Olympus OMD EM10

Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Ευχαριστω πολυ τον Ηλια και τον kbouk για την κουβεντουλα που ανεπτυξαν. Κατατοπιστηκοτατοι και οι 2.
Να ειστε καλα, βοηθατε τα μεγιστα με τις απαντησεις σας.
:ernaehrung004:

Επειδη οι επιλογες για μηχανη ειναι πλεον παραπολλες, με διαφορετικες προσεγγισεις απο την καθε εταιρια, νομιζω πως τετοιες συγκριτικες συζητησεις βοηθανε πολυ τα απειρα μελη που ψαχνονται..

Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Ηλια πολυ σωστά κανεις τα μαθηματικα και πιθανον οι διαφορες αυτες να υπαρχουν στην θεωρία (ισως και στην πραξη) αλλα εξανεμιζονται στα χαμηλά ISO (να μην πω οτι οξυτητα, χρωματα κλπ. ειναι καλυτερα εκεί) και μαλιστα στα ψηλα ISO ισως να μην χρειαστει κανεις να καταφυγει ποτέ αν ασχοληθει περισσότερο με την τεχνική του απο οτι να κοιτα διαγραμματα, review ή να αναζητά απο τον εξοπλισμο του να καλυπτει συνεχως την ανεπαρκεια του φωτογραφικα (προσοχη αυτο υπονοει το εαυτο μου πρωτίστως και δεν αποτελει σποντα για κανενα).

Χμμ "ίσως και στην πράξη" ... δηλ. ούτε εσύ βλέπεις την διαφορά στο dpreview ?. Στον θόρυβο στα ψηλά ISO, (υπόψιν όπως παρουσιάζεται σκοτεινό το καδρο "low light" δεν ειναι απαιτητικό .. δοκίμασε να το φέρεις λιγο σε κανονική φωτεινότητα ..)

Και στην ευκρίνεια (ποια γράμματα διαβάζονται καλύτερα στο κέντρο ?).

Οσον αφορά τα χρώματα τι να σου πω .. αλλού μου αρέσει η Oly αλλού η Nikon ..

**Ολα τα παραπάνω τα γράφω για RAW . :)

Στην πράξη-πράξη μπαίνεις ως τουρίστας σε μια εκκλησία στην κεντρική ευρώπη ... ή ελληνικό εκκλησάκι μετα μικρά παραθυράκια ... σκοτεινιά ... με Ε-Μ10+κιτ vs D5200+kit .. ποιά πλεονεκτεί ? .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Χμμ "ίσως και στην πράξη" ... δηλ. ούτε εσύ βλέπεις την διαφορά στο dpreview ?. Στον θόρυβο στα ψηλά ISO, (υπόψιν όπως παρουσιάζεται σκοτεινό το καδρο "low light" δεν ειναι απαιτητικό .. δοκίμασε να το φέρεις λιγο σε κανονική φωτεινότητα ..)
ειλικρινά δεν το κοίταξα καθολου γιατί εχω λίγο πολύ άποψη απο την παρόμοια ΕΜ5

στην πράξη-πράξη μπαίνεις ως τουρίστας σε μια εκκλησία στην κεντρική ευρώπη ... ή ελληνικό εκκλησάκι μετα μικρά παραθυράκια ... σκοτεινιά ... με Ε-Μ10+κιτ vs D5200+kit .. ποιά πλεονεκτεί ? .

Όταν την πάρω κανε τον κόπο και βγάλε 2 εισιτήρια σε οποία χώρα της κεντρικής Ευρώπης θέλεις να πάμε να τις τσεκάρουμε, εγώ θα διαλέξω το εκκλησάκι ....

Εγώ σε τσιγκλάω να πείς οτι σε εκκλησίες κλπ πλεονεκτεί η αναλογία πλευρών 4/3 και εσύ πας να βγάλεις τζάμπα εισιτήριο -bye-

Τωρα αυτο το ταίριασμα κάποιων φορματ με κάποια κάδρα με σταμάτησε .. που ήθελα να κάνω συγκριτικό Ε-Μ10 vs D7100 ..

Το μα.σμένο το dpreview έχει ταιριάξει το κάδρο στο 4/3 .. εννοώ καδράρουν σε ίδιο ύψος και τα δυο φορματ με αποτέλεσμα τα 3/2 να έχουν άχρηστο περισσεμα στα πλάγια.

