Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Re: Olympus E-M1 Mark II

Ναι. Εγώ σε παλιότερη Lumix τoν 14-54 ΙΙ που έχω. Και σε GH1. Το imager af είναι ουσιαστικά η εστίαση με contrast detection από liveview που καλύπτει και τις συγχρονες panasonic. Απλά μην περιμένεις σφαιράτη απόδοση, είναι αποδεκτή αλλά όχι όπως ένας m43 φακός.

Αυτό το ανέβασα πριν κάτι χρόνια...
https://www.youtube.com/watch?v=3DqyGRLdeK0

Στο tele βεβαια ζορίζεται στο ευρυγώνιο είναι μια χαρά

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II

όπως είπα θέλει καλιμπράρισμα ο φακός και ρύθμισμα των παραμέτρων του JPEG για να δώσει ο αισθητήρας αυτό που μπορεί, ο ταπεινός 12αρης αισθητήρας της DSLR Ε-5 με τον 150/2 μπορεί να δωσει αρκετή λεπτομέρεια, θεωρώ απίθανο ο 20αρής της ΕΜ1 mkII νά έχει τέοιο θέμα, μια φωτό προχθεσινή απο την Ε-5+150/2 για να σας πείσω:

View attachment 133793

Κατανοητό, το σχόλιο μου ήταν προγενέστερο της 1ης σου απάντησης.
Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε για το review και τις in-detail πληροφορίες.

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

o 14-54 ii ειναι optimized gia contast af... ο 12-60 μ ενδιαφερει εμενα.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Γιάννη ο 12-60 υποφέρει όπως καί ολοι οσοι εστιάζουν μόνο σε PDAF, δεν εϊναι usable η εστίαση τους για την πληθώρα των περιπτώσεων, ο 14-54 ΙΙ , ο 25/2.8, ο 9-18/4-5.6 , ο 70-300 και καποιοι κιτ 4/3 που είναι optimized για CDAF εστιάζουν σε σχετικά καλό χρόνο και μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις άνετα σε συγχρονο σώμα Panasonic εκτος απο σπορ.

Aντίθετα ο 14-54 ΙΙ στην ΕΜ1 mkii υπέφερε όπως και στην ΕΜ1 mki ειδικά στο CAF , μαλλον δεν μπορεί η μηχανή να τον οδηγήσει με τα PDAF σημεία εστίασης ...

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχω την μηχανή ξανά στα χέρια μου πολυ σύντομα για περισσότερη ώρα οπότε αν θέλει καποιος να κάνω κατι πολύ συγκεκριμένο ας το πεί και αν βρώ χρόνο θα το προσπαθήσω.

Ηλϊα τα black frames (με κλειστό καπάκι) σε τι ISO τα θέλεις; στα χαμηλά κυρίως υποθέτω γύρω απο το βασικό 200 ή και αρκετά ψηλότερα? νομίζω ότι σε υπερέκθεση φθανει μόνο σε +5ev ...

Last edited:

Κώστα, Για την μέτρηση DR ενδιαφέρουν μόνο τα χαμηλα ISO (κανονικά και επεκταμένα οτι υπάρχει π.χ. 50, 100, 125, 160, 200) ..
.. αυτά μου είναι και αρκετα και για το RT και για να διασταυρώσω την συμπεριφορά δηλ. αν το Black Level ´που αναφέρει το exif είναι γενικά σωστό. Aν βέβαια θέλουμε πλήρες σετ μετρήσεων (σαν την καμπύλη DR της DXO) θα χρειαστούν όλα τα ISO. Kai ενδιαφέρει επίσης και δοκιμη με κανονικό μηχανικό vs EFCS vs electronic κλείστρο .. στο βασικό ISO μόνο αρκεί.

Για το λευκά κάδρα (επίσης για το RT) ενδιάφέρουν κυρίως τα χαμηλά ISO αλλά κανονικά χρειάζονται όλα (ακέραια και ενδιάμεσα) για να συμπληρώσω τον πίνακα. Ενδιαφέρει να είναι όλα τα πίξελ καμμένα (αρα και φακός/διάφραγμα που δεν δίνει πολύ βινιέτα). Το +6EV το έγραψα ενδεικτικά για την περίπτωση που γίνεται βιαστικά η δουλεια .. αν υπάρχει λίγο άνεση χρόνου βάλτην σε λήψεις 30sec, το διάφραγμα μεσαίο (f4,0-5,6) για να αποφύγουμε τις μεγάλες βινιετες, καδράρισε μια σχετικά ομοιογενή φωτεινή περιοχή, φρόντισε να είναι ανεστίαστη και κλικ +ISO κλικ +ISO ..
Aν η μηχανή κάνει Long exposure noise reduction στις μακρές λήψεις (νομίζω στο auto αυτο ακριβώς γίνεται) τόσο το καλύτερο .. αυτο είναι το δυσμενέστερο που θέλουμε να καταγράψουμε .. αν και η πλήρης καταγραφή θα απαιτούσε και τα δυο mode.

Πάντως μην τα παίρνεις τοις μετρητοίς τα παραπάνω .. αυτη είναι δουλειά που θέλει πολύ χρόνο και πολλές φορές δεν δίνει διαφορά σε σχέση με μια βασική γρήγορη εκτίμηση (π.χ. με δείγματα μόνο απο τα βασικά ISO) .. απλά σιγουρεύει τις εκτιμήσεις .. κανε οτι σε βολέψει χωρίς να πιεστείς .. θα έχουμε την ευκαιρία για πλήρη δεδομένα οταν κυκλοφορίσει ..

Κώστα, Για την μέτρηση DR ενδιαφέρουν μόνο τα χαμηλα ISO (κανονικά και επεκταμένα οτι υπάρχει π.χ. 50, 100, 125, 160, 200) ..
.. αυτά μου είναι και αρκετα και για το RT και για να διασταυρώσω την συμπεριφορά δηλ. αν το Black Level ´που αναφέρει το exif είναι γενικά σωστό. Aν βέβαια θέλουμε πλήρες σετ μετρήσεων (σαν την καμπύλη DR της DXO) θα χρειαστούν όλα τα ISO. Kai ενδιαφέρει επίσης και δοκιμη με κανονικό μηχανικό vs EFCS vs electronic κλείστρο .. στο βασικό ISO μόνο αρκεί.

Για το λευκά κάδρα (επίσης για το RT) ενδιάφέρουν κυρίως τα χαμηλά ISO αλλά κανονικά χρειάζονται όλα (ακέραια και ενδιάμεσα) για να συμπληρώσω τον πίνακα. Ενδιαφέρει να είναι όλα τα πίξελ καμμένα (αρα και φακός/διάφραγμα που δεν δίνει πολύ βινιέτα). Το +6EV το έγραψα ενδεικτικά για την περίπτωση που γίνεται βιαστικά η δουλεια .. αν υπάρχει λίγο άνεση χρόνου βάλτην σε λήψεις 30sec, το διάφραγμα μεσαίο (f4,0-5,6) για να αποφύγουμε τις μεγάλες βινιετες, καδράρισε μια σχετικά ομοιογενή φωτεινή περιοχή, φρόντισε να είναι ανεστίαστη και κλικ +ISO κλικ +ISO ..
Aν η μηχανή κάνει Long exposure noise reduction στις μακρές λήψεις (νομίζω στο auto αυτο ακριβώς γίνεται) τόσο το καλύτερο .. αυτο είναι το δυσμενέστερο που θέλουμε να καταγράψουμε .. αν και η πλήρης καταγραφή θα απαιτούσε και τα δυο mode.

Πάντως μην τα παίρνεις τοις μετρητοίς τα παραπάνω .. αυτη είναι δουλειά που θέλει πολύ χρόνο και πολλές φορές δεν δίνει διαφορά σε σχέση με μια βασική γρήγορη εκτίμηση (π.χ. με δείγματα μόνο απο τα βασικά ISO) .. απλά σιγουρεύει τις εκτιμήσεις .. κανε οτι σε βολέψει χωρίς να πιεστείς .. θα έχουμε την ευκαιρία για πλήρη δεδομένα οταν κυκλοφορίσει ..

Τα black frames μπορω να τα κανω και βραδυ αν την έχω, σε αυτα βάζω το καπάκι και τραβώ σωστά? εκει θέλεις με και χωρίς Long exposure noise reduction (ΟΝ,ΟFF, το AUTO τραβά ένα μαυρο frame για πανω απο 1'' ) ? δηλ. 2 (ΝR ON-OFF) X3 (μηχανικο, ηλεκτρονικο, EFCS) X10 (κλιμακα ISO εως 6400)= 60 αρχεια

τα λευκά τα τραβώ υποχρεωτικά ημέρα και με το καπακι ανοιχτό σε ανεστίαστη φωτεινή περιοχή π.χ. ουρανο με τον 12-40/2.8 σε f=4.5-5.6, S=30'' , θελεις και εδώ με μηχανικό, ηλεκτρονικο, EFCS ? και με τα 2 NR (ON OFF) ? δηλ. άλλα 60 αρχεία περίπου, αυτο θέλει περίπου 45λεπτα χρόνο.

αν κάτι δεν κατάλαβα καλά μου λές ...

