Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία
Πέρασα το firmware και έκανα μερικά γρήγορα τεστακια κυρίως με τον 12-100/4, εντυπώσεις λοιπόν:
βλέπω βελτίωση τόσο στην ταχύτητα όσο και στην επιτυχή εστίαση κυρίως στα βραδυνα με SAF σε πάρα πολύ σκοτεινό θέμα. Ρύθμιση EVF High frame rate, η αλλαγή σε Normal Frame rate δίνει καθυστέρηση αλλά πάλι ο στόχος είναι επιτυχής.
Υπάρχει ανάλογη βελτίωση και στo CAF αλλά το SAF παλι υπερισχύει σε ταχύτητα και ημέρα και νύχτα. Το CAF+TR δείχνει να έχει βελτιωθεί και να κρατά καλύτερα πάνω στον στόχο, το χρησιμοποίησα συνδιαστικά με το νέο μικρό σημεία εστίασης (που ευτυχώς επανηλθε, δες τε ποσο βοηθάει σε μικρούς στόχους
http://e-group.uk.net/forum/showpost.php?p=441332&postcount=102) ώστε να πετύχω με ακρίβεια τον αρχικό μου στόχο και εχω φτιαξει μια μνήμη με τη ρύθμιση focus sensitive στο -1 (Tight) ώστε να μην χάνεται εύκολο το κλείδωμα της εστίασης,
έχω και μια δεύτερη μνήμη με καθαρο CAF και +2 (Loose) για γρήγορες εναλλαγές στόχων με 9 σημεία εστίασης και χαμηλή ριπή (L) , και στις δυο αυτές μνήμες χρήση με ηλεκτρονικό κλείστρο.Επιτέλους σε περισοτερα από ένα σημεία εστίασης (5 ή 9) σε CAF βλέπεις ποιο σημείο εστίασης τσιμπάει την εστίαση.
Το focus stacking με το 12-100/4 απολαυστικό, λόγω της τρομερά καλής συνδιαστική σταθεροποίησης τραβάς θέματα στο χερι με focus stacking χωρίς καμία απολύτως στήριξη και περνεις σύνθεση 8 καρέ σε ένα, δοκιμαστικά τράβηξα και πολύ κοντινά σχεδόν μάκρο αλλά και πορτρέτα την γάτο μου δοκιμάζοντας την λειτουργία (με ταχύτητα 1/40 ώστε να προλάβουν να βγουν 8 καρέ σχετικά γρήγορα και να ενωθούν σε ένα).
Δοκίμασα τη λειτουργία flicker scan με τεχνητό φωτισμό και ηλεκτρονικό κλείστρο και κατάφερα να εξουδετέρωσω το τρεμοπαιγμα που έβλεπα στο liveview, με την λειτουργία αυτή μπορείς να ρυθμίσεις το κλείστρο σε όποια ενδιάμεση ταχύτητα (με ακρίβεια δεκαδικού) θέλεις με την ροδέλα ή τα βελάκια σε S,M mode, ώστε να βγει καθαρή η φωτό με το ηλεκτρονικό κλείστρο (κανεις και μεγενθυνση για να είσαι 200% σίγουρος).
Το φίλτρο bleach το δοκίμασα στα πεταχτά , δεν βλέπω να με τραβάει τόσο , ενδυκνειται για μεταλλικές επιφάνειες , αρχιτεκτονική με μεταλλικά κτίρια κλπ. σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.
Απόλαυση η γεωμετρική διορθωση στο fisheye 8/1.8, πλάκα πλάκα απέκτησα από το πουθενά ένα γεωμετρικό υπέρ ευρυγώνιο φωτεινό WR φακό έστω και για jpeg, έχει τρεις ρυθμίσεις: μια στις 100μοιρες, μια στις 114 και μια ευρύτερη στις 123μοιρες, δεν κοίταξα τα άκρα αν είναι αποδεκτά ως ανάλυση λόγω χρόνου αλλά έκανα μια γρήγορη σύγκριση με τον LEICA 8-18 στα 8mm και είδα οτι οι τρεις ρυθμίσεις του fisheye αντιστοιχούν η μια περίπου στο 9mm, η μεσαία στα 7mm και η ευρύτερη κοντά στο 6mm όπου το τράβηγμα στα άκρα είναι αρκετά μεγάλο και δεν βοηθά εκτός αν γίνει και άλλο κροπ. Θα ανεβάσω συγκριτικά αν ενδιαφέρει. Βλέπω να το έχω μόνιμα στην μεσαία οπότε γίνεται χρήση. Υπόψην οτι το διορθωμένο αρχείο είναι Jpeg αλλά πέρνει κανεις και το RAW σε μορφή όπως το γέννησε αυτούσια o fisheye φακός.
Έχουν γίνει κάποιες κρυφές μικρές αλλαγές στις αποθηκευμένες παλιές ρυθμισεις μου με το πέρασμα του firmware. Πιστευω σύντομα να την ξανασετάρω στην τελική της μορφή ώστε να τη συνηθίσω και να γίνει δεύτερη φύση η λειτουργία της όπως ένιωθα με την παλιά μου ΕΜ1.