Olympus OMD EM10

Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Ολες τις αναλογιες καδρων που εγραψε ο Ηλιας τις βλεπεις στο EVF -LCD για να καδραρεις αναλογα - το Jpeg βγαινει σε αυτο το καδρο, το RAW στο full 4/3 καδρο με εσωτερικη πληροφορια το καδρο που χρησιμοποιηθηκε για να το κανει χρηση κανεις αν θελει - την πληροφορια την διαβαζουν τα περισσοτερα προγραμματα
Με την Ε-Μ5 υπηρχε θεματακι το Raw εχανε το 4/3 καδρο και δεν σε αφηνε να το επαναφερεις στο Lightroom.

Oι οθονες της LCD και του EVF δουλευουν οπτικα καλυτερα - χωρις μαυρες μπαρες- με 3/2 καδρο αφου βλεπεις το συνολικο σχεδον μεγεθος τους λογω αναλογιων, απλα οποτε τραβας σε κατι αλλο απο 4/3 χανεις την εξτρα πληροφορια (πανω κατω αν εχεις 3:2) που μπορει να καταγραψει η μηχανη , τιποτε αλλο,

εγω σχεδον παντα τραβω σε 4/3 και κροπαρω πλεον τα καδρο μου οπως θελω (εκτος απο τα πορτρετα που σχεδον παντα το κρατω ή βαζω το 1:1) αλλα εχω δοκιμασει πολλες φορες με ασπρομαυρο - τετραγωνο ή με ειδικα φιλτρα άλλες αναλογιες καδρων για να εχω εξαρχης αυτο που θελω

στην Ε-Μ1 εχω μπει στον πειρασμο να βαλω το 3/2 γιατι κανει τεραστιο το EVF στο mode 1 που αποκλειστικα το χρησιμοποιω με ολες τις πληροφοριες σκοπευσης κατω - οχι επικαλυπτομενες.

Last edited:
Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Τι να πω κι εγώ που ξεκινάω προκατειλημένος λόγω θεματολογίας? Το 4:3 είναι ανεκτίμητο στην Αρχιτεκτονική και στο όρθιο κάδρο γενικώς. Χάνει βέβαια στα τοπία, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Το άλλο καλό (για μένα) είναι ότι όταν πήρα την RX100 και άνοιξα τα αρχεία, έπαθα ένα μικρό σοκ λόγω 3:2 αλλά μετά με βόλεψε πολύ γιατί κροπάροντας στο 4:3 ξεσκαρτάρεις τις χάλια γωνίες του φακού! (Το "χάλια" με απόλυτα μέτρα σύγκρισης, αν σκεφθείς τι χωρέσαν οι άνθρωποι στην τσέπη μας, είναι μια χαρά!).

Τι φακους θα προτείνατε για την εν λόγω μηχανή ;

α) Ένας walkaround για μικρές εξορμήσεις ταξιδάκια κλπ
β) Ένας φωτεινός (μάλλον prime) για νύχτα

Οι 2 primes της Sigma (19mm 30mm) μου φαίνονται ενδιαφέροντες και ειναι σε καλή τιμή (από εξωτερικό) αλλά στο εύρος 12-ΧΧ ή 14-ΧΧ δεν βλέπω βιώσιμες λύσεις. Για τον νέο Olympus 12-40 f2.8 έχουμε εικόνα ;

για Prime δες τους 14/2.5 (τον εχω και ειναι φοβερος φακος οπτικα και εστιαζει πολυ γρηγορα) τον 17/1.8 (δεν τον εχω) τον 20/1.7 (τον ειχα , οπτικα ειναι πολυ καλος, αργει λιγο στην εστιαση μονο) 25/1.4 (τον εχω, ειναι πολυ γρηγορος στην εστιαση, και οπτικα φοβερος απο το 1.4), τον 45/1.8 (και αυτον τον εχω , ειναι και καλος και γρηγορος)
υπαρχουν και οι 60/2.8 μακρο ο 75/1.8 και ο 12/2 που δεν τους εχω και δεν ξερω να σου πω....
ζοομ δεν εχω, νομιζω αν ειναι και τραβας ερασιτεχνικα καλυτερα ειναι oi σταθεροι φακοι, βγαινουν πιο καλες φωτογραφιες:)

Ευχαριστώ Παύλο.
Για ερασιτεχνική χρήση , θέλω ένα μικρό σύστημα (το πολύ 2 primes + ένας 14-42 για βόλτες την ημέρα) δεδομένου οτι για τις λήψεις
που θέλω "τελέ" έχω την Nikon.

Ισως ο 14/2.5 μαζί με τον 30/2.8 της Sigma ή τον 45/1.8 της Oly να ειναι ο σωστός συνδυασμός.

για μενα ο 14/2.5 ειναι ο must φακος για τα 4/3, ειναι φτηνος μικρος και ειναι πολυ καλος οπτικα, αν σε βολευουν τα μμ.
Για τους σιγμα δεν ξερω να σου πω, αλλα θα κοιταγα και τον 25/1.8 της ολυ που βγαινει τωρα.
απλα το φ2,8 νομιζω ειναι λιγο (η πολυ:)) αν θα εχεις και τον 14-42
και μη βιαζεσαι πολυ , τους φακους τους πετυχαινεις αρκετα συχνα στις αγγελιες

Last edited:
Απάντηση: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Εγώ έχω τον 12-40 φ/2.8, ο οποίος έγινε αιτία να πουλήσω τους 12/2, 14/2.5 και 45/1.8. Ο φακός είναι οξύτατος, ταχύτατος στην εστίαση και παντός καιρού.
Επειδή μου αρέσει το κάδρο των 35 χιλ., αγόρασα (μτχ) και τον 17/1.8. Έτσι έχω ένα σύστημα μικρό και ελαφρύ, το οποίο με καλύπτει στις περισσότερες καθημερινές εξορμήσεις μου. Αν χρειαστώ κάτι πιο τελέ, τότε χρησιμοποιώ τους 4/3 φακούς με τους mmf-3 & mmf-2.

Ρίξε μια ματιά και στον Panasonic 12-35/2.8 τον έχω και είναι πολύ οξύς, γρήγορος και σαφώς μικρότερος από τον Oly 12-40. Λάβε υπόψι σου όμως ότι το "πακέτο" δεν είναι πλέον τσέπης (οποιασδήποτε τσέπης), γι αυτό κι εγώ κράτησα τους 14/2.5 - 20/1.7 και παράγγειλα μια e-pl5...

Τι να πω κι εγώ που ξεκινάω προκατειλημένος λόγω θεματολογίας? Το 4:3 είναι ανεκτίμητο στην Αρχιτεκτονική και στο όρθιο κάδρο γενικώς. Χάνει βέβαια στα τοπία, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Το άλλο καλό (για μένα) είναι ότι όταν πήρα την RX100 και άνοιξα τα αρχεία, έπαθα ένα μικρό σοκ λόγω 3:2 αλλά μετά με βόλεψε πολύ γιατί κροπάροντας στο 4:3 ξεσκαρτάρεις τις χάλια γωνίες του φακού! (Το "χάλια" με απόλυτα μέτρα σύγκρισης, αν σκεφθείς τι χωρέσαν οι άνθρωποι στην τσέπη μας, είναι μια χαρά!).

Συμφωνώ αλλά εμένα τελικά στο μάτι μου αρέσει καλύτερα το 3:2, άσε που έχω την αίσθηση ότι ταιριάζει απόλυτα στην εκτύπωση 5χ7 ιντσών, σωστά?

Τώρα που μας έβαλες στο τριπάκι με τα άλμπουμ θα σου πω μόλις βρω χρόνο να ασχοληθώ... :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Ολες τις αναλογιες καδρων που εγραψε ο Ηλιας τις βλεπεις στο EVF -LCD για να καδραρεις αναλογα - το Jpeg βγαινει σε αυτο το καδρο, το RAW στο full 4/3 καδρο με εσωτερικη πληροφορια το καδρο που χρησιμοποιηθηκε για να το κανει χρηση κανεις αν θελει - την πληροφορια την διαβαζουν τα περισσοτερα προγραμματα
Με την Ε-Μ5 υπηρχε θεματακι το Raw εχανε το 4/3 καδρο και δεν σε αφηνε να το επαναφερεις στο Lightroom.

Oι οθονες της LCD και του EVF δουλευουν οπτικα καλυτερα - χωρις μαυρες μπαρες- με 3/2 καδρο αφου βλεπεις το συνολικο σχεδον μεγεθος τους λογω αναλογιων, απλα οποτε τραβας σε κατι αλλο απο 4/3 χανεις την εξτρα πληροφορια (πανω κατω αν εχεις 3:2) που μπορει να καταγραψει η μηχανη , τιποτε αλλο,

εγω σχεδον παντα τραβω σε 4/3 και κροπαρω πλεον τα καδρο μου οπως θελω (εκτος απο τα πορτρετα που σχεδον παντα το κρατω ή βαζω το 1:1) αλλα εχω δοκιμασει πολλες φορες με ασπρομαυρο - τετραγωνο ή με ειδικα φιλτρα άλλες αναλογιες καδρων για να εχω εξαρχης αυτο που θελω

στην Ε-Μ1 εχω μπει στον πειρασμο να βαλω το 3/2 γιατι κανει τεραστιο το EVF στο mode 1 που αποκλειστικα το χρησιμοποιω με ολες τις πληροφοριες σκοπευσης κατω - οχι επικαλυπτομενες.

η Ε-Μ5 κοβει το 4/3 σε 3/2 παντως...

Καθένας με τα γούστα του, αν όλοι είμασταν ίδιοι, ο κόσμος θα ήταν αφόρητα βαρετός...

Εγώ που κροπάρω σχεδόν πάντα σε 16:9 τι να πώ... χεχε

Τωρα τελευταια το κανω και εγω πυκνα - συχνα, εχω 27αρη μονιτορ με διασταση 16:10 περιπου (νομιζω ....).

Στις εκτυπωσεις τα 3:2 πλησιαζουν καλυτερα τσ στανταρ χαρτια αλλα εγω προτιμω μεγαλες εκτυπωσεις Α4 και πανω.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Το Dpreview δημοσιευσε άρθρο με studio test και φωτογραφικη εμπειρια με την Olympus OM-D E-M10 και δινει ως συμπέρασμα :

Overall it feels like an E-M1 Light – in both the literal and metaphorical sense. It’s a little less weight to carry, a little more space in my bag saved. Some features have been cut down (though not many, considering the price difference) but what’s left feels like an incredibly fun and responsive device, a little more than you’d expect from a casual go-everywhere camera, pushing on towards semi-pro territory.

Θα ήθελα να την δω με 2-3 primes (με τον 60άρη σίγουρα) σαν όγκο βάρος κυρίως. Αλλά αφού περάσει η πρώτη φουρια και πέσουν οι τιμές