Οι Τετρομαγμένοι.

Συνεργασίες γίνονται σε κυβερνήσεις μειοψηφίας....Εδώ δέν προκύπτει κάτι τέτοιο.Ολοι πάντως (Ντόρα-Αννα-Πρετεντέρης)συμφωνούν ότι η απώλεια τής Μαριέττας ειναι τεράστια.Συμπασχω..............
Πρός το παρόν παρακολουθούμε ανθρωποφαγικές τελετές ,αλλαγή γραμμής μεσα σε μιά νύχτα τής τηλοψίας καί επιστροφή φαντασμάτων,που έχουν χρεωθεί με μεγάλες αμαρτίες τού παρελθόντος να στηρίζουν τήν ´Νέα Αλλαγή´
Λίγο ακόμα και θα έχουμε και τηλεοπτική αλλαγή αρχηγού κατ´απαίτησιν τών καναλιών..
Η φάση θυμίζει σκηνές από το Apocalypto και τίς ανθρωποθυσίες τών Ινκας.
 
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιευματα η ομάδα τών ´ιστορικών´που είχε συγγράψει το τερατούργημα δεν δέχθηκε τίς υποδείξεις τού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου να προβεί σε σημαντικές διορθώσεις και σύμφωνα μέ τίς διορθώσεις τής Ακαδημίας.
Προφανώς η συγγραφική ομάδα είχε λάβει τίς διαβεβαιώσεις τής κυρίας Γιαννακου.
Βεβαια η κυρία Γιαννάκου δέν είχε λάβει υπ´όψιν τής τήν λαϊκή ετυμηγορία,που τήν έστειλε σπίτι της.
Και τώρα η Γαλλικού ,κυρία ρεπούση πήρε σβάρνα τά κανάλια.
Μιλάμε για σκανδαλώδη εύνοια μιάς ομάδας που γεμάτη αλαζονεία και θράσος προσπαθεί να επιβάλλει τίς απόψεις της...
Υ.Γ
Στην Θεσσαλονίκη εγινε συνέδριo περί Ιστορίας με συμμετοχή τών ´νέων ιστορικών ´τής νέας τάξης.
Συμφωνα με δημοσιεύματα έγινε στο Πανεπιστήμιο.
Ποιός πλήρωσε ή χρηματοδότησε το συνέδριο??
Γιατί εάν χρηματοδοτήθηκε απο τον φορολογούμενο πολίτη τίθεται θέμα.
Καλά δεν έχει λεφτά το C.D.R.S.E.E.,πού στηρίζει τήν συγγραφική ομάδα??
Μήπως ο Σόρος κήρυξε πτώχευση???
 
Μιλάμε για προφέσορες, όχι αστεία. Και ποια είναι η Ακαδημία Αθηνών να τους κρίνει. Ο νέος Υπουργός έχει πλέον κάθε λόγο να στείλει το βιβλίο στον κάλαθο αχρήστων. Ή στην ανακύκλωση, ή για υλικό για τα στρώματα του Ευαγγελάτου.
 
To πρωί στο ραδιόφωνο άκουσα ότι όντως το έστειλε!
Αλλά στο in.gr διαβάζω ότι "αυτή τη βδομάδα θα λάβει απόφαση¨.
 
Σήμερα το πρωί ερχόμενος στη δουλειά άκουγα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ συνέντευξη με έναν καθηγητή του παιδαγωγικού τμήματος στο Αριστοτέλειο, ο οποίος ενώ συμφωνούσε με την απόσυρση του βιβλίου και τις ενστάσεις του κόσμου για τα γραφόμενα σε αυτό, έθετε το εξής ζήτημα. Θεωρεί επικίνδυνο να αποσύρεται ένα βιβλίο λόγω αντιδράσεων και όχι ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, ή έστω απόφασης μιας επιστημονικής επιτροπής. Από ότι κατάλαβα θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο το να μένει η επιστημονική κοινότητα τελείως απ'έξω από τα κέντρα αποφάσεων που την αφορούν. Και νομίζω ότι έχει ένα δίκιο σε αυτό.
 
Πολύ σωστό, αλλά εδώ έχουμε τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας (μερικές σελίδες πίσω για όποιον θέλει να τις διαβάσει). Γιατί ο κύριος καθηγητής θεωρεί ότι η επιστημονική κοινότητα έμεινε έξω;
 
Και ακόμη χειρότερα είναι να μένει ο λαός έξω από τα κέντρα αποφάσεων που τον αφορούν.

Από τη στιγμή που ο λαός με έμμεσο τρόπο (καθώς δεν είχαμε δημοψήφισμα) αποφάσισε αυθεντικώς, και έστειλε τη Μαριέττα σπίτι της, δεν είναι ντροπή να αγνοούμε παντελώς τη βούλησή του? Δεν μιλάμε για αντιδράσεις, μιλάμε για τον λαό ως εκλογικό σώμα, άρα τη μόνη στιγμή που μπορεί και ομιλεί αρμοδίως.
 
Απάντηση: Re: Οι Τετρομαγμένοι.

Σήμερα το πρωί ερχόμενος στη δουλειά άκουγα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ συνέντευξη με έναν καθηγητή του παιδαγωγικού τμήματος στο Αριστοτέλειο, ο οποίος ενώ συμφωνούσε με την απόσυρση του βιβλίου και τις ενστάσεις του κόσμου για τα γραφόμενα σε αυτό, έθετε το εξής ζήτημα. Θεωρεί επικίνδυνο να αποσύρεται ένα βιβλίο λόγω αντιδράσεων και όχι ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, ή έστω απόφασης μιας επιστημονικής επιτροπής. Από ότι κατάλαβα θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο το να μένει η επιστημονική κοινότητα τελείως απ'έξω από τα κέντρα αποφάσεων που την αφορούν. Και νομίζω ότι έχει ένα δίκιο σε αυτό.

Υπό τη προϋπόθεση ότι οι συγγραφείς επελέγησαν με διαφανείς διαδικασίες και όχι μέ διορισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση καί τούς υιοθέτησε καί η Γιαννάκου
Και η Ρεπούση δεν είναι ιστορικός αλλά Γαλλικού.
Επίσης καταντά γελοίο αυτή η περίφημη και ´ουδέτερη ´επιστημονική κοινότητα να θυμάται τα δικαιώματά της βάσει τών ευτελών προσωπικών και συντεχνιακών της συμφερόντων,από την στιγμή πού αρνείται τήν αξιολόγησή της όπως συμβαίνει σέ κάθε στοιχειωδώς σοβαρό κράτος.
Γιατί εάν υπήρχε αξιολόγηση η κυρία Ρεπούση θα συνέγραφε βιβλία γαλλικών για το certificat.
Τέλος διατηρώ πολλές ενστάσεις γιά τήν ´επιστημονικότητα´τής Ιστορίας.
Οπως και νάχει ,πιθανή απόσυρση τού βιβλίου αποτελεί μιά σημαντική και τακτική ήττα τού εθνομηδενισμού γιά πρώτη φορά μετά τό 1996.......................
 
ΝΑ συμφωνήσω όσον αφορά τόσο την απόφαση της Ακαδημίας όσο και την λαϊκή ετυμηγορία κατά της Μαριέττας. Από την άλλη αν ξαφνικά ο λαός αρχίζει να αποφασίζει για επιστημονικά ζητήματα ερήμην της επιστημονικής κοινότητας, θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Και αυτό γιατί δεν ξέρω αν έχουμε σαν λαός τα προσότνα να το κάνουμε. Φανταστείτε για παράδειγμα να αποφασίζει ο λαός για την ασφάλεια πτήσεων, ή για τους κανόνες ναυσιπλοϊας, ή για τα όρια του αλκοτεστ´, ή για ιατρικά ζητήματα. Απλά η ιστορία είναι κάτι για το οποίο όλοι μπορούμε λίγο πολύ να έχουμε άποψη, μιας και όλοι μας λίγο πολύ έχουμε κάποια μαρτυρία για τα γεγονότα που παρατίθενται στα βιβλία ιστορίας. Για τις διάφορες μεθοδολογίες με τις οποίες προσεγγίζεται ένα ιστορικό γεγονός έχω και εγώ σοβαρές ενστάσεις. Ειδικά στον τρόπο με τον οποίο "διασταυρώνονται" οι ιστορικές τους πηγές.
 
Από την άλλη αν ξαφνικά ο λαός αρχίζει να αποφασίζει για επιστημονικά ζητήματα ερήμην της επιστημονικής κοινότητας, θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα.

Εδώ νομίζω υπερβάλλουμε, και μάλιστα πολύ.

Εν προκειμένω δεν αποφάσισε ο λαός ότι το Π φερ' ειπείν, είναι 3,15.

Απλώς αντέδρασε στην παραποίηση μιας ιστορικής αλήθειας, παραποίηση που έβγαζε μάτι. Το να λέει ο οποιοσδήποτε ότι ο λαός είναι αναρμόδιος να κρίνει τέτοια εξόφθαλμα πράγματα, είναι σαν να τον λες ηλίθιο στα μούτρα του.

Ο παππούς μου, που παρεμπιπτόντως συγχωρέθηκε σήμερα στα 104 του, γεννημένος έξω απ' τη Σμύρνη, έζησε όλη την καταστροφή, έστω και όχι από τη "συνωστισμένη" προκυμαία. Επειδή δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου, σημαίνει ότι δεν κατάλαβε αυτά που έζησε? Ευτυχώς τον τελευταίο χρόνο δεν είχε πάντοτε πλήρη αντίληψη, να πληροφορηθεί τα ΑΙΣΧΗ του κουρελουργήματος. Γιατί για αίσχη πρόκειται, κοφτά και καθαρά.
 
Send, συλληπητήρια. :(

Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε συμφωνία λαού και της πλειοψηφίας της επιστημονικής κοινότητας, στο γενικό της περίπτωσης συμφωνώ με το Φώτη. Καλά, εμείς εδώ έχουμε όλοι την ίδια οπτική γωνία. Ωστόσο, δε νομίζω όλων μας οι γονείς και παππούδες να έχουμε τις ίδιες "μνήμες" από τον εμφύλιο. Εδώ υπάρχει διάσταση απόψεων για το πολυτεχνείο. Άρα υπάρχει νόημα επιστήμης της ιστορίας, που πρέπει να ερευνήσει την αλήθεια.

Αρχίζω να έχω την εντύπωση ότι η ουσία του σκανδάλου είναι το γιατί το βιβλίο πέρασε από το παιδαγωγικό ινστιτούτο.
 
Απλώς αντέδρασε στην παραποίηση μιας ιστορικής αλήθειας, παραποίηση που έβγαζε μάτι. Το να λέει ο οποιοσδήποτε ότι ο λαός είναι αναρμόδιος να κρίνει τέτοια εξόφθαλμα πράγματα, είναι σαν να τον λες ηλίθιο στα μούτρα του.

Η αντίδραση είναι καλό να υπάρχει. Και δεν έχω πρόβλημα με αυτή. Δεν παύει όμως ο λαός να είναι αναρμόδιος έστω και για τα εξώφθαλμα αυτά ζητήματα όσον αφορά τις αποφάσεις. Και έχω την εντύπωση ότι όσν αφορά το βιβλίο θεωρώ ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν με άμεση σχέση τις εκλογές. Και μάλιστα πριν βγουν τα αποτελεσματα.

Edit: Αγαπητέ Send, δεξου τα θερμά μου συλλυπητήρια.
 
Και για να το πάω παραπέρα, οι μεγαλύτερες αντιρρήσεις μου έχουν να κάνουν με την απραξία της επιστημονικής κοινότητας μπροστά στις αντιδράσεις που προκάλεσε το βιβλίο. Μόνο η ακαδημία έσωσε τα προσχήματα, αλλά οι εισηγήσεις της κουκουλώθηκαν κανονικά. Ποτέ δεν μάθαμε καθαρά και ξάστερα τι διορθώσεις πρότειναν στην συγγραφική ομάδα. Από εκεί και πέρα, το παιδαγωγικό ινστιτούτο τήρησε σιγή ιχθύος. Οι πανεπιστημιακοί δεν βγήκαν με μια γραμμή να πάρουν θέση, μόνο ο καθένα ξεχωριστά. Εμένα όλα αυτά με βάζουν σε σκέψεις. Γιατί δεν πρόκειται για κάποιο θέμα που τίθεται υπό αμφισβήτηση να πεις ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Μιλάμε για ιστορικά γεγονότα που αποσιωπούνται ηθελημένα.
 
Ευχαριστώ παιδιά για τα συλλυπητήρια, τουλάχιστον έφυγε υπερ-πλήρης ημερών (στα 104 κατά την επικρατέστερη εκδοχή, κάπου εκεί εν πάση περιπτώσει). Γεννήθηκε στο τραγουδισμένο Γκιουλμπαχτσε (Ροδόκηποι) της Σμύρνης (μεταξύ Σμύρνης και Τσεσμέ). Από τους ελάχιστους που είχαν πλέον απομείνει, που να έφυγαν από την περιοχή της Σμύρνης σε ικανή ηλικία (η καταστροφή τον βρήκε περίπου στα 18) ώστε να κρατούν ζωντανές αναμνήσεις της πατρίδας και της καταστροφής.

Επί του θέματος τώρα, σε επιστήμες οι οποίες έχουν ως εργαλείο τους ιδίως το λόγο, δεν είναι καθόλου αδιανόητη η κριτική από το κοινό. Ιδίως απόψεων που δεν αντέχουν στον άκμονα της λογικής. Δεν το καταλαβαίνω αυτό για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Δηλαδή ο λόγος του "ειδικού" είναι νόμος, είναι υπεράνω και της λογικής? Αυτό λέγεται εισπήδηση στο χώρο των δικηγόρων, οι οποίοι είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι να κάνουμε το άσπρο μαύρο και τανάπαλιν!

Και πέρα από αυτό όμως, εν προκειμένω επιμένω πως δεν έχουμε καν είσοδο στα "χωράφια" των ιστορικών, καθώς αντικείμενο της επιστήμης των είναι ιδίως η έρευνα και η αξιολόγηση των πηγών. Τι έχουμε λοιπόν εδώ? Από τη μια έχουμε σωρεία πηγών και υλικού, εκατοντάδες φωτογραφιών από τη φλεγόμενη Σμύρνη, μαρτυρίες, αναμνήσεις ζώντων (έστω μέχρι προσφάτως καλή ώρα). Δουλειά του ιστορικού θα ήταν να εξετάσει τις πηγές και να καταλήξει στα αίτια, για παράδειγμα, που οδήγησαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία και καταστροφή. Όχι να μου πει τι βλέπω στις φωτογραφίες και να το συνοψίσει στη λέξη "συνωστίζεται". Ε όχι ρε παιδιά, συγγνώμη. Μάτια έχω να δω τις φωτογραφίες, και ας μην έχω πτυχίο ΦΠΨ. Αυτό δεν είναι επιστήμη, καταλήγει να είναι το Υπουργείο Αληθείας του "1984".
 
To συγκεκριμένο βιβλίο δέν έχει να κάνει μόνον με την Σμύρνη.Εχει να κάνει με χιλιάδες άλλες εσκεμμένες παραποιήσεις που εκκινούν απο την απουσία τών Ναπολεόντειων Πολέμων,από τήν υποτίμηση τής Εξόδου τού Μεσολογγίου,από τήν παντελή υποβάθμιση τού Αλβανικού Μετώπου,από τήν εσκεμμένη μή αναφορά τών δύο Ελληνικών Νόμπελ,απο τήν πληρη και εσκεμμένη μή-αναφορά(επί τής ουσίας)μεγάλων προσωπικοτήτων τής Ελληνικής Επανάστασης,απο έναν απαράδεκτο εξωραϊσμό τής Οθωμανικής Κατοχής,από την υποβάθμιση τού Παιδομαζώματος,αλλά και απο μια γενικότερη παραποίηση τής Ευρωπαϊκής Ιστορίας.Ολα τα ανωτέρω αλλά και πολύ περισσότερα περιγράφονται αναλυτικά στίς διαδικτυακές σελίδες τού παρόντος thread.Μην ξεχάσω και το αίσχος περί ´διχοτόμησης τής Κύπρου´,πού οδήγησε την Κυπριακή Κυβέρνηση να τό πετάξει στά σκουπίδια.
Συμφωνώ απολύτως με τον send σχετικά με το ´επιστημονικόν´τής Ιστορίας.
Συμπληρώνω ότι οι λαοί έχουν ανάγκη επίσης και τούς θρύλους τους πού ενισχύουν συμβολικά και φαντασιακά μιά ενότητα.
Οσο για την νέα αλαζονική υπερβολή περί ´επιστημοσύνης´,θεωρώ ότι μάς πάει πίσω στον Μεσαίωνα,όπου οι ελάχιστοι είχαν την δυνατότητα στήν γνώση.
Είναι εντελώς απαράδεκτο άνθρωποι πού δηλώνουν πανεπιστημιακοί να περιφέρουν τούς τίτλους τους καί να τούς κουνάνε μπροστά στό πόπολο.Πρόκειται για υποτίμηση τού διαβασμένου και ενημερωμένου πολίτη.
Τέλος γενικώς θεωρώ ότι απο τότε πού εμφανίστηκαν διάφορες ´ανεξάρτητες αρχές ´,η δημοκρατία οπισθοχώρησε και δεν προόδευσε...
Και ουδείς απαντά στό πώς και γιατί επελέγησαν συγκεκριμένοι συγγραφείς με σαφείς και δεδηλωμένες πεποιθήσεις περί έθνους ,εθνικής ταυτότητας και εθνικών θεμάτωνοι οποίοι μάλιστα αποδεδειγμένα χρηματοδοτήθηκαν απο τον ´διεθνή παράγοντα´.Περί αυτού,άκρα τού τάφου σιωπή...........
 
"Ο συνδυασμός των πάντων με τα πάντα, ο οποίος όπως θα δούμε σ’ αυτό το βιβλίο αποτελεί ουσιώδες γνώρισμα του μαζικοδημοκρατικού τρόπου σκέψης, καθώς και οι ηδονιστικές αξίες του αυθορμητισμού και της αυτοπραγμάτωσης όπως τις διακήρυξε η πολιτισμική επανάσταση στην Ελλάδα, συμφύρθηκαν με τις παμπάλαιες και πασίγνωστες εγχώριες έξεις της πνευματικής νωθρότητας, του εξυπνακιδισμού και της ημιμάθειας. Η σύμφυρση αυτή επομένως ήταν η φυσική βολική είσοδος του μεταμοντερνισμού σ’ ένα τόπο όπου το αστικό εργασιακό ήθος ήταν ουσιαστικά άγνωστο όχι μόνο στον τομέα της υλικής παραγωγής αλλά και στον τομέα του πνεύματος, όπου δεν διαμορφώθηκαν επιστημονικές παραδόσεις με συνοχή και με μακρόβιους φορείς όπου οι μίμοι και οι γελωτοποιοί εκπροσωπούνται με ποσοστά ιδιαιτέρως υψηλά στους κύκλους των διανοουμένων στα πανεπιστήμια και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπως και να ’χει, η τέτοια είσοδος του μεταμοντερνισμού στις ελληνικές συνθήκες αποτελεί την ολοκλήρωση και εν μέρει την κορύφωση της κρίσης όλων των θεμελιωδών δεδομένων της ελληνικής εθνικής ζωής. Η εκποίηση του έθνους με την υλική έννοια θα συνοδευτεί και από την πλήρη πνευματική του στειρότητα, αν η μεταμοντέρνα σύμφυρση των πάντων με τα πάντα πραγματωθεί αποκλειστικά ως σύμφυρση μεταξύ κακοχωνεμένων δάνειων στοιχείων και αν η φθορά των ελληνικών, ή εν πάση περιπτώσει εξελληνισμένων, ιδεολογημάτων καταλήξει συν τοις άλλοις σε συρρίκνωση ή εργαλειοποίηση της γλώσσας τέτοια, ώστε να μην μπορεί πια να παραχθεί στον νεοελληνικό χώρο το μόνο προϊόν που –ακριβώς χάρη στην μοναδική δυναμική μιας πολυστρώματης και παμπάλαιας γλώσσας– έχει παραχθεί ως τώρα σε υψηλή ποιότητα: ποίηση. Οποιαδήποτε προσωπική στάση κι αν επιλέξει ο καθένας, γεγονός είναι ότι η νεοελληνική ιστορία, έτσι όπως τη γνωρίσαμε στα τελευταία διακόσια χρόνια, κλείνει τον κύκλο της. Ασφαλώς, τα τραγικά και κωμικά της επεισόδια δεν τέλειωσαν ακόμη, όμως χάνεται η ενότητα της προβληματικής της και ο ειδοποιός της χαρακτήρας. Η Ελλάδα εντάσσεται σε πολύ χαμηλή θέση στο σύστημα του διεθνούς καταμερισμού της υλικής και πνευματικής εργασίας. Ο δικός της μεταμοντερνισμός συνίσταται στο ότι αποτελεί μια στενή και παράμερη λωρίδα στο ευρύ φάσμα του μεταμοντερνισμού των άλλων[1]»

[1] Κονδύλης, Η Παρακμή του Αστικού Πολιτισμού (Θεμέλιο, Αθήνα 1991), σ. 46-7


Ισως ο σοβαρότερος Ελληνας διανοητής.Στήν Χαϊδελβέργη τόν εξυμνούν και μετά θάνατον.
Στην Ελλάδα ψιλοζορίζονται.Ε,όταν μιλά ευθέως γιά ´γελωτοποιούς´....
 
Την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της Στ' Δημοτικού και την αντικατάστασή του από το προηγούμενο βιβλίο ανακοίνωσε τo μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Παιδείας.
Στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για το συγκεκριμένο βιβλίο.

Όπως εξήγησε, η απόφαση ελήφθη έπειτα από τις σημαντικές επιφυλάξεις που εξέφρασε για το περιεχόμενο του βιβλίου το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε η νέα γενιά δεν μπορεί να γίνει πειραματόζωο οποιουδήποτε εγχειρήματος.

Newsroom ΔΟΛ
 
Το Mega σήμερα ξεπέρασε σέ πολιτικό γκαιμπελισμό ακόμα και τόν ίδιο του τον εαυτό στήν μετάδοση τής είδησης περί ´απόσυρσης τού βιβλίου´.
Θεώρησε ότι η απόσυρση οφείλεται στο ΛΑΟΣ.
Μετέδωσε δηλώσεις μόνον τού Λιάκου και τού Βερέμη δηλαδή τών βασικών συντελεστών τού βιβλίου.Και φυσικά η κυρία Γιαννάκου περιφέρεται στα κανάλια κλαίουσα.
Και βέβαια η δήλωση τού Συριζα πού κυριολεκτικά σπιλώνει ακόμα και μερίδα ψηφοφόρων του και πολλών που ανήκουν στην αριστερά και στήν κεντροαριστερά και όπως έδειξαν όλες οι δημοσκοπήσεις διαφωνούσαν με το βιβλίο.(78% τών Ελλήνων ζητούσαν απόσυρση και σοβαρές διορθώσεις και ένα 7% μόνον ζητούσε να μείνει ως έχει.)
Η απόσυρση αποτελεί ήττα τής ομάδας τών ´ιστορικών´πού απαιτούσαν να μονοπωλούν τήν ιστορία.Οπως και ήττα τών ψευτοκοσμοπολιτών τής υποταγής.
Ευχομαι καλή συνέχεια στίς σπουδές τής κυρίας Ρεπούση.
Και τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Πόντιο κύριο Στυλιανίδη.
Και ας μήν είμαι ψηφοφόρος τού κόμματός του..