Ολοι στον δρόμο την Τετάρτη 25/5/2011

Re: Απάντηση: ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5/2011

Ιάσων, όταν κάποιο λένε έξω απ το ΔΝΤ, υπονοούν την παραμονή μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης? Να καταλάβω δλδ. και το σύνθημα "Γαμώ το δου νου του" που άκουγα χτες με συνοδεία κατσαρολικών, ντεφιών και έβλεπα κωλαράκια να κουνιούνται σε ρυθμό γυφτοτσιφτετελιού

... ρε Θ., τόσα χρόνια κατεβαίνεις σε πορείες με συνθήματα όπως το "Φονιάδες των Λαών Αμερικάνοι"... :afro:

Άσε τα συνθήματα και δες την ουσία. Να ακυρωθεί το μνημόνιο λένε οι περισσότεροι πλέον, ακόμη και οι δεξιοί, βλέποντας πια ότι μόνο καταστρέφει και σε τίποτα δε βοηθάει.

Το αν θα πάρουμε βοήθεια ή όχι, είναι μια ερώτηση για την οποία θα ακούσεις άπειρες απαντήσεις, το ζήτημα είναι αν την πάρουμε, η βοήθεια αυτή να μη μας πηδήξει, και να έχει ως αποτέλεσμα την (αληθινή) ανάπτυξη.

Re: ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5/2011

ενδεικτικά ...

*Να συνεχίσουμε με συνέπεια τις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου. Να αρθούμε πάνω από πατρίδες και έθνη.

άπό όσο ξέρω εκεί υπήρχαν νεκροί και ωμές σφοδρές συγκρούσεις , είναι κάποιοι από αυτούς έτοιμοι για κάτι τέτοιο ??

*Η νεολαία βγαίνει με ψυχή, με πίστη, ειρηνικά, όχι όπως τον Δεκέμβρη του 2008, έχουμε ωριμάσει όλοι μας.

άτσα .........

γνώμη μου ??? αχταρμάς ....

ας μην ξεκινήσουμε κουβέντα όμως για το κάθενα ξεχωριστά .....

"Να μείνουμε στο Σύνταγμα, έως ότου αποφασίσουμε πώς θα λύσουμε τα προβλήματά μας."

Για μένα εκεί κρύβεται το ζουμί όλου αυτού που συμβαίνει.

Αχταρμάς είναι προφανώς, αφού μιλάνε χιλιάδες άνθρωποι για τον εαυτό τους. Τι να κάνουμε όμως. Καλύτερα αχταρμάς παρά διάσπαση. Τουλάχιστον ο αχταρμάς ακούγεται, γιατί σε κάποιες κεντρικές ιδέες ακούγονται εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων. Στην στείρα πολιτική άποψη, οι 10 φωνές δεν ακούγονται ούτε στο δίπλα σπίτι..

ένα πλήθος που ωρίμασε ... και πλέον είναι ειρηνικό, θέλει να συνεχίσει με συνέπεια τις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου ...

αι ρεστ μαι κέις .....

Είσαι σίγουρος ότι με αυτά συμφωνούν άπαντες οι συμμετέχοντες; Είναι προιόν κάποιας διαδικασίας, κάποιας συνέλευσης, έχουν διατυπωθεί και εκφραστεί με κάποιον τρόπο;
Και επιπλέον, αυτά τα ζητήματα περί παραίτησης της κυβέρνησης και παγώματος του μνημονίου υποστηρίζουν κατά λέξη και τα δύο κόμματα της αριστεράς. Παρόλαυτα ένας γραφικούλης που έσκασε με σημαία του ΚΚΕ κόντεψε να τις αρπάξει. Γιατί βία και απόρριψη προς τον "σύντροφο" που επιθυμεί και αυτός παραίτηση της κυβέρνησης και πάγωμα του μνημονίου ρε παιδιά; Οι υπόλοιποι εκεί δεν ψηφίζουν τίποτα;

Ο γραφικούλης αυτός δεν έφτασε εκεί για να διαμαρτυρηθεί, έφτασε για να κουνήσει το σημαιάκι του κόμματός του. Το κόμμα του αν ήθελε θα μπορούσε να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις των 3 τελευταίων δεκαετιών. Αν το είχε κάνει, να είσαι σίγουρος ότι θα το εμπιστευόταν ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού ως τώρα.

