Re: Απάντηση: Οι Τετρομαγμένοι.
δηλαδη ποση ''λογικη'' υπηρχε για τον Λεωνιδα και τους 300(αλλα και τους υπολοιπους)?
μηπως να τους στελναμε για ομαδικη ψυχοθεραπεια πριν πανε στις Θερμοπυλες?
Τι γίνεται με εκείνους τους 700 Θεσπιείς αλήθεια, γιατί δεν τους αναφέρει κανένας?
Για τον Λεωνίδα: Πήρε μια στρατηγική απόφαση. Αν η θυσία του ωφέλησε το σκοπό
-εξουδετέρωση ή αποδυνάμωση των Περσών- κρίνε μόνος σου.
Τα παραμύθια περί ηρωισμών και αυτοθυσίας που έφαγα στη μάπα 18 χρόνια στο σχολείο με κουράζουν αφάνταστα.
Το 99% των ανθρώπων δεν φέρεται έτσι (ευτυχώς), αποφασίζει με γνώμονα τις πιθανότητες επιβίωσης.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των συγκρούσεων, διαπραγματεύεσαι μια αξιοπρεπή παράδοση, όταν δεις ότι ο αγώνας χάθηκε.
Ωφέλησε τη Γερμανία ή την Ιαπωνία η μάχη μέχρι τελικής πτώσης?
Τα στρατοκρατικά δικτακτορικά καθεστώτα τους βέβαια, ήξεραν πολύ καλά τι τους περίμενε αν παραδίδονταν. Γι' αυτό μάλλον προτίμησαν να θυσιαστούν και να πάρουν στο λαιμό τους και χιλιάδες ομοεθνείς τους. Φοβερά "πατριωτικό" δε βρίσκεις?
Το ότι πολλοί από μας είμαστε εν ζωή σήμερα, οφείλεται στο ότι συνθηκολογήσαμε το ´41 μόλις είδαμε ότι δεν γίνεται τίποτα με τους Γερμανούς.
Αυτό ήταν πολύ πιο πατριωτικό από το να έπεφταν οι παππούδες μας μέχρι ενός, μου αρέσει που υπάρχω και χρησιμεύω πολύ περισσότερο στην πατρίδα ζωντανός παρά ανύπαρκτος (επ´αυτού βέβαια, οι γνώμες διίστανται, πάντως εμένα έτσι μου αρέσει να πιστεύω).
Όποιος θέλει να θυσιαστεί άσκοπα για όποια νεφελώδη και ανύπαρκτα "ιδανικά" έχει στο θολωμένο του μυαλό, παρακαλώ ελεύθερα.
Εμένα αφήστε με απ'έξω.
Και περιμένω από τους ηγέτες της χώρας μου να μη με στείλουν στο σφαγείο χωρίς λόγο. Ας πάει να θυσιστεί ο Ψωμιάδης και ο Άνθιμος.
Εγώ - χτύπα ξύλο - θα υπερασπίσω λυσσαλέα τον εαυτό μου μέχρι να νικήσω ή να κρίνω (μπορεί και λαθεμένα, αλλά τόσο μου κόβει, τι να γίνει) ότι έχασα οριστικά.
Τότε, θα προσπαθήσω να επιβιώσω δίνοντας "γη και ύδωρ".
Οι απλοϊκοί εγκέφαλοι θέλουν και απλοϊκές απαντήσεις. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη.
Καλό μεσημέρι συμφορουμίτες
Κωνσταντίνος