Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία
Ετσι ειναι πανω κάτω, αν γυρίσεις πιο πισω λιγες σελιδες τα ειχαμε γραψει με τον Κων/νο που εκανε τότε δοκιμες , δεν οφείλεται στον φακό σου αν και η διαφορά στην ταχύτητα εστίασης στα δυο mode δεν ειναι η ιδια σε όλους τους φακους, το βραδυ πολλές φορές τα πραγματα αναστεφονται δηλ. απο ενα σημειο χαμηλού φωτισμου και μετα το Normal EVF εχει και ταχύτερη εστίαση το βράδυ και σε SAF.
Στην παλιά ΕM1 ειχα σχεδον παντα το high Frame rate ενεργό, αυτο πολλές φορές οδηγουσε και σε λαθος φωτομετρηση μιας και δεν ειχες πάντα σωστη φωτεινότητα στο EVF, το ήξερα αυτό και γιαυτο ειχα προσαρμοσει τα blikies ανάλογα ωστε να έχω τη γρηγοροτερη εστίαση και οσο το δυνατόν πιο σωστή φωτομέτρηση.
Η νεα ΕΜ1.2 έχει όμως διαφορετική λογική εστίασης στο CAF, εκει πλέον η εστίαση με m43 φακους δεν ειναι υβριδική όπως της παλιάς ΕΜ1 αλλά ειναι πάντα PDAF και υποπτευομαι οτι απο ενα σημειο χαμηλού φωτισμου και κάτω χάνει την αποδοτικότητα της και ίσως πέφτει σε πλήρες CDAF.
Σε SAF η εστίαση ειναι υβριδική PDAF + CDAF , γιαυτο και τα δυο mode του EVF εχουν διαφορετική συμνπεριφορά.
Πως το αντιμετωπιζεις, καλή ερώτηση , εγω έχω τη συνηθη φωτογραφηση που κανω σε SAF σε μια μνήμη με Α (aperture mode) και άλλες 2 μνημες για γρηγορη φωτογραφηση με CAF (μια με S και μια με Μ) ή CAF-ΤR και εκει εχω προσαρμοσει αποθηκευσει οτι ρυθμιση βελτιστοποιει την καθε επιλογη , μεταξυ αλλων και το frame rate του EVF.
Yποψην οτι ακομη δοκιμαζω και αλλάζω μιας και σε καθε firmware ολο και κατι πειραζουν και οσο και αν φαινεται περιεργο δεν εχω τον χρονο να τα ψαχνω και παντα όλα.
Το φλασαρισμα δεν ξερω τι ειναι, μου εχει συμβει με καποιους φακους παλιους αλλά σπάνια, μπορει να οφειλεται στις αργες λεπιδες του παλιου φακου οταν η μηχανη ανοιγει το διαφραγμα στιγμιαια και το ξανακλεινει για να φωτομετρησει, η μονη ρυθμιση που πιθανον να το χαλαρωσει ειναι το flicker στο off (αυτο κοβει και το κροταλισμα του παλιου μηχανισμου εστιασης στον Leica 25/1.4) αλλά τότε θα δεις να τρεμοπαιζει η οθονη σε περιεργο φωτισμό οταν συχρονιζει.
Αυτο που θα δεις σιγουρα με Normal Frame rate σε πολυ χαμηλό φωτισμό και CAF ειναι το δαγκωμα - σκαλοπάτι στο ρυθμο ανανεωσης της οθονης.