Οι Τετρομαγμένοι.

Καλά ρε παιδιά, αν σας λείπει τόσο ο υπαρκτός σοσιαλισμός, τι να πω; Συλλυπητήρια!

Πάντως υπάρχουν ακόμη η Βόρειος Κορέα, η Κίνα και η Κούβα. Οι δύο πρώτες μάλλον δεν είναι καλή ιδέα, αλλά για την Κούβα ίσως να θέλετε να το σκεφτείτε... Δεν ξέρω, ίσως να δέχονται πολιτικούς πρόσφυγες...
 
Καλά η μάχη του Στάλινγκραντ είχε τις λιγότερες απώλειες για τους Σοβιετικούς. Ενδεικτικά, στο Κουρσκ μόνο είχαν διπλάσιες απώλειες, παρότι εκεί έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στον Χίτλερ. Η μάχη του Στάλινγκραντ, χαρακτηρίστηκε από αγριότητα, μάχες σώμα με σώμα, αλλά ήταν μια μάχη κυρίως περιπόλων. Άντε κανέναν λόχος να κάνει κανένα ντου να καταλάβει καμιά πλατεία... Καμία σχέση με τις απώλειες που είχαν οι σοβιετικοί σε ολόκληρες στρατιές που αιχμαλωτίζοταν στην αρχή της εκστρατίας στο ανατολικό μέτωπο.
 
Αν αυτό κατάλαβες τα συλλυπητήρια δεκτά...
Προφανώς δεν διάβασες οτι ουδείς εξ ημών υπήρξε υποστηρικτής του Υπαρκτού...
Αλλά δεν θα τα κάνουμε και όλα ίσωμα χάριν τού ´Αμερικανικου Ονείρου´που κάνει τούς φτωχούς φτωχότερους ακόμα και στην ιδια την χώρα...
Τωρα κατά πόσον οι ´ελευθεροι´Λαοί της Αν.Ευρώπης νοιώθουν ευτυχέστεροι είναι άλλου παπά ευαγγέλιο..
Φωτη προφανώς η απάντηση δεν πάει σε σένα..
 
Κάτσε ρε Σπύρο, με μπέρδεψες. Δηλαδή, δεν τον αγαπάς τον πατερούλη τον Στάλιν που έκανε τόσα καλά; Αφού το είπες ξεκάθαρα:

Και σίγουρα ο κόσμος δεν εγινε καλύτερος μετά την κατάρρευση τής Ε.Σ.Σ.Δ.

Προφανώς αυτό σημαίνει ότι θα ήθελες να συνεχίσει να υπάρχει ο υπαρκτός σοσιαλισμός για να είναι ο κόσμος καλύτερος! Τι σημαίνει λοιπόν ότι δεν είσαι υποστηρικτής του;

(Εκτός αν θα ήθελες να υπάρχουν για να ... τους κατηγορείς! :worshippy:)
 
Δεν μου λείπει ο Υπαρκτός σοσιαλισμός αλλά ο καπιταλισμός επί ψυχρού πολέμου. Τότε που είχαμε ασφαλιστικό και σύνταξη, τότε που παίρναμε το εφάπαξ, τότε που υπήρχε κράτος πρόνοιας. Τότε που η εργασία πληρώνονταν καλύτερα. Τότε που υπήρχε κρατικός έλεγχος στην ασυδοσία των κερδοσκόπων. Σήμερα τί καπιταλισμό έχουμε αλήθεια; Έχουμε γεμίσει με στελεχάκια που αμοίβονται με τον βασικό παρά τα πτυχία τους. Έχουμε γεμίσει από "επιχειρηματίες" που το βασικό τους επιχειρείν είναι η αγοροπωλησία επιχειρήσεων. Ανάπτυξη μηδέν. Και πως να υπάρχει όταν δεν υπάρχει η ανάγκη. Δεν υπάρχει ουσιαστικός ανταγωνισμός του καπιταλισμού με κάποιο άλλο σύστημα απέναντι. Υπάρχει μόνο η ατομική επιβίωση. Τέτοιο σύστημα δεν μου αρέσει καθόλου...
 
Απάντηση: Re: Οι Τετρομαγμένοι.

Κάτσε ρε Σπύρο, με μπέρδεψες. Δηλαδή, δεν τον αγαπάς τον πατερούλη τον Στάλιν που έκανε τόσα καλά; Αφού το είπες ξεκάθαρα:



Προφανώς αυτό σημαίνει ότι θα ήθελες να συνεχίσει να υπάρχει ο υπαρκτός σοσιαλισμός για να είναι ο κόσμος καλύτερος! Τι σημαίνει λοιπόν ότι δεν είσαι υποστηρικτής του;

(Εκτός αν θα ήθελες να υπάρχουν για να ... τους κατηγορείς! :worshippy:)

Αυτό σημαίνει οτι είμαι Σταλινικός???Είπα οτι και εκεί υπήρξαν κάποια επιτευγματα και εξήρα την μεγάλη Θυσια των Ρωσων στον Β.Παγκόσμιο Πολεμο...
Είπα οτι ο κόσμος δεν έγινε καλύτερος μετά την κατάρρευση τής Ε.Σ.Σ.Δ.
Και μάλιστα η παντοκρατορία τών Αμερικανών είχε πολύ άσχημα αποτελέσματα στον Πλανήτη...
Υπαρκτό σοσιαλισμό δεν επιθυμώ αλλά σοσιαλισμό με δημοκρατία σίγουρα...
Ε,αν παρουν και μερικά Καγέν έχασε η βενετιά βελόνι..Καλύτερα να γλυτώσουμε απο την Νεοελληνική Βλαχιά....
Υ.Γ.
Δεν εχει καμιά σημασία οτι υπήρξα απο αυτούς πού αντιτάχθηκαν στον Υπαρκτό σε πολύ πιό δύσκολες εποχές.....Αλλά αυτα δεν αφορούν στο φόρουμ....
 
Για να καταλάβω, τον υπαρκτό σοσιαλισμό τι τον θεωρείς, καλό ή κακό;

Αν τον θεωρείς καλό τότε είσαι υποστηρικτής του.

Αν τον θεωρείς κακό, αλλά θέλεις να τον έχουν κάποιοι άλλοι για να περνάμε εμείς καλύτερα επειδή θα φοβούνται τα αφεντικά μας... τότε τι να πω ... κρίμα!

Αν το κράτος μας δεν λειτουργεί καλά, δεν ελέγχει τις επιχειρήσεις κλπ, τότε δικό μας χρέος είναι να το βελτιώσουμε. Δεν βοηθάει να περιμένουμε άλλους. Αν δεν το καταφέρουμε δική μας αποτυχία είναι όχι αποτυχία άλλων.
 
Και για το γενικότερο θέμα του δικού μας κράτους, τα προβλήματά μας εγώ πιστεύω ότι προέρχονται από δύο παράγοντες:

1. Αμορφωσιά.
2. Διαφθορά.

Δυστυχώς αυτά τα δύο παραμένουν τα ίδια εδώ και 180 χρόνια. Και δυστυχώς θα παρέμειναν τα ίδια με οποιοδήποτε σύστημα ...
 
Για να καταλάβω, τον υπαρκτό σοσιαλισμό τι τον θεωρείς, καλό ή κακό;

Αν τον θεωρείς καλό τότε είσαι υποστηρικτής του.

Αν τον θεωρείς κακό, αλλά θέλεις να τον έχουν κάποιοι άλλοι για να περνάμε εμείς καλύτερα επειδή θα φοβούνται τα αφεντικά μας... τότε τι να πω ... κρίμα!

Αν το κράτος μας δεν λειτουργεί καλά, δεν ελέγχει τις επιχειρήσεις κλπ, τότε δικό μας χρέος είναι να το βελτιώσουμε. Δεν βοηθάει να περιμένουμε άλλους. Αν δεν το καταφέρουμε δική μας αποτυχία είναι όχι αποτυχία άλλων.

Αυτό μάλλον πάει σε μένα...

Λοιπόν αυτό που θεωρώ πιο υγειές είναι η ισορροπία ανάμεσα σε δύο θεωρίες. Πολύ περισσότερο από την επικράτηση μιας, και την επιβολή της στο έπακρο. Το να έχεις δύο πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικά συστήματα, με τα όποια προβλήματά τους, τα στεγανά τους, και τις αντιπαραθέσεις τους, βάζει τον κόσμο αυτόματα σε μια τροχιά ανάπτυξης μόνο και μόνο λόγω ανταγωνισμού μεταξύ των δύο αυτών συστημάτων. Τώρα πιο ήταν καλύτερο και ποιο ήταν πιο δίκαιο, δεν είμαι αρμόδιος για να το κρίνω. Ξέρω ότι αυτό που εγώ βίωνα τότε εδώ στη Δύση, ήταν καλύτερο από αυτό που βιώνω τώρα εδώ πάλι. Ξέρω επίσης ότι αυτό που βίωνε ο σοβιετικός τότε εκεί στην Ανατολή, ήταν πάλι καλύτερο -για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου- από αυτό που βιώνει τώρα εκεί. Αυτό σαν απάντηση σου φτάνει ή θέλεις κι άλλες διευκρινίσεις;
 
Σπύρο, για μια ακόμα φορά, θαυμάζω την υπομονή σου...........
Πάντως, ανεξάρτητα απ τα όποια εγκλήματα έκανε ο Στάλιν, τον ευγνωμονώ γιατί μιλάω Ελληνικά και όχι Γερμανικά.
 
