Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Εντάξει ακόμα και το Dpreview ζορίστηκε να βρει να γράψει κάτι στα αρνητικά, μιλάμε ίσως για την ποιο ολοκληρωμένη μηχανή της αγοράς αυτή την στιγμή....η μηχανή πέρα από την υψηλή τιμή της (δεν είναι τυχαίο ότι και το dpreview το ανέφερε πρώτο στα αρνητικά) δύσκολα βρίσκεις κάτι να της προσάψεις...αχ άτιμη φτώχεια..!!!

Έχεις να προσαψεις το σχετικά μικρό αισθητήρα... Δυσκολα να δώσει κάποιος 2000 για m43

Sent from my iPad using Tapatalk

Η τιμή και το μέγεθος του αισθητήρα είναι αλληλένδετα, και επειδή ο αισθητήρας δεν μπορεί να μεγαλώσει για αυτό κρίνεται και η τιμή υπερβολική, αν είχε αισθητήρα έστω APS-C ίσως να την λέγαμε και ευκαιρία την μηχανή!!....από την άλλη δεν μπορώ να μην παραδεχτώ την Olympus που ουσιαστικά δεν άφησε σημείο πάνω στην μηχανή που να μην βελτιώσει. Και έχοντας πάντα το μεγάλο μειονέκτημα του μικρού αισθητήρα κάνει ότι μπορεί να ισοσκελίσει με άλλα οφέλη αυτό της το μειονέκτημα....

Είναι μια παλιά - για μένα - συζήτηση αυτή, θεωρώ ότι εκτός από την σύγκριση ανάμεσα σε διαφορετικές μηχανές υπάρχει και η σύγκριση με... τις προσωπικές μας ανάγκες. Έτσι λοιπόν ο "προσωπικός μου πήχυς" λέει: μικρό μέγεθος - βάρος σώματος και φακών και IQ που να περνάει τον έλεγχο των αυστηρών microstocks σε θέματα θορύβου, με λήψη ακίνητων θεμάτων στο χέρι και πολύ χαμηλό φωτισμό. Και όλα αυτά χωρίς περίπλοκη επεξεργασία των raw αρχείων. Η πρώτη m4/3 που πλησίασε σε αυτό ήταν η E-M5 που τραβάει καλά "χεράτα" σε iso 800 με 1/10" και λιγότερο, αλλά δυστυχώς από τότε δεν είδα πραγματική πρόοδο, ίσως επειδή "έφυγα" από τις olympus και τον αισθητήρα της sony.

Υποθέτω ότι η E-M5 mkII και ετούτη εδώ, θα ανταποκρίνονται καλύτερα απλά λόγω βελτιωμένης σταθεροποίησης και επεξεργαστή, αλλά θα ήθελα έναν BSI αισθητήρα, για να μου δώσει το 1 στοπ χωρίς "ναι μεν αλλά" - και τότε ίσως να σκάλιζα τις τσέπες μου για τα 2 χιλιάρικα...

Σε πρώτη φάση θέλησα να δω πόση διαφορά έχει η απόδοση της σταθεροποίησης. Δοκίμασα αρχικά με ενεργοποιημένο το IS μόνο στο σώμα και αμέσως μετά με ενεργοποιημένο και στον φακό. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, πέραν της διαφοράς στο τελικό αποτέλεσμα, έχει να κάνει με τους χρόνους που έβγαλε η Μ1ΙΙ στις δύο φωτο. Στην πρώτη περίπτωση μου έδωσε 1/13 και στη δεύτερη 1/8. Φακός είναι ο 12-100
PB090203.jpgPB090207.jpg

εγω παντως περιμενω πως και πως μια συγκριση στην πραξη αναμεσα σε em 1ii -xt 2-d500...νομιζω με αυτες παιζει μπαλα η em 1ii.

Μικρή παρατήρηση ...στην σύγκριση των EM1.1 vs ΕΜ1.2 στο dpreview θα δείτε την ελαφρά υπεροχή της πρώτης σε JPEG και RAW.

EM1_2vs_EM1_1.jpg

εγω παντως περιμενω πως και πως μια συγκριση στην πραξη αναμεσα σε em 1ii -xt 2-d500...νομιζω με αυτες παιζει μπαλα η em 1ii.

Και με την Sony A6500 που είναι πολύ δυνατός παίκτης, ειδικά με full sensor 4κ, caf για σεμινάριο και 5axis είναι killer συνδυασμός....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μικρή παρατήρηση ...στην σύγκριση των EM1.1 vs ΕΜ1.2 στο dpreview θα δείτε την ελαφρά υπεροχή της πρώτης σε JPEG και RAW.

EM1_2vs_EM1_1.jpg

Από όσο έχω διαβάσει η κάθε μηχανή βαθμολογείται σύμφωνα με τα στάνταρντ της εποχής, οπότε ο αισθητηρας της em1II είναι καλύτερος από αυτόν της πρώτης em1, άλλα χειρότερος σε απόδοση σε σχέση με τα στάνταρντ του 2016 από ότι ήταν της em1 το 2013...

Η τιμή και το μέγεθος του αισθητήρα είναι αλληλένδετα, και επειδή ο αισθητήρας δεν μπορεί να μεγαλώσει για αυτό κρίνεται και η τιμή υπερβολική, αν είχε αισθητήρα έστω APS-C ίσως να την λέγαμε και ευκαιρία την μηχανή!!....από την άλλη δεν μπορώ να μην παραδεχτώ την Olympus που ουσιαστικά δεν άφησε σημείο πάνω στην μηχανή που να μην βελτιώσει. Και έχοντας πάντα το μεγάλο μειονέκτημα του μικρού αισθητήρα κάνει ότι μπορεί να ισοσκελίσει με άλλα οφέλη αυτό της το μειονέκτημα....

Οσο Olympus Και Panasonic κρέμονται από την Sony δεν περιμένω μεγάλες βελτιώσεις σε αυτό τον τομέα, θα τους δίνει δυστυχώς ότι θέλει και όποτε θέλει...

@Karamela.. Δεν ξέρω αν είναι σε σχέση με την εποχή αλλά σε αρκετά σημεία στην σύγκριση των 2 εγώ έβλεπα την ΕΜ1.1 να έχει ελάχιστα καλύτερο αποτέλεσμα σε μερικά σημεία και λιγότερο θόρυβο. Αναφέρθηκε για beta έκδοση του ACR αλλά μου φαίνεται δύσκολο να έχουν κάνει πλέoν ολόκληρο review με βάση αυτό.

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Νίκο αν έχεις την μηχανή ακόμη στα χέρια σου δοκίμασε το συνδιαστικό IS του 12-100/4 σε διάφορες εστιακές, έχω την αίσθηση ότι την μεγαλύτερη συμμετοχή της σταθεροποίησης του φακοϋ την πέρνεις στο τελέ και όχι στο ευρυγώνιο. Επίσης έχει υποψην σου ότι ανα κλείσεις το IS του φακού απο τον διακόπτη κλείνεις ΟΛΗ τη σταθεροποίηση, είναι σαν γενικός διακόπτης.

@Karamela.. Δεν ξέρω αν είναι σε σχέση με την εποχή αλλά σε αρκετά σημεία στην σύγκριση των 2 εγώ έβλεπα την ΕΜ1.1 να έχει ελάχιστα καλύτερο αποτέλεσμα σε μερικά σημεία και λιγότερο θόρυβο. Αναφέρθηκε για beta έκδοση του ACR αλλά μου φαίνεται δύσκολο να έχουν κάνει πλέoν ολόκληρο review με βάση αυτό.

Αν δεν κανω λαθος ο παραπανω θορυβος σε παρομοιας τεχνολογιας αισθητηρες οφειλεται στα περισσοτερα megapixel. Οσο περισσοτερα τοσο χειροτερο.

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Οχι δεν ειναι τόσο απλά, εδώ και καιρό έχουν δηλώσει απο την Olympus ότι δεν τους ενδιαφέρει να ακολουθήσουν την μόδα της αύξησης των mpx και δίνουν προτεραιότητα στο IQ, δεν νομίζω ότι πιέστηκαν απο τους χρήστες ή απο τον ανταγωνισμό να βγάλουν μοντελο με περισσότερα mpx,

άλλωστε αν δει κανεϊς και ακόμη αυτά τα πρώιμα δείγματα του dpreview σε pixel shift (hires) λειτουργία η απόδοση είναι καλύτερη των D500, ΧΤ2 έως και ISO 1600 σε JPEG (τα RAW αν δεν υπαρχει επί σήμα υποστήριξη τα αγνοώ) και σε low light, οπότε και δικαιολογημένα έχουν ρίξει το βάρος στην ανάπτυξη αυτής της τεχνικής, δεν ξέρω αν αυτή η τεχνική όπως την έχει υλοποιησει η Olympus βοηθά στην καλύτερη απόδοση θορϋβου στα ψηλά ISO αλλά σίγουρα βοηθά στο DR.

Μακαρι να ειχα χρόνο να κάνω τις δοκιμές για τον Ηλία και με hires ώστε να είχε μετρησεις που να αποδεικύουν αυτό που λέω.

ΥΣ
επίσης τα συγκριτικά δειγματα στο dpreview έχουν σε αρκετα σημεία άλλο φωτισμό (βλέπω την ΕΜ1.2 υποφωτισμένη) και άλλο στήσιμο (δεστε π.χ. Κάτω αριστερά αντανακλασεις σε χόρτα και το στήσιμό τους) και αυτο δειχνει ότι οι μετρησεις ειδικά του θορύβου έχουν και αποκλίσεις ...

Last edited:
Πάντως στο τεστ από καρέ βίντεο, αν επιλέξεις το C4K σε σχέση με X-T2, GH4, D500 εγώ τις βλέπω όλες πρακτικά ισοδύναμες. Από την GH4 δείχνει ελαφρώς καλύτερο contrast και λιγότερο θόρυβο, στις διαβαθμίσεις των σκοτεινών η GH4 προηγείται όλων, η fuji έχει το πιο έντονο μαύρο, η D500 μου μοιάζει λίγο πιο "πλαστική", σε ευκρίνεια πχ γραμματάκια σε μπουκάλια όλες παρόμοιες, σε φυτά μαλιά κλπ μια χαρά τα πάει, στις λεπτές γραμμές έχει ελάχιστο μουαρέ, η D500 περισσότερο όπως και aliasing, GH4 και X-T2 δεν έχουν σχεδόν καθόλου... αν και δεν γράφει ακριβώς τις ρυθμίσεις κάθε μηχανής οπότε είναι ενδεικτικά όλα αυτά μιας και εδώ δεν έχουμε RAW όπως στη φωτογραφία.

Βέβαια σε στατική εικόνα δεν μπορείς να κρίνεις το βίντεο, ωστόσο ίσως ενδιαφέρει περισσότερο για frame grabs γι αυτό το γράφω εδώ στο φωτογραφικό κομμάτι.

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Νίκο αν έχεις την μηχανή ακόμη στα χέρια σου δοκίμασε το συνδιαστικό IS του 12-100/4 σε διάφορες εστιακές, έχω την αίσθηση ότι την μεγαλύτερη συμμετοχή της σταθεροποίησης του φακοϋ την πέρνεις στο τελέ και όχι στο ευρυγώνιο. Επίσης έχει υποψην σου ότι ανα κλείσεις το IS του φακού απο τον διακόπτη κλείνεις ΟΛΗ τη σταθεροποίηση, είναι σαν γενικός διακόπτης.

Όχι φίλε δεν την έχω αλλά θα την ξαναπάρω και θα ξαναδοκιμάσω την περίπτωση με τις λειτουργίες του IS. Να υποθέσω ότι όταν κλείσω τη σταθεροποίηση του φακού θα πρέπει να ανατρέξω στο μενού της μηχανής για να επανενεργοποιήσω το IS του σώματος? Που στο μεταξύ θα έχει πάει αυτόματα στο OFF?

Αν δεν κανω λαθος ο παραπανω θορυβος σε παρομοιας τεχνολογιας αισθητηρες οφειλεται στα περισσοτερα megapixel. Οσο περισσοτερα τοσο χειροτερο.

Αυτό ισχύει σε μικρό βαθμό για θέαση στο ίδιο μέγεθος και ανάλυση. Συνήθως κερδίζεις σε ευκρίνεια και δυνατότητα καλύτερης αποθορυβοποίησης οπότε μία η άλλη έρχεται. Γι αυτό τα τεστ που δείχνουν κροπαρισμένες περιοχές συχνά ξεγελούν. Δες πχ αντίστοιχες δοκιμές από Canon 5DS, στην αρχή όλοι απογοητεύτηκαν από το low light σε σχέση με 5D mark III αλλά μετά διαπίστωσαν ότι στην πράξη δεν έχασαν κάτι εκεί. Βέβαια αν δεν θες να ασχοληθείς πολύ στην επεξεργασία και θες έτοιμο αρχείο αλλάζει, αλλά τα 16mpixel ήταν οριακά για τα δεδομένα της εποχής όταν και η 1 ίντσα πλέον δίνει 20mpixel...

Αυτό ισχύει σε μικρό βαθμό για θέαση στο ίδιο μέγεθος και ανάλυση. Συνήθως κερδίζεις σε ευκρίνεια και δυνατότητα καλύτερης αποθορυβοποίησης οπότε μία η άλλη έρχεται. Γι αυτό τα τεστ που δείχνουν κροπαρισμένες περιοχές συχνά ξεγελούν. Δες πχ αντίστοιχες δοκιμές από Canon 5DS, στην αρχή όλοι απογοητεύτηκαν από το low light σε σχέση με 5D mark III αλλά μετά διαπίστωσαν ότι στην πράξη δεν έχασαν κάτι εκεί. Βέβαια αν δεν θες να ασχοληθείς πολύ στην επεξεργασία και θες έτοιμο αρχείο αλλάζει, αλλά τα 16mpixel ήταν οριακά για τα δεδομένα της εποχής όταν και η 1 ίντσα πλέον δίνει 20mpixel...

Ωραιος! :2thumb22sup:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Όχι φίλε δεν την έχω αλλά θα την ξαναπάρω και θα ξαναδοκιμάσω την περίπτωση με τις λειτουργίες του IS. Να υποθέσω ότι όταν κλείσω τη σταθεροποίηση του φακού θα πρέπει να ανατρέξω στο μενού της μηχανής για να επανενεργοποιήσω το IS του σώματος? Που στο μεταξύ θα έχει πάει αυτόματα στο OFF?

Δεν ξερω αν γινεται να ανοιξει απο το σωμα καπου αλλού στα μενού, μολις κλεισεις τον διακόπτη πεφτουν τα φώτα και γκριζαρονται τα IS στο control panel, υποθετω οτι το ιδιο θα συμβαινει και στα μενου αλλά δεν το έψαξα.. οταν εκανα συγκρισεις με και χωρις IS τις έκανα με τον 12-100 και τον 12-40 στις κοινές εστιακές και εκεί ειδα μικρες έως αμελητέες διαφορές στο ευρυγώνιο (κατάφερα να τραβήξω στα 12mm έως και 5-6 δευτερόλεπτα λήψη) που οφείλονταν στο σώμα κυρίως (στην επαναληψιμότητα ίσως να συμμετέχει όμως και ο φακός),

στο τελέ όμως στα 100mm 1 και 2 δευτερα δεν ταχεις μόνο απο το σώμα, άλλωστε και η ίδια η Olympus στον 300/4 φόρεσε πρώτα IS γιατί έχει διαπιστώσει ότι η σταθεροποιηση του σώματος ναι μεν δινει 4-5στοπ αλλά αυτό φθίνει αναλογικά για εστιακές >200mm και ότι η λυση είναι ο συνδιασμός IBIS+IS lens που μπορει να φτασει και τα 6 στοπ στο τελέ.

Εχω εντυπωσιαστεί απο τις διαφορές υπέρ της EM1.2 στα συγκριτικά δείγματα του dpreview σε pixel shift λειτουργία έως και 1600 (δεν πάει παραπάνω), δεν περίμενα να δώ τετοιες διαφορές... Επίσης διαπίστωσα ότι η χαμηλότερη απόδοση της ΕΜ1.2 στα jpeg συγκριτικά είναι κυρίως στην περιφέρεια - άκρα όπου υπέυθυνος είναι κατεμε αποκλειστικά ο φακός (mzuiko 45/1.8)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Εχω εντυπωσιαστεί απο τις διαφορές υπέρ της EM1.2 στα συγκριτικά δείγματα του dpreview σε pixel shift λειτουργία έως και 1600 (δεν πάει παραπάνω), δεν περίμενα να δώ τετοιες διαφορές... Επίσης διαπίστωσα ότι η χαμηλότερη απόδοση της ΕΜ1.2 στα jpeg συγκριτικά είναι κυρίως στην περιφέρεια - άκρα όπου υπέυθυνος είναι κατεμε αποκλειστικά ο φακός (mzuiko 45/1.8)

Κάπου έπεσε το μάτι μου ότι τα πολύ καλά δείγματα με pixel shift έγιναν με τον noctictron 42.5/1.2, αν συμβαινει αυτό τότε δυστυχώς δεν μπορούμε να κρίνουμε την αναλογία συμβολής του φακοϋ ή της συγκεκριμένης λειτουργίας στο IQ.

Το review από το dpreview και αλλάζουν οι καιροί. Άκου να δεις Oly με σοβαρό βίντεο :)
https://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m1-mark-ii

Fuji και Olympus πήραν το μαθημάτά τους και έβγαλαν μηχανές με καλό βϊντεο (XT2,EM1.2), η Olympus αυτοκτόνησε κυριολεκτικά όλα αυτα τα χρόνια, είχε το πιο δυνατό χαρτί στο χώρο (την σταθεροποίηση) και αντι να το εκμεταλευτεί παρέμενε πιστή στην παράδοση ... έτσι είδε αρχικά SONY και τελευταία Panasonic να εξελϊσουν μοντέλα με σταθεροποίηση και αναγκάστηκε να προσαρμοστεί και να εξελίξει και το βίντεο για να επιβιώσουν τα μοντέλα της... φοβάμαι ότι πλέον είναι λϊγο αργά για να πειστεϊ επαγγελματίας να αγοράσει μηχανή Ολυμπους για βίντεο (δεν το αποκλείω αλλά στην ουσία έχασε το timing) μιας και η τιμή δεν απευθύνεται σε ερασιτέχνη οικογενειάρχη ...αυτο δεν αναιρεί φυσικά ότι η ΕΜ1.2 είναι μια πάνοπλη υβδριδική μηχανή που μπορεί να βγάλει σε πέρας οτιδήποτε (σχεδόν) της αναθέσουν.