Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Re: Olympus E-M1 Mark II

Αν ισχύει ή τιμή είναι δυστυχώς πολύ υψηλή...μία τιμή γύρω στα 1.500 θα έπρεπε να είναι ή αρχική τιμή της...

Έτσι... με καλό marketing μας ανοίγουν την όρεξη με banner με συγκριτικά (σαν το τελευταίο του μαυροπίνακα), με σταδιακά βιντεάκια με hands on από τύπους που πάνε Ισλανδία για φωτογραφίες... κτλ κτλ και νάτο πλησιάζει το 2000αρο... και χωρίς γκριπ να υποθέσω...

ΥΓ. Ούτε εγώ έχω πεισθεί ακόμα να αναβαθμίσω την ΕΜ1. Μέχρι τώρα δεν έχει ξεφύγει ούτε μια φώτο σε καλή ανάλυση να δούμε την κατά 20% καλύτερη ποιότητα εικόνας που για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

ΥΓ. Ούτε εγώ έχω πεισθεί ακόμα να αναβαθμίσω την ΕΜ1. Μέχρι τώρα δεν έχει ξεφύγει ούτε μια φώτο σε καλή ανάλυση να δούμε την κατά 20% καλύτερη ποιότητα εικόνας που για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Αυτο που το ειδες πάλι ? 25% increase photo resolution γράφει ... άλλο πράγμα η ποιότητα εικόνας και άλλο η ανάλυση, μην τα μπερδεύουμε ... εδώ βγήκε ανεπϊσημα η τιμή με βάση τα specs και μόνο και δείγμα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα :guitarist: εϊπαμε μας δουλευουν κανονικά αλλά τα θέλει ο κ@*ος μας...

Προβλέπω να πουλάει τρελά η... panasonic G80/85 :Banane0:

Ε μα κάνει το 80%-90% από όσα κάνει η em1II στο 1/4 της τιμής.....λογικό είναι για τον μέσο χρήστη να επιλέξει αυτή....όπως είχα διαβάσει και κάπου πρόσφατα ότι από τις OMD η em10II είναι το Best seller τους....λογικό είναι αυτές οι μηχανές σε αυτή την κατηγορία τιμής να είναι Best seller της γκάμας...

πολλες φορες ομως, ειναι αυτο το 10-20% που σου λειπει και "καταστρεφει" ολη την εικονα !

Εμενα πχ με τηνgx80 , το caf ειναι αυτο που τα χαλαει ολα....τι να το κανω που μου δινει το 80% μιας 6300-6500 αλλα δε μπορει το βασικοτερο για μενα ?

πολλες φορες ομως, ειναι αυτο το 10-20% που σου λειπει και "καταστρεφει" ολη την εικονα !

Εμενα πχ με τηνgx80 , το caf ειναι αυτο που τα χαλαει ολα....τι να το κανω που μου δινει το 80% μιας 6300-6500 αλλα δε μπορει το βασικοτερο για μενα ?

Σωστό και αυτό, βασικά πριν από κάθε αγορά μας θέλει αρκετή μελέτη αν αυτό το 20% που λείπει από μια φτηνή μηχανή είναι και αυτό που χρειάζεσαι, ε σαφώς έχεις θέμα....προσωπικά μιλώντας αυτό που λείπει από την Em10II Και την G6 που έχω δεν είναι το DOF, ούτε το Ligh Light και ούτε τα μειονεκτήματα του μικρότερου αισθητήρα....άλλα ένα καλό CAF τόσο σε φώτος άλλα και σε βίντεο, τομέας που πάσχουν και οι 2 αρκετά....ας ελπίσω ότι του χρόνου να δούμε καμία em10III με το σύστημα εστίασης της em1II ή ζητάω πολλά????

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

Αυτο που το ειδες πάλι ? 25% increase photo resolution γράφει ... άλλο πράγμα η ποιότητα εικόνας και άλλο η ανάλυση, μην τα μπερδεύουμε ... εδώ βγήκε ανεπϊσημα η τιμή με βάση τα specs και μόνο και δείγμα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα :guitarist: εϊπαμε μας δουλευουν κανονικά αλλά τα θέλει ο κ@*ος μας...

Σε ένα από τα βιντεάκια λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση έλεγαν για 20% better image quality (όχι αύξηση της ανάλυσης, έλεγαν better image quality). Το ψάχνω τώρα να το βρω να το ποστάρω.
Για το δούλεμα αυτό νιώθω και εγώ... Ειδικά για τη τιμή θυμάμαι την ατάκα στελέχους της Olympus που έλεγε "slightly above EM1" Και τελικά πάει από 1500 στα 1900-2000. Δηλαδή 30-33% αύξηση σε τιμή είναι "sligthly"?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

Να θυμίσω μιας και ημουν μεσα στους πρωώτους που ψώνισαν την ΕΜ1 mki ότι τιμολογήθηκε με δώρο γκρίπ (150 ) και αντάπτορα MMF3 (180 ) στα πρώτα κομματια που δόθηκαν στα 2300-2350 με τον 12-40/2.8 κιτ, μιλάμε για που περισσότερα απο 500 διαφορά αν μπουν και τα αξεςουαρ φτανει τα 800 περίπου αν το γκρίπ δεν δοθεί δώρο στις τιμές που ανέφερα .. (κανείς δεν ξέρει).

Ορίστε όμως άλλο ένα φάουλ κατ εμένα, όλα από την αρχή γκριπ μπαταρίες κλπ. Εγώ πχ έχω 4 μπαταρίες οι 2 γνήσιες. Οπότε βάλε άλλο 1 κατοστάριο minimum extra μια ειδικά αν θες το βίντεο. To grip αν δεν το δίνουν δώρο, βάλε κι άλλα εκεί. To μεγάλο κάλυμα του οφθαλμοσκοπίου θα ταιριάζει;

Το γράφω αυτό γιατί αν θέλει πελάτες πιστούς η Olympus στους επαγγελματίες θα πρέπει να κατασταλάξει τουλάχιστο στο μοντέλο ίδιας σειράς. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος που θέλει 2 σώματα κρατά την Μ1 και αγοράζει και την Μ2. Όλα τα συμπράγκαλα μπαταρίες φορτιστές γκριπ εις διπλούν θα τα κουβαλά... Ευπρόσδεκτη η μεγαλύτερη μπαταρία αλλά ας έβαζε 2πλή στο grip κατά τη γνώμη μου κι ας έχανες ίσως καμιά λειτουργία με μονή μπαταρία. Και μην μου πειτε για after market πολυφορτιστές κλπ, γιατί να αγοράσω αφού μια χαρά προγραμματίζω και φορτίζω με τον 1 γνήσιο που έχω. Δώσε δώσε 50άρικα κάθε φορά που αλλάζει μοντέλο είναι εκνευριστικό.

Τέλος δεν εμπιστεύομαι και δεν με βολεύει η περιστρεφόμενη οθόνη προσωπικά. Ειδικά στο βίντεο κι ας υποτίθεται ότι είναι καλύτερη για εκεί. Στη φωτό μπορείς τουλάχιστο να βγάλεις με 90μοίρες στο πλαι ή σε portrait. Καθυστέρηση είναι δίπλωνε ξεδίπλωνε. Με την αποθήκευση δεν έχω θέμα, η θήκη της τσάντας έχει χωρίσματα, και μια γρατσουνίτσα να φάει δεν χάλασε και ο κόσμος, άσε που είναι και αρκετά anti-scratch της Μ1. Άλλους βέβαια τους βολεύει. Αλλά να, είδατε, πάλι αλλαγή. Και τέτοιες αλλαγές εργονομικές δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτες από όλους ειδικά αν τους έχεις συνηθίσει αλλιώς.

Last edited:

καλά ας έκανε ενα πεντακοσάρικο λιγότερο και όλα αυτα θα τα καταπίναμε ...
μονο για την μπαταρια εχω ένσταση, κράτησε την συμβατότητα όσο μπορούσε (ΕΜ5,ΕΜ5ΙΙ,ΕΜ1 σχεδόν 7 χρονια τα premium σωματα πέρνουν τις ίδιες μπαταρίες), τωρα ήθελε μια σημαντική αλλαγή για να μπορεί να έχει επάρκεια ενέργειας και αυτόματα μεγαλωσαν και τα 2 γκριπ της μηχανής, αλλιως θα μένανε στα ίδια μεγέθη, το προτιμώ στην τελική και εγω και οι περισσότεροι που θα πάρουν αυτή την μηχανή γιατί όπως είπα η μηχανή θα δουλευτεί με τους βαρύτερους φακούς του συστήματος και πρέπει να είναι άνετη και καλά ζυγισμένη στο χέρι ... το γκριπ θέλω να πιστευω ότι θα το δώσουν ως προωθητική ενέργεια στην αρχή και μετά που θα χαμηλώσει η τιμή της θα πωλείται έξτρα σε όσους το θέλουν, δικές μου εκτιμήσεις είναι πάντως αυτές , δεν έχω ακούσει τίποτε πάνω σε αυτό ... έ τωρα για 2 -3 μπαταριες εξτρα θα κυκλοφορήσουν συντομα συμβατές και το 50ρικο δεν θα σταματήσει αυτον που θα σκάσει το διχιλιαρο ...

Δεν τα λες άσχημα απλά εγώ δεν είχα e-m5 και υποτίθεται η σειρά 1 είναι άλλη σειρά, ως άλλη βγήκε και ως άλλη συνεχίζει. Αν είχαν σωστή στρατηγική και είχαν "μετρήσει" εξ αρχής το πως ζυγίζει με τους φακούς ειδικά τους 4/3, ας είχαν προβλέψει εξ' αρχής να βάλουν μεγαλύτερη στην mark 1. Για το πιάσιμο συμφωνώ, είναι προφανές ότι ήθελε μεγαλύτερο grip για κάποιους φακούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι πρέπει να μεγαλώσει και η μπαταρία. Άλλο ότι μπορεί.

Για την οθόνη αν είναι στο LV απλά για ένα tilt προς τα επάνω έχεις άνοιγμα + περιστροφή 180 μοίρες. To ίδιο αντίστροφα για να την επαναφέρεις, εκτός κι αν την κρτάς συνέχεια ανοικτή. Συμφωνώ κάποιους βολεύει, αλλά εμένα μου έχω την Μ1 όχι. Πχ άλλο να μην είχε καθόλου ανακλινόμενη και να την πρόσθεσαν, απλά γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορείς και μα μην την ανοίξεις καν και να είσαι όπως πριν. Από ανακλινόμενη σε σπαστή όμως είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία. Ήδη στο dpreview στα forum έχει αρχίσει η γκρίνια για αυτό, πχ "σε sport κάμερα swivel" κλπ

Επίσης σκεφτείτε τι έγινε με την E-M5 mark II. Λανσαρίστηκε ως η video oriented στα 1200 , με swivel οθόνη πλουσιότερο αρχείο εξοδο ακουστικών, η σταθεροποίηση μετρά πάνω από όλα κλπ κλπ σε εποχή που ήδη όλος ο ανταγωνισμός είχε 4κ. Όχι προς θεού, δεν ήταν ανταγωνιστής της E-M1, άλλη σχεδίαση άλλη σειρά. Ενώ τα 1α rumors ταυτόχρονα διέδιδαν ότι η E-M1 ΙΙ δεν θα έχει καν 4κ μιας και η σειρά 1 είναι για sport, action δεν μας νοιάζει κλπ κλπ. Παραμύθια. Εγώ το είχα γράψει παλιότερα ότι αν η Ε-Μ1 ΙΙ έχει 4κ και βγει στα 1500 θα "θάψει" την e-m5 ii. Οπότε η ακριβότερη θα είναι ή δεν θα έχει 4κ. Να που έτσι έγινε και είναι λογικό. Μετά από κανα χρόνο θα πέσει στα 1500-1600 και η 5άρα θα μείνει στα 900-1000. Ήταν ένας διαχωρισμός που έπρεπε να γινει.

Σε ένα workflow όλα μετράνε και η παραμικρή λεπτομέρεια. Κάρτες, μπαταρίες, φλας, φορτιστές, όλα αυτά είναι μαρτύριο ειδικά σε μια ομάδα 2-3 ατόμων και 3-4 σωμάτων που δεν είναι καθόλου μα καθόλου σπάνιο στον μέσο επαγγελματία. Γράφω για τους επαγγελματίες γιατί ως επαγγελματική λανσάρεται και πράγματι είναι.

Είναι αυτές οι μικρολεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για τη 1 στις 20 που θα μπερδευτείς τι πήρες μαζί και τι όχι, για τη 1 στις 20 που θα αναζητήσεις το 2ο σώμα, για τη 1 στις 20 το ένα το άλλο, που θα βρέξει που θα πέσει που θα θα θα.

Και επειδή το έψαξα λίγο από περιέργεια για τις μπαταρίες.

7D Mark II, 7D, 5D Mark II, 5D Mark III, 5D Mark IV, 5DS, 5DS R, 60D, 60Da, 70D, 80D, 6D όλες την LP-E6. Έχει βγει και η LP-E6N που είναι απλά βελτιωμένη έκδοση.

Στην Sony η NP-FW50:

Sony Alpha NEX-F3,
Sony Alpha NEX-7,
Sony Alpha NEX-6,
Sony Alpha NEX-5R,
Sony Alpha NEX-5T,
Sony Alpha NEX-5,
Sony Alpha NEX-5N,
Sony Alpha NEX-3, Sony NEX3
Sony Alpha NEX-3N,
Sony Alpha NEX-C3,
Sony Alpha NEX-C5,
Sony Alpha SLT-A33,
Sony Alpha SLT-A37,
Sony Alpha SLT-A55,
Sony Alpha A3000,
Sony Alpha A3500,
Sony Alpha A5000,
Sony Alpha A5100,
Sony Alpha A6000, S
Sony α7,
Sony α7 II,
Sony α7R,
Sony α7R II,
Sony α7S,
Sony α7S II,
Sony Cybershot DSC-RX10,
Sony Cybershot DSC-RX10 II,
Sony ILCE-QX1,

και στη λίστα δεν είναι η Α6300, η Α6500, η RX1 και ίσως και άλλες. Βέβαια υπάρχουν πλέον παράπονα για την αυτονομία, αλλά μήπως τελικά για όλα υπάρχει και κάποιος λόγος πέρα από την "στενοκεφαλιά" η τον περιορισμό του κόστους;

Στις fujifilm: FUJIFILM X-Pro2 / X-Pro1 / X-T2 / X-T1 / X-T10 / X-E2S / X-E2 / X-E1 / X-M1 / X-A3 / X-A2 / X-A1
FinePix HS50EXR / HS30EXR / HS33EXR όλες την ίδια.

Στις Pentax τα ίδια όλες από του 500άρικου μέχρι και την Κ1 και τις 645, την ίδια. Στις Nikon thn EN-EL15 12 μοντέλα.

Στην Olympus τα 3 τελευταία μοντέλα Ε-Μ10ΙΙ, Ε-Μ5ΙΙ, Ε-Μ1 ΙΙ 3 διαφορετικές μπαταρίες. Με την Μ1 mark 1 να φορά την ίδια με άλλης σειράς. Μπάχαλο. Είναι σε μεταβατική κατάσταση ίσως. Άντε πείσε εσύ τώρα τον επαγγελματία να αλλάξει σύστημα και να κουβαλά 2-3 διαφορετικούς τύπους μπαταριών, συν αν έχει και καμιά action camera... και κάποιος στην ομάδα του να έχει και panasonic για να είναι και καλά στο σύστημα... να τις κρεμάσει στο λαιμό και να βγει στα φανάρια θα είναι, όχι να πάει να κάνει τη δουλειά του.

Μου αρέσουν οι Olympus, Olympus έχω γι αυτό και τις κρίνω αυστηρά. Θα πρέπει όμως να σοβαρευτεί σε κάποια πράγματα. Το ίδιο βέβαια και οι λοιπές εταιρίες που "παίζουν" στις κάθρεπτες για άλλους λόγους η καθεμιά. Η sony 2 σειρές 10 μοντέλα από 1 firmware (και... φροντίδα και προδέρμ στη ζέστη), η fuji 3 σειρές 3 μοντέλα αλλά 152 firmware. Η panasonic σχετικά πιο φυσιολογική μου φαίνεται στις επιλογές της κι ας έχει κι αυτή πολλά μοντέλα.

Ελπίζω να μην κούρασα πολύ, αλλά λίγη συνέπεια επιτέλους στις ακάθρεπτες, ακροβατούν μεταξύ ακριβού γκάτζετ και σοβαρής φωτογραφικής επιλογής και κοντεύουμε 10ετία. Μήπως Canon και Nikon κάτι ήξεραν και περίμεναν να δουν που θα "κάτσει" η αγορά πριν επενδύσουν σοβαρά στις ακάθρεπτες;

Last edited:

Σωστα όσα γράφεις για τις μπαταρίες αλλά θεωρώ πολυ σημαντικό και το ξαναγράφω η βασική μπαταρία της μηχανής εφόσον είναι για φουλ χρηση επαγγελματική να κρατά πολύ και σιγουρα όχι για 300-320 φωτο (ΤIPA), με λίγα λόγια η μπαταρια της ΕΜ1 mkii αλλά και όλων των άλλων απο εδω και πέρα ακάθρεπτων της pro σειράς πρεπει να δινει μεγαλύτερη αυτονομία , δεν εϊναι παιχνιδάκια αλλά εργαλεία και δεν πρέπει ναχεις 10 μπαταρίες μαζί για να τελειώσεις ένα ημερήσιο project αλλά το πολϋ 1 μπαταρια. Απο την συιγμή που δεν το πληρούσε αυτό η ΕΜ1 mki και με τις απαιτήσεις ενέργειας της mkii που υπερδιπλασιάστηκαν σε ριπή, επεξεργασία, buffer κλπ. δεν υπήρχε αλλος τρόπος παρά να αλλαχθεί ...
Και μην ακούσω το βαλε το γκριπ για ναχεις και δευτερη γιατι εγώ προσωπικα δεν θέλω να βάζω γκριπ και ειδικά αν γίνω κάτοχος κάποτε της mkii με το βαθύτερο και καλυτερο γκριπ φαντάζομαι ότι μόνο με τον 150/2 <ίσως> να το θέλω πάνω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για την κλίση της οθόνης θετικά και αρνητικά υπάρχουν και στις δύο περιπτώσεις, με το EVF κεντρικά για όποιον το χρησιμοποεί περισσότερο απο την οθόνη θεωρώ ότι η επιλογή που κάνανε είναι η σωστή γιατί με την οθόνη στο πλάι δουλεϋεις σωστά ένα απο τα μεγαλϋτερα πλεονεκτηματα που υπάρχουν σε οθόνη αφής, την χρήση της ως pad focus, αν συνδιάσεις και την επιπλέον χρήση της σε portrait mode ή selfie mode και το φουλ κλεισιμό της για προστασία θεωρώ ότι για τον φωτογράφο που ήταν και είναι ο κϋριος χρήστης η επιλογή τους είναι η σωστή. Στο βιντεο ή σε καταστάσεις που σηκώσεις ψηλά ή πολυ χαμηλά την μηχανή και θέλεις να είσαι πισω ακριβώς απο το θέμα το πράγμα αλλάζει αλλά δεν μπορουν να γίνουν και τα δυο και εμένα αν με έβαζες να επιλέξω θα διάλεγα με αυτό που ανέφερα παραπάνω, το touch pad όσοι δεν το έχετε χρησιμοποιήσει θα εκπλαγείτε στο τι ευκολία παρέχει στον φωτογράφο, τωρα στην GX80 το χρησιμοποιώ καθημερινά αλλα με πολύ δυσκολια λογω θέσης της οθόνης παρότι το EVF είναι στο πλαι.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για το 4K τι να πώ θα το θεωροϋσα τρομερή έλλειψη να μην το είχε με αυτή την τρομερή σταθεροποίηση και με αυτο το εξελιγμένο σύστημα εστίασης γιατί και ένας βιντεοληπτης μπορεί να την δεί σαν εναλλακτική της GH5 αν το DFD δεν αποδίδει τελικά όπως η Panasonic διαφημϊζει.
Πιστευω ότι η μηχανή σχεδιάζονταν με μεγάλη επεξεργαστική ισχύ απο την Olympus έχοντας διτή προσωπικότητα για τον φωτογράφο, για σπορ camera αλλά και χεράτο hires, εκεί στόχευαν αλλά δεν τους βγήκε λογω χρόνου, πλεον την λανσάρουν με το πρώτο και συμπληρωματικά το 4Κ έρχεται να βοηθήσει στις πωλήσεις ως μια πληρης υβριδική μηχανή, αλλιμονο αν στο διχίλιαρο δεν το είχε, θα είχε αυτοκτονήσει πριν καν την επίσημη παρουσίαση.

Φυσικά δεν... παραπονιέμαι που έχει 4Κ η E-M1, αλλά που δεν είχε η E-M5 II που λανσαρίστηκα ως η video optimized μηχανή της. Έτσι που τα έφερε χωρίς σαφή διαχωρισμό ποιά σειρά κάνει τι, δεν ξέρω αν e-m5 ΙΙ μπορεί να χτυπήσει την G80 και η e-m1 II την GH5.

Επίσης είναι η λογική του ότι κάθε μοντέλο σχεδιάζεται συχνά σαν να μην υπήρχε καν το προηγούμενο. Δηλαδή στόχευσε στις αδυναμίες και τα παράπονα και άσε τις επανασχεδιάσεις. Κάποιος την επέλεξε για αυτό που είναι, μην το αλλάζεις. Η swivel σε σχέση με την tilt δεν είναι αναβάθμηση, είναι αλλαγή. Δεν είναι θέμα συνήθειας, δεν με βολεύει. Αν και θα την ήθελα πολύ την M1 II, αν δεν την αγοράσω κάποια στιγμή θα είναι ο βασικός λόγος. Αν στο τμήμα marketing είδαν ότι κάποιοι προτιμούσαν swivel, προβλημά τους ας μην την αγόραζαν εξ αρχής, δεν μεταλλάχθηκε στην πορεία swivel ήταν στην βιτρίνα. Δεν είναι πρόσφατη ανακάλυψη η swivel οθόνη, υπήρχε και πριν 3 χρόνια που έβγαλες τη M1. Ούτε βάρυναν ξαφνικά οι 4/3 φακοί και έγιναν πιο δυνατά τα moter τους. Δεν υπολογίζεις τον υπάρχον πελάτη σου που συνειδητά έκανε μια αγορα και κοιτάς περισσότερο τους καινούριους; Χμ.. να δούμε πως θα σου βγει.

Παράπονο πχ είναι ότι ξεβάφει το σώμα. Η ότι κόλαγε για 100 λόγους με τα 1α firmware. Η δυστροπία της με κάποιες κάρτες SD. Τα μη cross σημεία με τους 4/3 (που ουσιαστικά το απέκρυπτε όταν λανσαρίστηκε). Φτιάξε αυτά και άσε τις επανασχεδιάσεις σε ένα σώμα που όλη η υφήλιος το αναγνώριζε ως ένα από τα καλύτερα και πιο εργονομικά.

