Re: οικογενειακός γιατρός: καταφέρατε κάτι μέχρι στιγμής?
Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού υπάρχει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη εδώ και χρόνια. Η χρησιμότητά του είναι ότι έχεις έναν γιατρό που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να έχει μια γενικότερη γνώση από όλες τις βασικές ιδιότητες της ιατρικής και ο οποίος θα ξέρει τους 2000 ('η δεν ξέρω εγώ πόσοι θα του αντιστοιχούν) πολίτες "απ' έξω και ανακατωτά" που λέμε. Θα τηρεί ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (αντί για την χαρτούρα του παρελθόντος) στον οποίο θα καταγράφει την εξέλιξη της υγείας του κάθε πολίτη που έχει υπό την εποπτεία του. Αυτός ο φάκελος υγείας θα είναι οποιαδήποτε στιγμή προσβάσιμος από τον ίδιο τον πολίτη (με τους κωδικούς που του δίνει ο οικογενειακός γιατρός μετά την εγγραφή του) αλλά επίσης θα είναι προσβάσιμος και από εμένα π.χ που δουλεύω σαν γιατρός στο Ε.Σ.Υ έτσι ώστε αν κάποιος ασθενής χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, ο νοσοκομειακός γιατρός να έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από το ιστορικό του ασθενούς και ταυτόχρονα θα συμπληρώνει στον φάκελο του ασθενούς όλες τις λεπτομέρειες της νοσηλείας του οι οποίες θα είναι κατόπιν προσβάσιμες από τον οικογενειακό γιατρό.
Όταν λοιπόν κάποιος έχει οποιοδήποτε πρόβλημα/σύμπτωμα θα απευθύνεται στον γιατρό του, που θα ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο το ιστορικό του, τι φάρμακα πέρνει, θα έχει μια συνεχή εικόνα τους ασθενούς, θα τον έχει εξετάσει κλινικά αρκετές φορές και ως εκ τούτου θα μπορεί γρήγορα να δει ποια είναι περίπου η αιτία των συμπτωμάτων του. Θα είναι αρμόδιος να ξεκινήσει και την θεραπεία, εφ' όσον δεν χρειάζεται π.χ κάποια εξειδικευμένη εξέταση ή νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία από την αθρόα προσέλευση ασθενών που ΔΕΝ χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία, απλά προσέρχονται στα επείγοντα γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε και φυσικά ταλαιπωρούνται με την πολύωρη αναμονή. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση να λειτουργήσει το σύστημα είναι η αριθμητική και επιστημονική επάρκεια των γενικών οικογενειακών γιατρών όπως επίσης και ένα σύστημα ελέγχου του κόστους/αποτελέσματος. Παράδειγμα, δεν μπορεί ένας οικογενειακός γιατρός να "ξεφεύγει" από τα διεθνή standards αναφορικά με το κόστος διάγνωσης (ανεπίτρεπτο π,χ να στέλνει για αξονική τομογραφία κάθε ασθενή που πονάει στην κοιλιά ή έχει ζαλάδα). Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αμοιβή των οικογενειακών γιατρών οι οποίοι φυσικά θα είναι κομμάτι του ΕΣΥ. Δεν ξέρω τι προβλέπεται αλλά φαντάζομαι θα είναι ανάλογη με την αμοιβή των γενικών γιατρών που εργάζονται στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία απανταχού της Ελλάδας και οι οποίοι φυσικά έχουν προσληφθεί εκεί για να έχουν τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού..πρωτοβάθμια περίθαλψη δηλαδή. Αυτός είναι ο ρόλος των κέντρων υγείας, άσε που τώρα βγαίνουν και διαμαρτύρονται και δεν θέλουν να εισαχθούν στο σύστημα των οικογενειακών γιατρών.
Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα αλαλούμ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο καθένας πολίτης επιλέγει αυτός την ειδικότητα του γιατρού που θα πάει (εντάξει στην αυτοδιάγνωση μέσω internet σκίζουμε στην Ελλάδα-ειδικοί όπως σε πολλά άλλα θέματα). Συνήθως γίνεται ένα μπαλάκι από ειδικότητα σε ειδικότητα (με το αζημίωτο φυσικά), υπόκειται σε ένα σωρό άχρηστες και υπερβολικές διαγνωστικές εξετάσεις (πάλι με το αζημίωτο) και πιθανά στο τέλος να πάρει μια αχρείαστη φαρμακευτική αγωγή και ίσως να μην βρει και λύση στο πρόβλημά του.
Τέλος πάντων, είναι μια προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται σοβαρότητα από το μέρος του ιατρικού κόσμου και υποστήριξη από την κεντρική εξουσία για να λυθούν θέματα λειτουργικότητας και επάνδρωσης όπως και ανοχή/υπομονή από τους πολίτες.....