Τα black frames πρέπει να διασφαλιστει οτι όντως έχουν δεχτει μηδενικο φως, οπότε καλύτερα σε σκοτεινό δωμάτιο και με κλειστο διάφραγμα και με μεγάλη ταχύτητα (1/4000) με πλήρως μηχανικό κλέιστρο. Χωρίς LENR
Αυτος είναι ο στάνταρ τροπος να μετρηθεί ο ηλεκτρικός θόρυβος της μηχανής.

Οι μακρές εκθέσεις είναι άλλη περίπτωση και δεν την μετρούν ουτε η DxO ουτε Claff και λοιποί (αλλα την μετράει ο Clark και λοιποι αστρονόμοι) αλλά είναι χρήσιμη για όλους όπσους έχουν ενδιαφέρον για μακρές εκθέσεις. Πάντα αυξάνει ο ηλεκτρικός θόρυβος με τις μακρές εκθέσεις απλά κάποια μοντελα είναι καλύτερα (π.χ. η 7DII vs 6D έχουν ίδιο θόρυβο σε κανονικές εκθέσεις αλλά η 7DII είναι καλύτερη σε μακρές εκθέσεις ..). Αν ενδιαφέρει ευχαρίστως να μετρήσουμε αλλά σε τέτοια περίπτωση θέλουμε το LENR απενεργοποιημένο. Aν τραβάει ξεχωριστό black fr;ame δεν μας πειράζει αλλα νομίζω οτι κάνει in camera την συγχώνευση οπότε το θέλουμε απενεργοποιημένο. Αλλά και αν δεν απενεργοποιείται μπορούμε να το αφαιρέσουμε στο περίπου υπολογιστικά ( noise=SQRT(measured_noise) )
Και νομίζω τα βασικά σενάρια χρήσης είναι
- ημερήσιες βραδυνές νυχτερινές μακρές λήψεις (σαν του Anon) με βασικό ISO με εκθέσεις 30sec - 60sec - 120sec - 180sec ...
- και τυπικής αστροφωτο με σχετικά ψηλό ISO (1600-3200) πάλι με 30-60-120-180-240 ... sec

Τα λευκά καδρα μπορείς άνετα εντός οικίας να τα τραβήξεις .. δεν έχεις εναν τοίχο που να μπορείς να τον φωτίσεις κάπως ομοιογενώς ? Και σαγρέ να είναι δεν πειράζει καθώς θα τον τραβήξεις εντελώς ανεστίαστο.
Η ακόμα και την οθόνη σου σε σχετικα τελε εστιακή .. βάλτην να δείχνει ασπρο ολόκληρη και είσαι ΟΚ (με την παραδοχή οτι τραβας εντελώς OOF για να μην ξεχωρίζουν τα πιξελ). Δεν θα χρειαστείς και την πολύ μεγάλη εκθεση των 30sec ετσι.
Δεν νομίζω να κάνει διαφορά μηχανικο vs EFCS vs ηλεκτρονικό στις λήψεις χωρίς LENR. Στις λήψεις me LENR θα κάνει διαφορά αν αλλάζει ο θόρυβος του black frame που αφαιρείται .. το πιθανώς δυσμενέστερο είναι το πλήρως ηλεκτρονικό και αυτό μου χρειάζεται για το RT (Lenr + electronic shutter) .. αν θέλεις για εγκυκλοπεδική ενημέρωση τραβάς και άλλα σετ με τα άλλα κλείστρα με/χωρίς LENR π.χ. και εγω θα ήθελα το σετ μηχανικό κλείστρο + no LENR έτσι για αναφορά ..

Παλιότερα που είχα πάρει μερικά black frames με την mark I ο ηλεκτρονικός θόρυβος ήταν σχεδόν isoless, δηλ τι με 200 και να ανέβαζα στοπ στο PC τι με 3200 περίπου το ίδιο ήταν. Μάλιστα δοκίμασα αρχεία από 3 διαφορετικά σώματα και είχα 3 διαφορετικά αποτελέσματα έως και 1 στοπ διαφορά τουλάχιστο. Ακόμα και amp glow είδα στην άκρη, εμένα είχε, ένα άλλο σώμα είχε αλλά λιγότερο, του Κώστα καθόλου.

Επομένως υποψιάζομαι ότι από 1 σώμα δύσκολα να βγουν συμπεράσματα και αυτά στην πραγματική χρήση δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία πλην μεγάλων εκθέσεων όπου ήταν και το πρόβλημα της mark I. Ίσως θυσίασαν κάτι στη ρύθμιση του αισθητήρα λόγω του σπορ χαρακτήρα της μηχανής. Φυσικά ο Ηλίας ενδιαφέρεται και για το rawtherapee και εκεί είναι κατανοητό. Το θέμα είναι ότι θα υπάρχει μόνο 1 μπαταρία και δεν ξέρω αν θα προλάβει ο Κώστας όλα τα παραπάνω + να να κάνει δοκιμές + να τραβήξουμε κανα πλάνο βίντεο.... εκτός αν πράγματι τα κάνει το βράδυ σπίτι....είδωμεν. Χάθηκε να έχουν μια 2η μπαταρία μαζί...

Last edited:

Εις αύριον τα σπουδαία...αν τελικά ισχύσει το διχίλιαρο είναι πολλά τα λεφτά και θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση και στο IQ...
Πάντως οι γλώσσες μιλάνε για συνεργασία στην εξέλιξη του σενσορα από την Olympus και το ιατρικό της τμήμα με τη Sony και με κατασκευή του από τη δεύτερη. Μάλιστα είχε βγάλει και ανακοίνωση πέρυσι η Sony για "4K Surgical Endoscopy System" πάνω σε αυτή τη συνεργασία. Άντε να δούμε...
http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/201509/15-0916E/

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Nick και Κώστα να στε καλά παιδιά για το feedback γιατί δεν είχαμε καθόλου πληροφορία μέχρι στιγμής πέραν των specs.

Απο σήμερα μπορώ να βαζω και δείγματα οπότε ξαναβάζω το link στο Dropbox:
https://www.dropbox.com/sh/o7cf1zv142w267r/AACBqxtaBhiLMuDDtktWgoY7a?dl=0

Σε συντομία τα full specs:
https://www.olympus.co.uk/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1_mark_ii/index.pdf

Και η ελληνική σελιδα του προϊόντος : https://www.olympus.gr/site/el/c/ca...e_m1_mark_ii/e_m1_mark_ii_specifications.html

δυστυχώς δεν βρήκα ακόμη το εγχειρίδιο της μηχανής.

Eπιβεβαιώθηκε και η υψηλή τιμή της μηχανής (1850 λίρες για προπαραγγελία)
http://www.wexphotographic.com/buy-...e9eb0f20b44e915205f4668c2cc1760&utm_source=aw

Last edited:

Αν την αγόραζα τώρα από το μαγαζί που έβαλες Κώστα είναι στα 2100 ευρώ + μεταφορικά (υπολογισμένο και το ακριβές ποσό μετά την μετατροπή σε ευρώ αλλά με ΦΠΑ Αγγλίας).

2000 πράσινα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
https://www.amazon.com/Olympus-V207...rs-20&linkId=71b39eee484ca1d16158ddb42a329893

στα 2099 ευρω το σωμα μου ειχαν δωσει τιμη προπαραγγελιας για το σώμα και εδώ και το είχα γράψει, πιστευω ότι θα βγει με τιμή τελικά εδώ κάτι λιγότερο απο 2000ευρω

Φοβερή μηχανή άλλα πάρα πολύ υψηλή τιμή, θα έπρεπε να ξεκινάει maximum στα 1.600-1.700 ευρώ αρχική τιμή.....δυστυχώς για πολύ λίγους και εκλεκτούς πελάτες....

Βγήκαν πρώτα review από Robin Wong (έχει και σύγκριση με ΕΜ1 mk1 σε ISO >= 1600) και από thephoblographer.

Ο robin wong παραδέχεται ότι δεν υπάρχει διαφορά στο DR: I did not notice any improvement in dynamic range (if there was, I would think it is negligible) but the highlights roll-off is much better handled in the E-M1 Mark II, with smoother transitions.
και σχετικά με την ποιότητα εικόνας αναφέρει ότι στην mk2 ουσιαστικά γίνεται λιγότερο sharpening ώστε να αποφύγουν τα artifacts και να κερδίζουν λίγο σε λεπτομέρεια.

Οι συγκρίσεις γίνονται σε επίπεδο jpeg ακόμα καθώς δεν υπάρχει RAW compatibility με άλλα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας.

Όπως φαίνεται όμως είμαστε στο 2000αρο χωρίς σημαντική βελτίωση στο iq (που ενδιαφέρει εμένα) αλλά με καλύτερο AF (δεν ξέρουμε ακόμα κατά πόσο) και μερικά nice to have καλούδια.

Και το review του Ming Thein

ενδιαφέρον σχόλια του:

Couple of interesting points in the review:
-very limited IQ improvement over Mark I (no wonder as pixel count increased substantially)
-above 1600 ISO noise becomes quite apparent
-limited dynamic range compared to competitors
-same weight with 12-100 f4 Pro as D750 with 24-120 f4
-C-AF still cannot match D500 territory
Besides all these critical points, it's a wonderful camera that is seriously overpriced. Just from an image quality and continuous autofocus and tracking point of view it shouldn't be more expensive than the a6500 and XT-2. Actually it should be less. I think Olympus made a big mistake with the pricing. I'm definitely out in this camera, though it could have been perfect choice for 1500$.