Re: Olympus E-M1 Mark II
Δεν τα λες άσχημα απλά εγώ δεν είχα e-m5 και υποτίθεται η σειρά 1 είναι άλλη σειρά, ως άλλη βγήκε και ως άλλη συνεχίζει. Αν είχαν σωστή στρατηγική και είχαν "μετρήσει" εξ αρχής το πως ζυγίζει με τους φακούς ειδικά τους 4/3, ας είχαν προβλέψει εξ' αρχής να βάλουν μεγαλύτερη στην mark 1. Για το πιάσιμο συμφωνώ, είναι προφανές ότι ήθελε μεγαλύτερο grip για κάποιους φακούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι πρέπει να μεγαλώσει και η μπαταρία. Άλλο ότι μπορεί.
Για την οθόνη αν είναι στο LV απλά για ένα tilt προς τα επάνω έχεις άνοιγμα + περιστροφή 180 μοίρες. To ίδιο αντίστροφα για να την επαναφέρεις, εκτός κι αν την κρτάς συνέχεια ανοικτή. Συμφωνώ κάποιους βολεύει, αλλά εμένα μου έχω την Μ1 όχι. Πχ άλλο να μην είχε καθόλου ανακλινόμενη και να την πρόσθεσαν, απλά γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορείς και μα μην την ανοίξεις καν και να είσαι όπως πριν. Από ανακλινόμενη σε σπαστή όμως είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία. Ήδη στο dpreview στα forum έχει αρχίσει η γκρίνια για αυτό, πχ "σε sport κάμερα swivel" κλπ
Επίσης σκεφτείτε τι έγινε με την E-M5 mark II. Λανσαρίστηκε ως η video oriented στα 1200 , με swivel οθόνη πλουσιότερο αρχείο εξοδο ακουστικών, η σταθεροποίηση μετρά πάνω από όλα κλπ κλπ σε εποχή που ήδη όλος ο ανταγωνισμός είχε 4κ. Όχι προς θεού, δεν ήταν ανταγωνιστής της E-M1, άλλη σχεδίαση άλλη σειρά. Ενώ τα 1α rumors ταυτόχρονα διέδιδαν ότι η E-M1 ΙΙ δεν θα έχει καν 4κ μιας και η σειρά 1 είναι για sport, action δεν μας νοιάζει κλπ κλπ. Παραμύθια. Εγώ το είχα γράψει παλιότερα ότι αν η Ε-Μ1 ΙΙ έχει 4κ και βγει στα 1500 θα "θάψει" την e-m5 ii. Οπότε η ακριβότερη θα είναι ή δεν θα έχει 4κ. Να που έτσι έγινε και είναι λογικό. Μετά από κανα χρόνο θα πέσει στα 1500-1600 και η 5άρα θα μείνει στα 900-1000. Ήταν ένας διαχωρισμός που έπρεπε να γινει.
Σε ένα workflow όλα μετράνε και η παραμικρή λεπτομέρεια. Κάρτες, μπαταρίες, φλας, φορτιστές, όλα αυτά είναι μαρτύριο ειδικά σε μια ομάδα 2-3 ατόμων και 3-4 σωμάτων που δεν είναι καθόλου μα καθόλου σπάνιο στον μέσο επαγγελματία. Γράφω για τους επαγγελματίες γιατί ως επαγγελματική λανσάρεται και πράγματι είναι.
Είναι αυτές οι μικρολεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για τη 1 στις 20 που θα μπερδευτείς τι πήρες μαζί και τι όχι, για τη 1 στις 20 που θα αναζητήσεις το 2ο σώμα, για τη 1 στις 20 το ένα το άλλο, που θα βρέξει που θα πέσει που θα θα θα.
Και επειδή το έψαξα λίγο από περιέργεια για τις μπαταρίες.
7D Mark II, 7D, 5D Mark II, 5D Mark III, 5D Mark IV, 5DS, 5DS R, 60D, 60Da, 70D, 80D, 6D όλες την LP-E6. Έχει βγει και η LP-E6N που είναι απλά βελτιωμένη έκδοση.
Στην Sony η NP-FW50:
Sony Alpha NEX-F3,
Sony Alpha NEX-7,
Sony Alpha NEX-6,
Sony Alpha NEX-5R,
Sony Alpha NEX-5T,
Sony Alpha NEX-5,
Sony Alpha NEX-5N,
Sony Alpha NEX-3, Sony NEX3
Sony Alpha NEX-3N,
Sony Alpha NEX-C3,
Sony Alpha NEX-C5,
Sony Alpha SLT-A33,
Sony Alpha SLT-A37,
Sony Alpha SLT-A55,
Sony Alpha A3000,
Sony Alpha A3500,
Sony Alpha A5000,
Sony Alpha A5100,
Sony Alpha A6000, S
Sony α7,
Sony α7 II,
Sony α7R,
Sony α7R II,
Sony α7S,
Sony α7S II,
Sony Cybershot DSC-RX10,
Sony Cybershot DSC-RX10 II,
Sony ILCE-QX1,
και στη λίστα δεν είναι η Α6300, η Α6500, η RX1 και ίσως και άλλες. Βέβαια υπάρχουν πλέον παράπονα για την αυτονομία, αλλά μήπως τελικά για όλα υπάρχει και κάποιος λόγος πέρα από την "στενοκεφαλιά" η τον περιορισμό του κόστους;
Στις fujifilm: FUJIFILM X-Pro2 / X-Pro1 / X-T2 / X-T1 / X-T10 / X-E2S / X-E2 / X-E1 / X-M1 / X-A3 / X-A2 / X-A1
FinePix HS50EXR / HS30EXR / HS33EXR όλες την ίδια.
Στις Pentax τα ίδια όλες από του 500άρικου μέχρι και την Κ1 και τις 645, την ίδια. Στις Nikon thn EN-EL15 12 μοντέλα.
Στην Olympus τα 3 τελευταία μοντέλα Ε-Μ10ΙΙ, Ε-Μ5ΙΙ, Ε-Μ1 ΙΙ 3 διαφορετικές μπαταρίες. Με την Μ1 mark 1 να φορά την ίδια με άλλης σειράς. Μπάχαλο. Είναι σε μεταβατική κατάσταση ίσως. Άντε πείσε εσύ τώρα τον επαγγελματία να αλλάξει σύστημα και να κουβαλά 2-3 διαφορετικούς τύπους μπαταριών, συν αν έχει και καμιά action camera... και κάποιος στην ομάδα του να έχει και panasonic για να είναι και καλά στο σύστημα... να τις κρεμάσει στο λαιμό και να βγει στα φανάρια θα είναι, όχι να πάει να κάνει τη δουλειά του.
Μου αρέσουν οι Olympus, Olympus έχω γι αυτό και τις κρίνω αυστηρά. Θα πρέπει όμως να σοβαρευτεί σε κάποια πράγματα. Το ίδιο βέβαια και οι λοιπές εταιρίες που "παίζουν" στις κάθρεπτες για άλλους λόγους η καθεμιά. Η sony 2 σειρές 10 μοντέλα από 1 firmware (και... φροντίδα και προδέρμ στη ζέστη), η fuji 3 σειρές 3 μοντέλα αλλά 152 firmware. Η panasonic σχετικά πιο φυσιολογική μου φαίνεται στις επιλογές της κι ας έχει κι αυτή πολλά μοντέλα.
Ελπίζω να μην κούρασα πολύ, αλλά λίγη συνέπεια επιτέλους στις ακάθρεπτες, ακροβατούν μεταξύ ακριβού γκάτζετ και σοβαρής φωτογραφικής επιλογής και κοντεύουμε 10ετία. Μήπως Canon και Nikon κάτι ήξεραν και περίμεναν να δουν που θα "κάτσει" η αγορά πριν επενδύσουν σοβαρά στις ακάθρεπτες;