Οικιακό εργαστήριο

Τα νοικοκυρεψες μια χαρα Νικο!

Υπαρχει ενα θεμα με τα ρεταλια και την αποθηκευση τους καθως δεν μπορεις να τα πεταξεις γιατι δεν ξερεις ποτε τι ρεταλι θα σου χρειαστει.

• Like
Reactions: nikfor
Μπράβο Νίκο...
Νοικοκυρεμένα πράγματα νοικοκυρεμένες δουλειές...!!!
Έτικετες να βάλεις οπωσδήποτε...!!!

• Like
Σας ευχαριστώ :)

Ομως, εκτος από τα ρετάλια, το άλλο που δεν πήγαινε άλλο ήταν η κατάσταση με τους φορτιστές! Ήρθε προχθές και η γκουμούτσα της Makita (καλά, πιο μεγάλο δεν μπορούσαν τα το κάνουν; :p ) και έδεσε το γλυκό.

1002.jpg

Μόνο οι φορτιστές έπιαναν το ένα τέταρτο του πάγκου. :confused:

Οπότε, είπα να εκμεταλλευτώ το μοναδικό μέρος που ήταν άδειο, την επιφάνεια πάνω από το καλοριφέρ. :LOL:
Έφτιαξα ένα ραφάκι και το στήριξα, αφήνοντας αρκετό χώρο από κάτω για να κυκλοφορεί ο αέρας.
Έτσι και αλλιώς, δεν βλέπω να ανάβει και πολύ φέτος το καλοριφέρ, αλλά και να ανάβει, δεν νομίζω να περάσει και τόση ζέστη τα δυο εκατοστά της μελαμίνης που να τους ενοχλήσει.

1001.jpg

Κάπως καλύτερα και κυρίως, άδειασε και ο πάγκος εργασίας από όλα αυτά! :)

Ωραια μπηκαν εκει οι φορτιστες!
Υπαρχει oμως χωρος για δευτερο ραφι πανω απο το υπαρχον? Αργα η γρηγορα, ως δια μαγειας, θα παρουσιαστουν και αλλοι φορτιστες :)

• Haha
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
Ωραια μπηκαν εκει οι φορτιστες!
Υπαρχει oμως χωρος για δευτερο ραφι πανω απο το υπαρχον? Αργα η γρηγορα, ως δια μαγειας, θα παρουσιαστουν και αλλοι φορτιστες :)

xaxaxa, πόσο δίκιο έχεις! 😅

Και δεν χώραγε ο μικρούλης φορτιστής του B&D, το μικρό πακάκι για της μαϊμού Makita, οπως και αυτό του Spot Welder, αυτά από τα κολλητήρια μπαταρίας και εγώ δεν ξέρω τι άλλο που τα έχω σε συρτάρια.

Ναι έχει χώρο από πάνω ευτυχώς. Και για δεύτερο και για ... τρίτο ράφι :LOL:

Ωραίος Νικό...!!!
Όμορφο πράγμα να ειναι σε σειρά και τακτοποιημένα ολα τα καλούδια σου,στην παρούσα φορτιστες,μεσα στο εργαστήρι σου...

• Like
Να τους βάλω (πράγματι για τους τρεις 18v θα βόλευε πολύ), αλλά πως θα τους στηρίξω κάθετα; :unsure:
Λογικά πίσω θα έχουν υποδοχές. Βάζεις μια πλάτη στο ραφάκι, βιδώνεις βίδες με κωνικό κεφάλι και "κουμπώνεις" συρταρωτά τον φορτιστή στα κεφάλια από τις βίδες.

Μέχρι πόσους φορτιστές θεωρείται μια μέση κατάσταση; Σκεφτόμουν ότι λογικά έναν 12βολτο και έναν 20βολτο από μια μάρκα που έχεις σαν πρώτη επιλογή συν κανένα ακόμα από καμιά άλλη μάρκα.

Και όμως Δημήτρη, δεν έχουν κάποια υποδοχή από πίσω για να τους "κρεμάσεις" με τη βίδα που λες. Για αυτό ρώτησα.

Μπλέξιμο πάντως οι φορτιστές. Φαντάζομαι πως όπως και εγώ, έτσι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται με ένα σωρό φορτιστές από διαφορετικές εταιρίες αφού "έχτισαν" το εργαστήριο αγοράζοντας ευκαιριακά τα εργαλεία τους και όχι αφοσιωμένοι σε μια μόνο εταιρία. Οπότε, σκέψου, έχω Bosch, Makita και B&D, αλλά και Parkside 18 και 12 volt! Και κάτι μικρά της Bosch με άλλους φυσικά φορτιστές!

Αν ξεκίναγα σήμερα, θα έκανα αυτό που λες. Θα διάλεγα μια εταιρεία και θα είχα 18 και 12v εργαλεία και τίποτα άλλο.

Αν ξεκίναγα σήμερα, θα έκανα αυτό που λες. Θα διάλεγα μια εταιρεία και θα είχα 18 και 12v εργαλεία και τίποτα άλλο.

Καλα τα λες, και εγω με το ιδιο σκεπτικο πρωτοξεκινησα αλλα κατεληξα να εχω ενα παγκο 50χ110εκ. αποκλειστικα αφιερωμενο σε καμμια 15αρια φορτιστες.. 😳

• Haha
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
Ο 12βολτος parkside πάντως έχει υποδοχές. Για τις διαφορετικές μπαταρίες/φορτιστές εξαρτάται και από το πόσο εύκολα μπορείς να τα διαχειρίζεσαι όλα αυτά. Εγώ πχ δεν το 'χω.

Να τους βάλω (πράγματι για τους τρεις 18v θα βόλευε πολύ), αλλά πως θα τους στηρίξω κάθετα; :unsure:
Το ίδιο σκεπτικό έχω και εγώ.
Έχω δει σε βίντεο να βάζουν βίδες αν εχουν υποδοχή, καβιλιες τις οποίες μπήγουν από κάτω μέσα στις τρύπες από τις βίδες του φορτιστή , η ακομα καλυτερα μπορείς να τις στηρίξεις με " ΠΑΚΟΤΙΝΙΑ " ???? 😀😀😀

Eπειδη εχω δοκιμασει ολους τους δυνατους τροπους (και περισσοτερους..) για στηριξη φορτιστων, ο πιο βολικος τροπος ειναι ο ιεραποστολικος, ξαπλωτοι σε επιπεδη επιφανεια.⚡

• Haha
Reactions: Amilo and nikfor
Οντως οι πολλοι φορτιστες/μπαταριες ειναι θεμα...αλλα εαν εχεις καθορισει χρηση δεν ειναι πρόβλημα...
Μάλιστα έχω 6 τον αριθμό...

Εγώ πάντως που τους έχω κάνει με κλίση 25 μοιρών και για να μην τσουλανε έχω βάλει ένα φιλέτο μπροστα δεν έχω θέμα...

Σου βάζω φωτο πιο πολύ σαν ιδεα/σκέψη γιατί εσύ έχεις πολύ φαντασία στις κατασκευές...

20221029_080523.jpg

20221029_080547.jpg

Βέβαια παίζει ρόλο και τι χώρο έχεις να διαθέσεις...

Παιδιά καλημέρα. Έχει αρχίσει και με απασχολεί σοβαρά το θέμα της σκόνης στο εργαστήρι και μάλλον καθυστερημένα.
Από ότι διαβάζω, την μεγάλη ζημιά στο αναπνευστικό την κάνει η πολύ ψιλή σκόνη που αιωρείται. Λοιπόν, καθάρισα πριν από ένα μήνα κάτι ράφια και πάλι τα βλέπω χτες να έχουν πιάσει μπόλικη "πούδρα". Το υπόλοιπο εργαστήρι που έχω καιρό να το καθαρίσω είναι γεμάτο και ότι μετακινείται αφήνει ένα σύννεφο σκόνης. Επειδή δουλεύω κυρίως με ξύλο (όχι μελαμίνες, σίδερα, μπογιές) δεν ξέρω πως την είχα δει ότι δεν πειράζουν και τόσο οι μυρωδιές (στην ουσία η ξυλόσκονη που αιωρείται) - την μάσκα την βάζω περιστασιακά, όταν έχω να κάνω πολλές κοπές. Η κλασσική ατάκα όποιου μπαίνει στο εργαστήρι όταν δουλεύω είναι "βρωμάει εδωμέσα"...

Ήθελα μια γνώμη για το πως να προχωρήσω και καμιά ιδέα που έχετε εφαρμόσει. Σκέφτομαι να κάνω τα παρακάτω:
-να βάλω διπλή αναρρόφηση στο παγκοπρίονο (να χρησιμοποιώ ταυτόχρονα την εξαγωγή και της βάσης και του riving knife) που είναι το εργαλείο που χρησιμοποιώ περισσότερο και βγάζει και την πιο πολύ σκόνη. Το ίδιο και με το ρούτερ (ταυτόχρονα την εξαγωγή του φράκτη και αυτήν που είναι στο σώμα του ρούτερ) που είναι το δεύτερο σε χρήση εργαλείο. Από τα υπόλοιπα "βρώμικα" εργαλεία το τριβείο το δουλεύω πάντα συνδεμένο με την σκούπα και πάλι κάτι θα φύγει από σκόνη - τα άλλα εργαλεία δουλεύουν όχι συχνά και από λίγο κάθε φορά.
- να βάλω έναν καθαριστή/απιονιστή, κάτι που να μαζεύει την σκόνη από τον αέρα. Δεν έχω ιδέα τι μέγεθος θα χρειαστώ -βλέπω έχει το λιντλ ένα με 40 ευρώ αλλά μπορώ να δώσω αρκετά παραπάνω αν αυτός είναι μικρός για τον χώρο ή ανεπαρκής για εργαστήρια.

Το εργαστήρι είναι γύρω στα 25τ.μ. και είναι στο βάθος του υπόγειου γκαράζ, χωρίς εξωτερικά παράθυρα (μια πόρτα και ένα παράθυρο που βλέπουν μέσα στο γκαράζ). Επειδή είναι πολυκατοικία υπάρχει δυσκολία να γίνονται δουλειές σε εξωτερικό χώρο λόγω θορύβου. Θα μπορούσε και να μπει κάποιος εξαερισμός με σωλήνα που θα καταλήγει έξω αλλά το έχω σαν τελευταία λύση λόγω κόστους (5 μέτρα διαδρομή σωλήνα μετά τρύπημα στον τοίχο και σκάψιμο να βγει ο σωλήνας στην επιφάνεια).

Ειναι ενα θεματακι αυτο σε τετοιους χωρους και αντιμετωπιζεται μονο με καθαριστη αερος κατα τη γνωμη μου.
Θα ελεγα να δοκιμασεις με ενα (σουπερ) οικονομικο καθαριστη με φτηνα αναλωσιμα οπως αυτον που βγαζει η budget εταιρεια Esperanza (oλα τα προιοντα της που εχω δοκιμασει ειναι πολυ καλα και VFM). Αν δεις και γινεται δουλεια, που σιγουρα θα γινεται, αποφασιζεις εαν θα πας σε μεγαλυτερο μοντελο.

• Like
Reactions: dk31
Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα αυτό που θέτεις κι εγώ την ψάχνω την λύση. Να ξέρεις πως ειδικά η σκόνη της οξιάς είναι στην κατηγορία των καρκινογόνων απ' ό,τι έχω διαβάσει. Εγώ προσωπικά την μάσκα σπάνια την βγάζω πια. Το παγκοπρίονο και το φαλτσοπρίονο είναι όντως υπεύθυνα για το μεγαλύτερο ποσοστό αιωρούμενης σκόνης, ωστόσο και η σκούπα που χρησιμοποιείς, αν δεν έχει κάποιο hepa φίλτρο στην έξοδό της. Στο εξωτερικό βλέπω ότι, πέρα από τις συσκευές του εμπορίου που χρησιμοποιούν, φτιάχνουν και ανάλογες ιδιοκατασκευές όπως αυτή. Κάτι ανάλογο ίσως κάνω κι εγώ. Το καλύτερο πάντως είναι το μάζεμα στην πηγή του μεγαλύτερου ποσοστού.

• Like
Reactions: dk31
Ειναι ενα θεματακι αυτο σε τετοιους χωρους και αντιμετωπιζεται μονο με καθαριστη αερος κατα τη γνωμη μου.
Θα ελεγα να δοκιμασεις με ενα (σουπερ) οικονομικο καθαριστη με φτηνα αναλωσιμα οπως αυτον που βγαζει η budget εταιρεια Esperanza (oλα τα προιοντα της που εχω δοκιμασει ειναι πολυ καλα και VFM). Αν δεις και γινεται δουλεια, που σιγουρα θα γινεται, αποφασιζεις εαν θα πας σε μεγαλυτερο μοντελο.

Καλημερα αυτο τι θορυβο κανει; λεει ?-45 db ειμαι ανεκτο για σπιτι ;;

Nαι, αυτο το επιπεδο θορυβου ειναι ανεκτο.

%25CE%25B5%25CE%25BF%25CC%2581%25CE%25B4%25CE%25BF%25CF%2582%2B%25CE%25B8%25CE%25BF%25CF%2581%25CF%2585%25CC%2581%25CE%25B2%25CE%25BF%25CF%2585%2B%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B9%2B%25CE%25B5%25CC%2581%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25B7.gif