OLED ή 4K;

Ποιά τεχνολογία θα προτιμούσατε, μην υπολογίζοντας το

• Total voters
    0
Άλλο πιο πυκνά pixels και άλλο πιο ¨σωστά¨ Pixels. Εκτός αν με το πυκνό έρχεται και το σωστό. Έτσι δεν είναι ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: OLED ή 4K;

Μη μου θυμίζεις τώρα όσους λένε κάτι αντίστοιχο για τον ήχο, ότι επειδή κάτι μπορεί να μην ακούγεται άμεσα, είναι άχρηστη πληροφορία! :music-smiley-005:

Τι χρώμα έχει ένα τριαντάφυλλο χωρίς φως? Πέφτει ένα δέντρο στο δάσος, αλλά, δεν είναι κανείς εκεί κοντά να το ακούσει...κάνει θόρυβο?-bye-

Άλλο πιο πυκνά pixels και άλλο πιο ¨σωστά¨ Pixels. Εκτός αν με το πυκνό έρχεται και το σωστό. Έτσι δεν είναι ?

Υπάρχει κάποιος λόγος να μην ισχύει αυτό, πυκνότερα πίξελ να μην δίνουν και πιστότερη τελική απεικόνιση; Μπερδεύτηκα λίγο με αυτό που είπες όμως, δεν το έχω σκεφτεί και ίσως έχεις κάτι συγκεκριμένο υπόψη...

Καλά, μίλησε κι ο Χασοδίκης! :Banane0:

Τέτοια θέματα δεν απευθύνονται σε εσένα αγαπητέ μου. Εσύ Γιάννη μου θα μείνεις με τον BenQ 20000, μέχρι κι όταν θα βγάζεις το "μασελάκι" και θα το βάζεις στο ποτήρι πριν κοιμηθείς... :flipout:

Καλά...πήγαινε να παραλάβεις τρίποδο εσύ και θα δεις τι έχει μέσα το σακκούλι!!:violent-smiley-008:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: OLED ή 4K;

Τι χρώμα έχει ένα τριαντάφυλλο χωρίς φως? Πέφτει ένα δέντρο στο δάσος, αλλά, δεν είναι κανείς εκεί κοντά να το ακούσει...κάνει θόρυβο?-bye-

Αν έχεις τα μάτια της κουκουβάγιας και τα αυτιά της νυχτερίδας όμως; :Banane0:

Υπάρχει κάποιος λόγος να μην ισχύει αυτό, πυκνότερα πίξελ να μην δίνουν και πιστότερη τελική απεικόνιση;

Φυσικά! Έχει σχέση με την διακριτική ικανότητα του ματιού!! Ως τέλεια απεικόνιση ορίζεται αυτή που διακρίνεται. Αν δεν την διακρίνεις, πως είναι τέλεια?

(έχω κάνει φροντιστήριο με τον γάτο...:Banane0::D...μου 'δωσε ένα pdf με 4000 σελίδες!!)

Αν έχεις τα μάτια της κουκουβάγιας και τα αυτιά της νυχτερίδας όμως; :Banane0:

Τίποτα....την Δευτέρα με τον κηδεμόνα σου και τον Σεπτέμβριο εξετάσεις!!:D:D

Last edited by a moderator:
Υπάρχει κάποιος λόγος να μην ισχύει αυτό, πυκνότερα πίξελ να μην δίνουν και πιστότερη τελική απεικόνιση; Μπερδεύτηκα λίγο με αυτό που είπες όμως, δεν το έχω σκεφτεί και ίσως έχεις κάτι συγκεκριμένο υπόψη...

Ναι έχεις δίκιο, μάλλον δεν ήμουν σαφής....

Το ανθρώπινο μάτι λογικά έχει κάποια όρια στο να αντιληφθεί συγκεκριμένη ανάλυση σε συγκεκριμένη απόσταση. Δηλαδή σε μια 50αρα θα μπορεί να διακρίνει την διαφορά που έχει το 720 από το 1080 όταν βρίσκεται στα δύο μέτρα από αυτήν. Όταν όμως κάθεσαι στα δέκα μέτρα πολύ πιθανόν να μην γίνεται αντιληπτή η διαφορά. Η αντίθεση όμως των χρωμάτων γίνεται αντιληπτή και από τα δέκα μέτρα !! Άρα 4K ή OLED ?

Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που αν και το μάτι δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει τη διαφορά, με βάση τη θεωρητική διακριτική ικανότητα του σε σχέση με την απόσταση, τελικά βλέπει διαφορά σε διαφορετικές αναλύσεις στην οθόνη. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η απεικόνιση των γραμμών (μόνες, ή στα άκρα κάποιου σχήματος), ιδιαίτερα όταν υπάρχει μεγάλη αντίθεση και υπό γωνία (όχι τελείως κάθετες ή οριζόντιες στην οθόνη), ένα παράδειγμα ας πούμε οι γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος ή του τηλεφωνικού δικτύου. Σε χαμηλότερες αναλύσεις βλέπεις τα "σκαλοπατάκια" ή "γρέζια" (aliasing), ενώ σε μεγαλύτερες αναλύσεις αυτά εξαφανίζονται, χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη επέμβαση (smoothing, interpolation ή κάτι παρόμοιο). Πριν λίγο καιρό είχα διαβάσει και ένα ενδιαφέρον άρθρο για ένα παραπλήσιο θέμα, εδώ

http://arstechnica.com/gaming/2013/...esolution-per-eye-isnt-enough-for-perfect-vr/

χαρακτηριστική παράγραφος

“There is a point where you can no longer distinguish individual pixels, but that does not mean that you cannot distinguish greater detail. You can still see aliasing on lines on a retina display. You can’t pick out the pixels, but you can still see the aliasing. Let’s say you want to have an image of a piece of hair on the screen. You can’t make it real-size… it would still look jaggy and terrible. There’s a difference between where you can’t see pixels and where you can’t make improvements.”

Ενδιαφέρον έχει και ένα από τα σχόλια, εδώ

http://arstechnica.com/gaming/2013/...vr/?comments=1&post=25271337#comment-25271337

Δεν βγάζω απολύτως κανένα νόημα από αυτό που υποστηρίζει. Βασικά, δεν καταλαβαίνω καν τι υποστηρίζει...τι θα πει αυτό?:hmmmm2:

There is a point where you can no longer distinguish individual pixels, but that does not mean that you cannot distinguish greater detail.

Η αναβάθμιση της ανάλυσης δεν προδικάζει σε καμία περίπτωση την αλλαγή του framerate.
Από όσο γνωρίζω άλλωστε παγκοσμίως υπάρχουν ήδη κινηματογράφοι με ψηφιακούς προβολείς των 4k που παίζουν στο ίδιο rate.
Αν δεν το αποφασίσει η κινηματογραφική βιομηχανία να το αλλάξει και 8k να το κάνουν στα 23.976 θα παίζουν.

Αν δεις μία πολύ ψιλή διαγώνιο γραμμή στην οθόνη, ιδιαίτερα σε μεγάλη αντίθεση, μία τρίχα όπως λέει ας πούμε ο άλλος στην απάντηση, μπορεί να μην ξεχωρίζεις τα πίξελ, όμως μπορεί να δεις τα "γρέζια" (aliasing) ακόμα και αν η ανάλυση είναι σχετικά υψηλή (τα 1080p ας πούμε). Για να εξαφανιστεί το φαινόμενο πρέπει να αυξηθεί η ανάλυση (ή μπορεί να χρησιμοποιηθούν μεθόδοι, όπως το anti-aliasing, μία στάνταρ μέθοδος στα βίντεο παιχνίδια).

Να το πω και διαφορετικά, αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι εξομάλυνσης των γραμματοσειρών (πχ το Clear Type των Windows) για την απεικόνιση σε μόνιτορ που έχουν πυκνότητα 90-120 ppi (η συντριπτική πλειοψηφία των μόνιτορ που χρησιμοποιούμε). Κι ας έχουμε ανάλυση 1920Χ1200 σε 24" ή 27".

Last edited:
Απάντηση: Re: OLED ή 4K;

Αν δεις μία πολύ ψιλή διαγώνιο γραμμή στην οθόνη, ιδιαίτερα σε μεγάλη αντίθεση, μία τρίχα όπως λέει ας πούμε ο άλλος στην απάντηση, μπορεί να μην ξεχωρίζεις τα πίξελ, όμως μπορεί να δεις τα "γρέζια" (aliasing) ακόμα και αν η ανάλυση είναι σχετικά υψηλή (τα 1080p ας πούμε). Για να εξαφανιστεί το φαινόμενο πρέπει να αυξηθεί η ανάλυση (ή μπορεί να χρησιμοποιηθούν μεθόδοι, όπως το anti-aliasing, μία στάνταρ μέθοδος στα βίντεο παιχνίδια).

Μα, γιατί να μπλέξουμε σε παρενέργειες βιντεοτεχνικών για να βγάλουμε ένα τέτοιο συμπέρασμα? Μιλάμε για τα καλά της ανάλυσης? Πολύ ωραία. Ας βγάλουμε δυο φωτογραφίες καρτ ποστάλ με 2 διαφορετικές μηχανές ρυθμισμένες όμοια. Η μία έχει 15 μεγκαπίξελ και η άλλη 10 μεγκαπίξελ. Κρατάμε τις φωτογραφίες στους 15-20 πόντους για να διακρίνουμε καθαρά κάθε λεπτομέρεια. Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ποια είναι ποια?

Σωτήρη, η διακριτική ικανότητα του ματιού στην καλύτερη έκφρασή της (20/20) μπορεί να διακρίνει τα πίξελ σε 1080 υλικό από απόσταση μικρότερη του ύψους χ 3 της οθόνης. Τώρα, βρίσκομαι μπροστά από ένα μόνιτορ ανάλυσης 1920 χ 1080. Το ύψος της πλευράς είναι 29 εκ. και τα μάτια μου στους 81 πόντους. Δεν διακρίνω πίξελ....συμπέρασμα: δεν έχω όραση 20/20.

Last edited:
Εξαρτάται από το περιεχόμενο, αν δεν περιέχει στοιχεία όπως αυτά που δημιουργούν aliasing ή moire, τότε μάλλον κανείς δεν θα δει τη διαφορά. Το θέμα όμως είναι τελικά, ψάχνουμε την όσο δυνατή καλύτερη απεικόνιση ή όχι; Αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο τα χρώματα και η αντίθεση, αλλά και οι μικρές, έως και πολύ μικρές, λεπτομέρειες. Για πολλές περιπτώσεις ίσως να είναι και ασήμαντο το κέρδος, εξαρτάται πάντα και από το περιεχόμενο...

Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που αν και το μάτι δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει τη διαφορά, με βάση τη θεωρητική διακριτική ικανότητα του σε σχέση με την απόσταση, τελικά βλέπει διαφορά σε διαφορετικές αναλύσεις στην οθόνη. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η απεικόνιση των γραμμών (μόνες, ή στα άκρα κάποιου σχήματος), ιδιαίτερα όταν υπάρχει μεγάλη αντίθεση και υπό γωνία (όχι τελείως κάθετες ή οριζόντιες στην οθόνη), ένα παράδειγμα ας πούμε οι γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος ή του τηλεφωνικού δικτύου. Σε χαμηλότερες αναλύσεις βλέπεις τα "σκαλοπατάκια" ή "γρέζια" (aliasing), ενώ σε μεγαλύτερες αναλύσεις αυτά εξαφανίζονται, χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη επέμβαση (smoothing, interpolation ή κάτι παρόμοιο). Πριν λίγο καιρό είχα διαβάσει και ένα ενδιαφέρον άρθρο για ένα παραπλήσιο θέμα, εδώ

Δεν υπάρχει κάποια απόκλιση θεωρίας με την πράξη σε αυτό που περιγράφεις: μία διαγώνια γραμμή σε ένα κλασικό pixel grid είναι πιο "παχιά" από τις κάθετες και τις οριζόντιες, οπότε θα πρέπει να κάτσουμε πιο μακριά για να την "ταιριάξουμε" με την διακριτική ικανότητα του ματιού και να μη βλέπουμε το σκαλοπατάκι... ;)

Τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο πρώτο link, αφορούν κυρίως cgi environments και όχι βίντεο, μιας και οι περιορισμοί που έχουμε εκεί από τα οπτικά, συνήθως δεν αφήνουν αυτά τα ζητήματα να γίνουν εύκολα ορατά.

Στο δεύτερο link, ο τύπος έχει μπερδέψει τα γένια με τα χτένια... :BDGBGDB55:

Γενικότερα, στον τομέα της τηλεόρασης και της βιντεοπροβολής και για τις συνήθεις και προτεινόμενες θέσεις θέασης σε αυτά τα μέσα, η διαφορά που θα δούμε σε luma αναλυτικότητα μεταξύ FHD και UHD θα είναι μηδαμινή. Η μεγαλύτερη διαφορά που θα δούμε, θα προέρχεται από την επαύξηση της chroma αναλυτικότητας και του νέου colorspace.

Δεν είμαι κατά του 4Κ hands down, άλλωστε, στο άλλο νήμα έχουμε συζητήσει αρκετά με τον Τάσο που είναι φαν επ' αυτού. Το 4Κ έχει την χρησιμότητά του (δεν τα αναφέρω ξανά για την οικονομία της κουβέντας), όχι, όμως αυτό που προσπαθεί να περάσει το μάρκετινγκ, δηλαδή, ως μια τεχνολογική αναγκαιότητα για να βλέπουμε καλύτερα τις ταινίες μας. Δεν συζητάω αν το υλικό είναι καλό, κακό ή τρισάθλιο (έχουμε κάνει ομηρικούς καυγάδες με τον Παναγιώτη γι' αυτό), συζητάω μονάχα την αναγκαιότητα ή μη αύξησης της ανάλυσης πάντα σε σχέση με την ιδανική θέση θέασης η οποία περιλαμβάνει την διακριτική ικανότητα του τεχνικού κομματιού πάντα σε συνδυασμό, όμως, με την θέαση της ταινίας.

Σκοπός μας είναι να δούμε και να απολαύσουμε την ταινία.

Όλοι έχουμε δει και ευχαριστηθεί ταινίες μας σε χαμηλές αναλύσεις και σε αποστάσεις θέασης κάθε άλλο από ιδανικές. Μπορείς να μου πεις κάποιον που θα ευχαριστηθεί και θα δει ξεκούραστα την ταινία του κολλώντας τη μούρη του στην οθόνη για να διακρίνει την παραμικρή λεπτομέρεια που προσφέρει η έξτρα ανάλυση?

Καλά, ίδωμεν! Όλα αυτά θα φανούν από το πόσοι δεν θα αγοράσουν 4Κ όταν θα είναι προσιτές μετά από κάποιο διάστημα. Φαντάζομαι ανάλογο ποσοστό με όσους θεωρούσαν υπερβολή την ανάλυση 1080p πριν μερικά χρόνια (κι εγώ μέσα σε αυτούς πρέπει να ήμουν) και έμειναν στα 720p.

Last edited:
Καλά, ίδωμεν! Όλα αυτά θα φανούν από το πόσοι δεν θα αγοράσουν 4Κ όταν θα είναι προσιτές μετά από κάποιο διάστημα. Φαντάζομαι ανάλογο ποσοστό με όσους θεωρούσαν υπερβολή την ανάλυση 1080p πριν μερικά χρόνια (κι εγώ μέσα σε αυτούς πρέπει να ήμουν) και έμειναν στα 720p.

Εγώ πάλι τα θεωρούσα τα 720p τότε, ημίμετρο... :p

Για την ώρα πάντως, στο νήμα είμαστε "ο λαός θέλει OLED κι οι κομπιουτεράδες 4Κ"... :laugh:

Για την ώρα πάντως, στο νήμα είμαστε "ο λαός θέλει OLED κι οι κομπιουτεράδες 4Κ"... :laugh:

Η αλήθεια είναι αυτή βέβαια, ότι ένα τέτοιο μόνιτορ (γύρω στις 32") δεν θα με ενοχλούσε καθόλου! Αλλά όχι στις τιμές που μπορεί να το βρει κάποιος σήμερα, υπομονή... :2thumb22sup:

Last edited:
Απάντηση: Re: OLED ή 4K;

Εγώ πάλι τα θεωρούσα τα 720p τότε, ημίμετρο... :p

Ξαναπές με τότε κομπιουτερά και τα λέμε.....μπήκε στα αγαπημένα για κάθε χρήση!!:D