Ολοι στον δρόμο την Τετάρτη 25/5/2011

Re: ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5/2011

Sas+Grafoume.jpg

Απάντηση: ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5/2011

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=21/10/2011&id=319537

Επειδή το άρθρο του Μαρνέλλου στην Ελευθεροτυπια '''ετσουξε '' ασκημα,έχουν ορμήσει οι μονολιθικοι σε ολο το διαδικτυο και λοιδωρούν και συγχρόνως ακομα και στο ''αδιάφορο'''-υποτιθεται -γι´αυτούς fb ''ριχνουν '' προφίλ Αριστερών που το αναδημοσιευουν..........

Αυτο εδώ εχει τσουξει πολύυυ ασκημα..

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ της Τετάρτης κυβερνητικοί παράγοντες συζήτησαν με παράγοντες του ΚΚΕ τις συνθήκες της περικύκλωσης της Βουλής που σχεδίαζε το ΠΑΜΕ και τη στάση που θα τηρήσει η Αστυνομία, προκειμένου να μην αποτελέσει μέρος του προβλήματος και να αποφευχθούν εκτεταμένα και ανεξέλεγκτα έκτροπα.

Διαβεβαιώσεις

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις σε κυβερνητικούς παράγοντες για απόλυτη αυτόνομη διασφάλιση της διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και της περιφρούρησης του συμβολικού αποκλεισμού της Βουλής

Από ποτε οι ''αγωνιστές'' συνδιαλέγονται με την ταξική κλίκα???

Last edited:

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισαν οι ναυτεργάτες

Πλέον τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια έως τις 6 το πρωί της Τρίτης.

Σήμερα, οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο λιμάνι του Πειραιά. Ζητούν, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση του ΝΑΤ με συνέχιση της χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό, τη διατήρηση των εφάπαξ παροχών, όπως αυτά χορηγούνται σήμερα, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Μπαχαλακιας η γιαγιά αίσχος!

Αυτη την κοινωνία θέλετε?

η κυβέρνηση μας θα πέσει μόνο μέσα απο πολιτικές αντιπαραθέσεις και απο κονωνικες ζυμώσεις.

Όσοι νομίζουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν πετοντας πέτρες γελιουνται ....

Εκλογές τώρα!

Ειδα μια ανεκπαιδευτη και χωρις σχεδιο αστυνομια
που στην καλυτερη περιπτωση επαιζε πετροπολεμο οπως παιζαμε μικροι

Σχεδιο για συλληψεις ουδεν!

Ειδα αλητες και χουλιγκανς που βλεπω και γηπεδα!

Ειδα και ωραια συνθηματα ταξικα δηλ ,οτι εχει σχεση με πηδημα....
Δεν νομιζω την δεκαετια του ¨60 ειχανε τετοια συνθηματα

Κατι δεν παει καλα σιγουρα

Συγγνώμη, αλλά: "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"

.........

Υ.Γ.
Τα παλιας κοπής ''συνθηματα'' περί '' τού δικιου τού εργάτη' κ.λ.π.,κ.λ.π. ειδικά οταν εκφράζονται απο τον μηχανισμο τού ΚΚΕ ,πέραν του οτι δέν εχουν ουδεμια σύγχρονη ανάλυση για την ταξική διαστρωμάτωση τής Κοινωνιας,ηχούν και κάπως, ειδικά αν φανταστεί κανεις τους διάφορους ''Μαϊληδες'' νά ''οριζουν το δικιο του εργάτη'''...Μπρρρρ.

Καλό απόγευμα.

Αντιπαρέρχομαι όλα τα προηγούμενα (σε κάποια συμφωνώ σε κάποια όχι, θεμιτό άλλωστε...) και στέκομαι στο τελευταίο.

Εάν, ειδικά σήμερα, θεωρείται "παλαιάς κοπής" το σύνθημα "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", φοβάμαι πως για όποιον το υποστηρίζει - και εφ' όσον βέβαια το υποστηρίζει από τη σκοπιά του προοδευτικού, πολλώ δε μάλλον του αριστερού - δύο τινά συμβαίνουν:

- Ή δεν δέχεται την ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας, ειδικά της ελληνικής (Από τη μεριά του Συνασπισμού για κάποιους όντως έχει προ πολλού εγκαταλειφθεί ο όρος "Εργατική Τάξη" και έχει αντικατασταθεί με τον όρο "Οι Δυνάμεις της Εργασίας". Κάποιοι όμως, στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς εξακολουθούν ακόμα να τον αποδέχονται και να τον χρησιμοποιούν).

- Ή δεν υπήρξε ποτέ κομμάτι αυτής της τάξης, και άρα δεν μπορεί να καταλάβει πώς διαμορφώνεται η ταξική συνείδηση. Δεν υπονοώ βέβαια, ότι κάποιος αδυνατεί εκ προοιμίου να κατανοήσει τον όρο, ακόμα κι αν δεν είναι εργάτης ή δεν πέρασε ποτέ από την εργατική τάξη, αλίμονο. Άλλωστε, πολλοί επιφανείς διανοούμενοι, τόσο της εποχής μας όσο και του παρελθόντος, όχι μόνο τον κατανόησαν, αλλά πάλεψαν και κάποιοι θυσιάστηκαν κι όλας γι αυτή την υπόθεση.

Πάμε παρακάτω.

Εδώ και καμιά 15αριά-20 χρόνια, θυμάμαι μια τηλεοπτική εκπομπή στην κρατική τηλεόραση, στην οποία ήταν καλεσμένος ο γνωστός Γιάννης Μαρίνος, διευθυντής του Ταχυδρόμου, και σε μιαν αποστροφή του λόγου του είπε: "Τί θα πει, δηλαδή, "Νόμος Είναι Το Δίκιο Του Εργάτη"; Νόμος είναι ο νόμος που έχει θεσπιστεί από την συντεταγμένη πολιτεία. Όλα τα άλλα είναι αντιδημοκρατικά και απορριπτέα..."
Σήμερα, ο ίδιος αυτός "έγκριτος" κύριος εξακολουθεί να αναμασά τα του παρελθόντος του και να λέει ότι το συγκεκριμένο σύνθημα είναι, εκτός από αναρχικό, αντιδημοκρατικό και φασιστικό.

Link

Εάν η Αριστερά σήμερα έχει ανάγκη να επιβεβαιωθεί περί αυτού από τον κύριο αυτό, λυπάμαι, αλλά πρέπει να ψαχτούμε.

Μίλησα για την διαστρωμάτωση της ελληνικής κοινωνίας και και για το αν κάποιος έχει περάσει από την εργατική τάξη ή όχι. Ποιός αλήθεια μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει εργατική τάξη, ειδικά σήμερα, που η εξαθλίωση αγγίζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ ένα άλλο μέρος, που δεν είναι ίσως εξαθλιωμένο (ακόμα), εργάζεται και διαβιεί κάτω από συνθήκες στυγνής εκμετάλλευσης (με ροπή προς την περαιτέρω χειροτέρευση); Δεν θα κάτσω βέβαια να κάνω ανάλυση της διαστρωμάτωσης, αλλά το να αρνείσαι κάτι τέτοιο, βγάζει μάτια.

Ας μιλήσω λίγο για το δεύτερο, δηλαδή τη διαδρομή μου μέσα από την εργατική τάξη. Έχω ζήσει μια ζωή, που με έχει διδάξει πολλά, αλλά πάνω από όλα με δίδαξε να κατανοώ την ταξική μου θέση. Από τα μικρά μου χρόνια, όταν μεγάλωνα σε ένα ανήλιαγιο υπόγειο μέχρι και τα πιο πρόσφατα. Το πιο μεγάλο σχολείο, όμως, υπήρξε η επαγγελματική μου ενασχόληση, με την οποία διήλθα όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. Και ευτύχησα να έχω, έξω από τη θαλασσινή μου ζωή - που ήταν το κύριο, και ένα μεγάλο διάλειμμα στην βιομηχανία, όταν δούλεψα σαν τεχνικός αεροσκαφών στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Μέσα από αυτή τη ζωή, σφυρηλατήθηκα στο καμίνι των εργατικών αγώνων, τόσο από τη θέση του απλού μέλους όσο και από τη θέση του συνδικαλιστικού στελέχους, τρώγοντας στη μούρη κάθε λογής εργατοπατέρες, που κοίταγαν μέσα από την ιδιότητά τους να εξασφαλίσουν και καμιά καρέκλα στα υψηλά διευθυντικά κλιμάκια ή ακόμα και στα υψηλά κλιμάκια της πολιτικής (βουλευτές, υπουργοί και γεν. γραμματείς υπουργείων, δήμαρχοι και σύμβουλοι, πρόεδροι οργανισμών και διευθύνοντες σύμβουλοι, κλπ.). Όσο για μένα και για τους σαν κι εμένα, αναρίθμητες οι διώξεις, οι λοιδωρίσεις και οι διωγμοί (απολύσεις, αγωγές, μηνύσεις, επαγγελματική και βαθμολογική στασιμότητα κλπ.).

Λυπούμαι που κάνω αυτή την αναφορά, δεν διεκδικώ εύσημα (άλλωστε, αν διεκδικούσα, θα έδινα και λεπτομέρειες), αλλά θέλω να καταδείξω ότι κάποιος διαλέγει ποιό δρόμο θα πορευτεί. Τον δύσκολο ή τον εύκολο. Και ο καθείς εφ' ώ ετάχθη.

Και για να το κλείσω και να μην ξανα-ασχοληθώ με το θέμα: Θέλουμε δεν θέλουμε, όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι, το σύνθημα αυτό δεν απλό σύνθημα. Εκφράζει την πραγματικότητα, αλλά πάνω από όλα την αναγκαιότητα για μια διαφορετική κοινωνία.

Καλό απόγευμα.

Υ.Γ.: @ Kosh
Το είπα και στο προηγούμενο ποστάρισμά μου. Μόλις γύρισα από το λιμάνι. Ήταν εκεί, πράγμα σπάνιο και η ηγεσία της ΠΝΟ, κι έβγαλε και λόγο. Δεν κουνιέται προπέλλα. Πάλι, η περιφρούρηση και η οργάνωση της απεργίας πέρασε μέσα από τους Μηχανικούς και τον Στέφενσων. Οι άλλοι ήταν απόντες. Δυστυχώς.
-

Last edited:

Κυριε Μελά
Αναμένω να ορισθεί στίς συγχρονες συνθήκες τι σημαινει ''Εργατική Ταξη'',γιατί αν δεν αναλυθεί η ελληνικη κοινωνία βάση τών σημερινών της δεδομένων ο ορος ''Εργατική τάξη'' θα παραμεινει κενός περιεχομένου ή αν μη τι άλλο ''λειψός''.

Γιατι αν ορισθεί η ''Εργατική τάξη'' μέ ορους 1848 θά εξαιρεθούν πάμπολλες ταξικες διαστρωματώσεις και σύμμαχοι οι οποιοι θα χαριστούν στον αντίπαλο..

Κατά τά άλλα χαιρομαι που διασώσατε την άποψή σας στην δευτερη παράγραφο με την συμπληρωση που κανατε(περι του αν καποιος δηλαδη εχει αντιληψη ''αυτής της ταξης''' ή οχι),γιατι διαφορετικά θα διολισθαίνατε στην γνωστή κατάσταση τού ''εργατισμού'',που αλλως τε χρησιμοποιεί και η δεξιά για οσους εντάσσονται στην Αριστερά αλλά δεν ειναι εργάτες ή δεν ειναι εξαθλιωμένοι..

Ως εκ τούτου οταν μιλάμε για μαζικο κινημα ή θαχουμε συμμάχους ή δεν θάχουμε ...

Και οπως σωστά διατυπώσατε (διασωζοντας την παράγραφο που προανέφερα)πολλοί εργαζομενοι και διανοούμενοι που δεν ήταν ''πούροι εργάτες'' εντάχθηκαν στην Αριστερά και αγωνιστηκαν γι´αυτήν..Οι γνωστοι και ''Προδοτες της Αστικής τάξης''.

Τα παραδειγματα τα γνωριζετε καλυτερα απο μενα ,μιλώντας εστω μονον για το ΕΑΜ..

Ως εκ τούτου το ζητουμενο σε μιά συγχρονη Κοινωνια που πλέον απειλούνται ποικιλα στρωματά της και ''προλεταριοποιούνται'' ειναι αφ´ενος μεν να αναλυθεί με σημερινά δεδομένα και αφ´´ετέρου να επιτευχθεί μιά συμμαχια που θα συμπεριλαμβάνει ριζοσπαστικοποιημένα στρωματα που αποκτουν συνειδηση..

Αρα προσωπικά θα επιμεινω στον ορο ''Δυναμεις της Εργασιας''..

Τελος θα υπενθυμισω αυτο που ο μακαριτης ο Ραφαηλιδης έγραψε και το θεωρώ σημαντικό..

''Ειναι εύκολο ναναι Αριστερος κάποιος που εχει αδειο στομάχι...Το ζητούμενο ειναι να παραμεινει Αριστερός οταν αυτο γεμίσει''..

Νάστε καλά.

Υ.Γ.
Εξυπακουεται οτι σεβομαι απολύτως την προσωπική σας διαδρομή .

Last edited:

Συμπληρώνω οτι φυσικά και δεν αναγνωριζω στο ΚΚΕ το ''συλλογικο υποκειμενο της εργατικής τάξης'' ,αλλά τουλάχιστον θεωρώ την ηγεσια του ως ''Επιβολή της γνώμης της πάνω στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της''.

Προσωπική γνώμη φυσικά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5/2011

Ρε δεν πάμε καλά. Πάμε από την αρχή. Μπας και το καταλάβεις, αλλά μάταιος κόπος νομίζω.

1.Το παμε ανακοινώνει πως θα προβεί σε περικύκλωση της βουλής την πεμπτη στις 20.
2. Το παμε όπως και καθε σωματείο, περιφρουρεί την πορεία του, για να μην παρεισφρύσουν αναρχικοί
3.Από προχθές σε διάφορα σάιτ ασφαλιτες, χουλιγκάνια αναρχικοί ποστάραν πως θα μας σπάσουν τα κεφάλια.
α)τα αγνοούμε
β)δεν τα αγνοοούμε και παίρνουμε επιπλέον προφυλάξεις
Μάλλον είχαμε δίκιο
4. Αν βαρούσαμε επί δικαίων κ αδίκων από τις 9 η ώρα δεν θα έπρεπε να περνούσε κανείς από την αμαλίας. Κι όμως όπως μας είπαν μελη του φορουμ, περνάγαν άνετα; Κνίτες είναι κι αυτοί
5.Στις 1.30 η ωρα από το μετρό του συντάγματος βγαίνει ένα μπουλούκι νοματαίων με πετρες κράνη ροπαλα, μολοτωφ μασκες κλπ. Και πάνε να κάψουν έναν εργαζόμενο αστυνομικό ζωντανό. Δολοφονική απόπειρα. (της διας ήτανε, αυτούς που θα καλέσεις όταν μπουν κλεφτες στο σπίτι σου)
6.οι τύποι παρεισφρυουν στους δεν πληρώνω και μετά από αντεγκλίσεις μας επιτιθενται. Το πιασες; Αυτοί άρχισαν να μας πετάνε μαρμαρα, κοτρώνες
α)να κάτσουμε να τις φάμε
β)να αμυνθούμε
επιλέξαμε το α.
Μεχρι στιγμής, δεν έχεις καταδικάσει την επίθεση, αλλά συνεχίζεις να προκαλείς με εμετικά επιχειρηματα, δείχνοντας το μισανθρωπισμό σου.
Τις σκηνές όπου 10 άτομα πιάναν έναν κνίτη και τον χτυπάγανε τις είδες;

Εσύ είσαι ικανός να ποστάρεις και φωτογραφιές από στρατιώτες του κόκκινου στρατού με γερμανούς αιχμαλώτους και να μας λες "κοιτάχτε τι κάνανε οι ανθρωποφάγοι στον ανθό της γερμανικής νεολαίας που πήγε να τους εκπολιτισει".

Την ημέρα εκείνη, το παμε είχε τελειώσει την πορεία του. Τι σχέση έχει τώρα δεν κατάλαβα;

Κοιτάχτε. Η αντιπαραθεση είναι μεταξύ εμού και 2 συριζαίων. Καλά μέχρι εδώ. Πως γίνεται όμως ρε παιδί μου μετά από καθε ποστ των συριζαίων να υπάρχουν χειροκροτητές (που δεν είναι σύριζα) και μετά από καθε ποστ μου να υπάρχουν 10 άτομα που να λένε τα ίδια.
α)Η ο συριζα θα παρει 80%
β)Η οι ανεντχτοι φιλοι του συριζα θα παρουν 80%
γ)η κάποιος έφερε τους φίλους του.

Πχ ένα νδημοκρατη δεν έχω δει. Τι δεν υπάρχει ούτε ένας σε 34000 κόσμο;

Σπύρο, απάντηση σε πολιτικά επιχειρηματα δεν έχω πάρει. Μέχρι στιγμής αναμασας τα επιχειρηματα περί σταλινικών, όπως κάνουν μικροαστοι πασοκοι και νεοδημοκρατες. Στο δια ταύτα

Οουπς !!

Σου ξέφυγε.
Η δεν ήσουν εκεί ή έχεις κακή πληροφόρηση ,η οποία και σε πρόδωσε.

Το μετρό του Συντάγματος ήταν κλειστό,σφραγισμένο θα έλεγα και τις δύο ημέρες της απεργίας.
Σου λέει κατι αυτό?
Μήπως να αλλάξουμε σταθμό?

Γιατί έτσι δεν μας τα λες καλά...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5/2011

Οουπς !!

Σου ξέφυγε.

Το μετρό του Συντάγματος ήταν κλειστό,σφραγισμένο θα έλεγα και τις δύο ημέρες της απεργίας.
Σου λέει κατι αυτό?

Τη δεύτερη μέρα έκλεισε μετά από κάποια ώρα, τώρα δεν κράταγα και ημερολόγιο, εκεί γυρω πάντως πρέπει να 'τανε

Κάποια ζητηματάκια

Κυριε Μελά
Αναμένω να ορισθεί στίς συγχρονες συνθήκες τι σημαινει ''Εργατική Ταξη'',γιατί αν δεν αναλυθεί η ελληνικη κοινωνία βάση τών σημερινών της δεδομένων ο ορος ''Εργατική τάξη'' θα παραμεινει κενός περιεχομένου ή αν μη τι άλλο ''λειψός''.

Γιατι αν ορισθεί η ''Εργατική τάξη'' μέ ορους 1848 θά εξαιρεθούν πάμπολλες ταξικες διαστρωματώσεις και σύμμαχοι οι οποιοι θα χαριστούν στον αντίπαλο..

Καλησπέρα, Σπύρο κι ευχαριστώ για την παρέμβαση (κάθε παρέμβαση σε μια συζήτηση, εφ´όσον παρατίθενται απόψεις και επιχειρήματα, ασχετο αν συμφωνεί ή όχι μαζί τους ο άλλος, είναι εποικοδομητική).

Για το πρώτο σου ερώτημα, αναρωτιέμαι από ποιόν πρέπει να αναμείνουμε τον ορισμό και την ταξική ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας.

Αν εννοείς ότι αυτό είναι αντικείμενο διερεύνησης και συμπερασμάτων από τα πολιτικά κόμματα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε - τουλάχιστον εμείς οι δυο, που το συζητάμε το ζήτημα - ποιά πολιτικά κόμματα και πολιτικές κινήσεις μπορούν και πρέπει να το κάνουν. Σε ότι αφορά στη γνώμη μου, αυτό είναι πάνω από όλα υπόθεση των κομμάτων της αριστεράς (αντιπαρέρχομαι την ρήση σου στην τελευταία παράγραφο, περί του τί μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει ή να μην αναγνωρίσει στο ΚΚΕ).

Φυσικά, κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει και σε άλλα κόμματα, οποιουδήποτε πολιτικού χρώματος, να διερευνήσουν και να καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με αυτή τη διαστρωμάτωση, αλλά πολύ αμφιβάλω αν μπορούν κατ' αρχάς να το κάνουν και αν τα συμπεράσματά τους θα είναι ουσιαστικά.

Σε ότι αφορά τα κόμματα της αριστεράς, από τον Συνασπισμό στο τελευταίο του συνέδριο δεν είδα κάτι σχετικό, τουλάχιστον από τις δημοσιευμένες εισηγητικές ομιλίες των Αλαβάνου και Χουντή. Ούτε φυσικά και στις θέσεις για το συνέδριο, πλην κάποιων γενικότερων αναφορών για την σημερινή κατάσταση των εργαζομένων (Κεφάλαιο IV: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ).

Το ΚΚΕ δίνει πληρέστερη εικόνα (ίσως όχι τόσο πλήρη, ώστε να με ικανοποιεί απόλυτα, αλλά πάντως πολύ πιο αναλυτική από αυτήν που δίνουν οι αντίστοιχες θέσεις του ΣΥΝ). Στις θέσεις της ΚΕ για το τελευταίο συνέδριο, επιχειρείται μια προσέγγιση για την ταξική ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας, στην παράγραφο 38.

Πέραν όμως των παραπάνω ντοκουμέντων, κανείς δεν είπε ότι πρέπει να ορίσουμε την Εργατική Τάξη με όρους του 1848. Άλλωστε, ακόμα και το "μονολιθικό" ΚΚΕ έχει από χρόνια εντάξει στην εργατική τάξη ευρύτερα στρώματα εργαζομένων (από αυτά που ορίζονται με όρους του 1848, εννοώ), και αυτό διότι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των στρωμάτων τα εντάσσουν σε αυτήν. Όμως δεν πρέπει να αναλωθώ σε αυτό. Στο προηγούμενο ποστάρισμά μου ανέφερα (και το παρέκαμψες ευγενικά, μάλλον) ότι:

"Ποιός αλήθεια μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει εργατική τάξη, ειδικά σήμερα, που η εξαθλίωση αγγίζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ ένα άλλο μέρος, που δεν είναι ίσως εξαθλιωμένο (ακόμα), εργάζεται και διαβιεί κάτω από συνθήκες στυγνής εκμετάλλευσης (με ροπή προς την περαιτέρω χειροτέρευση);"

Εν κατακλείδει, εκτός από τον βιομηχανικό εργάτη, τον οικοδόμο, τον ναυτεργάτη, τον ανθρακωρύχο και μεταλλωρύχο, εργάτης θεωρείται και ο υψηλής τεχνογνωσίας τεχνικός αεροσκαφών, που εργάζεται στο Flight Line της Aegean, ο τεχνικός της ΔΕΗ, ο υπάλληλος του απορριματοφόρου των ΟΤΑ και η καθαρίστρια του σχολείου της γειτονιάς (για να αναφέρω κάποια εντελώς άσχετα μεταξύ τους παραδείγματα). Και μάλιστα, ο μισθωτός γενικά, ακόμα κι αν έχει υπαλληλική σχέση γραφείου, είναι άμεσος σύμμαχος με τον εργάτη, άρα και εν δυνάμει εντασσόμενος, αν όχι απ' ευθείας σε αυτήν, τουλάχιστον στους άμεσους συμμάχους της εργατικής τάξης. Πολύ δε περισσότερο, οι σημερινοί ημιαπασχολούμενοι, με μισθούς πείνας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με "φασόν" κλπ. Αν αυτό δεν σε ικανοποιεί, για να εκφράσει γενικά τον όρο Εργατική Τάξη, εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει.

Κατά τά άλλα χαιρομαι που διασώσατε την άποψή σας στην δευτερη παράγραφο με την συμπληρωση που κανατε(περι του αν καποιος δηλαδη εχει αντιληψη ''αυτής της ταξης''' ή οχι),γιατι διαφορετικά θα διολισθαίνατε στην γνωστή κατάσταση τού ''εργατισμού'',που αλλως τε χρησιμοποιεί και η δεξιά για οσους εντάσσονται στην Αριστερά αλλά δεν ειναι εργάτες ή δεν ειναι εξαθλιωμένοι..

Ως εκ τούτου οταν μιλάμε για μαζικο κινημα ή θαχουμε συμμάχους ή δεν θάχουμε ...

Και οπως σωστά διατυπώσατε (διασωζοντας την παράγραφο που προανέφερα)πολλοί εργαζομενοι και διανοούμενοι που δεν ήταν ''πούροι εργάτες'' εντάχθηκαν στην Αριστερά και αγωνιστηκαν γι´αυτήν..Οι γνωστοι και ''Προδοτες της Αστικής τάξης''.

Τα παραδειγματα τα γνωριζετε καλυτερα απο μενα ,μιλώντας εστω μονον για το ΕΑΜ..

Ως εκ τούτου το ζητουμενο σε μιά συγχρονη Κοινωνια που πλέον απειλούνται ποικιλα στρωματά της και ''προλεταριοποιούνται'' ειναι αφ´ενος μεν να αναλυθεί με σημερινά δεδομένα και αφ´´ετέρου να επιτευχθεί μιά συμμαχια που θα συμπεριλαμβάνει ριζοσπαστικοποιημένα στρωματα που αποκτουν συνειδηση..

Αρα προσωπικά θα επιμεινω στον ορο ''Δυναμεις της Εργασιας''..

Μα γι αυτό το ανέφερα. Για να καταδείξω ότι σήμερα η "πούρα" (όπως τη λες) εργατική τάξη απόλυτα ή σχεδόν ταυτίζεται με τους συμμάχους της. Απλά, ο όρος "Δυνάμεις της Εργασίας" απαρνείται την ύπαρξή της και φυσικά την πρωτοπορεία της. Αν βέβαια, εσύ (και άλλοι) πιστεύεις ότι στη σύγχρονη κοινωνία δεν υπάρχει πρωτοπόρα τάξη, δικαίωμά σου, αλλά να μου επιτρέψεις να διαφωνώ, οριζόντια και κάθετα. Η μέχρι τώρα πείρα μου πάντως μάλλον με δικαιώνει. Όχι βέβαια για τον καθοριστικό και επαναστατικό της ρόλο (αυτός υφίσταται κατά τη γνώμη μου ασυζητητί, άλλο αν δεν τελεσφόρησε ακόμα), αλλά για τα καθημερινά, μικρά-μικρά παραδείγματα και γεγονότα. Όπως το σημερινό, στο λιμάνι.

Η αναφορά στο ΕΑΜ σεβαστή. Τις ημέρες αυτές έχουν υπάρξει ουκ ολίγες εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ίδρυσή του. Και επειδή έθιξες μια πολύ ευαίσθητη χορδή μου, πρέπει να πω πως συμμετέχω ολόψυχα σε όσες μπορώ (αύριο υπάρχει μία, που θα πάω), αποτίοντας φόρο τιμής στον αξέχαστο μαχητή του εφεδρικού ΕΛΑΣ Νικόλαο Μελά, τον πατέρα μου και στον επίσης αξέχαστο ΕΑΜίτη Φώτη Λ., αδελφό της μάννας μου. Δυο άνθρωποι που διώχτηκαν ανελέητα (όπως πολλοί της εποχής τους) και έμειναν αλύγιστοι μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Τελος θα υπενθυμισω αυτο που ο μακαριτης ο Ραφαηλιδης έγραψε και το θεωρώ σημαντικό..

''Ειναι εύκολο ναναι Αριστερος κάποιος που εχει αδειο στομάχι...Το ζητούμενο ειναι να παραμεινει Αριστερός οταν αυτο γεμίσει''..

Νάστε καλά.

Υ.Γ.
Εξυπακουεται οτι σεβομαι απολύτως την προσωπική σας διαδρομή.

Συμπληρώνω οτι φυσικά και δεν αναγνωριζω στο ΚΚΕ το ''συλλογικο υποκειμενο της εργατικής τάξης'' ,αλλά τουλάχιστον θεωρώ την ηγεσια του ως ''Επιβολή της γνώμης της πάνω στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της''.

Προσωπική γνώμη φυσικά.

Ασφαλώς. Ο Μαγιακόφσκι το έχει πει με άλλα λόγια:

"Δεν είναι μόνον ο κομμουνισμός στη γη, στα κάθυγρα εργοστάσια εκείνα.
Είναι και μες στο σπίτι, στο τραπεζάκι μπρός, στις σχέσεις, στη φαμίλια, στην καθημερινή ρουτίνα.....
.....Πόλεμος δεν είναι μόνο, όπως θαρρείς εσύ, να λες ναι ναι, στα μέτωπα με βολές πολυβόλου. Της φαμίλιας, του σπιτικού, η επίθεση, για μας μικρότερη απειλή δεν είναι διόλου...."

Β. Μαγιακόφσκι: "Ξελασπώστε το Μέλλον"

Μελλοποιημένο και άπό τον Θ. Μικρούτσικο, σε εκπληκτική ερμηνεία της αξέχαστης Μαρίας Δημητριάδη:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=qwnVT6XEcEo

Δεν έβαλα την προσωπική μου διαδρομή για να εισπράξω σεβασμό ούτε κολακεία, φυσικά (Αν και με έκανες να αισθανθώ περίεργα. Ευχαριστώ, πάντως). Την ανέφερα για να υποστηρίξω την εμπειρία μου μέσα στην τάξη μου.

Για την τελευταία παράγραφο, στο Υ.Γ., τα είπα παραπάνω. Καληνύχτα, τα λέμε αύριο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5/2011

Τη δεύτερη μέρα έκλεισε μετά από κάποια ώρα, τώρα δεν κράταγα και ημερολόγιο, εκεί γυρω πάντως πρέπει να 'τανε

Κλειστοί και σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου οι σταθμοί ΣΥΝΤΑΓΜΑ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ του Μετρό. Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση.

Συνεχίζεται μέχρι κ σήμερα Πέμπτη σε ΟΣΕ-Προαστιακό. Το Μετρό εκτελεί δρομολόγια μέχρι Δουκ. Πλακεντίας.
Για Λεωφορεία & Τρόλεϊ αποκατάσταση της κυκλοφορίας έως τις 10:00, έως τις 9:30 για το Τραμ.
Λεωφορεία & Τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από 9:00-21:00, Μετρό από 9:00, ΗΣΑΠ 10:00-18:00, Τραμ 8:00-20:00
http://www.madata.gr/epikairotita/social/142520.html

Συγγνώμη ρε παιδιά, το θέμα είναι αν οι τραμπούκοι βγήκαν απ'το μετρό ή τον Τερκενλή; Ή παίζουμε με τις λέξεις;

Με το όλο σκηνικό συμφωνείτε; Μιλάω για τις μολότωφ σε γυμνά κεφάλια. Αυτές που είδαμε ΟΛΟΙ.

Για να καταλάβω δηλαδή, αν διαφωνώ με κάποιον πρέπει να πάω να τον κάψω ζωντανό;

Είπαμε οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες, και είμαι διατεθειμένος σαν άνθρωπος να παρεκλίνω από τα τυπικά της αστικής δημοκρατίας, να γράψω στα φρύδια μου τους καμμένους δρόμους και τους βανδαλισμούς, ως παράπλευρη απώλεια...

αλλά η αλληλοσφαγή είναι ακόμα πολύ πιο μακριά απ'τα όριά μου. Και ειλικρινά, μου εύχομαι αυτά τα όρια να παραμείνουν εκεί.

Last edited:

Κυριε Μελά..
Δεν τογραψα ως κολακεια ,αλλά επειδη το εννοώ,ως προς την προσωπική σας διαδρομή .

Η αναφορά μου στο ΕΑΜ έγινε για να καταδειξω ακομα περισσοτερο πώς συμμετείχαν εκεί και ''προδοτες της τάξης τους''-δηλαδή της αστικής τάξης- αντιπαραβάλλοντας το στά περι ''εργατισμού'',οπως αλλως τε και στο παγκοσμιο κινημα..

Επ´αυτού ειτε μεσω Ραφαηλιδη,ειτε μέσω Μαγιακοφσκη τελικά συμφωνούμε..

Στο κεφάλαιο 4 που παραθεσατε του ΣΥΝ διαπιστώνω μιά αρκετά αξιολογη ανάλυση για τις δυνάμεις της εργασιας και το εξ´ισου σημαντικο συμπέρασμα:''Κεντρικός στόχος του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να είναι παρά
ο ριζικός αναπροσανατολισμός του και η διαμόρφωση μιας αυτόνομης και μαχητικής ταξικής
στρατηγικής.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται η δημιουργία ισχυρών
συσπειρώσεων μέσα στα συνδικάτα που θα προκύψουν από παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες
τόσο σε επίπεδο βάσης όσο και σε επίπεδο ηγεσίας.

Οι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες αυτές
οφείλουν να αποτρέπουν τη συμβιβαστική γραμμή, που αποτελεί σήμερα το κύριο πρόβλημα,
να αντιστρατεύονται τις διαχωριστικές πρακτικές, που ακυρώνουν την ενότητα δράσης, και
να προωθούν συστηματικά την ενότητα του κινήματος. Σε αυτή τη βάση, πρέπει να
δημιουργηθούν πλατιά μέτωπα αντίστασης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, όπως αυτή
εκδηλώνεται συγκεκριμένα κάθε φορά, και να οργανωθούν μαζικοί εργατικοί αγώνες που θα
αλλάξουν τους συσχετισμούς επιβάλλοντας την ανάκτηση του ταξικού--διεκδικητικού ρόλου
των συνδικάτων.

Η πολική του ΣΥΝ που αποσκοπεί στη συγκρότηση ενός γνήσια ταξικού, αυτόνομου,
ενωτικού, αντιγραφειοκρατικού και μαχητικού συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να
συμβάλει στο να αναδειχθεί ένα ισχυρό ρεύμα αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη οικονομική
και κοινωνική πολιτική που θα αποβαίνει νικηφόρο. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι αναγκαία
η μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η ένταξη των γυναικών, των νέων και των
μεταναστών στις γραμμές του, όπως και η ένταξη εκεί ολόκληρου του κόσμου της
επισφαλούς και «μαύρης» εργασίας''..

Προσανατολισμος εντελώς διαφορετικός απο την ''σιδηρά πρωτοπορια'' δηλαδή..
Προσανατολισμος που σεβεται την αυτονομια τών συνδικάτων αλλά και τών πρωτοβάθμιων επισης τα οποια το τελευταιο διάστημα μάλιστα εχουν αναδειξει και σημαντικη δυναμική παρά το οτι φαινεται πώς κάποιοι ενοχλούνται αν δεν τα ελέγχουν..

Κακα τα ψέμματα οι μεγάλες διαφορές εκεί βρισκονται.Δεν λέω πώς αυτά εχουν επιτευχθεί,αλλα αυτος ειναι ο στόχος..

Αλλοιώς ο καθενας παίρνει το μπαϊράκι του α λα Γαλλια δημιουργούνται 4-5 εργατικές ενώσεις και ανταγωνιζονται στην ''πρωτοπορια'' η τον ''ρεφορμισμό''.

Ως εκ τούτου θα μου επιτρέψετε να επιμεινω στον ορο ''Δυνάμεις της Εργασιας´´ ο οποιος και ταξικος ειναι αλλά και ενωτικός..

Αλλως τε η ανανεωτική αριστερά έχει επηρεαστεί και απο θεωρίες που θεωρούν τούς ιδεολογικους μηχανισμούς του Κράτους σημαντικοτερους και απο τους κατασταλτικούς,και ως εκ τούτου περαν τού οικονομικού προτάγματος δινει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο εποικοδόμημα το οποιο θεωρεί απολύτως απαραίτητο να το διεμβολισει..Δεν πιστεύει πώς αλλάζοντας οι οικονομικοι οροι και οι σχέσεις παραγωγής αλλάζει και ο άνθρωπος αλλά πώς αυτά βρισκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση..

Με άλλα λογια δεν διαπνέεται απο τον μακρινο μονον στοχο τής εν καιρώ συνειδητοποιησης ,όπου θα ανατραπεί το Κράτος και θα γινει η ''επανάσταση'',αλλά με τις δυνάμεις που εχει βλέπει και το σήμερα διατηρώντας πάντα και τον μακροπρόθεσμο στόχο,προσδοκώντας σε ευρύτερες συμμαχιες..

Αλλως τε δεν υποτιμά και την Δημοκρατια ,οχι την κλασσική τού ''αστικού τύπου'',αλλά την Δημοκρατια εκεινη τών εργαζομένων που θα αποφασίζουν ,οπως βεβαια και τις πολιτικές ελευθεριες τις οποιες δεν θα συντριβει καμιά ''σιδερενια γροθιά'' οπως στο παρελθόν..

Τέλος ειναι σαφές πώς οπως η ζωή εξελισσεται το ιδιο συμβαινει και με την Επιστήμη..

Και η ζωή και η επιστήμη ειναι εννοιες δυναμικές και οχι στατικές.
Ως εκ τουτου η ακινησια τών ''Ιερών Βιβλιων'' που θα εφαρμοστούν κάποια στιγμή δεν εχουν καμιά σχέση με την πραγματικη ζωή.

Λυπούμαι αλλα οι διαφορές ειναι ουσιώδεις...

Αν εν πάση περιπτώσει υπάρξει μελλοντικά οιαδήποτε συνυπαρξη στην βάση έχει καλώς..

Αν οχι και πάλι η πολιτική θα καλύψει το οποιο κενο δημιουργηθεί..

Αλλως τε η Επανάσταση με ή χωρις εισαγωγικά δεν κρινεται απ´τις διακηρύξεις αλλά απ´τις πράξεις ,την εκτιμηση τών εκάστοτε συσχετισμών δυνάμεων και η επανάσταση επισης ειναι μιά διαρκής σχέση με την ιδια την Ζωή και οχι ενα στατικο Κράτος που μετατρέπεται σε γραφειοκρατια σε βάρος του Λαού..

Νάστε και πάλι καλά.:smile:

Συγγνώμη ρε παιδιά, το θέμα είναι αν οι τραμπούκοι βγήκαν απ'το μετρό ή τον Τερκενλή; Ή παίζουμε με τις λέξεις;

Με το όλο σκηνικό συμφωνείτε; Μιλάω για τις μολότωφ σε γυμνά κεφάλια. Αυτές που είδαμε ΟΛΟΙ.

Για να καταλάβω δηλαδή, αν διαφωνώ με κάποιον πρέπει να πάω να τον κάψω ζωντανό;

Είπαμε οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες, και είμαι διατεθειμένος σαν άνθρωπος να παρεκλίνω από τα τυπικά της αστικής δημοκρατίας, να γράψω στα φρύδια μου τους καμμένους δρόμους και τους βανδαλισμούς, ως παράπλευρη απώλεια...

αλλά η αλληλοσφαγή είναι ακόμα πολύ πιο μακριά απ'τα όριά μου. Και ειλικρινά, μου εύχομαι αυτά τα όρια να παραμείνουν εκεί.

Μα Maestro κανείς δεν δικαιολόγησε την αδικαιολόγητη ενέργεια μερίδας των "χούλιγκανς", "παρακρατικών", κλπ.....(καμία σχέση με Αναρχικούς)....εναντίον του ΠΑΜΕ.

Όπως κανείς δεν δικαιολογεί την εξίσου δολοφονική απόπειρα απο την μεριά μερίδας(για να είμαστε και ακριβείς) διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, να πετάνε απο τα 3+ μέτρα ανθρώπους στο πλακόστρωτο της πλατείας Συντάγματος....

Έτσι???

Υ.Γ Αυτή είναι και η ένσταση μου(και όχι μόνο, αλλά όσον αφορά τα δολοφονικά χτυπήματα εκατέρωθεν) στην κουβέντα που έγινε χτες....για το ΠΑΜΕ.

Ξέχασα επισης να αναφέρω οτι μειζον ζητημα σε εναν οιονδηποτε πολιτικο χώρο ειναι και η αυτοκριτική..
Και επ´αυτου δεν αναιρώ τιποτα αποσα εχω γραψει σε παλιοτερο ποστ μου αδιαφορώντας φυσικά πληρως αν χαρακτηριστηκε ''αντικομμουνιστικό''..-απο ποιούς άλλως τε???-

Αν για να θεωρηθει καποιος Αριστερος πρεπει να χειροκροτά τα τανκς της Πράγας ,της Βουδαπέστης ,τά γκουλάγκ,τις αθλιες Δικες της Μοσχας και πολλά αλλα ευχαριστώ δεν θα πάρω..

Και επιπλεον θα θεωρήσω και τιμητικο να χαρακτηριστώ '''αντικομμουνιστής'' απο υποστηρικτες τέτοιων ενεργειών.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5/2011

Οουπς !!

Σου ξέφυγε.

Σου λέει κατι αυτό?

Την δευτερη μερα πηγα Μοναστηρακι και κατω στο Συνταγμα ήμουν στις 12..

Συνταγμα κλεισμενο γκαραντι.Μετρό γιοκ.Γι´αυτο αλλως τε κατεβηκα Μοναστηράκι..Οχι για μεταχειρισμένα c.d.:music-smiley-005::music-smiley-005:

Last edited: