Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Τρια χρονια χρησιμοποιω UHS II καρτες κ δεν ειχα ποτε κανενα θεμα........
Τωρα αν εχουν θεμα μερικες πανακριβες μηχανες μην πρισπαθειτε να τις δικαιολογητε......κακο στην αγορα κανετε

Μιλω γενικα

Δωσε μας ένα παράδειγμα, και σε ποιες μηχανές χρησιμοποιείς τις UHSII κάρτες για να βγάλουμε κανένα συμπέρασμα.

( btw δεν νομίζω ότι κάποιος ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ, μαλλον ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ )

Δωσε μας ένα παράδειγμα, και σε ποιες μηχανές χρησιμοποιείς τις UHSII κάρτες για να βγάλουμε κανένα συμπέρασμα.

( btw δεν νομίζω ότι κάποιος ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ, μαλλον ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ )
fujifilm xt1

τώρα που βγήκε uhs-III ούτως ή άλλως όλες αργές θα μας φαίνονται σε λίγο
:bigcry: λεω να την παω πίσω ...:flipout:

Παιδιά μην τρελένεστε εκατέρωθεν, τα κολλήματα για όσους δεν το έχουν ζήσει ειναι στην ρουτίνα των νέων ακάθρεπτων μοντέλων τους πρώτους μήνες και για αυτό δεν είναι υπαίτια πάντα η κάρτα μνήμης αλλά χίλιοι δυό παράγοντες. Στην παλιά μου ΕΜ1 τον πρωτο μήνα είχα 2-3 κολλήματα, σε αυτή μέχρι τώρα δεν έχω ακόμη κανένα. Και εγώ χρησιμοποιούσα κάρτα UHS II (έστω την αργή 1000Χ) πάνω απο ένα χρόνο σε καρτοδεκτη UHS I στην ΕΜ1 (αν δεν κάνω λάθος και η ΧΤ1 παλαιού τυπου καρτοδέκτη έχει) και τράβαγα συνεχόμενες ριπές 10fps χωρις απολύτως κανενα πρόβλημα, το έκανα για να έχω γρήγορη μεταφορά αρχείων στον υπολογιστή με ανάλογο καρτοδέκτη γιατί ειδάλως η Sandisk Pro UHS I έδινε ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις στη μηχανή. Θυμαμαι όταν πρωτόβαλα στην παλιά ΕΜ1 την Lexmark 1000X δεν την έβλεπε, την έβαλα σε μια Panasonic και αφού την είδε την έκανα format και μετα την έβλεπε κανονικά και η ΕΜ1.

Το πρόβλημα με την ΕΜ1.2 πιθανώς να πηγάζει όταν η μηχανή παει να ζορίσει την κάρτα στο τέρμα της διαμεταγωγής της δινοντάς της όγκο πληροφορίας που δεν είχε δεχθεί μέχρι τώρα, τα 60 fps RAW δεν νομίζω να υπάρχουν ως υλοποιηση σε πολλές μηχανές της αγοράς και γιαυτό και η OLYMPUS έβγαλε αρχικά λίστα καρτών συμβατότητας με κάρτες που υποτίθεται δοκίμασε και είδε ότι πιάνουν τις ταχύτητες αυτές.
Ανέφερα την Lexar γιατί ηταν ΜΕΣΑ στην λίστα και το πρόβλημα το εϊχαν οι κάρτες πάνω απο 32 GB, προφανώς και δεν ειναι η μόνη.

