Olympus OMD EM10

Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

εγώ τη σκέφτομαι σοβαρά σε περίπτωση που βγει σε προκλητική τιμή. Συγκεκριμένα τη σκέφτομαι μαζί με τους panasonic 20 1.7, sigma 30 2.8, sigma 60 2.8.

Βέβαια η δεύτερη κόρη μου που έχει ζητήσει μια Pentax 645 n με 55/75 2.8 και 150 3.5 αλλά κάνω τον κουφό.

ενταξη και εγω εχω τον 11-22 τον 50/2 και τον 105/2.8 δεν με νοιαζει και πολυ ο 14-42 πχ η ο 40-150.
και θα καταλαβαινα αν δεν βαζανε στα πιο εντρυ λεβελ σωματα (επμ και επλ) τα CDAF και PDAF, αλλα στην ΟΜ σειρα που ειναι και καλα προ, νομιζω οτι πρεπει να βαλουν

Παύλο η ΕΜ-10 θα είναι μικρότερη από την ΕΜ-5, οπότε δεν μπορώ να φανταστώ ένα τόσο μικρό σώμα + αντάπτορα + 11-22 ή 105 μάκρο. Εκεί πας μόνο σε ΕΜ-1, ακόμα και η GX7 θα δυσανασχετήσει. Από την άλλη, ο 11-22 είναι υπερευρυγώνιος, δεν σε νοιάζει να είναι γρήγορη η εστίαση. Οι υπόλοιποι δύο είναι ήδη αργοί στα 4/3 σώματα, πλην όμως πάλι δεν σε νοιάζει γιατί εστιάζεις χειροκίνητα. Εγώ στην εκκλησία με τον 14-35 θέλω ΕΜ-1 και μόνο. Στην πίστα με τον 50-200 + EC14 πάλι μόνο με την ΕΜ-1 παίζω μπάλλα. Κατάλαβες ποιο είναι το πρόβλημά μου; Με πονάει γιατί τα έχωσα να πάρω την ΕΜ-1, σε λούκι με έβαλε η κυρά Ολυ

τους μακρο τους χρησιμοπιω για πορτρετο πολυ, ειδικα τον 50αρι σε στουντιο, και θα ηθελα να εχει γρηγορη σχειτκα εστιαση.
με τις ε410/420 εχω συνηθισει να τραβαω οποτε δεν με χαλανε τα μικρα σωματα.
εγω παντως δεν συμφωνω με αυτη τη λογικη να υπαρχει μονο ακριβο σωμα που να υποστιριζει τους φακους 4/3

Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Δεν νομιζω να διαφωνει κανείς να υπαρχει φθηνό σωμα που να υποστηριζει τους φακους 4/3 ως αντικαταστατης των παλιων φθηνων σειρων των Ε-συστηματος αλλά αυτο θελει χρονο, εδω δεν ξεραμε πριν την Ε-Μ1 αν θα υπαρχει η οποιοδηποτε μηχανη που να παρεχει συμβατοτητα και τελικα ειδαμε πως αποφασισαν να το τολμησουν με την λογικη της ακριβοτερης αγορας της απο χρηστες που εχουν τους ακριβους φακους του συστηματος HG-SHG. Αν υπαρξει ζητηση και παει καλά η Ε-Μ1 ειναι θεμα χρονου να περασουν όλες οι βελτιώσεις της στο επερχομενο μοντέλο και αντικαταστατη της Ε-Μ5 που θα παρεχει και αδιαβροχοποιηση. Η ΕΜ-10 είναι άλλο προιον, ένα σωμα με ολη την τεχνολογια (εκτος PDAF εστιασης και αδιαβροχοποιησης) που εχει σημερα η εταιρία με ενσωματωμενο εξαιρετικο EVF στην χαμηλότερη δυνατη τιμή ωστε να εισχωρήσει περισσοτερο στην χαμηλη κατηγορια χρηστων. Τυχον ενσωματωση του ακριβου αισθητηρα με PDAF θα αλλαζε την τιμη του και το κοινο που απευθυνεται και θα εστελνε και τα 2 αλλα προιντα (Ε-Μ1, Ε-Μ5) στα ταρταρα.

Last edited:
Απάντηση: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα η μηχανή.

Η Γερμανική αμαζόνα κοστολογεί το σώμα στα 599 ευρώ και το κιτ με τον τηγανίτα 14-42 στα 799 ευρώ: http://www.amazon.de/gp/product/B00HWRHC0K/ref=noref?ie=UTF8&psc=1&s=photo

Έχει στοιχεία από Ε-Μ5 (evf, αλλά με καλύτερο ρυθμό ανανέωσης και αυτόματης προσαρμογής στη φωτεινότητα του περιβάλλοντος, αισθητήρα) και Ε-Μ1 (επεξεργαστή, time lapse, hdr), σταθεροποίηση 3 αξόνων )έναντι 5 των Μ1-pl5-Μ5 και 2 των μικρών pen), ενσωματωμένο "πεταχτό" φλασάκι, έλλειψη accessory port, ξεχωριστό γκριπ με έξυπνο μηχανισμό γρήγορης αφαίρεσης για αλλαγή μπαταρίας και κάρτας μνήμης.

Περισσότερα στο http://www.dpreview.com/previews/olympus-om-d-e-m10

Ποιος φακός θεωρείτε ότι ταιριάζει καλύτερα στο συγκεκριμένο σώμα;

Ποιος φακός θεωρείτε ότι ταιριάζει καλύτερα στο συγκεκριμένο σώμα;

Για τσεπάτη, ο νέος τηγανίτας 14-42 ή κάποιος από τους 14/2.5, 20/1.7 ή ακόμη και 17/2.8
Για κάτι ογκωδέστερο: 17/1.8, 25/1.4 ή 1.8...

Εγώ αν την έπαιρνα, θα της έβαζα τον 20/1.7 πάντως.

Ειναι δελεαστική περίπτωση πάντως αυτή η μηχανή δεδομένου ότι η Fuji βγήκε σε κατηγορία τιμής των ..full frame

για να εχω καταλαβω κατι σχετικα με την σταθεροποιηση κ να εχω μετρο συγκρισης...(αν ειναι συγκρισιμα..)
αυτη εχει 3-axis ενω em5 εχει 5-axis...

το VR των nikon φακων που εχω δουλεψει,ποσα axis ειναι?

το OS των panasonic 12-35 kai 35-100?

Και το MFT chart του 25/1.8 από το dslrmagazine:

TS940x940

Και εδώ του 25/1.4 leica (from lenstip):

3474_roz.jpg

Φαίνεται να είναι καλύτερος στα άκρα ο ζούικος, αλλά ο leica είναι λίγο οξύτερος στο κέντρο.
Είμαι περίεργος πως θα είναι μία άμεση σύγκριση στο ίδιο σώμα...

Last edited:

Επειδή πέρασε το 15λεπτο της επεξεργασίας, να διορθώσω λίγο το παραπάνω σχόλιο: Ο ζούικος φαίνεται να παρουσιάζει μικρότερη διακύμανση της οξύτητας μεταξύ κέντρου και άκρων, αλλά ο leica είναι οξύτερος μέχρι φ/8. Στο φ/11 μάλλον υπερτερεί ο όλυ.

Επειδή πέρασε το 15λεπτο της επεξεργασίας, να διορθώσω λίγο το παραπάνω σχόλιο: Ο ζούικος φαίνεται να παρουσιάζει μικρότερη διακύμανση της οξύτητας μεταξύ κέντρου και άκρων, αλλά ο leica είναι οξύτερος μέχρι φ/8. Στο φ/11 μάλλον υπερτερεί ο όλυ.

Με διάφορα τιμής τα 100 ευρώ και λιγότερο ο 25mm/1.4 είναι καλύτερη επιλογή με κόστος 50γρ. βάρος επιπλέον.

Re: Απάντηση: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Γιατρέ μου είναι ανούσιο να αναφερόμαστε σε f:8 και πάνω για φακούς 4/3-m4/3, που όλοι ξέρουμε ότι αποδίδουν από τελείως ανοικτοί έως f:5.6 maximum!
Μόνη εξαίρεση οι 4/3 18-180 και 70-300, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι φτιαγμένοι από την Oly

Ουσιαστικά έχει δίκιο ο Κώστας. Αν και η οξύτητα δεν είναι το παν. Ο φακός θα ήταν καλή αγορά στα 220-250 ευρώ και όχι στα 400.
Νίκο το έγραψα σαν σχόλιο του MFT. Όντως δεν έχει νόημα η χρήση διαφραγμάτων πέρα από φ/8...

Eγω αυτο που βλέπω διαβαζοντας και παρατηρωντας το νεο σωμα ειναι παρολο το μικρο της μεγεθος τεραστια βελτιωση στην εργονομια σε σχέση με την Ε-Μ5, η ελλειψη αδιαβροχοποιησης παντα μα παντα κανει τα κουμπια να εχουν καλυτερη αισθηση, τα 2 πισω και πανω κουμπια εχουν μετακινηθει και βρισκονται σε πολυ καλη θεση - ηταν το μονιμο παραπονο μου στην Ε-Μ5 μιας και το FN1 το χρησιμοποιουσα εναλακτικα για ΑΕL-AFL κουμπι, τωρα πια με την λιγο κεκλιμενη γωνια που ειναι τοποθετημενα θα ειναι πολυ ευκολη η χρηση τους.
Το κουμπι του κλειστρου δειχνει μεγαλυτερο και η μπροστινη ροδελα εχουν ερθει πιο μπροστα και πρεπει να ειναι πιο ευχρηστα αλλα θελω να τα δοκιμασω για σιγουρια.
Τα δυο πανω κουμπια FN2 + video εχουν πλεον αρκετη διαφορα υψους για να τα ξεχωριζεις.
Δεν μπορεσα να βρω πουθενα αναφορα για την δυνατοτητα αναθεσης στον περιστροφικο επιλογεα των Myset - μνημων - θελω να ελπιζω οτι δεν το ξεχασαν.
Το φλας δειχνει σουπερ - πεταγεται ψηλά και θα μπορει να βοηθα και με φακους σχετικα μεγαλους ενω η ολη κατασκευη εμπνεει εμπιστοσύνη - οχι σαν κιαυτο το χάλι που ειδα σημερα στην GX7 του peperr (κατα ταλλα η μηχανη δειχνει πολυ στιβαρη).
Στο AF δεν την φοβαμαι θα σκιζει εχει μάλιστα τα 81 σημεια εστιασης της Ε-Μ1 εναντι 35 της Ε-Μ5 και η ριπή των 8fps ειναι υπεραρκετη.
Οι τρεις αξονες σταθεροποιησης φθανουν και περισσευουν αρκει να δουλευουν σωστά, στο βιντεο χρησιμοποιει υβριδικη σταθεροποιηση και στο σενσορα και ψηφιακή.
Παρεπιμπτοντως το βιντεο της πρεπει να ειναι βαση προδιαγραφων ανωτερω της Ε-Μ5, η πλαινη ενοχλητικη εισοδος για usb - χειριστηριο της E-M5 που ηθελε να τραβηξεις την LCD πρωτα αλλαξε πλευρα και ειναι πολυ καλυτερα, η βιδα του τριποδα ηρθε κεντρικα - αλληλουια - η καρτα μνημης πηγε απο κατω μαζι με την μπαταρια κατι που δυσκολευει την προβαση με χρηση κεφαλης τριποδα.
Τα ψηφιακα καλουδια της Ε-Μ1 (time -lapse, wi-fi, κλπ.) καθως και καποια νεα την κανουν να περνει κεφαλι απο την Ε-Μ5 , ενω πολυ σημαντικό ειναι και η μειωση του EVF lag ακομη και απο την E-M1 (αυτο ειναι για τον Ηλία που τα ψαχνει - δυστυχως δεν βρηκα ακομη πόσο),
Στην απόδοση εικονας η Ε-Μ5 δειχνει να κρατα τα σκηπτρα σε οξυτητα - λεπτομερεια αλλά στα ψηλα ISO >3200 η μικρη Ε-Μ10 μιας και εχει τον επεξεργαστη της Ε-Μ1 πιστευω οτι θα εχει αναλογη αποδοση - επιλεκτικη οξυτητα και λιγοτερο συνολικα θορυβο.
Το μεγαλυτερο μειονεκτημα για καποιον που θα εχει την Ε-Μ1 ειναι η διαφορετικη μπαταρια - φορτιστες.
Δειχνει βαση προδιαγραφων με εξαιρεση την αδιαβροχοποιηση και την πενταξονικη σταθεροποιηση πολυ ολοκληρωμένη πρόταση σε πολυ καλή τιμή.

Last edited:

Πολύ καλή προσέγγιση Κώστα, πρέπει να συμφωνήσω σε όλα. Μελετώντας την προσεκτικά, βλέπεις όλες αυτές τις μικρο-αλλαγές, το "ραφινάρισμα" της αρχικής (Μ5) ιδέας. Συν την ολοκλήρωση του πακέτου με το ολοκληρωμένο φλάς και τις λοιπές ευκολίες (wi fi, καλύτερο EVF κ.λ.π.). Η έλλειψη αδιαβροχοποίησης και η απλούστευση της σταθεροποίησης δεν ενδιαφέρει την πλειοψηφία (κατά την άποψή μου). Θα πουλήσει σαν ζεστό ψωμί...

Το δευτερο καλο´θα το δούμε λίγο μετα και ειναι η πτωση τιμης της Ε-Μ5 (αν θελουν να συνεχισουν να την πουλάνε) αλλά και ολης της σειρας Πεν που πλεον τα σωματα πρεπει να εχουν τιμες χαμηλοτερες απο 400-450 Ευρω (τιμη ΕΜ10-ΕVF).

Το σημαντικο ομως ειναι οτι η Olympus ακολουθει την μοδα (FUJI) και παρουσιαζει firmware με ουσιαστικες βελτιωσεις όχι μονο διορθωση bugs, oπως ειναι το προσφατο χθεσινο Firmware της Ε-Μ5 με σημαντικες προσθηκες και μαλιστα διερευσε οτι συντομα θα της βαλει και focus peaking.
Eγω περιμενω αμεση βελτιωση του Wi-Fi της Ε-Μ1 αλλά Ε-Μ10 με ξεκλειδωμα της χρησης της μηχανης απο τον φωτογραφο οταν ειναι συνδεδεμενη με κινητο - tablet και προσθηκη συνδεσης με πι-σι κλπ....