Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

Ηλία απο τις σημειώσεις μου :

Black frames : κλειστό καπάκι, σκοτεινό δωμάτιο μόνο με οθόνη υπολογιστή ανοιχτή στο 1μ περίπου , f=5.6, Manual mode, s=1/4000, NR=off, Ένα χαμηλό ISO δίνει η μηχανή κάτω απο τα 200 , το λέει Low ISO και σε ολες τις αλλες που υπάρχει είναι το ISO 100 , όντως στην ΕΜ1.2 είναι ISO 64, τα τρια 200αρια είναι με τα τρία κλείστρα που τα ζήτησες μηχανικό, EFCS και ηλεκτρονικό (είδα σημαντική διαφορά αλλά περιμένω τα δικα σου πιο ειδικά συμπεράσματα), όλα τα υπολοιπα στα black frames είναι μόνο με το μηχανικό απο ISO 64 - 25600 με όλα τα ενδιάμεσα που δίνει η μηχανή, σύνολο 26 αρχεία

Μακρες εκθεσεις νορμαλ : κλειστό καπάκι, σκοτεινό δωμάτιο μόνο με οθόνη υπολογιστή ανοιχτή στο 1μ περίπου, f=5.6, NR=off, ΙSO 200 , μηχανικο κλειστρο μόνο s=10'',20'',30'',60'',120'',180'',240'' , σύνολο 7 αρχεία

Astro : κλειστό καπάκι, σκοτεινό δωμάτιο μόνο με οθόνη υπολογιστή ανοιχτή στο 1μ περίπου, NR=off, f=5.6, ΙSO 1600-3200 , μηχανικο κλειστρο μόνο s=30'',60'',120'',180'',240'' , εδώ όπως θα δείς λείπει s=120'',180'',240'' στα 3200 γιατι δεν μου το έδινε η μηχανή , δεν το ξέχασα ηθελημένα ... σύνολο 7 αρχεία

Λευκά κάδρα: ανοιχτο καπάκι, ανεστιαστα στην οθόνη του υπολογιστή σε μια λευκή εικόνα στο 1μ περίπου,s=10'', f=4 (ίσως να ήθελε 5.6 γιατι είδα την επομένη οτι ο φακός στο f4 ανοιχτος έχει λίγο βινιέτα), και με τα τρία κλειστρα σε όλα τα ISO απο LOW - 6400 με την σειρά (μηχανικό, ΕFCS, ηλεκτρονικό ), πρώτα με NR=off με τα 3 κλείστρα και μετά με NR=on πάλι τα τρία κλειστρα, εδώ παρατήρησα ότι παρότι στο ηλεκτρονικό κλείστρο είχα αρχικα το NR=off ρυθμισμένο έκανε και δευτερο καρε σαν να ήταν το NR=ON , οποτε τα σετ του ηλεκτρονικου με NR=off και Οn θα μοιαζουν (σε καποια ISO τουλάχιστον τα υψηλα μιας και δεν θυμαμαι αν το έκανε σε όλα), σύνολο 42 αρχεία

δυστυχώς δεν πρόλαβα κάτι άλλο, περιμένω τίς όποιες παρατηρήσεις σου όταν θασαι έτοιμος , σου θυμίζω ότι ρυθμιση του Gradation ηταν στο Auto και αυτό απο όσο έχουν γράψει στο dpreview ίσως επηρεάζει και τα RAW (δεν βάζω το χέρι στη φωτιά γιαυτό).

Last edited:

είμαι πολύ ευχαριστημένος απο την απόδοση σε CAF+TR + με ανοιχτο το face detection στην ΕΜ1.2 την τελευταία ημέρα πριν την δώσω με φακό τον mzuiko 75/1.8 σε f=1.8, θα ανεβάσω σύντομα ένα αλμπουμ στο google με πολλά δειγματα να πάρετε μιά ιδέα ...

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

Ηλία απο τις σημειώσεις μου :

Black frames : κλειστό καπάκι, σκοτεινό δωμάτιο μόνο με οθόνη υπολογιστή ανοιχτή στο 1μ περίπου , f=5.6, Manual mode, s=1/4000, NR=off, Ένα χαμηλό ISO δίνει η μηχανή κάτω απο τα 200 , το λέει Low ISO και σε ολες τις αλλες που υπάρχει είναι το ISO 100 , όντως στην ΕΜ1.2 είναι ISO 64, τα τρια 200αρια είναι με τα τρία κλείστρα που τα ζήτησες μηχανικό, EFCS και ηλεκτρονικό (είδα σημαντική διαφορά αλλά περιμένω τα δικα σου πιο ειδικά συμπεράσματα), όλα τα υπολοιπα στα black frames είναι μόνο με το μηχανικό απο ISO 64 - 25600 με όλα τα ενδιάμεσα που δίνει η μηχανή, σύνολο 26 αρχεία

Μακρες εκθεσεις νορμαλ : κλειστό καπάκι, σκοτεινό δωμάτιο μόνο με οθόνη υπολογιστή ανοιχτή στο 1μ περίπου, f=5.6, NR=off, ΙSO 200 , μηχανικο κλειστρο μόνο s=10'',20'',30'',60'',120'',180'',240'' , σύνολο 7 αρχεία

Astro : κλειστό καπάκι, σκοτεινό δωμάτιο μόνο με οθόνη υπολογιστή ανοιχτή στο 1μ περίπου, NR=off, f=5.6, ΙSO 1600-3200 , μηχανικο κλειστρο μόνο s=30'',60'',120'',180'',240'' , εδώ όπως θα δείς λείπει s=120'',180'',240'' στα 3200 γιατι δεν μου το έδινε η μηχανή , δεν το ξέχασα ηθελημένα ... σύνολο 7 αρχεία

Λευκά κάδρα: ανοιχτο καπάκι, ανεστιαστα στην οθόνη του υπολογιστή σε μια λευκή εικόνα στο 1μ περίπου,s=10'', f=4 (ίσως να ήθελε 5.6 γιατι είδα την επομένη οτι ο φακός στο f4 ανοιχτος έχει λίγο βινιέτα), και με τα τρία κλειστρα σε όλα τα ISO απο LOW - 6400 με την σειρά (μηχανικό, ΕFCS, ηλεκτρονικό ), πρώτα με NR=off με τα 3 κλείστρα και μετά με NR=on πάλι τα τρία κλειστρα, εδώ παρατήρησα ότι παρότι στο ηλεκτρονικό κλείστρο είχα αρχικα το NR=off ρυθμισμένο έκανε και δευτερο καρε σαν να ήταν το NR=ON , οποτε τα σετ του ηλεκτρονικου με NR=off και Οn θα μοιαζουν (σε καποια ISO τουλάχιστον τα υψηλα μιας και δεν θυμαμαι αν το έκανε σε όλα), σύνολο 42 αρχεία

δυστυχώς δεν πρόλαβα κάτι άλλο, περιμένω τίς όποιες παρατηρήσεις σου όταν θασαι έτοιμος , σου θυμίζω ότι ρυθμιση του Gradation ηταν στο Auto και αυτό απο όσο έχουν γράψει στο dpreview ίσως επηρεάζει και τα RAW (δεν βάζω το χέρι στη φωτιά γιαυτό).

Θενκς

Ρε γμτ στο Imaging Resource έχουν ενα ISO125 .. http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-e-m1-ii/Y-PA260187.ORF.HTM και νομίζω καπου έχει πάρει το μάτι μου και ISO100 ..

Το shading correction ήταν στο ON (λέει το exif) .. θα χρειαστεί να δώ αν διαφέρει ο θόρυβος στις άκρες στα black frame .. πάντως τα White frame δεν επηρεάστηκαν απο την όποια βινιέτα.

Μάλλον οταν χρησιμοποιείται το ηλεκτρονικό κλείστρο ενεργοποιείται αυτόματα και μια μορφή noise reduction .. το παρατήρησα στο exif .. και στις μακρές εκθέσεις αλλά και στο black frame ISO200 (και μειώνεται ο θόρυβος τουλάχιστον μετρητικά)

Στις μακρές εκθέσεις 120sec + μήπως κάνει και in_camera black frame subtraction θες δεν θες ? .. διότι η διαφορά σε θόρυβο (την μέτρηση εννοω, οχι οπτικά) είναι πολύ μεγάλη .. (to black frame subtraction απλα μειώνει τα "bad pixel" αλλά η μέτρηση κανονικά δίνει 1,4Χ περισσότερο θόρυβο .. αντε με την ελαχιστοποίηση των outliers να γίνεται 1,2Χ ..)
Ενδεικτικά με την πρόχειρη προσέγγιση
1/4000sec 0.90
10sec 1.00
20sec 1.15
30sec 1.30
60sec 1.80
120sec 7.50
180sec 9.10
240sec 11.2

O θόρυβος ανεβαίνει αναλογικά με την διάρκεια λήψης και στις λήψεις μέχρι 60 πάει καπου 0,15/10sec - 0,20/10sec .. με αυτο τον ρυθμό τα 120sec θα έπρεπε να ήταν στα 3,00 !! αλλά αυτο πήγε στα 7,50 !!.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

οχι στα μαύρα δεν θυμαμαι να έκανε black frame subtraction στο τέλος (συνηθως εκεί γινεται αν το έχεις ανοιχτό ή στα λευκά που μου το έκανε απο μόνο του στο ηλεκτρονικό) αλλά ουτε και στην αρχή (αυτο το κάνει όταν πας σε Live Composite mode όπου τραβα στην αρχή ενα black frame), απλά όπως σου είπα δεν σου δίνει προσπέλαση μετα τα 60'' σε άλλους χρόνους κλείστρου και σε περνά σε Live Bulb (όπου θελεις ντεκλασερ ή το δαχτυλο επανω στο κλειστρο πατημενο για την έκθεση) ή σε LIVE TIME (αυτο χρησιμοποιησα με 2 πατηματα κλειστρου και βλεπεις στην οθονη το χτισιμο της εκθεσης αν το εχεις προγραμματισει και χρονικά) ή σε LIVE COMPOSITE (ανανεωνονται μονο τα φωτεινά και τραβα black frame).
Ομωςς Ηλια αν τραβαγε black frame μετα τα 120'' το λογικο θαταν ναχε λιγοτερο θορυβο και οχι περισσοτερο ...
οπως θυμασαι και στην ΕΜ1 mki συνεβαινε να εκτοξευεται ο θόρυβος μετά απο τα 30'' (τωρα το όριο μαλλον είναι τα 60'') και εγω προσωπικά το αποδίδω μπακαλίστικα στην περίσσεια ηλεκτρονικού θορυβου που δίνουν οι περιοχές γύρω απο τα PDAF σημεία που πλέον είναι πολύ περισσότερα στην mkII.

Οσο για τα ISO τι να πώ ξεκινησα απο το Low (64) και ανεβαινα ενα ενα με τη ροδελα , δεν πηδηξα κάτι ... ναι το shading correction ήταν στο ON (όπως λέει το exif), παντα το βαζω παροτι ξερω ότι αυξάνει λίγο το θόρυβο αλλά δεν νομίζω να επηρεάζει τα RAW.

Re: Olympus E-M1 Mark II

Και αυτά που έκανες Κώστα πολλά είναι, ούτε πληρώνεσαι, ούτε υποχρεωμένος είσαι.
Η μηχανή ακόμη δε βγήκε και ήδη μας δώσατε αρκετό υλικό σε φώτο και βίντεο.

Ανάμικτα συναισθήματα από τα raw που είδα....
Περιμένω τον Κώστα να ανεβάσει raw με ανθρώπους γιατί στις jpg δεν είδα τη λεπτομέρεια στην επιδερμίδα ... κάτι σαν αποτυχημένο ρετούς

Bασίλη ανεβάζω τώρα ένα αλμπουμ με jpeg στο google για το CAF με τον mzuiko 75/1.8 αλλά έχει πολλές φωτό γύρω στις 185 λόγω του ότι έχει συνεχόμενες απο ριπές (έχω αφήσει επίτηδες και τα τυχον ανεστίαστα στις ριπές), εκεί θα δείς καλύτερα και κάποια λίγα με ανθρώπους και λεπτομέρεια σε επιδερμίδα (το f=1.8 είναι σε όλες μιας και δεν με ενδίέφερε να έχω εστιασμένο όλο το θέμα ..) , δυστυχώς είχα κλείσει τα raw στη δοκιμή αυτή ..

Βάζω μία ενδεικτική:

PB030392.jpg

Και αυτά που έκανες Κώστα πολλά είναι, ούτε πληρώνεσαι, ούτε υποχρεωμένος είσαι.
Η μηχανή ακόμη δε βγήκε και ήδη μας δώσατε αρκετό υλικό σε φώτο και βίντεο.

ε καλά τα θελε ο κ*λος μου :flipout:

ελάχιστες είχα ανεστίαστες αν κλείδωνε αρχικά τον στόχο , θαλεγα πάνω απο 80%, μερικά σετ θα τα δείτε μονοι σας τα αφησα οπως βγήκαν, ήμουν στο Πλαίσιο στη Στουρνάρη και εβγαιναν μηχανακια, ποδηλατα απο το φανάρι κρυμμένα σε στροφή απέναντι, οι άνθρωποι περπατούσαν προς το μέρος μου οι περισσότεροι ... η δοκιμή με τον mzuiko 75mm/1.8 se CAF+TR https://goo.gl/photos/Kq63sWaThiU9sf4s7 , απο ότι βλέπω αφησε κάποιες εκτός για ανεξήγητο λόγο και μάλιστα αλλαξε και την σειρά :furious3:

Last edited:

Έχοντας χρόνια παρακολουθήσει την τιμολογιακή πολιτική της Olympus και βλέποντας την αρχική τιμή της ΕΜ1 mkii πιστευω ότι ένας ακόμη λόγος που η Olympus όρισε υψηλή τιμή στο προϊόν είναι για να κάνει ακόμη πιο ευδιάκριτες τις τιμές μεταξϋ των πριόντων της ανάλογα με την κατηγορία των χρηστών που απευθύνεται το καθένα,

1.- Advanced ερασιτέχνης EM5 II και στην συνέχεια ΕΜ5 ΙΙΙ μέ όλα όσα προσφέρει η ΕΜ1 mkii αλλά χωρίς τα σουπερ γρήγορα mode ριπών σε CAF και υβριδική εστίαση, τιμή αρχική γύρω στα 1200 και τελική γύρω στο 1000 μετά απο ένα εξάμηνο και βάλε..

2.-Ερασιτεχνης- new user ΕΜ10 ΙΙ και σύντομα η mkIII, μη στεγανό σωμα με αρχική τιμή γϋρω στα 750 (600 στη συνέχεια)

3.-Επαγγελματικό σώμα ΕΜ1 mkii αρχική τιμη 2000 , μόλις βγεί η ΕΜ5 ΙΙΙ θα έχει ισσοροπήσει στα 1750 με cash back, δώρο γκριπ κλπ., με το σώμα αυτό δηλώνει την παρουσία της πιο έντονα απο ποτέ στο χώρο του επαγγελματία και με την τιμή περιορίζει - σχεδόν αποκλείει τον χρήστη της πρώτης κατηγοριας.

Διαφορά απο σώμα σε σώμα 500 τουλάχιστον ώστε να είναι απόλυτα ξεκάθαρο που απευθύνονται, το IQ των τριών μηχανών σε απόλυτα νούμερα δεν θα διαφέρει τρομερά αλλά τα επιμέρους χαρακτηριστικά των τριών κατηγοριών θα έχουν σημαντικές διαφορές αναλογα σε ποιόν χρηστη - κατηγορία απευθύνονται.

Κώστα πολύ σωστή η σκέψη σου άλλα και πάλι δεν αναιρεί το γεγονός ότι η em1II είναι ακριβή, θα μπορούσαν να πάνε ως εξής:

1) em10III (600 ευρώ αρχική τιμή)
2) em5III (1.000 ευρώ αρχική τιμή)
3) em1II (1.400 ευρώ αρχική τιμή)

Ποιο λογικά μου φαίνονται αυτά τα ποσά, είναι ευδιάκριτες οι χρηματικές διαφορές και κατά την γνώμη μου θα αντιστοιχούν και στην διαφορά μεταξύ των μηχανών. Χωρίς να έχουμε ιδέα για την μελλοντική em10III, αδυνατώ να πιστέψω ότι σε απόλυτα νούμερα η em1II θα είναι 3 φορές καλύτερη από αυτήν.
Μην ξεχνάμε ότι ο μικρός αισθητήρας των Olympus λειτουργεί αποτρεπτικά για πολύ κόσμο, και σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των σωμάτων φέρνουν πολλές γκρίνιες....ειδικά για την em1II όπου και αν κοιτάξω στο internet όλοι μιλούν για την υψηλή τιμή της και αυτό μόνο καλό δεν κάνει στο σύστημα, δεν θεωρώ ότι θα έχανε κάτι η Olympus αν ξεκίναγε την em1II στα 1.700 ευρώ, το αντίθετο μάλιστα καλό θα της έκανε, θα αύξανε κατά πολύ τις πωλήσεις τις και θα περιόριζε τις γκρίνιες....και ως γνωστών η κατανάλωση φέρνει το κέρδος!!!

Δεν θέλω να γίνω βαρετός, αλλά βλέπω τα παλικάρια εκεί δίπλα στην panasonic να χαμογελούν ευτυχισμένα. Εντάξει, στην Oly θα έχουν κάνει τους λογαριασμούς τους, αλλά ελπίζω να τους κάνανε καλά, αλλιώς τους βλέπω σύντομα παράρτημα της Sony - μόλις 2 χρόνια περάσανε από την προηγούμενη φορά που τα νούμερα δεν βγαίνανε...

edit: ευτυχώς ΕΜ-10 δεν προλαβαίνουν να καλύπτουν την ζήτηση...

Αν το af είναι στα επίπεδα της D500 όπως λέγεται, σε συνδυασμό με το εξελιγμένο hires & τη σταθεροποίηση + το 4ετές πλάνο της Olympus για υποστήριξη μέσω firmware η τιμή δεν είναι παράλογη. Βέβαια θα μπορούσε να την κοστολογήσει και φθηνότερα αλλά εκμεταλλεύεται με τη σειρά της τις τιμές που έχουν πάρει την ανιούσα. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο φάουλ γενικότερα για τις ακάθρεπτες αυτή η πολιτική, αν θα τους βγει είναι θέμα.

Στα πρώτα mini reviews - first impressions πάντως κανείς δεν λέει ότι φτάνει την D500 σε AF. Για τα επίπεδα D5300-5500 γράφουν ότι είναι το af. Αναμένουμε και άλλα reviews για καλύτερη άποψη.

αν είναι στο επίπεδο των d5500 έχει δουλειά ακόμα για να οριστεί το CAF ως επαγγελματικό. Αν είναι στο επίεδο των d7200 τότε τα πράγματα είναι καλύτερα. Αν είναι στο επίπεδο των 7d mkii/d500 τότε είναι σε κορυφαίο επίπεδο.

Αν ηταν στα 1400ευρω σε λιγότερο απο χρόνο θα πουλιοταν στα 1000ευρώ και θα την έπερνε και η κουτσή Μαρία, ποιος επαγγελματίας θα ήθελε να πηγαίνει π.χ. σε ένα μυστήριο και δίπλα του να την είχαν 2-3 γυρισμένη στο Auto και να τραβούν φωτό και βίντεο ?

πιθανόν η Olympus να αποφάσισε ότι το flagship μοντέλο της που της δίνει και το ανάλογο prestige (ΕΜ1 mkΙΙ) να απαιτεί άλλο κοινό απο αυτό που είχε μέχρι τώρα και τράβηξε μία διαχωριστική γραμμή προσπαθώντας να το προσελκύσει, το ίδιο αντιπροσωπευει τιμολογιακά και η σειρά pro των φακών της, η μηχανή θα πάει δυστυχώς ή ευτυχώς σε λίγους που την χρειάζονται πραγματικά για τα ειδικά χαρακτηριστικά που έχει και δεν νομίζω να έχει βάλει στόχο τρελές πωλήσεις με την ΕΜ1 mkII, τις μεγάλες πωλήσεις θα προσπαθήσει να τις κάνει με τη νέα ΕΜ5 ΙΙΙ (αλλωστε η ΕΜ5 ήταν το πιο hot μοντελο της ever που κυριολεκτικά την έσωσε) και τον κράχτη θα τον παίζει η ΕΜ10 mkΙΙ τωρα και η mkΙΙΙ μετά.

Είναι ξεκάθαρο ότι απευθύνεται σε γεμάτες τσέπες, πιθανόν και λόγω prestige και λόγω ανταγωνισμού που παίζει στα ίδια περίπου χρήματα.
Δύσκολα πάντως θα φέρει νέο κόσμο στο σύστημα της με τη συγκεκριμένη μηχανή.

kbouk μπορώ να έχω δικά σου μαμίσια jpg;
... Πρόσωπα πάντα.....

Βασίλη γιαυτο έβαλα το πιο κάτω αλμπουμ με JPEG αλλά τα έχω περάσει απο LR πρώτα, άρα δεν 100% μαμίσια, δεν τράβηξα καπου αλλοϋ όμως πορτρέτα ειδικά .. τα πρώτα δείγματα που είχα βγάλει με τον SHG 150mm/2 κατι είχε παιξει με το χρώμα απο την μετατροπή στο LR όταν τα πέρασα ... γιατι ρυθμίζω πάντα την μηχανή σε Adobe RGB για τα JPEG και έτσι τα δουλεύω ... μετά που τα ξαναείδα (και αφού έγραψες για τους τόνους του δέρματος) είδα ότι είχαν βγεί πιο θερμά απο αυτο που έβλεπα αρχικά εγώ στο LR, σαν να τα έσωσα σε μικρότερο χρωματικό χωρο και να έκανε λάθος μετατροπή

https://photos.google.com/share/AF1...?key=MGNkbU0yOVo2blZ0ZlhZeWVINFk5TW5ITkFJQnN3

Αν καποια απο όλες την θέλεις και αυτούσια απο την μηχανή σε JPEG στείλε μου ένα mail να στα στείλω ...