Οικιακό εργαστήριο

Απάντηση: Re: Οικιακό εργαστήριο

Oταν καποιους χειμωνες αναβα το τζακι σχεδον καθημερινα, ειχα γυρω στον μισο τονο σε μπαουλο στο μπαλκονι και τα υπολοιπα στον κηπο σκεπασμενα καλα.
Οποτε αναβα τζακι εφερνα 2-3 κουτσουρα στεγνα απο το μπαουλο και τα υπολοιπα απο τον κηπο που τα εβαζα γυρω γυρω απο το τζακι για να φυγει η υγρασια μεχρι να ερθει η ωρα τους.

Παντως τα 6 τετραγωνικα που χανεις ειναι οντως πολλα για αποθηκευση 3 τονων. Εισαι σιγουρος για τις διαστασεις που αναφερεις?
μόλις πήγα να μετρήσω πιο πολύ από περιέργεια, οι διαστάσεις είναι 1.80 ύψος και 2.40χ 1.70 = 4 τετραγωνικά , απλά τα ξύλα όταν τα ντανιάζω δεν μπορεί να καλυφθεί όλος ο όγκος (περίπου 7 κυβικά) μέχρι το 1.80 ύψος κάθετα, γιατί δεν στέκονται και πέφτουν, οπότε από εκεί χάνω σίγουρα αρκετά, τουλάχιστον μέχρι το 1μ στέκονται καλά και μετά αρχίζω να τα κάνω σαν πυραμίδα.

το τζάκι το χρησιμοποιώ σαν κύρια θέρμανση, σε συνδυασμό με ένα αερόθερμο τζακιού, φτάνει και διατηρεί την θερμοκρασία στο (μισό) σπίτι 20-22 σταθερά και στο άλλο μισό από 18-20. Είμαι τυχερός διότι το σπίτι είναι προκάτ, με μόνωση ανάμεσα στους τοίχους, εσωτερικά είναι με ραμποτέ, έχει διπλά τζάμια και θωρακισμένη πόρτα και κεραμοσκεπή με μέγιστο ύψος 1.50μ.

Χρησιμοποιώ συνήθως 4-5 ζεμπίλια την μέρα και χοντρικά για 3 μήνες θέλω 3 τόνους, δηλαδή 6-7 κυβικά (χύδην). Έχω φτιάξει και εγώ με παλετόξυλα μία μεγάλη "ζαρντινιέρα" και την έχω στο μπαλκόνι, χωρητικότητας 6-7 ζεμπίλια.

δεν μπορώ να τα αφήσω στο κήπο, διότι 99% κάποια μέρα που θα λείπω θα μου τα κλέψουν.....η περιοχή δεν ενδείκνυται για τέτοια τολμήματα....μπορεί να σκεφτώ για του χρόνου να κάνω μία πρόχειρη κατασκευή κάλυψης είτε με τσίγκο είτε στο φινάλε απλά σκεπαστά με πλαστικό και να τα βάλω στο πλάι της πλατφόρμας του σπιτιού (προσανατολισμός νότιος) σε διαστάσεις 10μ μήκος χ 0.6-0.8μ πλάτος χ 1μ ύψος...θα δούμε...

Re: Απάντηση: Re: Οικιακό εργαστήριο

μόλις πήγα να μετρήσω πιο πολύ από περιέργεια, οι διαστάσεις είναι 1.80 ύψος και 2.40χ 1.70 = 4 τετραγωνικά , απλά τα ξύλα όταν τα ντανιάζω δεν μπορεί να καλυφθεί όλος ο όγκος (περίπου 7 κυβικά) μέχρι το 1.80 ύψος κάθετα, γιατί δεν στέκονται και πέφτουν, οπότε από εκεί χάνω σίγουρα αρκετά, τουλάχιστον μέχρι το 1μ στέκονται καλά και μετά αρχίζω να τα κάνω σαν πυραμίδα.

το τζάκι το χρησιμοποιώ σαν κύρια θέρμανση, σε συνδυασμό με ένα αερόθερμο τζακιού, φτάνει και διατηρεί την θερμοκρασία στο (μισό) σπίτι 20-22 σταθερά και στο άλλο μισό από 18-20. Είμαι τυχερός διότι το σπίτι είναι προκάτ, με μόνωση ανάμεσα στους τοίχους, εσωτερικά είναι με ραμποτέ, έχει διπλά τζάμια και θωρακισμένη πόρτα και κεραμοσκεπή με μέγιστο ύψος 1.50μ.

