Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II
υπάρχουν δυο σημαντικοί λόγοι που νομίζω ότι ο πιο πάνω μαυροπίνακας δεν θα συγκινήσει τους περισσότερους κατόχους της ΕΜ1 για να προβοϋν σε αλλαγή:
ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι ότι η ΕΜ1 με τα τελευταία firmware που έχει δεχθεί εϊναι μια πλήρης και ανθεκτική επαγγελματική μηχανή που κάνει σχεδόν τα πάντα πολύ καλά χωρίς ο κάτοχός της να νιώθει ότι του λείπει κάτι, έχει πολύ καλή εργονομία και χωρίς προσθετο γκρίπ, πολύ καλό EVF, εξαιρετικά γρήγορη εστίαση ακόμη και σε CAF θαλεγα ικανοποιητική, πολύ μεγάλο buffer, υψηλή ριπή ενώ διαθετει και ένα απο τα καλύτερα συστήματα σταθεροποίησης ακόμη και σε βίντεο, αν μπορεί κανείς να ψαξει για ουσιώδη έλλειψη θαλεγα πως είναι μόνο το 4K video. Αλλωστε η απόδοση του Panasonic αισθητήρα μεταξύ 16mpx και του 20mpx SONY που φορα ή Penf και η GX8 (οι πιο σύγχρονες m43 με νέο αισθητήρα) δεν είναι τέτοια που θα δικαιολογήσει τέτοια αλλαγή. Με βάση τα παραπάνω όσοι την έχουν επιλέξει δεν νομίζω να νιώθουν στερημένοι ή να τους λείπει κάτι για να τρέξουν να την αντικαταστήσουν.
Ο δευτερος λόγος είναι ότι τα επιπλέον χαρακτηριστικά της ΕΜ1 mkii είναι ολίγον εξωπραγματικά και αχρείαστα για τους περισσότερους απο εμας, αφοροϋν κυρίως επαγγελματίες σε ειδικές κατηγορίες φωτογραφίας (σπόρ, δράση, άγρια φύση) που μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούσαν εξοπλισμό m43 και θα κάνουν σίγουρα χρήση των βαρύτερων φακών του συστήματος (25/1.2, 12-100/4, 40-150/2.8, 300/4) γιαυτο έγινε και η μικρή αλλά σημαντική αυξηση του όγκου-γκριπ της μηχανής και ειδικά και με το εξτρα γκριπ (είναι πλεον μια Ε620+γκριπ που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έλεγα ότι ηταν το καταλληλότερο σε μέγεθος σώμα (επαγγελματικό) για τον αισθητήρα 4/3)
οι νυν και περισσότεροι κατοχοι της σημερινής ΕΜ1 θα ήθελαν πιστευω ένα πιο φθηνό (απο την ΕΜ1 mk2) αλλά ανθεκτικό σώμα με μόνες σημαντικές αλλαγές : καλύτερες επιδόσεις στο ΙQ + 4K video (για καποιους είναι σημαντικό) και αυτό πιστευω πως θάναι η επόμενη ΕΜ5 mkiii.
Υ.Σ.
αν μιλήσω επι προσωπικού αποφάσισα να την αγοράσω (οταν με το καλό είναι διαθέσιμη) για ένα λόγο που δεν υπάρχει καν στον μαυροπίνακα πιο πάνω ή τουλαχιστον δεν είναι τόσο εμφανής και πλεόν η Οlumpus ούτε καν διαφημίζει (όπως στην ΕΜ1 mki που στερούνταν pro φακούς στην αρχή), ο λόγος είναι ότι διαθέτει 121 PDAF cross type σημεία εστίασης ,
Ε και θα πουν οι περισσότεροι ? εχω στηρίξει εδώ και καιρό τις επιλογές μου να κρατήσω καποιους ακριβούς και καλούς 4/3 φακούς οι οποίοι δουλευουν αρκετα καλά και στο παρόν σώμα την ΕΜ1, συτό επι της ουσίας μου αφησε λεφτά στην τσέπη μιας και δεν χρειάστηκε να αγοράσω τον 40-150/2.8 (εχω τον 50-200) ούτε καν σκέφτηκα την αγορά του 300/4 (εχω τον 150/2 +1.4Χ,2Χ), δεν κράτησα τον 45/1.8 (έχω τον 50/2 macro +ΕΧ25) και πιθανόν να διώξω και τον 12-40/2.8 σύντομα (υπάρχει ο 14-35/2). Οι φακοί αυτοι με τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (τηλεκεντρική σχεδίαση και IQ βασισμένο στο γυαλί και όχι σε σοφτγουερικές διορθώσεις) με τα περισσότερα σημεία εστίασης (121) που είναι πλεον και <διπλής> κατεύθυνσης θα δουλεύουν καλύτερα απο ποτέ. Ετσι τα χρήματα πού έχουν εξοικονομηθεί απο φακούς θα μπουν στο νέο σώμα και ταυτόχρονα θα αναβαθμιστούν σημαντικά και οι φακοί m43 που συμπληρώνουν τους παραπάνω. Αν μέχρι τότε που θα γίνει η αγορά βγεί αλλο φθηνότερο σώμα που να μπορεί να ξεζουμίσει τους 4/3 φακούς μου δεν θα διστάσω να το αγοράσω και να γυρίσω πλάτη στα υπόλοιπα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ΕΜ1 mkII.