Οι Τετρομαγμένοι.

ΟΥΧΙ… ΑΘΗΝΑΪΖΕΙΝ

Του Λάζαρου Μαύρου


Κατεπειγόντως σπουδαιότερο είναι η Λευκωσία να σπεύσει να… μην αντιγράψει την Αθήνα. Ν’ αποφύγει την πολιτική του «καλού παιδιού» και του «καλού ΝΑΤΟϊκού συμμάχου», την πολιτική του «κατευνασμού», που η δειλία των Αθηνών έστρωσε στην Τουρκία, αφήνοντας, εδώ και χρόνια, ανοικτές κι αφύλακτες Κερκόπορτες στο Αιγαίο, απέναντι στον μόνιμα επιδρομικό και, μακροχρόνια, επιμόνως μεθοδικό, τουρκικό επεκτατισμό. Η τρίαινα της Άγκυρας στοχεύει Κύπρο, Αιγαίο και Θράκη. Με την αυτοπεποίθηση της πολεμικής νίκης - επιτεύγματος που τής προσέφερε στην Κύπρο το ’74 η μέγιστη κατά του Ελληνισμού προδοσία της ανθελληνικής Χούντας, σχεδιάζει έκτοτε μεθοδικά: (α) Την αξιοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ως διαρκούς στρατηγικού προγεφυρώματος.
(β) Επιχειρεί να αναδείξει μειονοτικό δήθεν ζήτημα στα Δωδεκάνησα και:
(γ) Με την Πολεμική Ισχύ (απειλές χρήσης πολεμικής βίας, διακήρυξη CASUS BELLI, διαρκώς έμπρακτη προβολή αεροπορικής και ναυτικής πολεμικής ισχύος καταστρατήγησης του διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης) κατατροπώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδος και της Κύπρου, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αμφισβητώντας ΕΝΟΠΛΩΣ, με στόλο, με αεροπορία, με διακηρύξεις αποφασιστικότητας πολιτικής και πολεμικές ασκήσεις, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και της Ελλάδας και της Κύπρου.
Για τη «νομιμοποίηση» του επεκτατισμού της η Άγκυρα προσκαλεί και λαμβάνει τη συμμαχική συνδρομή. Κυρίως Αγγλο-αμερικανική. Στην τελευταία αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο, στην οποία εύγλωττα έδωσε την ονομασία EGEMON (από το ελληνικό «ηγεμών», τουρκιστί «κυρίαρχος»), συμμετείχε και το βρετανικό πολεμικό ναυτικό. Τώρα, υπό το πρόσχημα και με προπέτασμα την άσκηση «έρευνας και διάσωσης», υπό την επωνυμία «Αετός της Ανατολίας και πεσόντος υπολοχαγού Τζανέρ Γκιονγιελί», με μονάδες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιορδανίας και των… Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Τουρκία και το κατοχικό της ψευδοκράτος στην Κύπρο, επιχειρεί ΕΥΘΕΩΣ την επίδειξη έμπρακτης κατάργησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νομιμοποίηση της πειρατικής επιδρομικότητας, που ο τουρκικός στόλος κι η τουρκική πολεμική αεροπορία ασκούν στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, προς απαγόρευση και κατάργηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στα αναζητούμενα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου.
Μία εκ των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος, έχει κατεπείγουσα υποχρέωση να… μην αθηναΐζει. Να εκτοξεύσει ομοβροντία τα διπλωματικά της πυρά προς κάθε προσφερόμενη κι απετελεσματική κατεύθυνση. Να διδάξει και στους εν Αθήναις δειλούς, την προάσπιση του Ελληνισμού. Τώρα! Κατεπειγόντως!


Δυνατο νομιζω!
 
Νεος γυρος διαπραγματευσεων για το Σκοπιανο


Έντονη κινητικότητα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένεται τις επόμενες ημέρες καθώς ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Matthew Nimetz έχει καλέσει αύριο στη Γενεύη τους διαπραγματευτές Αδ. Βασιλάκη και Zoran Jolevski για μια πρώτη διερευνητική επαφή εν όψει ενός νέου γύρου συνομιλιών. Στη συνέχεια, ο αμερικανός διαμεσολαβητής θα βρεθεί στα Σκόπια και στην Αθήνα το τριήμερο 6-8 Ιουλίου ενώ η ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη αναμένεται να συναντηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΑΣΕ με τον σκοπιανό ομόλογό της Antonio Milososki.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Bήμα της Κυριακής", ο Nimetz αναμένεται να καταθέσει πρόταση για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» χωρίς αναφορά στα περί "μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας". Όσον αφορά το εύρος χρήσης της ονομασίας, οι Σκοπιανοί έχουν αρχίσει σε ιδιωτικές συζητήσεις να μιλούν προσεκτικά υπέρ ενός ονόματος που θα ισχύει erga omnes, αποφεύγοντας όμως περαιτέρω διευκρινίσεις. Το "όπλο" του δημοψηφίσματος παραμένει στο τραπέζι εκ μέρους της ΠΓΔΜ, όπως επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Gjorge Ivanov.


Εμεις? Θα κανουμε δημοψηφισμα?
 
Η Τουρκια προμηθευετε 36 γεφυροφορα αρματων, Legyan.
Γιατι κουμπαρε?
Να ερθουμε εμεις να σε βοηθησουμε να χτισεις γιοφυρια.
Ενταξει αυτα αναπτυσσονται σε 5 λεπτα δεν λεω....αλλα και εμεις κατι θα κανουμε...θα αργησουμε λιγο παραπανω αλλα θα αξιζει τον κοπο..τι λες?
Καλα δεν ειναι απροκαλυπτη ακδηλωση επιθετικοτητας αυτο,ενταξει...παω πασω,μην με μαλωσει και καμια πρασινη οικολογικη προβια οχι τιποτα αλλο!
Λυκος που βρυχαται...να λαβω τα μετρα μου?

Η Κυπριακη κυβερνηση κλινει φυλακια και καταργει ευαισθητες μοναδες του στρατου...
ο υπουργος αμυνας λεει οτι πρεπει να δουμε σοβαρα το θεμα αυτο!!! Ποιο?
Και εσεις αναδιοργανωση?
Καλος...ποια μετρα λαβατε κυριοι?Ποια?
Μηπως την προμηθεια για τα ρωσικα αρματα μαχης?
Οι απεναντι?
Ιδωμεν!

Ο Μπασμπουγ "αλωνιζει' τα βαλκανια λενε.

Ο Ζακ Μπαρο λεει οτι η ελληνικη κυβερνηση ουδεποτε εθεσε θεμα δημιουργιας ακτοφυλακης!!!!!! υπο την ομπρελα της Ε.Ε


Η Τουρκια βλεποντας την εκβαση των ευρωεκλογων αλλαζει προσεγγιση !
Η ανοδος της κεντροδεξιας και η υποχωρηση του φιλοτουρκικου ευρωπαικου σοσιαλιστικου πολου αλλαζουν τα δεδομενα.
Την αντι-τουρκικη σταση δηλ. την αποδιδουν στους ηγετες της Γαλλιας και της Γερμανιας και οχι στους λαους αυτων.

Ερντογαν.<<Οσοι νοιαζονται να σωσουν την καρεκλα τους σημερα θα λογοδοτησουν στην Ιστορια αυριο>>

Ο Γκιουλ. Αρχιζει η επιδειξη της Τουρκικης κουλτουρας στην Γαλλια (1η Ιουλιου)
Το προγραμμα <<Τουρκικης εποχης στη Γαλλια>>...
εκεινο που ενδιαφερει ειναι η γνωμη των λαων μας!λεει...

Μην ξεχνατε και την αναληψη της προεδριας της Ε.Ε απο την Κυπρο το 2ρο εξαμηνο του 2012!
Γι αυτο "τρεχετε"?

Μπαροζο.....κενροδεξια....

σοσιαλδημοκρατες/οικολογοι....εισαι ακαταλληλος!

:hmmmm:

Το παζαρι θα ειναι σκληρο.......
 
ΑΛΛΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ…...
(σε μια ρεαλιστική πολιτική πραγματικότητα πρέπει να ζούμε. Είναι πάνω από όποιους συναισθηματισμούς είναι έτσι τα πράγματα;
Είναι ακριβώς έτσι...)




κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα μιλήσουμε τώρα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών τον κ.Ανδρέα Λοβέρδο. Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα.
κ.Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα κ.Λοβέρδο.

κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Υπουργέ η Ελλάδα με ένα στόμα χθες η Bουλή με τους εκπροσώπους των κομμάτων της, με τους αρχηγούς των κομμάτων της, δήλωσε την αντίθεσή της προς τον πόλεμο. Ταυτόχρονα όμως διαβάζοντας και την δήλωση του Πρωθυπουργού και την δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να σκέπτεται και την επόμενη μέρα του πολέμου και το εθνικό συμφέρον το οποίο πώς να το κάνουμε, σε ένα ρεαλιστικό κόσμο ζούμε, σε μια ρεαλιστική πολιτική πραγματικότητα πρέπει να ζούμε. Είναι πάνω από όποιους συναισθηματισμούς είναι έτσι τα πράγματα;

κ.Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι ακριβώς έτσι. Το ευρωπαϊκό μέλλον και η ανάγκη για την πολιτική ένωση της Ευρώπης προκύπτει σαν αυτόματο ρεφλέξ, σαν μια αυτόματη αντίδρασή μας. Η ανάγκη για μια φυγή προς τα μπρος, προς την πολιτική ενοποίηση είναι σαφής. Χάρηκα και εγώ χθες, όπως και πάρα πολύς κόσμος, όταν τα Ύ του πολιτικού μας συστήματος -και ίσως και περισσότερο- ή έστω τα τρία κόμματα απ' τα 4 του Κοινοβουλίου μίλησαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Συμφώνησαν στην ανάγκη η Ελλάδα να είναι παρούσα στις εξελίξεις προς μια εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την πολιτική της ένωση και τις κοινές της πολιτικές στην άμυνα και την ασφάλεια.

Αυτό είναι νομίζω το αισιόδοξο μήνυμα μέσα στην κακή συγκυρία που ζούμε.

κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν κάποιοι και κυρίως από την αριστερά που σας κατηγορούν. Επικρίνουν τον προϊστάμενό σας Υπουργό Εξωτερικών, τον κ.Παπανδρέου, ο οποίος έχει -λέει- αποφύγει να καταδικάσει τον πόλεμο, ή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό γιατί όταν ερωτήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αν είναι παράνομος ο πόλεμος αρνήθηκε να απαντήσει.

κ.Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο Υπουργός των Εξωτερικών έδωσε αποστομωτική απάντηση σ' όλους αυτούς που έλεγαν διάφορα αυτές τις ημέρες κ. Λοβέρδο, μιλώντας στην διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία για 5 ώρες συνεδρίασε προχθές, την Τετάρτη. Μίλησε για τον πόλεμο, τον καταδίκασε ανοιχτά, καταδίκασε την μονομερή πολιτική από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ήταν τόσο σαφής που δεν νομίζω ότι πρέπει εγώ να προσθέσω κάτι περισσότερο.

Όσον αφορά στον Πρωθυπουργό, μιλάει για μονομερή ενέργεια. Όταν η μονομερής ενέργεια αυτή είναι δεδομένο ότι κρίνεται με κριτήριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών νομίζω, ότι οι απαντήσεις από πλευράς Πρωθυπουργού είναι οι κατάλληλες, γιατί δίνουν την ουσία του πράγματος και απ' την άλλη διατηρούν την Ελλάδα έξω, αν θέλετε, από την εστία αυτής της έντασης.

Η Ελλάδα δεν θα γίνει κομμάτι της κρίσης, η Ελλάδα δεν θα είναι θύμα της κρίσης, η Ελλάδα είναι η Ελλάδα κράτος-μέλος της Ένωσης και Προεδρία της Ένωσης αυτή την στιγμή.

κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και απ' την άλλη πλευρά δεν μπορώ να παραγνωρίσω το γεγονός ότι ο κ.Σημίτης όταν βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν βρίσκεται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, υπό την σημερινή του ιδιότητα του προεδρεύοντος δεν έχει την πολυτέλεια να μιλάει με το πώς θα τα έβλεπε τα πράγματα αν ήταν ένας απλός πολίτης της χώρας μας. Εχει υποχρέωση να μιλάει σεβόμενος τις ισορροπίες που εκ των πραγμάτων πρέπει να αναπτυχθούν στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

κ.Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προεδρεύει, όπως σωστά λέτε, και των 15 και δεν προεδρεύει των 9, που είναι κατά του πολέμου ή δεν θα προήδρευε και των 6 που είναι υπέρ του πολέμου.

Αυτό θα ήταν καταστροφή. Είπε, μάλιστα, ο ίδιος, χθες, "για φανταστείτε να τέλειωνε η Ελληνική Προεδρία με μια μεροληπτική στάση υπέρ των 9 και να άρχιζε η Ιταλική Προεδρία με μια μεροληπτική στάση υπέρ των 6 που θέλουν τον πόλεμο ή τον βοηθούν". Αυτό θα σήμαινε την διάλυση της Ευρώπης.

Και όπως ωραία είπε στην Επιτροπή της Βουλής ο κ.Πάγκαλος, η αναζήτηση του ελάχιστου κοινού παρανομαστή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την μη διάλυση της Ευρώπης. Γιατί αν ήταν η Προεδρία να μην αναζητά τον κοινό παρανομαστή, θα αναζητούσε την έκφραση των αντιπαρατιθέμενων απόψεων και αυτό θα είχε διαλυτικές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα λέγαμε μόνο ότι υπάρχει ανάγκη για ένα βήμα προς τα μπρος, προς την πολιτική ενοποίηση, θα λέγαμε πως υπάρχει αμυντική ανάγκη για την διατήρηση της ύπαρξής μας.

Ο πόλεμος δίχασε και ο διχασμός ενόψει πολέμου ή κατά την διάρκεια αυτού δεν είναι απλό πράγμα, δεν είναι απλή διαφωνία, κ.Λοβέρδο. Είναι διαφωνία πάνω σε ύψιστο θέμα της διεθνούς συγκυρίας.

Άρα κρίθηκε απ' όλους ως σωστή στάση να αναζητάται ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής και να βρίσκεται αυτός ο κοινός παρανομαστής δια του κ.Σημίτη. Αυτό νομίζω ήταν μια επιτυχία.

κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Υπουργέ όμως από την άλλη πλευρά διαπιστώνουμε ότι ακούγονται πολλά και διάφορα στην ελληνική κοινή γνώμη στα οποία πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και τις απαντήσεις πρέπει να τις δώσετε εσείς οι πολιτικοί διότι ο κόσμος στην Ελλάδα και δικαιολογημένα απολύτως αντιδρά στον πόλεμο, είναι το θυμικό του Ελληνα, δεν αισθάνεται καλά όταν βλέπει την αλαζονεία των ισχυρών να εκφράζεται μ' αυτό τον τρόπο έναντι μιας χώρας η οποία δέχεται τα πυρά μια παντοδύναμης πολεμικής μηχανής όπως αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την άλλη πλευρά όμως, δύσκολα όμως μπορεί να κατανοήσει μια μερίδα του κόσμου αυτού τι σημαίνει συμφέρον όταν σκοτώνονται άνθρωποι και μάλιστα άμαχοι.

κ.Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο κόσμος αντιδρά με συναισθηματικό τρόπο, αντιδρά και πολιτικά. Νομίζω ότι και η Ελλάδα, δια του κόσμου της, δια των ανθρώπων της, δια των νέων παιδιών της πρόσθεσε τον εαυτό της στο παγκόσμιο κίνημα εναντίον του πολέμου. Έκανε πολύ καλά ο κόσμος, έκανε άριστα κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Όσο κρατηθούν τα κινήματα αυτά ζωντανά σ' όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, τόσο θα δημιουργείται η έννοια του πολιτικού κόστους για τον πόλεμο και γι' αυτούς που τον κάνουν. Θα παρέμεναν ασυγκίνητοι όλοι αυτοί που κάνουν τον πόλεμο εάν τα φιλειρηνικά κινήματα, κ.Λοβέρδο, τελείωναν σε μια μέρα.

Αν αυτά κρατήσουν -και φαίνονται ότι κρατούν-, η δημιουργία πολιτικού κόστους νομίζω πάντα θα τρομάζει τους πολιτικούς, όσο δυνατοί και εάν είναι αυτοί.

Στην Αμερική λένε μάλιστα ότι το παράδειγμα του πατέρα Μπους που κέρδισε τον πόλεμο και έχασε τις εκλογές, δεν θέλει να το επαναλάβει ο υιός Μπους.

Να προσθέσω όμως και το εξής. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τις ίδιες υποχρεώσεις, δεν έχει την ίδια δουλειά να κάνει με τον κόσμο. Αν ο κόσμος είναι καλό να εκφράζει το συναισθηματισμό και την συγκίνησή του, για την κυβέρνηση η λειτουργία υπό το κράτος του συναισθηματισμού στα εξωτερικά θέματα θα ήταν καταστροφή.

Πιστεύω ότι ο κόσμος θέλει από μας να κρατήσουμε την σοβαρότητα και την ψυχραιμία μας, ενώ θέλει απ' τον εαυτό του και απ' τους ανθρώπους που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο χωρίς να έχουν καθήκοντα εξωτερικής πολιτικής, θέλει να εκφράσουν τον συναισθηματικό τους κόσμο. Θέλει και τα δυο ο κόσμος.

Και, συνεπώς, νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση κρατώντας την στάση που κρατά, μη θέλοντας εν πάση περιπτώσει, και να σας το πω και ανοιχτά, δεν θέλουμε, κ.Λοβέρδο, να συγκρουστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μια πολιτική επιλογή αυτό.

κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να το πούμε αυτό, το είπε άλλωστε και ο Γερμανός Καγκελάριος, είπε θέλουμε καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
κ.Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς δεν θέλουμε όταν τελειώσει αυτή η ιστορία να έχουμε πρόβλημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να μην μπορούμε να συνεργαστούμε, να συνεννοηθούμε. Εγώ σας το καταγράφω και με απόλυτη ειλικρίνεια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα 'πρεπε να προσχωρήσουμε στον πόλεμο, ούτε θα προσχωρήσουμε.
κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας είπε χθες η κα Παπαρήγα στην βουλή ότι παρέχοντας την βάση αυτή στην Σούδα ουσιαστικά ανήκει η Ελλάδα στις 45 χώρες που ο Κόλιν Πάουελ είπε, ότι αποτελούν τον Κοαλίζον, τον συνασπισμό στο Ιράκ.

κ.Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι απολύτως ανακριβές και μας το λένε και οι βουλευτές του ΚΚΕ συνεχώς στην Βουλή. Και έχουμε δώσει απαντήσεις όλοι όσοι ρωτηθήκαμε -μου έτυχε και μένα όταν συζητούσαμε το θέμα του Συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής που ψήφισε η βουλή να μου τα λένε αυτά και μάλιστα να μιλάνε και με πολύ άσχημα λόγια. Να λένε ότι ήδη η ιστορία μας κρίνει, να λένε ότι έχουμε βάψει τα χέρια μας με αίμα, όλες αυτές τις ανακρίβειες.

Εμείς δηλώνουμε -και χθες στην Βουλή, ο Πρωθυπουργός ήταν πάλι ακριβής και προχθές ο Υπουργός των Εξωτερικών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας- ότι ούτε συμμετέχουμε, ούτε θα εμπλακούμε. Αυτό είναι σαφές.

κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η Σούδα τι σημαίνει;
κ.Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέμε ότι οι δεσμεύσεις που έχουμε από διεθνείς συμβάσεις θα τηρηθούν και εδώ έρχεται το ερώτημα. Ναι, μα οι συμβάσεις αυτές λένε, μιλάνε, αναφέρονται και παραπέμπουν στο καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στην ανάγκη όλα αυτά τα πράγματα και οι διευκολύνσεις στους Αμερικανούς κλπ στην Σούδα να χρησιμοποιούνται για αμυντικούς σκοπούς, λένε. Αυτός ο πόλεμος -λένε πάλι τα ίδια επιχειρήματα- είναι επιθετικός πόλεμος, δεν είναι αμυντικός κ.ο.κ.

Εμείς τους απαντάμε, ότι αυτά είναι οι δικές μας θέσεις. Το ότι είναι μονομερής η ενέργεια είναι θέση της Ελλάδας, το ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες του Συμβουλίου της Ασφαλείας είναι θέση της Ελλάδας και πολλών στον κόσμο. Δεν είναι όμως θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάμε, λοιπόν, σε ερμηνεία των κειμένων αυτών. Στην ερμηνεία έχουμε δυο απόψεις και έχουμε λόγο και αντίλογο. Για να πάμε σε μια ιστορία μη εφαρμογής αυτών των συμφωνιών… -εδώ που τα λέμε όμως, κ.Λοβέρδο, κανένας δεν μας το προτείνει αυτό και η κριτική πολλές φορές είναι εκ του πονηρού-. Μας λένε ότι δίνονται διευκολύνσεις με την Σούδα, δεν μας λένε όμως "σπάστε τα με τις Ηνωμένες Πολιτείες".

Καθώς εμείς πιστεύουμε Α και οι Αμερικανοί πιστεύουνε Β πρέπει να πάμε σε καταγγελία των συμβάσεων αυτών, μας λένε. Πρέπει να πάμε σε μονομερή ενέργεια. Αυτό δεν θα διευκόλυνε την σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αποτελούσε από την πλευρά τους μια θεώρηση ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες της.

Εμείς, λοιπόν, δεν μπαίνουμε σ' αυτό το παιχνίδι, δεν θα κάνουμε την Ελλάδα θύμα της κρίσης, έχουμε την λαϊκή εντολή να διατηρήσουμε την Ελλάδα ασφαλή χώρα, όπως και είναι, και είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα.

Δεν με ενδιαφέρει αν όσοι μας ακούν μου χρεώνουν κόστος γι' αυτά που λέω. Αυτή είναι η σαφής θέση της Ελλάδας και θα την τηρήσουμε μέχρι το τέλος. Δεν θα κάνουμε την πατρίδα θύμα του πολέμου.

κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι σαφέστατη η άποψή σας. Κύριε Υπουργέ μου επιτρέπετε μια τελευταία ερώτηση; Θα επικαλεστώ τις νομικές σας γνώσεις ως καθηγητή του Δικαίου. Ακούγεται πάρα πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό περί παρανόμου ή νομίμου πολέμου. Η δική μου γνώμη, εγώ δεν είμαι νομικός, η αίσθησή μου όμως είναι ότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν νόμιμοι πόλεμοι οι οποίοι εγκρίνονται απ' τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάποιος ο οποίος δίνει άδεια σε κάποιον να κάνει πόλεμο ή όχι.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν νόμιμοι και παράνομοι πόλεμοι, είναι και αυτή μια εφεύρεση της πρόσφατης κρίσης.

κ.Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει, κ.Λοβέρδο, το Δίκαιο του πολέμου. Είναι 11 Συμβάσεις και Πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί στην Γενεύη το 1949, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχουν κυρωθεί από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και από την Ελλάδα.

Αυτές καθορίζουν πότε ένας πόλεμος είναι νόμιμος, αν κηρύττεται, αν γίνεται ή δεν γίνεται αιφνιδιαστικά, αν δεν γίνεται με τρόπους που ξεφεύγουν απ' τα όρια του πολιτισμού μας -εν πάση περιπτώσει, αν είναι δυνατόν να ορίσουμε ότι ο πόλεμος εμπεριέχεται στον πολιτισμό μας, αλλά τέλος πάντων οι πόλεμοι συμβαίνουν…-.
κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κατά κόρον θα έλεγα.
κ.Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακριβώς. Πως τον κηρύττουμε νομίμως και κατά την διάρκειά του παραβιάζουμε αυτό που έχει θεωρηθεί, έχει καταγραφεί μέσα από τις συμβάσεις αυτές ως δίκαιο του πολέμου; Πως φερόμαστε στους αιχμαλώτους, πως χτυπάμε τους αμάχους κ.ο.κ.;

κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι άλλο πράγμα όμως από την έγκριση από τον ΟΗΕ.
κ.Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο το κρατούμενο, άραγε ο ΟΗΕ δίνει άδεια για πολέμους; Εδώ πέρα από τα θέματα της άμυνας, δηλαδή άμα σου επιτίθεται κάποιος πρέπει να αμυνθείς. Ήταν και μέχρι στιγμής, δείτε την περίπτωση Αφγανιστάν, κάτι που ο ΟΗΕ θα το επέτρεπε. Γιατί θέλω να σας πω, ότι …
κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ή την περίπτωση του πολέμου του πρώτου πολέμου του Κόλπου το '91.
κ.Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: …στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Θέλω να σας πω ότι ο ΟΗΕ και σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν είπε ότι επιτρέπεται ο πόλεμος. Ο ΟΗΕ είναι ο Οργανισμός που διατηρεί την ειρήνη, δεν είναι ο Οργανισμός που κάνει πολέμους. Ο ΟΗΕ με έναν έμμεσο τρόπο αναφέρεται στην προσφυγή στα μη διπλωματικά μέσα, στην χρήση της βίας.

Ποτέ δεν λέει με άμεσο τρόπο "το κοίταξα αυτό, ας γίνει πόλεμος". Λέει ότι εφ' όσον δεν τηρείται εκείνο, εφ' όσον δεν τηρείται εκείνο, εφ' όσον δεν τηρείται εκείνο, δίνει μια δυνατότητα προσφυγής σε άλλα μέσα.

κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άρα δεν υπάρχει νόμιμος πόλεμος έτσι;
κ.Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τείνει η διεθνής νομοθεσία, στην οποία τόσο βάναυσα φέρθηκαν ορισμένοι αυτό τον καιρό, τείνει να αποκλείει, είναι η επιθυμία αν θέλετε. Ένα ντεζιτεράτουμ το οποίο όμως στην πράξη, μια επιθυμία, ένα θέλω, το οποίο στην πράξη βλέπουμε κάθε μέρα ότι δεν ….
κ.Γ.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ.Υπουργέ, να είστε καλά.


Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2003

Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Α. Λοβέρδου στην εκπομπή ¨ΚΡΑΥΓΕΣ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ¨ της ΝΕΤ ¨105.8¨ με τον δημοσιογράφο Γ. Λοβέρδο
 
«για ελάτε εδώ εσείς οι αφέντες του πολέμου, εσείς που φτιάχνετε τα μεγάλα κανόνια, εσείς που φτιάχνετε τ’ αεροπλάνα του θανάτου… ελπίζω να πεθάνετε, θ’ ακολουθήσω το φέρετρό σας κάποιο χλομό απόγεμα και θα σταθώ πάνω από το μνήμα σας, ώσπου να βεβαιωθώ πως είσαστε νεκροί…».
(Bob Dylan)

Zητω ο θανατος των Ονειρων μας.

(Χατζιδακις?)
 
Άγνωστες λέξεις στο σχολείο της αμάθειας



Πρεμιέρα, την Τρίτη (20 Μαΐου), των Πανελλαδικών εξετάσεων, με πρώτο εξεταζόμενο μάθημα τη Νεοελληνική Γλώσσα (γενικής παιδείας) και στους μαθητές δόθηκε προς πραγμάτευση κείμενο-απόσπασμα από τις Δοκιμές του Γ. Σεφέρη. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι η κεντρική επιτροπή των εξετάσεων έδωσε στους μαθητές, εκ των προτέρων (με τη μορφή επεξηγηματικών υποσημειώσεων) τη σημασία επτά λέξεων του κειμένου. Οι λέξεις ήταν οι εξής: ψεγάδια,περασμένων, υπόδικη, ροπές, παρωχημένα, ανδροειδούς και εξοβελιστεί.
Είναι προφανές ότι οι υπεύθυνοι, με την κίνησή τους αυτή, έσπευσαν να προλάβουν τον ευτελισμό της ίδιας της διαδικασίας των εξετάσεων και, κυρίως, το απόλυτο «ξεγύμνωμα» του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Άλλωστε, δεν είναι και λίγοι αυτοί που θυμούνται ακόμη τον αλήστου μνήμης σάλο (κλαυσίγελο) που προκλήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, με τις «άγνωστες» λέξεις «αρωγή» και «ευδοκίμηση» στο μάθημα της Έκθεσης. Μια ποιοτική (και ποσοτική) διαφορά του τότε από το σήμερα: τότε ζητούσαν οι μαθητές την επεξήγηση των όρων «αρωγή» και «ευδοκίμηση», σήμερα προνοεί προληπτικώς η ίδια η Επιτροπή των Εξετάσεων, επεξηγώντας προκαταβολικώς τις λέξεις «ροπές», «ψεγάδια», «υπόδικη» και μερικές ακόμη πιο … δυσνόητες!

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) σχολιάζοντας αρμοδίως τα θέματα των εξετάσεων σε ανακοίνωσή της -υπερβαίνοντας εαυτήν- έκρινε, με μια διατύπωση επιδέξιας κομψότητας, ότι «αρκετές από τις λέξεις των οποίων δίνεται η ερμηνεία (π.χ. εξοβελιστεί, ψεγάδια, παρωχημένες, υπόδικη) δεν μπορούν να θεωρηθούν άγνωστες για μαθητές της Γ´ Λυκείου» επικρίνοντας εμμέσως την εν λόγω επιλογή, σημειώνοντας μάλιστα, ότι «η παράθεσή τους δεν επιτρέπει τη διαβάθμιση στην αξιολόγηση των μαθητών». Αυτός ήταν όλος ο καημός τους, το ανέφικτο της αντικειμενικής πιστοποίησης (βαθμολόγησης) της γνώσης και όχι το άγος της γενικευμένης αγλωσσίας των αποφοίτων του Λυκείου στην Ελλάδα σήμερα! Μα είναι τόσο πρόδηλο και εξωφρενικό. Στο τέλος μιας δωδεκάχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας, με χιλιάδες ωρών παράλληλης φροντιστηριακής παραπαιδείας, με ασύλληπτο για τη λαϊκή οικογένεια οικονομικό κόστος και με ελάχιστο ελεύθερο πια χρόνο (κι αυτόν ψυχαναγκαστικά καθηλωμένο ενώπιον της τηλεοπτικής βλακείας) να τρομάζουν οι μαθητές μας μπροστά σε λέξεις, όπως «παρωχημένα» και «εξοβελιστεί»; Τα ίδια αυτά παιδιά μας, που από την ηλικία των δεκαπέντε τους χρόνων -από τα πρώτα στην Ευρώπη- μαζεύουν το ένα μετά το άλλο τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας ξένων πανεπιστημίων… Η απόλυτη σχιζοφρένεια!

Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, απαντώντας σε σχετική με το θέμα ερώτηση, δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι οι μαθητές να μάθουν να εκφράζονται και όχι να γνωρίζουν και την τελευταία λέξη ενός κειμένου (sic), υπονοώντας, ενδεχομένως, ότι και με λίγες μόνο λέξεις μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου! Μάλιστα κύριε Γενικέ, τόσες λέξεις όσες απαιτούνται για την απάντηση σε ερωτηματολόγιο εταιρείας δημοσκοπήσεων, άντε και για τη σύνταξη ενός βιογραφικού. Κατά τα άλλα, μικροί και μεγάλοι έχουμε χαθεί στις λεωφόρους της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» και στη φενάκη της «δια βίου μάθησης».

Στο εξής λοιπόν, ας διερευνήσουν οι ειδικοί σοβαρά το ενδεχόμενο αντικατάστασης του αδίδακτου («άγνωστου») κειμένου στην εξέταση του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών από κείμενα του δοκιμιακού νεοελληνικού λόγου με τις απαραίτητες βεβαίως… λεξιλογικές διευκρινίσεις. Επιπλέον, ας προβληματιστούμε οι υπόλοιποι, δίχως προκαταλήψεις, επανεξετάζοντας την παλαιά και τόσο «παρεξηγημένη» πρόταση της κ. Αν. Διαμαντοπούλου (υπεύθυνης Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα!) για την καθιέρωση της αγγλικής γλώσσας ως επίσημης και ισότιμης, δίπλα στην ελληνική, για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης. Η πιο διορατική επιλογή πολιτικού ρεαλισμού σε καιρούς σκληρού ανταγωνισμού θα μας πουν οι «εκσυγχρονιστές» κοσμοπολίτες. Σε συνθήκες χυδαίου εθνομηδενιστικού πολυπολιτισμού θα απαντούσαμε κάποιοι από εμάς.

Και η παράδοση…

Το απόσπασμα από τις Δοκιμές του Γ. Σεφέρη, στο οποίο εξετάστηκαν οι μαθητές και η αξία του οποίου παραγνωρίστηκε εξαιτίας του προκλητικού γλωσσικού υπομνηματισμού του, αναφέρεται στη σημασία και το ρόλο της παράδοσης. Ένα εκπληκτικής ομορφιάς και απλότητας αριστοτέχνημα που γονιμοποιεί τους προβληματισμούς όσων διαλέγονται δημιουργικά και ελεύθερα με τη διαχρονία του πολιτισμού που τους γέννησε, στο σήμερα. Διαβάζοντάς το, θυμήθηκα τον ορισμό της παράδοσης που έδωσε ένας σύγχρονος θεολόγος, o Jaroslav Pelikan: «παράδοση είναι η ζωντανή πίστη των κεκοιμημένων, παραδοσιολατρία είναι η νεκρή πίστη των ζωντανών». Στο ελληνικό σχολείο των περασμένων δεκαετιών η παρουσία μιας «παράδοσης» βάραινε καταθλιπτικά τους ώμους των μαθητών και των δασκάλων με την αφόρητη εθνοκάπηλη κενοδοξία της. Διαστρέβλωνε τη σημασία των λέξεων, απονέκρωνε το νόημα ζωής του πολιτισμού μας. Στο σύγχρονο σχολείο της υπερφίαλης αμάθειας, αυτή η «παράδοση» ξεψυχάει πια μέσα σε επιθανάτιους σπασμούς. Και η γνήσια παράδοση του τόπου/τρόπου μας, του Λαού μας και του Σεφέρη παραμένει κάπου εκεί στα αζήτητα. Σαν άγνωστη λέξη …
(Γιώργος Μάλφας)
 
Re: Απάντηση: Οι Τετρομαγμένοι.

ΟΥΧΙ… ΑΘΗΝΑΪΖΕΙΝ

Του Λάζαρου Μαύρου


Κατεπειγόντως σπουδαιότερο είναι η Λευκωσία να σπεύσει να… μην αντιγράψει την Αθήνα. Ν’ αποφύγει την πολιτική του «καλού παιδιού» και του «καλού ΝΑΤΟϊκού συμμάχου», την πολιτική του «κατευνασμού», που η δειλία των Αθηνών έστρωσε στην Τουρκία, αφήνοντας, εδώ και χρόνια, ανοικτές κι αφύλακτες Κερκόπορτες στο Αιγαίο, απέναντι στον μόνιμα επιδρομικό και, μακροχρόνια, επιμόνως μεθοδικό, τουρκικό επεκτατισμό. Η τρίαινα της Άγκυρας στοχεύει Κύπρο, Αιγαίο και Θράκη. Με την αυτοπεποίθηση της πολεμικής νίκης - επιτεύγματος που τής προσέφερε στην Κύπρο το ’74 η μέγιστη κατά του Ελληνισμού προδοσία της ανθελληνικής Χούντας, σχεδιάζει έκτοτε μεθοδικά: (α) Την αξιοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ως διαρκούς στρατηγικού προγεφυρώματος.
(β) Επιχειρεί να αναδείξει μειονοτικό δήθεν ζήτημα στα Δωδεκάνησα και:
(γ) Με την Πολεμική Ισχύ (απειλές χρήσης πολεμικής βίας, διακήρυξη CASUS BELLI, διαρκώς έμπρακτη προβολή αεροπορικής και ναυτικής πολεμικής ισχύος καταστρατήγησης του διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης) κατατροπώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδος και της Κύπρου, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αμφισβητώντας ΕΝΟΠΛΩΣ, με στόλο, με αεροπορία, με διακηρύξεις αποφασιστικότητας πολιτικής και πολεμικές ασκήσεις, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και της Ελλάδας και της Κύπρου.
Για τη «νομιμοποίηση» του επεκτατισμού της η Άγκυρα προσκαλεί και λαμβάνει τη συμμαχική συνδρομή. Κυρίως Αγγλο-αμερικανική. Στην τελευταία αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο, στην οποία εύγλωττα έδωσε την ονομασία EGEMON (από το ελληνικό «ηγεμών», τουρκιστί «κυρίαρχος»), συμμετείχε και το βρετανικό πολεμικό ναυτικό. Τώρα, υπό το πρόσχημα και με προπέτασμα την άσκηση «έρευνας και διάσωσης», υπό την επωνυμία «Αετός της Ανατολίας και πεσόντος υπολοχαγού Τζανέρ Γκιονγιελί», με μονάδες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιορδανίας και των… Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Τουρκία και το κατοχικό της ψευδοκράτος στην Κύπρο, επιχειρεί ΕΥΘΕΩΣ την επίδειξη έμπρακτης κατάργησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νομιμοποίηση της πειρατικής επιδρομικότητας, που ο τουρκικός στόλος κι η τουρκική πολεμική αεροπορία ασκούν στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, προς απαγόρευση και κατάργηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στα αναζητούμενα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου.
Μία εκ των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος, έχει κατεπείγουσα υποχρέωση να… μην αθηναΐζει. Να εκτοξεύσει ομοβροντία τα διπλωματικά της πυρά προς κάθε προσφερόμενη κι απετελεσματική κατεύθυνση. Να διδάξει και στους εν Αθήναις δειλούς, την προάσπιση του Ελληνισμού. Τώρα! Κατεπειγόντως!


Δυνατο νομιζω!

με τα λόγια κτίζουν όλοι ανώγεια και κατώγεια.

ξέρετε πόσους τέτοιους πύρινους ομιλητές έχω δει, να κατακεραυνώνουν τους πάντες εντός Ελλάδας κι όταν τύχει και βρεθούν σε κάποιο τραπέζι διαπραγματεύσεων (όχι κορυφής, μια σύσκεψη για συζήτηση διμερών θεμάτων) να το βουλώνουν και να κοιτούν προς το ταβάνι;

Μόνο ένας έχει ξεφύγει από αυτό τον κανόνα.

Ωραίο πράγμα είναι να πετάς κεραυνούς εντός της χώρας, αλλά όταν καθίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε οι περισσότεροι είναι προετοιμασμένοι για λάθος ατζέντα συζητήσεων.

Δυστυχώς.
 
Απάντηση: Re: Οι Τετρομαγμένοι.

Για επεξήγησε το "βολεύονται", μπορεί να είναι κανας δεκαεφτάχρονος στο φόρουμ και να μη σε καταλάβει.


(Γιαννης Ριτσος)
Στη «Ρωμιοσύνη», αφήνει να διαφανεί το ανυπότακτό του πνεύμα, ο έρωτάς του για την ελευθερία, το όραμά του για έναν κόσμο καλύτερο, στον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να απολαμβάνουν το φως του ήλιου:
«Aυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα,
αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,
αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο»,
γράφει στην εισαγωγή του μεγάλου του αυτού έργου, για να δοξάσει παρακάτω τη συντροφικότητα, την ομορφιά του δίκαιου αγώνα και την ελπίδα πως μετά την ανηφόρα υπάρχει η κορυφή:
«Όταν σφίγγουν το χέρι, ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο
όταν χαμογελάνε, ένα μικρό χελιδόνι φεύγει μες απ’ τ’ άγρια γένεια τους
όταν κοιμούνται, δώδεκα άστρα πέφτουν απ’ τις άδειες τσέπες τους
όταν σκοτώνονται, η ζωή τραβάει την ανηφόρα με σημαίες και
με ταμπούρλα».







Στεκουμε ορθιοι


Στέκουμε όρθιοι
Ως πότε θα πεις
Εχθές έκλαιγες στον ώμο μου
Ήσουν μικρό παιδί εχθές
Και δεν είχες ούτε σφεντόνα
Ούτε την πέτρα να τους ρίξεις
Ήσουν παράπονο εχθές
Και σήμερα είσαι μόνο μια ευχή
Δίχως πέτρες
Δίχως κουκούλες
Μόνο με όνειρα
(χαμενος στις λεξεις)



Οι Αλιμονοι ( οι βολεμενοι)

-ψηλέα μου,για δες στην του-βού

-τι να δω συγκάτοικε,πάλι δυσάρεστα θα μου δείξεις?

-μπά,χαρούμενα πράματα θα δείς,κοίταξε..

-σημαίες ,βεγγαλικά, ζητωκραυγές,συνθήματα..

-γιομάτες οι πλατείες,έτσι παραμορφωμένε μου?

-προεκλογικά πανηγυράκια βλέπω συγκάτοικε

-και το άλλο κανάλι τα ίδια έχει να πουμε,για κοίτα

-ναι,το βλέπω,εδώ είναι οι πράσινοι που αλαλάζουν

-είδες ψηλέα μου ,πόσο χαρούμενοι είναι?

-και γιατί να μην είναι συγκάτοικε?

-μα ο κόσμος έξω πεινάει

-αυτοί όμως οι χαρούμενοι δεν πεινάνε συγκάτοικε

-και γιατί δεν πεινάνε παραμορφωμένε μου?

-γιατί είναι οι βολεμένοι των δυο κομμάτων φίλε μου

-μα δεν είναι λίγοι για βολεμένοι να πούμε?

-είναι,αλλά στις κάλπες μαζεύονται εκατομμύρια

-βολεμένοι κι αυτοί δηλαδής?

-όχι,αβόλευτοι που ελπίζουν να βολευτούν

(marakos)



Οι Ορθιοι


«Οι Όρθιοι προχωρούν, αγωνίζονται και μένουν αλύγιστοι στις δυσκολίες, μάχονται για την αλήθεια, τα ιδανικά και τα όνειρά τους, είναι σε ετοιμότητα, δε φοβούνται, αυτοαποκαλύπτονται, είναι προσιτοί, φιλικοί και ανοιχτοί, αγαπούν, διεκδικούν, υπερασπίζονται το δίκαιο, την ελευθερία και την αυτοέκφραση. Παραμένουν ακούραστοι, είναι σταθεροί και επίμονοι, έχουν αξιοπρέπεια, είναι πιστοί στην ιδεολογία τους, προωθούν τα ιδεώδη και προάγουν τον πολιτισμό. Δε συμβιβάζονται, δε βολεύονται, δεν ψάχνουν θέση να καθίσουν, είναι παρόντες μέχρι τέλους εκεί, απ’ όπου κάποιοι άλλοι έχουν φύγει.
Με λίγα λόγια είναι εκείνοι που μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια και να «διαβάσουν πίσω από τις γραμμές».
(απο την συν/ξη του Β.Λεκκα στο MusicHeaven)


...............................................................................

Δεν ξερω εαν σε "επιασα"...
Διαλεξα τον πρωτο στιχο γιατι για εμενα Αυτα τα δεντρα ειναι πολλα διαφορετικα "πραγματα"....
ειναι τα παιδια ειναι η νεολαια που αγωνιζεται για ιδανικα πιστη στις ιδεολογιες της.
Ειναι η πατριδα μου...και ολες οι αλλες, ολων των αλλων διαφορετικων απο εμενα ανθρωπων.
Ειναι η μανα ο πατερας...ο αδελφος/η...και αλλα πολλα.
Ο λιγοτερος ουρανος ειναι αυτα που βλεπουμε καθημερινα,αυτα που μας ποτιζουν...αριστερα και δεξια...
ειναι "τα συννεφα που γεμιζουν τον ουρανο μας" τον ουρανο ολων τον ανθρωπων, απο αυτους που θελουνε να μενουμε παντα στην σκια...για το καλο μας!
Οχι αυτα τα δεντρα δεν θα πρεπει να βολευονται...με λιγοτερο ουρανο!
 
Σωπασε κυρα Δεσποινα και μην πολυδακρυζεις
Παλι με χρονια με καιρους ,παλι δικα μας θα'ναι
 

Attachments

  • Byzantium-Constantine-XI-wik.jpg
    Byzantium-Constantine-XI-wik.jpg
    23.1 KB · Views: 10
Re: Απάντηση: Re: Οι Τετρομαγμένοι.

(Γιαννης Ριτσος)
Στη «Ρωμιοσύνη», αφήνει να διαφανεί το ανυπότακτό του πνεύμα, ο έρωτάς του για την ελευθερία, το όραμά του για έναν κόσμο καλύτερο, στον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να απολαμβάνουν το φως του ήλιου:
«Aυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα,
αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,
αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο»,
γράφει στην εισαγωγή του μεγάλου του αυτού έργου, για να δοξάσει παρακάτω τη συντροφικότητα, την ομορφιά του δίκαιου αγώνα και την ελπίδα πως μετά την ανηφόρα υπάρχει η κορυφή:
«Όταν σφίγγουν το χέρι, ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο
όταν χαμογελάνε, ένα μικρό χελιδόνι φεύγει μες απ’ τ’ άγρια γένεια τους
όταν κοιμούνται, δώδεκα άστρα πέφτουν απ’ τις άδειες τσέπες τους
όταν σκοτώνονται, η ζωή τραβάει την ανηφόρα με σημαίες και
με ταμπούρλα».







Στεκουμε ορθιοι


Στέκουμε όρθιοι
Ως πότε θα πεις
Εχθές έκλαιγες στον ώμο μου
Ήσουν μικρό παιδί εχθές
Και δεν είχες ούτε σφεντόνα
Ούτε την πέτρα να τους ρίξεις
Ήσουν παράπονο εχθές
Και σήμερα είσαι μόνο μια ευχή
Δίχως πέτρες
Δίχως κουκούλες
Μόνο με όνειρα
(χαμενος στις λεξεις)



Οι Αλιμονοι ( οι βολεμενοι)

-ψηλέα μου,για δες στην του-βού

-τι να δω συγκάτοικε,πάλι δυσάρεστα θα μου δείξεις?

-μπά,χαρούμενα πράματα θα δείς,κοίταξε..

-σημαίες ,βεγγαλικά, ζητωκραυγές,συνθήματα..

-γιομάτες οι πλατείες,έτσι παραμορφωμένε μου?

-προεκλογικά πανηγυράκια βλέπω συγκάτοικε

-και το άλλο κανάλι τα ίδια έχει να πουμε,για κοίτα

-ναι,το βλέπω,εδώ είναι οι πράσινοι που αλαλάζουν

-είδες ψηλέα μου ,πόσο χαρούμενοι είναι?

-και γιατί να μην είναι συγκάτοικε?

-μα ο κόσμος έξω πεινάει

-αυτοί όμως οι χαρούμενοι δεν πεινάνε συγκάτοικε

-και γιατί δεν πεινάνε παραμορφωμένε μου?

-γιατί είναι οι βολεμένοι των δυο κομμάτων φίλε μου

-μα δεν είναι λίγοι για βολεμένοι να πούμε?

-είναι,αλλά στις κάλπες μαζεύονται εκατομμύρια

-βολεμένοι κι αυτοί δηλαδής?

-όχι,αβόλευτοι που ελπίζουν να βολευτούν

(marakos)



Οι Ορθιοι


«Οι Όρθιοι προχωρούν, αγωνίζονται και μένουν αλύγιστοι στις δυσκολίες, μάχονται για την αλήθεια, τα ιδανικά και τα όνειρά τους, είναι σε ετοιμότητα, δε φοβούνται, αυτοαποκαλύπτονται, είναι προσιτοί, φιλικοί και ανοιχτοί, αγαπούν, διεκδικούν, υπερασπίζονται το δίκαιο, την ελευθερία και την αυτοέκφραση. Παραμένουν ακούραστοι, είναι σταθεροί και επίμονοι, έχουν αξιοπρέπεια, είναι πιστοί στην ιδεολογία τους, προωθούν τα ιδεώδη και προάγουν τον πολιτισμό. Δε συμβιβάζονται, δε βολεύονται, δεν ψάχνουν θέση να καθίσουν, είναι παρόντες μέχρι τέλους εκεί, απ’ όπου κάποιοι άλλοι έχουν φύγει.
Με λίγα λόγια είναι εκείνοι που μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια και να «διαβάσουν πίσω από τις γραμμές».
(απο την συν/ξη του Β.Λεκκα στο MusicHeaven)


...............................................................................

Δεν ξερω εαν σε "επιασα"...
Διαλεξα τον πρωτο στιχο γιατι για εμενα Αυτα τα δεντρα ειναι πολλα διαφορετικα "πραγματα"....
ειναι τα παιδια ειναι η νεολαια που αγωνιζεται για ιδανικα πιστη στις ιδεολογιες της.
Ειναι η πατριδα μου...και ολες οι αλλες, ολων των αλλων διαφορετικων απο εμενα ανθρωπων.
Ειναι η μανα ο πατερας...ο αδελφος/η...και αλλα πολλα.
Ο λιγοτερος ουρανος ειναι αυτα που βλεπουμε καθημερινα,αυτα που μας ποτιζουν...αριστερα και δεξια...
ειναι "τα συννεφα που γεμιζουν τον ουρανο μας" τον ουρανο ολων τον ανθρωπων, απο αυτους που θελουνε να μενουμε παντα στην σκια...για το καλο μας!
Οχι αυτα τα δεντρα δεν θα πρεπει να βολευονται...με λιγοτερο ουρανο!
:SFGSFGSF::worshippy::grinning-smiley-043
:SFGSFGSF::worshippy::grinning-smiley-043

το είπα ειρωνικά, όχι για σένα βέβαια, αλλά για τους σημερινούς μαθητές που δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν γλωσσικά ένα κείμενο του Σεφέρη (πάντα σύμφωνα με τον Κύριο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας). Εν πάσει περιπτώσει με αποστόμωσες, μπράβο!
 
Κατι για την τυχη του βιβλιου της Ιστοριας της ΣΤ' δημοτικου.



Συμφωνα με πληροφοριες απο το διαδυκτιο....

Η συγγραφικη ομαδα εχει ηδη ολοκληρωσει τη συγγραφη του επιμαχου βιβλιου στο Παιδαγωγικο
Ινστιτουτο.
Το βιβλιο ειναι πληρως εικονογραφημενο
και σελιδοποιημενο, ετοιμο για εκτυπωση. Δυστυχως ομως το Παιδαγωγικο
Ινστιτουτο κωλυσιεργει, αρνειται να προχωρησει στις νομιμες
διαδικασιες ηδη απο τις αρχες του 2009, επιχειρωντας, κατα τα
φαινομενα, να παραπεμψει το θεμα της εκδοσης στις καλενδες. Η
συγγραφικη ομαδα αποφευγει προς το παρον να σχολιασει ο,τιδηποτε εχει
σχεση με την τυχη του βιβλιου. Κυκλοι ομως του Αριστοτελειου
Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης που ειναι σε θεση να γνωριζουν υποστηριζουν
πως συντομα, αν χρειασθει, θα παραχωρησει συνεντευξη τυπου γνωστοποιωντας
το ζητημα στο κοινο. Είδομεν! για νεωτερα.....

(επικεφαλης της συντακτικης ομαδας ειναι ο καθηγητης Νεοτερης Ιστοριας της ΦΛΣ του ΑΠΘ κ. Ιωαννης
Κολιοπουλος)
 
Ο Μπασμπουγ "αλωνιζει' τα βαλκανια λενε.


...............................
Επίσκεψη Μπασμπούγ και στα Σκόπια

Στο πλαίσιο της περιοδείας του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ στα Βαλκάνια, πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες επίσκεψη και στα Σκόπια, ξεκινώντας από Δευτέρα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο Μπασμπούγ και οι συν αυτώ είχαν συναντήσεις και συνομιλίες με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς της χώρας, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Επίσης, ένα καίριο θέμα των συζητήσεων ήταν και η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών, καθώς και κοινές πρωτοβουλίες στον χώρο της άμυνας.

Με βάση το πρόγραμμα της επίσκεψης, η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρος της χώρας Ιβανώφ, τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι και τον υπουργό Άμυνας Κοντζανόφσκι.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος στρατηγός είπε τα εξής: «Η Τουρκία υποστηρίζει αποφασιστικά την υποψηφιότητα της «Μακεδονίας» για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στο μέλλον η Τουρκία θα υποστηρίξει, σε όλα τα επίπεδα, την ένταξη της «Μακεδονίας», διότι αυτό δεν είναι πλέον πρόβλημα μόνο της «Μακεδονίας», αλλά και δικό μας πρόβλημα και εμείς θα εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
.........

DefenceNet - Επίσκεψη Μπασμπούγ και στα Σκόπια
 
Xτεσινό Εύστοχο άρθρο του Στάθη γιά την επικείμενη επίσκεψη τού ΥΠ.ΕΞ τής Φυρομίας,μέ Αεροσκάφος πού θα φέρει ολα τά ´διακριτικά´τού γειτονικού Αλυτρωτικού Κράτους.Ο Ραγιάς είναι πάντα εδώ.


Yποτέλεια κι ευτέλεια ...
Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν «εξαιρέσεις» όταν δεν πρόκειται για ελιγμούς και πρόκειται για θέσεις. Αλλιώς ουδείς σε παίρνει στα σοβαρά. Και την Ελλάδα των ζεϊμπέκικων με τον Τζεμ και των κατ' εξακολούθησιν ανακολουθιών με τη FYROM, ουδείς την εκλαμβάνει ως σοβαρή.

Βεβαίως η σοβαρότης προϋποθέτει σθένος, έχει κόστος, αλλά αποφέρει κέρδη -κέρδη ουσιώδη και ζωτικά.

Αντιθέτως ο τζουτζεδισμός και ο κατευνασμός είναι εύκολα πράγματα -όλο χάνεις, αλλά σου μένουν κι άλλα να χάσεις [ώστε να παρηγοριέσαι (κι ενίοτε να κοκορεύεσαι) που δεν τα 'χεις χάσει όλα ακόμα].

Οι Τούρκοι φέρ' ειπείν δεν κάνουν «εξαιρέσεις», όταν πετούν πάνω απ' το Φαρμακονήσι πετούν πάνω κι απ' το Αγαθονήσι. Αντιθέτως η κυρία Μπακογιάννη (και ο κ. Καραμανλής) κάνουν «εξαιρέσεις» και ζητούν κατά περίπτωσιν (όπως τώρα με τον ερχομό Μιλόσοσκι) να «κοιμούνται οι νόμοι» για μια-δυο μέρες. Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις δεν κοιμούνται οι νόμοι, αλλά οι ίδιοι και θα 'χουμε (όλοι) κάποια μέρα άσχημο ξύπνημα...

Από ποιον πήρε την άδεια η κυρία Μπακογιάννη να δώσει άδεια στον κ. Μιλόσοσκι, υπουργό Εξωτερικών της FYROM, να προσγειωθεί στην Κέρκυρα

στις 27 Ιουνίου επιβαίνων κι ερχόμενος με αεροπλάνο που φέρει τα διακριτικά και το εθνόσημο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»;

Ασκεί «προσωπική πολιτική» η κυρία Μπακογιάννη; Μπα; Από πότε ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας μπορεί να ασκεί διαφορετική πολιτική από εκείνη που έχει διακηρύξει η κυβέρνησή του κι έχει εγκρίνει ο λαός με την ψήφο του;

Σε άλλες εποχές (όταν ακόμα οι λέξεις δεν είχαν σταλεί εξορία χάριν της επικοινωνίας) θα μιλάγαμε για προδοσία! Ναι, για προδοσία.

Ιδού γιατί επεξηγηματικά:

α. Λέει το Υπουργείο Εξωτερικών ότι η συνάντηση του ΟΑΣΕ (27-28 Ιουνίου, Κέρκυρα) για την οποίαν καταφθάνει ο κ. Μιλόσοσκι, «είναι πολύ σοβαρή» για να φέρει ενοχλητικά (σε ποιους;) προσκόμματα η οικοδέσποινα (!) κυρία Μπακογιάννη.

Το ότι η συνάντηση είναι όντως σοβαρή είναι ένας λόγος παραπάνω για να μην κάνει η χώρα μας ούτε ένα βήμα πίσω από τη διακηρυγμένη πολιτική της!

β. Αν η ίδια η χώρα μας προδίδει (αδειάζει το λένε τώρα ως πιο ευκολοχώνευτο) την πολιτική της, ποια πολιτική θα διαπραγματευθεί στη συνέχεια;

γ. Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν δημόσιες σχέσεις (πόσω μάλλον προσωπικές πολιτικές). Ο,τι γίνεται καταχωρίζεται ως προηγούμενο, το οποίον μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως δεδομένο οι ενδιαφερόμενοι.

Εν προκειμένω ο κ. Μιλόσοσκι θα πατήσει στο ελληνικό έδαφος (καθώς και οι συνοδοί του) με τα εθνικά διακριτικά που υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται και διαπραγματευόμαστε.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι μόνον ο κ. Μιλόσοσκι που χλευάζει την πολιτική μας (και την εθνική μας κυριαρχία), αλλά και η κυρία Μπακογιάννη. Κυρίως αυτή. Η οποία χλευάζει έτσι ακόμα περισσότερο απ' τον όποιον κ. Μιλόσοσκι την ίδιαν της τη χώρα...

Πώς λέγεται αυτό;

Προσωπικές σχέσεις; δημόσιες σχέσεις; -θα καγχάζουν μαζί μας οι πάντες. Οχι μόνον με τον (ύστερα και απ' αυτό) μικρομεγαλισμό μας, αλλά και με την εθελοντική μας ανικανότητα να υπερασπιστούμε ακόμα και το μίνιμουμ. Μήπως αυτό λέγεται γραικυλισμός;

δ. Λέει το ελληνικό (?) Υπουργείο Εξωτερικών ότι όλο αυτό γίνεται «κατ' εξαίρεσιν»! Παραδέχεται δηλαδή έτσι ότι παραβιάζει την εξωτερική μας πολιτική -μπράβο! Αυτό πώς λέγεται; Διότι περί ελιγμού δεν πρόκειται, πρόκειται για παραδοχή που συνιστά τετελεσμένο.

Τετελεσμένο διαφορετικό από τις υποσχέσεις, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αυτό πώς λέγεται;

ε. Δεν υπήρχε ώς τώρα προηγούμενο! Σε ανάλογη περίπτωση δεν επετράπη στον κ. Τσερβέρνκοφσκι να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα με τα διακριτικά και τα εθνόσημα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Η κυρία Μπακογιάννη δημιουργεί τέτοιο προηγούμενο τώρα.

Συνεπώς συμβαίνουν δύο τινά: ή έχουμε αλλάξει (και δεν το ξέρουμε) την εξωτερική μας πολιτική εις όσα αφορούν τη FYROM ή η κυρία Μπακογιάννη απλώς την πρόδωσε.

Εδώ δεν χωράνε χαριτωμενιές τύπου Ουρουγουάης.

Η κυρία Μπακογιάννη υποδέχεται σε ελληνικό έδαφος τον κ. Μιλόσοσκι, Υπουργό Εξωτερικών της Μακεδονίας, Μακεδόνα στο έθνος, Μακεδόνα και στη γλώσσα.

Αν αυτό η κυρία Μπακογιάννη το έκανε εν αγνοία τού κ. Καραμανλή, φέρνοντάς τον προ τετελεσμένων και ο άνθρωπος δεν την αποκεφάλισε εν τω άμα, τότε δεν είναι Πρωθυπουργός, αλλά το παιδί για τα θελήματα των Αμερικανών.

Αν, τέλος, η κυρία Μπακογιάννη κινήθηκε σε συνεννόηση με του Μαξίμου (όπως άλλωστε ισχυρίζεται και δηλώνει), τότε ο κ. Καραμανλής, εκτός από παιδί για τα θελήματα των Αμερικανών είναι και μπιστικός στις δουλειές των Μητσοτάκηδων...

Βαρειές κουβέντες;

Μπα; οι κουβέντες είναι βαρειές και όχι τα καμώματα; Μιας δράκας ραγιάδων που ποτίζουν με τον ιδρώτα του φόβου τους το δέντρο του νεο-οθωμανισμού...
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 19.VI.2009 [email protected]
 
Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Ιστορικό γεγονός, σύγχρονο θαύμα, μπροστά στο οποίο στέκονται εκστατικοί οι πολίτες της υφηλίου...

Το Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί, το αιώνιο φως της Αττικής -απολλώνειο το πρωί, διονυσιακό το βράδυ- συνομιλεί με τους αιώνες. Εκεί αδιατάρακτη η συνέχεια. Διότι, όπως είπε η Ναντίν Γκόρντιμερ, «τα γλυπτά είναι κομμάτι του πολιτιστικού DNA των Ελλήνων»... Και να τη η πάσα, υποβολέα, για να μπεις στη μικρή περιοχή μεγάλων παρεξηγήσεων και αυθαίρετων κατασκευών, που αρχίζουν από εκείνον τον Γερμανό καθηγητή γυμνασίου, τον Φαλμεράιερ, και φτάνουν στους δικούς μας που τεμαχίζουν την Ιστορία και προσπαθούν να τη σύρουν στα μέτρα της ιδεοληπτικής εμμονής τους. Για να αποδείξουν τι; Οτι είναι μύθευμα η «συνέχεια του Ελληνισμού», ότι είναι κατασκεύασμα... Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν δίνουν δεκάρα για τις φρικώδεις και φαιδρές κατασκευές των γειτόνων που ποζάρουν σαν εγγόνια του Μεγαλέξανδρου, αλλά καταγίνονται μονίμως, εμμανώς και αποδομητικά με τον εθνικισμό των Ελλήνων και τις (υπαρκτές) υπερβολές της επίσημης Ιστορίας μας - αδικώντας και το επιμέρους δίκιο τους... Αλλά μιας και το 'φερε η κουβέντα -και, προπάντων, η προσγείωση του «Μακεδόνα» Μιλόσοσκι στη χώρα μας ελέω κυρίας Μπακογιάννη- κοίτα υποβολέα τι λένε δεκάδες πανεπιστημιακοί από όλο τον κόσμο, σε επιστολή τους προς τον Μπαράκ Ομπάμα. Για τη «Μακεδονία» και τον Αλέξανδρο - για την Ιστορία και τη θρασύτατη απόπειρα να παραποιηθεί από τον παροξυσμό των γειτόνων, οι οποίοι έχουν το... «δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού», σύμφωνα με την καχεκτική λογική ενός εγχώριου ρεύματος σκέψης, που επιδοτεί ασύστολα τον εθνικισμό των ψευτομακεδόνων. Ιδού, λοιπόν, αποσπάσματα της επιστολής (από την «Καθημερινή»): «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εξ ολοκλήρου και αδιαμφισβήτητα Ελληνας. Ο προ-προ-προπάππος του, Αλέξανδρος ο Α', αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου η συμμετοχή επιτρεπόταν μόνο σε Ελληνες. Ακόμα και πριν από τον Αλέξανδρο τον Α' οι Μακεδόνες τοποθετούσαν τις προγονικές τους ρίζες στο Αργος και πολλοί από τους βασιλείς τους χρησιμοποιούσαν την κεφαλή του Ηρακλή -του κατ' εξοχήν Ελληνα ήρωα- στα νομίσματά τους»... Εν συνεχεία αναφέρουν τη βαθιά πολιτισμική σχέση των Μακεδόνων με τους Ελληνες (Ευριπίδης, Αριστοτέλης, Φίλιππος στους Δελφούς κ.τ.λ.) και σημειώνουν για τη γλώσσα: «Ο Αλέξανδρος διέδωσε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε όλη του την αυτοκρατορία». Και υπενθυμίζουν ότι «τα ελληνικά ήταν, λόγω Αλεξάνδρου, η lingua franca και σ' αυτήν γράφτηκε η Καινή Διαθήκη»... Ταύτα και μένω, υποβολέα...


p.s.Συνέχεια απαντήσεων στήν Ανιστόρητη Εθνομηδενιστική Σχολή.
 
Άλλη είδηση "σχετική" με τα εγκαίνια:
(Από zougla online)

Δημοσίευμα "μαϊμού" για συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν

21 Ιουνίου 2009, 13:48

Πολύβιος Κανές

Αυτή τη φορά το αστείο παρατράβηξε. Στη σελίδα Α11 της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα», στην Α' έκδοση που εστάλη στην επαρχία, έχει δημοσιευθεί άρθρο που εξιστορεί βήμα προς βήμα την συνάντηση Καραμανλή – Erdogan στο Μαξίμου.

Στο δημοσίευμα υπάρχουν και εκτιμήσεις αλλά και περιγραφές. Το χειρότερο είναι πως ο συντάκτης του «ρεπορτάζ» προβαίνει και σε σχολιασμό, αλλά ανακοινώνει και την ατζέντα των συνομιλιών που αφορά σημαντικότατα θέματα, όπως αυτό της λαθρομετανάστευσης.

Η Α´έκδοση του κυριακάτικου Βήματος με το "μαϊμού" ρεπορτάζ
vima1ekdosi.jpg


Η Β' έκδοση του κυριακάτικου Βήματος όπου αναφέρεται η ματαίωση της επίσκεψης Erdogan
vima2ekdosi.jpg


Ως γνωστόν η συνάντηση Καραμανλή – Erdogan δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και οι λόγοι της ακύρωσης της δεν αφορούν την συγκεκριμένη υπόθεση. Σε μία από τις, κατά το κριτήριο της κυκλοφορίας, σημαντικότερες κυριακάτικες εκδόσεις, στην ναυαρχίδα του Συγκροτήματος Τύπου ΔΟΛ, δημοσιεύθηκε εικονικό ρεπορτάζ, για σημαντική εικονική συνάντηση που αφορά εθνικά θέματα, θέματα ασφαλείας κλπ.

Πέρα από αυτήν καθ εαυτή την ανοησία που ξεχειλίζει ιδιαίτερα όταν ο συντάκτης αναφέρεται και «σε παγωμένα χαμόγελα», περιγραφή που συνάδει με το γενικότερο κλίμα που επιθυμούσε να διοχετεύσει το Μαξίμου για την προγραμματισμένη συνάντηση, πέρα από το δημοσιογραφικό ατόπημα και τον προφανή ωχ αδερφισμό, υπάρχει και ζήτημα αξιοπιστίας.

Αν σε ένα σημαντικό θέμα δημοσιεύεται εικονικό ρεπορτάζ, τότε σε πόσα άλλα θέματα, εξ ίσου σημαντικά έχουν δημοσιευθεί ή θα δημοσιευθούν εικονικά ρεπορτάζ; Ας θυμίσουμε μόνον ένα πρόσφατο γεγονός. Την δημοσίευση από την καθημερινή έκδοση της ιδίας εφημερίδας, δημοσκόπηση με εκτιμήσεις για την Τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Βήματος, δέκα λεπτά μετά την έναρξη του debate. Πρόκειται για γεγονός που προκάλεσε και την γνωστή δημόσια ρήξη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Εκδότη- Διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα».

Στην Β' έκδοση της εφημερίδας που κυκλοφόρησε στην Αθήνα, στην ίδια θέση, δημοσιεύεται άλλο ρεπορτάζ, το πραγματικό αυτή την φορά, αν και με εκτιμήσεις που καταδεικνύουν ρεπορταζιακή επιπολαιότητα, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη στοιχεία περί της υγείας του πρωθυπουργού της Τουρκίας που άρχισαν είναι η αλήθεια να καταφθάνουν στην Αθήνα, λίγο μετά τις 18:00 του Σαββάτου. Στην μισή Ελλάδα δημοσιεύθηκε δηλαδή εικονικό ρεπορταζ για μία συνάντηση πρωθυπουργών που δεν έγινε ποτέ.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ρεπορτάζ της βρετανικής "Daily Telegraph", το οποίο κατά την «σοβαρή» και καθεστωτική λονδρέζικη έκδοση, ανακοίνωνε την μη έλευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Emanuel Barroso στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης. Είναι προφανές πώς η βρετανική εφημερίδα και ο συντάκτης της δημοσίευσαν τους ευσεβείς τους πόθους σε μία προσπάθεια απαξίωσης των εγκαινίων και υποβάθμισης των εντυπώσεων που θα προκαλούντο από την απουσία των κλεμμένων μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

Δεν φταίει μόνον η οικονομική κρίση αλλά και οι ταχύτητες με τις οποίες τρέχει η σύγχρονη κοινωνία, για την μείωση της κυκλοφορίας των εντύπων, αλλά και την μείωση των τηλεθεατών παγκοσμίως. Φταίει και η αξιοπιστία τους που ωθεί τις νεαρότερες πια ηλικίες να καταφεύγουν στο διαδίκτυο και την άμεση πληροφόρηση, από πολλές ταυτόχρονα πηγές.

http://www.zougla.gr/news.php?id=47937

Ωραία πράματα...:music-smiley-005: