Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Πολυ καλές επιδόσεις για m43 μηχανή, πολϋ κοντά σε πολλές σύγχρονες APSC. Προσωπικά δεν δίνω ποτέ σημασία στη γενική βαθμολογία του DXO (αντίθετα οι εσωτερικές μετρήσεις έχουν ζουμί).

Για εμένα πολύ σημαντικό είναι το αποτέλεσμα απο το Cinema 5D για το readout sensor (θα κοιτάξω να το επαλήθευση και απο αλλού):

The E-M1 mark II scored ----------------10ms.
Blackmagic Ursa Mini, and Sony FS7 ---14ms.
a7s II FF 4K ------------------30.4 ms (30.2-30.6)
XT2 4k ------------------------ 30.7 ms
a7R II--------------------------- 33.3 ms (35.6-32.2-32.8-35.3-32.6-31.1)
RX100 IV 4K ----------------- 36.6 ms (36.4-36.7)
a6300/a6500 4K 24fps --- 39.0 ms (39.2-38.9)

Rolling shutter σε 4k 3πλό και 4πλό μειωμένο ακόμη και απο τα τελευταία μοντέλα, φωτό μέχρι και 1/32000 ηλεκτρονικό κλείστρο χωρίς εμφανές RS , κάτι λοιπόν έχουν προσθέσει οι τεχνικοί της Ολυ για να δικαιολογήσουν τα 2χιλιΑρικα.

Είναι η πρώτη μηχανή που χρησιμοποιώ τόσο πολύ το ηλεκτρονικό κλείστρο χωρίς να νιώθω ότι πέφτει η ποιότητα της εικόνας, φυσικά η τεράστια ριπή (αχρείαστη πολλές φορές αλλά υπάρχει) έρχεται και συμπληρώνει τις επιδόσεις.

Κώστα για το IQ ποιές είναι οι εντυπώσεις σου? Γράφεται ότι η ποιότητα του iso 64 είναι πολύ καλή με ελάχιστη απώλεια στο DR, τα highlights διατηρούνται καλύτερα και τα jpeg επίσης είναι βελτιωμένα όσον αφορά το "ψήσιμο" και το χρώμα.

Μέχρι στιγμής τη δουλευω πολύ σποραδικά γιατι δεν μπορώ καθημερινα να την έχω μαζί μου και να την βασανίζω στην μηχανή και στο εργοτάξιο που είμαι. Η διαπίστωση για τα φωτεινά ισχυει έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα, στα σκιερά δεν βλέπω διαφορές, στην αρχή συνηθισμένος απο την ΕΜ1 mkI υποέκθετα λίγο και έτσι αναποφευκτα έβλεπα και περισσότερο θόρυβο στα σκιερα, πλέον δεν το κάνω. Τα jpeg είναι πολύ πιο <μαλακά> απο της ΕΜ1 ακόμη και με το φίλτρο θορυβου στο OFF , μάλιστα σκεφτομαι να ανεβάσω το sharpness (δεν έχω κάνει ρυθμίσεις στα colour profiles). Τα Raw θα βελτιωθουν κιαλλο στην τελική έκδοση της Adobe και δεν θέλω να τα κρίνω βιαστικά και χωρίς να έχω επεξεργαστεί αρκετό όγκο. Συνηθίζω πάντα και φτιάχνω και ένα δικό μου profile με το DNG profile editor & colourchecker. Πολυ προχειρες λοιπον ειναι οι εκτιμήσεις μου για το IQ και τα χρώματα γιατι επι της ουσίας δεν έριξα καθόλου βάρος σε αυτό να το δώ. Τον πρώτο καιρό της γνωριμίας μας μαθαίνω όλες τις έξτρα λειτουργίες της, κοιτάζω σε τι καταστάσεις θα βοηθήσουν, έχω καταλήξει σε 2-3 στησίματα στα κουμπιά της και τα έχω αποθηκευσει στον υπολογιστή με την νεα λειτουργία που υπάρχει, υπόψην ότι ναι μεν έχει 3 μνήμες (η ΕΜ1 είχε 4) αλλά μπορείς να <σχεδιασεις> περισσότερες π.χ 10 σε αριθμό, να τις ονοματίσεις και κάθε φορά ανάλογα τον τύπο της φωτογράφησης να επιλέξεις κάποιες απο αυτες να πάρεις μαζί σου.

Μερικά δείγματα (επεξεργασμένα στο LR) απο την μετάβασή μου στo χωριό μου κοντά στα Γιάννενα (πρωί αναχώρηση βράδυ επιστροφή) με ελάχιστο χρόνο για φωτό : https://goo.gl/photos/TR3ApkUpuj13KnC39

Last edited:
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
Ευτυχώς που έρχεται και η Photovision, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί κάποιος να βρεί δείγμα να "παίξει" σε κατάστημα...

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
Ευτυχώς που έρχεται και η Photovision, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί κάποιος να βρεί δείγμα να "παίξει" σε κατάστημα...
Aν δεν βρίσκεις και είσαι Αθήνα ευχαρίστως να εξυπηρετήσω.

Δημήτρη οι φωτό είναι με 7-14/2.8 και ZD 50/2 macrο, παίζει ρόλο και ο φακός σε αυτό.

ισσοροπημένο το review τους αλλά όπως πάντα συμβαίνει δεν μπορούν να ανακαλύψουν τα πάντα οπότε έχουν χάσει κάποια πράγματα απο την εξερευνηση των μενού τουλάχιστον στο φωτογραφικό κομμάτι που τα έχω ήδη ψαξει ως κάτοχος (ρύθμιση λοκαρίσματος του AF, ρύθμιση επανάληψης προσπάθειας για AF, CAF με δυναμικό cluster κλπ.), η απόδοση της μηχανής σε AF επηρεάζεται αρκετά απο αυτές τις ρυθμίσεις , επίσης ο Leica 100-400 που χρησιμοποιήσαν σε κάποιες φωτό (όπως έχει επιβεβαιωθεί απο χρήστες) για να δουλεψει σωστά σε AF και ειδικα σε CAF πρέπει να μην έχει ανοιχτο το κουμπί focus limiter και τυχον περιορισμός απόστασης για την εστίαση να γίνει απο το αντίστοιχο τριπλό πεδίο τιμών που διαθέτει η μηχανή.

https://diglloyd.com/blog/2017/2017...Panasonic42_5f1_2-examples-LasVegasStrip.html

<<There is also something very special going on with the about $1999 Olympus E-M1 Mark II: although “only” 20 megapixels, the total detail ranks right up there or exceeds anything I’ve seen from far more expensive cameras with more megapixels (think Leica M or Leica SL). The FAR higher hit rate and total sharpness are unapologetically superior to most of what I’ve ever gotten out of Leica. Small sensor camera with a superb lens punches way beyond its alleged class. Kudos to Olympus.>>

Και για τους <πουλάδες> μερικά tips απο τον Scott Bourne : https://photofocus.com/2017/01/21/update-on-the-olympus-om-d-e-m1-mk-ii-micro-four-thirds-camera/

Τελευταία ακούγονται έντονες φήμες για νέο firmware σύντομα. Ακόμη περιμένουμε την final έκδοση της Adobe στα Raw που θα ανοίγει και τα αρχεία Hires. Μέχρι στιγμής μόνο το Capture One δίνει σωστό αποτέλεσμα και δυστυχώς δεν το δουλεϋω καθόλου.

Συνέντευξη του DPReview με το R&D της Olympus αποκαλύπτει το πλάνο για τα επόμενα firmware updates.

Ενδεικτικά οι βελτιώσεις στις οποίες δουλεύουν πάνω:

- Adding 'Auto ISO' capability to manual video shooting
- Allowing for control of autofocus racking speed while shooting video
- Clarifying and enhancing customizability of continuous autofocus behavior beyond the current -2 to +2 'tight to loose' scale
- Working on the AF algorithm to improve tracking performance
- Enable the ability to enter playback and menus while the buffer is clearing

Περισσότερα εδώ.

Ειναι στοχευμένα μικρά ή μεγάλα <μειονεκτήματα> για να γίνει τέλειο το μηχανάκι, βλέπω φοβερή προσήλωση στη βελτϊωση ειδικά στο κομμάτι του βίντεο κάτι που δεϊχνει ότι η εταιρϊα έχεις αλλάξει ρότα και προσπαθοϋν να προλάβουν την έλευση της GH5 που σϊγουρα θα προσφέρει απείρως περισσότερα στον τομέα του βίντεο αλλά δύσκολα να πλησιάσει τη σταθεροποίηση της OLYMPUS και το AF της σύζευξης τεχνολογίας CDAF-PDAF.

Το dxomark έβγαλε τα κλασσικά άρθρα:
Olympus OM-D E-M1 Mark II best prime lenses
Olympus OM-D E-M1 Mark II best zoom lenses

Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις πχ 12mp sharpness με 12-40 PRO, 15mp sharpness με 75mm f1.8, 13mp sharpness με panasonic 35-100mm f2.8. Κρίμα που δεν έχουν συμπεριλάβει τον 40-150 Pro που έχει φοβερό ΙQ...

Αν σκεφτείς ότι αντίστοιχο sharpness 15-16mp δίνουν σε μια APS-C πχ Nikon d7100 με 24mp αισθητήρα οι τοπ φακοί όπως NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II, Nikkor 85mm f/1.4G κτλ.

ΥΓ. Είναι εντυπωσιακά αν μας τα λέει καλά το DXOMARK. Οι περισσότεροι εμπιστευόμαστε πιο πολύ τα μάτια μας.

Εντϋπωση (αναμενόμενη) μου προκαλεί η αποδοση σε χρωματικές εκτροπές των δϋο prime της Panasonic σε μηχανή OLYMPUS και με τον αισθητηρα SONY, ιδια χαμηλή (υψηλή τιμή) αποδοση δινουν και οι δϋο ζουμ Panasonic αλλά και ο mzuiko 9-18.

Λείπουν και άλλοι φακοί που θα ήθελα να δω σε αυτά το review. Πχ. Olympus 7-14mm PRO, 40-150mm PRO, 300mm PRO.

Για όσους διαθέτουν 80λεπτά απο τον χρόνο τους :

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πως επηρεάζονται τα frame rates στις δύο ΕΜ1 στο μηχανικο και ηλεκτρονικό κλείστρο απο το IBIS, το διάφραγμα και πόσο γρήγορα μπορεί να αποδώσει ένας φακός 4/3 σε σχέση με έναν φακό m43:

https://www.mu-43.com/threads/e-m1-vs-e-m1-mk-ii-burst-rates-with-four-thirds-lenses.89602/

Xωρίς να κάνω όλα τα τέστ που έκανε είχα καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα, έχω αποφασίσει και έχω αποθηκεύσει ήδη στην μνήμη C2 τη χρήση ηλεκτρονικοϋ κλείστρου για κινούμενα αντικείμενα γιατί βλέπω ότι έχουν μειωθεί πολύ τα προβλήματα που έδινε στην παλιά ΕΜ1, έτσι με την ΕΜ1.2 με τηλεφακό και χρήση ριπής χρησιμοποιώ κυρίως το ηλεκτρονικό κλείστρο σε L mode (Χαμηλή ταχύτητα ριπής) με CAF ώστε να έχω μεταβαλόμενη εστίαση (σε Η mode κλειδώνει η εστίαση) με ανοιχτό διάφραγμα ή το πολύ 1 στοπ κλειστό και με το IBIS να απενεργοποείται αυτόματα (με την επιλογή στο μενού) αλλά να προσπαθώ να κρατώ και υψηλές ταχύτητες κλείστρου (S=1/320 και πάνω) ώστε να μην έχω θέματα απο τη μη σταθεροποίηση. Το EVF όμως παραμένει σταθεροποιημένο για να μπορείς να εστιασεις με τον τηλεφακό.
Με βάση τα αποτελέσματά του όμως αξίζει να δοκιμάσω μελλοντικά και ειδικά με τους legacy 4/3 φακούς δηλ. τον 50-200 και τον 150/2 και το CAF σε Η mode (όπου στην ΕΜ1.2 κλειδώνει η εστίαση στο πρώτο frame) με μικρες κοφτές ριπές και ανάμεσά τους ελαφρό σήκωμα του δάχτυλου απο το κλειστρο ωστε να εστιαζει γρήγορα σε νεο σημείο.

Last edited: