Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Αρα, η λυση ειναι να σωσεις τις ρυθμισεις σε καθε μια απο τα 3 mode στο Dial....

Υπαρχει καποιο καλο τεχνικο αρθρο-βιβλιο-βιντεο για το τροπο εστιασης της EM1 II ?
Τον βρισκω λιγο χαοτικο και περιπλοκο θα ελεγα....

YG... το θεμα με το φλασαρισμα στο EVF καθε φορα που εστιαζω ?

σου συμπληρωσα καποια πραγματα στα προηγουμενα, διαβασε ομως αναλυτικα τα link που εχω βαλει πιο πριν στον Νικο , καποια εχουν πληροφοριες για την εστιαση, επίσημα η Olympus μονο ενα πινακακι εχει δώσει καπου το εχω βαλει θα το βρώ

στη σελιδα αυτη θα βρεις την προταση του dpreview για το CAF LOCK αναλογα τον στόχο :
https://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m1-mark-ii/9

κάποια tips για πουλιά :
http://www.getolympus.com/us/en/autofocus_birdtips

οκ... τα διαβασα.
Το θεμα ειναι οτι εχει γινει πολυ περιπλοκη η κατασταση, κι αν βαλεις και τον παραγοντα φακοι (panasonic - olympus) , παλιοι - νεοι φακοι , το παιχνιδι αγριευει!

Δεν το περιμενα να σου πω...

ΥΓ... το dpreview δεν αναφερει τιποτα για τα θεματα αυτα, λεει απλα για τροπους caf και tracking.
Το προβλημα δεν ειναι οι ρυθμισεις γι αυτο (loose-tight) κλπ....αλλα ο συσχετισμος αυτων με τη ρυθμιση για SAF-CAF και normal-high frame rate στο EVF και οτι αλλαζει αναλογα με το φωτισμο επισης !
Θελει ΠΟΛΥ δουλεια η μηχανη..... χωρις λογο.
Η υβριδικη εστιαση θα επρεπε να δουλευει απροβληματιστα, σε καθε συνθηκη, χωρις να μπλεκει ο χρηστης με τοσες (αχρηστες ) ρυθμισεις (δεν αναφερομαι στις ρυθμισεις για loose-tight κλπ , αυτες τις εχει καθε καμερα, αλλα δεν επηρεαζεται τοσο απο το φωτισμο και κυριως απο ρυθμισεις που αφορουν το Display σε EVF-Monitor Κλπ).
Aυτες θα επρεπε να μην επηρεαζουν την αποδοση της μηχανης....

οκ... τα διαβασα.
Το θεμα ειναι οτι εχει γινει πολυ περιπλοκη η κατασταση, κι αν βαλεις και τον παραγοντα φακοι (panasonic - olympus) , παλιοι - νεοι φακοι , το παιχνιδι αγριευει!

Δεν το περιμενα να σου πω...

ΥΓ... το dpreview δεν αναφερει τιποτα για τα θεματα αυτα, λεει απλα για τροπους caf και tracking.
Το προβλημα δεν ειναι οι ρυθμισεις γι αυτο (loose-tight) κλπ....αλλα ο συσχετισμος αυτων με τη ρυθμιση για SAF-CAF και normal-high frame rate στο EVF και οτι αλλαζει αναλογα με το φωτισμο επισης !
Θελει ΠΟΛΥ δουλεια η μηχανη..... χωρις λογο.
Η υβριδικη εστιαση θα επρεπε να δουλευει απροβληματιστα, σε καθε συνθηκη, χωρις να μπλεκει ο χρηστης με τοσες (αχρηστες ) ρυθμισεις (δεν αναφερομαι στις ρυθμισεις για loose-tight κλπ , αυτες τις εχει καθε καμερα, αλλα δεν επηρεαζεται τοσο απο το φωτισμο και κυριως απο ρυθμισεις που αφορουν το Display σε EVF-Monitor Κλπ).
Aυτες θα επρεπε να μην επηρεαζουν την αποδοση της μηχανης....

οταν πηρα τη μηχανη το εγραψα οτι θελει πάρα πολλές δοκιμες και προσαρμογη της μηχανής στον τροπο που δουλευει καποιος ή και το ανάποδο όσο εμπειρος χρηστης και να είσαι για να την τεντώσεις , ειναι εργοστάσιο ρυθμισεων που καποιοι περνουν επιδερμικά και μετα γραφουν ότι η μηχανή δεν εστιαζει σωστά ή γρηγορα και καποιοι άλλοι γραφουν ότι μαμαει και δερνει ...

αν πας στα πρωτα μου post εγραψα προσαρμογή καποιους μηνες ακομη και για εμπειρους χρηστες Olympus

οτι πιο τεχνικο εχει βγει για την εστιαση ειναι στα γερμανικά :
https://olye.fotografierer.com/olye/download/olyep/olyep20174.pdf

Διαβασε ολα τα προηγουμενα να μην ξαναποσταρω ότι εχει αναφερθεί ήδη, μόνο 40 σελίδες είναι :slapface:

το θεμα ειναι οτι εσυ πρεπει να προσαρμοστεις στη μηχανη!

Δεν με νοιαζει οτι ειναι περιπλοκη, αλλα το οτι με εμποδιζει να κανω αυτο που θελω, οπως θελω.

Πχ μεχρι τωρα το lever function, το ειχα για εναλλαγη απο SAF σε CAF...αυτο δε δουλευει , γιατι απλα καθε φορα πρεπει να αλλαζεις και το Frame rate απο normal se high και το αντιστροφο!

Με αναγκαζει λοιπον , να "θυσιασω" τις 3 custom ρυθμισεις στο top dial, σε πραγματα που δεν ηθελα (για SAF kai CAF δηλ) και να μην εχω custom preset για αλλα πραγματα που εχω αναγκη, οπως pro-capture mode, focus stacking mode, Low-High Drive mode σε CAF κλπ.
Ειναι παραπανω περιπλοκη απ οτι χρειαζεται και απ οτι ειναι αλλες μηχανες....χωρις λογο.
Κι αυτο φαινεται απο το οτι καθε firmware αλλαζει πολλα, χωρις να τα εξηγει και χωρις αιτια (το λενε και σε πολλα forum που διαβαζω).
Πρεπει (αν θελει να πιασει κι αλλο κοινο) να απλοποιησει τα μενου, να βγαλει απο τη μεση αυτες τις παραμετρους για το display , που δεν πρεπει να καθοριζουν την ανταπροκριση της μηχανης (εχω δοκιμασει τις περισσοτερες μηχανες και δε θυμαμι να συμβαινει σε καμια αλλη, οχι σιγουρα σε τετοιο βαθμο.)

Θελει βοηθεια γι αυτο απο αλλες εταιρειες, ειτε στο τομεα του hardware ειτε στο τομεα του software (δεν ειμαι σιγουρος τι ακριβως φταιει γι αυτο).

Οσο υπαρχουν αυτα τα αγκαθια, πολυς κοσμος θ απογοητευεται δυστυχως,.... ενω ειναι μια εξαιρετικη μηχανη, χανει πολλους ποντους απ αυτα τα μικρο-πραγματα.

Γνωμη μου παντα....

δεν εχεις αδικο, τα εχω γραψει πρώτος και καλυτερος ότι στην προσπάθεια να δώσουν άπειρες προσαρμογες σε κάθε χρήστη δαγκωνεις τελικά την ουρά σου κανοντας κυκλους προσπαθωντας να τετραγωνίσεις τον κύκλο:flipout:. Παντως υπαρχει λύση για όλα και εγω αλλαξα λογική απο την παλια ΕΜ1 στις ρυθμίσεις της.
Ενα μεγαλο bonus ειναι ότι οι μνημες είναι τελειως ανεξαρτητες απο το Α,P,S,M , εκει οι ρυθμίσεις μπορει να είναι διαφορετικές απο ότι στις μνημες αλλά κοινές μεταξύ τους .

Για πολύ γρηγορη αλλαγή SAF,CAF,MF σου προτεινω το κάτω βελάκι να το προγραμματισεις για MF (ωστε γρηγορα με το AFL/AEL να εχεις και Back Focus Button με mode 3) και κρατωντας το πατημενο με τον αντίχειρα να γυριζεις τη ροδελα σε οποιο mode εστιασης θελεις.

Περισσότερα tips απο κοντά γιατι βαριέμαι να γράφω σελίδες ...

αυτο εκανα μολις τωρα.... απλα δε χρησιμοποιω πια τοσο το Back button focus.
Ισως χρειαστει να το δουλεψω ξανα! :p

ουτε εγω το χρησιμοποιω αλλά υπαρχουν και αλλοι λογοι να γυρίσεις σε MF μερικές φορές (δεν ειναι του παρόντος να το εξηγησω αλλά μια είναι σε τεστ , hires που θελεις απολυτο ελεγχο κλπ.)

Mία πολύ χρήσιμη γκατζετιά (αρκεί να σκεφτείς και τον κατάλληλο τρόπο να την μετατρέψεις σε εργαλείο για να σε βοηθήσει) είναι το ηλεκτρονικό focus limiter που έχει η μηχανή, υπάρχουν τρεις μνήμες να αποθηκευσεις min και max απόσταση όπου ενδιάμεσα η μηχανή θα εστιάζει (focus limiter), εγώ το έχω περάσει ως λειτουργία σε προγραμματιζόμενο πληκτρο και με τη ροδέλα μπορώ να περνώ από την μια μνήμη στην άλλη ή να το απενεργοποιώ (off ), ένα παράδειγμα χρήσης εδώ : https://www.mu-43.com/threads/e-m1-iis-digital-focus-limiter-a-brilliant-feature.99518/

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Παρέλαβα τον 12-100/4 δίνοντας έτσι στην Ε-M1II μια ευκαιρία μήπως μου ξεκλέψει λίγο παραπάνω χρήση.

Πρώτες εντυπώσεις αναμενόμενες, οξύς, καλό χρώμα, ακλόνητη σταθεροποίηση με την E-M1II, αλλά παράλληλα περιοριστικό πολύ το f/4, ουσιαστικά ανύπαρκτος έλεγχος βάθους πεδίου. Και για κίνηση θέλει φως. Ήδη με προβληματίζει να επιλέξω τον συνδυασμό σε επικείμενο ταξίδι.

Το προσπαθώ από δω, το προσπαθώ από κει, δεν φαίνεται να μπαίνει στην καρδιά μου η E-M1II. Η σταθεροποίηση τη σώζει για μένα. Βράχος είναι συνδυαστικά με τον 12-100/4 και 300/4.

yaNxrF.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Μα είναι γνωστή και συγκεκριμένη η χρήση του αλλά και οι περιορισμοί του. Ακόμη και το σταθερό 2.8 οριακό είναι για έλεγχο βάθους πεδίου, μόνο με τον SHG 14-35/2 είχα φακό ζουμ για κατι τέτοιο ή και για βραδυνά, ειδάλως απαιτείται κυρίως η χρήση prime. Για αυτό πουλησα τους δυο ζουμ φακούς με σταθερό 2.8 (12-40/35-100) και εγω και πήρα φωτεινούς prime για συμπλήρωμα αφού δεν θέλω να επενδύσω σε πολλαπλά συστήματα.

Ο 12-100/4 σε καλύπτει στα πάντα με εξαιρετικό IQ εκτος απο αυτό και σε κινούμενα θέματα βράδυ. Ειδάλως αν υπήρχε πασπαρτού φακός/συστημα για όλα θα τα είχαν κλεισει τα μαγαζάκια οι υπολοιπες εταιρίες ...

Mία πολύ χρήσιμη γκατζετιά (αρκεί να σκεφτείς και τον κατάλληλο τρόπο να την μετατρέψεις σε εργαλείο για να σε βοηθήσει) είναι το ηλεκτρονικό focus limiter που έχει η μηχανή, υπάρχουν τρεις μνήμες να αποθηκευσεις min και max απόσταση όπου ενδιάμεσα η μηχανή θα εστιάζει (focus limiter), εγώ το έχω περάσει ως λειτουργία σε προγραμματιζόμενο πληκτρο και με τη ροδέλα μπορώ να περνώ από την μια μνήμη στην άλλη ή να το απενεργοποιώ (off ), ένα παράδειγμα χρήσης εδώ : https://www.mu-43.com/threads/e-m1-iis-digital-focus-limiter-a-brilliant-feature.99518/

Να σημειώσω εδώ ότι αν κάποιος θέλει να κάνει χρήση του ενσωματωμένου focus limiter της μηχανής και να ορίσει ένα πεδίο αποστάσεων που θα λειτουργήσει αυτό υπάρχουν 3 μνήμες που μπορεί να σετάρει. Αν δεν ξέρει σε τι απόσταση είναι ο στόχος του μπορεί να χρησιμοποιήσει την μηχανή σαν αποστασιόμετρο με μια αλλη λειτουργία που έχει ενσωματωμένη (preset MF distance) και έτσι να ορίσει σε μια μνήμη ένα προσωρινό ευρύτερο πεδίο που να τον περιέχει . Όπως είπα ήδη την λειτουργία FL (focus limiter) την έχω μόνιμα σε πλήκτρο και με τη ροδέλα μπορώ να περασω γρήγορα ανάμεσα στις 3 μνήμες (ή να την απενοργοποιήσω) ωστε να κανω την εστίαση της μηχανής πιο γρήγορη και να μην ψάχνει εκτος ειδικά με τηλεφακούς και τους παλιούς 4/3 legacy φακούς που δεν ειχαν τα συγχρονα γρηγορότερα μοτέρ.

Τι να περιμένεις ? Αν έχει θεματάκι ? Ποτέ δεν ξέρεις άσε 1-2 ημέρες να το κάνουν και να διαβάσουμε αν τινάχτηκε καμία :smash:

Προσοχή να σώσετε τις ρυθμίσεις σας μέσα από το σχετικό μενού στον Η/Y στο προγραμμα OLYMPUS Shere πριν το περάσετε γιατί από οτι γράφει σβήνει τις ρυθμίσεις. Πολύ περίεργο αυτό μιας και μέχρι τώρα τη διαδικασία την έκανε και αυτόματα το ίδιο το firmware , αυτό ίσως να σημαίνει οτι κρύβει και κρυφές βελτιώσεις που επεμβαίνουν πιο βαθιά στον κώδικα. Μπορεί και όχι μιας και κάποιοι που το έκαναν ανάφεραν οτι τους πέρασε αυτόματα τις ρυθμίσεις στο τέλος.

Όχι δεν το έβαλα είμαι εκτός και γυρίζω Κυριακή , θα το βάλω σίγουρα μιας και έχω τον 25/1.4 αλλά και το Νο1 χαρακτηριστικό δηλ. καλύτερη ποιότητα φωτό σε SAF δεν σε αφήνει αδιάφορο μιας και έτσι φωτογραφίζω κατά 90% και σημαίνει οτι κάτι είδαν να συμβαίνει πιθανόν λόγω IBIS.

Κωστα stability λεει οχι quality. Προφανώς διόρθωσαν καποιο bug που η κάμερα κόλλαγε-κράσαρε κτλ. Οποτε μην περιμένεις καποια βελτίωση σε IQ!

Κωστα stability λεει οχι quality. Προφανώς διόρθωσαν καποιο bug που η κάμερα κόλλαγε-κράσαρε κτλ. Οποτε μην περιμένεις καποια βελτίωση σε IQ!

Χα χα πόσα λίγα ξέρεις από μετάφραση των σχιστοματηδων, έχω χρόνια στο κουρμπέτι με την OLYMPUS , αν ρίξεις μια ματιά στα μενού ειδικά των πιο παλιών μηχανων θα καταλάβεις τι εννοώ, άλλα γράφουν και άλλα εννοούν.

Η λέξη σταθερότητα λειτουργίας και μάλιστα μόνο στο φωτογραφικό τομέα (όχι στο βίντεο) ερμηνεύεται φωτογραφικα ποικιλοτρόπως , π.χ. σταθερότητα στην επαναληψιμοτητα φωτό με IBIS σε πολύ χαμηλούς χρόνους ή σταθερότητα αν τραβήξεις μια ριπή με CAF και εχεις μια πολύ καλά εστιασμένη φωτό και 2-3 αμέσως μετά χωρίς να έχει χάσει εστίασει η μηχανή αλλά ένα τσακ χειρότερες αρκετό όμως να σε χαλάσει χωρίς κανενα λόγο (συμβαίνει ειδικά σε panning σε χαμηλούς χρόνους κλείστρου), αυτά οφείλονταν 100% για εμένα (μπορεί και να κάνω λάθος) από κακή επιρροή του ibis και όχι από αλλαγή της εστίασης, γιαυτο και έχω βαλει πλέον ενεργή την ρύθμιση να απενεργοποιείται αυτόματα το ibis σε ριπή και αυτό αυξάνει σημαντικά και την ταχύτητα της ριπής. Στο προηγούμενο firmware μάλιστα είχε αναφορά ειδικά για το CAF.

Δεν υπάρχουν επίσης αναφορές στο διαδίκτυο εδώ και 1 χρόνο για κολλήματα της μηχανής σε αντίθεση με την ΕΜ1 την πρώτη που κόλλαγε το πρώτο εξάμηνο πριν τα πρώτα firmware.
Τεσπα μπορεί να είναι και η φαντασία μου :flipout:

Last edited: