Οικιακό εργαστήριο

Καιρό έχω να ανεβάσω κατασκευή! Πριν καιρό είχα βάλει την πρώτη φάση της μεταμόρφωσης του χώρου όπου φιλοξενούμαι από “αχούρι” σε κάτι που να θυμίζει περισσότερο εργαστήριο. Έτσι από την πρώτη του μορφή εδώ:

03.jpg

πήγαμε εδώ:

07.jpg

Η δεύτερη φάση αφορά στην τοποθέτηση πάνω από τον πάγκο του συστήματος τακτοποίησης με french cleat.

Χρησιμοποιήθηκαν στρωτήρες και ορθοστάτες που περίσσεψαν από την μετατροπή σε ενεργειακό του κλασσικού τζακιού μου. Για τις επιφάνειες χρησιμοποιήθηκαν περισσεύματα από λεπτό πάγκο κουζίνας και μελαμίνες που κρατήθηκαν από ανακαινίσεις ή ακόμα και δίπλα στους κάδους.

10.jpg

11.jpg

Πρώτα κόπηκαν στις επιθυμητές διαστάσεις και κατόπιν τοποθετήθηκαν με αυτοδιάτρητες βίδες γυψοσανίδας, περισσεύματα επίσης από το τζάκι

12.jpg

Έπειτα βιδώθηκε πρόχειρα και αλφαδιάστηκε 2άρι κόντρα πλακέ μπινταγκόρ από leroy, που στην πάνω πλευρά του είναι φαλτσοκομμένο στις 45 μοίρες.

13.jpg

Στην ουσία αυτά μαζί με άσπρο χρώμα luxens και βερνίκι status thrakon είναι τα μόνα που αγοράστηκαν και κόστισαν σύνολο κανένα 30άρι. Αφού τα τοποθέτησα όλα, τα ξανακατέβασα και έβαψα με άσπρο luxens τις μελαμίνες και με βερνίκι τα κόντρα πλακέ. Στην φωτογραφία παρακάτω φαίνεται η διαφορά

14.jpg

Επίσης μπορείτε να παρατηρήσετε πως είναι βιδωμένα τα κ/π στις λαμαρίνες (με αυτοδιάτρητες βίδες) και στις μελαμίνες (με ξυλόβιδες, αλλά και παξιμαδόβιδες με ροδέλες).

Εδώ είναι η μια πλευρά, σχεδόν ολοκληρωμένη

15.jpg

Συνέχεια από την αριστερή πλευρά

16.jpg

Και τελειωμένη

17.jpg

Παρακάτω ακολουθούν μερικές κοντινές και μακρινές φωτογραφίες από θήκες για διάφορα εργαλεία. Όλα έγιναν με περισσεύματα από κ/π και μελαμίνες καθώς και παλετόξυλα. Πολλές από αυτές έγιναν πρόχειρα και βιαστικά και θα επανασχεδιαστούν.

Η θήκη για τα κλειδιά. Πρώτα κολλήθηκε και μετά την πέρασα με κλίση στο παγκοπρίονο

18.jpg

Μια λύση για γρήγορη τακτοποίηση εργαλείων που χρησιμοποιούνται συχνά ή για αυτά που δεν φτιάχνεις εύκολα ξεχωριστές θέσεις είναι οι μαγνητικές μπάρες

19.jpg

Και μερικά σκαφάκια από mdf στα γρήγορα. Από αυτά θα φτιαχτούν κι άλλα στο μέλλον σε διάφορες διαστάσεις

20.jpg

Ένα ραφάκι από παλετόξυλα, αφού τα πέρασα στον ξεχονδριστήρα. Φαίνονται το χρώμα και το βερνίκι που χρησιμοποίησα

21.jpg

Δεύτερο σύστημα ραφιών με μελαμίνες και παλετόξυλα

22.jpg

23.jpg

24.jpg

Και μερικές μακρινές με διάφορες θέσεις

25.jpg

26.jpg

27.jpg

Αυτά προς το παρόν, σε λίγες μέρες ξεκινάει αστάρωμα και βάψιμο του γυμνού μπετόν και ακολουθούν κάποια ράφια επιπλέον και μια γωνιά που θα δημιουργηθεί με νέο πάγκο.

Και μια ερώτηση. Εδώ βλέπετε το μισό εργαστήριο

28.jpg

και εδώ το δάπεδο

29.jpg

που έχει κάποιες διαφορές στην κλίση του και κάποιες μικρές ανωμαλίες. Σκέφτομαι στο κομμάτι που φαίνεται στις κίτρινες γραμμές (αντίστοιχα και από την άλλη μεριά που δεν φαίνεται στην φωτογραφία) να ρίξουμε ημιεπιπεδούμενο τσιμέντο (υπάρχει διαθέσιμη μπετονιέρα), να το περάσω ένα βερνίκι πέτρας και από πάνω πλαστικό δάπεδο με τις τάπες όπως αυτό. Στόχος να τσουλάνε ευκολότερα οι τροχήλατες κατασκευές, αλλά και να καθαρίζεται πιο εύκολα.

28b.jpg

Υπάρχει κάποια συμβουλή για τη σκέψη μου ή κάποια διαφορετική ιδέα-εφαρμογή; Πέρα από τις ξυλουργικές εργασίες που κάνω εγώ, γίνονται αραιά και που κάποιες κοπές με τροχό και οξυγονοκόλληση, αλλά αν μπει πλαστικό δάπεδο και δεν αντέχει τέτοιες εργασίες, πιθανόν να μεταφερθούν σε εξωτερικό πάγκο που θα φτιάξουμε.

Πολυ ωραιο φιλε μπραβο σου... Και εγω πρεοει να σημαζεψω των χωρο που εχω στο σπιτι καθως εχω σκοπο να ασχοληθώ ερασιτέχνηκα με ξυλουργικες κατασκευες...

Γιαννη, χιλια μπραβο!
Ωραιες δουλειες και ωραια παρουσιαση.
Ειναι απολαυση να φτιαχνεις το εργαστηριο. Κατι ψιλα εχω εγω, μονο, και αλλα τοσα στο χωριο, και παλι το χαρηκα.
Τετοια "ολικη επαναφορα" χαιρεσαι να τη βλεπεις, και, φανταζομαι, πολυ περισσοτερο χαιρεσαι να την εκτελεις.
Καλη συνεχεια.

Γιαννη το εχεις παει πολυ καλα, πραγματικη μεταμορφωση :SFGSFGSF:
μου αρεσουν οι ξυλινες βασεις για τα εργαλεια, κλειδια, κατσαβιδια κλπ. Παρεμπιπτοντως το status ειναι πολυ καλο, και αντοχης.
στο πατωμα μη βαλεις πλαστικο δαπεδο, γιατι θα ειναι δυσχρηστο, θα φαινονται ακομα και οι σκονες, θα καει απο τροχους και οξυγονα ...

Μπραβο Γιαννη, γεια στα χερια σου, πολυ και καλη δουλεια κανεις, με μπολικο μερακι! Ο χωρος ειναι μεγαλος, ανετος και θα γινει ενα θαυμασιο man cave!

++++

Τοποθετησα και εγω σε μια γωνια του εργαστηριου τον μικρο πυροσβεστηρα των 0.75l που πηρα απο τον Σκλαβενιτη με 6.5 ευρω σημερα.
Ειναι σαν συμπληρωμα του μεγαλου 6κιλου πυροσβεστηρα που υπαρχει στην εισοδο.

50174038373_0427932fdd_b.jpg

Γιάννη πόσα τετραγωνικά έχεις πάτωμα...;
Βρες κάποιο 2 συστατικών και περάσε το.. θα το κάνεις μια φορά και θα σκουπιζεται/σφουγγαριζεται ευκολα...
Βγαίνει πιο ακριβά αλλά είναι καλύτερο από όλες τις απόψεις...

Re: Απάντηση: Οικιακό εργαστήριο

Πολύ καλή δουλειά ρε φίλε. Ο χώρος σου είναι μεγάλος, ο μακρύς πάγκος αρχοντικός, γενικά έχεις δυνατότητες για τα πάντα εκεί μέσα...

Και μια ερώτηση.Σκέφτομαι στο κομμάτι που φαίνεται στις κίτρινες γραμμές (αντίστοιχα και από την άλλη μεριά που δεν φαίνεται στην φωτογραφία) να ρίξουμε ημιεπιπεδούμενο τσιμέντο (υπάρχει διαθέσιμη μπετονιέρα), να το περάσω ένα βερνίκι πέτρας και από πάνω πλαστικό δάπεδο με τις τάπες όπως αυτό. Στόχος να τσουλάνε ευκολότερα οι τροχήλατες κατασκευές, αλλά και να καθαρίζεται πιο εύκολα.
Είχα το ίδιο θέμα με το δάπεδο (θα βρεις κάποια ποστ που έβαλα εδώ πριν 1,5 χρόνο) και δοκίμασα διάφορα. Το καλύτερο αποτέλεσμα ήταν με αυτοεπιπεδούμενο τσιμέντο (sika) και εποξικό χρώμα δύο συστατικών (από Leroy). Για λαστιχένιο δάπεδο δεν έχω άποψη.

Αν έχεις μεγάλες κλίσεις στο δάπεδο, βάλε πρώτα κανονικό τσιμέντο, μετά ημιεπιπεδούμενο και άσε το αυτοεπιπεδούμενο (που είναι και το ακριβότερο) για το τέλος. Αφού φτάσεις το πάτωμα να είναι σχετικά επίπεδο με το τσιμέντο και το ημιεπιπεδούμενο, θα σου πρότεινα να βρεις κάποιον μάστορα ή κάποιον φίλο που έχει ξαναβάλει αυτοεπιπεδούμενο, επειδή έχει την δυσκολία του σαν διαδικασία. Τέλος, για τελικό φινίρισμα πάνω από το τσιμέντο, έχω δοκιμάσει και βερνίκι πέτρας και βερνίκι πολυουρεθάνης-κανένα από τα δύο δεν μου άρεσε. Το εποξικό χρώμα κάνει επιφάνεια που χαίρεσαι να την βλέπεις και να δουλεύεις πάνω της. Έχει και μεγαλύτερη διάρκεια (από ότι λένε). Μόνο μειονέκτημα για μένα είναι ότι, όταν είναι βρεγμένο γλυστράει τρελλά, οπότε θέλειν προσοχή με τα νερά.

Έχε υπόψη ότι όλα αυτά και για τον χώρο που έχεις, θα στοιχίσουν μισό νεφρό... Επίσης επειδή για να το βάλεις μπροστά θα πρέπει να αδειάσεις το εργαστήρι, είναι μια καλή ευκαιρία να το συνδυάσεις με σοβάτισμα τοίχων/ταβανιού. Κάνε την έρευνά σου, δες διαθέσιμο χρόνο και χρήμα, και ανάλογα αποφασίζεις.

Απάντηση: Re: Οικιακό εργαστήριο

Πολλά μπράβο!!!

Πολυ ωραιο φιλε μπραβο σου... Και εγω πρεοει να σημαζεψω των χωρο που εχω στο σπιτι καθως εχω σκοπο να ασχοληθώ ερασιτέχνηκα με ξυλουργικες κατασκευες...

Γιαννη, χιλια μπραβο!
Ωραιες δουλειες και ωραια παρουσιαση.
Ειναι απολαυση να φτιαχνεις το εργαστηριο. Κατι ψιλα εχω εγω, μονο, και αλλα τοσα στο χωριο, και παλι το χαρηκα.
Τετοια "ολικη επαναφορα" χαιρεσαι να τη βλεπεις, και, φανταζομαι, πολυ περισσοτερο χαιρεσαι να την εκτελεις.
Καλη συνεχεια.

Πολυ νοικοκυρεμενη δουλεια Γιαννη..!!!
Έχει βάσεις να γίνει κατι πολύ καλό...!!!!

Μπραβο Γιαννη, γεια στα χερια σου, πολυ και καλη δουλεια κανεις, με μπολικο μερακι! Ο χωρος ειναι μεγαλος, ανετος και θα γινει ενα θαυμασιο man cave!

Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Έχει δουλίτσα ακόμα και προσπαθώ να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα (που τα βάζει η ιδιοκτήτρια τα περισσότερα) και πολύ προσωπική δουλειά εν είδη "ενοικίου" για την χρήση του χώρου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Οικιακό εργαστήριο

Γιαννη το εχεις παει πολυ καλα, πραγματικη μεταμορφωση :SFGSFGSF:
μου αρεσουν οι ξυλινες βασεις για τα εργαλεια, κλειδια, κατσαβιδια κλπ. Παρεμπιπτοντως το status ειναι πολυ καλο, και αντοχης.
στο πατωμα μη βαλεις πλαστικο δαπεδο, γιατι θα ειναι δυσχρηστο, θα φαινονται ακομα και οι σκονες, θα καει απο τροχους και οξυγονα ...

Γιάννη η μέρα με τη νύχτα το πριν και το μετά!
Μπράβο σου.
Να το αποφύγεις το πλαστικό γτ θα σου σπάσει τα νεύρα και δεν ειναι και φτηνό.

Γιάννη πόσα τετραγωνικά έχεις πάτωμα...;
Βρες κάποιο 2 συστατικών και περάσε το.. θα το κάνεις μια φορά και θα σκουπιζεται/σφουγγαριζεται ευκολα...
Βγαίνει πιο ακριβά αλλά είναι καλύτερο από όλες τις απόψεις...

Πολύ καλή δουλειά ρε φίλε. Ο χώρος σου είναι μεγάλος, ο μακρύς πάγκος αρχοντικός, γενικά έχεις δυνατότητες για τα πάντα εκεί μέσα...

Είχα το ίδιο θέμα με το δάπεδο (θα βρεις κάποια ποστ που έβαλα εδώ πριν 1,5 χρόνο) και δοκίμασα διάφορα. Το καλύτερο αποτέλεσμα ήταν με αυτοεπιπεδούμενο τσιμέντο (sika) και εποξικό χρώμα δύο συστατικών (από Leroy). Για λαστιχένιο δάπεδο δεν έχω άποψη.

Αν έχεις μεγάλες κλίσεις στο δάπεδο, βάλε πρώτα κανονικό τσιμέντο, μετά ημιεπιπεδούμενο και άσε το αυτοεπιπεδούμενο (που είναι και το ακριβότερο) για το τέλος. Αφού φτάσεις το πάτωμα να είναι σχετικά επίπεδο με το τσιμέντο και το ημιεπιπεδούμενο, θα σου πρότεινα να βρεις κάποιον μάστορα ή κάποιον φίλο που έχει ξαναβάλει αυτοεπιπεδούμενο, επειδή έχει την δυσκολία του σαν διαδικασία. Τέλος, για τελικό φινίρισμα πάνω από το τσιμέντο, έχω δοκιμάσει και βερνίκι πέτρας και βερνίκι πολυουρεθάνης-κανένα από τα δύο δεν μου άρεσε. Το εποξικό χρώμα κάνει επιφάνεια που χαίρεσαι να την βλέπεις και να δουλεύεις πάνω της. Έχει και μεγαλύτερη διάρκεια (από ότι λένε). Μόνο μειονέκτημα για μένα είναι ότι, όταν είναι βρεγμένο γλυστράει τρελλά, οπότε θέλειν προσοχή με τα νερά.

Έχε υπόψη ότι όλα αυτά και για τον χώρο που έχεις, θα στοιχίσουν μισό νεφρό... Επίσης επειδή για να το βάλεις μπροστά θα πρέπει να αδειάσεις το εργαστήρι, είναι μια καλή ευκαιρία να το συνδυάσεις με σοβάτισμα τοίχων/ταβανιού. Κάνε την έρευνά σου, δες διαθέσιμο χρόνο και χρήμα, και ανάλογα αποφασίζεις.

Σας ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι ότι πριν το πλαστικό δάπεδο σκεφτόμουν μόνο για κάποια ρητίνη δαπέδων, αλλά αυτές που είχα δει (πχ isomat durofloor) θέλανε πέρασμα από συνεργείο γιατί όλες αναφέραν στο τέλος χρήση τριβείου ελικόπτερο. Εμείς θέλαμε κάτι να το περάσουμε μόνοι. Ψάχνοντας κι άλλο μετά την προτροπή σας βλέπω πχ αυτήν που δεν χρειάζεται πέρασμα με κάτι τέτοιο.

Τα τετραγωνικά δεν τα έχω μπροστά μου αυτή τη στιγμή, αλλά νομίζω πως είμαι γύρω στα 25, για το κομμάτι που θέλω να περαστεί. Οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις δεκτές!

Τα τετραγωνικά σου δεν είναι πολλά....
Οπότε γέμισε το με τσιμεντοκονια όπου υπάρχουν κενά η για να το φέρεις αλφαδια και περάσε το κατευθιαν εποξιδικη βαφή...
Να γίνει τέλειος εξομάλυνση σε χώρο εργαστήριο το θεωρώ υπερβολή αλλά άμα θες να γίνει όσο πιο καλό γίνεται βάλε και αυτοεπιπεδουμενα που λέει και ο Δημήτρης...

Re: Απάντηση: Οικιακό εργαστήριο

Να γίνει τέλειος εξομάλυνση σε χώρο εργαστήριο το θεωρώ υπερβολή

Εγώ θεωρώ μεγάλο συν να έχεις επίπεδο δάπεδο. Μετακινείς άνετα πάγκους χωρίς να σου βγαίνουν με το 'να πόδι στον αέρα, και το χρησιμοποιείς για γωνιάσματα κλπ σε μεγάλες κατασκευές που δεν χωράνε στον πάγκο.
Τώρα, για σπίτι που είσαι στο ενοίκιο, πρέπει να είναι πολύ μερακλής ο ιδιοκτήτης για να πληρώσει τέτοιες πολυτέλειες για το υπόγειο...

Δημήτρη μόνο και μόνο από θέμα ομορφιάς αξίζει με το παραπάνω να το φτιάξεις λείο...Δεν λέω.. και ενδεχομενος πρακτικά να επωφελησε και σε άλλα θεματα...απλα οπως ειπες κανεις δεν πληρώνει για τέτοια..
Φαντάζομαι ο Γιάννης ψαχνει περισσότερο το πρακτικό του θέματος στο να καθαριζει με το λιγότερο δυνατο κόστος...

Ακριβώς. Η εξομάλυνση και το αλφάδιασμα θα γίνει με το ημιεπιπεδούμενο. Εγώ θέλω μετά κάτι να βάλω από πάνω πρώτον να μην βγαίνουν οι σκόνες από το τσιμέντο, δεύτερον να καθαρίζεται εύκολα, τρίτον να μην γλιστράει, τέταρτον να τσουλάνε άνετα τα τροχήλατα μου, ε και αν μπορεί να αντέχει κι ένα σφυρί ή ένα κατσαβίδι που θα πέσει από το χέρι, θα είναι ευχής έργο!

Κι επειδή το ύψος είναι ήδη μικρό (κοντά στα 2 μέτρα) δεν ήθελα να μπω σε διαδικασία να μπει χοντρή πλάκα πεζοδρομίου πχ γιατί θα κοντύνει πολύ.

Για το ενοίκιο που λέει ο Δημήτρης, μπορεί να είναι σπιτονοικοκυρά μου η γυναίκα, αλλά το εργαστήρι βρίσκεται στο δικό της σπίτι (3 λεπτά με το αμάξι από το δικό μου), οπότε σε αυτήν μένουν όλα. Εγώ έχω τα δικά μου εργαλεία σε τροχήλατους πάγκους.