Σημαιάκια λοιπόν όχι δε χρειάζεται κανείς πια... ας δείξει στο κόμμα του την αποδοκιμασία που του αξίζει πετώντας το σημαιάκι του στα σκουπίδια, ή έστω κρύβοντάς το στη ντουλάπα του, και ας έρθει να ενωθεί με τους άλλους για να κάνει κάτι σημαντικό. Αλλιώς, ας θυμηθεί πως το κόμμα του έδιωχνε χρόνια τώρα οποιονδήποτε "αλλόπιστο" ήθελε να διαμαρτυρηθεί μαζί του.

Last edited:

ένα πλήθος που ωρίμασε ... και πλέον είναι ειρηνικό, θέλει να συνεχίσει με συνέπεια τις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου ...
αι ρεστ μαι κέις .....

Δηλαδή από 100 απόψεις που ακούστηκαν σε μια όντως ειρηνική και όντως συνεπή (από την άποψή του ότι μαζεύτηκε κόσμος από το πουθενά, αυτό πρέπει να ομολογήσεις ότι είναι πρωτοφανές), εσύ διαχωρίζεις δύο και βγάζεις όλο το αυτό το κίνημα "γιούχου"... ;; Ή αντίστοιχα, λίγες μέρες πριν ,επειδή κάποιοι χρυσαυγίτες (με την ευλογία του κράτους υποθέτω) δημοσίευαν διάσπαρτα σχόλια στο ίντερνετ "αγκαλιάζοντας" το κίνημα ως δικό τους, θα έπρεπε να μην κατέβει κανείς και να παίξει το παιχνίδι τους;;

Με αυτή τη λογική λοιπόν δίνεις δίκιο σε όσους έβγαλαν τους φοιτητές μπαχαλάκηδες επειδή 5 απ'αυτούς έσπασαν βιτρίνες.

ενδεικτικά ...

*Να συνεχίσουμε με συνέπεια τις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου. Να αρθούμε πάνω από πατρίδες και έθνη.

άπό όσο ξέρω εκεί υπήρχαν νεκροί και ωμές σφοδρές συγκρούσεις , είναι κάποιοι από αυτούς έτοιμοι για κάτι τέτοιο ??

*Η νεολαία βγαίνει με ψυχή, με πίστη, ειρηνικά, όχι όπως τον Δεκέμβρη του 2008, έχουμε ωριμάσει όλοι μας.

άτσα .........

γνώμη μου ??? αχταρμάς ....

ας μην ξεκινήσουμε κουβέντα όμως για το κάθενα ξεχωριστά .....

Άσε, αυτό πήγα να κάνω κι εγώ και έκανα cancel.
Για μένα το πιο επικίνδυνο είναι ότι η συλλογικότητα υπάρχει μόνο ως ιδέα. Κατά τα άλλα καταγράφεται η άποψη τους καθενός χωριστά και ουδεμία προσπάθεια γίνεται για την καταγραφή κοινής άποψης. Αυτός πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος και κανένας άλλος. Διαφορετικά η καταγγελία περί ατομικισμού όπως διατυπώθηκε θα πρέπει να συμπεριλάβει και τους συμμετέχοντες.

Αφού βλέπω ότι είναι πολύ δημοφιλής η άποψη ότι χωρίς συγκεκριμένη ιδεολογία όλα αυτά είναι ανώφελα... σας ενημερώνω ότι μ'αυτή συμφωνεί και ο διευθυντής επικοινωνίας του MEGA, μέσω του αγαπημένου σας site (protagon.gr) :D Αν μη τι άλλο, αυτό σημαίνει ότι μια τέτοια θεώρηση είναι πάρα πολύ βολική για το κράτος.

Γράμμα στους αγανακτισμένους φίλους μου

Φίλοι μου, μαζευτήκατε πολλοί στο Σύνταγμα, στον Λευκό Πύργο, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου και αλλού. Είδα τις αναρτήσεις , τα tweets, την αναμετάδοση από την τηλεόραση. Αρκετοί μου στείλατε μήνυμα να έρθω. Ας εξηγήσω λοιπόν, γιατί δεν το έκανα.

Οι μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις έχουν πάντα κάποιο λόγο που γίνονται και ένα στόχο που υπηρετούν. Οι τυνήσιοι μαζεύτηκαν στις πλατείες τους για να ρίξουν ένα δικτατορικό καθεστώς. Και πολλοί έχασαν τη ζωή τους γι αυτό .Οι Ισπανοί, που τόσο θαυμάσατε, είχαν ένα μακρύ κατάλογο συγκεκριμένων αιτημάτων. Αναζητήστε τον! Εδώ, όσο κι αν έψαξα , δεν βρήκα τι ακριβώς ζητούσατε. Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη κρίση. Ποιες είναι οι θέσεις σας; Είστε αγανακτισμένοι επειδή το Κράτος είναι υπερβολικά μεγάλο ή επειδή απολύει συμβασιούχους; Θέλετε να ψωνίζετε με το ευρώ περισσότερα από όσα μπορείτε σήμερα λόγω κρίσης να ψωνίζετε ή θέλετε τη δραχμή στο πορτοφόλι σας (κι ας μην υπάρχει τίποτα να ψωνίσετε;). Είστε αγανακτισμένοι επειδή υπάρχουν πολλοί μετανάστες στη χώρα ή τους θέλετε κι εκείνους δίπλα σας στην πλατεία; Μπορώ να απαριθμήσω και πολλά άλλα ερωτήματα. Φοβάμαι πως οι απαντήσεις θα είναι πολύ διαφορετικές από τον καθένα σας. Όμως, εσείς δεν θέσατε καν τις ερωτήσεις. Άλλος έγραψε στο facebook για την ηρωική Κερατέα που δείχνει το δρόμο, άλλος μίλησε για τη συγκίνηση που νιώθει, άλλος για το ελικόπτερο που πρέπει να πάρει τους υπουργούς.

Ξέρετε τι σκέφτομαι; Ότι χρησιμοποιήθηκε η τρομακτική πράγματι δύναμη των social media απλά για να εκφραστεί η απελπισία μιας γενιάς που δεν καταλαβαίνει τι της συμβαίνει. Κι αυτός δεν είναι λόγος ούτε για συγκίνηση, ούτε για πανηγυρισμούς. Οι περισσότεροι ένιωσαν προσβολή στο ελληνικό τους φιλότιμο γιατί οι ισπανοί είπαν ότι οι Έλληνες κοιμούνται… Εμένα αυτό σαν κίνητρο για μια μεγάλη κινητοποίηση, μου προκαλεί ντροπή!

Θα ερχόμουν κι εγώ αν… Αν κάποιος με καλούσε σε μια διαδήλωση-γιορτη γιατί επιτέλους μια γενιά απελευθερώνεται από την πίεση της μαμάς να πάει να γλύψει τον βουλευτή για μια 6μηνη σύμβαση! Τέρμα τα κρατικά φράγκα για ρουσφέτια- τέρμα κι ο εξευτελισμός!

Θα ερχόμουν αν κάποιος μου πρότεινε να πάμε να πιούμε όλοι μαζί γιατί γκρεμίζεται η Ελλάδα που αναπτύχθηκε με όραμα την οικοδομή! Γιατί επιτέλους καταλαβαίνουμε πως δουλείες θα υπάρχουν μόνο για όσους ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία, με τις Πηγές ενέργειας της χώρας, με τον ποιοτικό τουρισμό ή την καινοτομία που μπορεί να πουληθεί στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα σήμερα λόγω της κρίσης δεν χάνονται μόνο δουλειές . Συμβαίνουν κι αυτά! Αυτό σας κάνει να αγανακτείτε;

Θα με πείτε τρελό! Ότι εδώ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει κι εγώ πανηγυρίζω και μιλάω για το μέλλον που μπορεί και να μην έρθει. Κάποιος έγγραψε στη σελίδα των Αγανακτισμένων ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή». Εννοούσε η αρχή μιας διαμαρτυρίας δίχως τέλος; Εγω λέω πως αξίζει πολύ περισσότερο τον κόπο να είναι η αρχη μιας νέας εποχης. Δε δέχομαι η νεα γενιά της Ελλάδας να είναι απελπισμένη. Αγανακτήσαμε- ας τελειώνουμε επιτέλους μ αυτό. . Η επόμενη συγκέντρωση θαθελα να έχει ένα στόχο. Και όχι βέβαια να μας δείξει η ισπανική τηλεόραση(!!). Αλλά να φωνάξουμε πως θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη και να τα ξαναφτιάξουμε όλα από την αρχή. Θαθελα μια πλατεία γεμάτη με ενημερωμένους συνειδητούς πολίτες που βλέπουν την Κριση να γκρεμίζει την Ελλάδα της αρπαχτής.

Και ειναι αποφασισμένοι να κάνουν και θυσίες , φτάνει να υπάρχει καθαρός στόχος. «Δεν έχουμε σχέση με κομματα» λέγατε στο facebook. Υποχρεώστε τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το τι πρέπει να γινει στο μέλλον , λέω εγω. Η ελάτε να φτιάξουμε τα δικά μας κόμματα.

Δεν ήρθα στις συγκεντρώσεις. Αλλά ζήλεψα το πλήθος! Πιστεύω πως είμαστε παρα πολλοι που μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που ζήσαμε τόσα χρόνια. Σταθείτε μια στιγμή. Σκεφτείτε ότι μέσα από την καταρρευση του παλιού θα βγει το καινούριο. Ένα πράγμα χρειάζεται. Να πάψουμε να καταριόμαστε το παλιο και να επικεντρωθούμε στο καινούριο. Οσοι συμφωνείτε, ελάτε να ξεκαθαρίσουμε σε τι πιστεύουμε. . Και καλέστε με στην επόμενη συγκέντρωση. Όχι των απελπισμένων ! Αλλά αυτων που ονειρευονται, που αισιοδοξουν και είναι αποφασισμένοι να πάμε μπροστά!. Με σαφεις επιλογες.

Να είστε σίγουροι ότι θα έρθω!

*Ο Χάρης Γούλιος είναι επικοινωνιολόγος, δ/ντης επικοινωνίας του MEGA.

Last edited:

Κατά τα άλλα καταγράφεται η άποψη τους καθενός χωριστά και ουδεμία προσπάθεια γίνεται για την καταγραφή κοινής άποψης. Αυτός πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος και κανένας άλλος. Διαφορετικά η καταγγελία περί ατομικισμού όπως διατυπώθηκε θα πρέπει να συμπεριλάβει και τους συμμετέχοντες.

Γιάννη μπορεί να μην έχω την παραμικρή εμπειρία από αυτοοργανωμένα κινήματα, όμως η λογική μου λέει ότι η κοινή άποψη είναι κάτι που έρχεται σε δεύτερη φάση, μετά από ζύμωση των απόψεων του καθενός. Το πρώτο βήμα, είναι η κοινή απόφαση του ότι "κάτι πρέπει να κάνουμε". Μετά έρχονται οι συζητήσεις, και στο τέλος καταλήγουμε (ή και όχι) στην κοινή ιδέα. Είναι παράλογο αυτό που λέω;

Ο γραφικούλης αυτός δεν έφτασε εκεί για να διαμαρτυρηθεί, έφτασε για να κουνήσει το σημαιάκι του κόμματός του. Το κόμμα του αν ήθελε θα μπορούσε να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις των 3 τελευταίων δεκαετιών. Αν το είχε κάνει, να είσαι σίγουρος ότι θα το εμπιστευόταν ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού ως τώρα.

Σημαιάκια λοιπόν όχι δε χρειάζεται κανείς πια... ας δείξει στο κόμμα του την αποδοκιμασία που του αξίζει πετώντας το σημαιάκι του στα σκουπίδια, ή έστω κρύβοντάς το στη ντουλάπα του, και ας έρθει να ενωθεί με τους άλλους για να κάνει κάτι σημαντικό. Αλλιώς, ας θυμηθεί πως το κόμμα του έδιωχνε χρόνια τώρα οποιονδήποτε "αλλόπιστο" ήθελε να διαμαρτυρηθεί μαζί του.

Εντάξει, αντιφάσεις βλέπω και μάλιστα τρανταχτές αλλά άστο.
Στα υπόλοιπα μπορείς να μου απαντήσεις; Πίστεψέ με σε ρωτάω για να πάρω απαντήσεις που με προβληματίζουν για τη συμμετοχή μου, όχι για να κάνουμε μια στείρα κουβέντα.

Ιάσονα νομίζω ότι όλες οι επιφυλάξεις είναι αναμενόμενες και έγραψα παραπάνω γιατί. Μακάρι να βγει κάτι καλό από αυτό το κίνημα, αλλά έχοντας υπόψη μου όλο το παγκόσμιο κίνημα των τελευταίων ετών, φοβάμαι ότι θα είναι αναποτελεσματικό. Και θα προσθέσω και το εξής. Έχω μια πρόσθετη επιφύλαξη απέναντι στο κίνημα και για λόγους κομματικούς. Οι περισσότεροι από αυτούς, απ' όσο τουλάχιστον κατάλαβα από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Κατερίνη, είτε ψήφιζαν τα δύο μεγάλα κόμματα, είτε ήταν παντελώς αδιάφοροι απέναντι στην πολιτική γενικότερα. Δεν μπορούν όμως, άνθρωποι που στήριζαν το σύστημα (είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο) να απαξιώνουν συνολικά την αριστερά, η οποία στην τελική, με τις εμμονές της, τις διάφορες αγκυλώσεις της, τα λάθη της, τις ελλείψεις της κλπ, πολέμησε αυτό το σύστημα και προειδοποιούσε για την αναγκαιότητα κοινής δράσης εναντίον του. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους σε απαξίωναν όταν, μετά την κατάρρευση της Αργεντινής, την κρίση στην Ασία, κλπ προσπαθούσες να τους δείξεις την αναγκαιότητα αλληλεγγύης με τους δοκιμαζόμενους λαούς του πλανήτη. Τώρα μόνο, που το τσουνάμι χτύπησε για τα καλά την πόρτα τους, κατάλαβαν ότι δεν είναι ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά ότι όλοι είμαστε ένα μεγάλο χωριό, που καταδυναστεύεται από τον ίδιο αφέντη. Θα μου πεις κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Γιάννη μπορεί να μην έχω την παραμικρή εμπειρία από αυτοοργανωμένα κινήματα, όμως η λογική μου λέει ότι η κοινή άποψη είναι κάτι που έρχεται σε δεύτερη φάση, μετά από ζύμωση των απόψεων του καθενός. Το πρώτο βήμα, είναι η κοινή απόφαση του ότι "κάτι πρέπει να κάνουμε". Μετά έρχονται οι συζητήσεις, και στο τέλος καταλήγουμε (ή και όχι) στην κοινή ιδέα. Είναι παράλογο αυτό που λέω;

Καθόλου, ειλικρινά με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Απλά νόμιζα ότι βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη φάση. Δηλαδή συμφωνήσαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι ότι πρέπει να γίνει κάτι και καλώς έγινε. Όμως αδερφέ η δικιά μου πείρα λέει ότι αυτό είναι το εύκολο κομμάτι της ιστορίας. Επειδή ακριβώς γνωρίζω πολύ καλά (πίστεψέ με) ότι στη δεύτερη φάση είναι που υπάρχει η ζόρικη ανηφόρα, γι' αυτό κι εγώ και άλλοι δεν ενθουσιαζόμαστε τόσο. Διότι στην ανηφόρα λαχανιάζεις και μένεις από δυνάμεις και φτάνεις στην κορυφή και ξαφνικά έχουν μείνει πίσω τα 2/3. Με πιάνεις;

Δεν χρειαζονται πολλες απαντησεις.Μπορει απλως απο ολο αυτο τον κοσμο να ξεπηδησει μια περισσοτερο πολιτικοποιημενη γενια .Και στο κατω κατω γιατι να μην εκτονωθουν απλως ? (η μετα απαγορευεται και να ψηφισεις ? ) Αν το κανουν στο ιντερνετ , συχνα με αρνηση για το κινημα , απο το ασκοπο της υποθεσης μεχρι το κακο fb , βοηθαει σε τιποτα ?

Καθόλου, ειλικρινά με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Απλά νόμιζα ότι βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη φάση. Δηλαδή συμφωνήσαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι ότι πρέπει να γίνει κάτι και καλώς έγινε. Όμως αδερφέ η δικιά μου πείρα λέει ότι αυτό είναι το εύκολο κομμάτι της ιστορίας. Επειδή ακριβώς γνωρίζω πολύ καλά (πίστεψέ με) ότι στη δεύτερη φάση είναι που υπάρχει η ζόρικη ανηφόρα, γι' αυτό κι εγώ και άλλοι δεν ενθουσιαζόμαστε τόσο. Διότι στην ανηφόρα λαχανιάζεις και μένεις από δυνάμεις και φτάνεις στην κορυφή και ξαφνικά έχουν μείνει πίσω τα 2/3. Με πιάνεις;

+1.

Δεν μπορω να καταλάβω για ποιο λόγο υπάρχει αυτη η αρνητικοτητα απο ορισμένους... Καταλαβαίνω να είναι επιφυλακτικος κάποιος αλλα ορισμένοι μου δίνουν να καταλάβω πως ίσως να εύχονται να αποτύχει αυτη η προσπάθεια...

Ίσως να κάνω λαθος και εύχομαι να κάνω λαθος...

Αλλα συγγνώμη βρε παιδιά τι περιμένουμε; Να ξυπνήσει μια μέρα ο κόσμος ώριμος, συνειδητοποιημενος και να κατεβούν μερικές χιλιάδες άτομα σε πορεία με προτάσεις κλπ;;; Αυτα δεν γίνονται απο τη μια μέρα στην άλλη...

Τις τελευταίες μέρες αναθεματιζω τον στρατό που εξαιτίας του δεν μπορω και εγω να συμμετάσχω , να βαλω και εγω το λιθαράκι μου και εσείς απαξιώνεται αυτο που γίνεται έτσι απλά; Δεν ξέρω είστε μεγαλύτεροι σε ηλικία οι περισσότεροι, έχουν δει πολλα τα ματιά σας και ίσως να εχετε δίκιο...

Σε συζήτηση σήμερα στο στρατόπεδο ένα παιδι ανέφερε: εντάξει μωρε χαζομαρες, θα κατεβούν άλλες δυο τρεις φορές και δεν θα γίνει τίποτα...

Ναι βρε αδερφέ όντως μπορει να μην γίνει τίποτα, μπορει να αποτύχει, αλλα τουλάχιστον πάλεψε το, προσπάθησε το, κανε ότι περνάει απο το χέρι σου για να πετύχει, μην λες πως είναι καταδικασμένο πριν καν ξεκινήσει.... Και μπορει όντως τελικά να μην οδηγήσει πουθενά, να αποτύχει, αλλα τουλάχιστον θα έχεις την ικανοποίηση πως προσπαθησες, πως παλεψες και ας εχασες...

Σχεδόν πενήντα χρόνια
βάσανα και διωγμοί,
τώρα στη μαύρη αρρώστια
ανάξια πλερωμή.
Το δίκιο του αγώνα
πολλά σου στέρησε,
μα η ζωή λεχώνα
ελπίδες γέννησε.

Τίποτα δεν πάει χαμένο
στη χαμένη σου ζωή,
τ’ όνειρό σου ανασταίνω
και το κάθε σου "γιατί".

Ποτέ δε λες η μοίρα
πως σε αδίκησε,
μα μόνο η Ιστορία
αλλιώς σου μίλησε.
Σκυφτός στα καφενεία,
στους δρόμους σκεφτικός,
μα χθες μες στην πορεία
περνούσες γελαστός.

Δεν μπορω να καταλάβω για ποιο λόγο υπάρχει αυτη η αρνητικοτητα απο ορισμένους... Καταλαβαίνω να είναι επιφυλακτικος κάποιος αλλα ορισμένοι μου δίνουν να καταλάβω πως ίσως να εύχονται να αποτύχει αυτη η προσπάθεια...

Ίσως να κάνω λαθος και εύχομαι να κάνω λαθος...

Αλλα συγγνώμη βρε παιδιά τι περιμένουμε; Να ξυπνήσει μια μέρα ο κόσμος ώριμος, συνειδητοποιημενος και να κατεβούν μερικές χιλιάδες άτομα σε πορεία με προτάσεις κλπ;;; Αυτα δεν γίνονται απο τη μια μέρα στην άλλη...

Τις τελευταίες μέρες αναθεματιζω τον στρατό που εξαιτίας του δεν μπορω και εγω να συμμετάσχω , να βαλω και εγω το λιθαράκι μου και εσείς απαξιώνεται αυτο που γίνεται έτσι απλά; Δεν ξέρω είστε μεγαλύτεροι σε ηλικία οι περισσότεροι, έχουν δει πολλα τα ματιά σας και ίσως να εχετε δίκιο...

Σε συζήτηση σήμερα στο στρατόπεδο ένα παιδι ανέφερε: εντάξει μωρε χαζομαρες, θα κατεβούν άλλες δυο τρεις φορές και δεν θα γίνει τίποτα...

Ναι βρε αδερφέ όντως μπορει να μην γίνει τίποτα, μπορει να αποτύχει, αλλα τουλάχιστον πάλεψε το, προσπάθησε το, κανε ότι περνάει απο το χέρι σου για να πετύχει, μην λες πως είναι καταδικασμένο πριν καν ξεκινήσει.... Και μπορει όντως τελικά να μην οδηγήσει πουθενά, να αποτύχει, αλλα τουλάχιστον θα έχεις την ικανοποίηση πως προσπαθησες, πως παλεψες και ας εχασες...

Σχεδόν πενήντα χρόνια
βάσανα και διωγμοί,
τώρα στη μαύρη αρρώστια
ανάξια πλερωμή.
Το δίκιο του αγώνα
πολλά σου στέρησε,
μα η ζωή λεχώνα
ελπίδες γέννησε.

Τίποτα δεν πάει χαμένο
στη χαμένη σου ζωή,
τ’ όνειρό σου ανασταίνω
και το κάθε σου "γιατί".

Ποτέ δε λες η μοίρα
πως σε αδίκησε,
μα μόνο η Ιστορία
αλλιώς σου μίλησε.
Σκυφτός στα καφενεία,
στους δρόμους σκεφτικός,
μα χθες μες στην πορεία
περνούσες γελαστός.

Σε διαβεβαιώ φίλε μου ότι κάνεις εντελώς λάθος. Αρνητικότητα και κακές προθέσεις θα έπρεπε να χρεώνεις σε αυτούς που έχουν συμφέρον να μην πετύχουν όλες αυτές οι κινήσεις αντίδρασης και αντίστασης.
Τουλάχιστον εγώ αλλά είμαι σίγουρος και οι άλλοι, προσπαθούμε να θέσουμε κάποια ζητήματα που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν (σε πολύ μικρότερη κλίμακα μάλιστα) ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όσα περισσότερα εμπόδια γίνεται σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα. Διότι εκτός των άλλων προβλημάτων οι περισσότεροι δεν κατανοούν ότι η ανοχή που δείχνει μέχρι στιγμής το Κράτος σίγουρα θα έχει ημερομηνία λήξης. Αν εσύ διακρίνεις αρνητισμό στις προτάσεις βελτίωσης και επιτάχυνσης που κατατίθενται εδώ, σε blogs ή επί τόπου, τότε μάλλον γίνεσαι καχύποπτος με λάθος ανθρώπους.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους σε απαξίωναν όταν, μετά την κατάρρευση της Αργεντινής, την κρίση στην Ασία, κλπ προσπαθούσες να τους δείξεις την αναγκαιότητα αλληλεγγύης με τους δοκιμαζόμενους λαούς του πλανήτη. Τώρα μόνο, που το τσουνάμι χτύπησε για τα καλά την πόρτα τους, κατάλαβαν ότι δεν είναι ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά ότι όλοι είμαστε ένα μεγάλο χωριό, που καταδυναστεύεται από τον ίδιο αφέντη. Θα μου πεις κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Επειδή ακριβώς γνωρίζω πολύ καλά (πίστεψέ με) ότι στη δεύτερη φάση είναι που υπάρχει η ζόρικη ανηφόρα, γι' αυτό κι εγώ και άλλοι δεν ενθουσιαζόμαστε τόσο. Διότι στην ανηφόρα λαχανιάζεις και μένεις από δυνάμεις και φτάνεις στην κορυφή και ξαφνικά έχουν μείνει πίσω τα 2/3. Με πιάνεις;

Νομίζω ότι κατά μία έννοια απαντάτε ο ένας στον άλλον. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είναι δύσκολο να πείσεις έναν καλοαμοιβόμενο 25άρη, που οδηγεί BMW και φοράει Burberrys ότι ο καπιταλισμός έχει αποτύχει, και πρέπει να δούμε το πράγμα αλλιώς, ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να πείσεις έναν 25άρη άνεργο που δεν ξέρει αν θα έχει τον επόμενο μήνα σπίτι να μείνει. Σε μια κοινωνία λοιπόν που βρίσκεται σε ταχεία σήψη, και με τους νέους άνεργους να κοντέυουν να χτυπήσουν το 50%, οι συνθήκες είναι ιδανικές για μια μεγάλη αλλαγή.

Γιάννη μπορεί πριν 10 χρόνια να έμεναν πίσω τα 2/3, ακριβώς γιατί βαθιά στο μυαλό τους είχαν καλλιεργημένη την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα φτιάξουν, ας μην κάτσω να σκάσω. Τώρα πλέον έχουμε πεισθεί όλοι ότι ή πάμε μπροστά, ή αργοπεθαίνουμε. Οι εναλλακτικές τελείωσαν, μαζί με τις καλοαμοιβόμενες δουλειές, το απόθεμα στην τράπεζα, και τη σύνταξη της γιαγιάς. Πλέον είμαστε μόνοι μας. Άρα τα 2/3 που λες δεν έχουν τον τρόπο και τη πολυτέλεια να μείνουν πίσω.

Last edited:

[...]
Γιάννη μπορεί πριν 10 χρόνια να έμεναν πίσω τα 2/3, ακριβώς γιατί βαθιά στο μυαλό τους είχαν καλλιεργημένη την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα φτιάξουν, ας μην κάτσω να σκάσω. Τώρα πλέον έχουμε πεισθεί όλοι ότι ή πάμε μπροστά, ή αργοπεθαίνουμε. Οι εναλλακτικές τελείωσαν, μαζί με τις καλοαμοιβόμενες δουλειές, το απόθεμα στην τράπεζα, και τη σύνταξη της γιαγιάς. Πλέον είμαστε μόνοι μας. Άρα τα 2/3 που λες δεν έχουν τον τρόπο και τη πολυτέλεια να μείνουν πίσω.

Χαίρομαι που οι διαπιστώσεις σου είναι αυτές. Δεν σου κρύβω ότι κι εγώ συναντήθηκα με ανθρώπους που δεν είχαν ξανακατέβει στον δρόμο για τίποτα. Το αν είναι αποφασισμένοι να κάνουν και το επόμενο βήμα θα το δούμε πολύ σύντομα.

Και ένα γενικό σχόλιο. Σημαντική παράμετρος κάθε κινητοποίησης είναι να υπάρχει όπως έχουμε πει μια στοχοθεσία. Μέρος αυτής της στοχοθεσίας είναι και η σκιαγράφηση του "κοινού εχθρού". Ελπίζω να κατανοούν ορισμένοι ότι ο εχθρός παραμένει το Κράτος, οι εξουσιαστές του πλούτου και της εκμετάλλευσης. Δεν έγιναν ξαφνικά ούτε οι γραφικοί με τα σημαιάκια ούτε οι πιο "βιαστικοί" ή αυτοί που στέκονται κριτικά αλλά καλοπροαίρετα. Μην τα μπερδεύετε παιδιά γιατί οι συμμαχίες είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας.

Σε διαβεβαιώ φίλε μου ότι κάνεις εντελώς λάθος. Αρνητικότητα και κακές προθέσεις θα έπρεπε να χρεώνεις σε αυτούς που έχουν συμφέρον να μην πετύχουν όλες αυτές οι κινήσεις αντίδρασης και αντίστασης.
Τουλάχιστον εγώ αλλά είμαι σίγουρος και οι άλλοι, προσπαθούμε να θέσουμε κάποια ζητήματα που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν (σε πολύ μικρότερη κλίμακα μάλιστα) ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όσα περισσότερα εμπόδια γίνεται σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα. Διότι εκτός των άλλων προβλημάτων οι περισσότεροι δεν κατανοούν ότι η ανοχή που δείχνει μέχρι στιγμής το Κράτος σίγουρα θα έχει ημερομηνία λήξης. Αν εσύ διακρίνεις αρνητισμό στις προτάσεις βελτίωσης και επιτάχυνσης που κατατίθενται εδώ, σε blogs ή επί τόπου, τότε μάλλον γίνεσαι καχύποπτος με λάθος ανθρώπους.

Χαίρομαι που κάνω λαθος! Πραγματικά!!!

Αυτο που σκεφτόμουν είναι πως εσείς που εχετε τις επιφυλάξεις σας είστε πραγματικά πολυ χρήσιμοι και θεωρώ αναγκαία την παρουσία σας και την συμμετοχή σας.... Κατεβείτε στις συνελεύσεις πάρτε το λόγο και θεστε τους προβληματισμούς σας και προτείνετε κάποιες λύσεις, αλλα κατεβείτε και δηλωστε την υποστήριξη σας γιατί αν μένετε αμέτοχοι και απλά "γκρινιαζεται" τότε πιστεύω πως μόνο απογοήτευση στον κόσμο που παλεύει μπορει να δώσει, όπως έδωσε και σε εμένα πριν κάνουμε αυτη την κουβέντα!

Χαίρομαι για τις διαπιστώσεις του DIM_Z και χαίρομαι ακόμη περισσότερο που χωρίζουν οι πάνω απο τους κάτω....

Έτσι πρέπει για να μπορέσουμε να δούμε ποιοί έχουν την ιδεολογία, ποιοί ήρθαν για να περάσουν καλά και ποιοί θα ενωθούν με τους ιδεολόγους...για τα περαιτέρω.

Maestro καλά όλα....αλλά πρέπει να κάτσουμε να μιλήσουμε και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, σοβαρά και με οργάνωση, αυτοοργάνωση...Ευχολόγια έχουμε ακούσει πολλά, αλλά.....ήρθε η ώρα για πράξεις και δεν υπάρχει χρόνος...

Και είναι δύσκολο αν δεν έχεις τα κότσια....

Σήμερα θα είμαι εκεί και στην Συνέλευση και θα προσπαθήσω να θέσω κάποια πράγματα.....