Οι Τετρομαγμένοι.

Το εθνικά επωφελείς μύθοι νομίζω είναι βαρειά ως κατηγορία. Σίγουρα στην ιστορία που διδάχθηκα στο σχολείο υπογραμμίζονταν οι ένδοξες στιγμές, καταγράφονταν οι τραγωδίες και τις περισσότερες φορές απουσίαζαν οι κάπως πιο μελανές στιγμές -δίχως ωστόσο να υπάρχει μία ερζάτς εκδοχή τους, το τονίζω και είναι νομίζω σημαντικό. Να ρωτήσω εγώ με τη σειρά μου τη σκοπιμότητα μίας εκτενέστερης ανάπτυξης των εκτρόπων μετά τη μάχη της Τρίπολης από τους ατάκτους? Αντιλαμβάνεται κανείς την έκταση που θα έπρεπε να έχει μία τέτοια αναφορά ενός μάλλον μεμονωμένου (απόδειξη, είναι το πρώτο και πολλές φορές το μόνο που αναφέρουν οι γνωστοί επικριτές) περιστατικού σε ένα συνοπτικό σχολικό βιβλίο ιστορίας, ώστε να τοποθετηθεί το γεγονός στο σωστό του πλαίσιο, να εκτεθούν οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτό, η διάρκεια της πολιορκίας, η πείσμων αντίσταση των Τούρκων, οι τακτικές που οι τελευταίοι μετέρχονταν παλαιότερα σε σωφρονισμό των διαφόρων αντιφρονούντων και εν τέλει στην ψυχολογία ενός επαναστατημένου πρώην υποδούλου?
Προφανώς οι επικριτές βάζουν όλες τις πράξεις σε ένα τσουβάλι.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Οι Τετρομαγμένοι.

Δεν μιλάω για εξίσωση, μιλάω για γεγονότα και αλήθειες.
Η ιστορία είναι γεγονότα, πραγματικά γεγονότα, δεν είναι "Εθνικά επωφελείς μύθοι".
Μαθαίνοντας την αλήθεια ο καθένας από κεί και πέρα θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Δεν εξισώνω την σφαγή των Καλαβρύτων με τον λόγο που την προκάλεσε, αλλά θα ήθελα αυτόν τον λόγο να τον μάθω στο σχολέιο κι όχι μετά από 30 χρόνια τυχαία κι επειδή έτυχε να μου την πούν κάποιοι κάτοικοι των Καλαβρύτων.

Για τα Καλαβρυτα συμφωνώ.Aλλά εδώ μιλάμε για απαλειφή γεγονότων και όχι εθνικών μύθων..
Αλλά στο βιβλιο γιατί δεν γίνεται αναφορά για την αντίσταση τών ελλήνων εναντίον τών Γερμανών??Tι ρόλο επαιξαν Αλβανοί και Τούρκοι στον Β.Παγκόσμιο Πολεμο.??O Σεφέρης και ο Ελύτης είναι λιγότερο σημαντικοί απο την Πατουλίδου και την Χαλκιά που μνημονευονται ενώ οι νομπελίστες όχι???
Γιατί δεν γίνεται αναφορά για την τεράστια θυσία τών Σοβιετικών(συμμετείχε και η Ρωσία γράφουν,στον Β.Παγκόσμιο Πολεμο)στον αγώνα κατά τού Ναζισμού??
Γιατί δεν γίνεται μνεία για την Ευρωπαϊκή αποικιοκρατία,παρά υμνείται μόνον ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός??Τι λένε για την Ιερά Συμμαχία??Πώς και ξεχνανε τούς πολέμους του Ναπολεόντα??
Αυτά ο ´αριστερός´Χελάκης δεν τα παρατηρησε ή ήταν απασχολημένος να πουλάει την κασέτα τού ´πειρατικού´??
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Οι Τετρομαγμένοι.

Αυτά ο ´αριστερός´Χελάκης δεν τα παρατηρησε ή ήταν απασχολημένος να πουλάει την κασέτα τού ´πειρατικού´??

