Οι Τετρομαγμένοι.

Παρα πολυ ωριμα παιδια παντως, με λογικη ωριμου 40αρη βρε παιδι μου. Αυτο δε το site, κερδιζει ποντους με την τρομερη αξιοπιστια των κειμενων που φερει στις σελιδες του.....

Ενώ η αξιοπιστία του thread αυτού σπάει κόκκαλα...

Και έχω την εντύπωση οτι λίγους ενδιαφέρει και μόνον όταν είναι υπέρ των θέσεων που εκφράζουν. Παράδειγμα:

.
Σελίδα 103.Ατοφια η Τουρκική θεσις περί πληθυσμών.´Απο την συνθήκη τής λωαζάννης εξαιρούνται οι χριστιανοί που ζούν στην Κωνσταντινούπολη,Ιμβρο και Τενεδο καθώς και οι μουσουλμάνοι της δυτικής θράκης.´Ενώ στην συνθήκη τής Λωζάννης αναφέρεται ρητά οτι οι Χριστιανοί τής Πολης τής Ιμβρου και τής Τενέδυ ήταν Ελληνες και οι Μουσουλμάνοι της Δ.Θράκης ,Μουσουλμάνοι και όχι Τούρκοι.Λεπτομέρεις έτσι???

Πριν μερικές ημέρες έψαξα και βρήκα το (ελπίζω) ατόφιο κείμενο της Συνθήκης της Λωζάννης. Έκανα παράθεση το παραπάνω κείμενο συνοδευόμενο απο ένα link για να δούμε αν η παραπάνω θέση επιβεβαιώνεται. Δεν είδα κανέναν να παρατηρεί οτι όχι μόνο δεν ισχύει το παραπάνω κείμενο αλλά οτι οι πληθυσμοί που εξαιρούνται της ανταλλαγής αναφέρονται σαν "Μουσουλμανικές μειονότητες" στο Ελληνικό έδαφος και "μη Μουσουλμανικές μειονότητες" στο Τουρκικό. Πού λοιπόν αναφέρεται σε Έλληνες και μάλιστα "ρητά";
(Εκτός και αν και στο σαϊτ αυτό έβαλαν το χεράκι τους οι γκλομπαλιστές και το γυρίζουμε σε νέες θεωρίες συνομωσίας ... απο το 1923)


Το παραθέτω λοιπόν ξανά εδώ για όποιον ενδιαφέρεται.

Τελικά είμαστε όσο αξιόπιστοι γίνεται ή όλα αυτά είναι "λεπτομέρειες";;;;
 
Ενώ η αξιοπιστία του thread αυτού σπάει κόκκαλα...

Και έχω την εντύπωση οτι λίγους ενδιαφέρει και μόνον όταν είναι υπέρ των θέσεων που εκφράζουν. Παράδειγμα:



Πριν μερικές ημέρες έψαξα και βρήκα το (ελπίζω) ατόφιο κείμενο της Συνθήκης της Λωζάννης. Έκανα παράθεση το παραπάνω κείμενο συνοδευόμενο απο ένα link για να δούμε αν η παραπάνω θέση επιβεβαιώνεται. Δεν είδα κανέναν να παρατηρεί οτι όχι μόνο δεν ισχύει το παραπάνω κείμενο αλλά οτι οι πληθυσμοί που εξαιρούνται της ανταλλαγής αναφέρονται σαν "Μουσουλμανικές μειονότητες" στο Ελληνικό έδαφος και "μη Μουσουλμανικές μειονότητες" στο Τουρκικό. Πού λοιπόν αναφέρεται σε Έλληνες και μάλιστα "ρητά";
(Εκτός και αν και στο σαϊτ αυτό έβαλαν το χεράκι τους οι γκλομπαλιστές και το γυρίζουμε σε νέες θεωρίες συνομωσίας ... απο το 1923)


Το παραθέτω λοιπόν ξανά εδώ για όποιον ενδιαφέρεται.

Τελικά είμαστε όσο αξιόπιστοι γίνεται ή όλα αυτά είναι "λεπτομέρειες";;;;
Αυτο εδω το thread εκτορα ΔΥΝΑΤΑΙ να μην ειναι και 100% αξιοπιστο καθοτι εκφερει αποψεις κυριως και οτι γεγονος μνημονευει ο καθενας μας οπως το εχει αντιληφθει. Το αλλο site ομως δημοσιευει πραγματα τα οποια απο οτι βλεπω χρησιμοποιουνται κατα κορον με σκοπο την αξιοοπιστη "ενημερωση".

Καμια σχεση το ενα με το αλλο
 
σ.103¨Τιθεται σε συζήτηση το θέμα τών Μουσουλμανικών πληθυσμών που ζούν στην Ελλάδα καθώς και τών ορθόδοξων πληθυσμών που ζούν στην Τουρκία.Τα ζητήματα αυτά ρυθμίζονται τελικά με την συνθήκη της Λωζάννης η οποία υπογράφεται το 1923.
Αποφασίζεται η ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.Μετακινούνται στην Ελλάδα περίπου 1200000 ελληνες ορθόδοξοι που κατοικούν στην Μικρά Ασία και αντίστοιχα 500000 Μουσουλμάνοι ,που κατοικούν στην Ελλάδα μετακινούνται στην Τουρκία.
Εξαιρούνται απο την ανταλλαγή μόνον οι Χριστιανοί που ζούν στην Κωνσταντινούπολη ,στην Ιμβρο και στην Τενεδο καθώς και οι Μουσουλμανοι της Δυτικής Θράκης.´


Παμε παρακάτω.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΛΩΖΑΝΝΗ
ΣΤΙΣ 30ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ 24ΙΟΥΛΙΟΥ 1923

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ
ΑΘΗΝΑ 1992
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIΣΥΜΒΑΣΙΣ ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ
ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ
ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΝΤΑ ΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1923
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
συνεφώνησαν επι των ακολούθων όρων.
ΑΡΘΡΟΝ 1 Απο της 1ης Μαίου 1923 θελει διενεργηθη η υποχρεωτικη ανταλλαγη των Τουρκων υπηκόων ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ,τών εγκατεστημένων επι των Τουρκικών εδαφών,και των Ελλήνων Υπηκόων μουσουλμανικού θρησκευματος ,τών εγκατεστημένων επι των ελληνικών εδαφών..............................
ΑΡΘΡΟΝ 2
Δεν θα περιληφθώσι εις την εν τω πρώτω άρθρω προβλεπομένην ανταλλαγή:
α)OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ.
β)OI ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Θελουσι θεωρηθεί ως Ελληνες κατοικοι τής Κωνσταντινουπόλεως,πάντες οι Ελληνες οι εγκατεστημένοι ήδη πρό της 30ης Οκτωβρίου 1918,εν τη περιφερεία της Νομαρχίας Κωνσταντινουπόλεως ως αυτή καθορίζεται δια του νόμου του 1912.
Θελουσι θεωρηθή ως Μουσουλμάνοι κατοικοι τής Δυτικής Θρακης,πάντες οι Μουσουλμάνοι οι εγκατεστημένοι εν τη περιοχη ανατολικώς της μεθορίου γραμμής τής καθορισθείσης τώ 1913 δια της Συνθήκης του Βουκουρεστίου.....

ΑΡΘΡΟ 19
Η παρούσα σύμβασις θά έχει το αυτό κύρος και την αυτήν ισχύν έναντι τών ώδε συμβαλλομένων μερών,ωσεί περιελαμβάνετο αυτή, εν τη Συνθήκη Ειρήνης,ήτις θέλει συναφθεί μετά της Τουρκίας.Η Ισχύς ταύτης άρξεται αμέσως μετά την επιχύρωσιν τής ειρημένης συνθήκης,παρά των δυο υψηλων συμβαλλομένων μερών
Λωζάννη 30Ιανουαρίου 1923

Παμε παρακάτω.
ΧV ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΝ,ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΑΤΣ ΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟΥ........
ΑΡΘΡΟ 4Η Αποχώρησις τών εν ταίς νήσοις Ιμβρω και Τενεδω ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ,θα συντελεστεί ευθύς ως η υπό σημερινήν ημερομηνία συνθήκη ειρήνης επικυρωθεί υπο της ελληνικής και της τουρκικής κυβερνήσεως.Αμα τη αποχωρήσει ταύτη ,θελουσι εφαρμοσθή,υπο της Τουρκικής Κυβερνήσεως,οι διατάξεις του αρθρου 14 της ειρημένης συνθήκης.

