Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Παιχνιδάκι σε 1 λεπτό η αναβάθμιση λογισμικού με κάρτα κατευθείαν στη μηχανή.
https://lightsnowdev.com/Olympus/index.html

Ο 8mm/1.8 fisheye μετατράπηκε σε rectilinear! Αναθέτοντας πλήκτρο στη λειτουργία fisheye compensation on/off έχεις δύο φακούς σε έναν! Και κρατώντας το πατημένο, με τη ροδέλα αυξομειώνεις αν θέλεις το ποσοστό της διόρθωσης.

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

μοναδικό πρόβλημα όταν φοράς το firmware με κάρτα είναι οτι δεν μπορείς να φορέσεις αυτόματα τις ρυθμίσεις σου, αν τις εχεις όμως αποθηκεύσει με το Olympus Viewer ίσως να μπορείς να τις φορέσεις.
Εγώ έκανα σήμερα το update στην Pen F, το Σάββατο με βλέπω να προλαβαίνω να κάνω και την ΕΜ1.2 και τον 12-100/4 για να ξεκινήσω και κάποιες δοκιμες να δω διαφορές, διαβάζω θετικά σχόλια μέχρι στιγμής για την επαναφορά του μικρού σημείου εστίασης και μια πιο σταθερή και ομαλή λειτουργία στο CAF.

Πέρασα το firmware και έκανα μερικά γρήγορα τεστακια κυρίως με τον 12-100/4, εντυπώσεις λοιπόν:

βλέπω βελτίωση τόσο στην ταχύτητα όσο και στην επιτυχή εστίαση κυρίως στα βραδυνα με SAF σε πάρα πολύ σκοτεινό θέμα. Ρύθμιση EVF High frame rate, η αλλαγή σε Normal Frame rate δίνει καθυστέρηση αλλά πάλι ο στόχος είναι επιτυχής.

Υπάρχει ανάλογη βελτίωση και στo CAF αλλά το SAF παλι υπερισχύει σε ταχύτητα και ημέρα και νύχτα. Το CAF+TR δείχνει να έχει βελτιωθεί και να κρατά καλύτερα πάνω στον στόχο, το χρησιμοποίησα συνδιαστικά με το νέο μικρό σημεία εστίασης (που ευτυχώς επανηλθε, δες τε ποσο βοηθάει σε μικρούς στόχους http://e-group.uk.net/forum/showpost.php?p=441332&postcount=102) ώστε να πετύχω με ακρίβεια τον αρχικό μου στόχο και εχω φτιαξει μια μνήμη με τη ρύθμιση focus sensitive στο -1 (Tight) ώστε να μην χάνεται εύκολο το κλείδωμα της εστίασης,

έχω και μια δεύτερη μνήμη με καθαρο CAF και +2 (Loose) για γρήγορες εναλλαγές στόχων με 9 σημεία εστίασης και χαμηλή ριπή (L) , και στις δυο αυτές μνήμες χρήση με ηλεκτρονικό κλείστρο.Επιτέλους σε περισοτερα από ένα σημεία εστίασης (5 ή 9) σε CAF βλέπεις ποιο σημείο εστίασης τσιμπάει την εστίαση.

Το focus stacking με το 12-100/4 απολαυστικό, λόγω της τρομερά καλής συνδιαστική σταθεροποίησης τραβάς θέματα στο χερι με focus stacking χωρίς καμία απολύτως στήριξη και περνεις σύνθεση 8 καρέ σε ένα, δοκιμαστικά τράβηξα και πολύ κοντινά σχεδόν μάκρο αλλά και πορτρέτα την γάτο μου δοκιμάζοντας την λειτουργία (με ταχύτητα 1/40 ώστε να προλάβουν να βγουν 8 καρέ σχετικά γρήγορα και να ενωθούν σε ένα).

Δοκίμασα τη λειτουργία flicker scan με τεχνητό φωτισμό και ηλεκτρονικό κλείστρο και κατάφερα να εξουδετέρωσω το τρεμοπαιγμα που έβλεπα στο liveview, με την λειτουργία αυτή μπορείς να ρυθμίσεις το κλείστρο σε όποια ενδιάμεση ταχύτητα (με ακρίβεια δεκαδικού) θέλεις με την ροδέλα ή τα βελάκια σε S,M mode, ώστε να βγει καθαρή η φωτό με το ηλεκτρονικό κλείστρο (κανεις και μεγενθυνση για να είσαι 200% σίγουρος).

Το φίλτρο bleach το δοκίμασα στα πεταχτά , δεν βλέπω να με τραβάει τόσο , ενδυκνειται για μεταλλικές επιφάνειες , αρχιτεκτονική με μεταλλικά κτίρια κλπ. σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

Απόλαυση η γεωμετρική διορθωση στο fisheye 8/1.8, πλάκα πλάκα απέκτησα από το πουθενά ένα γεωμετρικό υπέρ ευρυγώνιο φωτεινό WR φακό έστω και για jpeg, έχει τρεις ρυθμίσεις: μια στις 100μοιρες, μια στις 114 και μια ευρύτερη στις 123μοιρες, δεν κοίταξα τα άκρα αν είναι αποδεκτά ως ανάλυση λόγω χρόνου αλλά έκανα μια γρήγορη σύγκριση με τον LEICA 8-18 στα 8mm και είδα οτι οι τρεις ρυθμίσεις του fisheye αντιστοιχούν η μια περίπου στο 9mm, η μεσαία στα 7mm και η ευρύτερη κοντά στο 6mm όπου το τράβηγμα στα άκρα είναι αρκετά μεγάλο και δεν βοηθά εκτός αν γίνει και άλλο κροπ. Θα ανεβάσω συγκριτικά αν ενδιαφέρει. Βλέπω να το έχω μόνιμα στην μεσαία οπότε γίνεται χρήση. Υπόψην οτι το διορθωμένο αρχείο είναι Jpeg αλλά πέρνει κανεις και το RAW σε μορφή όπως το γέννησε αυτούσια o fisheye φακός.

Έχουν γίνει κάποιες κρυφές μικρές αλλαγές στις αποθηκευμένες παλιές ρυθμισεις μου με το πέρασμα του firmware. Πιστευω σύντομα να την ξανασετάρω στην τελική της μορφή ώστε να τη συνηθίσω και να γίνει δεύτερη φύση η λειτουργία της όπως ένιωθα με την παλιά μου ΕΜ1.

Last edited:

Άντε, μεγειά το καινούριο σου σύστημα... :flipout:

Άσε μην τον σκοτώσω για καμία Α7 ΙΙΙ πριν το χαρώ ... :violent-smiley-030: πάω να κάνω λίγο ποιο σοβαρές συγκρίσεις σε κοντινά και μακρινά με το Fisheye μήπως και έχω υπερκαλύψει το ευρυγώνιο και δώσω τον LEICA 8-18/2.8-4.

κάποιοι ψάχνουν το ρηχό με FF και αλλοι το άπλετο βάθος πεδίου σε macro :flipout:), ένα γρήγορο καρε δοκιμάζοντας την λειτουργία focus stacking στο χέρι (8 ενωμενες φωτο σε μια στην μηχανή με βημα 3) με τον σκοτεινό 12-100mm στα 50mm, f4, 1/40, ΙSO 2500, το ενωμένο αρχείο είναι κροπαρισμένο λίγο στην μηχανή οπότε κανείς πρέπει να το έχει στα υπόψην.

_3026232.jpg

_3026241.jpg

Κάποια κρυφή διορθωση χρειάστηκε και βγήκε ένα διορθωτικό firmware v2.1.

Aριστερά το κανονικό, δεξιά το μεγαλύτερο EP-13.

Hmz74u.jpg

Ήρθε το EP-13, βελτιώθηκε η κατάσταση στις οριζόντιες λήψεις. Προσφέρει πλήρη απομόνωση από το φως του περιβάλλοντος, ενώ επιτρέπει και τη χρήση του δεξιού ματιού.

Στις κάθετες λήψεις όμως έγινε δυο φορές χειρότερα. Γλύτωσα από τις γωνίες του προεξέχοντος hotshoe που μου πλήγωναν τη μύτη, τώρα με πληγώνει το ίδιο το eyecup, και το μάτι είναι τόσο έξω που το πάνω μέρος του eycup σκεπάζει το μισό κάδρο.

Καλημέρα, μια ερώτηση σχετικά με την μηχανή και τα vsco presets στην μηχανή αυτή.
Είχα αγοράσει πριν 2-3 χρόνια το πακέτο 4 με τα vsco presets για την πρώτη Ε-Μ1 και τώρα για την Ε-Μ1 mkII που έχει αλλάξει το color engine πρέπει να κάνω κάτι για να την υποστηρίξει καλύτερα;
Δηλαδή πχ βάζει +3 σε ένα χρώμα στην ΕΜ1.1 και στην ΕΜ1.2 και πλέον δεν είναι ίδια η απόδοση του χρώματος.
Έχετε κάποια ιδεά πως δουλεύουν για να υποστηρίξει καλύτερα την ΕΜ1.2;

Tzo επειδή είχα πειραματιστεί κι εγώ με τα eye caps όταν είχα την 1, το ep-13 πράγματι κάνει δουλειά. Ωστόσο και αυτό και τα μεγαλύτερα με αντάπτορα κάλυπταν το άνω μέρος της lcd σε λήψεις από το ύψος του στήθους. Βέβαια με την περιστεφόμενη πλέον οθόνη δεν υφίσταται αυτό το πρόβλημα.

Ενα πράγμα που μου αρέσει πάρα πολύ στις Olympus είναι το κομμάτι των φίλτρων που διαθέτει η μηχανή, έχει πραγματικά τόσα πολλά και έχουν τόση παραμετροποίηση που αν αρέσει σε κάποιον το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι πρέπει για να παίζεις. Παρακάτω κάποια δείγματα με το αγαπημένο ''Vintage'' και με καδράκι κατευθείαν από την μηχανή.
Συνολικά πάντως και ύστερα από κάμποσους μήνες μαζί με την μηχανή και ύστερα και από το τελευταίο Update, τολμώ να πω ότι η μηχανή είναι το πιο ολοκληρωμένο σώμα που είχα ποτέ, πραγματικά δυσκολεύομαι να βρω κάτι να μην μου αρέσει σε αυτή την μηχανή. Σε συνδυασμό με διαφορά την πιο ολοκληρωμένη και μαζεμένη σε όγκο, γκάμα φακών σε Mirrorless κάνουν το όλο πακέτο μοναδικό.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg

Ναι πραγματι έχουν ενδιαφέρον τα Art filters και μερικες φορές κουμπώνουν τέλεια με το θέμα, μοναδικό μειονέκτημα για εμένα αλλά πολύ σημαντικό είναι δυο φωτογραφίες από διαφορετικούς φωτογράφους μοιάζουν αρκετά εφοσον έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο φίλτρο.
Γιαυτο τη μεγάλη διαφορά την κάνει η νέα λειτουργία του Colour creator που έχει και η ΕΜ1.2 αλλά είναι λϊγο πολϋ δύσχρηστα να την σετάρεις κρϊνοντας σωστά το χρωμα εκεί η τη στιγμή στο κάδρο.Ένα σημανικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για όσους θέλουν να <δημιουργήσουν> κάτι πολύ πιο ιδιαίτερο και μοναδικό είναι η αγορά της Penf, εκεί εκτός από τα art filters φτιάχνεις δικά σου μοναδικά προφίλ έγχρωμα και μονόχρωμα πειράζοντας πληθώρα παραμέτρων που δεν μπορείς να τά έχεις σε καμία άλλη Olympus ή Panasonic μηχανή.

Μάλιστα αν θέλεις με το τελευταίο firmware μπορείς να μοιραστείς τα settings και με άλλους φωτογράφους αφού αρκεί να δημοσιεύσεις την φωτογραφία σου με πλήρες exif και νόμιμα οποιοσδήποτε χρήστης να τσιμπήσει μέσω Διαδικτύου το ιδιαίτερο προφίλ και να το φορέσει στην δικη του Penf : https://my.olympus-consumer.com/blo...7UM&bpid=40a2cd4d-7ec9-e862-e100-00000ae3fe28

Last edited:
Θα συμφωνήσω με Κώστα αυτά τα φίλτρα είναι λίγο προκάτ και ινσταγκραμίζουν αρκετά.
Ένας φίλος που έχει την panasonic lx100 τα χρησιμοποιεί αρκετά αλλά εμένα δεν μου αρέσουν γιατί έχουν κάτι ψέυτικο
σε αντίθεση με ανάλογη επεξεργασία σε lightroom κτλ.