"Σε εξωσχολικά βιβλία μάθαμε ότι η μεγαλύτερη σφαγή στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έγινε στην Τριπολιτσά. Οτι ήταν τα άτακτα στρατεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που έσφαξαν τους άμαχους Τούρκους της πόλης. "

Γιατί, το παραπάνω χωρίο πώς το κρίνεις? Εγώ ο κακόπιστος γιατί οδηγούμαι, από τον αόριστο και απόλυτο χαρακτήρα της αναφοράς, ότι όλα τα ανωτέρω τα έμαθε ο συντάκτης όλως προσφάτως, μου λες?
 
Μια άλλη σκέψη -ίσως αιρετική- που έχω είναι και η εξής. Αν ισχύει ότι μαθαίνουμε πραγματικά από τα λάθη μας, τότε γιατί τα λάθη μας είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία; Αυτό σαν προσπάθεια ερμηνείας της "επιχειρηματολογίας" Χελάκη.

Πραγματικά πιστεύω ότι θα μας έκανε καλό και θα μας έβαζε και σε σκέψεις, αν γνωρίζαμε και που έχουμε εμείς λερωμένη τη φωλιά μας. Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε το εθνικό φρόνημα, ή τον πατριωτισμό μας, θα μας έκανε δε πιο ώριμα σκεπτόμενους. Ειδικά αν μαζί με τα λάθη μαθαίναμε και τα αποτελέσματά τους.

Και να πω και κάτι άλλο. Στην αρχή αυτής της κουβέντας είχα υποστηρίξει ότι θα καταλάβαινα μια προσπάθεια σαν αυτή της Ρεπούση (χωρίς να την υιοθετώ κι όλας) αν αυτή εντάσσοταν σε μια συλλογική προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών. Όσο απλουστευμένη κι αν ακούγεται σαν λογική, έχει μια κάποια βάση. Δεν γράφουμε εμείς για τις θηριωδίες των τούρκων, οι τούρκοι παύουν να μας παρουσιάζουν σαν ληστές και αιμοδιψείς βιαστές, και σιγά σιγά ο λαός και από τις δύο πλευρές τα βρίσκει. Έχω πλέον την εντύπωση ότι το να μάθουμε όλη την αλήθεια, και για τις καλές και για τις κακές μας ιστορικές στιγμές είναι μονόδρομος. Και το να γράψω ένα βιβλίο ιστορίας αλληθωρίζοντας προς την ανατολή για να δω τι γράφει και ο άλλος είναι μέγιστο ατόπημα.

Στα της παγκόσμιας ιστορίας σαφως και συμφωνώ με τον Σπύρο. Έχω όμως την εντύπωση ότι είναι και ο όγκος της ύλης ένα πρόβλημα υπαρκτό. Πως δηλαδή θα χωρέσεις την παγκόσμια ιστορία 500 ετών σε ένα αναγνωσμα της ΣΤ' Δημοτικού; Δεν ξέρω αν πρέπει οι αναφορές να γίνονται επιγραμματικά ή αν θα πρέπει η ιστορία σαν μάθημα να αναβαθμιστεί στο όλο εκπαιδευτικό σύστημα και στις τρεις βαθμίδες. Εδώ βέβαια το πρόβλημα δεν είναι αυτό που κάνει τη συγγραφική ομάδα να αφήνει τελειως τυχαία απ'έξω τα γεγονότα που παραθέτει ο Σπύρος.
 
Last edited:
Μά αγαπητέ send είναι βέβαιο ότι πολλοί προσφάτως μόλις, ασχολήθηκαν με την ιστορία
Επειδή έχω καταναλώσει πολύ χρόνο για νά ενημερώνω αυτό το thread θεωρώ ότι ο Χελάκης αναμασά επιχειρήματα που λενε οι Λιακορεπούσηδες.
Πάντως το να θεωρείται από ορισμένους ότι το πιό σημαντικό γεγονός τού 1821 ήταν η σφαγή μετά τήν κατάληψη τής Τριπολιτσάς,δείχνει το πού θέλουν να το πάνε το πράγμα.Μην κατηγορούν τούς Φαναριώτες μετά και τον Γεννάδιο.....
Το μόνον που θα πώ στον Χελάκη είναι ότι εάν δεν υπήρχε ο Κολοκοτρώνης και μερικοί ακόμα ´αληταράδες´σαν τον Γέρο τού Μωριά,αυτός θα μετέδιδε αγώνες για το ´πειρατικό´τής Φενέρ Μπαχτσέ.Και να πάει να διαβάσει για τίς επαναστάσεις που κατέπνιξαν στο αίμα οι Τούρκοι και οι Ενετοί στην Κρήτη στην Κύπρο και στην Ελλάδα και τίς σφαγές απείρων γυναικοπαίδων
Ειλικρινά,ρε σά δεν ντρέπονται........
 
Απάντηση: Re: Οι Τετρομαγμένοι.

Μια άλλη σκέψη -ίσως αιρετική- που έχω είναι και η εξής. Αν ισχύει ότι μαθαίνουμε πραγματικά από τα λάθη μας, τότε γιατί τα λάθη μας είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία; Αυτό σαν προσπάθεια ερμηνείας της "επιχειρηματολογίας" Χελάκη.

Πραγματικά πιστεύω ότι θα μας έκανε καλό και θα μας έβαζε και σε σκέψεις, αν γνωρίζαμε και που έχουμε εμείς λερωμένη τη φωλιά μας. Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε το εθνικό φρόνημα, ή τον πατριωτισμό μας, θα μας έκανε δε πιο ώριμα σκεπτόμενους. Ειδικά αν μαζί με τα λάθη μαθαίναμε και τα αποτελέσματά τους.

Και να πω και κάτι άλλο. Στην αρχή αυτής της κουβέντας είχα υποστηρίξει ότι θα καταλάβαινα μια προσπάθεια σαν αυτή της Ρεπούση (χωρίς να την υιοθετώ κι όλας) αν αυτή εντάσσοταν σε μια συλλογική προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών. Όσο απλουστευμένη κι αν ακούγεται σαν λογική, έχει μια κάποια βάση. Δεν γράφουμε εμείς για τις θηριωδίες των τούρκων, οι τούρκοι παύουν να μας παρουσιάζουν σαν ληστές και αιμοδιψείς βιαστές, και σιγά σιγά ο λαός και από τις δύο πλευρές τα βρίσκει. Έχω πλέον την εντύπωση ότι το να μάθουμε όλη την αλήθεια, και για τις καλές και για τις κακές μας ιστορικές στιγμές είναι μονόδρομος.

Στα της παγκόσμιας ιστορίας σαφως και συμφωνώ με τον Σπύρο. Έχω όμως την εντύπωση ότι είναι και ο όγκος της ύλης ένα πρόβλημα υπαρκτό. Πως δηλαδή θα χωρέσεις την παγκόσμια ιστορία 500 ετών σε ένα αναγνωσμα της ΣΤ' Δημοτικού; Δεν ξέρω αν πρέπει οι αναφορές να γίνονται επιγραμματικά ή αν θα πρέπει η ιστορία σαν μάθημα να αναβαθμιστεί στο όλο εκπαιδευτικό σύστημα και στις τρεις βαθμίδες. Εδώ βέβαια το πρόβλημα δεν είναι αυτό που η συγγραφική ομάδα αφήνει τελειως τυχαία απ'έξω τα γεγονότα που παραθέτει ο Σπύρος.

Ναί αλλά δεν θά μάς τα διδάξει η Γαλλικού και οι ομοϊδεάτες της.
Και θά υπάρχει σαφής διάκρισις ανάμεσα στο μείζον και στό έλασσον.
Στην Τριπολιτσά υπήρξε σφαγή,αλλά η επανασταση τού 1821 ήταν σημαντικότερο γεγονός.Απείρως σημαντικότερο.
Ναί ο ελληνικός στρατός δεν ήταν αγγελούδι στην Μικρασία,αλλά η προγραμματισμένη εθνοκάθαρση τών Νεότουρκων για Αρμένιους,Ποντιους και Ελληνες ήταν μείζον γεγονός.Πολύ πρίν τήν μικρασιατική εκστρατεία.
Ναί,μάλλον δεν υπήρξε κρυφό σχολειό,αλλά η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατείχε πολλούς Βαλκανικούς Λαούς.