Αυτά πού ξέρατε νά τά ξεχάσετε...
SKITSO_25+martiou2.jpg


Αλήθεια,τί είπε ό Αλέκος Αλαβάνος στήν προχθεσινή παρουσίαση τού μυθιστορήματος τής κας Ρεπούση?
 
Ο δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος "σε συντομία":

Οι μόνες χώρες που κήρυξαν με πρωτοβουλία τους τον πόλεμο στους Ναζί ήταν η Αγγλία και η Γαλλία. Όλοι οι άλλοι μπήκαν στον πόλεμο αφού τους επιτέθηκαν οι Γερμανοί.

Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι μπήκαν στον πόλεμο τον Σεπτέμβριο του 1939 επειδή οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Πολωνία. Τον Σεπτέμβριο του 1939 οι Σοβιετικοί ήταν σύμμαχοι των Ναζί και επιτέθηκαν και αυτοί στη Πολωνία και την μοίρασαν με τους Γερμανούς. Κατόπιν οι Σοβιετικοί κατέλαβαν τις Βαλτικές χώρες και επιτέθηκαν στην Φιλανδία, πάντα ως σύμμαχοι των Γερμανών.

Οι Γάλλοι ηττήθηκαν και συνθηκολόγησαν τον Ιούνιο του 1940, και μερικές μέρες πριν συνθηκολογήσουν μπήκαν στον πόλεμο και οι Ιταλοί που επιτέθηκαν στη Γαλλία.

Από τον Ιούλιο του 1940 μέχρι τον Ιούνιο του 1941 οι Άγγλοι πρακτικά πολεμούσαν μόνοι τους εναντίον των Ναζί. Οι Γερμανοί έκαναν κάποιες προσπάθειες να έρθουν σε συμφωνία με τους Άγγλους και να λήξει ο πόλεμος Γερμανίας-Αγγλίας χωρίζοντας την υφήλιο μεταξύ τους, αλλά οι Άγγλοι δεν δέχτηκαν. Οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να μπουν στον πόλεμο, αλλά έστελναν υλικό στην Αγγλία. Να σημειώσουμε ότι το 1940 περίπου το 1/3 του εδάφους της γης "ανήκε" στους Άγγλους (Ινδία, Αυστραλία, Αφρική, Καναδάς, Μέση Ανατολή, Περσία ...).

Τον Ιούνιο του 1941 οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Ρωσία. Μέχρι τότε ο Στάλιν προσπαθούσε να επιβεβαιώσει τη συμμαχία με τους Ναζί και μάλιστα είχε υπογράψει και νέα συμφωνία μαζί τους τον Απρίλιο του 1941. Κατηγορούσε τους Άγγλους ότι πάνε να τον μπλέξουν σε πόλεμο. Επιπλέον το 1937-38 είχε εκτελέσει το μεγαλύτερο μέρος των αξιωματικών του στρατού. Έτσι οι Σοβιετικοί ήταν απροετοίμαστοι για την επίθεση των Γερμανών και είχαν τρομακτικές απώλειες. Την πρώτη χρονιά οι Γερμανοί είχαν κάποια δυνατότητα να κερδίσουν ολοκληρωτικά αλλά έκαναν λάθη. Επιπλέον ο Στάλιν πήρε απάνθρωπα μέτρα που όμως βοήθησαν να σταματήσουν την υποχώρηση (πχ. πίσω από τις Ρωσικές γραμμές υπήρχαν πολυβόλα που σκότωναν όσους Ρώσους πήγαιναν να υποχωρήσουν, ξεκίνησαν την τακτική της "καμένης γης" που ταλαιπώρησε τους Γερμανούς αλλά θανάτωσε και πολλούς Ρώσους από πείνα κλπ). Οποιοδήποτε δυτικό κράτος, με τέτοιες απώλειες μάλλον θα συνθηκολογούσε.

Τον Δεκέμβριο του 1941 η Ιαπωνία επιτέθηκε στους Αμερικανούς (Περλ Χάρμπορ) και αμέσως μετά οι Γερμανοί κήρυξαν τον πόλεμο στους Αμερικανούς και επιτέθηκαν σε εμπορικά τους στον Ατλαντικό. Μόλις το έμαθε αυτό ο Τσόρτσιλ είπε "τελικά τον κερδίσαμε τον πόλεμο". Και όντως ήταν πλέον θέμα χρόνου διότι η κατασκευαστική δυνατότητα των Αμερικανών ήταν πολύ μεγαλύτερη από όλους τους άλλους μαζί και επιπλέον δεν ήταν δυνατό σε κανένα από τους άλλους να επιτεθούν στο έδαφος των ΗΠΑ. Οπότε, από κει και πέρα ήταν θέμα χρόνου η ήττα των Ναζί και των Ιαπώνων. Αν βάλουμε μέσα και την ατομική βόμβα, τότε είναι ακόμη πιο βέβαιο.

Ταυτόχρονα βέβαια υπήρχε και ο μεγάλος στρατός των Σοβιετικών που συνέχισαν μέχρι το τέλος να έχουν υπέρμετρες απώλειες (βασικά λόγω ανικανότητας αλλά και γιατί ο Στάλιν δεν νοιαζόταν για τις απώλειες) αλλά είχαν και μεγάλες εφεδρείες. Σημειώνω ότι μεγάλο μέρος του μηχανοκίνητου εξοπλισμού τους, αλλά και τρόφιμα, τα έπαιρναν από τους Αμερικανούς. Επίσης όλοι οι άλλοι λαοί, εκτός δηλαδή από τα μεγάλα κράτη που ανέφερα πιο πάνω, πόνεσαν και προσπάθησαν αλλά τελικά έπαιξαν ελάχιστο ρόλο στην κύρια πορεία του πολέμου, διότι είχαν πολύ μικρό στρατό και πεπαλαιωμένη τεχνολογία.

Οπότε, κατά τη γνώμη μου, τα σημαντικότερα σημεία που έκριναν τη γενική πορεία είναι:
1. Η ξεροκεφαλιά του Τσώρτσιλ που δεν προσπάθησε «να τα βρει» με τον Χίτλερ.
2. Η επίθεση των Ιαπώνων εναντίον των ΗΠΑ.
3. Η ξεροκεφαλιά του Στάλιν και η αδιαφορία του για τις απώλειες.

Η βαρύτητα μάλλον είναι με τη παραπάνω σειρά. Ας πούμε, αν είχε καταρρεύσει η Ρωσία ο πόλεμος θα συνεχιζόταν για μερικά χρόνια ακόμη, και πιθανότητα να έπεφταν ατομικές βόμβες και στην Γερμανία. Αν όμως είχε τα είχε κάνει πλακάκια το 1940 η Αγγλία με τη Γερμανία, δύσκολα θα τα είχε βγάλει πέρα η Ρωσία μόνη της και οι Αμερικανοί δεν θα μπλεκόντουσαν στην Ευρώπη, θα ασχολούνταν μόνο με τον Ειρηνικό.

(Άσχετο, αλλά το 1946-47 πολλοί από τους παλαίμαχους αξιωματικούς του Κόκκινου Στρατού τουφεκίστηκαν ή στάλθηκαν στα κάτεργα στη Σιβηρία σε ένα από τα συνηθισμένα κύματα εκκαθάρισης του Στάλιν.)
 
Αυτά πού ξέρατε νά τά ξεχάσετε...
SKITSO_25+martiou2.jpg


Αλήθεια,τί είπε ό Αλέκος Αλαβάνος στήν προχθεσινή παρουσίαση τού μυθιστορήματος τής κας Ρεπούση?

μια και ρωτάς ... ιδού.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11/04/2008

«Τα βιβλία είναι για τα βιβλιοπωλεία, όχι τις αποθήκες»

Αποστολος Λακασας

Οι θερμές μέρες της άνοιξης του 2007, όταν κορυφώθηκε η κόντρα για το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ´ Δημοτικού ήρθαν χθες στη μνήμη του πολυπληθούς ακροατηρίου κατά την παρουσίαση της επανέκδοσής του στα βιβλιοπωλεία. Η κόντρα κατέληξε στην απόσυρσή του από τα σχολεία τον Σεπτέμβριο του 2007. Τώρα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία (εκδ. «Βιβλιόραμα»).