Που βλέπετε δικαιολογϊες? ειδικά απο εμένα δεν υπάρχουν το έχω αναφέρει σχεδόν με το που βγήκε η μηχανή σε διάθεση εδώ και κανενα δίμηνο και έγραψα και τωρα που αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον και τη συνέχεια με την αλληλογραφία των χρηστών στις εταιρίες που φτιάχνουν τις κάρτες και εγω αρχικά νόμισα ότι θα ήταν θέμα προβληματικών καρτοδεκτών αλλά μάλλον είναι πολύ πιο πολύπλοκο. Και παρόλα τα παράπονα δεν διάβασα πουθενα μαζικές επιστροφές μηχανών για το θέμα αυτό, τα περισσότερα προβλήματα λύθηκαν με χρήση άλλων καρτών ή με αντικατάστασή τους με νέες που έφεραν καινούργιο firmware (καί έμαθα για πρωτη φορά ότι το format των καρτών UHS II ανω των 32GB είναι διαφορετικό).

Last edited:
Η Ε-M1II εξαρτάται πολύ από την ταχύτητα της κάρτας λόγω αδυναμίας επεξεργαστή.
Μετά από burst πρέπει να περιμένεις να γραφτούν όλα τα δεδομένα στην κάρτα πριν σου επιτρέψει να δεις τι τράβηξες.

8fps.
Άρα δεν φτάνει τις κάρτες στα όρια τους .
Ίσως γι αυτό.

η fujifilm x t2 ειναι 11fps και δεν εχω ακουσει κατι, εννοειται οτι υποστηριζεται κ στις δυο υποδοχες,

Αυτό ισχύει κυριως στις πολύ μεγάλες ριπές ειδικα αν έχεις κάρτα στον δεύτερο αργό καρτοδέκτη ή αργή κάρτα στον πρωτο καρτοδέκτη, με γρήγορη UHS II κάρτα ό χρόνος που περιμένεις είναι ελάχιστος, παρόλα αυτά δεν παγώνει η μηχανή, μπαινεις μενού κλπ. και συνεχίζεις να τραβάς φωτό απλά αν δεν αδειάσει το buffer έως ένα σημείο δεν σε αφήνει να δείς την φωτό που τράβηξες. Ειναι απο τα πρώτα στη λίστα για επίλυση bug σε μελλοντικό firmware , θα δοϋμε αν μπορούν να το βελτιώσουν ή εϊναι περιορισμός του hardware (το είχε και η ΕΜ1)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

η fujifilm x t2 ειναι 11fps και δεν εχω ακουσει κατι, εννοειται οτι υποστηριζεται κ στις δυο υποδοχες,

Ε και ? 10-11fps σηκώνει και καρτοδέκτης UHS I 4ετίας χωρϊς να βγάλει κιχ με την αργή ταχύτητα write 95mps/sec... απλά για ενημέρωσή σου η ΧΤ2 υποστηρίζει max 14fps με ηλεκτρονικό κλειστρο όχι 11fps.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Δεν είπα κάτι διαφορετικό. Αν δεν αδειάσει το buffer στην κάρτα, δεν σου επιτρέπει να δεις τι τράβηξες.

Αδυναμία είναι, όχι bug.

Bug θα ήταν αν τους είχε ξεφύγει και δεν το πρόσεξαν.

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Τρια χρονια χρησιμοποιω UHS II καρτες κ δεν ειχα ποτε κανενα θεμα........
Τωρα αν εχουν θεμα μερικες πανακριβες μηχανες μην πρισπαθειτε να τις δικαιολογητε......κακο στην αγορα κανετε

Μιλω γενικα

Μα ποιός και πότε προσπάθησε να δικαιολογήσει ή να "αβαντάρει"... άλλο αιτιολογώ άλλο δικαιολογώ. Ειδικά αν είναι με επιχειρήματα και όχι μονολεκτικούς αφορισμούς ή εκθειασμούς. Ότι μου κάνουν κλικ οι Olympus και γενικά το m43 δεν το κρύβω, άλλο αυτό.

Προσωπικά περιέγραψα την κατάσταση που επικρατεί. Κατά σύμπτωση, προχτές που έκανε κόλπα μια Kingston 32gb με την lumix GM1. Δεν την έβλεπε με τίποτα. Και την είχα φορμάρει στη μηχανή λίγες ώρες πριν... Γενικά τις sd δεν τις θεωρώ ότι πιο αξιόπιστο, θες η τεράστια ποικιλία σε τύπους και μάρκες, θες οι εκτεθειμένες επαφές τους, 1 στο τόσο όλο κάτι θα παρουσιαστεί.

Ανέφερα συν τοις άλλοις τους "παραδοσιακούς" κατασκευαστές ως πιο συντηρητικούς στις επιλογές τους και με τεράστια εμπειρία και feedback. Και σε ακριβά σώματα, όπου παραδόξως θα βρει κανείς και τις περισσότερες αναφορές σε προβλήματα. Ακριβώς γιατί αυτά τα σώματα είναι που "ζορίζονται" στη χρήση. Στα βασικά κιτ των εταιριών όλα μια χαρά δουλεύουν συνήθως, ειδικά για την περιστασιακή χρήση που προορίζονται.

Για την M1 mark 1 πρώτος εγώ έχω γράψει για προβλήματα παλιότερα. Και ο kbouk και πολλοί άλλοι. Eλαττωματικά EVF, ροδέλες, ευαισθησία της μπογιάς... όχι δεν ήταν πολύ αξιόπιστη η mark I κατά τη γνώμη μου. Ανθεκτική ναι, αίσθηση tank, προβληματα μικρά ή μεγάλα έβγαζε όμως, κυρίως τον 1ο καιρό χρήσης και σε κάποιες παρτίδες. Δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός, είναι και το άτιμο "made in japan" που πλέον είναι δυσεύρετο.
Μακάρι το όποιο θέμα με τα firmware και τις κάρτες να λυθεί άμεσα και να είναι το μοναδικό που θα υπάρξει.

Όσο για την τιμή... κοντά στο χιλιάρικο, ανάλογα που δίνεις βαρύτητα, GX8, G80, GH4, XT1, XT20, E-M1, E-M5 II, A6300, τρελά VFM. A6500, Xt2 ακριβούτσικες, Ε-Μ1 ΙΙ, GH5 πληρώνεις το.. αλατοπίπερο χρυσό δυστυχώς και όχι την επιπλέον αξιοπιστία.

Όλες οι μάρκες ανεξαιρέτως έχουν τα θέματά τους και οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, μην στεκόμαστε σε ένα μοντέλο. Τα φόρουμ κάθε μάρκας γεμάτα είναι από προβλήματα χρηστών. Και μερικά είναι χοντρά όπως οξείδωση στην πλακέτα, ψεύτικα mounts που λυγίζουν, purple grids, πλαστικά που ξεφλουδίζουν, lugs που πέφτουν κα. Αυτή τη στιγμή διαβάζω για την πρώτη παρτίδα των X100f όπου γυρνάνε κάμερες πίσω για προβλήματα σκόνης και θέματα στο δαχτυλίδι του φακού.Τώρα μετράει ποιό πολύ το σέρβις κάθε εταιρείας παρά το πόσο απροβλημάτιστα θα σε βγάλει. Δυστυχώς.
Η Ε-Μ1 ΙΙ θα μπορούσε να βγει μαζί με την GH5 με ενδεχομένως καλύτερο firmware αλλά προτίμησαν στην Olympus να την κυκλοφορήσουν πριν το 2017. Και από ότι φαίνεται (καλύτερα θα μας εξηγήσει ο Κώστας που είναι και κάτοχος) είναι μια εξαιρετική συνολικά μηχανή. Εγώ προσωπικά θα περιμενω λίγους μήνες ακόμα ιδανικά με μια προσφορα με το γκριπ πριν πάρω την απόφαση.

...μην στεκόμαστε σε ένα μοντέλο...

Με το εκάστοτε μοντέλο που έχει θέμα κάθε νήμα ασχολούμαστε.

Για συγκρίσεις μεταξύ μηχανών επί παντός επιστητού υπάρχει το νήμα "Versus".