Αυτό είναι αρκετά εις όφελος του 4/3 γιατί εκεί που ψάχνουμε τις διαφορές (στο κεντρικό μέρος δηλαδή) σε ευκρίνεια και θόρυβο ουσιαστικά η αναλογία μεγεθών αντί να είναι 1,30 είναι 1,10 .. και το εμβαδο αντι 1,7Χ γίνεται 1,2Χ οπότε η οπτική διαφορά μειώνεται ..

Ενας δίκαιος στόχος για διαφορματικές (crossformat .. καλά το είπα ?) συγκρίσεις θα ήταν με αναλογίες DIN, δηλ. οπως Α4 αναλογίες πλευρών 1,41 και να καδράρουν ετσι ώστε να περιλαμβάνεται όλος ο στόχος οπότε απο το μεν 4/3 θα περισσευε ύψος απο δε το 3/2 θα περισσευε πλάτος .. δηλ. οι απώλειες ισοφαρισμένες ..

Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Και στην ευκρίνεια (ποια γράμματα διαβάζονται καλύτερα στο κέντρο ?).

Οσον αφορά τα χρώματα τι να σου πω .. αλλού μου αρέσει η Oly αλλού η Nikon ..

**Ολα τα παραπάνω τα γράφω για RAW . :)

Στην πράξη-πράξη μπαίνεις ως τουρίστας σε μια εκκλησία στην κεντρική ευρώπη ... ή ελληνικό εκκλησάκι μετα μικρά παραθυράκια ... σκοτεινιά ... με Ε-Μ10+κιτ vs D5200+kit .. ποιά πλεονεκτεί ? .

μα εκεί παίζει ρόλο και η τεχνική. Έχεις is/vr/os κλπ? Ανεβαίνεις στο Iso όσο μπορείς και μετά ανοίγεις τα πόδια, κολλάς τα χέρια σου στα πλευρά, δηλαδή τους αγκώνες, και τραβάς όχι ένα κάδρο αλλά πολλά και μετά διαλέγεις πιο κάδρο έχει καλύτερη απόδοση. Ακόμα καλύτερα αν μπορείς να έχεις την πλάτη σου ακουμπισμένη σε κολώνα ή τοίχο εκκλησίας. Αυτό μηδενίζει σχεδόν τις όποιες κινήσεις του σώματος προς τα χέρια.

Αν δεν έχεις σύστημα σταθεροποίησης, τότε φτάνεις στο Iso εκεί που κρίνεις αποδεκτό. Αν δεν σου φθάνει η ταχύτητα, φεύγεις από το Α/Av και πηγαίνεις στο Μ. Ορίζεις την ταχύτητα, διάφραγμα που κρίνεις ότι μπορείς να βγάλεις φωτο και τραβάς. Θα είναι υποφωτισμένη σίγουρα, αλλά μετά θα πάρεις το raw και από αυτό θα βγάλεις τη λεπτομέρεια από τα σκοτεινά. Φυσικά όλα τα προηγούμενα με τη στήριξη του σώματος ισχύουν και τώρα στο ακέραιο. Πιο εύκολο από το να ανεβείς στη μέγιστη τιμή του Iso και να παλεύεις με το θόρυβο.

η απλά αν βαριεσαι και εισαι σταθερος αρκετα βαζεις το mode HDR1 της Ε-Μ1, Ε-Μ10 και σου τραβαει τρεις φωτο που τις μπλενταρει σε μια φωτο Jpeg (κραταει και το καλυτερο RAW), η λειτουργια αυτη βαζει ISO 200 και με τον ενσωματωμενο σταθεροποιητη της μηχανης φτανω σε ταχυτητες εως και 2' με καλη τεχνική, βεβαια ποτε δεν θα εχω μονο τον τηγανιτα κιτ μαζι (θα υπαρχει σε μια τσεπη π.χ. και ενας πιο φωτεινος ευρυγωνιος π.χ. 14mm/2.5,20mm/1.7 ή ενας normal 25mm/1.8) αλλα εννοειται οτι η ερωτηση δεν απευθυνεται σε εμενα αλλά σε αυτους που κουβαλουν DSLR και δεν μπορουν να παρουν πολλους φακους μαζι μιας και πιανουν χωρο.

Σημερα ξεφυγα για μια ωριτσα απο τις δουλειες και επαιξα μαζι της με διαφορους φακους και πηρα αρκετα δειγματα αλλα λογω φορτου εργασιας δεν προκειται να τα δω με την ησυχια μου πριν το Σ/Κ οποτε θα μεταφερω πρωτα εντυπωσεις απο τον χειρισμο της, εστιαση, μενου, διαφορες με τις αλλες δυο OMD κλπ., αναμεινατε....

Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Δυο λόγια για το κιτ φακουδακι 14-42 που είναι αρκετά μικρό και ταχύτατο σε εςτιαςη ακομη και στην Panasonic G3 που το δοκιμαςα σκοτώνει, μαλιςτα το πακέτο είναι ακομη μικρότερο απο την ΕΜ10.
Το power focus του φακού ρυθμίζεται σε ταχύτητα απο το menu της μηχανής και το default είναι η μεσαία ταχύτητα, δυςτυχως δεν υπάρχει τρόπος να δουλέψει το ζουμ αλλιώς, η συγκεκριμένη λειτουργία είναι must για βίντεο αφού δεν ακούς τίποτε απολύτως αλλα εμένα προσωπικά μου αρέσουν οι φακοί που ζουμαρουν με τον παραδοσιακό τροπο αφού βίντεο ελάχιστα κάνω, επιςης στον φακό μπροςτα υπάρχει ροδέλα χειροκίνητης εστίασης πολύ λεπτή η οποία όμως κάνει καλά την δουλειά της.

Προσωπικά θα πάρω το κιτ πακέτο αλλα θα τον δώσω άμεσα γιατί δεν με ενδιαφέρουν power focus φακοί (αν κανεις ενδιαφέρεται ας στείλει μυνημα).

Υ.Σ.
Το power focus του φακού ελέγχεται μέσω του σχετικού προγράμματος με wifi απο ταμπλετα, κινητό....

Last edited:
Απάντηση: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Mιας και έχω λίγο χρόνο θα μεταφέρω μερικές εντυπώσεις απο την χθεσινή μου εμπειρία με την ΕΜ10 πριν τα ξεχάσω.

Την μηχανή την δοκίμασα αρχικά με τον ΕΖ 14-42mm κιτ φακό για τον οποίο έγραψα ηδη τις εντυπώσεις μου, στα πεταχτα σήμερα το πρωί είδα και καποια δείγματα του φακού τα οποια μου φάνηκαν παρόμοια με του κλασσικου κιτ 14-42R δηλ. ούτε κρυο ουτε ζέστη, χωρις να έχω κάνει ομως καμια ουσιωδη συγκριση μεταξυ τους.

Πάμε τωρα στην μηχανή η οποια αποτελεί ένα υβρίδιο των άλλων δύο OM-D, στην ουσία είναι μια ΕΜ5 με φορεμένα σχεδόν όλα τα ηλεκτρονικά καλουδια της Ε-Μ1 μερικα απο τα οποια έχουν βελτιωθεί κι αλλο, εχουν προστεθει εκτος απο το Wi-fi, focus peaking, το colour creator, όλα τα mode του HDR (μαλιστα το HDR1 πλεον τραβα 4 φωτο αντι 3), έχει μπει καινουργια λειτουργία Live Composite που κάνει την αστροφωτογραφηση παιχνιδι κλπ.

Το πολυπληκτρο FN1 που ειχε στην Ε-Μ1 τεσσερις λειτουργίες (σκοτεινα - φωτεινα, γεωμετρια καδρου, Colour Creator, Magnify Zoom) και στην Ε-Μ5 τρεις, τσιμπησε και αλλη μια, την δυνατοτητα να εχεις με ενα πατημα του στις 2 ροδελες της μηχανης το WB, ISO και μαλιστα εσυ να ορισεις σε ποια ροδέλα παει καθε λειτουργία, αυτο γινεται στην Ε-Μ1 με τον επιπλεον lever διακοπτη που δεν εχει η ΕΜ10.

Ηδη ανέφερα οτι έχεις πλεον την δυνατοτητα να αναθεσεις τις τεσσερις μνημες της μηχανης σε οποιαδηποτε θεση του περιστροφικου επιλογεα κανοντας παιχνιδι την παραμετροποιηση της μηχανης αφου σε καθε μνημη αποθηκευονται σχεδόν ολες οι λειτουργίες του μενου οπως καθε φορά τις σωνεις.
Στην οθόνη αφής προστέθηκε στις λειτουργές αφής η αμεση δυνατοτητα ακυρωσης του σημειου εστιασης με το πατημα του δαχτυλου στο ιδιο εικονιδιο κατι που σε γλιτωνει χρονο απο το να ψαχνεις το κεντρικο ΟΚ.
Στο βιντεο δίνει την δυνατοτητα να βγαλεις φωτογραφια χωρις διακοπη αλλά σε χαμηλότερη ποιοτητα - αανάλυση (δεν ξερω ποση δεν το εκανα) ή το διακοπτει και το ξαναρχιζει άμεσα μετα την ληψη μιας full ανάλυσης φωτό.

Εντάξει για την εστιαση δεν θα ξαναγραψω πόσο γρηγορα εστιάζει γιατι έχει καταντησει κουραστικό, δεν διαπίστωσα καμία υστερηση σε σχέση με την Ε-Μ1 σε SAF και μονό καρέ ειδικα με τον 12-40/2.8 και τον 35-100/2.8.

Εκεί που εντυπωσιαστηκα ήταν οταν της έβαλα τον 12-40/2.8 όπου και το CAF της παρότι δεν εχει τον υβριδικό αισθητηρα της Ε-Μ1 ήταν εντυπωσιακα γρηγορο, πολύ πιο γρηγορο απο της Ε-Μ5 και σίγουρα πιο γρηγορο και ακριβες απο αυτο της Fuji XT1 που δοκίμασα πριν 10 ημέρες. Εχω συνεχόμενες φωτό σε χαμηλή ριπή L=3.5fps σε κινουμενα αυτοκινητα και μοτο στην Ακαδημίας που είναι εστιασμένες σχεδόν ολες, θυμίζω οτι στην υψηλή ριπή των 8fps η εστίαση γινεται στο πρώτο μονο καρέ.
Δυο παρατηρησεις για την λειτουργία CAF, η πρωτη οτι παραμένει οπως και στην Ε-Μ1 το στιγμιαιο μπλακ-αουτ μεταξυ των φωτο της ριπής και δευτερον χανεται το σημείο εστιασης μολις πατησεις μια φορά το κλειστρο, αν εκπαιδευτεις ομως σε αυτό δηλ. πως η μηχανη δουλευει και την εμπιστευτεις παίρνεις το αποτελεσμα που θες.

Το ίδιο πετυχημένη ήταν και η λειτουργία CAF+TR με κινούμενο στοχο έφοσον κλειδωνες πετυχημενα την στόχευση στο αρχικό κουτί που σε αυτη την λειτουργία παραμένει κλειδωμενο πάνω στο στοχο. Εδώ είδα μερικες φορες παρακολουθωντας την κινηση του στόχου πανω στο κουτι το EVF να κυματίζει - αυτο δεν το κανει η Ε-Μ1 απο οσο θυμαμαι αλλά δεν ειναι και λειτουργία που συχνα εμπιστευομαι (ισως να πρεπει να το ξαναδώ γιατι στην ΕΜ10 δουλεψε πολυ καλα με χαμηλης ταχυτητας στοχους).

Η πρωτη μου εκτιμηση για τα ψηλά ISO απο 2-3 δειγματα που πηρα στο ποδι σε 6400 είναι μια απο τα ιδια με την Ε-Μ5 (αλλωστε έχουν ιδιο αισθητηρα) όπου πρεπει να καταφυγεις στο RAW γιατι η υπεροξυνση που έβλεπα στα Jpeg της Ε-Μ5 απο τεχνουργήματα υπαρχει και εδώ, ίσως και λογω της έλειψης ΑΑ στην Ε-Μ10 όπως προσφατα διαβασα. Πιστευω οτι στον τομεα αυτο όπως και στην ποιοτητα χρώματος η ΕΜ1 είναι ένα σκαλί πάνω αλλά θέλω να κάνω πολύ περισσότερες δοκιμές στους τομείς αυτους για να το πώ με σιγουριά.
Βεβαια η μηχανή ηταν αρρυθμιστη τελειως για Jpeg (συνηθιζω και κατεβαζω το Sharpness όταν αφαιρω το noise filter) με μονη εξαιρεση το φιλτρο θορυβου που το κατεβασα στο LOW.

