Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Η παλιά ΕΜ1 με το πανελάκι της EPSON εϊχε ένα πολύ καλό και καθαρό σκόπευτρο για μηχανή 4 ετών που έβγαλε όμως ένα σοβαρότατο πρόβλημα σε ηλιοφάνεια έντονη κυρίως σε πρεσβύωπες όπως εγώ που μπουστάρουν το ρυθμιστικό όρασης το οποίο και καιγόταν δημιουργώντας στϊγματα από τον ήλιο, συνέβη και σε εμένα στην δεύτερη ΕΜ1 που εϊχα και ευτυχώς ήταν μέσα στο εικοσαήμερο του DOA και αλλάχτηκε με νέο σώμα. Το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο σε αρκετα κομμάτια που πολλοί αναζήτησαν λύσεις για να μην τους ξανασυμβεϊ οπότε ένας αμερικανός πέρασε ένα αντί IR φίλτρο και είδε ότι δεν ξαναπαρουσιάστηκε. Εμένα προσωπικά με χάλασε παρά πολύ γιατί συνηθίζω και τερματϊζω την ρύθμιση για την πρεσβυωπία και ήταν και ένας από τους λόγους που δεν υπήρχε περίπτωση να κρατήσω την μηχανή εκτός εγγύησης (είχα αγορασμένη και έξτρα τριετή εγγύηση σύνολο 5.5 χρόνια). Θεωρώ ότι μέσα στα 4 χρόνια ύπαρξης της μηχανής η εταιρία έπρεπε να είχε λϋσει ουσιαστικά το πρόβλημα (ειδικά εφόσον αφορούσε και το κορυφαίο μοντέλο της) και όχι απλά να επισκευάζει την ζημιά μέσα στην εγγύηση (σε κάποιες χώρες έκανε και επισκευές εκτός εγγύησης για το συγκεκριμένο θέμα)

Στην ΕΜ1.2 από όσο ξέρω (παρότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση) για να αντιμετωπίσει η OLYMPUS το πρόβλημα αυτό φόρεσε εσωτερικά ένα ανάλογο φίλτρο για να φιλτράρει τις ηλιακές ακτίνες (που πέφτουν στο σκόπευτρο και με κλειστή την μηχανή) γιαυτο και αρχικά όντως η μηχανή είχε μια ελαφριά τιντα πράσινη από το φϊλτρο όπως το λέει ο Κωνσταντίνος.

Στο προτελευταίο firmware αυτό διορθώθηκε (με εσωτερική ρύθμιση των χρωμάτων του). Για τα βραδινά αν βλέπει κανείς artifacts ή περισσότερο θόρυβο όπως λέει ο Κωνσαντίνος θεωρώ ότι αυτό συμβαινει μόνο σε συνθήκες σκοταδιού (που με οπτικό σκόπευτρο δεν βλέπεις κάν) και μόνο άν κανεις χρήση του high refresh rate.

Ηταν από τα πρώτα θέματα που φοβόμουν μην δεν έχει διορθώσει στην μηχανή γιατί το πάνελ πρέπει να είναι το ίδιο με της ΕΜ1 με φορεμένο το φίλτρο που είπα και γρηγορότερο ρυθμό ανανέωσης ακόμη και στο normal refresh rate. ΦΤου φτού μέχρι τώρα την έχω μαστιγώσει στον καυτό ήλιο και δεν είχε κανένα θέμα ..

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Ένα πολύ ενδιαφέρον αλλά και αρκετά μακρύ post για το focus calibration στις ΕΜ1, ΕΜ1.2 για φακούς 4/3. Για όσους καταφέρουν να φτάσουν στο τέλος του post θα δουν αναφορά για μικροδιορθώσεις στην εστίαση και σε m43 φακούς που μπορεί κανείς να εκτελέσει μόνο στην ΕΜ1.2, το επιτρέπει η μηχανή παρότι δεν το βλέπεις στο exit όπως είναι άμεσα ορατό με τους 4/3 φακούς. Κάποιοι χρήστες που το έχουν κάνει και σε φακό m43 πιστεύουν ότι βελτιώνει σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας ειδικά σε CAF.

Προσωπικά το κάνω τώρα χρόνια με όλους τους 4/3 φακούς που έχω (και με όλες τις επιλογές στους φακούς που με ενδιαφέρουν με τους πολ/στές), έχω αγοράσει πριν 7-8 χρόνια ένα ανάλογο στόχο με τον γράφοντα αλλά χωρίς το software (δεν υπήρχε τότε). Όλα όσα γράφει στο μακροσκελές post, τον τρόπο εκτέλεσης, τα πιθανά προβλήματα για να εξάγεις σωστά αποτελέσματα τα έχω αντίμετωπισει πολλές φορές και συμφωνώ μαζί του σε όλες τις επιμέρους προτάσεις που κάνει. Πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις αποτέλεσμα αν δεν έχεις το προγραμμα που το συνοδεύει αλλά με εμπειρία χρήσης μπορείς να πάρεις πολύ καλό αποτέλεσμα και να βελτιώσεις υπέρμετρα ένα φακό που δεν εστιάζει τέλεια. Σε m43 δεν το έχω κάνει αλλά είδα ότι γίνεται και επιβεβαίωσα ότι δεν το βλέπεις στο exif.

https://www.dpreview.com/forums/post/60174208

Κάτσε μισό λεπτό.
Οι mirrorless δεν υποτίθεται ότι δεν έχουν προβλήματα στο καλιμπραρισμα φοκους γιατί γίνεται σε επίπεδο αισθητήρα;
Τι χάνω;
Είναι προβλήματα της Ολύμπους η είναι σε όλες τις ακαθρεπτες;
Μπήκα στο άρθρο και το έκλεισα γιατί είναι πολύ μεγάλο

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Ναι σε γενικές γραμμές ισχύει αυτό που γράφεις. Οι ακάθρεπτες δεν έχουν τους παραδοσιακούς ανεξάρτητους αισθητήρες PDAF εστίασης που έχουν οι DSLR οπότε λογικά δεν θα έπρεπε να έχουν ανάλογα προβλήματα.
Oι περισσότερες ακάθρεπτες εστιάζουν κατά κύριο λόγο με CDAF δηλ. με διαφορά κοντραστ όπως π.χ. η GH5 που έχει και την πιο εξελιγμένη εστίαση αυτού του είδους με το DFD.

Oσας ακάθρεπτες όμως χρησιμοποιούν υβριδική εστίαση κάνουν χρήση των δύο τεχνολογιών PDAF και CDAF ειδικά σε λειτοργία CAF. Εκεί οι παραδοσιακοί αισθητήρες εστίασης φάσης των DSLR που θέλουν πολλές φορές καλιμπραρισμα έχουν αντικατασταθεί με αναλογους αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι όλοι πλέον πάνω στο επίπεδο του αισθητήρα οπότε επίσης δεν χρείαζεται κανένα καλιπράρισμα να γίνει για τον λόγο ότι δεν μεταβάλλεται πλέον η απόστασή τους από τον αισθητήρα η από το θέμα.

Όμως όταν κανεις χρήση παλαιων φακών όπως αυτών στα 4/3 όπου τα μοτέρ ήταν κατασκευασμένα για PDAF εστίαση παρουσιάζονται ανοχές από τα οπτικά και μηχανικά μέρη του φακού (γρανάζια,σύρματα κλπ.) που μετακινούν τα οπτικά κατ´εντολή των αισθητήρων εστίασης και αυτές τις ανοχές καλύπτεις με το καλιμπράρισμα. Στην περίπτωση αυτή σίγουρα απιτείται καλιμπράρισμα δηλ. σε συνδιασμό ακάθρεπτης και legacy φακού με χρήση αντάπτορα με επαφές. Αυτό συμβαίνει σίγουρα στις OLYMPUS και πιθανόν και σε άλλες εταιρίες παρότι δεν έχω απόδειξη γιαυτο μιας και δεν κάνω χρήση αλλου εξοπλισμού π.χ. ακαθρεπτη SONY με χρήση legacy φακού με ανταπτορα.
Το άρθρο που έβαλα στην ουσία αυτό εξετάζει , τον συνδιασμό ακαθρεπτης ΕΜ1,ΕΜ1.2 με legacy φακούς 4/3.

Οι φακοί m43 και γενικά οι νέοι φακοί των ακάθρεπτων έχουν νέα μοτέρ που είναι βελτιστοποιημένα κυρίως σε CDAF εστίαση και όχι σε PDAF ή τέλος πάντων σε υβριδική εστίαση δηλ. συνδιασμό αυτών. Εκεί λογικά δεν θα απαιτείται κανένα καλιμπράρισμα αν οι ρουτίνες της υβριδικής εστίασης και ο σχεδιασμός των φακών είναι τέτοιος που να καλύπτει τα μειονεκτήματα που ανέφερα παραπάνω και που οφείλονται αποκλειστικά στον φακό και όχι στην μηχανή.

Αυτό το κομμάτι μάλλον είναι ανεξερεύνητο ακόμη και υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν χρειάζεται να γίνει κανένα καλιμπράρισμα, υπάρχουν όμως αναφορές από χρήστες OLYMPUS που έκαναν μικρορύθμιση σε φακό m43 στην ΕΜ1.2 για την χρήση κυρίως CAF όπου η PDAF εστίαση έχει προβάδισμα ή είναι κυρίαρχη στην υβριδική και είδαν διαφορά, κάτι που όμως δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.

Το μόνο που ξέρω είναι ότι η μηχανή επιτρέπει στο σχετικό μενού καλιμπραρίσματος την μικρορύθμιση ΚΑΙ των φακών m43 αλλά η τιμή που δίνεις δεν είναι ορατή στο exif της φωτό σε αντίθεση με αυτή των legacy φακών όπου την βλέπεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν την χρησιμοποιεί η μηχανή αλλά μπορεί να ερμηνευτεί και έτσι ότι η εταιρία δεν θέλει να το παραδεχθεϊ αλλά ισχύει (έστω και σε πολύ μικρό βαθμό)

Last edited:
τα υβριδικα συστηματα δεν χρειαζονται καλιμπραρισμα, γιατι συνυπαρχουν το cdaf kai pdaf (αλλο πραγμα οι 4/3 φακοι της ολυ).

Το ιδιο γινεται και με τις σονυ e-mount και τους φακους a-mount με ανταπτορα (LAEA1-4) .
Αυτοι ενδεχεται να θελουν καλιμπραρισμα, οι native emount οχι.

Το υβριδικο συστημα δουλευει μεταξυ των 2 τεχνολογιων , αλλα τη τελικη αποφαση (εστιασης) τη δινει το cdaf ....δεν εχω παρατηρησει ποτε κατι αντιστοιχο τοσα χρονια τωρα με ολες τις ακαθρεπτες που ειχα (με Native φακους παντα).

To συστημα pdaf δινει την εντολη προς ποια κατευθυνση να κινηθει ο φακος, αλλα η αποφαση γινεται μεσω του cdaf.

Ειναι ενας βασικος λογος αλλωστε που εφυγα απο τις DSLR , περα απο τα γνωστα , βαρος-ογκος-evf κλπ

Παντα ειχα θεμα με τις dslr και τους φακους τους, ειδικα με τριτους κατασκευαστες.

Ναι έτσι είναι Γιάννη απλά όλες οι εταιρίες δεν έχουν τις ίδιες ρουτίνες εστίασης στην υβριδική εστίαση και πως αυτή αλληλοσυμπλήρωνει η μια την άλλη , υποψιάζομαι λοιπόν ότι η OLYMPUS δουλεύει κατά 99% μόνο με την PDAF στο CAF στην ΕΜ1.2 (στην παλιά ήταν αλλιώς) και το CDAF επεμβαίνει μόνο στα βράδινά ή όταν το PDAF ψοφαει, άλλωστε όταν πετάς ριπή 18fps σιγά μην προλαβαίνει να εναλλάσσεται, γιαυτο και πιθανόν να θέλει καλιμπραρισμα και με τους m43 αν κάποιος φακός έχει θεματάκι (όχι πάντα λοιπόν), βέβαια το σημαντκό εϊναι ότι έχεις αφαιρέσει από την εξίσωση λάθους ότι σχετίζεται με την μηχανή μιας κα όλοι οι αισθητήρες PDAF είναι πάνω στον αισθητήρα στην ίδια επιφάνεια και ο κανόνας παραμένει ότι στις ακάθρεπτες με native φακό δεν θέλει καλιμπραρισμα.

Last edited:

Το μόνο τεχνικό φυλλάδιο που έχω βρεί και γράφει κάποια παραπάνω πραγματάκια για τις ρυθμίσεις της ΕΜ1.2 και ειδικά αυτές που αφορούν την εστίαση , δυστυχώς είναι στα γερμανικά : http://olye.fotografierer.com/olye/download/olyep/olyep20174.pdf

Μετά από ένα ολόκληρο χρόνο είδαν ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει και μας έδωσαν νέο firmware v 1.4 :

Ver.1.4
(Dec. 19 2017)
Improved stability of operations when shooting while utilizing the EVF.

Κάποιοι που το έβαλαν ήδη αναφέρουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά στο CAF TR ειδικά με φακούς OLYMPUS.

Last edited:

Επανέρχομαι με ένα παλιό τεστ για τις ταχύτητες των καρτών στην ΕΜ1 mkII: https://www.cameramemoryspeed.com/olympus-e-m1-ii/sd-card-speed-comparison-test/

Γνωρίζοντας τα παραπάνω και με βάση την τσέπη μου αλλά και την χρήση της μηχανής επέλεξα πριν ένα χρόνο περίπου ως μια φθηνή σχετικά λύση για τον 1ο γρήγορο καρτοδεκτη μια 32αρα Lexar 1000X που συνδιάζει τιμή και απόδοση για να σώνω τα RAW και μια 64αρα (SanDisk extreme Pro ή SAMSUNG Pro Plus 95/90Mb/s στον δεύτερο πιο αργό καρτοδεκτη για τα jpeg και περιστασιακή χρήση Video.

Για τις Lexar είχαν αρχικά αναφερθεί προβλήματα συμβατότητας με την γρηγορότερη σειρά 2000Χ που αντιμετωπίστηκαν στην πορεία εν μέρη με δεύτερη γενιά καρτών από την Lexar Rev.B και αντικατάστασης όσων προβληματικών παρουσιάστηκαν. Κάπου εκεί χρονικά τα βρόντηξε η μαμά Lexar και τελευταίες φήμες λένε ότι μάλλον περνά στα χέρια άλλης εταιρίας.

Η κάρτα μου Lexar 1000X δούλεψε άψογα για 1 χρόνο με πολύ μικρή όμως χρήση της μηχανής, πριν καμία βδομάδα άρχισε να μου βγάζει περιστασιακά card error και προχθές παρέδωσε πνεύμα και δεν γινόταν format πουθενά , ούτε στην μηχανή ούτε σε πισι ούτε με το ειδικό προγραμμα της Lexar. Ευτυχώς έχει lifetime gurantee και η αγορά μάλιστα είχε γίνει από ελληνικό μαγαζί (Photoagora) οπότε και θα αντικατασταθεί άμεσα από τον προμηθευτή είτε με ίδια είτε το μαγαζί θα μου πιστώσει τα χρήματα για αγορά οποιασδήποτε άλλης κάρτας ανάλογης αξίας.

Ευτυχως που τα Χριστούγεννα βγήκε σε προσφορά στο Amazon μια 64αρα SanDisk Extreme Pro 280 MB/s UHS-II, η οποία ήρθε πριν 2 ημέρες και πάνω που ημουν έτοιμος να τις τεστάρω έμεινα μόνο με αυτή για τον γρήγορο καρτοδεκτη.

Εχθες και σήμερα βρήκα λίγο χρόνο και έγραψα κάμποσες χιλιάδες κλικ για να τεστάρω όσο μπορώ την ταχύτητα ριπής της μηχανής και την αξιοπιστία της (λοκαρισματα κλπ.). Παρακάτω θα γράψω τα πιο ζουμερά συμπεράσματα:

Οι δοκιμες έγιναν με χειροκίνητη εστίαση, με και χωρίς IS, μεγάλη ταχύτητα κλείστρου 1/1000 σε όλα τα release mode, με την γρήγορη κάρτα στον 1ο καρτοδεκτη μόνη της να σώνει Raw και δεύτερη εκδοχή και με την δεύτερη κάρτα να σώνει ταυτόχρονα και Jpeg.

Παρατηρήσεις:

α) το IS ON ή OFF λίγο άλλαζε τα αποτελέσματα, ίσως να κόβει 1-2 FPS σε κάποιες extreme ταχύτητες γύρω στα 15 FPS.

β) με την γρήγορη κάρτα μόνο στον 1ο καρτοδεκτη το buffer της μηχανής σε όλα τα mode Η/L μηχανικό ή ηλεκτρονικό άδειαζε σχεδόν άμεσα και η μηχανή ήταν έτοιμη για επόμενη ριπή αλλά και για instant review.

γ)Όταν βαζεις την δεύτερη κάρτα το buffer μπουκώνει λίγο πιο γρήγορα (ανάλογα το mode), συνήθως στα 3-6”€, οπότε μετά πέφτει και η max ριπή αλλά κυριως αργεί να καθαρίσει το γράψιμο στην δεύτερη κάρτα με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κανεις instant review. Μπορείς όμως να συνεχίσεις να τραβάς ριπές , η μηχανή δεν <κλειδώνει>.

δ) Ασχετα με το τι γράφουν στο παραπάνω δημοσιευμένο τεστ για την κάρτα εγώ κατάφερα για εγγραφή RAW με μόνο αυτή μέσα στον 1ο καρτοδεκτη και σε περιορισμένο χρόνο (ανάλογα το mode) να πιάσω τις max ταχύτητες που έχει προδιαγράψει η OLYMPUS :
δηλ. στο H mode ηλεκτρονικό κλείστρο 60fps (αλλά για 1” μετά πέφτει στο επόμενο δεύτερο από 40fps στα 20fps και μετά μένει στα 10 FPS), H mode μηχανικό κλείστρο 15 FPS (για 4” περίπου μετά πέφτει στα 10fps), L mode μηχανικό κλείστρο 10fps το οποίο το κρατά συνεχόμενα για όση ώρα έχεις το δάχτυλο στο κλείστρο και τέλος στο L mode ηλεκτρονικό κλείστρο ελαφρά μικρότερη 16-17fps < max18fps στα πρώτα 3”.

ε) με την δεύτερη κάρτα μέσα μου έκανε εντύπωση ότι σε L mode μηχανικό που δεν κολλάει καθόλου με την πρώτη κάρτα μέσα μόνο μπουκώνει το buffer στα 5-6”, γιαυτο και μόνο τον λόγο όταν κανεις θέλει σταθερά 10fps συνεχόμενα για πολύ ώρα θα πρότεινα χρήση μόνο του γρήγορου καρτοδεκτη. Γενικά τα 10fps είναι υπεραρκετά είτε σε μηχανικό είτε σε ηλεκτρονικό για τα περισσότερα σπορ και αφήνουν καμπόσο χρόνο στην μηχανή να κάνει και όλα τα υπόλοιπα σωστά, δηλ. συνεχόμενη μέτρηση της έκθεσης, έλεγχο της εστίασης κλπ.

Last edited:
Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της ΕΜ 1 από την ΙΙ για όσους δουλεύουν SAF είναι η επιλογή του πιο μικρού τετραγώνου εστίασης που εγώ προσωπικά το χρησιμοποιούσα πάρα πολύ, στην νέα το κατήργησε (και όλοι το ζητάνε) και ήταν απαραίτητο για μέγιστη ακρίβεια σε ειδικές περιπτώσεις που θέλεις να εστιάσεις σε κατι πολύ μικρό π.χ. Ένα μικρό πουλί μέσα σε κλαδιά κλπ.
Στην ΙΙ έχει αλλαξει φιλοσοφία η υβριδική εστίαση όπως εφαρμόζεται στο SAF γιατί τα σημεία εστίασης είναι περισσότερα και σταυρού και έχουν άλλες ρουτίνες συμπεριφοράς (όχι απαραίτητα καλύτερες σε όλες τις περιπτωσεις).

Η ΕΜ1.2 όσο και αν φαίνεται ίδια μηχανή με την πρώτη ΕΜ1 εξωτερικά δεν είναι, και δεν αναφέρομαι τόσο στην αυξημένη ριπή (μια χαρά είναι η ριπή της πρώτης ΕΜ1), είναι κατά την γνώμη μου μια Ferrari χωρίς λάστιχα αυτή την στιγμή, φοβερές δυνατότητες που ακόμη προσωπικά δεν έχω τιθασεύσει όπως της πρώτης ΕΜ1 ίσως και λόγω χρόνου που δεν έχω αφιερώσει αλλά και λόγω πάρα πολλών παραμέτρων που η μια επηρεάζει την άλλη και σίγουρα και λόγω τελικού σεταρίσματος της Olympus που ακόμη μετά από ένα χρόνο κυκλοφορίας κατά την γνώμη μου δεν την έχει ολοκληρώσει ως προϊόν. Μέσα στο 2018 περιμένω ένα firmware ανάλογου του v4.0 της ΕΜ1 (παράλληλα με την ανάπτυξη της ΕΜ5.3) που πιστεύω ότι θα τελειοποιήσει ακόμη περισσότερο τις ρουτίνες εστίασης και θα δώσει και νέες δυνατότητες ειδικά στο βίντεο (θα αφήσει όμως κάποιο χώρο για την νέα ΕΜ5.3 που πιστεύω ότι θα είναι πιο video optimized).

Πάντως τα δυο σωματα μοιάζουν αρκετά σε λειτουργία και μπορείς εύκολα να περνάς απο το ένα στο άλλο ειδικά αν έχεις προγραμματίσει τα κουμπιά να κάνουν τα ίδια πράγματα, πολύ εξυπηρετικό με δυο φακούς να αλληλοσυμπληρώνονται

Last edited:
Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Οκ ετυμολογικά να πω τότε καλύτερα <φρένα :flipout:>, από φακούς άλλο τίποτε, αυτό που θέλω να πω είναι ότι μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο και ειδικά οι ρουτίνες εστίασης σε CAF πάνω από 10fps και έως 18fps ή σε panning με πολύ μικρές ταχύτητες κλείστρου όπου θέλουν λίγο δουλίτσα, κατά τη γνώμη μου πάντα. Δεν είναι το κατάλληλο νήμα όμως για να το αναπτύξουμε.