η τιμή της είναι ψηλά ακόμα στα 2.099 ευρώ, αλλά οι 48 άτοκες σε κάποια καταστήματα γλυκαίνουν το χάπι..

Έτσι μάλιστα, κάτι γίνεται. Χωρίς να είναι φουσκωμένη η τιμή να προσφέρονται 48 άτοκες.

1,5 ευρώ τη μέρα επί 4 χρόνια. Μια μέρα να μη βγάλεις φωτογραφίες κάηκες. Την επόμενη μέρα πρέπει να δικαιολογήσεις 3ευρο με τις φωτογραφίες σου.:flipout:

Last edited:
Η GH5 μού φαίνεται πιο ολοκληρωμένο μοντέλο στα ίδια ακριβώς λεφτά.

Σε αυτό το τρυπάκι μπορώ να μπω κι εγώ αγαπητέ φίλε tzo. Υπάρχουν moderators να κρινουν αν κάτι είναι σχετικό με το νήμα ή όχι.

Σε αυτό το τρυπάκι μπορώ να μπω κι εγώ αγαπητέ φίλε tzo. Υπάρχουν moderators να κρινουν αν κάτι είναι σχετικό με το νήμα ή όχι.

Σωστά εντόπισες το off-topic το δικό μου (αν και ήταν εξαιρετικά σύντομο και ήταν απάντηση σε άμεση ερώτηση αν πήρα τη μηχανή).

Στο ψείρισμα κάθε μηχανής που κάνουμε σε κάθε νήμα όμως δεν βρίσκω νόημα στην απάντηση "και άλλες μηχανές έχουν προβλήματα, μην κολλάμε στα προβλήματα της συγκεκριμένης", ειδικά αφού κάθε νήμα αφορά συγκεκριμένη μηχανή. Αν αρχίσουμε να αραδιάζουμε τα προβλήματα που έχουν άλλα μοντέλα, θα χαθεί η μπάλα.

Last edited:
Ίσα ίσα που εννοουσα ακριβώς το αντίθετο, ότι οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα και το QC παραμένει ίδιο ή και χειρότερο. Έκανες quote μια φράση από όλη την παράγραφο και παρερμήνευσες όλο το σκεπτικό. Η πολιτική των εταιρειών σε αυτό το θέμα κατ εμε είναι λάθος και το έχω γράψει και άλλες φορές. Συμφωνώ με την επιλογή σου της λέξης "ψείρισμα" ειδικα σε μηχανές του διχίλιαρου. Τεσπα ας συνεχίσουμε με τα της μηχανής.

Συνταξιούχος πια έρχεται να αναβιώσει το site με το οποίο πολλοί απο εμάς ξεκινάγαμε τις ρυθμϊσεις μας στις μηχανές του E-system (4/3) :

Οι πρώτες του δημοσιεύσεις για την ΕΜ1.2:
http://www.wrotniak.net/photo/m43/em1_2-samp-iso.html
http://www.wrotniak.net/photo/m43/em1_2-sett-sheet.html
http://www.wrotniak.net/photo/m43/em1_2-dark.html

Στο θέμα μας, από τους συνδέσμους του kbouk βλέπω ότι λύθηκε το πρόβλημα του dark noise της mark I. Ελπίζω να μη υπάρχει έντονο sample variation. Θυμάμαι σε δείγμα τα από τρεις mark I που είχαμε πάρει παλιότερα, η διαφορά έφθανε και το 1 στοπ, αν και με το NR on οι διαφορές εξανεμίζονταν.

Για την απόκριση καθώς γράφει η κάρτα, όπως γράφτηκε και στο post 512 από τον sportsmag με αυτόν τον σύνδεσμο, είναι στα σχέδια να λυθεί οπότε ίσως δεν είναι θέμα επεξεργαστή.

Για τις ταχύτητες των καρτών, μια παρατήρηση. Σε ταχύτητα σε UHS-II τα σπάει όντας η ταχύτερη μαζί με την D500, όμως oι UHSI κάρτες στο test έχουν ταβάνι κάπου στα 40mb/sec. Πχ η sandisk extreme pro. Η ίδια κάρτα σε άλλα σώματα, πχ Canon 80D, χτυπά 80άρια. Εμένα αυτό με ενοχλεί περισσότερο παρά η έλειψη 2ης θύρας uhs-II. Θα ήταν συνεπέστερο προς τους υπάρχοντες πελάτες - κατόχους Mark I να έδιναν βάση στην αναβάθμιση της ταχύτητας των UHSI καρτών που πιθανόν οι περισσότεροι έχουν. Ευπρόσδεκτες οι βελτιώσεις, αλλά κοστίζουν extra. Πχ ένας χρήστης E-M1 για να χαρεί την mark II θα πρέπει να "πετάξει" ή να "σκοτώσει" τις υπάρχουσες μπαταρίες και κάρτες του.

Βάλε και το γκριπ μέσα που στάνταρ θα πάρει κάποια στιγμή ειδικά άν έχει zuiko φακούς ή κανα 40-150 f2.8, τα περάσαμε τα 2μισι χιλιάρικα. Δεκτόν, οι βελτιώσεις κοστίζουν, αλλά κανα δωράκι η Oly πρέπει να δώσει να "γλυκάνει" λίγο τους υπάρχοντες πελάτες της για να κάνουν τη μετάβαση.

Last edited by a moderator:

Όταν έγραψα για την απάντηση του στελέχους της OLYMPUS ότι δηλ. κόψανε τον δευτερο καρτοδέκτη καθαρα για οικονομικούς λογους δεν ανέπτυξα το αυτονόητο ότι δηλ. αν υπήρχε ο δευτερος καρτοδέκτης θα έπρεπε να υποστηρίζει παράλληλα και τις υψηλότατες ταχύτητες ριπής και διαμεταγωγής κάτι που θα οδηγούσε πιθανως σε τελείως αλλους επεξεργαστές, μνήμες, καλωδιώσεις, cooler για υπερθερμάνσεις κλπ., δεν θέλαν να βαλουν ένα καρτοδέκτη κουτσουρεμένο απλα για να τον βάλουν.

Δεν το συζητω ότι μου κακοφάνηκε και εμενα αρχικά αλλά διαβάζοντας την συνέντευξη κατέληξα ότι προτιμώ την μηχανή να πιάνει τις προδιαγραφές της στην ριπή (γιαυτό αλλωστε πολλοί θα την αγοράσουν) παρά να έχω μια μηχανή κουτσουρεμένη σε χαρακτηριστικά για να λέω ότι έχει 2 καρτοδέκτες UHSII ταχύτητας όσο οι γρήγορες UHS I. Δεν ξέρω πράγματι τι ταχύτητα πιάνει ο καρτοδέκτης 2 της ΕΜ1.2, θα ξαναδώ τα τεστ στο memorytest μήπως και το λέει. Έχοντας όμως την ΕΜ1 με καρτοδέκτη UHS Ι και βλέποντας τα τέστ της εδώ: http://www.cameramemoryspeed.com/olympus-e-m1/fastest-sd-card-tests/ συνηδητοποιώ ότι η ταχϋτητα των 32.5mb/s που έπιασε η Sandisk Extreme pro ήταν αρκετή για να κτυπά 11 fps η μηχανή μου με πολλαπλά RAW και JPEG και αυτό γιατί είχε το μεγαλύτερο buffer απο όλες σχεδόν τις ακάθρεπτες μηχανές της αγοράς όταν βγήκε και φυσικά έκανε σκόνη την ΕΜ5ΙΙ που είχε καρτοδέκτη UHSII αλλά και πολλες αλλες που βγήκαν μετέπειτα.
Πλεον η δευτερη κάρτα στην ΕΜ1.2 για εμένα εξυπηρετεί χρήση ως backup των jpeg και γρήγορο ανέβασμα jpeg φωτό με το OLYMPUS share, η κυρίως δουλειά γίνεται απο τον καρτοδέκτη 1 όπου φυλάσσονται τα RAW. Οταν επιστρέφεις απο φωτογραφηση μπορείς να μεταφερεις σε φακελο της αρεσκείας σου και όλα τα raw απο τον καρτοδεκτη 1 στον 2 και έτσι στον 2 να έχεις και raw και jpeg.

Απο τα παραπάνω με προσεκτική ανάγνωση κάποιος θα καταλάβει ότι το άλλο ζητημα που έθιξε ο tzo είναι ίσως το πιο μείζον, πως η μηχανή διαχειρίζεται το διαθέσιμο buffer δηλ. την προσωρινή μνήμη της όπου εκτονώνεται ο τεράστιος όγκος πληροφορίας, γιαυτό και έκανα την απαραίτητη διευκρίνηση πιο πριν και όχι για να το βαφτίσω bug, ναι πράγματι εχει αδυναμία και δεν μπορείς να δείς αμεσα φωτογραφία αν δεν σβήσει το λαμπάκι αλλά διευκρινίζω ότι η μηχανή δεν παγώνει, συνεχϊζεις να φωτογραφίζεις, να μπαινεις στα μενού να αλλάζεις ρυθμϊσεις και να κλικάρεις. Θα ήταν θάνατος να μην συνέβαινε αυτό. Έχουν δώσει προτεραιότητα στην χρήση και όχι στην επισκόπηση. Το είχε και η ΕΜ1 (το γραψα και αυτό) και δεν το άλλαξαν στα 4 χρόνια που την είχα. Ετσι νόμισα αρχικά ότι θα συμβεί και με την ΕΜ1.2. Μετά όμως απο τη δήλωση στην συνέντευξη (το link δόθηκε απο τον nicksoti) ότι δουλεύουν πάνω σε αυτό για να το βελτιώσουν αναθάρρησα και γιαυτό έγραψα ότι απομένει να δούμε αν θα καταφέρουν να το διορθώσουν σε επόμενο firmware. Αλλωστε την συγκρίνουμε με μοντέλα που έχουν διανύσει ήδη ένα εξαμηνο στην αγορά και έχουν δεχθεί 1 και 2 firmware. Μέχρι τότε όμως είναι αδυναμία της μηχανής αλλά για εμένα προσωπικά όχι τόσο σημαντική, γιατί σε κρίσιμη φωτογραφηση π.χ. σπορ που εκτελώ συνεχόμενες ριπές σιγα μην κάτσω να σταματήσω να δώ τις φωτό, στα μικρά διαλείμματα μπορώ να το κάνω (και αυτό δύσκολα γιατί είναι πολλές οι φωτό), αυτό που με ενδιαφερει είναι να φωτογραφίζω και να μην παγώνει η μηχανή μου όταν πρέπει να πατήσω το κλείστρο. Δεν το συζητώ βέβαια ότι αν το φτιάξουν θάμαι σουπερ happy.

οπως θα δείτε στο τεστ του memorytest η Lexmark 2000Χ είναι μια κάρτα που εκμεταλλεύεται πλήρως την μηχανή, για όσους λοιπόν την έχουν ή την αγόρασαν πρόσφατα και παρουσίασε ασυμβατότητες με την ΕΜ1.2 επικοινωνούν με την Lexar και τους στελνει RMA για αντικατάσταση με κάρτα που έχει νέο firmware. Σταδιακά στην αγορά θα αντικατασταθοϋν και οι παλιές με νέες, αυτο δεν σημαινει ότι οι κάρτες είναι ελαττωματικές η υποχρεωτικά ασύμβατες με άλλες μηχανές.

Last edited: