Οικονομικό Home Cinema

Εδώ διαφωνώ. Μπορεί το αποτέλεσμα του δικάναλου στην μουσική να μην το φτάνεις με τον πολυκάναλο αλλά υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ του να ακούς μουσική από πολυκάναλο με δορυφόράκια και το να ακούς μουσική από πολυκάναλο με καλά μεγάλα ηχεία επάνω του. Κάποιος που έχει περιορισμένο budget μια χαρά μπορεί να τα συδυάσει και τα δυο, και ταινίες και να ακούει πολύ αξιοπρεπή μουσική από πολυκάναλο σύστημα.

Δε διαφωνώ, όμως η φράση "αξιοπρεπή μουσική" έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα.

Από την άλλη, μόδα είναι και το 4Κ. πώς θα μεταφέρεις ασύρματα την 4Κ πληροφορία? Βρε και τη 1080p την ασυμπίεστη, πως θα τη μεταφέρεις?
Αν μιλάμε για ένα σετάκι ασύρματων ηχείων στην κρεβατοκάμαρα και έλεγχο ζώνης και player μέσω ταμπλέτας, ΟΚ. Έχει κάποιο νόημα αλλά και πάλι δεν είναι feature που θα το πλήρωνα. Ούτως ή άλλως μπορώ να παίξω από το δίκτυο του σπιτιού μου με το κινητό μου και μια βάση, ή ακόμα καλύτερα με ένα σετάκι ενεργά.

Αυτο δεν ειναι multi room. Μιλαμε για πολλα διαφορετικα stream σε καθε δωματιο. Απο την ιδια ταμπλετα.

Και τα ενεργα ηχεια τα προσθετεις επισης με προενισχυτη multi room.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επισης και τα παθητικα τα καμεις multi room. Με ενισχυτη multi room.

Αλλο παραδειγμα. Spotify στην κουζινα, tidal στο υπνοδωματιο και τα hi Rez flac απο το server στο σαλονι. Ταυτοχρονα απο την ιδια ταμπλετα.

Γκρουπαρεις επισης οτι θες να παιζςι μαζι. Το βινυλιο απο το σαλονι το στελνεις υπνοδωματιο και σε αλλο δωματιο μαζι.

Γενικα κανεις οτι θελεις.

Οπως τα έξυπνα σπίτια, θα έχουμε και τα έξυπνα home cinema, ποιος ξέρεις ίσως και να συνδυάζονται κι όλας, το μέλλον προβλέπεται λαμπρό!!!!

Τελικά αφού έκαμψα τις αντιρρήσεις της γυναίκας και μη θέλοντας να ξεφύγω από το budget αγόρασα και έστησα χθες το σετ Taga 506 με τον Yamaha RX-V377, χωρίς subwoofer για αρχή. Σύνολο 530 ευρώ μαζί με καλώδια και σύστημα στήριξης για τα surround.
Οι πρώτες εντυπώσεις είναι εξαιρετικές, έβαλα το "Lord of the rings 1" και μπορώ να πω ότι το απόλαυσα όσο ποτέ άλλοτε. Δεν έχω παίξει ακόμα πολύ με ρυθμίσεις, ούτε έχω προλάβει να στήσω σωστά τα surround οπότε αναμείνατε και πιο αναλυτικό review τις προσεχείς ημέρες.
Ευχαριστώ όλους για τη βοήθειά τους!

Καλές προβολές :)
Αφού τελειώσεις με τα στησίματα ανέβασε και καμία φωτό για χάζι :)

Επιβάλλεται!!!!! Καλές ακροάσεις κι από μένα, με το υπογούφερ και τα περιφερειακά θα απογειωθείς, το σίγουρο είναι ότι θα ανέβεις στα μάτια της γυναίκας!!

Μετά από 2,5 μήνες αρμονικής συμβίωσης με το entry level σύστημά μου (Yamaha 377+ Taga Harmony Tav506 5.0) επανέρχομαι στο θέμα για να ζητήσω τη βοήθειά σας στην αγορά subwoofer. Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για τα ηχεία βλέπω πως σε απαιτητικές ταινίες υστερώ σημαντικά σε μπάσο και κινηματογραφική αίσθηση οπότε λέω να μην το καθυστερήσω άλλο. Στο διάστημα αυτό μετακόμισα σε σπίτι με μικρότερο σαλόνι (ορθογώνιο με μικρό άνοιγμα σε χωλ, διαστάσεις συνολικές 4,5m x 5,5m και χώρο ακρόασης 4.5m x 3m).
Budget 200-250 ευρώ βαριά βαριά. Απαιτήσεις για καλό όσο γίνεται μπάσο και κινηματογραφική αίσθηση, μουσική πρακτικά δεν ακούω ποτέ, μόνο ταινίες και αυτές σε μέτρια ένταση (να μην ενοχλώ τους γείτονες).
Σε μέγεθος driver νομίζω ότι οι 8'' θα είναι λίγες για το χώρο μου, 12'' θα ήθελα να αποφύγω (μου φαίνονται τεράστια και δεν ξέρω αν στα χρήματα που διαθέτω θα βρω κάτι αξιοπρεπές), οπότε μάλλον προσανατολίζομαι στις 10 ίντσες. Οι επιλογές αρκετές και η βοήθειά σας πολύτιμη:
1) Crystal Audio THX-10SUBT (240 ευρώ) https://www.skroutz.gr/s/346707/Crystal-Audio-THX-10SUBT.html
Επικρατέστερη επιλογή με αναφερόμενη linear response μέχρι τα 35Hz, πιστεύω θα με καλύψει.
2) Magnat Monitor Supreme Sub 301A (192 ευρώ τελική από ebay.de) https://www.skroutz.gr/s/336266/Magnat-Monitor-Supreme-Sub-301A.html
12'' (καλύτερα;;), καλά reviews στο Amazon, φοβάμαι λίγο το μέγεθος και την ποιότητα του μπάσου γενικότερα
3) Jamo SUB 360 (260 ευρώ) https://www.skroutz.gr/s/4513781/Jamo-SUB-360.html
Μόνο αν μου πείτε οτι είναι καλύτερο από το Crystal Audio.
4) Boston Acoustics CS Sub 10 (229 ευρώ)
Δε βρήκα πολλές κριτικές για να σχηματίσω άποψη αλλά φαίνεται ενδιαφέρον.
5) Koda GW-212 (172 ευρώ) https://www.skroutz.gr/s/341078/Koda-GW-212.html
12 ίντσες. Το πιό αμφιλεγόμενο. Απόλυτο VFM για πολλούς, μάπα ποιότητα για άλλους.
6) Yamaha NS-SW200 (240 ευρώ) https://www.skroutz.gr/s/4125325/Yamaha-NS-SW200.html
8'' που τις φοβάμαι για λίγες, κατά τα άλλα έχω καλή άποψη.

Φυσικά ακούω προτάσεις και για οποιοδήποτε άλλο, κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη και πολύτιμη για μένα.

Στο home cinema το sub και το κεντρικό ηχείο είναι που κάνουν την μεγάλη διαφορά και κακώς δεν επένδυσες εξαρχής σε αυτά εφόσον αυτός ήταν ο σκοπός σου.

Για το sub δεν έχει σημασία ο χώρος ακρόασης αλλά τα κυβικά του δωματίου, οπότε εφόσον το δωμάτιο σου είναι 4,5m x 5,5m δηλαδή πάνω από 20τμ το 8ιντσο μάλλον το αποκλείεις. Αν μάλιστα πρόκειται για ψηλοτάβανο σπίτι και με πάτωμα από σκληρά υλικά (πλακάκι, μάρμαρο, μωσαϊκό κλπ) ίσως να πρέπει να κοιτάξεις μόνο 12ιντσα. Κοίτα και από JBL μεριά για sub.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεδομένου ότι δε με ενδιαφέρουν οι υψηλές εντάσεις, δε νομίζετε ότι ένα 10άρι θα καλύψει τα 25τμ; Η αλήθεια είναι πως είμαι κυρίως μεταξύ των 2 πρώτων επιλογών μου (Crystal audio 10" και Magnat 12"). Φοβάμαι όμως το Magnat από την άποψη ότι αν πάω ντε και καλά σε 12άρι θα πάω (λόγω budget) σε χαμηλότερη ποιότητα ηχείου. Τι είναι καλύτερο για κάποιον που θέλει καλές χαμηλές (όσο γίνεται) σε λογική ένταση;
Τα JBL δυστυχώς ξεφεύγουν από το budget, τα 250 ευρώ είναι απόλυτο ταβάνι για την αγορά αυτή. Τα άλλα που πρότεινα παραπάνω πώς τα βλέπετε, έχει κανείς εμπειρία με κάποιο από αυτά;

Τονιζω οτι εχω μικρη εμπειρια απο sub. Ειχα ενα 6αρι (νομιζω) τμημα home cinema και οταν εστησα συστημα κομματι-κομματι αγορασα το magnat που βλεπεις και εσυ. Ο χωρος μου ειναι σχετικα μεγαλος και μαλλον χρειαζομαι και 2ο, αλλα αυτο δεν υπαρχει περιπτωση να γινει. Το magnat την κανει τη δουλεια του, τουλαχιστον για ταινιες. Γενικα σου λεω οτι μην περιμενεις να ακουσεις μπαμ-μπουμ συνεχεια και να τριζουν τα παντα. Αν γινεται αυτο μαλλον θα το εχεις βαλει πολυ υψηλα το volume tou sub. Να καταλαβεις οτι αρχικα οταν το εβαλα να παιζει δεν μπορουσα να καταλαβω τη διαφορα. Μετα απο 5' ομως που το εκλεισα ηταν αισθητη η απουσια του. Αν το budget σου ειναι σφιχτο, θα σου ελεγα να μην το φοβηθεις το magnat. Η ποιοτητα κατασκευης τους ειναι καλη και αρκετα στιβαρη. Για 20 ευρω σιγουρα θα προτιμουσα αυτο απο το koda.

Ενα πραγμα που ηθελα να πω σαν αρνητικο (δεν ξερω αν ισχυει και για αλλα sub αυτο) ειναι οτι εχοντας τον διακοπτη λειτουργιας στο auto, ακουγεται ενα "κλακ" οταν ανοιγει. Δεν ειναι πολυ δυνατο, αλλα αν εισαι "ψειρας" θα σε ενοχλησει. Φανταζομαι οτι αν (πριν αρχισεις να βλεπεις) το βαλεις στο on τοτε δεν θα υπαρχει θεμα.

Η φιλοσοφία του sub ως ηχείου είναι πολύ διαφορετική από τα άλλα ηχεία. Δεν έχει σημασία σε τι εντάσεις θα παίζουν τα άλλα ηχεία, το sub θα πρέπει να σου γεμίζει τον χώρο με χαμηλές συχνότητες τις οποίες τις νιώθεις χωρίς να τρίζουν τα πάντα στο δωμάτιο όπως λέει και ο φίλος avap. Αυτή την αίσθηση πρέπει να την νιώθεις είτε βλέπεις μια ταινία σε υψηλές εντάσεις είτε σε χαμηλές, και ένα subwoofer είτε είναι ικανό να σου δώσει στον χώρο σου αυτή την αίσθηση, είτε δεν είναι ικανό όσο δυνατά και να το βάλεις. Αν δεν στο δίνει και το δυναμώσεις αυτό που κάνεις είναι απλά να χαλάς την ισοστάθμιση και θα ακούς ένα βουητό, ένα ενοχλητικό μπουκάρισμα αλλά το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν θα το έχεις ποτέ με καθαρές τις χαμηλές συχνότητες γιατί το sub απλά δεν μπορεί να γεμίσει τον χώρο.

Το 10αρι πιθανώς να μπορεί να καλύψει επαρκώς τα 25τμ σου. Τι ύψος έχειι το δωμάτιο σου και τι υλικό έχεις στο πάτωμα;

Για δες και αυτό, δεν ξέρω αν στέλνει Ελλάδα: https://www.hifisound.de/en/Hifi-Co...er/Klipsch-R-12-SW-Aktiv-Subwoofer-Black.html

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικές. Το ύψος του τοίχου είναι normal, γύρω στα 2,80m. Από ότι έχω καταλάβει στα χαρακτηριστικά του subwoofer κοιτάς α) Υλικά - ποιότητα κατασκευής (το πιο δύσκολο να αξιολογήσεις), β) Μέγεθος driver, γ) Ισχύ (rms - peak) και δ) frequency range (εδώ γίνεται χαμός από "ψεύτικα" specs, ειδικά στα φτηνά subs) .
Εγώ ας πούμε που ψάχνω ένα αξιοπρεπές sub για ταινίες σε μέτριες έως χαμηλές εντάσεις πού θα πρέπει να δώσω έμφαση; Ο χώρος "γεμίζει" καλύτερα με το μεγαλύτερο driver ή ένα ποιοτικότερο sub τα καταφέρνει καλύτερα και ας είναι 2 ίντσες μικρότερο;
Το 12αρι Klipsch από Γερμανία είναι άριστη πρόταση αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω την υπέρβαση στο budget. Υπάρχει και το αντίστοιχο 10αρι της Klipsch περίπου στα 260 με τα μεταφορικά από έξω. Αξίζει όμως το ρίσκο (πχ εγγύηση) σε σχέση ας πούμε με το Crystal Audio;
Πολύ μπέρδεμα άμα δεν το διαθέτεις το χρήμα!

Λογικά και το 10αρι θα σε καλύψει μια χαρά. Ότι και να επιλέξεις να είναι κάτι επώνυμο από καταξιωμένη εταιρία. Η ισχύς είναι ένα κριτήριο για την δύναμη που μπορεί να βγάλει το sub, από εκεί και πέρα να κοιτάξεις να διαβάσεις κριτικές για το πως αποδίδει. Το frequency range μην σε απασχολεί πολύ, τις συχνότητες που σε ενδιαφέρει να ακούς πάνω κάτω όλα τις βγάζουν, και αν βγάζουν κάποια και άλλες επιπλέον μάλλον δεν θα τις ακούς, το θέμα είναι πόσο καθαρά, άμεσα και δυνατά τις βγάζουν.

Παιδιά έφτασε η στιγμή να το πάρω το έρμο το subwoofer οπότε θέλω τελικές γνώμες μεταξύ των δύο παρακάτω. Magnat monitor 301a(200 ευρώ τελική από Γερμανία) ή Crystal Audio thx10-subt (240 ευρώ) ;
Στα υπέρ του Crystal :
1) Πιο αξιόπιστα specs (δίνει +-3db μέχρι τα 35Hz, το Magnat πετάει το αστείο "έως 16Hz)
2) Το έχω δει από κοντά και φαίνεται ποιοτικό
3) Πιο μαζεμένες διαστάσεις (και downfiring ports που σημαίνει ότι το κολλάω και στον τοίχο)
4) Άμεση αγορά από Ελλάδα.
5) Έχει phase switch (το Magnat δεν έχει, αλήθεια πόσο σημαντικό είναι αυτό; )
Στα υπέρ του Magnat :
1) 40 ευρώ φθηνότερο
2) 12άρι
3) Έχει ρύθμιση crossover (το Crystal όχι, αλλά μάλλον αυτό δε θα με επηρεάσει μιας και το ρυθμίζω από τον ενισχυτή)
Είμαι τελείως διχασμένος με μια ελαφρά προτίμηση προς το Crystal. Κάθε βοήθειά σας είναι πολύτιμη!

Για τα specs δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με κανένα κατασκευαστή, στο κάτω κάτω μετρούνται με διαφορετικές συνθήκες - φιλοσοφία - όργανα και μη ξεχνάμε και το marketing. Εγώ στα υπέρ θα μετρούσα ότι έχει και την διπλάσια ισχύ απ το ελληνικό γιατί βέβαια έχει να κουνήσει ένα 12ιντζο. Απ την άλλη με το ελληνικό δεν μπαίνεις σε περίεργες διαδικασίες αν Θεός φυλάξοι πάθει τίποτα και για το χώρο σου θα σε καλύψει, τι να σου πω, θέλει σκέψη αλλά πιστεύω ότι και με τα δύο θα κάνεις δουλιά σ αυτό το μπάτζετ.

Εγώ στα υπέρ θα μετρούσα ότι έχει και την διπλάσια ισχύ απ το ελληνικό γιατί βέβαια έχει να κουνήσει ένα 12ιντζο.
Το Magnat δεν έχει διπλάσια ισχύ, για την ακρίβεια έχει και λίγο μικρότερη από το Crystal. 100 /200W (RMS /Peak) το Magnat, 120 /240W το Crystal Audio.
Με βλέπω να καταλήγω στο ελληνικό, ελπίζω να μην το μετανιώσω!

Το Magnat δεν έχει διπλάσια ισχύ, για την ακρίβεια έχει και λίγο μικρότερη από το Crystal. 100 /200W (RMS /Peak) το Magnat, 120 /240W το Crystal Audio.
Με βλέπω να καταλήγω στο ελληνικό, ελπίζω να μην το μετανιώσω!

Μάλλον θα κοίταξα άλλο μοντέλο, τέλος πάντων ό,τι νομίζεις αλλά άποψή μου μη φοβάσαι, δεν πιστεύω ότι ενέχει ρίσκο η αγορά σου κι ούτε έχουν αναφερθεί παράπονα για την ελληνική εταιρία τουλάχιστον σε λογικά πλαίσια πάντα.