Last edited:

μιας και ζητήθηκε ένας οδηγός ρυθμίσεων για ξεκίνημα με τη μηχανή : http://www.wrotniak.net/photo/m43/em1.2-sett.html

και απευθείας πιο εποπτικά οι ρυθμίσεις : http://www.wrotniak.net/photo/m43/em1.2-sett-sheet.html

εγω έχω καταλήξει σε κάποιες λίγο διαφορετικές αλλά συνεχώς τις αλλάζω διαβάζοντας και δοκιμάζοντας ωστε να έχω ίδια εργονομία ειδικά στα βασικά με την PenF

Μπράβο Κώστα!!, μόλις βρήκα τι θα κάνω σήμερα το βράδυ!!! Αφού ρύθμισα σχετικά εύκολα την em1 ας πάω και στα ''παλούκια '' με την em1II.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Όποιος θελει ας ρίξει μια ματιά στην αύξηση του DR που προσφέρει το HR mode (high resolution mode) στα τρία μοντέλα που το υποστηρίζουν σύμφωνα με τα παρακάτω διαγράμματα :

http://www.photonstophotos.net/Char...-M1 Mark II(HR),Olympus OM-D E-M5 Mark II(HR)

(πατηστε πάνω στα διαφορά μοντέλα να ενεργοποιήσετε τα απλά και ΗR mode).

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Σήμερα αύριο θα παραλάβω και αντικατάσταση της κάρτας Lexar 1000X σε χωρητικότητα 64 Gb (η παλιά που είχα ήταν 32GB) και θα κάνω μια σύγκριση με την γρηγορότερη SanDisk Extreme Pro 280 MB/s UHS-II 64GB που έχω πάρει ενδιάμεσα. Δεν είχα προλάβει να τις τεστάρω μιας και η αστοχία της Lexar έγινε ταυτόχρονα με την αγορά της SanDisk. Αν ενδιαφέρει να γράψω δυό λόγια μιας και η διαφορά τιμής είναι ακόμη σημαντική.

Ευελπιστώ ο Φλεβάρης να είναι και ο μήνας των σοβαρών αναβαθμίσεων για τη μηχανή μετά από ένα χρόνο και βάλε παρουσίας, η G9 φωτογραφικα αύξησε υπερβολικά τον εσωτερικό ανταγωνισμό στο σύστημα ενώ η ΕΜ5.3 είναι στα πίτς και μοντάρετε για παρουσίαση προς την Άνοιξη. Αν είναι να παρουσιαστεί σοβαρή αναβάθμιση τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος.

Last edited:
Τις λίγες μέρες που την έχω πάντως την μηχανή δηλώνω ενθουσιασμένος, έχω πιάσει και δουλέψει ένα σκασμό μηχανές άλλα καμιά άλλη δεν που προκαλεί αυτό τον ενθουσιασμό που νιώθω με αυτή την μηχανή. Το βασικότερο είναι ότι είναι πλήρης με ελάχιστες ελλείψεις και δύσκολα θα βρεις κάτι να μην σου αρέσει σε αυτή.
Τα Highlights για μένα μέχρι τώρα είναι τα εξής:

1) Επικό IBIS, η σταθεροποίηση τόσο σε φώτος όσο και σε βίντεο απλά δεν υπάρχει!!
2) Σώμα κατασκευασμένο σαν τάνκ, με άψογο grip Και μεγάλα άνετα κουμπιά.
3) Επιτέλους καλή μπαταρία σε σώμα Mirrorless και 2 κάρτες μνήμης!!!
4) Η εστίασή της ειδικά σε saf είναι ότι πιο γρήγορο έχω δει, δεν χρειάζεται καν να πατάς το κουμπί του κλείστρου στην μέση για να εστιάσει, κυριολεκτικά το βυθίζεις αμέσως τέρμα και έχεις έτοιμη την φώτο εστιασμένη!!!

Είναι ακριβή μηχανή άλλα κυριολεκτικά ότι πληρώνεις παίρνεις στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Υ.Γ. Θετική εντύπωση μου έκανε και το ISO της μηχανής με την απόδοση του να είναι καλύτερη από άλλες m4/3 και να πλησιάζει αν όχι και να φτάνει crop μηχανή.

Παρήγγειλα κι εγώ μία με battery grip, ελπίζω να ενθουσιαστώ κι εγώ λίγο.

Την προορίζω για αποκλειστική χρήση με τον 300/4 και τον 1.4x teleconverter.