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές και ειδικά για τη μή ύπαρξη 4Κ στην ΕΜ5ΙΙ (δεν το προλάβαινε πριν 1.5 χρόνο γιαυτο και δεν το βαλε, γενικά ειναι πολϋ αργοί σε ότι δεν ξέρουν καλά)

απλα να σου θυμϊσω ότι swevel οθόνη είχαν και οι Ε620, Ε30, Ε3 και Ε5 με τα δυο τελευταία να ειναι τα επαγγελματικά σώματα της Olympus πριν την ΕΜ1, τα ίδια έγραφαν τότε και αυτοί οι χρήστες για την αλλαγή που δεν τους άρεσε ...που ξέρεις μπορεί και να άκουσε λοιπόν τους παλιοϋς :flipout:
Πλάκα κάνω βέβαια , είμαι σιγουρος ότι ο μοναδικός λόγος που εγινε είναι αυτός που ανέφερα, το touch pad είναι κοσμογονική ευκολϊα για τον φωτογράφο αν το συνιθίσει.

Οκ δεκτόν σε ακούω και αναμένω γιατί αν δουλεύει σωστά θα εκτεθώ:flipout:

Πρώτο δείγμα από τη μηχανή με φακό τον 12-100. Είναι τραβηγμένη από τη ρωσίδα φωτογράφο Victoria Rogotneva και ανέβηκε στη σελίδα της Olympus Russia στο fb

Attachments

• 14711036_643304192510448_2071532384174606410_o.jpg
    14711036_643304192510448_2071532384174606410_o.jpg
    97.4 KB · Views: 178

Σε τελευταία previews και hands on ακόμα δεν αναφέρεται τίποτα σπουδαίο στο image quality. Εδώ ο Adrian Rohnfelder λέει ότι δεν μπόρεσε να κάνει σύγκριση με της ΙΙ με την Ι αλλά σε ειδικές συνθήκες με backlight κατάφερε να βγάλει καλύτερες φωτογραφίες. Επίσης ...οοοολοι στα άρθρα που γράφουν τονίζουν συνέχεια speed και improved af και κανείς δεν κάνει καμία αναφορά για το image quality. Οι υπερκορεσμένες φωτογραφίες που δημοσιεύει ο τύπος σε ποιότητα web δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό δείγμα.

Πριν λίγο στο 43rumors λέει μια πηγή: The high Iso performance is slightly better than the one of the PEN-F. Image is not as sharp as the one from the PEN-F but it has more detail and less color noise.
Δηλαδή μπορεί και να είναι βελτίωση στην επεξεργασία με λιγότερο sharpen για να αποφεύγει artifacts και θόρυβο;;; Ειδομεν

Όπως το πάει το marketing (και τα rumors πάντα εκ των έσω έρχονται) συνεχίζουν ουσιαστικά τη γραμμή speed, af, weatherproof κτλ... αλλά όχι τόσο σε βελτίωση IQ.

@kbouk: Κώστα αυτό που ανέφερα πριν με το 20% Better image quality ήταν σε επίπεδο rumor δες εδώ.

@pepper: Η φωτογραφία της ρωσίδας φωτογράφου δείχνει ότι η μηχανή πιάνει πουλιά στον αέρα; :Banane0: Σίγουρα τονίζει το "improved af"

Τα ξανάπαμε αυτά... Πουλιά στον αέρα ήδη πιάνουμε με μοντέλα 2 γενιές πίσω (και με την κατάλληλη τεχνική) :flipout:

Με το IQ τι γίνεται? Και η απορία παραμένει: πότε θα τσιμπήσει έναν BSI από την sony να κερδίσει 1-1,5 στοπ στα πάντα όλα? Μαντεψιά: όταν (και κυρίως ΑΝ) προκύψει ο "οργανικός" αισθητήρας από Panny+Fuji...

edit: εκεί να δείτε τιμές στον θεό... :bigcry: