Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

καλορίζικη TZO, μηχανάρα και φακουδάρα!!! Φυσικά όταν έχεις χρόνο μας λες και τις απόψεις σου για το σώμα, πολύ θα ήθελα να τις ακούσω με την εμπειρία που έχεις....

Ερώτηση : από τη στιγμή που ο αισθητήρας είναι μικρός, δε θα έπαιρνες το ίδιο αποτέλεσμα με μία 1,5 κροπ μηχανή, έναν 300αρη, και λίγο κροπ στη φωτογραφία;
Τα 300x1,5 = 450 δεν είναι τα ίδια στην ουσία;

Πες π.χ. ότι έπαιρνα
Sony FE100-400/4.5-5.5.6
+ 1.4x teleconverter
+ α7rIII
+ επιλογή crop mode στη μηχανή (18MP)
= 840mm f/11 και χωρίς PDAF, μόνο Single AF.

Και το σημαντικότερο είναι ότι η τελική ποιότητα αρχείου από τον πιο πάνω συνδυασμό δεν θα έφτανε την E-M1II + 300pro + 1.4x.

O Olympus 300pro είναι φακός ξυράφι. Δεν μπορεί να τον φτάσει zoom 100-400. Μόνο οι prime 2.8 400-500-600mm των πολλών χιλιάδων ευρώ, αλλά εκείνοι δεν δουλεύονται στο χέρι και δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες close-up.

Με Sony RX10IV ok, πιάνεις και supertelephoto, αλλά δεν έχει καμία σχέση η ποιότητα αρχείου.

Πες π.χ. ότι έπαιρνα
Sony FE100-400/4.5-5.5.6
+ 1.4x teleconverter
+ α7rIII
+ επιλογή crop mode στη μηχανή (18MP)
= 840mm f/11 και χωρίς PDAF, μόνο Single AF.

Και το σημαντικότερο είναι ότι η τελική ποιότητα αρχείου από τον πιο πάνω συνδυασμό δεν θα έφτανε την E-M1II + 300pro + 1.4x.

O Olympus 300pro είναι φακός ξυράφι. Δεν μπορεί να τον φτάσει zoom 100-400. Μόνο οι prime 2.8 400-500-600mm των πολλών χιλιάδων ευρώ, αλλά εκείνοι δεν δουλεύονται στο χέρι και δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες close-up.

Με Sony RX10IV ok, πιάνεις και supertelephoto, αλλά δεν έχει καμία σχέση η ποιότητα αρχείου.

Of topic έχω εδώ και λίγες μέρες την Rx10IV....τρομερή μηχανή άλλα όπως είπες τα 600mm της δεν έχουν σχέση με τα 600mm του Olympus 300mm, αυτό έλειπε άλλωστε! Ενώ ούτε η σταθεροποίηση μπορεί να συγκριθεί με το απίστευτο ibis της em1II.

καλορίζικη TZO, μηχανάρα και φακουδάρα!!! Φυσικά όταν έχεις χρόνο μας λες και τις απόψεις σου για το σώμα, πολύ θα ήθελα να τις ακούσω με την εμπειρία που έχεις....

Ευχαριστώ. Το γκριπ της μηχανής καλό που είναι βαθύ, αλλά το βρίσκω λεπτό. Θα προτιμούσα πιο χοντρό να φωλιάζει στη χούφτα χωρίς να πιέζω τα δάχτυλα.
Όπως δηλαδή του battery grip, το οποίο δίνει εξαιρετικό πιάσιμο και είναι και πλήρες σε επιλογές πλήκτρων και είναι και στεγανό. Δεν θα το έβγαζα ποτέ από τη μηχανή, αλλά έλα που η Olympus δεν προσφέρει φόρτιση μέσω usb! Για να φορτίζω την εσωτερική μπαταρία θα πρέπει κάθε φορά να βγάζω το battery grip.

Καμιά ιδέα για μεγαλύτερο eyecup; Σε κάθετη λήψη με το δεξί μάτι στο EVF, το hotshoe που προεξέχει πολύ με πληγώνει και με αναγκάζει να αλλάζω μάτι. Αλλά και ούτε οριζόντια μου δίνει καλή αίσθηση. Το EP-13 προσφέρει η Olympus ως large για αντικατάσταση. Θα πρέπει να το δοκιμάσω. Θα προτιμούσα κάτι σε στρόγγυλο πάντως.

Ευχαριστώ. Το γκριπ της μηχανής καλό που είναι βαθύ, αλλά το βρίσκω λεπτό. Θα προτιμούσα πιο χοντρό να φωλιάζει στη χούφτα χωρίς να πιέζω τα δάχτυλα.
Όπως δηλαδή του battery grip, το οποίο δίνει εξαιρετικό πιάσιμο και είναι και πλήρες σε επιλογές πλήκτρων και είναι και στεγανό. Δεν θα το έβγαζα ποτέ από τη μηχανή, αλλά έλα που η Olympus δεν προσφέρει φόρτιση μέσω usb! Για να φορτίζω την εσωτερική μπαταρία θα πρέπει κάθε φορά να βγάζω το battery grip.

Καμιά ιδέα για μεγαλύτερο eyecup; Σε κάθετη λήψη με το δεξί μάτι στο EVF, το hotshoe που προεξέχει πολύ με πληγώνει και με αναγκάζει να αλλάζω μάτι. Αλλά και ούτε οριζόντια μου δίνει καλή αίσθηση. Το EP-13 προσφέρει η Olympus ως large για αντικατάσταση. Θα πρέπει να το δοκιμάσω. Θα προτιμούσα κάτι σε στρόγγυλο πάντως.

Επειδή έχω και την em1 εκει να δεις πως είναι το grip αρκετά πιο μικρό από την em1II...της em1 είναι οριακά καλό, της em1II το βρίσκω αρκετά καλό άλλα όχι στα επίπεδα κάποιας dslr μηχανής.
Η έλλειψη φόρτισης μέσω usb ποτέ δεν την κατάλαβα, εγκληματικό τουλάχιστον.
Για το eyecup και εγώ θα ήθελα ένα μεγαλύτερο άλλα δεν το έχω ψάξει καλά για να έχω άποψη.

Aριστερά το κανονικό, δεξιά το μεγαλύτερο EP-13.

Hmz74u.jpg

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Με το EP-13 στη μηχανή.

Τις αιχμηρές προεξοχές του hotshoe δεν τις γλυτώνω βλέπω. θα πρέπει να ξεχάσω τη χρήση του δεξιού ματιού στις κάθετες λήψεις.

Tόσο πολύ της αρέσουν της Olympus σχεδιαστικά οι αιχμηρές προεξοχές;

ZMvLxu.jpg

Last edited:
Νίκο Rx10iv πως και έτσι, δε σε καλύπτουν οι olympus που έχεις;
Την κοιτάει ένας φίλος αλλά η τιμή είναι ακόμη στα ύψη.

Μια χαρά με καλύπτουν απλά ήθελα έναν φακό (olympus 12-100f4) για όλα (διακοπές, εκδηλώσεις κλπ.) και αντι να δώσω τα 1.300 που ζητούσε αυτός ο φακός βρήκα μια καλή ευκαιρία και πήρα με λίγο παραπάνω την rx10IV....μηχανάρα άλλα πανάκριβη. Γενικότερα πάντως θέλω να δοκιμάζω συνεχώς νέα πράγματα οπότε την πήρα...αν θα μείνει μαζί μου θα δείξει...θα την κρατήσω τουλάχιστον και το καλοκαίρι για διακοπές και από Σεπτέμβριο βλέπουμε. τέλος το of topic.

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Το ΕP13 έχω φορεμένο στην ΕΜ1.2 εξαρχής γιαυτο και δεν έχω προσέξει αν ενοχλεί το hot shoe, είναι το μόνο αξεσουάρ που ήταν συμβατό και κράτησα από την παλιά μου ΕΜ1 , βοηθάει πολύ ειδικά το καλοκαίρι να απομονώνει το φως έξω από το σκόπευτρο.
Το γκριπ της μηχανής προσωπικά με τους φακούς που το δουλεύω το βρίσκω αρκετά καλό(ακόμη και με τον 12-100/4), βέβαια αν της φορέσω τον παλιό 4/3 πιο βαρύ SHG 150/2 νιώθω λίγο πολύ αυτό που έγραψε ο Tzo με τον 300αρι, οτι δηλ. θα το ήθελα ελαφρως παχύτερο γιαυτο και τοτε βάζω και το έξτρα γκριπ που ευτυχώς το έκαναν πολύ εργονομικό και πλήρες, καμία απολύτως σχέση με το έξτρα γκριπ της παλιάς ΕΜ1 που έπρεπε να απολύσουν όποιον το σχεδίασε.

ΥΣ1
@tzo, αν δεν θες να μπαινοβγαζεις γκριπ για φόρτιση της εσωτερικής μπαταρίας κάνε το σύνηθες κόλπο, καμία μπαταρία στην μηχανή και άλλαγμα στο φτερό από την μπαταρία στη τσέπη, έτσι θα είσαι πάντα σίγουρος οτι η μια μπαταρία ξεφορτιζει τελειως και μετά φορτίζεις την άλλη και έτσι θα δουν ίσες φορτίσεις μελλοντικά πάνω κάτω. Το μειονέκτημα της λύσης αυτής αυτονόητο πιστευω.
ΥΣ2
υποψην οτι ο 300αρης κάνει και focus stacking όπως και το fisheye.

Last edited:
Αν μπορείς να βάλεις ένα δείγμα μεταξύ Sony rx10 Kai em1 ii , στα 200 , 400 και 600mm. Έχει πολύ ενδιαφέρον.
Αν μπορείς να ανεβάσεις τα αρχικά αρχεία, θα σου ήμουν ευγνώμων.

Sent from my Pixel XL using Tapatalk

Παιδιά θυμίζω συγκριτικά μεταξύ μηχανών ευχαρίστως να ανεβάσετε αλλά στο κατάλληλο νήμα , όχι εδώ.

Ανακοινώθηκε το νέο firmware v2.0 με όσα νέα χαρακτηριστικά είχαμε ήδη προανακοινώσει, κατέβασμα από την σελίδα : http://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/, εκεί υπάρχει και ενημέρωση για τον 12-100/4 και 300/4 για καλύτερη συμβατότητα με τα νέα χαρακτηριστικά.

Θα περιμένω 1-2 ημέρες να το βάλω μην έχουν κάνει καμία χοντρή πατάτα (έχει συμβεί) και μετά Θα το περάσω ελπίζοντας να είναι αυτό που περίμενα για να ολοκληρωθεί το μηχανάκι.

Εγώ το εγκατέστησα χωρίς προβλήματα. Από πολύ λίγο που έχω ασχοληθεί βλέπω καλύτερη συμπεριφορά στο white balance και στα χρώματα των jpeg και νομίζω ότι έχει βελτιωθεί λίγο το CAF στο βίντεο.

Να υποθέσω οτι σου έφερε πίσω και τις αποθηκευμένες ρυθμίσεις σου στις μνήμες. Από οτι βλέπω στα σχόλια χρηστών μέχρι στιγμής δεν είχαν σοβαρά προβλήματα με εξαιρεση όσους το έβαλαν μέσω κάρτας (δεν υποστηρίζεται επίσημα και δεν το έχω κάνει ποτέ σε Olympus) που έχασαν τις ρυθμίσεις τους.

Μερικες πρόσθετες πληροφορίες για το νέο firmware :
https://www.dpreview.com/news/97021...are-update-for-om-d-e-m1-ii-e-m5-ii-and-pen-f

https://blog.mingthein.com/2018/02/28/firmware-2-0-for-the-olympus-e-m1-mark-ii/

από οτι βλέπω άνοιξαν μόνο την λειτουργία ProCapture H για φακούς legacy και φακούς m43 Panasonic, αυτή επιτρέπει την χρήση της λειτουργίας αλλα μόνο με κλείδωμα εστίασης στο πρώτο καρέ που πέφτει στο buffer (με το πάτημα του κλείστρου) και να πω την αλήθεια δεν ξέρω ποσο χρήσιμη είναι πραγματικά μιας και την είχα απενεργοποιήσει και δούλευα με την L νομίζοντας (σωστά ή λάθος θα δούμε) οτι εκτός της ταχύτητας των καρέ (60fps vs 18fps) με την L κάνει συνεχώς εστίαση σε CAF όσο κρατάει κανεις πατημένο μέχρι την μέση το κλείστρο (λίγο πολύ οτι κάνει με τις ριπές).
Με τις δοκιμες όταν το περάσω θα δω τι ακριβώς συμβαίνει ανοίγοντας ξανά την λειτουργια H,
υποθέτω οτι οι legacy φακοί λόγω του οτι δεν έχουν την ικανότητα να εστιάζουν συνεχώς σε CAF και να κρατούν και την ριπή στα 18fps -ενώ η μηχανή ανοιγοκλείνει το διάφραγμα για να διορθώνει και την έκθεση σε κάθε καρέ (mode L) - άφησαν ανοιχτό μόνο τo H mode με ριπή 60fps αλλά κλείδωμα εστίασης και έκθεσης στο πρώτο καρέ. Για τους Panasonic φακούς απορώ όμως εκτός και αν δεν τους εμπιστεύονται στην ταχύτητα των λεπιδων στο ανοιγόκλειμα διαφράγματος που απαιτεί το Lmode (θυμάμαι ο 35-100/2.8 που είχα παλιά μόλις έκλεινα το διάφραγμα 1-2 κλικ απο το 2.8 έπεφτε κατακόρυφα η ταχύτητα ριπής).

Last edited:
Όλες οι ρυθμίσεις επανήλθαν κανονικά με μοναδική εξαίρεση τη ρύθμιση της ενεργοποίησης του IS όταν γίνεται half press που το χα στο off και ήταν στο on μετά το update...κανένα θέμα μέχρι στιγμής αν και δεν έχω ακόμα προλάβει να σκαλίσω αρκετά τη μηχανή.

Last edited: