Οικογενειακός γιατρός: καταφέρατε κάτι μέχρι στιγμής?

Re: Απάντηση: Re: οικογενειακός γιατρός: καταφέρατε κάτι μέχρι στιγμής?

Ακριβώς! Η μάνα μου διάλεξε να παραμείνει με την γιατρό που ξέρει κάποια χρόνια, και είναι 300 μέτρα (κι όχι στην άλλη άκρη της πόλης, όπου το όποιο "κέρδος" από την δωρεάν επίσκεψη θα σπαταληθεί στα έξοδα μετακίνησης), κι ας δίνει το 10ικο...

σε νοσοκομείο πως θα μπει? (εκτός εκτάκτου)

Απάντηση: οικογενειακός γιατρός: καταφέρατε κάτι μέχρι στιγμής?

Τι εννοείς, πώς θα μπει; (για εξετάσεις; ακόμα κι αυτές ιδιωτικά τις κάνει, προτιμά να πληρώνει αντί να ταλαιπωρείται σε νοσοκομεία, ΙΚΑ, κλπ)

Re: Απάντηση: οικογενειακός γιατρός: καταφέρατε κάτι μέχρι στιγμής?

Τι εννοείς, πώς θα μπει; (για εξετάσεις; ακόμα κι αυτές ιδιωτικά τις κάνει, προτιμά να πληρώνει αντί να ταλαιπωρείται σε νοσοκομεία, ΙΚΑ, κλπ)

....πάσο

Re: οικογενειακός γιατρός: καταφέρατε κάτι μέχρι στιγμής?

Ας ξεκινησω απο το 5

Σιγα τα συστηματα υγειας των προηγμενων κοινωνιων, ειδικα κατι ''αγγλικα '' και ''αμερικανικα '' συστηματα.Νεοφιλελευθερη μποχα ειναι αυτα τα συστηματα

1.Τον εχω ?

2.Ας βλεπει και 50.000 ο ιδιωτης,εμενα θα με εξετασει οσο χρειαστει

3.Δεν εχει περιορισμο ωρων και ασθενων ?

4.Δεν σε ξεπετανε σε κανενα 15 λεπτο οι ιδιωτες.Ουτε καν οι δημοσιοι αυτη τη στιγμη.Πηγα σε παθολογο και της ειπα απο τον πονο στο λαιμο μεχρι τις εξετασεις που χρειαζομουνα για την δουλεια .Και μου εγραψε και μικροβιολογικες , ετσι για να δουμες και καμμια χοληστερινη (ελπιζω να μην επιβαρυνα τους επενδυτες )

μην αγχώνεσαι για τους επενδυτές,
όσες περισότερες εξετάσεις που δεν χρειαζονται κάνεις, τόσα περισσότερα βγάζουν, οι επενδυτές της υγείας
(από ιατρούς, μέχρι αντιπροσώπους μηχανημάτων και αναλωσίμων)

τώρα αν μειώνεται το διαθέσιμο ποσό, για αυτούς που δεν έχουν,
δεν πειράζει,
όσο περισότερο υποφέρουν, τόσο πιο κοντά έρχεται η επανάσταση
:BDGBGDB55:

μην αγχώνεσαι για τους επενδυτές,
όσες περισότερες εξετάσεις που δεν χρειαζονται κάνεις, τόσα περισσότερα βγάζουν, οι επενδυτές της υγείας
(από ιατρούς, μέχρι αντιπροσώπους μηχανημάτων και αναλωσίμων)

τώρα αν μειώνεται το διαθέσιμο ποσό, για αυτούς που δεν έχουν,
δεν πειράζει,
όσο περισότερο υποφέρουν, τόσο πιο κοντά έρχεται η επανάσταση
:BDGBGDB55:

Δηλαδη για να καταλαβω.Επειδη εγω κανω εξετασεις , με τις εισφορες μου, μειωνεται το ποσο για τους μη εχοντες ? Με τσακωσες.Διογκωνω την δυσφορια για να γινουμε Βενεζουελα.
Μια εξεταση ουρων , ενα βημα προς την μαδουροποιηση :flipout:

Εχουμε τοσο εξειδικευμενο ιατρικο προσωπικο που το..εξαγουμε, και εδω πρεπει να χαιρομαστε με το .. gate keeping ''οπως στην προηγμενη Αγγλια''

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού υπάρχει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη εδώ και χρόνια. Η χρησιμότητά του είναι ότι έχεις έναν γιατρό που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να έχει μια γενικότερη γνώση από όλες τις βασικές ιδιότητες της ιατρικής και ο οποίος θα ξέρει τους 2000 ('η δεν ξέρω εγώ πόσοι θα του αντιστοιχούν) πολίτες "απ' έξω και ανακατωτά" που λέμε. Θα τηρεί ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (αντί για την χαρτούρα του παρελθόντος) στον οποίο θα καταγράφει την εξέλιξη της υγείας του κάθε πολίτη που έχει υπό την εποπτεία του. Αυτός ο φάκελος υγείας θα είναι οποιαδήποτε στιγμή προσβάσιμος από τον ίδιο τον πολίτη (με τους κωδικούς που του δίνει ο οικογενειακός γιατρός μετά την εγγραφή του) αλλά επίσης θα είναι προσβάσιμος και από εμένα π.χ που δουλεύω σαν γιατρός στο Ε.Σ.Υ έτσι ώστε αν κάποιος ασθενής χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, ο νοσοκομειακός γιατρός να έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από το ιστορικό του ασθενούς και ταυτόχρονα θα συμπληρώνει στον φάκελο του ασθενούς όλες τις λεπτομέρειες της νοσηλείας του οι οποίες θα είναι κατόπιν προσβάσιμες από τον οικογενειακό γιατρό.
Όταν λοιπόν κάποιος έχει οποιοδήποτε πρόβλημα/σύμπτωμα θα απευθύνεται στον γιατρό του, που θα ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο το ιστορικό του, τι φάρμακα πέρνει, θα έχει μια συνεχή εικόνα τους ασθενούς, θα τον έχει εξετάσει κλινικά αρκετές φορές και ως εκ τούτου θα μπορεί γρήγορα να δει ποια είναι περίπου η αιτία των συμπτωμάτων του. Θα είναι αρμόδιος να ξεκινήσει και την θεραπεία, εφ' όσον δεν χρειάζεται π.χ κάποια εξειδικευμένη εξέταση ή νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία από την αθρόα προσέλευση ασθενών που ΔΕΝ χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία, απλά προσέρχονται στα επείγοντα γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε και φυσικά ταλαιπωρούνται με την πολύωρη αναμονή. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση να λειτουργήσει το σύστημα είναι η αριθμητική και επιστημονική επάρκεια των γενικών οικογενειακών γιατρών όπως επίσης και ένα σύστημα ελέγχου του κόστους/αποτελέσματος. Παράδειγμα, δεν μπορεί ένας οικογενειακός γιατρός να "ξεφεύγει" από τα διεθνή standards αναφορικά με το κόστος διάγνωσης (ανεπίτρεπτο π,χ να στέλνει για αξονική τομογραφία κάθε ασθενή που πονάει στην κοιλιά ή έχει ζαλάδα). Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αμοιβή των οικογενειακών γιατρών οι οποίοι φυσικά θα είναι κομμάτι του ΕΣΥ. Δεν ξέρω τι προβλέπεται αλλά φαντάζομαι θα είναι ανάλογη με την αμοιβή των γενικών γιατρών που εργάζονται στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία απανταχού της Ελλάδας και οι οποίοι φυσικά έχουν προσληφθεί εκεί για να έχουν τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού..πρωτοβάθμια περίθαλψη δηλαδή. Αυτός είναι ο ρόλος των κέντρων υγείας, άσε που τώρα βγαίνουν και διαμαρτύρονται και δεν θέλουν να εισαχθούν στο σύστημα των οικογενειακών γιατρών.
Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα αλαλούμ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο καθένας πολίτης επιλέγει αυτός την ειδικότητα του γιατρού που θα πάει (εντάξει στην αυτοδιάγνωση μέσω internet σκίζουμε στην Ελλάδα-ειδικοί όπως σε πολλά άλλα θέματα). Συνήθως γίνεται ένα μπαλάκι από ειδικότητα σε ειδικότητα (με το αζημίωτο φυσικά), υπόκειται σε ένα σωρό άχρηστες και υπερβολικές διαγνωστικές εξετάσεις (πάλι με το αζημίωτο) και πιθανά στο τέλος να πάρει μια αχρείαστη φαρμακευτική αγωγή και ίσως να μην βρει και λύση στο πρόβλημά του.
Τέλος πάντων, είναι μια προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται σοβαρότητα από το μέρος του ιατρικού κόσμου και υποστήριξη από την κεντρική εξουσία για να λυθούν θέματα λειτουργικότητας και επάνδρωσης όπως και ανοχή/υπομονή από τους πολίτες.....

Ακριβως αυτο. Που εγω ειμαι ασχετος με το συστημα υγειας, αλλα αρκει μια απλη πληροφορηση για να κατανοησεις καποια πραγματα, αν οχι τιποτα αλλο να διακρινεις οτι στην χωρα που ζω, απο εκει που μιλουσαμε για μαυρη τρυπα που θα κατερρεε ολο το συστημα υγειας απο τις καταχρησεις τωρα εχει ισορροπηθει απο διαφορες τετοιες καινοτομιες.
Που φερουν τους καρπους τους καποια χρονια μετα οπως καθε σοβαρη μελετη.

Πολυ σημαντικα αυτα που προσθεσες ειναι ετσι οπως τα ξερω εγω εδω απο τον οικογενειακο μας γιατρο.

Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι πως ενας παθολογος ("γενικολογος" το λεμε εδω αυτος δηλαδη που κανει την πρωτη διαγνωση και φιλτραρει τον ασθενη) πως ειναι δυνατον στην Ελλαδα να μην ειναι σε λιστα.

Λογω ειδικοτητας generaliste οφειλει να ειναι στην μια αυτην λιστα. Ειναι η δουλεια του πως να το κανουμε...
Και ελευθερος ο ασθενης να διαλεξει ΟΠΟΙΟΝ θελει για οικογενικο γιατρο απο τους generalistes.

μερικα πραγματα δεν τα καταλαβαινω στην Ελλαδα.

Καποιες ειδικοτητες μονο δεν εχουν αναγκη του φιλτρου ( για πληρωμη των εξοδων) του οικογενιακου γιατρου.

Αν θυμαμαι καλα, ο παιδιατρος, ο οδοντιατρος, ο οφθαλμιατρος.

λογικα πραγματα

Καποιες ειδικοτητες μονο δεν εχουν αναγκη του φιλτρου ( για πληρωμη των εξοδων) του οικογενιακου γιατρου.

Αν θυμαμαι καλα, ο παιδιατρος, ο οδοντιατρος, ο οφθαλμιατρος.

λογικα πραγματα

εμείς είμαστε πιό προχώ
για να πας οδοντίατρο πρέπει να πας σε παθολόγο πρώτα.

εμείς είμαστε πιό προχώ
για να πας οδοντίατρο πρέπει να πας σε παθολόγο πρώτα.

Αποκλειεται...ψαξτε το καλυτερα.

Κατ´αρχάς να ευχαριστήσω τον Music matters, που είχε την καλοσύνη να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια το τι ισχύει σε άλλες χώρες.

Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, ζω στην Δανία όπου κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού είναι όπως τα περιέγραψε ο φίλος μας.

Οι θεσμοί και οι ωραίες ιδέες είναι μια χαρά.
το θέμα είναι ότι εδώ στην Ελλάδα έχουμε θέμα με την εφαρμογή τους.

Δημήτρη, σαν θεσμό τον θεωρώ σωστό, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να είναι επιτυχημένος από την 1η ημέρα ή 1ο χρόνο ή μπορεί και περισσότερο.

Τώρα για τα θέματα που αναφέρθηκαν:

Έχω το δικαίωμα να διαλέξω τον γιατρό μου και έχω το δικαίωμα να τον αλλάξω ανά πάσα στιγμή.

Ο γιατρός που έχω αυτή την στιγμή είναι εφάμιλος με ιδιωτικούς ιατρούς που είχα στο παρελθόν και μπορεί να με ξεπετάξει σε 10 ή 20 ή και 30 λεπτά (ανάλογα με υο πρόβλημα)

1
5. ασε τις προηγμενες χωρες.
εδω ειναι μπανανια. μπες να ...βρεις γιατρο σε πρωτη φαση και ελα να μου πεις τι κατάλαβες

Καμμία απολύτως αντίρηση ότι δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί σήμερα, αλλά ελπίζω (αγαθός γαρ) ότι ο αριθμός των γιατρών (και των επιλογών σου) θα αυξηθούν.´

Δεν μας λενε και το ποσοστο της ιδιωτικης ασφαλισης στις επιτυχημενες χωρες αυτου του θεσμου , ειδικα και κατι Αγγλιες , Ολλανδιες ,Γερμανιες .

Γιατι , αν οι ''μη εχοντες'' εχoυν μια βαρβατη ιδιωτικη ασφαλιση , λογικο να βλεπουν πολυ θετικα και την..προληψη και τη μειωση κοστους :)

Πιθανόν κάποιοι από σας έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
Πιό πιθανόν όμως να μην έχουν, από μια μικρή έρευνα που έκανα στον στενό μου κύκλο.
Με ολίγα λόγια, από το 2019 για να έχεις πρόσβαση στο συστημα υγείας κλπ με συνταγογράφηση και δωρεάν παροχές θα πρέπει να έχεις δηλώσει στο ΣΥΣΤΗΜΑ έναν οικογενειακό γιατρό που επιλέγεις από λίστα ηλεκτρονικά μέσω ΗΔΙΚΑ. Ό,τι κάνεις πρέπει να περνάει από την έγκριση και παραπομπή από αυτόν.
Η μέχρι τώρα εμπειρία μου στην προσπάθεια να βρω γιατρό και να προχωρήσω την διαδικασία (που αν δεν κάνω λάθος πρέπει να ολοκληρωθεί εντός Αυγούστου) είναι τουλάχιστον τραυματική...

Δεν ισχύει αυτό που γράφεις για το 2015. Η φιλοσοφία του σχεδίου αυτού, το οποίο υποτίθεται ότι θα έμπαινε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους είναι να περνούν όλοι οι δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ πρώτα από τον οικογενειακό γιατρό (παθολόγο ή γενικό γιατρό ενώ για τα παιδιά από παιδίατρο) κσι μέσω αυτού να παραπέμπονται σε γιατρό άλλης ειδικότητας ή σε Νοσοκομείο ανάλογα.
Η απροθυμία των γιατρών να δηλωθούν σε αυτ´οτο δίκτυο έγκειται στο οτι θα έχουν υπό την "επίβλεψή" τους 2500 ασθενείς με πάγια αντιμισθία γύρω στα 1800 ασχέτως αριθμού ασθενών. Επίσης υποχρεούνται να υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ αίτηση για το πότε θα πάρουν άδεια (είτε για διακοπές είτε εκπαιδευτική) και όταν λείπει κάποιος γειτονικός ομόλογός του υποχρεούνται να εξετάζουν και τους ασθενείς της περιφέρειάς του χωρίς έξτρα αμοιβή.
Γιατην ώρα το σχέδιο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αν και τα ελατήριά του είναι προφανή. Να μετακυλήσει το κόστος της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ στους δικαιούχους. Αν για πραάδειγμα εσύ έχεις ένα οφαλμοφανές μη παθολογικό πρόβλημα (π.χ. γοναλγία κατόπιν στροφικής κάκωσης ρτου γόνατος, ένα ξεκάθαρα ορθοπαιδικό θέμα). θα πρέπει να περνάς πρώτα από τον οικογενειακό γιατρό. Εκεί μπορεί να συναντήσεις μια ουρά 50 ανθρώπων στο ιατρείο που να περιμένουν να εξυπηρετηθούν οπότε λες "ας σρην ευχή, θα πάω μόνος μου και θα πληρώσω επίσκεψη σε έναν ορθοπαιδικό". Έτσι ο ΕΟΠΥΥ γλιτώνει την επίσκεψη που πρέπει να αποδώσει τον ιατρό, δωρεάν για εσένα, ενώ και εσύ θα κάνεις την δουλειά σου μια που και οι γιατροί που δεν είναι σε αυτην την σύμβαση διατηρούν, φυσικά, το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων

Δεν μας λενε και το ποσοστο της ιδιωτικης ασφαλισης στις επιτυχημενες χωρες αυτου του θεσμου , ειδικα και κατι Αγγλιες , Ολλανδιες ,Γερμανιες .

Γιατι , αν οι ''μη εχοντες'' εχoυν μια βαρβατη ιδιωτικη ασφαλιση , λογικο να βλεπουν πολυ θετικα και την..προληψη και τη μειωση κοστους :)

Πληροφοριακά στην Δανία, ελάχιστες εταιρείες σου κάνουν ίδιωτική ασφάλιση και συμπληρωματικά, εάν ο γιατρός αποφασίσει ότι πρέπει να κάνεις κάποια επέμβαση (πχ κήλης) και εάν ο χρόνος αναμονής είναι πάνω από 30 ημέρες, έχεις το δικαίωμα να πάς σε ιδιωτική κλινική και να τους στείλεις τον λογαριασμό.

Πληροφοριακά στην Δανία, ελάχιστες εταιρείες σου κάνουν ίδιωτική ασφάλιση και συμπληρωματικά, εάν ο γιατρός αποφασίσει ότι πρέπει να κάνεις κάποια επέμβαση (πχ κήλης) και εάν ο χρόνος αναμονής είναι πάνω από 30 ημέρες, έχεις το δικαίωμα να πάς σε ιδιωτική κλινική και να τους στείλεις τον λογαριασμό.

Eγω ξερω , οτι μπορει αρκετεςς χωρες να εχουν σαν κοινο σημειο τον οικογενειακο γιατρο και καποιας μορφης gatekeeping , αλλα τα συστηματα υγειας , η μαλλον τα οικονομικα συστηματα και ο κοινωνικος χαρακτηρας τους ειναι η μερα με την νυχτα.

Αρα ναι, πριν απ'ολα εξετασω πολιτικες , οικονομικες δηλαδη, προθεσεις

Δεν ισχύει αυτό που γράφεις για το 2015. Η φιλοσοφία του σχεδίου αυτού, το οποίο υποτίθεται ότι θα έμπαινε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους είναι να περνούν όλοι οι δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ πρώτα από τον οικογενειακό γιατρό (παθολόγο ή γενικό γιατρό ενώ για τα παιδιά από παιδίατρο) κσι μέσω αυτού να παραπέμπονται σε γιατρό άλλης ειδικότητας ή σε Νοσοκομείο ανάλογα.
Η απροθυμία των γιατρών να δηλωθούν σε αυτ´οτο δίκτυο έγκειται στο οτι θα έχουν υπό την "επίβλεψή" τους 2500 ασθενείς με πάγια αντιμισθία γύρω στα 1800 ασχέτως αριθμού ασθενών. Επίσης υποχρεούνται να υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ αίτηση για το πότε θα πάρουν άδεια (είτε για διακοπές είτε εκπαιδευτική) και όταν λείπει κάποιος γειτονικός ομόλογός του υποχρεούνται να εξετάζουν και τους ασθενείς της περιφέρειάς του χωρίς έξτρα αμοιβή.
Γιατην ώρα το σχέδιο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αν και τα ελατήριά του είναι προφανή. Να μετακυλήσει το κόστος της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ στους δικαιούχους. Αν για πραάδειγμα εσύ έχεις ένα οφαλμοφανές μη παθολογικό πρόβλημα (π.χ. γοναλγία κατόπιν στροφικής κάκωσης ρτου γόνατος, ένα ξεκάθαρα ορθοπαιδικό θέμα). θα πρέπει να περνάς πρώτα από τον οικογενειακό γιατρό. Εκεί μπορεί να συναντήσεις μια ουρά 50 ανθρώπων στο ιατρείο που να περιμένουν να εξυπηρετηθούν οπότε λες "ας σρην ευχή, θα πάω μόνος μου και θα πληρώσω επίσκεψη σε έναν ορθοπαιδικό". Έτσι ο ΕΟΠΥΥ γλιτώνει την επίσκεψη που πρέπει να αποδώσει τον ιατρό, δωρεάν για εσένα, ενώ και εσύ θα κάνεις την δουλειά σου μια που και οι γιατροί που δεν είναι σε αυτην την σύμβαση διατηρούν, φυσικά, το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων

Αυτο στο bold μπορεις να το διευκρινησεις ;
1800 παγειο απο το κρατος για την υπηρεσια.
Και παραλληλα η επισκεψη οσο προβλεπει η συμβαση.

Εδω ειναι 22 ευρω προς στιγμην απο τα οποια το ενα ευρω το βαζουμε απο την τσεπη μας, (τα 21 μας επιστρεφονται) προς ενισχυση του συστηματος Υγειας και προς αποφυγη των μανιακων που ενα ευρω μπορει να τους κοψει την ορεξη.

με δουλευετε μου φαινετε.
δοκιμασε κανεις να διαλεξει σημερα γιατρο να παρει μια γευση;

Εγω δεν μπορεσα να μπω καν στο site

δοκιμασε κανεις πχ απο Καλλιθεα να του βγαινει ο πιο κοντινός Αιγαλεω;

Δηλαδη για να καταλαβω.Επειδη εγω κανω εξετασεις , με τις εισφορες μου, μειωνεται το ποσο για τους μη εχοντες ? Με τσακωσες.Διογκωνω την δυσφορια για να γινουμε Βενεζουελα.
Μια εξεταση ουρων , ενα βημα προς την μαδουροποιηση :flipout:

ένα τεράστιο ποσοστό εξετάσεων, επισκέψεων , χειρουργικών και άλλων πράξεων,
γίνονται χωρίς να είναι απαραίτητες

επειδή ο προϋπολογισμός του κράτους για την υγεία, ο αριθμός των γιατρών και άλλου προσωπικού στις δημόσιες παροχές υγείας και οι υποδομές και τα μηχανήματα,
είναι δεδομένα,
καταλαβαίνεις ότι οι πράξεις που δεν είναι απαραίτητες,
κόβουν παροχές (είτε σε χρήμα, είτε σε χρόνο, ε'ιτε σε προσωπικό, είτε σε κρεβάτια), από αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη

και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται ούτε ο κόκκαλής, ούτε ο αλαφούζος, ούτε ο κυριάκος, ούτε ο αλέξης,

αλλά εγώ και εσύ,

οι επιπλέον άχρηστες εξετάσεις, γίνονται για πολλούς και δίαφορους λόγους,
κοστίζουν σε όλους μας, είναι δύσκολο να ελαττωθούν,
αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε και περήφανοι για αυτές

Eυτυχως μου εβγαλε οικογενειακο kai τον παθολογο μου.Ουτε που θελω να σκεφτω τι θα συνεβαινε αν ειμουν Αθηνα :)