Αυτά.Οποιος γουστάρει να πάει να παρει ολόκληρο το κείμενο αλλά και τις συμβάσεις που πάνε πακέτο απο το Εθνικό Τυπογραφείο όπως τα αναφέρω παραπάνω.
Υ.Γ
Εκτορα θα περίμενα να είσαι πιό προσεκτικός στούς χαρακτηρισμούς σου.Οι μονες σου παρεμβάσεις μέχρι τώρα είναι μπας και βρείς κανένα λάθος σε αυτα που παραθέτω(βλέπε και περί παιδομαζώματος).Aπο το να κάνεις τον αυστηρό παρατηρητή εξ αποστάσεως θα ήταν προτιμότερο να γραψεις την άποψή σου όποια και εάν ειναι αυτή.
Επίσης έχω παραθέσει σε αυτό το thread πολλά αποσπάσματα και απο το βιβλίο αλλά και απο άλλα κειμενα αλλά και απο τηλεοπτικές εκπομπές,όλα με τίς πηγές τους και τίς ημερομηνίες τους.
Οποιος θελει ουσιαστικό αντίλογο να κάνει αντίλογο με τίς απόψεις του.
Τελος την φράση σου ´Ενώ η αξιοπιστία αυτού τού τhread σπαει κόκκαλα´την θεωρώ συκοφαντική και προσβλητκή πρός το πρόσωπό μου.
Ακόμα και εάν ένα απόσπασμα που έχω παραθέσει σε ένα post μου ήταν ανακριβές δεν θαταν εκ προθέσεως ούτε θα καθιστούσε ολόκληρο το thread αναξιόπιστο.Αλλως τε το απαράδεκτο βιβλίο της Ιστορίας,έχει εκατοντάδες ανακρίβειες ,οπότε το να προσπαθεί κάποιος να ´πιαστεί´απο ένα λάθος μόνο για να ακυρώσει ολόκληρο thread είναι μάλλον λυπηρό.
Τα περί γκλομπαλιστών και θεωριών συνωμοσίας δεν τα σχολιάζω.Δεν υπάρχουν συνωμοσίες.Υπάρχουν δεδηλωμένες προθέσεις.
Τέλος παρακαλώ να απαλειφθεί η έκφραση περί αξιοπιστίας του thread,που σπάει κόκκαλα γιατί δίνει εντελώς λανθασμένες εντυπώσεις.
 
Last edited:
Κ. Κατσίκη, το thread αυτό είναι, κατά το δυνατόν, όσο πιο αξιόπιστο γίνεται για τον εξής απλό λόγο. Αυτοί που συνεισφέρουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους εδώ δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, σε αντίθεση με τους συγγραφείς του βιβλίου, οι οποίοι γράφοντας αυτά που έγραψαν κερδίζουν πάρα πολλά..........
 
Θεωρώ εντελώς απαράδεκτο διαχειριστής κατηγορίας να χαρακτηρίζει ολόκληρο thread αναξιόπιστο,χρησιμοποιώντας ένα μονον απόσπασμα απο όλα τα posts και εξ αυτού να το ακυρώνει συνολικά.Κρίμα.
Βεβαια η συνθήκη της Λωζαννης δεν περιλαμβάνει μονον το τελικό κείμενο ,αλλά και όλες τίς συμβάσεις και πρωτόκολλα που παρατέθηκαν.
 
κάθισα και το μετέφρασα....όσο μπορούσα



υπογράμμισα και τα σχετικα άρθρα



Συνθήκη της Λωζάνης: Σύμβασις Περί ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών

VI. ΣΥΜΒΑΣΙΣ ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

ΚΑΙ ΠΡΩΤΌΚΟΛΛΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΝΤΑ ΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1923


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ συνεφώνησαν επί των ακολούθων όρων.

Άρθρον 1.

Από της 1ης Μαΐου 1923, θέλει διενεργηθή η υποχρεωτική ανταλλαγή των Τούρκων υπηκόων, ελληνικού ορθοδόξου θρησκεύματος, των εγκατεστημένων επί των τουρκικών εδαφών, και των Ελλήνων υπηκόων, μουσουλμανικού θρησκεύματος, των εγκατεστημένων επί των ελληνικών εδαφών.

Τα πρόσωπα ταύτα δεν θα δύνανται να έλθωσιν ίνα εγκατασταθώσιν εκ νέου εν Τουρκία ή αντιστοίχως εν Ελλάδι, άνευ της αδείας της Τουρκικής Κυβερνήσεως ή αντιστοίχως της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Άρθρον 2.

Δεν θα περιληφθώσιν εις την εν τω πρώτω άρθρω προβλεπομένην ανταλλαγήν:

α) οι Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως·

β) οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης.

Θέλουσι θεωρηθή ως Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως, πάντες οι Έλληνες οι εγκατεστημένοι ήδη προς της 30ης Οκτωβρίου 1918, εν τη περιφέρεια της Νομαρχίας Κωνσταντινουπόλεως, ως αύτη καθορίζεται δια του νόμου του 1912.

Θέλουσι θεωρηθή ως μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης, πάντες οι Μουσουλμάνοι οι εγκατεστημένοι εν τη περιοχή ανατολικώς της μεθορίου γραμμής της καθορισθείσης τω 1913 δια της Συνθήκης του Βουκουρεστίου.

Άρθρον 3.

Οι Έλληνες και οι Μουσουλμάνοι, οι εγκαταλείψαντες ήδη από της 18ης Οκτωβρίου 1912 τα εδάφη, ων οι 'Έλληνες και τούρκοι κάτοικοι θέλουσιν αμοιβαίως ανταλλαγή, θα θεωρηθώσι περιλαμβανόμενοι εν τη ανταλλαγή τη προβλεπομένη εν τω 1 άρθρω.

Η έκφρασις “μετανάστης” εν τη παρούση Συμβάσει, περιλαμβάνει πάντα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα μέλλοντα να μεταναστεύσωσιν ή έχοντα μεταναστεύσει από της 18ης Οκτωβρίου 1912.

Άρθρον 4.

Πάντες οι ικανοί άρρενες (hommes valides), οι ανήκοντες εις τον ελληνικόν πληθυσμόν, ων αι οικογένειαι εγκατέλειψαν ήδη το τουρκικόν έδαφος, οι κρατούμενοι νυν εν Τουρκία, θα αποτελέσωσι το πρώτον τμήμα εξ Ελλήνων οίτινες θα σταλώσιν εις Ελλάδα συμφώνως τη παρούση Συμβάσει.

Άρθρον 5.

Υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων των άρθρων 9 και 10 της παρούσης Συμβάσεως, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και αι απαιτήσεις των εν Τουρκία Ελλήνων ή των εν Ελλάδι Μουσουλμάνων, ουδόλως θέλουσι θιγή συνεπεία της γενησομένης δυνάμει της παρούσης Συμβάσεως ανταλλαγής.


Άρθρον 6.

Ουδέν κώλυμα θέλει παρεμβληθή, δι' οιανδήποτε αίτιαν, ως προς την αναχώρησιν προσώπων ανηκόντων εις τους ανταλλακτέους πληθυσμούς. Εν περιπτώσει τελεσιδίκου καταδίκης εις επανορθωτικήν ποινήν και εν περιπτώσει μη οριστικής καταδίκης ή ποινικής διώξεως κατά μετανάστου, ο τελευταίος ούτος θέλει παραδοθή υπό των Αρχών της διωκούσης χώρας, εις τας Αρχάς της εις ην μεταβαίνει χώρας, ίνα εκτίση την ποινήν του ή δικασθή.

Άρθρον 7.

Οι μετανάσται θέλουσιν αποβάλει την ιθαγένειαν της εγκαταλειπομένης παρ' αυτών χώρας και αποκτήσει την της χώρας προς ην κατευθύνονται, άμα τη αφίξει των εις το έδαφος ταύτης.

Οι μετανάσται, οι εγκαταλείψαντες ήδη την μεν ή την ετέραν των δύο χωρών και μη αποκτήσαντες εισέτι την νέον αυτών υπηκοότητα, θέλουσιν αποκτήσει την υπηκοότητα ταύτην κατά την χρονολογίαν της υπογραφής της παρούσης Συμβάσεως.

Άρθρον 8.

Οι μετανάσται θα ώσιν ελεύθεροι να συναποκομίσωσιν ή να μεταφέρωσι την πάσης φύσεως κινητήν αυτών περιουσίαν χωρίς δια τον λόγον τούτον να τοις επιβληθή τέλος τι εξαγωγικόν ή εισαγωγικόν ούτε άλλος τις φόρος.

Ομοίως τα μέλη πάσης κοινότητος (περιλαμβανομένου του προσωπικού των τεμενών (τζαμιών), μοναστηριών (τεκκέ), ιερατικών σχολών (μεδρεσέ), εκκλησιών, μοναστηρίων, σχολείων, νοσοκομείων, εταιρειών, συνεταιρισμών και νομικών προσώπων ή άλλων ιδρυμάτων οιασδήποτε φύσεως), ήτις θέλει εγκαταλείψει το έδαφος ενός των συμβαλλομένων Κρατών, δυνάμει της παρούσης Συμβάσεως, θα έχωσι το δικαίωμα να συναποκομίσωσιν ελευθέρως ή να μεταφέρωσι την εις την εαυτών κοινότητα ανήκουσαν κινητήν αυτών περιουσίαν.

Υπό των Αρχών των δύο χωρών θέλει παρασχεθή πάσα ευκολία μεταφοράς, τη συστάσει της Μικτής Επιτροπής, της προβλεπομένης υπό του άρθρου 11.

Οι μετανάσται οίτινες δεν ήθελον δυνηθή να συναποκομίσωσι πάσαν ή μέρος της κινητής αυτών περιουσίας δύνανται ν' αφήσωσι ταύτην επί τόπου. Εν τη περιπτώσει ταύτη, αι τοπικαί αρχαί υποχρεούνται να καθορίσωσι, παρισταμένου και του μετανάστου, την άξιον της παρ' αυτών εγκαταλειπομένης κινητής περιουσίας. Τα πρωτόκολλα, περιέχοντα τον κατάλογον και την άξιον της υπό του μετανάστου εγκαταλειπομένης κινητής περιουσίας, θα συντάσσωνται εις 4 αντίτυπα, ων το εν θα φυλάσσηται παρά των τοπικών Αρχών, το δεύτερον θα παραδίδηται εις την εν τω άρθρον 11 προβλεπομένην Μικτήν επιτροπήν ίνα χρησιμεύση ως βάσις δια την εν τω άρθρω 9 προβλεπομένην εκκαθάρισιν, το τρίτον αντίτυπον θα παραδίδηται εις την Κυβέρνησιν της εις ην μεταναστεύει χώρας και το τέταρτον εις τον μετανάστην.

Άρθρον 9.

Η ακίνητος αγροτική ή αστική περιουσία, η ανήκουσα εις τους μετανάστας, εις τας εν τω άρθρω 9 αναφερομένας κοινότητας, ως και η παρά των μεταναστών ή των κοινοτήτων εγκαταλειπομένη κινητή περιουσία, θέλουσιν εκκαθαρισθή συμφώνως προς τας κατωτέρω διατάξεις υπό των μικτών επιτροπών των προβλεπομένων εν άρθρω 11.

Αι περιουσίαι, αι κείμεναι εις τα εδάφη τα υπαγόμενα εις την υποχρεωτικήν ανταλλαγήν, ανήκουσαι δε εις εκκλησιαστικά ή εις ευαγή καθιδρύματα κοινοτήτων εγκατεστημένων εις έδαφος μη υπαγόμενον εις την ανταλλαγήν, ανήκουσαι δε εις εκκλησιαστικά ή εις ευαγή καθιδρύματα κοινοτήτων εγατεστημένων εις έδαφος μη υπαγόμενον εις την ανταλλαγήν, θέλουσιν ομοίως εκκαθαρισθή υπό τους αυτούς όρους.

Άρθρον 10.

Η εκκαθάρισις της κινητής και ακινήτου περιουσίας της ανηκούσης εις πρόσωπα εγκαταλείψαντα ήδη τα εδάφη των Υψηλών Συμβαλλομένων Μερών, θεωρούμενα δε δυνάμει του άρθρου 3 της παρούσης Συμβάσεως ως υπαγόμενα εις την ανταλλαγήν των πληθυσμών, θέλει συντελεσθή συμφώνως προς το άρθρον 9 και ανεξαρτήτως παντός μέτρου οιουδήποτε χαρακτήρας, όπερ, συμφώνως προς τους νόμους ή άλλα διοικητικά μέτρα πάσης φύσεως, θεσπισθέντα από της 18ης Οκτωβρίου 1912 εν Ελλάδι ή εν Τουρκία ή καθ' οιονδήποτε άλλον τρόπον, έσχεν ως αποτέλεσμα οιονδήποτε περιορισμόν του δικαιώματος της ιδιοκτησίας επί της περιουσίας ταύτης, οίον κατάσχεσις, αναγκαστική πώλησις και άλλα. Εν περιπτώσει καθ' ην εις τας εν τω παρόντι ή εν τω άρθρω αναφερομένας περιουσίας είχεν επιβληθή μέτρον τοιαύτης φύσεως, η αξία τούτων θέλει καθορισθή υπό της εν τω άρθρω 9 προβλεπομένης Επιτροπής, ως εάν δεν είχον εφαρμοσθή τα εν λόγω μέτρα.

Όσον αφορά τας απαλλοτριωθείσας περιουσίας, η Μικτή Επιτροπή θέλει προβή εις νέαν εκτίμησιν των από της 18 Οκτωβρίου 1912 απαλλοτριωθεισών τούτων περιουσιών, αίτινες ανήκον εις πρόσωπα υποκείμενα εις την ανταλλαγήν των δύο χωρών και αίτινες κείνται εις τα υποκείμενα εις ανταλλαγήν εδάφη. Η Επιτροπή θα καθορίση υπέρ των ιδιοκτητών αντιστάθμισμα προς επανόρθωσιν της ζημίας, ην θέλει βεβαιώσει. Το ποσόν του αντισταθμίσματος τούτου θέλει αχθή εις πίστωσιν των ιδιοκτητών τούτων και εις χρέωσιν της Κυβερνήσεως επί του εδάφους της οποίας ευρίσκονται τα απαλλοτριωθέντα ακίνητα. Εις ην περίπτωσιν τα εν τοις άρθροις 8 και 9 αναφερόμενα πρόσωπα δεν ήθελον εισπράξει το εισόδημα των περιουσιών της καρπώσεως, των οποίων είχον κατά τον ένα ή τον άλλον τρόπον στερηθή, η ανταπόδοσις της αξίας των εισοδημάτων θέλει τοις εξασφαλισθή επί τη βάσει της μέσης προπολεμικής αποδόσεως, καθ' όν τρόπον θέλει ορίσει η Μικτή Επιτροπή.

Η εν τω άρθρω 11 προβλεπομένη Μικτή Επιτροπή κατά την εκκαθάρισιν των εν Ελλάδι περιουσιών των Βακουφιών και των εκείθεν απορρεόντων δικαιωμάτων και συμφερόντων ως και των αναλόγων ιδρυμάτων των ανηκόντων εις Έλληνας εν Τουρκία θέλει εμπνευσθή εκ των καθιερωθεισών αρχών εις τας προηγούμενας Συνθήκας, όπως εξασφάλιση πλήρως τα δικαιώματα και συμφέροντα των ιδρυμάτων τούτων και των ιδιωτών των εχόντων σχετικά συμφέροντα.

Η εν τω άρθρω 11 προβλεπομένη Μικτή Επιτροπή θέλει εφαρμόσει τας διατάξεις ταύτας.

Άρθρον 11.

Εντός προθεσμίας ενός μηνός από της ενάρξεως της ισχύος της παρούσης Συμβάσεως, θέλει ιδρυθή Μικτή Επιτροπή εδρεύουσα εν Τουρκία ή εν Ελλάδι και συνισταμένη εκ τεσσάρων μελών δι' έκαστον των Υψηλών Συμβαλλομένων Μερών, και εκ τριών μελών εκλεγομένων υπό του Συμβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών μεταξύ των υπηκόων των Δυνάμεων των μη μετασχουσών εις τον πόλεμον του 1914-1918. Η προεδρεία της Επιτροπής θέλει ασκηθή διαδοχικώς υφ' ενός εκ των ουδετέρων τριών τούτων μελών.

Η Μικτή Επιτροπή θα έχη το δικαίωμα να συνιστά, εις ους ήθελεν εγκρίνει τόπους, Υποεπιτροπάς εργαζομένας υπό τας διαταγάς της. Εκάστη τούτων θ' αποτελήται εξ ενός Τούρκου, ενός 'Ελληνος ως μελών και ενός Προέδρου ουδετέρου, υποδειχθησομένου υπό της Μικτής Επιτροπής. Η Μικτή Επιτροπή θα καθορίση την εις τας Υποεπιτροπάς ανατεθησομένην εξουσίαν.

Άρθρον 12.

Η Μικτή Επιτροπή θέλει ασκεί την επιτήρησιν και διευκολύνει την υπό της παρούσης Συμβάσεως προβλεπομένην μετανάστευσιν και προβαίνει εις την υπό των άρθρων 9 και 10 εκκαθάρισιν της κινητής και ακινήτου περιουσίας.

θέλει ορίζει τον τρόπον της μεταναστεύσεως και της ως άνω οριζόμενης εκκαθαρίσεως.

Εν γένει η Μικτή Επιτροπή θα δύναται να λαμβάνη πάντα τα κατάλληλα μέτρα προς εκτέλεσιν της παρούσης Συμβάσεως και θα λύη παν εκ της Συμβάσεως ταύτης αναφυόμενον ζήτημα.

Αι αποφάσεις της Μικτής Επιτροπής θα λαμβάνωνται κατά πλειονοψηφίαν. Πάσα διαφορά αφορώσα τας υπό εκκαθάρισιν περιουσίας, δικαιώματα και συμφέροντα θέλει κανονίζηται οριστικώς υπ' αυτής.

Άρθρον 13.