Χρησιμοποιώ συνήθως 4-5 ζεμπίλια την μέρα και χοντρικά για 3 μήνες θέλω 3 τόνους, δηλαδή 6-7 κυβικά (χύδην). Έχω φτιάξει και εγώ με παλετόξυλα μία μεγάλη "ζαρντινιέρα" και την έχω στο μπαλκόνι, χωρητικότητας 6-7 ζεμπίλια.

δεν μπορώ να τα αφήσω στο κήπο, διότι 99% κάποια μέρα που θα λείπω θα μου τα κλέψουν.....η περιοχή δεν ενδείκνυται για τέτοια τολμήματα....μπορεί να σκεφτώ για του χρόνου να κάνω μία πρόχειρη κατασκευή κάλυψης είτε με τσίγκο είτε στο φινάλε απλά σκεπαστά με πλαστικό και να τα βάλω στο πλάι της πλατφόρμας του σπιτιού (προσανατολισμός νότιος) σε διαστάσεις 10μ μήκος χ 0.6-0.8μ πλάτος χ 1μ ύψος...θα δούμε...

κανε κατι σε3 αυτη την λογικη ωστε να μπορεις να στιβαζεις σωστα τα ξυλα

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

storage_firewoods.jpg

Το εργαστήριο προχωράει, έβαλα κουρτίνα-νάιλον για προστασία από τα πριονίδια, σκόνη στα ράφια της αποθήκης.
Κατασκευή και τοποθέτηση riving knife, ναι Μιχάλη ανεβοκατεβαίνει με το πριόνι, στο παγκοπρίονο και δοκιμή της πατέντας αναρρόφησης.
Όλα δούλεψαν ομαλά. Μένουν μερικές τελευταίες πινελιές.
Μερικές φώτο.

IMG_20160110_182008.jpg
IMG_20160110_183803.jpg
IMG_20160110_183858.jpg

Πως το εκανες αυτο ρε συ!:grinning-smiley-043 εχω σπασει το κεφαλι μου να βρω μια λυση τι να κανω με το δικο μου. Για φρακτη τινθα κανεις?
Για δωσε πληροφοριες επιπλεον. Ποιο δισκοπριονο εχεις?

Συγχωραμε, τα εχεις αναφερει ποιο πισω. Τωρα τα βλεπω...:smash:

Φράχτη έχω ήδη και τον παρουσίασα παλιά και με τα σχέδια του.
Δισκοπρίονο έχω το μεγάλο της Parkside.

Παναγιώτη πιστεύω το riving knife να το έκανες στο ίδιο πάχος με τον δίσκο , ε ;
Πολυ μπροστά το βλέπω να έρχεται και δεν ξέρω αν βολεύει , θέλω να θυμηθεις να μου πεις εντυπώσεις μετα απο αρκετη χρήση του .
Στρογγυλεψε μονο τις ακμες στο riving knife . Μπράβο !

Πανάγο είναι πολύ μεγάλο το riving knife αποκλείεται να κάνει δουλεία σε χοντρά ξύλα γιατί θα φτάνουν σε αυτό πριν τα κόψει ο δίσκος. Κανονικά ξεκινά λίγο πριν το τέλος του δίσκου απ´ότι έχω δει ή μάλλον μετά απο το κέντρο του δίσκου.
Δώσε λεπτομέρειες στήριξης του στο δισκοπρίονο.

Παναγιώτη πιστεύω το riving knife να το έκανες στο ίδιο πάχος με τον δίσκο , ε ;
Πολυ μπροστά το βλέπω να έρχεται και δεν ξέρω αν βολεύει , θέλω να θυμηθεις να μου πεις εντυπώσεις μετα απο αρκετη χρήση του .
Στρογγυλεψε μονο τις ακμες στο riving knife . Μπράβο !

Ευχαριστώ Ηλία, ναι στο ίδιο πάχος ειναι. Μην ξεχνάμε πως είναι πειραματικό-πρωτότυπο.

Πανάγο είναι πολύ μεγάλο το riving knife αποκλείεται να κάνει δουλεία σε χοντρά ξύλα γιατί θα φτάνουν σε αυτό πριν τα κόψει ο δίσκος. Κανονικά ξεκινά λίγο πριν το τέλος του δίσκου απ´ότι έχω δει ή μάλλον μετά απο το κέντρο του δίσκου.
Δώσε λεπτομέρειες στήριξης του στο δισκοπρίονο.

Θα δούμε, όλα τα πρωτότυπα γίνονται με δοκιμή και διόρθωση.

Στην βάση του δισκοπρίονου πως το στήριξες ...είχε υποδοχή ή κάτι τέτοιο και πως είναι στο σημείο αυτό ή λαμαρίνα του knife, δεν πρέπει να είναι σε μορφή "Τ' ??

Περισσότερες λεπτομέρειες της κατασκευής θα παρουσιάσω αφού έχω χρόνο για περισσότερες "επιτυχημένες" δοκιμές.

Mπραβο Παναγιωτη, αξιος!!!

Εδω ειναι ενα σχεδιαγραμμα με τις περιοχες κινδυνου που καλυπτει το μαχαιρι. Αν βολευει τοσο μακρυ, οκ. Αν δεν σε βολευει δες το σχεδιαγραμμα. Μεχρι τη μεση του δισκου, ανα πασα στιγμη, ειναι οκ.

split1.jpg

Για το παχος που λεει ο Ηλιας, να δεις το παχος του μαχαιριου να ειναι το ιδιο με τον λεπτοτερο δισκο που θα χρησιμοποιησεις. Η κοπη εχει παχος μεγαλυτερο απο το παχος του καθε δισκου.

HSERivingKnifeSection.jpg

Ωραίος ο Παναγιώτης,στήν πράξη καί μέ δοκιμές θά τήν βρείς τήν άκρη γιά τό καλύτερο αποτέλεσμα

Παναγιωτη αλλη μια φορα αψογος,πιστευω με τις απαραιτητες δοκιμες θα πιασεις το τελειο!

Μόλις είδα το GKS190 και δυστυχώς όπως φοβόμουν δεν έχει κάπου υποδοχή για riving knife.

Το περίμενα ...γι αυτό πιστεύω ότι ο μάστορας εκεί έκανε κάποια πονηρή πατέντα και την κρύβει !!!! Αλλά που θα μου πας Πανάγο ... όταν θα υλοποιήσω την κατασκευή θα την βρω ... εμείς τα παλιά μαστόρια με πατέντες μεγαλώσαμε ( και εγώ και εσύ)

Μόλις είδα το GKS190 και δυστυχώς όπως φοβόμουν δεν έχει κάπου υποδοχή για riving knife.

ούτε το PHKS 1300 A1 έχει, με πατέντα έγινε.

Mπραβο Παναγιωτη, αξιος!!!

Εδω ειναι ενα σχεδιαγραμμα με τις περιοχες κινδυνου που καλυπτει το μαχαιρι. Αν βολευει τοσο μακρυ, οκ. Αν δεν σε βολευει δες το σχεδιαγραμμα. Μεχρι τη μεση του δισκου, ανα πασα στιγμη, ειναι οκ.

Για το παχος που λεει ο Ηλιας, να δεις το παχος του μαχαιριου να ειναι το ιδιο με τον λεπτοτερο δισκο που θα χρησιμοποιησεις. Η κοπη εχει παχος μεγαλυτερο απο το παχος του καθε δισκου.

Ευχαριστώ Μιχάλη. Ευχαριστώ και για τα σχέδια. Safety First, Trial and error.

Ωραίος ο Παναγιώτης,στήν πράξη καί μέ δοκιμές θά τήν βρείς τήν άκρη γιά τό καλύτερο αποτέλεσμα

Ευχαριστώ Δημήτρη.

Το περίμενα ...γι αυτό πιστεύω ότι ο μάστορας εκεί έκανε κάποια πονηρή πατέντα και την κρύβει !!!! Αλλά που θα μου πας Πανάγο ... όταν θα υλοποιήσω την κατασκευή θα την βρω ... εμείς τα παλιά μαστόρια με πατέντες μεγαλώσαμε ( και εγώ και εσύ)

Γεια σου ρε Νικόλα. Τι μου θύμησες. Όταν αρχές δεκαετίας '80 έφτιαξα με πλαστικό ένα εξάρτημα για ένα πορτάκι κασσέτας Sanyo που δεν υπήρχε ανταλλακτικό ο εργοδότης μου είπε, "ο καλός ο μάστορας μαστορεύει ακόμα και με τα δόντια", χαχα. Μη φοβάσαι, άσε να πάει καλά και θα δείτε την υλοποίηση του. Μη σας πάρω στο λαιμό μου.