεν έχει. Απ' ό,τι μου έιχε πει ο πατέρας μου, τη γλώσσα την έμαθαν αναγκαστικά οι παλαιότεροι, από τις αρχές του 20ου αιώνα, γιατί οι κομιτατζήδες σκότωναν εν ψυχρώ όποιον δεν τη μιλούσε. Αργότερα, είχαν απαγορέψει τη γλώσσα οι δικοί μας αντάρτες, την περίοδο της Κατοχής και κατά τον εμφύλιο.
Πάντως, τραγούδια δεν υπάρχουν σ' αυτή τη γλώσσα. Πιο πολύ τη χρησιμοποιούσαν (και χρησιμοποιούν ακόμα μερικοί) οι παππούδες και οι πατεράδες μας, για να μιλάν και να μην τους καταλαβαίνουμε εμείς τα πιτσιρίκια ή κάποιος εκτός χωριού...
Καλοκαίρι είναι ακόμα πιο όμορφα...
Δεν κατάλαβα, ποια σφαλιάρα?
Το βέτο, είναι πάντα το όπλο του αδύναμου.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.