Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Re: Olympus E-M1 Mark II

Για το πρώτο μέρος συμφωνώ, πόσα είναι τα 5-6 στοπ με τις συνθήκες που αναφέρει? Δεν μου κάθεται με τίποτα. Για το δεύτερο, χμμμ...

Ανάμικτα συναισθήματα από τα raw που είδα.
Αν ήμουν εκεί θα είχα ασφαλή συμπεράσματα, άνοιξα δύο στη πρώτη εντυπωσιάστηκα με την άνεση της επεξεργασίας, στη φωτογραφία με τα σκαλιά καθόλου εκεί δε πήρα τη λεπτομέρεια που θα ήθελα.
Όμως όπως έχω πει παλαιότερα .. καινούργια κάμερα τουλάχιστον 1000 κλικ να τη μάθω σωστά. Περιμένω τον Κώστα να ανεβάσει raw με ανθρώπους γιατί στις jpg δεν είδα τη λεπτομέρεια στην επιδερμίδα ... κάτι σαν αποτυχημένο ρετούς

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

Hλία ανεβάζω τα αρχεια όπως τα ζήτησες (πάνω κάτω) σε 4 φακελλους:
black frames : https://www.dropbox.com/sh/oy5600bye7gihh2/AADhRENCQzWDrDJGobD22Y3Fa?dl=0
white frames : https://www.dropbox.com/sh/jcbqribh5ay8exh/AAAvqLYooRbIK2WHuDgwXACga?dl=0
long exposures astro : https://www.dropbox.com/sh/c3qzshpizyggxdu/AADO9lLBDOxEk_iHKA9NV3koa?dl=0
long exposures usual: https://www.dropbox.com/sh/4thn1wx1gddw2b7/AAC_04nENmGP6ZWna4at0mt_a?dl=0

είναι 81 υπομονή ....μολις βρω χρόνο θα σου γραψω με λεπτομερεια ότι δεν βλεπεις σε exif απο τις σημειώσεις μου

Για το πρώτο μέρος συμφωνώ, πόσα είναι τα 5-6 στοπ με τις συνθήκες που αναφέρει? Δεν μου κάθεται με τίποτα. Για το δεύτερο, χμμμ...

Τα 6 στοπ είναι 2^6 = 64 δηλ. 64/50 = 1,28 sec .. τα 6,5 στοπ που είπε ο εκπρόσωπος της Oly 2^6,5 = 90/50= 3,6 sec .. ασε που δεν ισχύει για διάρκεια πολλών sec εκτός αν είσαι αθλητής σκοποβόλος ..

Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II

Πολύ σωστά Ηλία, αφού στην σκοποβολή το όριο που μπορεί να παραμείνει το χέρι τεταμένο "σχεδόν" ακίνητο είναι περίπου 8 sec.
Όσο χρειάζεται για να αρχίσει να νοιώθει ο εγκέφαλος την έλλειψη οξυγόνου.
Και αυτό βέβαια ισχύει για τους εκπαιδευμένους και έμπειρους σκοπευτές

Δεν ξερω τι γινεται στην σκοποβολή γιατί εχω απο πιτσιρικάς να ασχοληθώ αλλά οταν τράβηξα τις φωτό με 5-6 δευτερα κουνιόμουν ολόκληρος περα δώθε, το νιώθα και όμως οι φωτογραφιες βγήκαν σχετικά καλές

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

Hλία ανεβάζω τα αρχεια όπως τα ζήτησες (πάνω κάτω) σε 4 φακελλους:
black frames : https://www.dropbox.com/sh/oy5600bye7gihh2/AADhRENCQzWDrDJGobD22Y3Fa?dl=0
white frames : https://www.dropbox.com/sh/jcbqribh5ay8exh/AAAvqLYooRbIK2WHuDgwXACga?dl=0
long exposures astro : https://www.dropbox.com/sh/c3qzshpizyggxdu/AADO9lLBDOxEk_iHKA9NV3koa?dl=0
long exposures usual: https://www.dropbox.com/sh/4thn1wx1gddw2b7/AAC_04nENmGP6ZWna4at0mt_a?dl=0

είναι 81 υπομονή ....μολις βρω χρόνο θα σου γραψω με λεπτομερεια ότι δεν βλεπεις σε exif απο τις σημειώσεις μου

Θενκς .. νταουνλοουντιγκ :)