«Ηταν ένας πραγματικός πολιτιστικός πόλεμος. Θα πρέπει να τον μελετήσουμε, τόσο για να κατανοήσουμε τους ιδεολογικούς αρμούς της κοινωνίας μας, αλλά και γιατί δεν θα είναι ο τελευταίος», εκτίμησε ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντ. Λιάκος. «Το επίμαχο ζήτημα δεν ήταν το σχολικό εγχειρίδιο. Ηταν η ταυτότητά μας. Πού πάμε, τι ιδέα έχουμε για τον εαυτό μας. Το βιβλίο αντιμετωπίστηκε σαν βιογραφία του έθνους», προσέθεσε, λέγοντας ότι όσοι διαφωνούσαν εξέφρασαν την ανάγκη να μη μείνει ο καθένας και η εμπειρία του έξω από την εμπειρία της Ιστορίας, όπως αποτυπώνεται στα σχολικά εγχειρίδια.

Ο καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας της Ιδεολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Στ. Πεσμαζόγλου αναφέρθηκε στο βασικό χαρακτηριστικό του σχολείου σήμερα ως «σκληρός μηχανισμός αναπαραγωγής της εθνικής Ιδέας» και είπε ότι «στο συγκεκριμένο βιβλίο δεν αφανίζονται οι μύθοι, απλώς λειαίνονται οι ακρότητες». Ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο της Μαριέττας Γιαννάκου που δεν υπέκυψε στον «ανεγκέφαλο, μισαλλόδοξο εθνικισμό και θρησκευτικό φονταμενταλισμό». Ο συνταγματολόγος και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπαδημητρίου, είπε ότι «τα επιχειρήματα των πολέμιων του βιβλίου είναι ισχνά, με βάση τους σκοπούς της παιδείας, όπως καθορίζονται από το Σύνταγμα». Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΝ, κ. Αλ. Αλαβάνος είπε ότι «μπορώ να κατανοήσω τη διαφωνία και την κριτική, δεν μπορώ να δεχθώ το κάψιμο βιβλίων και τις αποσύρσεις». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι η απόφαση για την απόσυρση έγινε με ψηφοθηρικά κριτήρια. Τέλος η επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας κ. Μαρία Ρεπούση ανέφερε στην «Κ» ότι «τα βιβλία της δημοκρατίας πρέπει να βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία και όχι στις αποθήκες».


www.alfavita.gr
 
11/04/07.
Aξέχαστη μέρα.
Βγήκαν πάλι παγανιά να πουλήσουν το βιβλιαρακι..
Οι ίδιοι και οι ίδιοι...
Με λεφτά τού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου πού έχει και τά δικαιώματα το βγάλανε στις βιτρίνες...
Με εξώφυλλο όπου ψευδώς αναγράφεται οτι άλλος ειναι ο ζωγράφος..
Και φυσικά το ίδιο περιφερόμενο γκρούπ υποστηρικτών..

Και η Γαλλικού συγκλόνισε σαν νεα Πασιονάρια:'Tα βιβλία τής Δημοκρατίας πρεπει να βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία και όχι στις αποθήκες´.
Τι εννοεί ´βιβλία τής Δημοκρατίας´?? Προφανώς υπάρχουν και βιβλία ´κακά´...Ωραία ...Να αναλάβει η Γαλλικου-Ζωγράφος-Ιστορικός να γράψει νέο βιβλίο με όλα τά ´βιβλία τής Δημοκρατίας´μήν κάνουμε κανά λάθος και παρασυρθούμε..
Ε ρε έπαρση...
Αυτή νομίζει οτι με το κουρελούργημα έγραψε ´Ιστορία´..
Ο νέος Παπαρηγόπουλος.....
Καλές πωλήσεις και πάντα Καλές Αποσύρσεις για να μην καίτε τους εγκεφάλους μας..
 
Last edited:
Μιά παράκληση μόνον...
Εάν επιθυμεί κάποιος να ανοίξει thread για τον Β.Παγκοσμιο Πολεμο πολύ ευχαρίστως να το κάνει..
Αλλά η ´περίληψη´τού Β.Παγκοσμίου Πολέμου σε 20 σειρές δεν βοηθά πουθενά.
Ευχαριστώ.
 
Απάντηση: Re: Οι Τετρομαγμένοι.

...ξεκίνησαν την τακτική της "καμένης γης" που ταλαιπώρησε τους Γερμανούς αλλά θανάτωσε και πολλούς Ρώσους από πείνα κλπ.

Ο θάνατος από πείνα εκατομμυρίων ρώσων, ουκρανών και άλλων κατοίκων στις κατεχόμενες περιοχές, οφείλεται στην πολιτική εθνοκάθαρσης των ναζιστών, προκειμένου να 'προετοιμάσουν' τα - κατ' αυτούς - 'νέα εδάφη' του Ράιχ για τον εποικισμό τους από την 'ανώτερη φυλή των Κυρίων'.

Αυτό είναι το 'άλλο' Ολοκαύτωμα, το οποίο έχει μείνει δυστυχώς στη σκιά της 'προβαλλόμενης' και πολιτικά αξιοποιήσιμης ιστορίας. Μια πολύ καλή πρώτη προσέγγιση για το Ανατολικό Μέτωπο γίνεται από το ντοκιμαντέρ του BBC που μοίραζε πέρυσι η Καθημερινή, με επιμέλεια του καθηγητή Ian Kershaw.

Σε ότι αφορά την Μάχη του Στάλινγκραντ, οι νεκροί και από τις δύο πλευρές εκτιμούνται σε 750 χιλιάδες περίπου. Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση με συνδυασμό διαφορετικών βιβλιογραφικών αναφορών υπάρχει εδώ.

Συγγνώμην για το :offtopic:

Σπύρο, ώσπου να το δημοσιεύσω είχες ήδη γράψει παραπάνω. Δεν το είδα...
 
Ντέμιαν αλλοίμονο.
Πολύ καλά έκανες και ευχαριστώ.
Η παράκληση αναφερόταν σε ποστ που ´ξεπετάνε´όλοκληρο Β.Παγκόσμιο Πολεμο και μάλιστα με τρόπο πού ´αμφισβητεί´-για να το θέσω κομψά- την θυσία όλων αυτών των ανθρωπων..
Σε λίγο δεν θα τολμάμε να γράψουμε κουβέντα για τήν συμβολή της Σ.Ενωσης στήν ήττα τών Γερμανών..
Ηδη έχει αρχίσει και θάβεται από τούς ´αποδομητές´τής Ιστορίας...
Προσωπικά περιμένω με αγωνία να γράψουν οι αποδομητές γιά τήν συμβολή τών Χωρών της Βαλτικής στον αγώνα για τήν επικράτηση τής ´Ανώτερης Φυλής´.
Δυστυχώς εκεί ο Κοκκινος Στρατός έκανε ´μισή δουλειά´............................................................
 
Ωραία φωτογραφία.Οχι,δεν είναι απο εκδήλωση Γερμανών Ναζί.
Είναι απο επίσημη εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μνημείου,πρό τιμήν τών ´Εσθονών που πολέμησαν απο το 1940-1945,εναντίον τών Μπολσεβίκων και υπέρ τής Ανεξαρτησιας τής Εσθονιας´.Ημέρα 20/8/2004.στην πόλη Λιχούλα.
Ξεσηκώθηκε διεθνής σάλος τότε και το μαζέψανε το μνημείο.
Ποιοί ήταν οι ´πατριώτες´??Μα 15000 Εσθονοί,που είχαν συγκροτήσει την 1η Εσθονική Μεραρχία Γρεναδιερων τών Βαφεν Ες Ες.
Για την απελευθέρωση τού Ταλίν σκοτώθηκαν 150000 Σοβιετικοί στρατιώτες.
Στην Εσθονία τότε ζούσαν 5000 Εβραίοι.Επέζησαν μερικές δεκάδες.
Η Χιτλερική διοίκηση ανεκήρυξε την Εσθονία ´χώρα πλήρως εκκαθαρισθείσα απο Μπολσεβίκους και Εβραίους´
Πολλοί Εσθονοί θεωρούν τίς στολές τής φωτογραφίας ιδιαιτέρως τιμητικές.
Και ξαναγράφουν την ιστορία,γκρεμίζοντας αγάλματα και τιμώντας τούς συνεργάτες τών Ναζί επισήμως πλέον.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει το νέο μέλος της.Ο Σολάνα δήλωσε οτι ´κατανοεί και στηρίζει την Εσθονια´,ο δέ Τζόζεφ Ντόλ επικεφαλής του´Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε:'Σήμερα είμαστε όλοι Εσθονοί´.
Σε λίγο θα αναστηλώσουν και τον αντιστασιακό Αδόλφο.Πάντα με κατανόηση φυσικά.Για να ισοπεδωθούν τα πάντα.

Ποστ 542 του παροντος thread...
Ας ξαναλθει στην επιφανεια...