Δυο λόγια για την σταθεροποιηση της μηχανης, δεν ξέρω τι πινουν εκει στην Olympus αλλά οι 3 άξονες είναι υπεραρκετοι και πιστευω οτι στις περισσοτερες εφαρμογες (με εξαιρεση το βιντεο που δεν δοκιμασα) οι αλλοι δυο δεν συνεισφερουν πολύ.
Πηγα στο πιο σκοτεινο σημειο του μαγαζιου και τραβηξα ΗDR1 με 4 φωτο σε ριπη με ISO=200 (το βαζει η μηχανη αυτοματα) με εστιακή 40mm και f=2.8 και χρόνους κλειστρου 1/2' (μισό δευτερολεπτο) και η φωτόγραφια βγηκε σχεδόν ακινητη, υποψην οτι η μηχανή τραβα σε ριπή 4 φωτό των 1/2' τις ακους πριν τις μπλενταρει και εννοειται ότι εγω δεν ημουν τελειως ακουνητος για 4Χ1/2=2'.

Συνοπτικα κλεινοντας θα ηθελα να πω και το παραπονο μου, τόσο καιρο βλέπω την Olympus να προσθετει άπειρες ψηφιακες λειτουργίες στις μηχανές της και έχει αποκλεισει τελειως μια πολυ βασική που την έχει σχεδόν το συνολο του ανταγωνισμου: την αυτοματη δημιουργία πανοραμικής μεσα στην μηχανή (μαλιστα εξαρχης απο τα παλια μοντελα ειχε υποτυπωδη υποστήριξη, σε ειδικο μενου να τραβας συνεχομενες φωτο να στις μαρκαρει και μετα με το δικο της προγραμμα να τις ενωνει), έλεος ας το σκεφτεί καποιος και ας αφαιρέσει το photo story δεν θα κλαψουμε

Απάντηση: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Μεγειά μεγειά , αν και δεν το δήλωσες , ήδη μαθεύτηκε .

Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Κώστα μεγειά!:a0210:

Τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα, ευχαριστώ πολύ, είχα την επιθυμία να την δώσω στην γυναίκα μου που φεύγει για ασυνόδευτη πενθήμερη εκδρομή με μια φίλη της στην Πόλη αύριο αλλα θα είναι μεγάλη αλλαγή απο την ΧΖ1 + VF2 + FL20 που θα πάρει μαζί της και δεν πρόλαβα ούτε κάνει την ρυθμίσω, περίμενα οτι θα την είχα τουλάχιστον μια βδομάδα πριν.
Η μηχανή θα καλύψει στην ουσία την ανάγκη δεύτερου μικρότερου σώματος για καθημερινή χρήση απο εμένα και όλες τις ανάγκες τις οικογένειας αντικαθιστώντας την εξαιρετική G3 που είχα μέχρι τώρα (γιαυτο την εχω βάλει για πώληση) σε μέγεθος - δυνατότητες.

Last edited:

Έχουν πλάκα οι συγκρίσεις με ανόμοιες μηχανές και κύριο σημείο αναφοράς τη φωτογραφία.
Fuji X100S vs Olympus OM-D E-M10
http://blog.atmtxphoto.com/2014/04/...ng-the-fuji-x100s-and-the-olympus-om-d-e-m10/

Παναγιωτη δεν ειναι τοςο ανόμοιες οι συγκρίσεις, αν προσθέσεις στα 730 της EM10 με τον κιτ φακό τα 480 του mzuiko 17mm/1.8 έχεις την τιμή της X100s με ίδιους περίπου φακούς και έχεις και ενα ζουμακι στην τσέπη δώρο απο την Olympus.
Εκεί πρέπει να γίνει και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ σύγκριση κατα την γνώμη μου αν κανεις το επιθυμεί.

Η πρώτη μου Ε-Μ10 μετα απο 2 ημέρες επεστραφει στο καταστημα λόγω μικρου προβληματος στην μπροστινη ροδελα (κολαγε λιγο παροτι αλλαζε τιμες), μετα απο μια ημερα εφυγε για την Intersys με κουριερ και μετα απο έλεγχο μιας ημέρας δοθηκε στο καταστημα εντολή για να μου παραδώσουν καινούργια οπως και εγινε, συνολικα δεν ειχα μηχανη για 4-5 ημέρες.

Στην ολη διαδικασία ζήτησα απο το κατάστημα να μην γινει καμια ειδική μεταχείρηση ουτε να πιέσει για κάτι πιο γρήγορα, απλά και μονο για να τσεκάρω χρόνους και εξυπηρέτηση.

Πλεον το DOA για προιοντα Olympus εχει πέσει απο τον ενα μηνα στις 10 ημέρες, το λεω για ενημέρωση.