Η Μικτή Επιτροπή θα έχη παν δικαίωμα όπως διατάξη την ενέργειαν εκτιμήσεως της κινητής και ακινήτου περιουσίας της εκκαθαρισθησομένης δυνάμει της παρούσης Συμβάσεως, αφού εξετάση τους ενδιαφερομένους ή αφού αρμοδίως καλέση αυτούς προς εξέτασιν.

Ως βάσις εκτιμήσεως των υπό εκκαθάρισιν περιουσιών θέλει ληφθή η εις χρυσόν αξία των.

Άρθρον 14.

Η Επιτροπή θέλει παραδώσει εις τον ενδιαφερόμενον ιδιοκτήτην δήλωσιν αναγράφουσαν το εις αυτόν οφειλόμενον ποσόν εκ της στερήσεως της περιουσίας του, ήτις περιουσία θέλει παραμείνη εις την διάθεσιν της Κυβερνήσεως επί του εδάφους της οποίας αύτη κείται.

Τα επί τη βάσει των ειρημένων δηλώσεων οφειλόμενα ποσά θ' αποτελέσωσιν οφειλήν της Κυβερνήσεως της χώρας, εις ην θα ενεργηθή η εκκαθάρισις, έναντι της Κυβερνήσεως της χώρας, εις ην ανήκει ο μετανάστης. Ούτος δικαιούται κατ' αρχήν να λάβη εν τη χώρα, ένθα μεταναστεύει και δια τα ποσά άτινα τω οφείλονται, περιουσίαν ίσης αξίας και της αυτής φύσεως οία η παρ' αυτού εγκαταλειφθείσα.

Κατά εξ μήνας θέλει καταρτίζηται λογαριασμός των παρά των οικείων Κυβερνήσεων οφειλομένων ποσών, επί τη βάσει των ως άνω εκδιδομένων δηλώσεων.

Κατά την γενικήν εκκαθάρισιν, εάν υφίσταται ισοτιμία μεταξύ των αμοιβαίως οφειλομένων ποσών, οι σχετικοί λογαριασμοί θέλουσι συμψηφισθή. Εάν η μία των Κυβερνήσεων είναι οφειλέτις έναντι της ετέρας μετά τον γενόμενον συμψηφισμόν, το χρεωστικόν υπόλοιπον θέλει καταβληθή τοις μετρητοίς. Εάν η οφειλέτις Κυβέρνησις ζήτηση προθεσμίας δια την καταβολήν ταύτην, η Επιτροπή δύναται να τη παράσχη ταύτας, υπό τον όρον όπως το οφειλόμενον ποσόν πληρωθή το πολύ εις τρεις ετησίας δόσεις. Η Επιτροπή θέλει ορίζει τους πληρωτέους τόκους κατά τας προθεσμίας ταύτας.

Εάν το πληρωτέον ποσόν είναι αρκούντως σημαντικόν και απαιτεί μακροτέρας προθεσμίας, η οφειλέτις Κυβέρνησις θα πληρώσει τοις μετρητοίς ποσόν καθοριστέον υπό της Μικτής Επιτροπής μέχρι 20% επί του συνόλου του οφειλομένου ποσού και θα εκδώση δια το υπόλοιπον ομολογίας δανείου αποφέρουσας τόκον καθορισθησόμενον υπό της Μικτής Επιτροπής και εξοφλητέας εις διάστημα είκοσι ετών κατά μέγιστον όριον. Δια την υπηρεσίαν του δανείου τούτου η οφειλέτις Κυβέρνησις θα διάθεση εγγυήσεις εγκρινομένας υπό της Επιτροπής. Η διαχείρισις των εγγυήσεων τούτων ως και η είσπραξις των προσόδων αυτών θέλει ενεργείται εν Ελλάδι υπό της Διεθνούς Επιτροπής και εν Κων/πόλει υπό του Συμβουλίου του Δημοσίου Χρέους. Εν περιπτώσει ασυμφωνίας όσον αφορά τας εγγυήσεις ταύτας, ο καθορισμός τούτων ανατίθεται εις το Συμβούλιον της Κοινωνίας των Εθνών.

Άρθρον 15.

Προς διευκόλυνσιν της μεταναστεύσεως τα ενδιαφερόμενα Κράτη θέλουσι προκαταβάλει χρηματικά ποσά εις την Μικτήν Επιτροπή, κατά τους παρ' αυτής ορισθησομένους όρους.

Άρθρον 16.

Αι Κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδος θέλουσι συμφωνήσει μετά της εν τω 11 άρθρω προβλεπομένης Μικτής Επιτροπής επί παντός ζητήματος αφορώντος τας γενησομένας γνωστοποιήσεις εις τα πρόσωπα, άτινα δέον να εγκαταλείψωσι τα εδάφη των δυνάμει της παρούσης Συμβάσεως και τους λιμένας εις ους τα εν λόγω πρόσωπα θέλουσι κατευθυνθή, όπως μεταφερθώσιν εις τας χώρας του προορισμού των.

Τα Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη αναλαμβάνουσιν αμοιβαίως την υποχρέωσιν, όπως ουδεμία άμεσος ή έμμεσος πίεσις ασκηθή επί των μελλόντων να ανταλλαγώσι πληθυσμών ίνα εξαναγκασθώσι να εγκαταλείψωσι τας εστίας των ή αποξενωθώσι της περιουσίας των προ της οριζομένης προθεσμίας δια την αναχώρησίν των. Αναλαμβάνουσιν ομοίως την υποχρέωσιν, όπως μη υποβάλωσι τους εγκαταλείψαντας ή μέλλοντας να εγκαταλείψωσι την χωράν μετανάστας εις ουδένα φόρον ή τέλος έκτακτον. Ουδέν εμπόδιον θέλει παρεμβληθή δια την παρά των κατοίκων, των δυνάμει του άρθρου 2 εξαιρουμένων της ανταλλαγής περιοχών, ελεύθεραν άσκησιν του δικαιώματος αυτών όπως παραμείνωσιν έχει ή επιστρέψωσιν και απολαμβάνωσιν απωλύτως της ελευθερίας των και των δικαιωμάτων αυτών ιδιοκτησίας εν Τουρκία και εν Ελλάδι. Η διάταξις αύτη δεν θέλει προβληθή ως λόγος παρεμποδίσεως της ελευθέρας αποξενώσεως της περιουσίας της ανηκούσης εις τους κατοίκους των ειρημένων περιοχών των εξαιρουμένων της ανταλλαγής ως και της εκουσίας αναχωρήσεως εκείνων εκ των κατοίκων τούτων, οίτινες επιθυμούσι να εγκαταλείψωσι την Τουρκίαν ή την Ελλάδα.

Άρθρον 17.

Αι δαπάναι της συντηρήσεως και λειτουργίας της Μιτής Επιτροπής και των οργάνων αυτής θέλουσιν επιβαρύνει κατά την ορισθησομένην υπό της Επιτροπής αναλογίαν τας ενδιαφερομένας Κυβερνήσεις.

Άρθρον 18.

Τα Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη υποχρεούνται να επιφέρωσιν εις την οικείαν αυτών νομοθεσίαν τας τυχόν αναγκαίας τροποποιήσεις προς εκτέλεσιν της παρούσης Συμβάσεως.

Άρθρον 19.

Η παρούσα Σύμβασις θα έχη το αυτό κύρος και την αυτήν ισχύν έναντι των ώδε Υψηλών Συμβαλλομένων Μερών, ωσεί περιελαμβάνετο αύτη εν τη Συνθήκη Ειρήνης, ήτις θέλει συναφθή μετά της Τουρκίας. Η ισχύς ταύτης άρξεται αμέσως μετά την επιχύρωσιν της ειρημένης Συνθήκης παρά των δυο υψηλών Συμβαλλομένων Μερών.

ΠΡΟΣ ΠΙΣΤΩΣΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, οι υπογεγραμμένοι Πληρεξούσιοι, ων τα πληρεξούσια έγγραφα ευρέθησαν εν πλήρει τάξει και κατά τους απαιτουμένους τύπους, υπέγραψαν την παρούσαν Σύμβασιν.

ΕΓΕΝΕΤΟ εν Λωζάννη, τη 30ή Ιανουαρίου 1923. εις τρία αντίτυπα, ων το εν θέλει επιδοθή εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν, το έτερον εις την Κυβέρνησιν της Μεγάλης Εθνοσυνελεύσεως της Τουρκίας και το τρίτον θέλει κατατεθή εις τα αρχεία της Κυβερνήσεως της Γαλλικής Δημοκρατίας, ήτις θέλει επιδώσει επίσημα αυτού αντίγραφα εις τας λοιπάς Δυνάμεις αίτινες θα υπογράψωσι την Συνθήκην Ειρήνης μετά της Τουρκίας.

Ε.Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

M. ISΜΕΤ

Δ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ

Dr. RIZA NOUR

HASSAN



[Επεξεργασία] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΝ

ΟΙ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΙ, δεόντως εξουσιοδοτημένοι, δηλούσιν ότι η Τουρκική Κυβέρνησις, χωρίς ν' αναμείνη την έναρξιν της ισχύος της υπό σημερινήν χρονολογίαν μετά της Ελλάδος συναφθείσης Συμβάσεως περί ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών, και κατ' εξαίρεσιν του άρθρου 1 της Συμβάσεως ταύτης, θέλει απελευθερώσει, άμα τη υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης, τους ικανούς άρρενας (homines valides) περί ων προνοεί το άρθρον 4 της ρηθείσης Συμβάσεως και εξασφαλίσει την αναχώρησίν των.

ΕΓΕΝΕΤΟ εις τριπλούν εν Λωζάννη, την τριακοστήν Ιανουαρίου του χιλιοστού εννιακοσιοστού εικοστού τρίτου έτους.

Μ. ΙSMET

Dr. RIZA NOUR

HASSAN


πηγη el.wikipedia.org/wiki/Συνθήκη_της_Λωζάνης
 
Last edited:
και κατι ακομη

Τα άρθρα της συνθήκης της Λωζάννης που αφορούν την Ίμβρο


’ρθρο 14

Αι νήσοι Ίμβρος και Τένεσος παραμένουσαι υπό της τουρκικήν κυριαρχίαν, θα απολαύωσιν ειδικής διοικητικής οργανώσεως, αποτελούμενης εκ τοπικών στοιχείωνκαι παρεχούσης πάσαν εγγύησιν εις τον μη μουσουλμανικόν ιθαγενήν πληθυσμόν δι'ότι αφορά εις την τοπικήν διοίκησιν και την προστασίαν των προσώπων και των περιουσιών. Η διατήρησις της τάξεως θα εξασφαλίζηται εν αυταίς δι'αστυνομίας στρατολογούμενης μεταξύ του ιθαγενούς πληθυσμού τη φροντίδι της ως άνω προβλεπομένης τοπικής διοικήσεως υπό τας διαταγάς της οποίας θα διατελή.

Αι συναρμολογηθείσαι μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας συμφωνίαι, αι αφορώσαι την ανταλλαγή των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών δεν θα εφαρμοσθώσιν εις τους κατοίκους των νήσων Ίμβρου και Τενέδου.





’ρθρο 37

Η Τουρκία αναλαμβάνει την υποχρέωσιν όπως αι εν τοις άρθροις 38-44 περιεχόμεναι διατάξεις αναγνωρισθώσιν ως θεμελιώδεις νόμοι, όπως ουδείς νόμος ή κανονισμός ή επίσημος τις πράξεις διατελώσιν εν αντιφάσει ή εν αντιθέσει προς τας διατάξεις ταύτας και όπως ουδείς νόμος ή κανονισμός ή επίσημος τις πράξεις κατισχύωσιν αυτών.Τ




’ρθρο 38

Η Τουρκική Κυβέρνησις αναλαμβάνει την υποχρέωσιν να παρέχη εις πάντας τους κατοίκους της Τουρκίας πλήρη και απόλυτον προστασίαν της ζωής και της ελευθερίας αυτών, αδιακρίτως γεννήσεως, εθνικότητος, γλώσσης, φυλής ή θρησκείας. Πάντες οι κάτοικοι της Τουρκίας, δικαιούνται να πρεσβεύωσιν ελευθέρως, δημόσια τε και κατ' ιδίαν, πάσαν πίστιν, θρησκεία ή δοξασίαν...




’ρθρο 39

Οι ανήκοντες εις μη μουσουλμανικάς μειονότητας υπήκοοι Τούρκοι θα απολαύωσιν των αυτών αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων ων και οι μουσουλμάνοι.

Πάντες οι κάτοικοι της Τουρκίας, άνευ διακρίσεως θρησκεύματος, θα ώσιν ίσοι απέναντι του νόμου.

Η διαφορά θρησκείας, δοξασίας ή πίστεως δεν οφείλει να αποτελέση κώλυμα δι' ουδένα τούρκον υπήκοον ως προς την απόλαυσιν των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ιδία την παραδοχήν εις τας δημοσίας θέσεις, αξιώματα και τιμάς ή την εξάσκησιν των διαφόρων επαγγελμάτων και βιομηχανιών.

Ουδείς περιορισμός θέλει επιβληθή κατά της ελευθέρας χρήσεως παρά παντός τούρκου υπηκόου οιασδήποτε γλώσσης, είτε εν ταις ιδιωτικαίς ή εμπορικαίς σχέσεσιν, είτε προς την θρησκείαν, τον τύπον και πάσης φύσεως δημοσιεύματα, είτε εν ταις δημοσίαις συναθροίσεσιν.

Παρά την ύπαρξιν της επισήμου γλώσσης, θα παρέχωνται αι προσήκουσαι ευκολίαι εις τους τούρκους υπηκόους, τους λαλούντας γλώσσαν άλλην ή την τουρκικήν, δια προφορικήν χρήσιν της γλώσσης αυτών ενώπιον των δικαστηρίων.




’ρθρο 40

Οι Τούρκοι υπήκοοι, οι ανήκοντες εις μη μουσουλμανικάς μειονότητας, θα απολαύωσιν νομικώς και πραγματικώς της αυτής προστασίας και των αυτών εγγυήσεων ως απολαύουσι και οι λοιποί Τούρκοι υπήκοοι. Θα έχωσιν ιδίως ίσον δικαίωμα να συνιστώσι, διευθύνωσι και εποπτεύωσιν, ιδίαις δαπάναις, παντός είδους φιλανθρωπικά, θρησκευτικά ή κοινοφελή ιδρύματα, σχολεία ή λοιπά εκπαιδευτήρια, μετά του δικαιώματος να ποιώνται ελευθέρως εν αυτοίς χρήσιν της γλώσσης τωνκαι να τελώσιν ελευθέρως τα της θρησκείας των.




’ρθρο 41

Εν ταις πόλεσι και περιφέριαις, ένθα διαμένει σημαντική αναλογία υπηκόων μη μουσουλμάνων, η Τουρκική Κυβέρνησις θα παρέχη, ως προς δημοσίαν εκπαίδευσιν, τας προσήκουσας ευκολίας προς εξασφάλισιν της εν τοις δημοτικοίς σχολείοις παροχής, εν τη ιδία αυτώ γλώσση, της διδασκαλίας εις τα τέκνα των εν λόγω υπηκόων...




’ρθρο 42

Η Τουρκική Κυβέρνησις δέχεται να λάβη απέναντι των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, όσον αφορά την οικογενειακήν ή προσωπικήν αυτών κατάστασιν, πάντα τα κατάλληλα μέτρα, όπως τα ζητήματα ταύτα κανονίζωνται συμφώνως προς τα έθιμα των μειονοτήτων τούτων.

Τα μέτρα ταύτα θέλουσιν επεξεργασθή ειδικαί επιτροπαί, αποτελούμεναι εξ ίσου αριθμού αντιπροσώπων της Τουρκικής Κυβερνήσεως και μιας εκάστης των ενδιαφερομένων μειονοτήτων. Εν περιπτώσει διαφωνίας, η Τουρκική Κυβέρνησις και το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών θέλουσι διορίσει, απο κοινού, επιδιαιτητήν εκλεγόμενον μεταξύ των ευρωπαίων νομομαθών.

Η Τουρκική Κυβέρνησις υποχρεούται να παρέχη πάσαν προστασίαν εις τας εκκλησίας, συναγωγάς, νεκροταφεία και λοιπά θρησκευτικά καθιδρύματα των ειρημένων μειονοτήτων. Εις τα ευαγή καθιδρύματα ως και τα θρησκευτικά και φιλανθρωπικά καταστήματα των αυτών μειονοτήτων, των ήδη ευρισκομένων εν Τουρκία, θα παρέχεται πάσα ευκολία και άδεια, η δε Τουρκική Κυβέρνησις, προκειμένου περί ιδρύσεως νέων θρησκευτικών και φιλανθρωπικών καθιδρυμάτων, ουδεμίαν θέλη αρνηθή εκ των αναγκαίων ευκολιών, αίτινες έχουσιν εξασφαλισθή εις τα λοιπά ιδιωτικά καθιδρύματα ομοίας φύσεως.




’ρθρο 43

Οι εις τας μη μουσουλμανικάς μειονότητας ανήκοντες υπήκοοι δεν θα ώσιν υποχρεωμένοι να εκτελώσι πράξεις αποτελούσας παράβασιν της πίστεως ή των θρησκευτικών των εθίμων, ούτε θα περιπίπτωσιν εις ανικανότητα τινα αρνούμενοι να παραστώσιν ενώπιον των δικαστηρίων ή να εκτελέσωσι νόμιμον τινα πράξιν κατά τη ημέρα της εβδομαδιαίας των αναπαύσεως...




’ρθρο 44

Η Τουρκία αποδέχεται ότι, εν ω μέτρω τα προηγούμενα άρθρα αφορούν εις τους μη μουσουλμανικούς υπηκόους της Τουρκίας, αι διατάξεις αύται συνιστούν υποχρεώσεις διεθνούς ενδιαφέροντος, τιθέμεναι υπό την εγγύησιν της Κοινωνίας των Εθνών. Δεν θα δύνανται να τροποποιηθώσιν άνευ της συγκαταθέσεως της πλειοψηφίας του Συμβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών. Η βρεττανική Αυτοκτατορία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιαπωνία (που είχαν στο συμβούλιο δικαίωμα αρνησικυρίας) υποχρεούνται δια της παρούσης Συνθήκης να μη αρνηθώσι την συγκατάθεσιν αυτών εις πάσαν τροποποίησιν των ειρημένων άρθρων, ην ήθελε κατά τους νομίμους τύπους αποφασίσει η πλειοψηφία του Συμβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών.

Η Τουρκία δέχεται όπως παν Μέλος του Συμβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών έχη το δικαίωμα να επισύρη την προσοχήν του Συμβουλίου επί πάσης παραβάσεως ή κινδύνου παραβάσεως οιασδήποτε των υποχρεώσεων τούτων και όπως το Συμβούλιον δύναται να ενεργή καθ' οιονδήποτεν τρόπον και παρέχη οιασδήποτε οδηγίας κρινόμενας καταλλήλους και αποτελεσματικάς εν τη περιστασει.

Η Τουρκία δέχεται προς τούτοις όπως εν περιπτώσει διχογνωμίας επί νομικών ή πραγματικών ζητημάτων αφορώντων τα άρθρα ταύτα μεταξύ της Τουρκικής Κυβερνήσεως και μιας οιασδήποτε των λοιπών υπογραψασών την παρούσαν Συνθήκην Δυνάμεων ή πάσης άλλης Δυνάμεως Μέλους του Συμβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών, η τοιαύτη διχογνωμία θεωρηθή ως διεθνούς χαρακτήρος διαφορά κατά το γράμμα του άρθρου 14 του Συμφώνου της Κοινωνίας των Εθνών. Η Τουρκική Κυβέρνησις δέχεται όπως πάσα τοιούτου είδους διαφορά, επί τη αιτήσει του ετέρου των μερών παραπέμπηται εις το Διαρκές Δικαστήριον Διεθνούς Δικαιοσύνης. Η απόφασις του Διαρκούς Δικαστηρίου θα η ανέκλητος, θα έχη δε την ισχύν και το κύρος αποφάσεως εκδοθείσης δυνάμει του άρθρου 13 του Συμφώνου.

πηγή
http://www.greece.org/poseidon/work/islands/otherislands/imvros/lozani.htm
 
Φίλε Larry ευχαριστώ για τον κόπο σου,αλλά προτείνω ,όπως προανέφερα το πλήρες κείμενο μαζί με τίς συμβάσεις και τα πρωτόκολλα απο την Ελληνική έκδοση του 1992,´όπως επακριβώς την έχω αντιγράψει και αναφέρει σε προηγούμενο ποστ μου.
Αλλως τε οι Ορθόδοξοι πληθυσμοί ήταν άπαντες ελληνικοί ενώ οι Μουσουλμανικοί δεν ήσαν όλοι Τουρκικοί όπως η σημερινή Τουρκική προπαγάνδα αναφέρει για τούς Μουσουλμάνους της Θράκης(Πομάκοι,Ρομά) και αυτός είναι ο πιό συχνός λόγος που διαμαρτύρεται το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.στίς Τουρκικές αιτιάσεις.Tα ίδια περί Τούρκων της Θράκης υποστηρίζει και ο Ιός της Ελευθεροτυπίας.Οποιος θέλει ας ψάξει να μπεί στο blog του.
 
Και εδώ μέσα συμμετέχουν ενήλικες που επι πολλές ημέρες σε ένα πολύ δύσκολο θέμα έχουν κατορθώσει να επιδείξουν ένα πολύ καλό επίπεδο χωρίς προσβολές και προσωπικούς χαρακτηρισμούς.Και αποτελεί έκπληξη ένας διαχειριστής να χαλά το καλό κλίμα και να χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς.
Το να συγκρίνεται αυτό το thread με το κειμενάκι του δημοτικού σχολείου που όλοι οι εκπαιδευτικοί θα οφειλαν να καταδικάσουν ,ανεξαρτήτως τών απόψεων που εκφράζει,διότι είναι εμφανές ότι μικρά παιδιά χρησιμοποιούνται ως όχημα εκφράσεως ιδεολογιών ενηλίκων,είναι επίσης λυπηρό.Φαίνεται όμως οτι η παιδαγωγική αντίληψις υποχωρεί μπροστά στίς προσωπικές ιδεολογίες.
 
Για να μήν μιλήσουμε για το πώς εφάρμοσαν οι Τούρκοι την συνθήκη με την εξαφάνιση του Ελληνισμού τής Ιμβρου και τής Τενέδου και πώς έδιωξαν τούς Ελληνες στα σεπτεμβριανά και τούς παρακράτησαν και τίς περιουσίες τους στην Πόλη.Αυτό βεβαίως δεν αθωώνει την κοντόφθαλμη ελληνική πολιτική πρός τούς Μουσουλμάνους της Θράκης,που χάρισε τούς Πομάκους στούς Τούρκους,αλλά και δεν προσπάθησε οσο έπρεπε να ενσωματώσει (οχι βιαίως φυσικά)και τούς υπόλοιπους Μουσουλμάνους.
 
Οταν λοιπόν η κυρία Ρεπούση και οι περί αυτήν εισηγούνται τον όρο «ελληνόφωνος χώρος» για την περίοδο της ξένης κυριαρχίας (1453-1821) κι όχι Ελλάδα, διότι κατά την άποψή τους «πριν τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, δεν υπήρχε Ελλάδα», στην ουσία, οι καλοί μας «διαφωτιστές» λένε το ίδιο που, αιώνες νωρίτερα, έλεγε ο Γεννάδιος και όλοι οι Τουρκόφιλοι, εκφράζοντας την πιο μαύρη εκδοχή της Εκκλησίας, στην πιο σκοτεινή της εποχή, ότι δηλαδή «επιγνώσκειν τους Ελληνας όχι διά της γεωγραφίας, αλλά διά της θρησκείας». Παράδοξον; Καθόλου! Οταν κοινός παρονομαστής στον «διαφωτισμό» ορισμένων και στον σκοταδισμό άλλων είναι η χρήση της Ιστορίας ως νομιμοποιητικής της Εξουσίας, τότε αυτά που έλεγαν όσοι τότε στήριζαν την Οθωμανική Κυριαρχία ή την Ιερά Συμμαχία, λένε τώρα όσοι στηρίζουν τη Νέα Τάξη ή τους «Ανθρωπιστικούς Βομβαρδισμούς»...

.................................................

Αν εξαιρέσουμε τους Τούρκους στρατιωτικούς και το κεμαλικό καθεστώς στο εκπαιδευτικό σύστημα της γείτονος, θέμα α-συνέχειας των Ελλήνων (κάνοντας πολλούς από μας «Τούρκους» με την εύθυμη έννοια), έχουν θέσει μόνον οι καθ' ημάς αναθεωρητές της Ιστορίας.

Χωρίς έρευνα, χωρίς στοιχεία, με επιλεκτικές αναφορές στη βιβλιογραφία κι ακόμα επιλεκτικότερες ερμηνείες, εισηγούνται

στα ελληνικά γράμματα ένα θεώρημα που δεν δύνανται να αποδείξουν και ταυτοχρόνως προσφέρουν σε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις την Ιστορία ως προπαγάνδα στο ταψί προκειμένου να νομιμοποιηθούν πολιτικές επιλογές επικίνδυνες για τον λαό

καθώς, για να επιτευχθούν, προϋποθέτουν την αποσύνδεση της λαϊκής παράδοσης (και της ισχυρής αντιστασιακής συνέχειας που τη διατρέχει) από το αίσθημα της εθνικής ταυτότητας, δηλαδή τη συνεκτική αίσθηση του συνανήκειν (με όλες τις αξιώσεις για αυτεξούσιο που συνεπάγεται κάτι τέτοιο).

*****


Το μαγικό κλειδί που ξεκλειδώνει ή κλειδώνει πολιτικές συμπεριφορές που άπτονται των απαιτήσεων του λαού για εθνική κυριαρχία, έχει να κάνει με την αυτογνωσία του ίδιου του λαού· με το αίσθημα αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας, όχι μόνον στην αύρα του, αλλά στον τρόπο του. Πολλοί άλλοι (λαοί) που δεν διαθέτουν αυτήν τη συνέχεια την επινοούν ή την κατασκευάζουν, «εμείς» την αποδομούμε. Γιατί;

Η συνέχεια επιβάλλει χρέη, υποχρεώσεις -όποιος τα αντέχει. Αυτοί που δεν τα αντέχουν γιατί θέλουν «να κόψουν και οι άλλες αλεπούδες την ουρά τους»;

*****

Μπορεί ορισμένοι απ' τους αναθεωρητές της Ιστορίας να δηλώνουν Μαρξιστές ή αριστεροί αλλά, για να θυμηθούμε τον Μπρεχτ, δεν ενδιαφέρει μόνον αυτό που λένε αλλά και ο τρόπος που το λένε.

