Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Re: Olympus E-M1 Mark II

Απλά να τονίσω ότι στο βίντεο τη βλέπετε πως οδηγεί έναν τηλεφακό 13 ετών με φίλτρο μπροστά και μουντό καιρό, πάνω από 1μισι κιλό με αντάπτορα + teleconverter... O τελευταίος δεν θυμάμαι αν υπάρχει πάνω εκεί που στοχεύει τα ταξί μέσα από το LV, γι αυτά ο Κώστας... Δυστυχώς έφθασα καθυστερημένα και ήδη είχε φορέσει πάνω κι άλλους φακούς.

Μόλις πήγα και πήρα την πολυπόθητη κάρτα με τα 4-5 4Κ πλάνα.. άντε να δούμε..

Last edited:
Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

Ο λόγος που είναι καποιες ανεστίαστες είναι διπλός , σχεδόν ολες απο δοκιμές σε CAF και CAF TR που τις ρυθμίσεις του ουτε καν πρόλαβα να δώ και τι επιρροή έχει η καθε μια , ο δευτερος λόγος ηταν ότι οι δοκιμές μου έγιναν με legacy glass το οποίο θέλει 200% focus adjustment , αυτο έκανα και στην ΕΜ1 για να αποδώσουν σωστά, βέβαια εβλεπα ποσο γρήγορα και άμεσα κλείδωνε και καθάριζε το σκόπευτρο (αυτό ηταν το ζητούμενο για εμένα) οπότε είμαι απολυτα σιγουρος ότι και το hit rate θα βελτιωθεί κατακόρυφα μετά την ρύθμιση της εστίασης μιας και ξέρω πολϋ καλά τι μπορουν να κάνουν οι φακοί.

To Βίντεο πολύ καλό μας έβαλε στο κλίμα.
Οι φωτογραφίες δεν μπορούν να κριθούν για πολλούς λόγους (απειρία στη χρήση της μηχανής,έλλειψη χρόνου,πολλές ρυθμίσεις που ίσως πρέπει να γίνουν).
Το μενού ανατριχιαστικά χαώδες, τώρα κατάλαβα γιατί ο Σταυρινάκης επέμενε σε φίλο μου να πάρει την Α6000 και όχι την M1 λόγω περίπλοκου μενού.

Δεν έχω δει τις φωτογραφίες καθόλου δεν έχω ευκαιρίσει, κράσαρε το PC καθώς έκανα render τα 4κ δείγματα:SFGSFGSF:

Αυτό που μου είπε ο Κώστας πάντως τηλεφωνικά στα γρήγορα γιατί ταξίδευε, είναι ότι οι 4/3 φακοί του θέλουν κάποιοι καλιμπράρισμα στη μηχανή και μάλιστα κάποιοι αρκετά, οπότε αν βλέπετε κάποιες λίγο out of focus σταθερά πιθανόν είναι από αυτό.

Επίσης δεν ξέρω αν πρόλαβε να ρυθμίσει προτεραιότητες και ευαισθησίες εστίασης. Ένα hands on ήταν απλά να μεταφέρει μια 1η εμπειρία χρήσης της μηχανής. Συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν πέρα από την αίσθηση που τον είδα ενθουσιασμένο.

edit τώρα είδα με πρόλαβε παραπάνω... είναι σε αργία και το μυαλό μου.

Αυτό με το μενού είναι εντελώς υποκειμενικό... εγώ πχ μετά την nex6 αγόρασα την ΕΜ1 και έκανα το σταυρό μου που βρήκα ένα πιο καλό και γρήγορο μενού.
Ειδικά τώρα με το νέο μενού με τα μεγάλα γράμματα που σου γράφει τι ψάχνεις ακριβώς θεωρώ ότι θα είναι πολύ μικρότερο το learning curve.

Από τα πρώτα jpeg του Κώστα λίγα πράγματα μπορώ να διακρίνω... περισσότερο μου άνοιξε την όρεξη για 150mm/f2 :P

... περισσότερο μου άνοιξε την όρεξη για 150mm/f2 :P

Χαχα ναι αν προσέξεις κι εγώ τι τράβηξα περισσότερο άθελά μου... τα σώματα πάνε κι έρχονται οι φακοί μένουν.... είδες ο "γερος" του 2003 μοντέλο φακός και κελάηδησε χαρούμενος πάνω σε σώμα του 2017 ουσιαστικά.

Γιάννη εγώ δεν άκουσα κάτι έφθασα αργοπορημένος εξάλλου.
Είδα και τις φωτό του Κώστα, μια χαρά μου φαίνονται και ωραίο το μποκέ του 150f2, τώρα από jpeg που έκανε export στα γρήγορα σε caf λήψεις στην Ακαδημίας νομίζω αδίκως κάποιοι περίμεναν να δουν το καλλιτεχνικό πορτραίτο με την μπροστινή βλεφαρίδα εστιασμένη :-)

Ανακοίνωσαν τιμή σώματος και πότε θα είναι διαθέσιμη?

Νομιζω ότι στις 2 Νοέμβρη θα γίνει επίσημη παρουσιαση απο την Olympus σε event σε διαφορα σημεία του κόςμου (δεν ξέρω αν είναι και ένα το σημείο) και εκεϊ θα ανακοινωθούν και οι τιμές επίσημα.

Έτοιμη και η 4k version μe τα πλάνα της μαρκ ΙΙ στο τέλος. Φυσικά το υπόλοιπο είναι upscale σε 4κ. Χρώματα από τις κάμερες όπως είναι για να δείτε περίπου της mark II, μην περιμένετε ποιότητα μιας και ανέβηκε σε 20-24mbps, περισσότερο για το ibis και το tracking δείτε το.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Γνώμη μου; Στο ibis μάλλον ψάχνουμε ήδη τον 2ο, στο caf μου μοιάζει βελτιωμένο, στο wide είναι μια χαρά στα 100mm έφαγε ζόρια ωστόσο δεν δουλεύω καθόλου af στο βίντεο οπότε το αφήνω στην κρίση σας.

Παρατηρήστε πόσο... μοτερίσια είναι η περιστροφή γύρω από τον Z άξονα... ένιωθα ότι θα μπορούσα να το κάνω αυτό forever...

Last edited:

Μα μόλις πριν! Το ίδιο είναι απλά προστέθηκαν πλάνα στο τέλος. Από 3:30 και μετά είναι 4Κ.

Last edited:

καποιο θεμα εχει το λινκ...

Υγ... μαλλον λυθηκε, ειναι θεμα vimeo, παιρνει καποιο χρονο η επεξεργασια του και δε φαινεται σωστα στην αρχη.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

απο το λιγο που το ειδα, δε μπορω να πω πολλα...
Η σταθεροποιηση φαινεται καλη , χωρις εντονα wobbling, αλλα δε "περπατησες" καθολου για να ειμαι σιγουρος.
Τα στατικα πλανα δεν δειχνουν το προβλημα τοσο...

Φυσικα εμενα μου λειπουν κι αλλα , οπως ρυθμιζομενη ταχυτητα μεταβασης (δεν ξερω αν εχει), ρυθμιση ευαισθησιας (επισης) , LOG αρχεια , δεν ξερω αν το peaking λειτουργει σωστα (πριν ηταν αργο ), zebra, κλπ

Το caf δεν μπορεσα να καταλαβω πως λειτουργει , θελει κι αλλο ψαξιμο.

Σαφως και ειναι σημαντικη βελτιωση το 4Κ , αλλα θα περιμενουμε κι αλλα δειγματα... ευχαριστουμε παιδια παντως, ησασταν καταπληκτικοι! :SFGSFGSF:

ΥΓ... αν εχια την EM1 και δεν μ ενδιεφερε το βιντεο, θα εμενα εκει που ημουν και θα επενδυα τα εξτρα χρηματα σε φακους!

Μα μόλις πριν! Το ίδιο είναι απλά προστέθηκαν πλάνα στο τέλος. Από 3:30 και μετά είναι 4Κ.

Δεν ξέρω, αλλά δεν μπορώ να βρω το link για το βίντεο...

Έλα μωρέ κατπληκτικοί... ο Κώστας είναι από μόνος του καταπληκτικός τόσο πολύ που αγαπά και προσέχει τους φακούς και τις μηχανές του και ενθουσιάζεται τόσο με το υπέροχο χόμπι που έχει, που βοηθά κόσμο (κι εμένα μαζί).... τι επαγγελματίας εγώ, ουκ ολίγες φορές του τα είχα κάνει τσουρέκια με την M1 (ρε φίλε θέλω να κάνω αυτό αύριο για πες κλπ...)

Βλακεία μου αργοπόρησα και δεν πρόλαβα να την έχω για τεστακι στο video πιο αναλυτικό... ήδη καταχράστηκα και την υπομονή κάποιων για να τραβήξω αυτά που είδατε. Το λευκό βανάκι που βλέπεις και έχει κλείσει τη δεξιά λωρίδα της Ακαδημίας είναι δικό μου για να δεις τις συνθήκες....

Να καταλάβεις δεν μπορούσα να βρω σχεδόν τίποτα, ούτε πως πάει στο MF, πως και αν αλλάζει το bitrate, ουτε καν φλατ προφίλ δεν έβαλα ό'τι είχε η μηχανή, τυχαία είδα τις καμπύλες και έφτιαξα ένα μικρό "S"... την είχε ο Κώστας πριν, και ακόμα πιο πριν ποιός ξέρει ποιός, ότι είδες τράβηξα συν 1-2 αρχεία ακόμα το 1 στο έστειλα. Τη δική μου την έχω ρυθμισμένη παντελώς διαφορετικά εξ αρχής και σπάνια την πειράζω, τα πάντα σε κουμπιά, μενού έχω το κλασσικό και όχι το 5way ή πως λέγεται αυτό το πλέγμα... η μικρούλα η gm1 πάντως "έσωσε" την παρτίδα αλλιώς δεν θα μπορούσα να τραβήξω τις 4 γενιές μαζί...

Παντως στο 3:30 περπατώ με τη μηχανή.... απλά έχω κρεμασμένο το compact manfrotto για λίγη αδράνεια. Υπ όψιν δεν θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα σταθερό και το λέω μετά γνώσης, είμαι λίγο υπέρβαρος και καπνίζω πολύ... γι αυτό και είχα αγοράσει την mark I γιατί δίχως αυτή ήμουν μόνιμα με κάποιο βοήθημα.

Wobbling έχει αν το παρακάνεις, θα έλεγα παρόμοιο με της mark I αλλά συγκρίνουμε 4Κ με 1080... Θα είχαν όλα αυτά που λες ενδιαφέρον, ιδιαίτερα το φλατ προφιλ, η ποιότητα και η σταθεροποίηση σε 1080 και πολλά άλλα.

Στα σταθερά πλάνα και στο pan αυτό που είδα είναι πως είναι λιγότερο νευρική από την mark Ι όταν σταματάς την κίνηση ή αλλάζεις κατεύθυνση, πιο γλυκιά. Για 100mm δεν το συζητώ αστέρι είναι. Η mark I μετά το V4 firmware έγινε πολύ ευαίσθητη σε αυτό, αν δεν είσαι συγκεντρωμένος ακόμα και σε μονόποδο και 3ποδο αλλάζει απότομα σαν να έφαγε σκαμπίλι. Δεν ξέρω αν φταίει η δική μου αλλά μιας και θα πάει service για ένα άλλο θεματάκι θα πω να το κοιτάξουν.

Για περπάτημα πάντως νομίζω ότι θα είναι τέλεια και για steadycam. Μην νομίζετε ότι με ένα steadycam έχεις πάντα το τέλειο... χολυγουντιανό αποτέλεσμα με κίνηση σαν από crane... με τούτη δω υποψιάζομαι όμως θα πέφτουν σαγόνια στο πάτωμα.

και όπως όλα θέλει λίγο εξάσκηση με τις συγκεκριμένες μηχανές να καταλάβεις τον τρόπο που λειτουργούν. Δηλαδή μην νομίσει κάποιος ότι θα πάρει την M1 και θα πηγαίνει ανέμελος στο δρόμο σουνάμενος κουνάμενος και θα δει αυτό που φαίνεται στο βιντεάκι. Θέλει προσπάθεια. Όπως για πλάνα όπου είσαι σταθερός εσύ, είναι ταμάμ. Δίχως κόπο. Στον φίλο σου να τη δώσεις που δεν έχει ξαναπιάσει usable πλάνα θα πάρεις. Όπως βγαίνει στο πλάι και η - αχώνευτη κατά τα άλλα- σπαστή οθόνη, προσφέρει επιπλέον στήριξη στον αριστερό καρπό κυρίως για να μην χάνεις συνέχεια τον ορίζοντα. Και αν βοηθάς λίγο την οριζόντια κίνηση με τη μέση τα γόνατα κλπ αντί να κινείς μόνο τα χέρια οι κινήσεις θα βγουν... τριποδάτες.

Βλέπω πλάνα από XT2 στο γειτονικό thread σε 4Κ με OIS όπως έχω δει και από άλλες μηχανές. Δεν υπάρχει σύγκριση παιδιά για μένα μην το ψάχνετε. Αν θέλουμε 4κ στο χέρι πρέπει η μηχανή να είναι σταθερή για να το χαρείς. Ακόμα και το caf εκεί για μένα παίζει 2ο ρόλο καθώς συνήθως το 4κ το απολαμβάνεις στο ευρυγώνιο και με πιο κλειστό διάφραγμα. Και η "κουνημένη" αισθητική έχει τη χάρη της και αρέσει, ειδικά στα κοντινά πλάνα, αλλά γνώμη μου το 4κ δεν το θες γι αυτό.

Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι κάνει στο low light, δεν περιμένω πολλά για να πω την αλήθεια. Σημαντικό κι εκεί οι sony παίζουν μόνες τους....

Επίσης δεν ξέρω τι παίζει στην ανάλυση που βγάζει. Εμένα μια χαρά μου φάνηκε αλλά είμαι σε 22άρι 1080 monitor αυτή τη στιγμή. Σαφώς σε σχέση με ότι 1080 έχω δει μου φαίνεται ανώτερη η ευκρίνεια αλλά για συγκρίσεις δεν έχω την εμπειρία και τον εξοπλισμό. Αυτά εν καιρό.

θα πάρω το θάρρος και θα ζητήσω μέσα στην εβδομάδα μήπως ξαναέχω τη μηχανή για ένα πιο εκτεταμένο τεστ στο βίντεο, θα σου πω κι εσένα Γιάννη αν μπορείς να έλθεις που δουλεύεις Sony ( ενα versus σε ίδιες συνθήκες θα ήταν τέλειο) και αν θέλει και κάποιος άλλος από εδώ ευχαρίστως. Δεν το βλέπω πιθανό αλλά θα το προσπαθήσω.