Olympus OMD EM1

πες επισης οτι δεν φέρεις καμία ευθύνη αν γινει καμια κάμερα μπρίκι :)

Εκτός απο το νομιμο οριο των 30λεπτων, δεν ειμαι σίγουρος οτι η κάμερα εχει το απαραίτητο thermal design ωστε να αντέξει συνεχόμενη εγράφη ωρών. Ουτε αν η olympus εχει προβλέψει σύστημα ανιχνευσης υπερθέρμανσης σε τέτοια χακαρισμένη κατάσταση.

Αν δεν ειναι εντελώς απαραίτητο δεν θα πρότεινα σε κανεναν να ριξει χακαρισμένο firmware. Αυτό με το stacking με αλλους φακούς ειναι ενδιαφέρων και φαίνεται πιο ανώδυνο.

...λίγο sneak-peek στο firmware της EM-1

φαίνεται οτι εχει προβλεφθεί movie mode στα 240fps! η τουλάχιστον τα υποστηρίζει ο sensor αλλα οχι κάποιο αλλο υποσύστημα.

TOTALCMD64_2018-08-17_11-30-42.jpg

Καλά μπρίκι την εχουν κανει και πολλοι με τη διαδικασία της εταιρίας που ετσι και κάνουν το λάθος και τραβήξουν το καλώδιο πιο πριν γιατι βιάστηκαν και δεν βγήκε το ΟΚ ή έπεσε ο σέρβερ ή τους τελείωσε η μπαταρία τους έκατσε λαχείο. Εδώ ειναι ακομη πιο πιθανό βέβαια μιας και ειναι μιλάμε για πειραγμένο firmware. Για την υπερθέρμανση αφού αντέχει 30 λεπτά δεν νομίζω οτι μπορεί να συμβεί κάτι αλλά δεν προτρέπω και κανενα να το κάνει, είναι ο περιορισμός καθαρά για φορολογικούς λόγους στην Ευρώπη για να μην χαρακτηριστεί βιντεοκάμερα, αν είχε περιορισμό 5 λεπτού εκεί θα έπαιζε θέμα υπερθέρμανσης.

Το σημαντικό για εμένα που δεν ασχολουμε με βίντεο είναι η διεύρυνση στη γκάμα φακών για focus stacking, στην ΕΜ1.2 πάντως δυσκολα θα έβαζα σπασμένο firmware (δεν δουλεύει άλλωστε το συγκεκριμένο ακόμη).

Σε χτεσινή χαλαρή βολτούλα στο Πολεμικό μουσείο, στο Βυζαντινό και στον Εθνικό κήπο, με τον κιτ Panasonic 12-60 jpeg από την μηχανή. Η πάντα τίμια Olympus em1 παραδίδει και αντέχει ακόμα και σήμερα. Απόλαυση σε χρήση, σκοπευτράρα, εστίαση αστραπή, Ibis και εξαιρετικό κράτημα....αγοράζω και πουλάω συνεχώς μηχανές άλλα η Em1 είναι πάντα μαζί μου και ελπίζω για πολύ καιρό ακόμα.

30560718287_23f34934d0_b.jpg
[/URL]PA216666 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

43683944900_9024f4df0d_b.jpg
[/URL]PA216662 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

30560724227_2f4e39c9b3_b.jpg
[/URL]PA216644 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

30560727377_03c8f013fd_b.jpg
[/URL]PA216626 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

30560732367_8996d477f3_b.jpg
[/URL]PA216607 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

30560737527_5eecaab12f_b.jpg
[/URL]PA216568 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

30560742287_5d818fc103_b.jpg
[/URL]PA216556 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Νίκο την ΕΜ1.2 την έδωσες ?

εχω πεί πολλές φορές ότι το συγκεκριμένο σώμα παρότι 4ετιας πιά (και βάλε) είναι ευκαιρία στις τιμές που το βρίσκεις μτχ. αλλά και σε τυχόν προσφορές που δυστυχώς δεν είναι πολλές πια. Δεν αξιζει να αγοράζεις τουλάχιστον για φωτογραφία τις απλές OMD πολυ περισσότερο δε τις υπερτιμημένες PL.

Τι να πω ,εγω την εχω λιγους μήνες, αλλα πραγματικα δεν μου εχει λειψει τιποτα απο τα "μοντερνα" καλούδια.

Ταχύτατη, εξαιρετικο IQ - εξαιρετικο IBIS , live composite, live bulb, οτι stacking θες, κατασκευασμενη σαν τανκ, εξαιρετικο handling... μαζί με τον 12-40 & 40-150 pro που εχω ειναι ενα υπερπληρες πακετο. (To οποίο μου βγήκε οριακά κατω απο 2Κ!)

Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Νίκο την ΕΜ1.2 την έδωσες ?

εχω πεί πολλές φορές ότι το συγκεκριμένο σώμα παρότι 4ετιας πιά (και βάλε) είναι ευκαιρία στις τιμές που το βρίσκεις μτχ. αλλά και σε τυχόν προσφορές που δυστυχώς δεν είναι πολλές πια. Δεν αξιζει να αγοράζεις τουλάχιστον για φωτογραφία τις απλές OMD πολυ περισσότερο δε τις υπερτιμημένες PL.

Ναι την έδωσα δυστυχώς, δεν με σήκωνε οικονομικά να την έχω και σε φώτο που με ένοιαζε δεν έβλεπα τόσο μεγάλες διαφορές που να δικαιολογεί να την κρατήσω ενώ είχα ήδη την em1....είναι σαφώς καλύτερη μηχανή η em1II σε όλα από την πρώτη em1, απλά για τα δικά μου δεδομένα η τιμή όπως είπες που την βρίσκεις μεταχειρισμένη την πρώτη em1 απλά δεν υπάρχει.
Γενικότερα έχει πολλά χαρακτηριστικά η em1II που είναι Overkill για μένα και δεν τα αξιοποιώ και προφανώς δεν είναι ανάγκη να τα πληρώσω. Ηδη η πρώτη em1 είναι πολύ καλύτερη από όσο είμαι εγώ σαν φωτογράφος και δεν την αξιοποιώ 100%.

Y.Γ. Γενικότερα συμφωνώ είναι πολύ καλύτερη λύση να πάρεις μια μεταχειρισμένη em1 παρά μια καινούρια em10 ή plxxx.....Η μηχανή Κώστα ξεπέρασε τα 5 χρόνια, ανακοινώθηκε Σεπτέμβριο του 2013 και ακόμα και σήμερα δείχνει τα δόντια της, από αυτό φαίνεται πόσο μπροστά ήταν από την εποχή της, όταν οι άλλοι δεν κάνανε τα βασικά και ψάχνονταν η Olympus είχε μηχανή με Υβριδική εστίαση, σπαστή οθόνη touch, τεράστιο υψηλής ανάλυσης σκόπευτρο, κορυφαίο Jpeg, IBIS, αδιάβροχο πλήρως μεταλλικό σώμα, κορυφαίο κράτημα και εργονομία και ένα σωρό γκατζετιές που δεν τις βρίσκεις ακόμα και σε σύγχρονο σώμα. Οσοι γνωστοί μου ψάχνουν για μηχανή σε αυτά τα χρήματα και δεν έχουν φακούς σε όλους προτείνω δαγκωτό την Em1.

Τι να πω ,εγω την εχω λιγους μήνες, αλλα πραγματικα δεν μου εχει λειψει τιποτα απο τα "μοντερνα" καλούδια.

Ταχύτατη, εξαιρετικο IQ - εξαιρετικο IBIS , live composite, live bulb, οτι stacking θες, κατασκευασμενη σαν τανκ, εξαιρετικο handling... μαζί με τον 12-40 & 40-150 pro που εχω ειναι ενα υπερπληρες πακετο. (To οποίο μου βγήκε οριακά κατω απο 2Κ!)

Τσάμπα πράγμα για τέτοιο σετ, φακουδάρες και οι 2 που έχεις. Θα σου πρότεινα όταν μπορέσεις να δεις και κάποιον ευρυγώνιο και κανένα prime...π.χ. O Olympus 45mmf1,8 είναι τρομερή περίπτωση και σε χαμηλό κόστος.
Τον 40-150 pro τον λιγουρεύομαι ουκ ολίγες φορές άλλα προς το παρών δεν με παίρνει οικονομικά.

Τσάμπα πράγμα για τέτοιο σετ, φακουδάρες και οι 2 που έχεις. Θα σου πρότεινα όταν μπορέσεις να δεις και κάποιον ευρυγώνιο και κανένα prime...π.χ. O Olympus 45mmf1,8 είναι τρομερή περίπτωση και σε χαμηλό κόστος.
Τον 40-150 pro τον λιγουρεύομαι ουκ ολίγες φορές άλλα προς το παρών δεν με παίρνει οικονομικά.

Να πω την αληθεια, δεν μπορω να πω οτι μου λείπει. Και ο 40-150 ειναι εξαιρετικος για πορτραιτα, χωρις να ειναι ομως υπερ-γρηγορος. Ομως ο olympus που προτεινεις (και τον εχω σταμπάρει καιρο τωρα) θα μαλλον η επομενη αγορα.

Να πω την αληθεια, δεν μπορω να πω οτι μου λείπει. Και ο 40-150 ειναι εξαιρετικος για πορτραιτα, χωρις να ειναι ομως υπερ-γρηγορος. Ομως ο olympus που προτεινεις (και τον εχω σταμπάρει καιρο τωρα) θα μαλλον η επομενη αγορα.

Καλά ναι είναι φοβερός για πορτρέτα ο 40-150, απλά ο 45mmf1,8 σου δίνει ένα extra stop που βοηθάει στο ξεφοντάρισμα, στο Low light και είναι μαζεμένος για όταν θες κάτι μικρό σε όγκο. Και συνολικά η τιμή του (τον βρίσκεις και μεταχειρισμένο κάτω από 200) είναι πολύ καλή.

Καλά ναι είναι φοβερός για πορτρέτα ο 40-150, απλά ο 45mmf1,8 σου δίνει ένα extra stop που βοηθάει στο ξεφοντάρισμα, στο Low light και είναι μαζεμένος για όταν θες κάτι μικρό σε όγκο. Και συνολικά η τιμή του (τον βρίσκεις και μεταχειρισμένο κάτω από 200) είναι πολύ καλή.

Καλα αν τον βρω μτχ. σε τετοια τιμη τον τσίμπησα!

Καλα αν τον βρω μτχ. σε τετοια τιμη τον τσίμπησα!

Εχω δει στο Insomnia 1-2 τον τελευταίο καιρό στα 190 και 200 ευρώ νομίζω, αν θες ρίξε μια ματιά.

Αυτά τα φιλτράκια των Olympus πάντα δίνουν ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα, παρακάτω Jpeg σημερινό από την μηχανή με Dramatic tone σε συνδυασμό με Red filter Και ''επίστρωση'' sepia.

43783885280_197ddce82d_b.jpg
[/URL]PA286933 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

ωραίο αποτέλεσμα για build in φίλτρα! Δεν είμαι οπαδός τους αφού αν ειναι να κανω apply φίλτρα θα τα κάνω με photolab, nik κτλ, αλλα αν θες κάτι στα γρήγορα και δεν έχεις πρόχειρο pc/κινητό τοτε βολεύουν.

Είναι τελειως διαφορετικό το αποτέλεσμα να εφαρμόζεις το Art φίλτρο τη στιγμή της δημιουργίας και να το βλέπεις live και τελειως διαφορετικό μετά. Έχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα φιλτρα που αν τα μάθεις και τα ξεχωρίσεις μπορείς να τα δοκιμασεις και να πάρεις αποτέλεσμα που δυσκολα θα πάρεις μετά με επεξεργασία. Αυτό που προσωπικά με ενοχλούσε στην χρήση τους με τον χρόνο ήταν οτι δεν είχες δυνατότητα μεγάλης επέμβασης στα φιλτρα αυτά και έτσι οι φωτό κατέληγαν να έχουν το ίδιο look οπότε τα χρησιμοποιούσα.

Αυτό βελτιώθηκε καπως στα τελευταία μοντέλα της Olympus όπου επιτρέπονται κάποιες μικρές επεμβάσεις αλλά το μεγάλο όπλο σε Olympus σώμα για όσους θέλουν να χτίσουν τα δικά τους φιλτρα είναι η Penf,

για τα μονόχρωμα φιλτρα των ακάθρεπτων είχα ανοίξει και ειδικό νήμα (όπου και έκανα copy τα post) ώστε να υπάρξουν ανάλογες προτάσεις από τους χρήστες για φιλτρα που βρίσκουν ενδιαφέροντα στις μηχανές τους. Για να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή μελλοντικά το επεκτείνω και για τυχόν έγχρωμα φιλτρα που κάποιοι θέλουν προτείνουν, καλό θα ήταν βέβαια να συνοδεύονται οι προτάσεις και με δείγματα όπως έκανε εδώ ο Νίκος εδώ.

Σε Olympus μηχανή πληροφοριακά αν απομονώσεις κάποια που σου αρέσουν τα υπόλοιπα μπορείς να τα κλείσεις από το σχετικό μενού και να μην εμφανίζονται ποτέ. Επίσης ολα τα χρωματικά φιλτρα ή όσα εχεις επιλέξει αλλά και τα καλλιτεχνικά (Art) μπορούν να αναπαραχθούν με ένα κλικ ταυτόχρονα με το κλασσικό jpeg ή RAW με την μέθοδο Art bracketing. Επίσης μπορούν να δημιουργηθούν στην μηχανή και εκ των υστέρων αν εχεις τραβήξει Raw πατώντας Edit πάνω στη συγκεκριμένη φωτογραφία.

Last edited:
όσον αφορά το electronic shutter... προσωπικά ΔΕΝ εχω διαπιστώσει κάποιο θέμα εκτός απο το κλασσικο banding με κάποιων ειδών LED φωτα.

Πχ οι sony, fujitsu αν ανεβεις πανω απο το 1/1000 πρακτικά μαζεύουν λιγότερο φως και αυτο εχει αντίκτυπο και στην ποιότητα του bokeh.

σε μια γρήγορη δοκιμή ίσως το eshutter εχει λίγο περισσότερο contrast ...ομως καμία σχέση με την τραγική ζημία που κάνει η sony πχ ( https://youtu.be/LQTarMu_y6Y?t=72 )

DxO.PhotoLab_2018-12-07_08-44-35.png

DxO.PhotoLab_2018-12-07_08-45-13.png

Εχουμε γράψει σχετικά και αναλύσει το θέμα εδώ : https://avclub.gr/forum/showthread.php/151966-Mechanical-shutter-vs-Electronic-Front-Curtain-vs-Electronic-Shutter,
καλό ειναι να διαβαστεί απο την αρχή από όλους όσους κάνουν χρήση ηλεκτρονικού κλείστρου στις μηχανές τους ωστε να δουν τί απο ολα όσα γραφονται αφορούν τη μηχανή τους και να αποφευγουν έτσι τυχόν προβλήματα.

Στην ΕΜ1 από όσο ξέρω η πρωτη ηλεκτρονική κουρτινα απενεργοποιειται σε χρόνους μεγαλυτερους απο 1/320 αυτόματα, συνίσταται η χρήση της για την αποφυγή του SS (shutter shock). To φουλ ηλεκτρονικό κλειστρο όμως νομίζω δεν είχε μελετηθεί εξαρχής (προστεθηκε πολυ μετά) και έχω την αίσθηση ότι σε αποδοση <γενικά> μειονεκτεί και όχι μόνο σε καταστασεις με τεχνητό φωτισμό (ειχα παρατηρήσει καποιες φορες οταν την είχα αυξημενο θορυβο, αλλαγες σε έκθεση κλπ.) , κανε τις δοκιμές σου και κρίνεις μόνος σου. Απο τα χέρια μου πέρασαν τρεις ΕΜ1 σε διαστημα 3.5 χρόνων (η μια αλλάχθηκε σε DOA σε 20 ημέρες) , δεν θυμαμαι να το παρουσίαζαν όλες.

Last edited: