Η αλλαγή από οπτικό σκόπευτρο σε ηλεκτρονικό ξενίζει πάντα, από ότι κατάλαβα ο συγκεκριμένος φωτογράφος το συγκρίνει με το οπτικό της 6D, μιας και τα περισσότερα συγκριτικά σε φωτό αλλά και χαρακτηριστικά τα κάνει με αυτή. Δεν έχω δοκιμάσει τα ηλεκτρονικά σκόπευτρο όλων των τελευταίων ακάθρεπτων μοντέλων αλλά θεωρώ ότι αυτό της ΕΜ1.2 είναι από τα καλύτερα της κατηγορίας. Επίσης έχω καιρό να κάνω εκτενή χρήση FF DSLR αλλά που και που που φέρνω το μάτι μου στα οπτικά σκόπευτρα της Ε1 και της Ε3 που έχω ακόμη, στα δικά μου μάτια (που έχουν πλέον αρκετά προβλήματα όρασης) δείχνουν πιο άνετα παρότι μικρότερα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έλεγα το σκόπευτρο της ΕΜ1.2 είναι για τα μπάζα όπως μάλλον το γράφει και το εννοεί.
Δεν ξέρω βέβαια τι επιλογές έχει διαλέξει στο σκόπευτρο της ΕΜ1.2 , αν έχει διαλέξει ως ρυθμό ανανέωσης το high σίγουρα πέφτει η χρωματική. απόδοση του EVF ειδικά στα σκοτεινά. Σε normal η εικόνα του είναι αρκετά καλή και αν κάνεις την προσομοίωση σε ΟVF πλησιάζει πολύ αυτή ενός οπτικού σκόπευτρου (χάνεις όμως τις ενδείξεις έκθεσης , focus peaking κλπ.) . Παρότι τον βλέπω ότι στο review έχει εμβαθύνει σε πολλά σημεία της μηχανής δεν την έχει ακόμη <διαβάσει> όλη και αυτό φαίνεται στις κόκκινες υποδείξεις που γράφει στο τέλος προς την OLYMPUS για να ενσωματωθούν ως δυνατότητες στο μέλλον, που αρκετές από αυτές υπάρχουν ήδη κάνοντας χρήση ειδικών settings π.χ αλλαγή της έκθεσης στα καρέ σε συνεχόμενη ριπή (ακόμη και με BF), προγραμματισμός πλήκτρων κλπ.
προσωπικα κάνω χρήση και των δύο κόσμων, δηλ. όταν θέλω manual εστίαση ή σε δύσκολες σκηνές φωτομέτρησης ξεκινώ με την χρήση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων που προσφέρει το EVF σε ρυθμό ανανέωσης High ώστε να έχω και την γρηγορότερη εστίαση σε AF, όταν δεν βιάζομαι και έχω λυμένα προβλήματα φωτομέτρησης γυρνώ πολλές φορές το σκόπευτρο σε OVF και απολαμβάνω τη φωτογράφηση πιο πολύ.
Το έχω γράψει ξανά και θα το επαναλάβω, υπάρχουν τρομερά πολλές επιλογές και ο καθένας μπορεί να στήσει την μηχανή με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, είτε να λειτουργεί σαν μια απλή φθηνή DSLR είτε σαν μια πολύπλοκη επαγγελματική μηχανή πασπαρτοϋ. Αν κανεις χρήση της δεύτερης επιλογής η μηχανή πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς και όχι σποραδικά για να μπορεί κανείς να θυμάται όλες τις επιμέρους ρυθμίσεις και να την χρησιμοποιεί παραγωγικά.