Διαλέγονται μόνον μεταξύ τους. Στους άλλους απλώς ανακοινώνουν. Αποφεύγουν τον αντίλογο διά ζώσης, ενώ δεν αποφεύγουν τις ύβρεις, τις γενικεύσεις και τις συκοφαντίες για τους αντιπάλους τους.

Επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ίδια, ανεξαρτήτως αν στο μεταξύ τα λεγόμενά τους έχουν αντικρουσθεί κι εκπέσει. Υπέρμαχοι του λέγε-λέγε-λέγε κάτι θα μείνει, επιμένουν ενώ,

όταν ζοριστούν πολύ, καταφεύγουν στην εξουσία, κι όταν ζοριστούν περισσότερο στις (πανίσχυρες) παρέες τους στα ΜΜΕ.

Δεν ξέρω πόσον αριστερά είναι όλα αυτά, αλλά «αριστεροί» - ξαριστεροί, χρόνια τώρα, αυτοί οι άνθρωποι συνδιαχειρίζονται με την εξουσία και τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας την εκπαιδευτική απορρύθμιση ή μάλλον Αντιμεταρρύθμιση.

Πότε με τους «εκσυγχρονιστές», πότε με τους «μεταρρυθμιστές» αλλά πάντα μέσα στα κονδύλια συγγραφής εκπαιδευτικών βιβλίων (όσο πιο συχνά γίνεται) δεν παραλείπουν να κατασκευάζουν έναν εύκολο αντίπαλο -αλλά και άλλοθι- (το σκιάχτρο του εθνικισμού) ώστε να τον κατατροπώνουν. Προς τούτο, εύκολα

συκοφαντούν τον πατριωτισμό που αντιστέκεται ως εθνικισμό που επιτίθεται! Ωραίοι! Αλλά έως εδώ.

***

Είναι αλήθεια ότι ανάμεσα στους αναθεωρητές της Ιστορίας και τους αντιλέγοντες υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή, την οποίαν δεν μπορούμε να παραβλέπουμε.

Οι υπέρμαχοι της ασυνέχειας των Ελλήνων υπήρξαν επίσης υπέρμαχοι του Σχεδίου Ανάν, υπέρ των βομβαρδισμών της Σερβίας και, οι πιο προχώ, υπέρ της εισβολής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Είναι οι ίδιοι που κατηγορούν για «αντιαμερικανισμό» τους αντιιμπεριαλιστές ή για αντισημιτισμό τους επικρίνοντες τη φασιστική ισραηλινή πολιτική.

Είναι οι ίδιοι που συκοφαντούν τους εργαζόμενους πότε ως υψηλόμισθους (τραπεζικούς και λιμενεργάτες), πότε ως θρασείς κι απαιτητικούς (καθηγητές), πότε ως διεφθαρμένους και άξιους της τύχης τους (γεωργούς) και πότε ως υποκινούμενους (φοιτητές).

Είναι οι εμβληματικοί παράγοντες αυτού του κυρίαρχου σήμερα «πολιτισμού» των μη-κυβερνητικών οργανώσεων (με κάργα κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις), των ανεξάρτητων Αρχών (που διορίζει η εξουσία) κι άλλων τέτοιων φαιδρών. Τη συνέχειά τους, μέσω της α-συνέχειάς μας, θέλουν να εξασφαλίσουν οι άνθρωποι.

Το βλέπω δύσκολο.

Με τα καμώματά τους ξύπνησαν πολλούς!

Υ.Γ. Οσο για τους εκσυγχρονιστές δημοσιογράφους που κόπτονται υπέρ του βιβλίου της κυρίας Γιαννάκου, απαξιώνοντας τους άλλους ως ιστορικολογούντες, ας αναφερθούν οι ίδιοι σε ένα έστω βιβλίο (αριθμός ένα) και θα τους χαρίσουμε άλλα δέκα.


ΣΤΑΘΗΣ Σ. 23.ΙΙΙ.2007


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/07
 
Η Κυρία Γιαννάκου έλαβε τίς 78 ενστάσεις της Ακαδημίας Αθηνών.Δήλωσε ότι θα μελετήσει το κείμενο.
Η Συγγραφικη ομάδα δήλωσε οτι αρμόδια είναι η εκπαιδευτική κοινότητα.Μάλιστα.Προφανώς με κείμενα μαθητών τής ΣΤ.Δημοτικού.
Το παιχνίδι αρχίζει να χάνεται,και ο εκνευρισμός μεγαλώνει.Για πρώτη φορά μετά απο 11 χρόνια άνθρωποι απο όλες τίς ιδεολογίες αντιδρούν απενοχοποιημένοι απο τίς συκοφαντίες περί εθνικισμού.Αντιστεκονται στην κατασυκοφάντηση και επιτέλους αρχίζει να ξεθολώνει το τοπίο σε μιά Ελλάδα που μιά μειοψηφική ομάδα καθηγητών ,τηλεοπτικών αστέρων,εκπροσώπων Μ.Κ.Ο.και δημοσιογράφων ασκούσε ιδεολογική τρομοκρατία απέναντι σε οποιονδήποτε διαφωνούντα.
 
Ζήτω το 356 π.Χ. και το 2007 μ.Χ. Κάτω το 1821 και οι συνωμότες

Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ

Είναι έτος ορόσημο, έτος που θα μείνει με γράμματα βαθιά χαραγμένα και ανεξίτηλα χρώματα στις σελίδες της Ιστορίας. Και θα αξιολογηθεί αναλόγως από τον κ. Βερέμη και την κυρία Ρεπούση προς φιλοτέχνηση διδακτικών βιβλίων προοριζομένων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την Α' μέχρι τη ΣΤ' Δημοτικού και από την Α' Γυμνασίου μέχρι τη Γ' Λυκείου. Για τα πανεπιστήμια, θα δούμε. Σε κάποια ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικά, μπορεί. Εξαρτάται ποιος θα είναι ο χορηγός...

Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται. Απλοποιείται, ισοπεδώνεται, σβήνεται. Ετσι, που το 2007 μ.Χ. φιλοδοξεί επαξίως να κερδίσει θέση δίπλα στο 356 π.Χ., έτος κατά το οποίο ο άσημος Ηρόστρατος έβαλε φωτιά στη βιβλιοθήκη της Εφέσου, για να μείνει ο ίδιος στην Ιστορία. Στην πυρά το 1821, στην περιφρόνηση το 1922. Κι όσοι έφαγαν το κεφάλι τους, ας πρόσεχαν στον «συνωστισμό».

Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ, Υψηλάντης, Καποδίστριας, Κολοκοτρώνης (όχι μόνο κλέφτης τούτος 'δώ, αλλά και σφαγέας της Τριπολιτσάς), Δικαίος ή Παπαφλέσσας, Τριανταφύλλου ή Μακρυγιάννης, Νικηταράς Νικηταράς ή Νικήτας Σταματελόπουλος ή Τουρκοφάγος (τα ψευδώνυμα περισσεύουν στους κύκλους των παρανόμων και κατσαπλιάδων) καλούνται να λάβουν γνώση του κατηγορητηρίου, ότι κακώς συνωμότησαν σε βάρος της Υψηλής Πύλης και ανέτρεψαν τον φυσιολογικόν ρουν των εξελίξεων και της παγκοσμιοποίησης. Συνοδοιπόροι και συγκατηγορούμενοι για πλαστογραφία ιστορικών γεγονότων, μετά χρήσεως, οι ευφάνταστοι λογοπλόκοι ιστοριογραφούντες εθνικιστές Γεννάδιος, Σολωμός, Κάλβος, Παλαμάς, Κορδάτος, Μυριβήλης, Σεφέρης, Μποστ, Ψαθάς, Τσιφόρος, Σβορώνος, Γκάτσος, Ελύτης, κυρίως αυτός ο Ελύτης, ο δήθεν κορυφαίος εκ των σύγχρονων μυστών του ελληνικού πνεύματος, καθώς και όσοι άλλοι κριθεί κατά τη διαδικασία ότι συνήργησαν.

Μια χαρά περνούσαν οι φυλές της Βαλκανικής, της Μικράς Ασίας, της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, ο κόσμος όλος, τέλος πάντων, υπό την οθωμανική διοίκηση. Κάποια λάθη έγιναν. Κάποιες υπερβολές βεβαίως. Αλλά από τότε που κάποιοι αποφάσισαν να ορίσουν ως προγόνους τους τούς αρχαίους Ελληνες, έβαλαν δυναμίτη στα θεμέλια του τότε κόσμου. Ηρθε ο καιρός να δικαιωθεί και η Ιερά Συμμαχία, η οποία στραγγάλισε τον εκ Βελεστίνου Ρήγα και ατυχώς δεν πρόλαβε να στρίψει το λαρύγγι και στους άλλους συνωμότες της μασονικής Φιλικής Εταιρείας, οι οποίοι με τη διάδοση ασύστολων ψευδών περί σκλαβιάς, απάνθρωπης δεσποτείας, βασανισμών και σκοταδισμού, όχι μόνο ξεσήκωσαν τους άμυαλους στη Ρούμελη και στον Μοριά, αλλά αναζωπύρωσαν και έναν πρωτοφανή πλην παράλογο, πλάνο και άρρωστο φιλελληνισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σκλαβιά είναι τα αναγκαία μέτρα τάξεως για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη διασφάλιση της ειρηνικής ζωής των κατοίκων της αυτοκρατορίας; Σκοταδισμός τα επιλεγμένα από τους σοφούς της εποχής πεδία μόρφωσης; Ποια Φλωρεντία, ποιο Παρίσι, ποια Λειψία, ποιο Λονδίνο, ποια άλλη θρασύτατη πόλη της Δύσης είναι σε θέση να διεκδικήσει τα σκήπτρα της Αναγέννησης του πνεύματος, της τεχνολογικής επανάστασης και του οικονομικού θαύματος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία των δεκάδων κλασικών πανεπιστημίων, με τα αμέτρητα συγγράμματα, των πολυτεχνικών σχολών με τις εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή του ανθρώπου, τις Ακαδημίες και τις φιλοσοφικές σχολές;

Το Κρυφό Σχολειό της ερειπωμένης από πνεύμα και δυσπρόσιτης στην επικοινωνία επαρχίας, το σχολειό των ιερωμένων που προσπαθούσαν με όσα φτωχά βιβλιαράκια είχαν στα χέρια τους να βαφτίσουν στο φως της γνώσης τα Ελληνόπουλα, παραμύθι κι αυτό, εμπνευσμένο από τους ίδιους συνωμότες και διαδεδομένο από τους επίσης πλαστογράφους Γύζη και Πολέμη.

Τη σούπα βεβαίως χαλάει η Ακαδημία Αθηνών, η οποία βραβεύσασα την «Ιστορία του Ελληνικού Εθνους» (της Εκδοτικής Αθηνών), δεν μπορούσε να σιωπήσει ενώπιον της κυρίας Ρεπούση ή της κυρίας Γιαννάκου. Αλλά, τι ξέρουν αυτοί;


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2007

Και ο Κύριος Ρουμπάνης και ο Κύριος Στάθης Σταυρόπουλος είναι γνωστοί οπαδοί τού ΛΑΟΣ:flipout: :flipout: :flipout:
 
Kαι αύριο που γιορτάζουμε την μεγάλη επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και Απελευθέρωσης απο τούς Οθωμανούς,εάν μάς ρωτήσουν τα παιδιά τι θέλανε εκείνοι οι ´αληταράδες´οι πρόγονοι και ξεσηκωθηκαν ,αφού περνούσαν τόσο καλά υπο τον Οθωμανικό ζυγό ,ως γνήσιοι φωταδιστές θα τούς απαντήσουμε ότι μιά μικρή ομάδα πλιατσικολόγων τήν έκανε την ζημιά ,που μάλιστα είχε το θράσος να χρησιμοποιησει και το ονομα Ελληνες δανεισμένο απο την Αρχαιότητα,όπως άλλως τε γράφουν και τα Τουρκικά εγχειρίδια Ιστορίας.
Και εάν μάς ρωτήσουν τα παιδάκια ,πώς και κρατήσανε την γλώσσα οι ´αληταράδες´οι πρόγονοι θα τούς πούμε οτι αυτό οφείλεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση που επέβαλλαν οι φιλελληνες οθωμανοί στούς σκλαβωμένους,δια τής Linguaphone.
Και εάν μάς ρωτήσουν τα παιδάκια εάν οι ´αληταράδες´οι πρόγονοι ήταν ´καλοί άνθρωποι´θά τούς απαντήσουμε ότι ήταν αγράμματοι κατσαπλιάδες χωρίς Γαλλικά ,πιάνο και μπαλέτο γεγονός που ενοχλεί τούς σημερινούς ´πεφωτισμένους´και είχαν και την κακή συνήθεια να ανατινάζονται και να θυσιάζονται οι άτιμοι στο Μεσολόγγι και στο Κούγκι.
Και εάν συνεχίσουν τίς ερωτήσεις τα παιδιά θα τούς πούμε ένα απόσπασμα απο έναν ´εθνικιστή ποιητή πρός αποφυγήν´για ναξέρουν τι θα πρέπει να διαβάζουν στο μέλλον
´Τα θεμέλιά μου στα βουνά
και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στούς ωμους τους
και πάνω τους η μνήμη καίει
άκαυτη βάτος.
Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Αθω.´
Ποτέ να μήν διαβάζετε Ελύτη παιδιά.Δεν έγραψε ούτε μιά καλή κουβέντα για τούς Οθωμανούς.
Και εάν σάς παρακουράσουν διαβάστε τους τον ´ματοβαμμένο´Σολωμό,τον ποιητή τού ´μίσους´:
K';έλεες:πότε ,ά! πότε βγάνω
Το κεφάλι από τσ´ερμιές
Και αποκρίνοντο απο πάνω
Κλάψες,άλυσες φωνές.

Τότε εσήκωνες το βλέμμα
Μες τα κλάϊματα θολό.
Και εις το ρούχο σου έσταζε αίμα
Πλήθος αίμα Ελληνικό.

Με τα ρουχα αιματωμένα,
Ξέρω οτι έβγαινες κρυφά,
Να γυρεύεις εις τα ξένα
Αλλα χέρια δυνατά.

Μοναχή τον δρόμο επήρες,
Εξανάλθες μοναχή.
Δεν είν´εύκολες οι θύρες,
Εάν η χρεία τές κουρταλή.

...............................
Ναί.Αλλά τώρα αντιπαλεύει
Καθε τέκνο σου με ορμή,
Που ακατάπαυστα γυρευει
Η την νίκη ή την θανή.

Απ´τα κόκκαλα βγαλμενη
Τών Ελλήνων τα ιερά
Και σαν πρώτα ανδρειωμένη ,
Χαίρε,ώ χαίρε,Ελευθεριά.

Εάν δεν πεισθούν τα παιδιά ούτε με αυτά τα ´ματοβαμένα´στιχάκια τού ατάλαντου Εθνικού(απαγορευμένη λέξη,τζίζ)Ποιητή,τότε άσχημα τα πράγματα.
Εχουν ριζωμένο βαθειά μέσα τους το ´εθνικιστικό μικρόβιο´και η μόνη θεραπεία είναι να διαβάσουν το περιώνυμο βιβλίο Ιστορίας 100 φορές.
 
Ιδού εμπρός σου ο τοίχος στέκει
Της αθλίας Τριπολιτσάς·
Τώρα τρόμου αστροπελέκι
Να τις ρίψεις πιθυμάς.

Λίγα μάτια, λίγα στόματα
Θα σας μείνουνε ανοιχτά
Για να κλαύσετε τα σώματα
Που θε νάβρη η συμφορά.

Κτυπούν όλοι απάνου κάτου·
Κάθε κτύπημα που εβγή
Είναι κτύπημα θανάτου.
Δίχως να δευτερωθεί.

Κοίτα χέριας απλπισμένα
Πως θερίζουνε ζωές
Χάμου πεφτουνε κομμενα
Χέρια, πόδια, κεφαλιές,

Και παλάσκες και σπαθία
Με ολοσκόρπιστα μυαλά,
Και με ολόσχιστα κρανία
Σωθικά λαχταριστά.

Ολιγότευαν οι σκύλοι,
Και Αλλά εφώναζαν, Αλλά·
Και των Χριστιανών τα χείλη
Φωτιά εφώναζαν, φωτιά.

Λεονταρόψυχα εκτυπιούντο,
Πάντα εφώναζαν φωτιά,
Και οι μιαροί κατασκορπιούντο
Πάντα εσκούζωντας Αλλά.

Σαν ποτάμι το αίμα εγίνη
Και κυλάει στη λαγκαδιά,
Και το αθώο χόρτο πίνει
Αίμα αντίς για τη δροσιά.


Kαι μερικοί στίχοι από τον Ύμνο εις την Ελευθερία που δεν διδάσκονται και δεν τραγουδιούνται ποτέ, εμπνευσμένοι από την σφαγή της Τριπολιτσάς...
Έτσι για το πλήρες του πράγματος..
 
Για το πλήρες του πράγματος, γνωρίζεις δηλαδή πώς κυριεύθηκε η Τριπολιτσά; Πόσους μήνες κράτησε η πολιορκία της, τι πολεμικές επιχειρήσεις εξελίχθησαν, τους όμηρους που κρατούσαν οι Τούρκοι στην πόλη και κυρίως ότι η πόλη κυριεύθηκε με έφοδο και όχι με συνθηκολόγηση;
 
Last edited: