Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Εγώ απορώ γιατί δεν έβαλαν αυτό το καταπληκτικό feature με τα color profiles της PEN-F στην ΕΜ1.2 που είναι το επαγγελματικό και πιο πλήρες μοντέλο τους...

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Νίκο το σταθερό feature της Penf είναι οτι το οποιοδήποτε χρωματικό ή μονόχρωμο προφίλ το χτίζεις με παραμέτρους και εργαλεία που σου παρέχει real time μπροστά στο θέμα σου λίγο πριν τραβήξεις το κλικ, το φόρτωμα με settings από υπολογιστή ή απο άλλους που έφερε το τελευταίο firmware είναι μάλλον το τελευταίο που θα χρησιμοποιήσει ένας χρήστης Πεν αλλά είναι ευχαριστο συμπλήρωμα που την ολοκληρώνει.

Γιάννη η Πεν είναι πιστευω μια επετειακή μηχανή για την Olympus με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, κατά τη γνώμη μου το πιο φωτογραφικό μοντέλο της Olympus, άλλης αισθητικής χωρίς WR για χρήση κυρίως με μικρούς prime και απευθύνεται σε άλλο κοινό από αυτό της EM1. Έπρεπε καπως να ξεχωρίζει από το επαγγελματικό μοντέλο που είναι κατασκευασμένο για βαριά χρήση σε οποιοδήποτε συνθήκη με τους pro φακους , ταχύτατο σε AF και ριπή με αρκετά καλό βίντεο και επεκτασιμότητα.
Παρότι και εγώ θα ήθελα να τα έχω όλα σε ένα πακέτο και να μην ξεπαραδιαστω, πιστευω οτι ο επαγγελματίας δεν θα εκτιμούσε πραγματικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πεν αφού δύσκολα θα αγόραζε ένα σώμα 2000euro για να ασχολείται με προφιλ jpeg on the fly, αυτά απαιτούν συνήθως χρόνο , διάθεση κλπ. κάτι που δεν ξέρω αν τα διαθέτουν όταν ο χρόνος πιέζει.

και που να είχες παρει το παλιο οριτζιναλ όπως εγω για την ΕΜ1 που δεν ταιριαζει το βυσμα.

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Σιγά το πρόβλημα. 40 λεπτά κάνει το βύσμα.

Ένα 2.5x5.5mm γωνιακό βύσμα χρειάζεσαι και κολλητήρι. Το + είναι το κεντρικό, το - το περιφερειακό άκρο.

https://www.ebay.com/itm//192529139903

2aZAF3.jpg

Οι συγκρίσεις είναι απογοητευτικές, τα ίδια γίνονται και στα "ψιλούρια" που δεν το σκεφτόμαστε ιδιαίτερα. Π.χ. Καπάκια φακών 6-10 εδώ, 1$ από Ali κ.λ.π. την τελευταία φορά παράγγειλα 5 σετ m4/3 σώμα/φακός έτσι για να έχω. Κόστος κάτω από 10$ ολα...

Εντάξει δυστυχώς έτσι είναι τα επίσημα αξεσουάρ, π.χ. σε canon ο επίσημος αντάπτορας για να βάζεις σε Mirrorless canon φακούς από canon dslr κάνει 130-140 ευρώ ενώ την ακριβώς ίδια δουλειά κάνει ο αντίστοιχος της Meike με 30 ευρώ και με ίδια ποιότητα κατασκευής για να μην πω για τίποτα κινέζικους με 15-20 ευρώ ή και λιγότερα...όπου τα αρπάξουν είναι οι εταιρίες δυστυχώς...απλά στην περίπτωση του τροφοδοτικού της Olympus ξεπερνάει κάθε όριο και γίνεται γελοίο.

x2, x3, x4 στην τιμή ok, αλλά όχι και επί x20, καταντά κουτοπόνηρη απατεωνιά.

Το τροφοδοτικό των 8 ευρώ πιο πάνω το δοκίμασα στην Ε-Μ1ΙΙ, μια χαρά δουλεύει φυσικά.
https://www.aliexpress.com/item/9V5...014.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.643c4c4dvUAl7t
9V-5A, όπως ακριβώς είναι και το original AC-5.

Αλλά και άλλο 9volt τροφοδοτικό να σας βρίσκεται εύκαιρο από 2Α και πάνω, θα κάνει τη δουλειά.

Προσωπικά και το x3 και x4 που λες TZO πάλι πολλά μου φαίνονται για τέτοιου είδους αξεσουάρ...μέχρι διπλή τιμή δικαιολογώ....τώρα το x20 για το τροφοδοτικό δεν είναι καν άξιο σχολιασμού!!!

Δεν θα εμπιστευόμουν εύκολα ρεύμα από κινέζο για τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά των ΕΜ1 ειδικά της ΕΜ1.2 , το δικό μου τροφοδοτικό ήταν το PS-AC1 από την σειρά DSLR των Olympus, έμπαινε στην πρώτη Ε1 απευθείας χωρίς γκριπ, και στις Ε3,Ε30,Ε5 με το έξτρα γκριπ όπως και στην πρώτη ΕΜ1 που το τροφοδοτικό της το AC-3 ήταν σχεδόν ίδιο με το παλιό ορίτζιναλ που έχω. Δεν το έχω πληρώσει φουλ price μιας και το αγόρασα στα 50 αρκετά αργότερα όταν έπεσαν τα αξεσουάρ των 43. Θυμάμαι παλιά που έψαχνα για noname και είχα βρει με 20-30 στο eBay ότι κάποιος είχε ψήσει μια Ε3 με συνεχές ρεύμα (δεν περναει το ρεύμα από το κύκλωμα της μπαταρίας) με κινέζικο τροφοδοτικό. Αυτό μπορεί να ήταν τυχαίο και δεν λέω οτι θα ξανασυμβεί σε όσους χρησιμοποιούν συμβατά ή οτι δικαιολογεί την τιμή των ορίτζιναλ. Αλλά αν σου κάτσει υπερθέρμανση σε μηχανή του 1.5 χιλιάρικου θα το καταλάβεις πολύ αργά γιατί δεν θα την εχεις στο χερι πάντα (συνήθως με την χρήση τροφοδοτικου είναι σε τρίποδο για αρκετή ώρα).

Ειδικά η σταθεροποίηση και πολλά άλλα ηλεκτρονικά ειναι πολύ ευαίσθητα και όταν κοίταξα το τροφοδοτικό AC-5 της ΕΜ1.2 είδα οτι εκτός από το βύσμα αλλάξαν και λίγο προδιαγραφές στην ισχύ του τροφοδοτικού . Για τον ίδιο λόγο δεν αγόρασα και κινεζικη μπαταρία για την ΕΜ1.2 αν και εκεί μπορείς να βρεις κατασκευαστές μπαταριών σοβαρούς και να αποφύγεις φουσκώματα κλπ., δεν θα εχεις όμως ακριβή μέτρηση ισχύος από τον μετρητή μπαταρίας στην οθόνη της μηχανής αλλα αυτό δεν είναι σημανικό όσο οτι κουβαλάς διπλό φορτιστή.

ΥΣ
Έχω ακόμη την παλιά Ε1 και μπορεί να κάνω χρήση μελλοντικά για αντιγραφή slides σε ΕΜ5 ΙΙ , δεν θέλω σε καμία περίπτωση να καταστρέψω το βύσμα του ορίτζιναλ φορτιστή που είναι μάλιστα ειδικό βύσμα και δεν ξέρω κάν τη σύνδεσμολογια του.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Ποια συνδεσμολογία; Θα έκοβες με κοφτάκι το καλώδιο. Και μέσα θα ανακάλυπτες ένα κόκκινο καλωδιάκι το + κι ένα μαύρο καλωδιάκι το -.
Και δεν θα «καταστραφόταν» το παλιό βύσμα. Και πάλι θα μπορούσε να ενωθεί το καλώδιο.

Όσο για την κινδυνολογία, σε αυτές ακριβώς τις φοβίες ποντάρει και η Olympus και βαράει αλύπητα.
Χωρίς φυσικά να προσφέρει κάποια εξασφάλιση ότι δεν θα πάθει κάτι το δικό της τροφοδοτικό.
Τα original τροφοδοτικά σάμπως δεν χαλάνε;

Τα 5Α τα θεωρώ υπερβολικά. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται 5Α η μηχανή. Αλλά έτσι για τους τύπους πήρα 5Α κι εγώ.

Μπαταρίες πήρα τέσσερις DuraPro και τον πολύ βολικό και μικρό διπλό φορτιστή τους.
Μου αρέσει που βγάζει προειδοποιητικό μήνυμα η μηχανή, προτείνοντας τη χρήση original μπαταρίας!
Την είδα και τη γνήσια, που μου χάλασε ήδη. Ούτε δίνει, ούτε δέχεται ρεύμα.
80 τη χρεώνει η Olympus. Δεν σφάξανε. Στην ανακύκλωση και η μπαταρία και ο φορτιστής της.
DuraPro και πάλι DuraPro.

Και με powerbank δουλεύει η μηχανή, εφόσον αυτό διαθέτει DC out.

Me to ExPro On-The-Move που δοκίμασα λειτουργεί μια χαρά η μηχανή (7.4V-2Α).
Η ενέργεια ατελείωτη, 16000mAh, περίπου όσο 10 μπαταρίες της μηχανής.

fU0Qyq.jpg

8ey8p1.jpg

Και φυσικά υπάρχει και η ακριβότερη αλλά η πλέον αξιόπιστη λύση του Atomos PowerStation.

Δουλεύει είτε ως μετασχηματιστής-τροφοδοτικό χωρίς μπαταρίες, δίνοντας στην DC έξοδό του 8.4V-4Α, είτε με μπαταρίες.
Με δύο 8800mAh NP-F970 η ενέργεια φτάνει τα 17600mAh, ξεπερνώντας τις 10 μπαταρίες της μηχανής.

JGIXXc.jpg

YSQhE0.jpg

Last edited:

Ενημερωτικά βάζω ένα ενδιαφέρον νήμο με μετρήσεις φόρτισης εκφορτισης της ορίτζιναλ αλλά και clone batteries: http://e-group.uk.net/forum/showthread.php?t=47730

και ένα δεύτερο νήμα για τις επιδόσεις της μηχανής σε αγώνες ταχύτητας συγκρινόμενη με το θηρίο την D500, στα υπόψην το σετ της EM1.2 ήταν με φακό low budjet το νέο Lumix 100-300 II : https://www.mu-43.com/threads/e-m1-ii-does-motorcycle-racing-against-d500.99024/

Κάποια στιγμή που θα βρεθούμε, πρέπει να τον τσεκάρω αυτόν τον lumix παρότι είμαι αρκετά ευχαριστημένος από τον zuiko 75-300...

Οποτε θελεις θα ήθελα και εγώ να δω τυχόν διαφορες δίπλα δίπλα, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του φακού (που το αναφέρει και ο φιλος στο συγκριτικό) είναι οτι η νέα έκδοση του φακού περιλαμβάνει ταχύτερο μηχανισμό λεπιδων και νέο μοτέρ αυξημένης ταχύτητας εστίασης κάτι που δουλεύει εξαιρετικά με την ταχύτητα ριπής της ΕΜ1.2, το IQ όπως έχω γράψει ήδη μέχρι τα 200-240mm είναι πολύ καλό, από εκεί και πάνω με λίγη προσοχή θα πάρεις αρχείο που υπερκαλύπτει συνήθως τις απαιτήσεις μέσου ερασιτέχνη αλλά δεν βγάζει και μάτια.

μια ερωτηση για τον Κωστα ή οποιον αλλο ξερει...

Βλεπω μια διαφορα συμπεριφορας στην ταχυτητα-ακριβεια εστιασης, οταν επιλεγω EVF Frame Rate, απο Normal σε High.
Μαλιστα το θεμα ειναι οτι εχει διαφορετικη συμπεριφορα σε S-Af και C-AF.

Με Frame rate - Normal, εχω φυσικα φωτεινοτερο EVF και καλυτερα χρωματα, αλλα πιο αργη εστιαση σε S-AF.

Με frame rate - High, εχω πιο σκοτεινο EVF , αλλα ταχυτερη εστιαση σε S-AF.

Τα πραγματα αντιστρεφονται σε C-AF !

Ισχυει οντως ή ειναι επειδη εχω φακο Panasonic αυτη τη στιγμη ?

Αν ναι, πως το αντιμετωπειζετε ολο αυτο το θεμα ?

Επισης, καθε φορα που εστιαζει η μηχανη, βλεπω στο EVF ενα μικρο-στιγμιαιο flasha-ρισμα (αλλαγη φωτεινοτητας) ...το βλεπετε κι εσεις ή θελει καποια ρυθμιση γι αυτο ?
Το βλεπω ακομα και σε full manual mode (οπου κλειδωνω διαφραγμα - στο πιο ανοιχτο, ταχυτητα και ISO).

Ολα αυτα σε normal EVF mode και σε OVF....

Ετσι ειναι πανω κάτω, αν γυρίσεις πιο πισω λιγες σελιδες τα ειχαμε γραψει με τον Κων/νο που εκανε τότε δοκιμες , δεν οφείλεται στον φακό σου αν και η διαφορά στην ταχύτητα εστίασης στα δυο mode δεν ειναι η ιδια σε όλους τους φακους, το βραδυ πολλές φορές τα πραγματα αναστεφονται δηλ. απο ενα σημειο χαμηλού φωτισμου και μετα το Normal EVF εχει και ταχύτερη εστίαση το βράδυ και σε SAF.

Στην παλιά ΕM1 ειχα σχεδον παντα το high Frame rate ενεργό, αυτο πολλές φορές οδηγουσε και σε λαθος φωτομετρηση μιας και δεν ειχες πάντα σωστη φωτεινότητα στο EVF, το ήξερα αυτό και γιαυτο ειχα προσαρμοσει τα blikies ανάλογα ωστε να έχω τη γρηγοροτερη εστίαση και οσο το δυνατόν πιο σωστή φωτομέτρηση.

Η νεα ΕΜ1.2 έχει όμως διαφορετική λογική εστίασης στο CAF, εκει πλέον η εστίαση με m43 φακους δεν ειναι υβριδική όπως της παλιάς ΕΜ1 αλλά ειναι πάντα PDAF και υποπτευομαι οτι απο ενα σημειο χαμηλού φωτισμου και κάτω χάνει την αποδοτικότητα της και ίσως πέφτει σε πλήρες CDAF.
Σε SAF η εστίαση ειναι υβριδική PDAF + CDAF , γιαυτο και τα δυο mode του EVF εχουν διαφορετική συμνπεριφορά.

Πως το αντιμετωπιζεις, καλή ερώτηση , εγω έχω τη συνηθη φωτογραφηση που κανω σε SAF σε μια μνήμη με Α (aperture mode) και άλλες 2 μνημες για γρηγορη φωτογραφηση με CAF (μια με S και μια με Μ) ή CAF-ΤR και εκει εχω προσαρμοσει αποθηκευσει οτι ρυθμιση βελτιστοποιει την καθε επιλογη , μεταξυ αλλων και το frame rate του EVF.

Yποψην οτι ακομη δοκιμαζω και αλλάζω μιας και σε καθε firmware ολο και κατι πειραζουν και οσο και αν φαινεται περιεργο δεν εχω τον χρονο να τα ψαχνω και παντα όλα.

Το φλασαρισμα δεν ξερω τι ειναι, μου εχει συμβει με καποιους φακους παλιους αλλά σπάνια, μπορει να οφειλεται στις αργες λεπιδες του παλιου φακου οταν η μηχανη ανοιγει το διαφραγμα στιγμιαια και το ξανακλεινει για να φωτομετρησει, η μονη ρυθμιση που πιθανον να το χαλαρωσει ειναι το flicker στο off (αυτο κοβει και το κροταλισμα του παλιου μηχανισμου εστιασης στον Leica 25/1.4) αλλά τότε θα δεις να τρεμοπαιζει η οθονη σε περιεργο φωτισμό οταν συχρονιζει.
Αυτο που θα δεις σιγουρα με Normal Frame rate σε πολυ χαμηλό φωτισμό και CAF ειναι το δαγκωμα - σκαλοπάτι στο ρυθμο ανανεωσης της οθονης.

Αρα, η λυση ειναι να σωσεις τις ρυθμισεις σε καθε μια απο τα 3 mode στο Dial....

Υπαρχει καποιο καλο τεχνικο αρθρο-βιβλιο-βιντεο για το τροπο εστιασης της EM1 II ?
Τον βρισκω λιγο χαοτικο και περιπλοκο θα ελεγα....

... το θεμα με το φλασαρισμα στο EVF καθε φορα που εστιαζω ,μολις διαπιστωσα οτι συμβαινει μονο οταν εχεις το EVF σε High frame rate (στην ουσια "πεφτει" σε Normal frame rate για λιγο (πιο φωτεινο) και μετα επανερχεται σε High - πιο σκοτεινο δηλ.) , οταν εστιαζει.

Δυστυχως διαπιστωσα και το σκαλωμα σε μετριο φωτισμο σε Normal frame rate και C-AF !

Τα εχουν κανει λιγο σαλατα εκει στην Olympus Μου φαινεται ? :p