Οικιακός φωτισμός Led

Re: οικιακος φωτισμος led

Ενδιαφερον συγκριτικο πινακακι που ισως εξηγει την ελλειψη ζητησης ισχυρων (ακριβων) led lamps vs φθοριου.
Θα παρατηρησετε οτι η διαρκεια ζωης των led lamps υπολογιζεται στην λαμπα σαν συνολο και οχι στο led.

20110605_094628_ssjm0605lighting91.jpg

Re: Απάντηση: οικιακος φωτισμος led

Εγώ ξέρω ότι έχουμε φτάσει αισίως στο 2014 και ακόμα περιμένουμε να βγουν επώνυμες ισχυρές led λάμπες.

Να σας πω και εγώ ότι μετά από αρκετές δοκμές (IKEA,Lidl,Κινέζικες,επώνυμες κλπ) κατέληξα στην OSRAM LED 7.5 W GU10 390lm. Μου έδωσε πραγματικό ισοδύναμο φωτισμού των 50Watt αλογόνου.

με 390lm, συγνώμη αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

Οπως ανέφερα, έκανα μεγάλη έρευνα για να μπορέσω να έχω ένα καλό αποτέλεσμα στον φωτισμό. Από την άλλη, έπρεπε να αλλάξω τα πρώτα 20 spot στο σπίτι γιατί είχα φτάσει στο απροχώρητο. Ετσι, η πρώτη αλλαγή έγινε στα spot της κουζίνας (7 σποτ). Ο φωτισμός ως προς την φωτεινότητα είναι ο ίδιος, δηλαδή Αλογόνου/50Watt/12V = Led/7.5W/220V. Προχώρησα και στα υπόλοιπα 14 .. και μέχρι τώρα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.

Εγώ ξέρω ότι έχουμε φτάσει αισίως στο 2014 και ακόμα περιμένουμε να βγουν επώνυμες ισχυρές led λάμπες.

Πιστευω οτι το πραγματικο προβλημα ειναι η επαγωγη θερμοτητας. Δεν εχουμε και καμμια υπολογισιμη μαζα μεταλλου στις λαμπες.
Και δεν ειναι τυχαιο η διαφορα στις ψυκτρες των κινεζικων και των επωνυμων λαμπων και η ταση των πρωτων να καιγονται.

Υποθεση μου ειναι οτι εουμε φτασεισ το οριο ισχυος(ηλεκτρικης) των βιδωτων κτλ λαμπων Λεντ. Οτι βελτιωση μπορουμε να εχουμε ειναι απο την εξελιξη των ιδιων των Λεντ και ειδικα της σχεσης λουμεν ανα βαττ.....αλλα αυτη ουσιωδως εχει να αλλαξει εδω και τρια χρονια.
μαλλον φτασαμε σε κατωφλι ειδκα αν σκεφτουμε οτι το 2007-2011 ειχαμε βελτιωση της σχςσης αυτης καθε τρεις μηνες

Θεωρητικά πάντως θα πρέπει οι λαμπτήρες να δίνουν πιστοποίηση κατά enec ή vde, ή τουλάχιστον να έχουν περάσει κάποιες προδιαγραφές για την κλάση φωτοβιολογικής ασφάλειας (πόσο γκαβώνουν σε άμεση επαφή και τι ακτινοβολία UV βγάζουν) και να πιστοποιούν ποσοστό φωτισμού σε σχέση με τα αρχικά lum μετά από συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας σε συγκεκριμένο ποσοστό σφάλματος ανά τύπο... Όοοονειραααα πουλιά μου ταξιδιάαααρικαααα. Και ναι, τα lumen πρέπει να κοιτάζει κανείς καθώς και τη θερμοκρασία φωτός. Γενικά κυκλοφορεί τρελλή παπάντζα εκεί έξω ακόμα και από επώνυμες μάρκες. Και τι να τους πεις... Η τεχνολογία καλπάζει τόσο γρήγορα που δεν αξίζει για τις εταιρίες με τους ρυθμούς που κινείται η αγορά να μπαίνουν σε διαδικασίες πιστοποιήσεων αφού σε ένα χρόνο το "πιστοποιημένο προιόν" θα είναι τρια ledchip πίσω σε τεχνολογία και εντωμεταξύ θα έχει πληρώσει η εταιρία πανάκριβα τις πιστοποιήσεις...

Πως και δεν έβαλες ξανά 12V να μην κάθεσαι να ξηλώνεις μετασχηματιστές;

warm ή cool ;

Warm φυσικά. Τα συγκεκριμένα Σποτ δεν βγαίνουν 12V. Ασε που τώρα δεν βουίζουν και οι μετασχηματιστές .. αλλά το ποιο σημαντικό είναι το ότι δεν βγάζουν την θερμότητα που έβγαζαν τα αλογόνου ..

Έβαλα κάτω απο τα ντουλάπια της κουζίνας 3 "led panel" τα οποία απο ότι είδα είναι η κατασκευή αλουμινίου με μία ledοταινία μέσα να κάνει ένα κύκλο!
Είναι σαν αυτά
http://www.amazon.co.uk/THG-Recesse...s_light_5?ie=UTF8&refRID=0XDGK9JAPX1NX384A3WD

με 6 ευρώ το ένα απο κατάστημα λιανικής τοπικό.

Το πρόβλημά μου!
Μαζί με τα 3 σποτς θα έχω και μία ledοταινία περίπου 2 μέτρα κάτω απο ένα άλλο σημείο στην κουζίνα πάλι και θέλω να ανοίγουν όλα μαζί.

Σε αυτά τα led panels ο μετασχηματιστής βγάζει λέει απο 3-12volts και 300mAh.
Σύνδεσα ένα σποτάκι και μέτρησα 9βολτ ότι τραβούσε.
Επίσης, απο τα σποτς και τη ledοταινία μέχρι το/τους μετασχηματιστές υπάρχει και 1-2 μέτρα καλώδιο χοντρό θα το έλεγα.

Ο ηλεκτρολόγος δεν είναι σίγουρος ποιός είναι ο ιδανικότερος τρόπος σύνδεσης.
Τί προτείνετε?

Code:
ενος ρευμα στα σποτακια κια στην ταινια απο τον μπλε μεταχηματιση?

τι να σου πω....δεν το εχει ξανασκεφτει κανεις..πολλα μπορουν να πανε ασχημα....πχ μια απο τις δυο καταναλωσεις θα επιβαλει την ταση και θα καψει την αλλη.

επισης δεν καταλαβαινω το εξης...πως στο διαολο παιρνει κανεις 1080 λουμεν με 3βαττ ισχυ? ενα απο τα καλυτερα λεντ θελει 9 βαττ για τα ιδια λουμεν...

το κριτήριο επιλογής ήταν καθαρά η φωτεινότητα (ασχέτου watt), ομορφιάς και όγκου (περιορισμένος χώρος)
Το ένα σποτ το φύτεψα σε ράφι με μονό πάτο. Με ρούτερ το έφαγα όσο χρειαζόταν για να μπεί.

Οπότε!
Αγοράζω ότι μετασχηματιστή πρέπει. Δεν είμαι αναγκασμένος να βάλω αυτά που είχε μαζί.
Μπορώ να κάνω δουλειά με ένα μετασχηματιστή ή χρειάζομαι περισσότερους?
Επίσης, λόγω μακράς καλωδίωσης, οι μετασχηματιστές που είχαν αρκούν πλέον?

Έχω τη δυνατότητα απο το διακόπτη τοίχου να κόβω τα 220 απο 1-2-3 μετασχηματιστές ξεχωριστά.
Η βέλτιστη λύση όμως ποιά νομίζετε ότι είναι?

το κριτήριο επιλογής ήταν καθαρά η φωτεινότητα (ασχέτου watt), ομορφιάς και όγκου (περιορισμένος χώρος)

μ αυτο σου λεω...οτι με τα μαθηματικα αυτη την φωτεινοτητα δεν βγαινει...
το συνανταμε συχνα σοτυς φακους, που υποσχονται τον ουρανο με τα αστρα.
τον αγοραζει ο αλλος και επριμενει 7000 λουμενσ αλλα επειδη δεν εχει δει ποτε του πριν ουτε 7000, ουτε 2000, ουτε καν 500, μενει με τα πραγαμτικα 1000 ευχαριστημενος και το εχει να το λεει στους φιλους τους

Εγώ έχω μια λεντοταινία κάτω από τον πάγκο της κουζίνας. Στον ένα χρόνο επάνω τάφτυσε ο μετασχηματιστής. Τώρα έχουν αρχίζει να τα φτύνουν τα λεντάκια. Πολλά έχουν σβύσει τελείως και τα περισσότερα έχουν χάσει ένταση. Το αστείο είναι ότι υπάρχουν δύο κομμάτια της ταινίας που παίζουν ακόμα το ίδιο δυνατά με την αρχή.
Έχω μια λεντοταινία στο δάπεδο της εισόδου. Αυτή χρησημοποιείται ελάχιστα, αλλά κι αυτή έχει κάποια καμένα λεντάκια...
Έχω ένα φωτιστικό λεντ στην είσοδο. Κάηκε ο μετασχηματιστής στο εξάμηνο. Ευτυχώς η ελληνική εταιρία μου το αντικατέστησε χωρίς γκρίνια.
Έχω 4 χωνευτά λεντ φωτιστικά στον κήπο. Στεγανά λέει ο κινέζος. Τα 3 από τα 4 πήραν νερό και κάηκαν οι μετασχηματιστές. Η εταιρία με πολλά ζόρια από το κατάστημα που τα αγόρασα -είμαι και καλός πελάτης- μου έστειλες νέους μετασχηματιστές. Προς το παρόν όλα πάνε καλά, αλλά έβαλα τον ηλεκτρολόγο να τα μονώσει εξωτερικά για καλό και για κακό.
Τα μόνα επώνυμα είναι κάποια φωτιστικά με φωτοκύταρρο της Osram. Ανάβουν-σβύνουν συνέχεια εδώ και πάνω από 2 χρόνια, και δεν έχουν χάσει καθόλου σε ένταση. Φυσικά έκαναν 100 ευρώ το ένα, αλλά η διαφορά σην κατασκευή τελικά ισχύει.

Έχουμε δηλαδή μια επανάληψη αυτών που είδα με τις CFL. Οι πρώτες Philips από την Ολλανδία ήταν αθάνατες, και όσο πάνε βγαίνουν φτηνές και η ποιότητα χαλάει.

Προσωπικά θα αναβάλλω τη μετάβαση στα led, εκτός αν πρόκειται για επώνυμα ολοκληρωμένα φωτιστικά (όχι απλές λάμπες).

Τον περασμένο μήνα πήγα στον προμηθευτή μου και αγόρασα όλες τις λέμπες πυρακτώσεως ανεστραμμένου καθρέπτη που είχε για κάποιο φωτιστικό μου. Υποθέτω ότι δεν θα βρω εύκολα τέτοιες στο μέλλον και θα κοιτάξω να στοκάρω.

μ αυτο σου λεω...οτι με τα μαθηματικα αυτη την φωτεινοτητα δεν βγαινει...
το συνανταμε συχνα σοτυς φακους, που υποσχονται τον ουρανο με τα αστρα.
τον αγοραζει ο αλλος και επριμενει 7000 λουμενσ αλλα επειδη δεν εχει δει ποτε του πριν ουτε 7000, ουτε 2000, ουτε καν 500, μενει με τα πραγαμτικα 1000 ευχαριστημενος και το εχει να το λεει στους φιλους τους

Εμ εγώ όμως τα έχω πάρει. Τα έχω δοκιμάσει και μου αρέσουν όπως φωτίζουν!
Πώς θα τα συνδέσω ρωτάω!

Για τους λατρεις των παραδοσιακων λαμπτηρων, τουλαχιστον στο σχημα.
Λαμπιτσα στρογγυλη με λεντακια αντι συρματος!

1721901-2-thumb.jpg

Ψυχρο φως http://www.fasttech.com/products/1/10008114/1721901-e27-4w-4-5630-400-lumens-6500k-neutral-white-led
Ζεστο φως http://www.fasttech.com/products/2201/10008114/1721902

Εχουν μπλεξει την θερμοκρασια στα παραπανω λινκς, εχουν την ιδια -6500κ- και στις δυο λαμπες, αλλα φαινεται στην εικονιτσα με το χρωμα ποια ειναι ποια και επισης στην ονομασια 'warm white' για ζεστο.

Πολυ ενδιαφερον αρθρο!!
Δεν ηξερα οτι υπαρχει στα σκαρια και αλλη τεχνολογια φωτισμου που φαινεται πολλα υποσχομενη καλυπτοντας τα κενα ολων των υπολοιπων!!
Oι πρωτες λαμπες βγαινουν απο το καλοκαιρι και φαινονται αρκετα φτηνοτερες απο τις λεντ.

Αcandescent lighting, απο μια νεα εταιρεια την Finally!! http://finallybulbs.com/

FNL-A19-60-W27-120-ND-S-4.jpg

Συγκριτικο πινακακι: http://finallybulbs.com/compare/

Απάντηση: οικιακος φωτισμος led

Τρομερό design τα Finally.....Τώρα συγνώμη, σας αρέσει να γεμίσετε το σαλονι σας με αυτούς τους γλόμπους; back to 70's δηλαδή;

ούτε στο μπάνιο δεν τα βάζω αυτά.....

Το μόνο που ζηλεύω είναι τα lumens (αν είναι αληθινά) .