Δεν διαφωνώ σε όσα λέτε, πάντα παίζει ρόλο και πως τα χρησιμοποιεί ο καθένας. Προσωπικά μιλώντας τραβάω φώτος για προσωπική χρήση και απόλαυση, συνήθως δεν θέλω να τις πουλήσω, να τις εκθέσω ή ακόμα και να τις ανεβάζω σε διάφορα sites. οπότε αν εμένα με ευχαριστεί ένα φιλτράκι δεν με απασχολεί αν με το ίδιο φίλτρο έχουν βγάλει χιλιάδες άλλοι την ίδια φωτογραφία.
Αυτό που περιγράφεται ισχύει σε ένα βαθμό και με την φωτογράφιση γνωστών αξιοθέατων, λίγο πολύ έχουν χιλιοφωτογραφηθεί σχεδόν σε κάθε πιθανή σύνθεση, χρώμα κλπ. άλλα αυτό δεν μας εμποδίζει όταν πάμε Π.Χ. στο Παρίσι να βγάλουμε τις ίδιες φωτογραφίες που έχουν ήδη βγάλει χιλιάδες άλλοι και μας ευχαριστεί αυτό διότι είναι οι δικές μας φωτογραφίες ανεξάρτητα αν υπάρχουν εκει έξω ''ίδιες'' φώτος με τις δικές μας. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ.
Σε κάθε περίπτωση ας υπάρχουν στις μηχανές τα φίλτρα και ο εκάστοτε χρήστης επιλέγει πως να τα χρησιμοποιεί.
Προσωπικά αυτά τα φίλτρα των Olympus είναι ένας βασικός λόγος που μου αρέσουν οι Olympus μηχανές.

Υ.Γ. Παναγιώτη και τα Velvia, classic chrome κλπ. που τόσο λατρεύεις στην μηχανή σου, και καλά κάνεις, φίλτρα είναι και αυτά με τα ανάλογα αποτελέσματα, σε κάποιους αρέσουν σε κάποιους όχι. Π.Χ. το Velvia που σου αρέσει αρκετά (από ότι έχω παρατηρήσει), δεν μου αρέσει και μου βγάζει κάτι ψεύτικο, νιώθω ότι ο υπερκορεσμός των χρωμάτων του καταστρέφει τους ουρανούς, θάλασσες κλπ. ενώ π.χ. το Classic Chrome το βρίσκω εξαιρετικό.

Μην παρεξηγηθώ σε αυτό που έγραψα, μου αρέσουν αρκετά απο τα art filters της Olympus και τα έχω χρησιμοποιήσει συχνά πυκνά και παλιά και τώρα για προσωπική και όχι μόνο χρήση, απλά έγραψα οτι δεν είναι καθόλου παραμετροποιησιμα και αυτό κάνει προβλέψιμη την εικόνα που θα δημιουργηθεί αφού δεν επεμβαίνεις με το προσωπικό σου άγγιγμα πάρα μόνο με τη σύνθεση, θα ήθελα να είχαν τουλάχιστον μια μπάρα έντασης του φίλτρου.
Αντίθετα τα φιλτρα της Πεν (όχι τα art) δεν είναι κάν φιλτρα αλλά προφίλ παραμετροποιήσιμα κάτι σαν να εχεις π.χ. ένα Velvia που επειδή κάπου σε χαλάει αρχίζεις και το πειράζεις τόσο όσο ώστε να το φέρεις στα μέτρα σου και στα γούστα σου. Αυτό σε ξεκολλάει από μάρκα μηχανής και ανεβάζει την δημιουργηκότητα του φωτογράφου σε άλλο επίπεδο, στην πράξη μπορεϊς να παράγεις ότι σου κατέβει και να έχει την δικη σου < στάμπα > χωρίς υπολογιστή.

Λίγο πολύ το κάνεις και σε canon/Nikon αυτό που περιγράφεις Κώστα, υπάρχουν χιλιάδες κυριολεκτικά έτοιμα και παραμετροποιήσιμα προφίλ εκεί έξω και φορτώνεις όποια σου αρέσουν στην μηχανή, αυτό έκανα π.χ. τώρα τελευταία με την Canon 77D, μπορούσες κυριολεκτικά να φτιάξεις ότι θέλεις όπως το θέλεις, το πρόβλημα ήταν ότι είχες μόνο 3 θέσεις για αυτά τα προφίλ.
Ενω τα art filters που έχει η Olympus πέρα από ότι είναι πολλά σε αριθμό και για όλα τα γούστα είναι τα περισσότερα καλοδουλεμένα και επιπλέον σου δίνει και δυνατότητα να βάλεις πάνω σε αυτά καδράκι, βινιέτα και ότι άλλο θέλεις, ενώ κάποια από αυτά έχουν και παραμετροποίηση. Με λίγα λόγια ο συνολικός τους όγκος άλλα και η συνολική τους ποιότητα είναι για μένα μοναδικός συνδυασμός και δεν το έχω ξαναδεί σε άλλη μηχανή. Π.Χ. και οι panasonic μηχανές έχουν πολλά φίλτρα άλλα τα περισσότερα είναι άστα βράστα, ενώ αντίστοιχα χάλι μαύρο είναι και τα περισσότερα φίλτρα των sony μηχανών....