Ναί.Οι Ελληνοκύπριοι δεν ήσαν άγγελοι πρός τούς Τουρκοκυπρίους αλλά 'έγινα δύο Αττίλες και υπάρχει Κατοχή.Αλλά οι Ρεπούσηδες ούτε για τον Σαμψών και την ελληνική χούντα δεν γράφουν...
Εδώ η Ρεπουσοομάδα αναδεικνύει το ´μικρό´και ξεχνάει το ´μεγάλο
 
Τουλάχιστον τα δικά μας σχολεία, ακόμη και εάν τα διδασκόμενα σε αυτά συγγράμματα δεν περιέχουν κάποια σημεία της ιστορία μας, διαθέτουν φαντάζομαι τα περισσότερα τη 16τομη "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών, ένα πολύ καλό, καίτοι πλέον κάπως παλιό, συλλογικό πόνημα. Εκεί και ο πλέον κακόπιστος θα βρει τουλάχιστον επαρκείς αναφορές στην "σφαγή της Τριπολιτσάς" (η οποία αποδίδεται στους ατάκτους των τάξεων του στρατεύματος και όχι στον ίδιο τον Κολοκοτρώνη).

Υπάρχει στα τουρκικά σχολεία αντίστοιχο έργο, που να μιλάει ανοικτά για τις σφαγές στις οποίες έχουν επιδοθεί οι Τούρκοι? Και όχι για πλημμελήματα, όπως της Τριπολιτσάς. Για τα βαρειά μιλάω.
 
Και κάτι άλλο Φώτη μου.
Εάν ασχολήθηκα με το βιβλίο πολύ πρίν γίνει θέμα δεν ήταν φυσικά επειδή αντέδρασε η επίσημη Εκκλησία.
Το βιβλίο αποτελεί μιά παράμετρο μόνον τής ομάδας τών μεταμοντέρνων διανοουμένων που προσπαθεί να μάς πείσει ότι μόνον αυτοί έχουν δίκιο στα Εθνικά,στα Πολιτισμικά, στα Κοινωνικά καί στα Ιστορικά θέματα.
Είναι η ομάδα που διαπερνά τίς κομματικές παρατάξεις και δέχεται ακρίτως τήν παγκοσμιοποίηση και τήν ισοπέδωση.
Είναι οι ίδιοι ,μά ακριβώς οι ίδιοι,πού αγεληδόν,υπογράφουν για κάθε Εθνικό ή κοινωνικό ή πολιτιστικό θέμα πού εμφανιζεται στόν τόπο μας.
Βρίσκονται στίς εφημερίδες ,στα κανάλια ,στα Πανεπιστήμια και τούς διατίθεται λόγος χώρος και χρόνος αντιστρόφως ανάλογος τής απήχησης πού έχουν.
Είναι παλιοί νεοφιλελεύθεροι τής κλασσικής δεξιάς,σοσιαλνεοφιλελεύθεροι,και αριστεροί,πού είτε απο παλιότερα πίστευαν ακριβώς τα ίδια(απο το 1978 πού έχω ιδίαν άποψη σίγουρα παντως)ή πού μόλις έχασαν τον πατερούλη τους με τήν πτώση τής Σοβιετικής Ενωσης βρήκαν έναν άλλον πατερούλη στον Μπούς.
Εδώ ακόμα και ερυθροταξιαρχίτες σαν τον Νέγκρι σήμερα ομνύουν υπέρ της Παγκοσμιοποίησης(έχει πλάκα το πώς συνδεεται η τρομοκρατία με τά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα τελικά........)...
To βιβλίο πάει παρέα,με την διάλυση τής Γιουγκοσλαβίας,με το Κόσσοβο,με την Μεγάλη Αλβανία,μέ την μετατροπή τής Ελλάδας σε δορυφόρο τής Τουρκίας,με την κατάπνιξη τού Κουρδικού ζητήματος,με το Κυπριακό,με την αντίθεση τού να αποκτήσει η Ρωσία έναν σημαντικό ρόλο πάλι στήν διεθνή σκηνή και πάει λέγοντας.
Βλέπε και θέσεις ΕΛΙΑΜΕΠ(Τhink tanks τής νεοφιλελεύθερης δεξιάς)και ΙΣΤΑΜΕ(Τhink tanks τού Σημιτικού ΠΑΣΟΚ).Δες πόσο κοινές θέσεις έχουν η Κοπά τού ΠΑΣΟΚ με τον Βερέμη τής Ν.Δ...Mπές στο επίσημο site τού C.D.R.S.E.E . και δές τί λένε,ποιοί συμμετέχουν και απο πού χρηματοδοτούνται..
Η Γιαννάκου το βράδυ τών εκλογών ήταν ειλικρινέστατη.Κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου γιατί έχασε ψήφους πού πήγαν στό ´αντι-παγκοσμιοποιητικό μπλόκ.Tόπε έτσι ακριβώς στο Mega...
Το βιβλιο είναι μιά παρωνυχίδα.
Και οι ´Τετρομαγμένοι´προέρχονται από την περίφημη φράση τού Σεφέρη ´Το Τετρομαγμένο Υπουργείο Εξωτερικών´που αναφερόταν στον τρόμο που είχε πιάσει τούς Μεταξικούς υπουργούς όταν ο Μεταξάς αρνήθηκε το τελεσίγραφο τού Ιταλού πρέσβη.
Το συμπέρασμά μου είναι ένα.Για να είσαι διεθνιστής πρέπει πρώτα απ´όλα να αγαπάς την πατρίδα(οχι να την θεωρείς ανωτερη ,αλλά να τήν πονάς με τα λάθη της και να θές να τήν αλλάξεις πρός το καλύτερο).
Και το δεύτερο(μιάς και τουλάχιστον όσοι με διαβάζουν στην μουσική μόνον αντιευρωπαϊστής δεν είμαι)είναι πώς για να νοιώθεις κοσμοπολίτης δεν χρειαζεται νάσαι αφασικό μεταμοντέρνο μαλάκιο...Αλλά οφείλεις να γνωρίζεις τον τόπο σου ,τον πολιτισμό σου,τίς παραδόσεις σου για να μπορείς να ανοίξεις τα φτερά σου...
 
Last edited:
Εχουμε εξελίξεις. Σύμωνα με πληροφορίες η ΟΛΜΕ και οι αναθεωρητές πρόκειται να ζητήσουν την απόσυρση του βιβλίου ιστορίας της Γ' Γυμνασίου ως εθνικιστικό. Λούβη, Ξιφαράς, Νεότερη και Σύγχρονη ιστορία, και ειδικότερα λόγω των σελίδων 66-68, Τα βαλκάνια των αλληλοσυγκρούμενων διεκδικήσεων.
 
Εχουμε εξελίξεις. Σύμωνα με πληροφορίες η ΟΛΜΕ και οι αναθεωρητές πρόκειται να ζητήσουν την απόσυρση του βιβλίου ιστορίας της Γ' Γυμνασίου ως εθνικιστικό. Λούβη, Ξιφαράς, Νεότερη και Σύγχρονη ιστορία, και ειδικότερα λόγω των σελίδων 66-68, Τα βαλκάνια των αλληλοσυγκρούμενων διεκδικήσεων.


Εγώ πάντως απόψε στο ΣΚΑΪ άλλο είδα γα το βιβλίο της Γ' Γυμνασίου. Είδα ότι έχει δημιουργηθεί θέμα με ένα κείμενο ενός ιστορικού και επίτιμου πρέσβη (νομίζω Κωφός λεγόταν, αλλά δεν είμαι σίγουρος) που έχει συμπεριληφθεί, και που κάνει αναφορά στις αρνητικές εξελίξεις που είχε το εμπάργκο στα Σκόπια. Καθόλου εθνικιστικό κείμενο, το αντίθετο θα έλεγα μάλιστα. Επικρίνει την τότε Κυβέρνηση για σκληρή πολιτική έναντι των Σκοπίων που δημιούργησε συμπάθειες για το κρατίδιο αυτό στους κόλπους των ευρωπαίων εταιρων μας. Επισήμως η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα στο να συμπεριλαμβάνονται σε ένα βιβλίο Ιστορίας προσωπικές κρίσεις πάνω στις πολιτικές που εφαρμόζονται, ενώ θεωρεί και το κείμενο δυσνόητο για παιδιά 14 ετών.
 
Last edited:
Μήπως κατάλαβε κανείς ποιά είναι η θέση τού κυρίου Μπράτη της Δ.Ο.Ε.??
Γιατί εγώ κάτι μασημένα λόγια άκουσα.
Επίσης η θέση τού κυρίου Βενιζέλου,σε χτεσινή ερώτηση Ευαγγελάτου ήταν να δοθεί και το αποσυρθέν βιβλίο και ένα άλλο καινούριο διορθωμένο.
Αυτό μάλιστα,θάταν λύση...Θά άρχιζαν οι σχιζοφρενικές ψυχώσεις στα παιδάκια απο ηλικίας 12 ετών..:flipout::flipout::flipout:
 
Η ΟΛΜΕ τώρα ξύπνησε και μάλιστα για την Γ γυμνασίου ????
Περ'ιεργα πράγματα..:7SFGSFG:

E,καλά η ΟΛΜΕ έχει μεγαλουργήσει.
Εάν γινόταν να καταργηθούν όλα τα μαθήματα γενικώς και να γίνονταν μόνον απογευματινά φροντιστήρια θάταν ευτυχής..
Αλλως τε έχει αποδείξει τήν αγάπη της για την Γλώσσα τα τελευταία 30 χρόνια:behead:
 
E,καλά η ΟΛΜΕ έχει μεγαλουργήσει.
Εάν γινόταν να καταργηθούν όλα τα μαθήματα γενικώς και να γίνονταν μόνον απογευματινά φροντιστήρια θάταν ευτυχής..
Αλλως τε έχει αποδείξει τήν αγάπη της για την Γλώσσα τα τελευταία 30 χρόνια:behead:

Αχαχαχ:flipout::flipout::flipout::BDGBGDB55::grinning-smiley-043
 
´We all know that in our society we do have real problems to solve, real needs to meet, but don’t let anyone tell us – the British people – that this country of ours, which has over centuries given so much to the world, has ever been broken by anyone or anything.

I am proud to be British.

I believe in British values.

My father and my mother taught me about family and the great virtues of hard work, doing your duty and always trying to do the right thing.

And I have never forgotten my father telling me to “treat everyone equally with respect”.

His optimism led him to find goodness in everyone.

My father was a minister of the church, and his favourite story was the parable of the talents because he believed – and I do too – that each and everyone of us has a talent and each and everyone of us should be able to use that talent.

And the values I was brought up with are not just what I learned; they are part of the fabric of the life I have led.

Not just where I come from but the experiences that have shaped me.´

Καλά ποιός ´άθλιος εθνικιστής´τά λέει αυτά??
Συμφωνούν οι ´μεταμοντέρνοι´με τα παραπάνω ??
Φαντάζεστε έλληνας πολιτικός να έλεγε τέτοια ´κακά λόγια´τί θα γινόταν??
Θα ξεσηκώνονταν οι ´χίλιοι´Πανεπιστημιακοί να τον πούν οπαδό τού ΛΑΟΣ.
Ποιός τα λέει αυτά??
Mα ο Gordon Brown o αρχηγός τού Εργατικού Κόμματος τής Μ.Βρεττανίας.
http://www.labour.org.uk/conference/brown_speech
Αλλά για τον πραγματικό εθνικισμό τών μεγάλων κρατών και την επιθετική τους πολιτική απέναντι στα μικρότερα έθνη-κράτη,μόκο οι ´μεταμοδέρνοι´.....
 
´Βαρύτητα μεγαλύτερη του ειδικού του βάρους αποδίδουν στο κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. ορισμένοι πρόθυμοι ζηλωτές. Είναι ελαφρών βαρών, θα εξαερωθεί...

...............................................

Μην έχουμε χαζέψει πολύ;

Τελευταίως υφέρπει στη χώρα ή συχνά-πυκνά βροντοφωνάζεται απ' τους μιναρέδες τής αλαζονείας η άποψη ότι «δεν μπορούν να έχουν γνώμη όλοι για όλα»! - μμμ! ενδιαφέρον!

Κατ' αρχήν δεν θα διαφωνούσε κανείς ότι η γνώση είναι προϋπόθεση της γνώμης - αν και θα μπορούσε να πάθει μαύρη νίλα, τραβώντας αυτή τη συνάρτηση στα άκρα της.

Φέρ' ειπείν, κάποιος που έχει τη γνώμη ότι υπάρχει Θεός, δεν σημαίνει ότι έχει και γνώση του γεγονότος (πλην των σπανίων περιπτώσεων καθ' ας ορισμένοι έχουν συναντηθεί με τον Πανάγαθο και το έχουν κουβεντιάσει το θέμα). Επίσης και αντιθέτως, κάποιος που πιστεύει (έχει τη γνώμη) ότι δεν υπάρχει Θεός, δεν σημαίνει ότι μπορεί να το αποδείξει.

Αλλο βεβαίως ο κοκκύτης.

Για να έχει κανείς γνώμη για τον κοκκύτη, τη διάγνωσή του ή τη θεραπεία του, πρέπει να' χει την απαραίτητη γνώση. Δηλαδή να 'ναι γιατρός (ή η θεία μου η Φωτούλα, που τα θεραπεύει όλα - και τον Θεό και τον κοκκύτη)...

Παρά ταύτα γνώμη για τον κοκκύτη μπορεί να' χει ο καθένας, αν, αίφνης, ο κοκκύτης ενδημήσει και γίνει θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος, επιδημία, ας πούμε. Αμέσως τότε όλοι

μπορούν να έχουν γνώμη για τον κοκκύτη, την πιθανότητα να προσβάλει την οικογένειά τους, τον γείτονά τους, αν είναι και με ποιον τρόπο μεταδοτικός, τι μέτρα θα ληφθούν εναντίον του - και τα σχετικοσυναφή.

Υπάρχει πιθανότης προς στιγμήν έστω ή επί μακρόν ο κοκκύτης να μπει στο κέντρο του ενδιαφέροντος, όπως η νόσος των τρελλών αγελάδων, η νόσος των πτηνών

ή όπως η έκρηξη στη Χιροσίμα

χωρίς να βρεθεί ουδείς Χότζας να πει ότι δεν έχει ο οποιοσδήποτε το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του για την έκρηξη στη Χιροσίμα.

Οταν ένα θέμα είναι δημοσίου ενδιαφέροντος

και μάλιστα άπτεται του δημοσίου συμφέροντος

ο κάθε πολίτης

σε μία δημοκρατία

έχει δικαίωμα να πει τη γνώμη του.

Είτε κριθεί για αυτή του τη γνώμη είτε δεν κριθεί, είτε είναι λάθος είτε σωστή, έχει το δικαίωμα να τη διατυπώσει ή, για να εκφρασθώ πιο πολιτικά,

έχει το δικαίωμα να την ανακοινώσει και να αγωνισθεί ώστε να επικρατήσει, αν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.

Από αυτό το σημείο ξεκινάει η δημοκρατία και αυτήν τη διαδικασία προσπαθούσε να εξηγήσει ο ολιγαρχικός (μάλιστα, ο ολιγαρχικός) Ξενοφών στον Πέρση αριστοκράτη φίλον του, που απορούσε με τη δημοκρατία ένεκεν του φόβου (ή της βεβαιότητος) ότι ο λαός θα κάνει (και) λάθη.

Κι όμως, εκτός απ' τους Πέρσες τότε υπάρχουν κι ορισμένοι Ελληνες σήμερα, που λένε ότι δεν μπορούν να έχουν γνώμη όλοι για όλα στον δημόσιο βίο για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος, όπως, φέρ' ειπείν, τα διδακτικά βιβλία, το Ασφαλιστικό, οι χορηγίες

ή μήπως και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ; Χμμ! - ενδιαφέρον!

Κι αν δεν μπορούμε να έχουμε γνώμη όλοι, μήπως μπορούν να έχουν γνώμη μόνον οι πεντακοσιομέδιμνοι; μόνον οι ιππείς μήπως;

Μήπως πρέπει να 'χουν γνώμη μόνον όσοι έχουν εξειδικευμένη γνώση; κι όταν το προϊόν της γνώσης τους αφορά τη ζωή μας; ούτε τότε μπορούμε να έχουμε γνώμη;

Κι όποιος διατυπώνει τέτοια άποψη είναι επιστήμων; είναι δάσκαλος;

*****

Η άποψη ότι γνώμη πρέπει να έχουν μόνον οι επαΐοντες, δεν είναι κακή, αν μάλιστα κυβερνούσαν κιόλας μόνον αυτοί, θα ήταν συμπαθητικά πλατωνική

γοητευτικά αριστοκρατική

και πολύ καθωσπρέπει για μια ελίτ.

Σε μια πιο μπρουτάλ εκδοχή, η άποψη αυτή θα μπορούσε να' ναι και η προσευχή κάθε συντεχνίας επί προσώπου γης.

Ομως, αυτή η πλατωνική, αριστοκρατικήήή, ελιτίστικη, συντεχνιακή άποψη, έχει ένα βασικό ελαττωματάκι

είναι τρισβάρβαρα φασιστική!

Είναι η πεμπτουσία του φασισμού!

Είναι επίσης και ρατσιστική. Οχι στη βάση της καταγωγής ή του φύλου, αλλά της παρρησίας, του δικαιώματος στη γνώμη, της ισηγορίας.

Αυτοί που νομίζουν (μάλιστα επιστήμονες) ότι οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν γνώμη για το έργο τους, αυτοί που τους υποβαθμίζουν δηλαδή σε υπομείονες, αυτοί που έτσι, στην πραγματικότητα, βρίζουν τον λαό (κατηγορώντας τον κι αποπάνω για λαϊκισμό) θρέφουν στον κόρφο τους το φιδάκι του φασισμού.

Μπορεί να 'χει ματάκια ρουμπινέ, σαλονίσια, αλλά δαγκώνει το ίδιο, όπως κι όταν δείχνει το πρόσωπό του μετά βομβών και βαΐων. Η άποψη αυτή δεν χρειάζεται να κάψει βιβλία (εκτός κι αν είναι του Ιρβινγκ), καίει μυαλά.

Τέλος, καμιά σχέση με την Αριστερά (όσον δεν είναι σταλινική) μπορεί να έχει η φασιστική απόφανση (με όσο νεωτερίστικη γλώσσα κι αν διατυπώνεται) ότι δεν μπορούν να έχουν γνώμη όλοι για όλα στον δημόσιο βίο, ακόμα κι αν οι συσχετισμοί καταλήξουν σε λάθος.

Τα λάθη διορθώνονται. Η καθαίρεση της ελευθερίας όμως;

ΥΓ.: Το «Αριστοτέλης έφα» έχει πεθάνει εδώ και 600-700 χρόνια. Να θέλουν να το αντικαταστήσουν ορισμένοι με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στα γράμματα ή στα πολιτικά πράγματα, δεν φτουράει...´


ΣΤΑΘΗΣ Σ. 29.ΙΧ.2007 [email protected]


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/09/2007


σ.σ.Επιτέλους!!!!!!!!!!!!!Κάποιος επωνύμως έχει το θάρρος και τούς χαρακτηρίζει φασίστες,σέ ένα μικρό αλλά αλλά άψογο δοκίμιο περί δημοκρατίας...
Επιτέλους...Αυτοί πού ανερυθρίαστα χαρακτηρίζουν εκατομύρια πολίτες επειδή δέν τούς πέρασε..Οι Πολύδωρες τών Πανεπιστημίων ,πού χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα,πού αντί γιά γκλόμπς,έχουν επιδοτήσεις,δημοσιότητα και πλάτες.Οι θλιβερές μειοψηφίες,πού μέ τό ´έτσι θέλω´επιθυμούν να αποτελέσουν πλειοψηφίες...