Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Οι περισσότερες έχουν θέμα στο 4k - CAF. Και Panasonic GX80 που είχα ήταν νύχτα με τη μέρα το CAF σε FHD που ήταν πολύ γρήγορο και σε 4Κ που ήταν τρομερά αργό.
Επειδή η ΕΜ1.2 έχει καλύτερο επεξεργαστή πιστεύω μπορεί να αποδώσει καλύτερα στο 4Κ βίντεο

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

δεν εχει σχεση το PDAF συστημα εστίασης της ΕΜ1.2 με το CDAF της GX80, το CAF στο βιντεο σε 4Κ της ΕΜ1.2 επρεπε να ειναι εφάμιλο του CAF που έχει η μηχανή στην φωτο, προσωπικά δεν τραβω βιντεο αλλά ειναι κριμα μηχανή με κορυφαίο σύστημα σταθεροποιησης και τόσο γρήγορο επεξεργαστη/συστημα εστίασης να έχει μειωμένη απόδοση στο CAF/4κ στο βίντεο.

Δεν εχει σημασία τόσο αν το καλάθι είναι μικρό, αρκεί να έχει μέσα ζουμερά φρούτα !:drummer:

Με επιφύλαξη μεταφέρω ότι 17 Ιουνίου έρχεται το νέο FW και από ότι λένε θα έχει μερικά από τα καλούδια της ΕΜ1Χ (Μάλλον τα software features που ανέφερε ο Κώστας). Ανέφεραν η ΕΜ1.2 θα γίνει σχεδόν ΕΜ1Χ αλλά μου ακούγεται πολύ αισιόδοξο :)

Πάντως το 43rumors δεν έχει γράψει τίποτε ακόμη, εδώ στην Ελλάδα πετάμε πενηνταράκι με ευχή στο νερό και τσουπ firmware φυτρώνει ! :flipout:

Αφού το ξεφούρνισες να το επιβεβαιώσω, μου είχαν ζητήσει να μην το γράψω ....

Δεν έχω ιδέα όμως τι θα περιλάμβανει , έγραψα αυτά που θεωρώ εγώ λογικά να περιέχονται, για να δούμε άν αξιζει η όλη βαβούρα :BDGBDGB53:

Αφού το επιβεβαιώνεις τότε... είναι αλήθεια. Είχα μια επιφύλαξη καθώς περιμένουμε πολύ καιρό και δεν έρχεται αυτό το update.
Βασικά περίμενα πρώτα να βγει η ΕΜ5.3 με κάποια νέα features και μετά να γίνει το fw update προς το φθινόπωρο.

ΥΓ. Αν πιστεύεις ότι δημιουργείτε θέμα που το βγάλαμε εδώ το update σβήσε τα ποστ. Δεν μου είπε κάποιος να μην αναφέρω κάτι.

Αν δεν σου το είπαν δεν υπάρχει λόγος τώρα πια να σβηστεί, προσωπικα δεσμεύτηκα και δεν μπορούσα να το γράψω, προφανώς το ξέρουν αρκετοι πια.

Ηιres mode έχει ήδη η μηχανή Ναθ, προφανώς εννοείς χεράτο hires mode, αυτό είναι αδύνατο να το πάρει με update γιατί απαιτεί νέο hardaware που δεν το έχει (νομίζω), οι ηλεκτρομαγνητες της σταθεροποίησης είναι παλιάς γενιάς και δεν νομίζω οτι μπορούν να φέρουν σε πέρας τη λειτουργία. Ούτε πιστευω οτι θα φορέσουν τις AI λειτουργίες του AF TR που θέλουν διπλό επεξεργαστή. Υπάρχουν πολλές μικρές και σημαντικές βελτιώσεις στην Χ όμως που αν μεταφερθούν στην ΕΜ1.2 θα είναι εξαιρετικο εργαλείο και για φωτό και για βίντεο.

Από ότι φαίνεται δεν θα μας κάνει την χάρη για 4k/60fps fullhd/120fps για να γινόταν εφάμιλλη σε βίντεο με G9.
Ελπίζω στο καλύτερο CAF λογικά λόγω του νέου αλγόριθμου της ΕΜ1Χ

Το άρθρο του Robin Wong για το νέο Fw v.3.0 για την ΕΜ1.2

1) E-M1X AF ALGORITHM PORTED OVER TO E-M1 MARK II
2) HIGH ISO IMPROVEMENT 1/3 EV STEPS IN JPEG SHOOTING
3) ISO L64 AND L100 FOR DETAIL PROCESSING PRIORITY
4) NEW USB RAW DATA EDIT USING OLYMPUS WORKSPACE
5) OM-LOG400 PROFILE ADDED FOR VIDEO RECORDING
6) NO CAMERA FREEZE DURING "BUSY WRITING TO SD CARD"
9) OTHER FEATURES AND IMPROVEMENTS IN FIRMWARE 3.0
- Anti-flicker shooting added
- Frame rate priority for Live View Boost On2
- From 3 to 15 shots can be selected in Focus Stacking and guide lines have been added to the shooting area
- Quick image selection added
- Instant Film added to Art Filter

https://robinwong.blogspot.com/2019/06/firmware-30-for-olympus-om-d-e-m1-mark.html

Τώρα μάλιστα , για εμένα οι βελτιώσεις στο AF ηταν το Α και το Ω , αναλυτικά τις γραφω και αν πραγματι λειτουργούν σωστά η μηχανή στα λ7 της (ή ως μτχ) θα είναι εξαιρετικό υβριδικό εργαλείο και για φωτό δράσης και για βίντεο (όπως έπρεπε να ήταν πριν 2 χρόνια ειδικά για το βίντεο)

Improvements of AF in E-M1 Mark II

- new algorithm for both S-AF and C-AF
- improved C-AF for movie recording ................ το ήθελε πολύ κόσμος
- low light AF down to -6EV with F1.2 PRO lens ............ (να αξίζει που έχω δυο απο δαύτους)
- new 25 AF point grouping with C-AF Center priority
- C-AF + MF added, ............................. εκπληξούλα και μου έλειπε απο την Ε5 είχε να το βάλει σε σώμα και το έβαλε φέτος στην Χ

Για όσους ασχολουνται με το focus stacking πολύ καλό ότι αυξησε απο 10 σε 15 τις φωτογραφίες που συντίθεται ωστε να μπορεις να συμπεριλάβεις μεγαλυτερο βάθος πεδίου με μεγάλο διάφραγμα και οι βοηθητικες γραμμες θα βοηθησουν να ξέρεις πόσο κροπ θα γίνει. Κρίμα που δεν προστέθηκε το my menu με τις αγαπημένες επιλογες για γρηγορη πρόσβαση. Kαι δεν εδωσαν εστω ένα ND 2-3 στοπ.

Την επιλογή Low ISO που είχε και την μετέφρασε στις νέες επιλογες L64-L100 την χρησιμοποιώ συχνα με ND φίλτρο σε LE παρότι ξέρω ότι δινει λιγο χαμηλότερο δυναμικό ευρος, το ότι πλέον θα έχει και μεγαλύτερη ευκρίνεια απο την επεξεργασία δεν με χαλάει ουτε με νοιάζει αν θα αργεί λίγο παραπάνω να δώσει την φωτό (δεν το ξέρω αλλά υποθέτω ότι δεν θα είναι κατάλληλη επιλογη για ριπες)

Περιμένω να δώ αν βελτιωθει και το <πάγωμα> σε μεγάλες ριπες με την Sandisk pro 300Μb/s, υποψην ότι και τώρα η μηχανή δεν παγώνει στο κλείστρο μέχρι να γράψει στην κάρτα ολο το buffer, συνεχίζεις ακάθεκτος να φωτογραφίζεις γιατι έχει μεγάλο buffer, απλά παγωνουν τα χειριστήρια και δεν μπορεις να αλλάξεις επιλογές ή να δείς αμεσα σε επισκοπηση την φωτό. Λογικά το έχουν βελτιώσει όπως στην Χ, πόσο θα δούμε.

Last edited:

Βοηθάει παρα πολυ , σου αναφέρω 1-2 περιπτώσεις π.χ. με ένα τηλεφακό που μπορει να αργησει να βρεί τον στόχο με CAF (και είναι κρίσιμο να το κάνει εξαρχής ειδαλως ολοκληρη ριπή μπορει να πάει χαμενη) ή πιθανον με φακό που έχει βαριά γυαλιά (οπως οι legacy φακοί αλλά και ο 300/4 ή ο νέος 150-400) ή πιο αργό μοτέρ ή έχει μπροστά TC που κόβει φωτεινότητα και ευαισθησία στην εστίαση. Εκεί με την επιλογή CAF+MF προεστιάζεις με το δαχτυλίδι χειροκίνητα στο θέμα σου (χωρίς να πάει πισω στο backround που μπορει να δίνει δυνατότερο contrast ή να έχει φωτεινότητα μεγάλη απο τεχνητό φωτισμό που πολλές φορές μπερδευει τό σύστημα εστίασης π.χ. λαμπακια) και το CAF συνεχίζει απο εκει και πέρα με κλειδωμένο τον στόχο (εκεί παίζει ρόλο τι ρύθμιση του έχεις για αυτό).

Ευχαριστώ Κώστα. Πολύ ενδιαφέρον! Σίγουρα θα με βοηθήσει σε εκδηλώσεις αυτό όπου στην αρχή πάντα έχω ένα θέμα με το focus μέχρι να σταθεροποιηθεί το focus.

Από όλους τους φακούς σε 4/3 και m43 μονο οι τρεις SWD (14-35/2, 50-200/2.8-3.5 και 90-250/2.8) είχαν δυνατότητα να χρησιμοποιεις το MF δαχτυλιδι ενόσω ήσουν σε CAF λόγω του οτι το SWD μοτέρ τους το επέτρεπε , πλέον με την επιλογή αυτή το έχουν όλοι.

Άμεσα λογικά, επειδή έγινε και ανανέωση του OLYMPUS Workspace αύριο θα το τσεκαρω αλλά δεν θα το περάσω άμεσα γιατί έχουν δει πολλά τα ματιά μου. Θα περιμένω να διαβάσω σχόλια μην έχει κάποιο big όπως έγινε σε ένα firmware της Penf περυσι.

Βγήκε και παράρτημα 10 στο manual της μηχανής για τις νέες λειτουργίες - βελτιώσεις : https://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/omd/man_em1m2_ver3_e.pdf