Οσο για την μπαταρία εϊναι τρομερή η βελτίωση , πιστευω ότι έχει 30% περισσότερη ενέργεια η μηχανή αφού με λιγότερη απο μισή μπαταρία την πρωτη ημέρα που την επιασα σε μια ωρίτσα ειχα περίπου 2000 φωτό παίζοντας με μεγαλη προσοχή σε χαμηλή ριπή , την επομενη φορά που την πήρα πάλι μισοφορτισμένη την δουλέψαμε απο τις 3.00 το μεσημέρι με τα παιδιά μέχρι να φϋγουμε γύρω στις 6.00-6.30 παίζοντας με τα μενου, φωτογραφίζοντας και τραβώντας κλιπάκια μέχρι που ψόφησε, δυστυχώς πληρη φόρτιση της έκανα το βράδυ και το μεσημέρι την παρέδωσα μετα απο μια ωρα πρωινή όπου τεσταρα τους τρείς φακούς στο γραφείο μου και ένα μισάωρο session μετα τη δουλειά δοκιμάζοντας ρυθμϊσεις κυρίως στο CAF στο δρόμο,
Η εντϋπωση που έχω εϊναι ότι με μια μπαταρϊα και κατάλληλες ρυθμίσεις μπορεί να σε βγάλει άνετα μια ημέρα ήπιας φωτογράφησης.

Δεν ξερω τι γινεται στην σκοποβολή γιατί εχω απο πιτσιρικάς να ασχοληθώ αλλά οταν τράβηξα τις φωτό με 5-6 δευτερα κουνιόμουν ολόκληρος περα δώθε, το νιώθα και όμως οι φωτογραφιες βγήκαν σχετικά καλές

Εεε αμα πίνεις καφέδες από πριν, αυτά παθαίνεις!:flipout:

Re: Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II

Θα βγει κάποιο bundle άραγε με τον 12-100/4, ή να κάνω προπαραγγελία την E-M1 ΙΙ τώρα και αγορά του φακού ξεχωριστά;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II

Θα βγει κάποιο bundle άραγε με τον 12-100/4, ή να κάνω προπαραγγελία την E-M1 ΙΙ τώρα και αγορά του φακού ξεχωριστά;

Απο όσο μου έχουν πεί όχι τώρα, δεν υπάρχει πουθενά στους καταλόγους δυστυχώς... και εγω αυτό περιμένω για να παραγγείλω :flipout::flipout: μόνο με τον 12-40 και αυτά θα έρθουν μετά, αρχικά μόνο σώμα.

το manual της μηχανής :
http://www.olympusamerica.com/cpg_section/cpg_support_manuals.asp?id=1706

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

http://mikepasini.com/corners/2016/11/02-first-impression-M1II/index.htm

Αναφορά για ψιλομαγείρεμα στα raw στο μπλε κανάλι απο τεχνικό της Ολυ ...δεν ξερω πόσο ακριβές είναι ως μεταφορά απο το συγκεκριμενο site

Και κάτι που είχαν ζητήσει πολλοί και έλειπε, απο την σελίδα 29 του manual :

When [AUTO] is selected for [ISO], exposure compensation can be adjusted.

Κατι πηρε το ματι μου όταν έκανα ανάθεση στα πληκτρα αλλά μετά ξέχασα να το δοκιμάσω μιας και το. Εγχειρίδιο βγήκε 1 ημέρα μετά απο όταν την είχα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

.. υπομονη both ways .. εννοώ και τα αποτελέσματα θέλουν τον χρόνο τους. Τα πέρασα απο μια πρώτη ματιά ..

Κώστα γράψε αν μπορείς αυτά που σημείωσες γιατι δεν βγάζω και πολύ άκρη απο τα exif.

Στα Black frames βρίσκω ISO64 μετά 3φορές ISO 200 (λείπουν τα 100, 125, 160 .. δεν δίνει αυτά τα ISO η μηχανή ?) μετά πάμε κανονικά.

Στα white frames μου λείπουν τα ενδιάμεσα ISO (τα χρειάζομαι για το RT για να καθορίσω το σημείο κλιπαρίσματος που πολλές φορές διαφέρει σε αυτα τα ενδιάμεσα ISO) .. εχω μόνο 64, 200, 400 ... 6400 αλλά απο τρείς φορές .. τι αλλάζει σε αυτά τα 3 σετ ??. Λείπουν και τα ψηλά ISO 8000, 10000, 12800, ... 51200.

Σε μακρές εκθέσεις βλέπω μια συμπεριφορά παράξενη .. απο 10 εως 60sec αυξάνει βαθμιαία και λογικά ο θόρυβος μετα σε 120sec αυξάνει πολύ 4Χ και συνεχίζει πάλι βαθμιαία αύξηση .. έγινε καμιά αλλαγή ρύθμισης απο 60 σε 120sec ?. Δεν έβγαλα άκρη απο το exif.

Πάντως γενικά δεν βλέπω να βελτιώθηκε τόσο πολύ η δυναμική περιοχή όσο την περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Oly στο ephotozine .. κάπου 1/3 στοπ μόνο σε σχέση με PEN-F .. αλλά θα χρειαστεί να κάνω μια επεξεργασία γιατι υπάρχουν outliers που πρέπει να φύγουν απο τον λογαριασμό .. δεν θέλω να τα ανεβάσω πρόχειρα ..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

.. υπομονη both ways .. εννοώ και τα αποτελέσματα θέλουν τον χρόνο τους. Τα πέρασα απο μια πρώτη ματιά ..

Κώστα γράψε αν μπορείς αυτά που σημείωσες γιατι δεν βγάζω και πολύ άκρη απο τα exif.

Στα Black frames βρίσκω ISO64 μετά 3φορές ISO 200 (λείπουν τα 100, 125, 160 .. δεν δίνει αυτά τα ISO η μηχανή ?) μετά πάμε κανονικά.

Στα white frames μου λείπουν τα ενδιάμεσα ISO (τα χρειάζομαι για το RT για να καθορίσω το σημείο κλιπαρίσματος που πολλές φορές διαφέρει σε αυτα τα ενδιάμεσα ISO) .. εχω μόνο 64, 200, 400 ... 6400 αλλά απο τρείς φορές .. τι αλλάζει σε αυτά τα 3 σετ ??. Λείπουν και τα ψηλά ISO 8000, 10000, 12800, ... 51200.

Σε μακρές εκθέσεις βλέπω μια συμπεριφορά παράξενη .. απο 10 εως 60sec αυξάνει βαθμιαία και λογικά ο θόρυβος μετα σε 120sec αυξάνει πολύ 4Χ και συνεχίζει πάλι βαθμιαία αύξηση .. έγινε καμιά αλλαγή ρύθμισης απο 60 σε 120sec ?. Δεν έβγαλα άκρη απο το exif.

Πάντως γενικά δεν βλέπω να βελτιώθηκε τόσο πολύ η δυναμική περιοχή όσο την περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Oly στο ephotozine .. κάπου 1/3 στοπ μόνο σε σχέση με PEN-F .. αλλά θα χρειαστεί να κάνω μια επεξεργασία γιατι υπάρχουν outliers που πρέπει να φύγουν απο τον λογαριασμό .. δεν θέλω να τα ανεβάσω πρόχειρα ..

Οτι θυμαμαι απεξω οι σημειώσεις είναι γραφείο, θα κατέβω το πρωί και θα τις δώ...

Black frames : Ένα χαμηλό ISO δίνει η μηχανή κάτω απο τα 200 , το λέει Low ISO και σε ολες τις αλλες που υπάρχει είναι το ISO 100 , δεν κοίταξα αν σε αυτή το λέει ISO 64, τα τρια 200αρια είναι με τα τρία κλείστρα που τα ζήτησες μηχανικό, EFCS και ηλεκτρονικό, όλα τα υπολοιπα στα black frames είναι μόνο με το μηχανικό (ψαχνω που μου τα είχες γράψει και δεν το βρίσκω ... πόσες σελίδες γράψαμε :furious3:)

Τα τρια σετ στα λευκά frames είναι με τα τρία κλείστρα αν θυμαμαι καλά , δυστυχως δεν τραβηξα πάνω απο 6400 γιατί δεν κατάλαβα ότι τα χρειαζόσουν αλλά και γιατί ειχε παει 3 τα μεσάνυχτα στο γραφείο και ήμουν νηστικός όλη ημέρα και τη νϋχτα :flipout:

Στις μακρες εκθέσεις που πάνω απο 60" γίνονται υποχρεωτικά μέσω LIVETIME (πατάς ανοιγει κλείστρο βλεπεις στην οθόνη να χτίζεται η εικόνα , σταματά μετα απο καποιο χρονο η προεπισκόπηση, φθάνεις στο χρόνο που θέλεις και ξαναπατας και κλείνει το κλεϊστρο) δεν θυμαμαι να αλλαξα κάτι (προηγήθηκαν αλλωστε των white frames), μιλάς για αυτές με ISO 1600-3200 υποθέτω... αλλά θυμαμαι ότι συνέβει κάτι παράξενο, ενώ εϊχα απενεργοποιημένο το Noise reduction (off) νομϊζω ότι δούλεψε ή αυτο συνέβη στα λευκά ? Χμ αυριο θα δω καπου τογραψα ...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αλήθεια η ποιότητα των οπτικών του 12-100 πώς είναι; Σε σχέση με τον 12-40?

οτι ακολουθεϊ αφορά καθαρά προσωπικές εκτιμήσεις , τις συγκεκριμένες κόπιες φακών που είχα στα χέρια μου και δεν πρέπει σε καμία περιπτωση να λαμβάνονται ως δεδομένα ...

Έκανα λοιπόν μια πρώτη εκτιμηση των συγκριτικών δειγμάτων που πήρα σε πολύ περιορισμένο χρόνο που είχα στα χέρια μου τον νέο mzuiko 12-100/4 σε σχέση με τους mzuiko 12-40/2.8 και LUMIX 35-100/2.8 που κατέχω,

ο φακός κρατά αρκετά καλά για 8Χ ζουμ, είναι γνωστό ότι ο 12-40/2.8 είναι πιο αδύναμος κάπου μετά τα 30mm στα μακρινά θέματα εκεί λοιπον ο 12-100 είναι καλύτερος , στα κοντινά στα 3-4μ δεν είναι τόσο εμφανές όμως και δείχνουν ισοδύναμοι το ίδιο και στις υπολοιπες εστιακες, στα μακρινά θέματα όμως ο 12-40 είναι πιο οξύς σε εστιακή απο 12-25mm αλλά μην φανταστείτε για διαφορές που θα είναι εύκολα ορατές σε συνήθη θέματα, αν μάλιστα ο 12-100 χρησιμοποιηθεί γϋρω στο f=5-5.6 ουσιαστικές διαφορές δεν υπάρχουν και σε καποια ακρα μπορεί ναναι μαλιστα και καλύτερος.

Η κατάσταση ψιλοαντιστρέφεται αν πάμε σε συγκριση με τον 35-100, εκεί στα 35mm o LUMIX είναι οξύτερος και απο τους δύο (12-40/2.8 και 12-100/4), ο 12-100/4 πέρνει κεφάλι αλλά με μικρή διαφορα απο 50-70mm και ο LUMIX πέρνει το αίμα του πίσω στα 100mm όπου κεντάει με καλύτερο κοντραστ, αν θα ήθελα να επαναλάβω κάτι θα ήταν να δοκιμάσω τις εστιακές των 75,80,90mm και να δώ που <σπάει> ακριβώς η απόδοση του 12-100 στο τελέ γιατί είναι και το μόνο σημείο που η διαφορά στο IQ ηταν πιο εμφανής και αυτο νομιζω δεν οφείλεται στα οπτικά του 12-100 αλλά στην βελτιστοποίηση που έχει ο 35-100/2.8 να αποδίδει εκεί στο maximum ως τηλεφακός ακόμη και ανοιχτός τελείως, φυσικά και εδώ αν ο 12-100/4 κλείσει 1-1.5 στοπ η διαφορά αυτή μικραίνει αλλά συνεχίζει να υπάρχει και είναι πιο ορατή.
Επίσης ο 12-100/4 έχει λίγη βινιετα σε f4-4.5 και ειδικα σε σχέση με τους άλλους δύο φακούς που έχουν ήδη προφθασει να κλείσουν 1 στοπ το διαφραγμα.

Συνολικά η Olympus δείχνει να κατασκεύασε ένα φακό που δεν υστερεϊ κάπου εμφανώς και ειδικά στην εστιακή απο 12-70mm αν δουλευτεί ημέρα ή δεν ενοχλεί να κλείσει και 1 στοπ αφού στο f=5.6 αποδίδει υπέροχα, έχει πολύ καλό προοδευτικό ζουμ, ταχϋτατη εστϊαση, εστιάζει αρκετα κοντά, δαχτυλίδι χειροκίνητης εστίασης με αίσθηση που θα ζήλευαν πολλοί φακοί, στεγανός και το δείχνει ως ποιοτική κατασκευή και με πολύ καλύτερα σχεδιασμένο hood απο τον 12-40 (που μπορείς εύκολα να πατήσεις ή να χτυπήσεις ένα απο τα κουμπιά απελευθέρωσής και να σου φύγει), έχει τέλος και εξτρα την σταθεροποίηση που θα του δώσει τη δυνατότητα σε 2-3 σώματα Olympus να την εκμεταλλευτούν συνδιαστικά και να τσιμπήσουν ένα επιπλέον στοπ.

Εχω μπεί σε πειρασμό να τραμπάρω τους δύο φακούς μου (12-40/2.8,35-100/2.8 ) θυσιάζοντας την απόλυτη αποδοση και μεγαλύτερη φωτεινότητα τους με την ευχρηστία του mzuiko 12-100/4 ως ενός allaround φακοϋ ειδικά αν παίξει συνδιαστικά σε καλή τιμή με την ΕΜ1.2 σε πακέτο, λέω όμως να περιμένω να δώ και τον LUMIX 12-60/2.8-4 το 2017 και μετά να αποφασίσω.

Last edited: