Ο θεωρητικός κανόνας λέει πως ο ιδιώτης ενδιαφέρεται για τη δουλειά του και θεωρητικά την κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ ο μόνιμος ΔΥ το αντίθετο.
Παράπονα έχουμε άπειρα όλοι από το Δημόσιο αλλά ΔΕΝ έχουμε από το τρόπο που λειτουργούν ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;
Τα ταξί δεν είναι ιδιωτικά; Να περιγράψω αντιμετώπιση πελάτη;
Τα ΚΤΕΛ δεν είναι και τα πλοία της γραμμής; Με τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις... άψογη λειτουργία!
Τα πολυκαταστήματα από όπου ψωνίζουμε δεν είναι ιδιωτικά; Άλλο βέβαια να στέκεσαι 40 λεπτά στην ουρά του ταμείου στο Lidl όπου πλερώνεις και άλλο στην ουρά του ΙΚΑ όπου θα πληρωθείς κάποιο επίδομα...
Τα τμήματα σέρβις των επιχειρήσεων με τα οποία επικοινωνούμε στην ανάγκη, υποδείγματα εξυπηρέτησης... ούτε πολλά δεκάλεπτα στην αναμονή ακούγοντας διαφημίσεις μας έχουν, ούτε μας πετάνε μπαλάκι από το "τμήμα υπολογιστών" στο "τμήμα οικιακών συσκευών" οι αναρμόδιοι υπάλληλοι επί δυο μέρες, για να μας ενημερώσουν τελικά πως θα στείλουμε με δικά μας έξοδα την συσκευή στο εργαστήρι του μπαρμπα-Μήτσου και ΑΝ αυτός κρίνει πως καλύπτεται από την εγγύηση θα την επισκευάσει... η δε ιδιωτική μεταφορική εταιρία που θα αναλάβει τη μεταφορά, άψογη γρήγορη και πάνω από όλα φθηνή, καμία σχέση με τα ΕΛΤΑ.
Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες άψογες προς τον πελάτη, χωρίς περιττή γραφειοκρατία και να αισθάνεσαι ότι σε εμπαίζουν όπως στα κρατικά ταμεία που χρυσοπληρώνουμε...
Να αναφέρω κι άλλα;
Αυτό που λέμε "Δημόσιο" στην Ελλάδα είναι βίωμα των κατοίκων από τη γέννηση και έχει διαπεράσει κάθε δραστηριότητα. Διδάσκεται στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και το Στρατό πριν ενηλικιωθούν οι Έλληνες.
Σε άλλες χώρες που έχω επισκεφθεί υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα αλλά σε ελάχιστο βαθμό, τόσο που όταν συμβαίνουν είναι άξια αναφοράς. Εδώ αποτελεί ευχάριστη έκπληξη όταν ΔΕΝ αντιμετωπίζεις κάτι τέτοιο...
Πάντως ο φόβος της τιμωρίας δεν είναι το καλύτερο κίνητρο για να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ κάποιος και να λειτουργήσει ΘΕΤΙΚΑ.
Η ευχή για ιδιωτικοποίηση των πάντων στηρίζεται σε αυτή τη λογική, τον φόβο της απόλυσης και της στέρησης της αμοιβής.
Οταν θα είναι όλα ιδιωτικά, μην περιμένετε καλύτερες υπηρεσίες, να περιμένετε τις ελάχιστες δυνατές.
Επίσης ο φόβος προκαλεί στα έμβια όντα την άμυνα. Θα τρέξουν για να ξεφύγουν, θα υποκύψουν για να γλυτώσουν. Προσωρινά.
Η θετική ανταμοιβή μπορεί να εκπαιδεύσει και να καταφέρει πράγματα, η αναμονή επιβράβευσης.
Στα μη έμβια είναι ακόμη πιο απλό, δεν μπορείς να φοβερίσεις μια λάμπα για να ανάψει αν δεν την τροφοδοτήσεις με ενέργεια.
Το να διορθωθεί η Ελληνική κοινωνία, ή μάλλον Ελληνική Αγορά, δεν θα γίνει με περισσότερη καταπίεση, στέρηση και απειλή.
50-50%
50% - 50% με την καμία...
Έχεις δει πολλούς δημοσίους υπαλλήλους να ξενυχτάνε στο γραφείο τους και να πηγαίνουν σπίτι την επόμενη το απόγευμα;
Το να καθίσει μέχρι τις 6 το απόγευμα ένας ΔΥ δεν γίνεται. Θα τον κλειδώσουν μέσα και θα κοιμηθεί στο γραφείο του.
Βέβαια, το να φύγει στις 6 από τη δουλειά του ένας ιδιωτικός υπάλληλος, σε μεγάλο ποσοστό ακούγεται σαν ημιαργία...![]()
τσιμισκή μου, μάλλον εσύ μιλάς για υπαλλήλους που ασχολούνται απλώς με τη διεκπεραίωση.
Βλάσση μου, εγώ μπορώ να κρίνω τους δημόσιους υπαλλήλους που έρχομαι σε επαφή.
Δεν ξέρω τι γίνεται πιο μέσα.
Σίγουρα υπάρχουν αυτοί που λες, όπως σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν δει καν τι χρώμα έχει το γραφείο τους.
Εγώ έρχομαι σε επαφή με ΔΥ του υπουργείου γεωργίας ο οποίος δουλεύει (τον κόσμο) 4 ώρες την ημέρα, η δουλειά του είναι να πηγαίνει από το υπουργείο γεωργίας στην εφορία απέναντι να κόβει παράβολα και όταν σε βλέπει στραβομουτσουνιάζει επειδή θα κρυώσει ο καφές του.
Έρχομαι σε επαφή με τον υπάλληλο της εφορίας που με κάνει μπαλάκι από το ένα τμήμα στο άλλο για μία υπογραφή ή μία σφραγίδα, λες και έχουν τσακωθεί και δεν μιλάνε μεταξύ τους.
Δεν μπορούσαν να στήσουν εταιρία επί 3 μήνες και όταν μου έδωσαν το ΑΦΜ μου έδωσαν και πρόστιμο δώρο γιατί δεν είχα λέει καταθέσει ΦΠΑ για δύο μήνες.
Τι να κρίνω ακριβώς;
Αλλά παραμέσα η κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις είναι διαφορετική. Και είναι πολύ πολύ δύσκολο να έχεις 24ωρη εφημερία σε κέντρο υγείας σε κεφαλοχώρι κοντά σε τούνελ της Εγνατίας Οδού, άρα συχνά θα έχεις μεγάλα ζόρια, και μετά να πηγαίνεις κατευθείαν για αγροτικό ιατρείο σε 5 χωριά.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.