Αν και υπήρξε απόσυρση τού βιβλίου καλό είναι να ανασυρθούν κείμενα για τον ρόλο μερικών .
Ενα παλιό κείμενο τού Στάθη ο οποίος απάντησε στήν εφημερίδα Αυγή πού τόν ´εγκαλούσε στήν τάξη´γιά εθνικισμό.....
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 31.Ι.2007
[email protected]
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/01/2007
Προς την «Αυγή»:
Κύριοι:
1) η υποδόρια λοιδορία για το «δυναμικό» και «υπερβολικό» ύφος του «ναυτίλου» έως τώρα μου έχει επιφυλαχθεί από σοβαροφανείς εκσυγχρονιστές ή άλλους καθωσπρεπικούς καλούς ανθρώπους. Φαίνεται ήρθε η σειρά μου να μετάσχω της υμετέρας παιδείας που έχει στείλει πολλούς αγωνιστές της Αριστεράς σπίτια τους. (Δεν θα σας κάνω τη χάρη, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία)…
2) Η αγαθή πονηρία (στο χωριό μου το λένε κουτοπονηριά) να αναρωτιέσθε: «αν καταλάβαμε καλά, ο Στάθης κατατάσσει τον εαυτό του σε εκείνους που κάνουν κριτική στο βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού που κατηγορήθηκε από τα γνωστά εθνικιστικά κέντρα για… λειψό (τουλάχιστον) πατριωτισμό!», έχει μίαν απάντηση: δεν καταλάβατε! Και μια χειρότερη: πάψτε να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε.
Η κριτική μου στο βιβλίο, όπως πολλών πολιτών από όλο το πολιτικό φάσμα, εδράζεται σε μία συνολικότερη αντίθεση στο φαινόμενο της πολιτικώς ορθής χρήσης της Ιστορίας με σκοπό την άμβλυνση της μνήμης, όταν αυτή μπορεί να ενοχοποιηθεί για αναπαραγωγή του «μίσους». (Ειρήσθω εν παρόδω ότι, όπως έλεγε κι ο Μαρξ, το μίσος για τους τυράννους είναι η αγάπη για τους ανθρώπους).
Πρόκειται για μια ιδεολογικοποιημένη προσέγγιση της Ιστορίας, απολύτως αντιεπιστημονική που την υποβαθμίζει σε προπαγάνδα. Μάλιστα, μεταφυσική προσέγγιση, αλλά κι αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Συνεπώς η επιμονή σας να με προσμετράτε, είτε στα ίσα όπως πράξατε στην αρχή, είτε με κουτοπονηρίες όπως επιμένετε να συνεχίζετε στους «εθνικιστικούς» κύκλους, συνιστά προβοκάτσια. Και ακόμα χειρότερα: χυδαία προβοκάτσια. Ανάξια της ιστορίας της Αριστεράς, αλλά άξια της κατάρας που μας δέρνει.
***
Αν η άποψή μου (και η στάση μου) να θεωρώ τον πατριωτισμό της Αριστεράς πολύτιμον για τον διεθνισμό της τον εκλαμβάνετε ως εθνικισμό, τότε πράγματι διαφέρουμε. Και διαφέρουμε κατά τούτο: εγώ (σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητο το α’ ενικό) δεν πρόκειται να υποστηρίξω ένα βιβλίο, όπως της κυρίας Κουλούρη, που τόσον θερμώς εσείς υποστηρίζετε,, χρηματοδοτημένο από τον Σόρος ή τις ΗΠΑ ή τον όποιον ακροδεξιό, αντιδραστικό, ιμπεριαλιστικό μηχανισμό - όσον λάιτ κι αν λάμπει το χρυσό, φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό κι εκσυγχρονιστικό του δοντάκι.
3) Για τις σοφιστείες. Στο ερώτημά σας, αν υποστηρίζω την απόσυρση για διορθώσεις του ενός βιβλίου ή τη μη έκδοση του άλλου απ’ την κυρία Γιαννάκου (πράγμα που χαρακτηρίζετε… λογοκρισία) δεν μπορώ να απαντήσω διότι μένω άφωνος.
α) Υπερασπίζεσθε το αλάθητο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου;
β) Η κριτική γιατί γίνεται, αν δεν διεκδικεί το δικαίωμα της διόρθωσης; Δικαίωμα στην κριτική (μάλιστα έναντι του κράτους και των θεσμών) δεν έχουν όλοι οι πολίτες; Μόνον οι επαΐοντες δικαιούνται «για να ομιλούν»; Δεν ντρέπεσθε;
γ) Αν η κριτική αποδειχθεί ή θεωρηθεί σωστή, η διόρθωση συνιστά… λογοκρισία; Αν δηλαδή γραφεί ένα λοβοτομικό ακροδεξιό παραλήρημα -λέμε τώρα- η τεκμηριωμένη απαίτηση της καθαίρεσής του συνιστά λογοκρισία;
δ) Κι επειδή θα το αποσύρει η κυρία Υπουργός είναι επίσης λογοκρισία ακριβώς για αυτό; Ποιος άλλος θεσμός είναι αρμόδιος για κάτι τέτοιο; η θεία μου η Φωτούλα;
Αφήστε τις εξυπνάδες ενός στρεψία και κυρίως τις μανιχαϊστικές λογικές ενός Πολύδωρα, ατιμάζετε εκείνον στον οποίον θέτετε τέτοια διλήμματα.
***
4) Τέλος και μαζί του τελεία και παύλα: θεωρήσατε προσβλητικό το ερώτημά μου «ποια Αριστερά κατοικεί στην Αυγή;» και μου το επιστρέφετε! Εχετε δίκιο. Ηταν προσβλητικό. Με παροτρύνετε στη συνέχεια να «ρωτήσω τον ίδιο τον εαυτό μου και τους ανθρώπους γύρω μου και θα λάβω καθαρή απάντηση». Σε αυτό έχετε άδικο. Ρωτάω. Ρωτάω καιρό τώρα. Και οι απαντήσεις που λαμβάνω δεν είναι «καθαρές». Ούτε για σας, ούτε για μένα.
Κι αυτό είναι πιο προσβλητικό. Πολλοί γύρω μας, σύντροφοι, αγωνιστές ή ανήσυχοι άνθρωποι απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους ρωτάνε >«ποια Αριστερά κατοικεί μέσα σας;».
Ο «πάντα φίλος» Στάθης που λέτε εσείς για μένα και το «κύριοι» που για πρώτη φορά λέω εγώ για εσάς, δεν συνιστούν το «σύντροφοι» που κάποτε με ζέση αξιώσαμε ο ένας απ’ τον άλλον. Πολλές δημόσιες σχέσεις μαζεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, πολλές λέξεις εστάλησαν στην εξορία και πολλές ρετσινιές πήραν τη θέση τους.
Αυτοί που με λένε «εθνικιστή», όπως άλλοι με είπαν «γενίτσαρο», δεν θα με μάθουν γράμματα απ’ την Ιστορία του Σόρος. Αν ορισμένοι έχουν βροντώδη άγνοια (επί του προκειμένου ιστορική), ας μην την απαιτούν από όλους, όταν μάλιστα η πολιτική τους μυωπία βλέπει τον φαιδρό Καρατζαφεροχριστόδουλο και δεν βλέπει τον Σκαιό Αμερικανικό Ιμπεριαλισμό (και στα γράμματα)…
Υ.Γ. Το γεγονός ότι ο κ. Πρετεντέρης χρησιμοποιεί για το εν λόγω θέμα τα ίδια επιχειρήματα με σας, κύριοι της «Αυγής», θα έπρεπε να μου δώσει το δικαίωμα να σας προσμετρήσω στους «Ντερμπεδέρηδες»; Δεν έχω το αναγκαίο έλλειμμα ήθους για να το κάνω. Εσείς πότε το αποκτήσατε για να με προσθέτετε στους «εθνικιστές» ή στους «ψυχωσικούς» που κατά κύριον Λιάκο τολμούν να (αντι)μιλούν;
Νά υπενθυμίσω ότι η Ελληνική Πολιτεία υποχώρησε στο να θεωρηθεί η 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης γιά την γενοκτονία τών Ελλήνων στην Μ.Ασία κατόπιν σφοδρής αντίδρασης τού Νικους Κωνσταντόπουλου τοτε προέδρου τού ΣΥΝ ,αλλά και του Στέφανου Μανου.
Λογοι ακατανόητοι το 2001 οδήγησαν στό να αποσυρθεί νόμος πού είχε δημοσιευθεί στήν εφημερίδα τής Κυβερνήσεως το 1998 και παρά τό ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος σαν υπουργός Πολιτισμού τόν είχε προωθήσει..
Και τότε είχε πρωτοστατήσει το φύλλο τών 2000 αναγνωστών.............