Olympus OMD EM10

Tzo, είμαι περιέργος να ακούσω τι θα μου πουν τώρα. Να το βερνικώσω ή όχι.

Κώστα, δεν το σκέφτηκα ότι μπορεί να οφείλεται στο εξωτερικό φλας η καθυστέρηση. Επίσης δεν σκέφτηκα να καλύψω το Nissin γιά να δω πόσο φωτίζει το ενσωματωμένο.

Άλλη μιά απορία που έχω είναι αφού στο μενού της μηχανής η ένταση του φλάς δεν ελέγχει το ενσωματωμένο αλλά αυτό που έχει συνδεθεί (θερμό πέδιλο ή εξωτερικό) τότε πως ελέγχεται η ένταση του ενσωματωμένου;
Και κάτι γενικό αν μπορείτε να βοηθήσετε. Η λειτουργία υψηλού συγχρονισμού ως συνέπεια έχει μόνο την χαμηλότερη ένταση του φλας ή υπάρχει και κάτι άλλο;

ΥΓ: Κώστα, τα triggers που χρησιμοποιείς εκτός από το ότι δεν είναι TTL έχουν άλλο μειονέκτημα; Είναι κάποιο παλιότερο μοντέλο από αυτά http://www.skroutz.gr/c/593/flash-aksesouar-fotografikwn.html?keyphrase=flash+trigger+yongnuo ;

ΥΓ2: Επειδή η Flash Photography είναι από μόνο του μεγάλος τομέας μήπως χρειαζόμαστε ένα sticky ή έστω ένα απλό νήμα; Εγώ τον βρίσκω συναρπάστικό και καθόλου εύκολο στην κατανόηση.

οχι δεν ειπα οτι οφειλεται στο εξωτερικο φλας, στην αργη αποκριση διαβασματος του ΤΤL απο την μηχανη οφειλεται, το ειχε και η ΕΜ5 ενω στην επαγγελματικη ΕΜ1 βελτιωθηκε σε βαθμο που δεν το καταλαβαινεις (δεν ειναι οπως της παλιας Ε5 παντως), απλα ο μονος τροπος που εχω βρει και το εχω γραψει και στο dpreview σε σχετικο νημα ειναι να δουλεψεις το φλας σε auto για αμεση αποκριση,

η λειτουργια υψηλου συγχρονισμου FP σου επιτρεπει ταχυτητες πανω απο 1/250 και πιςτευω πως μπορεις να ρυθμισεις την δυναμη του φλας απο την μηχανη με την σχετικη μπαρα του φλας οπως σε ολες τις αλλες λειτουργιες του φλας.

Η ενταση του ενσωματωμενου ρυθμιζεται κανονικα απο την σχετικη μπαρα αλλα αν οδηγει ασυρματα εξωτερικο δηλαδη το μετατρεπεις σε πομπο με την ρυθμιση RC≠ON τοτε δεν ρυθμιζεται η ενταση , ή το αφηνεις να συμμετεχει ή το κοβεις απο την σκηνη , ΟΝ-ΟFF σου δινει επιλογη μονο.

ναι τα δικο μου trigger ειναι πιο παλια , αν θυμαμαι απεξω σειρα 602, τωρα πλεον υπαρχει η δυνατοτητα να ελεγχεις απο τον πομπο και την δυναμη του δεκτη αλλα και ο πομπος σε μερικα απο τις νεες σειρες ειναι ΤΤL pass through , δηλαδη επιτρεπει να του καρφωσεις πανω απο αυτον στο θερμο πεδιλο ενα συμβατο φλας και να δουλεψει αυτο ως ΤΤL ενω να χειριζεσαι τα υπολοιπα εξωτερικα με τον πομπο βηματικα σε δυναμη...

τα βίντεο που τραβάω όταν τα βλέπω στο κιν ( android) εχω ανάποδο ήχο στην αρχή και μετα σιγή. .. για να παίξει θέλει το κάθε βίντεο επιλογή αλλης ρύθμισης στον player. ... είναι λάθος δικο μου ? εσείς με ποιο player τα βλέπετε? εγώ εχω το mxplayer

και κάτι ακόμα σε αρκετές φωτογραφίες βλέπω αν κούνημα στο 100/100 . Βέβαια υπάρχει άπλετη. ταχύτητα και φως. και σε άλλες η λεπτομέρεια πάει σύννεφο. κρύσταλλο εικόνα. Πρέπει να ανεβάσω δείγματα για να έχετε σωστή εικόνα ... Μόλις βγάλω κάποια πιυ δεν έχει προσωπικά στοιχεία θα το κάνω. ..
Αυτό γίνεται και με τον κιτ φακό αλλά και με τους 20mm 1,7 και 17mm f1.8

Απάντηση: Re: Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

σε αρκετές φωτογραφίες βλέπω αν κούνημα στο 100/100 . Βέβαια υπάρχει άπλετη. ταχύτητα και φως

Με ποιον φακό και σε τι iso παρατηρείς το παραπάνω ?

Θα βάλω κάποια δείγματα σύντομα... Γενικά ήταν όλα μέρα με πολύ φως και καλή ταχύτητα. Και μόνο jpeg αφού το lr είναι προιστορικο και δςν υποστηρίζει τα raw μας... (xp windows) είναι κούνημα η είδωλο.... Δεν είναι από χειρισμό η φωτο-ρυθμισεις.... Απλως έσβησα αμέσως τα αρχεία γιατί νευριαζα. .... Θα κάνω δοκιμές και όταν το ξαναδώ θα τα ανεβάσω.....

Μέχρι τώρα σε δοκιμές δεν το ξανά έκανε. ... αν δω κάτι θα το βάλω άμεσα. ..

Γιά δεύτερη φορά μου αντικατέστησαν το Nissin i40 και γιά τρίτη φορά βλέπω τις ενδείξεις στην ροδέλα να ξεβάφουν μέσα σε μία εβδομάδα. Σοβαρή αντιπροσωπεία, όχι μαλακίες...
Αν βάλω βερνίκι (όπως προτάθηκε) υπάρχει περίπτωση να προκαλέσω ζημιά στο πλαστικό; Τι βερνίκι να χρησιμοποιήσω;

Στην ρύθμιση για την θερμοκρασία και φωτεινότητα της οθόνης τι έχετε βάλει? Γενικά μου βγάζει ενα ψετικο digital η απεικόνιση και με αποτρέπει στο να βγάζω φωτογραφίες. Δεν μιλάω για οθόνη υπολογιστή . Και προς το παρόν επειδή εχω ακόμα Windows xp τραβαω μόνο jpeg. Στεναχωριεμαι γιατί ακόμα και με τον 25mm 1.8 δεν έχω πάρει καλά αποτελέσματα. Ισως να μην την έχω μάθει ακόμα...
Στα highlights νομίζω ότι υπερβάλει. Σε σχέση πάντα με την nikon d7000 που έχω. Αν κάποιος έχει και τα δύο συστήματα και καταλαβαίνει τι θελω να πω ας βοηθήσει. Δεν κάνω συγκρίσεις. Αλλο το ένα και αλλο το άλλο.
Με τσαντίζει που οι φωτογραφίες που βγαζω δεν είναι μακριά από το κινητό μου........ Και ό,τι έκανα τρεις φορές σκέψη να την δώσω.... Μου αρέσει όμως το μέγεθος και πιστεύω ότι έχει να δώσει. Εγω δεν μπορώ να πάρω....
Αν και με αυτά που ξέρω στο άλλο σύστημα παίρνω αξιόλογα αποτελέσματα...
Σκέφτομαι να δώσω τον 25mm 1.8. Που πηρα πριν μια εβδομάδα και να πάρω 45. Αν κάποιος θέλει ας μου πει.
Ευχαριστώ

Το πρώτο καιρό που είχα πάρει Olympus και δεν είχα μάθει την μηχανή είχα περίπου τις ίδιες εντυπώσεις. Μέρα μεσημέρι με πολύ φως οι εικόνες ήταν θολές. Μετά απο βοήθεια εδώ στο forum και αρκετό ψάξιμο κατάλαβα ότι σε μεγάλες ταχύτητες 1/1000 έως 1-8000 (Ε-Μ1) κάποιο πρόβλημα δημιουργεί η σταθεροποίηση (ibis) σε συνδυασμό με ανοιχτά διαφράγματα. Εγώ με EM1 και 12-40 στο 2.8 και 1/1000+ έβγαζα εικόνες (όπως περιγράφεις και εσύ...) σε ποιότητα κινητού και τρελαινόμουν. Μου πρότειναν να κλείσω το ibis (γιατί δεν έχει κάποιο όφελος αν έχεις τοσο φως) και φυσικά το antishock 0 και να δοκιμάσω πάλι και τελικά όλα διορθώθηκαν!

Θα σου σου στείλω μηνυμα για τον 25mm f1.8

η ρυθμιση του EVF σε θερμοκρασια , φωτεινοτητα θαλεγα οτι ειναι υποκειμενικη, ο καθενας θα πρεπει να την διορθωσει αν κρινει οτι χρειαζεται για να βλεπει οσο το δυνατον πιο κοντα στην πραγματικοτητα την σκηνη (εχοντας αρχικα μηδεν εκθεση) ,
αν δει οτι η μηχανη του υπερβαλει στα φωτεινα ευκολα μπορει μεσα απο τα μενου να αφαιρεσει καθολικα απο το mode που συνηθως χρησιμοποιει για φωτομετρηση (πολυζωνική,κεντροβαρικη ή σποτ), εκθεση σε βηματα του 1/3 ωστε να τα προφυλαξει, υπαρχει βεβαια κιαλλος πιο εξειδικευμενος τροπος φτιαχνοντας δικη σου καμπυλη φωτεινω σκοτεινων ....

ενταξει η ρυθμιση για την ηλεκτρονική κουρτινα με 0 antishock ειναι βασικη, oπως και το AWB warm=off, ξεκινα αν δεν σου αρεσει το Natural με χρωματικο προφιλ το ienhance normal ή low, ισως σου κατσει καλυτερα οποιο τελικα διαλεξεις μπορεις να το ρυθμισεις περαιτερω, παιξε με το gradation, σε auto βελτιωνει το DR αλλα αυξανει το θορυβο στα σκοτεινα , το φιλτρο θορυβου (noise filter) βαλτο στο low ή off και τα ξαναλεμε ,

αληθεια τι κινητο εχεις ?:grandpa:

Σας ευχαριστω και τους δυο... σημερα ειμαι απο το πρωι σε δοκιμες... τελικα δεν ειναι και τοσο τραγικα τα πραγματα. οντως σε πολυ φως η φωτογραφιες ηταν μετριες και χειροτερες απο i9300 [ galaxy s3 ] θα δοκιμασω και το ibis . εβαλα το wb -2A -2G και ειμαι καλυτερα τωρα. αυτο με το gradation ενω στην Nikon Το εχω auto εδω δουλευει αλλιως και ετσι καποιες φορρες ειναι καλυτερα στο Normal.
εχω ριξει πολυ διαβασμα αλλα σημερα θα την λιωσω μεχρι να πορω αυτο που θελω..... Δεν κατηγορω.... μαθαινω....
ελπισω το βραδυ να εχω καλυτερα νεα...
μου παει το μυαλο οτι ο 25mm να ειναι ποιο sharp απο τον 35 1,8 nikon και να εχω τετοια..... αλλα θα το πω με σιγουρια τοβραδυ...

Εγώ WB έχω A/G +-0. Picture mode Natural με Sharpness -1 και gradation Normal. Noise Filter Off και το Keep Warm Color του WB μέχρι χθες το είχα On. Το γύρισα σε off για να δω πως είναι και αυτό. Αυτά. Δε νομίζω πως έχει να δώσει κάτι άλλο από ποιότητα.. Μήπως να ανέβαζες κανά δείγμα να καταλάβουμε;

ελα και έχουμε το ίδιο κινητό , ..... λες να αρχίσω τα συγκριτικά και εγώ :drummer: τέλος παντων αν οντως εισαι κοντα με το κινητό κάτι άλλο τρέχει ...:rifle:

ειδάλως :bigcry: να τις μαζέψουμε ολοι μας οι 4/3κηδες και να τις στείλουμε στον Παρτιζάνο για φούντο στην Κυρά Φροσύνη...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

παιδια το θεμα του WB στην EM10 ειναι γνωστό, έχει ηδη αναφερθει πιο πίσω, ειναι η μονη μηχανή που δεν μου εκανε σωστο CWB , πιθανολογω οτι απο μηχανη σε μηχανή θελει καλιμπραρισμα με τον τροπο που το εκανε ο dskopa...

Το gradation καλο ειναι να το εχετε στις Olympus στο Normal αν δεν θελετε ο θορυβος να ανεβαινει επικυνδυνα στα σκοτεινα που φωτιζονται με την ρυθμιση στο AUTO, μετα με λιγη επεξεργασια τα ανοιγετε μονοι σας, μιας και η πληροφορία υπάρχει δεν χανεται

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εγώ WB έχω A/G +-0. Picture mode Natural με Sharpness -1 και gradation Normal. Noise Filter Off και το Keep Warm Color του WB μέχρι χθες το είχα On. Το γύρισα σε off για να δω πως είναι και αυτό. Αυτά.
ετσι ειναι και τα δικα μου στην μια βασική μνημη που χρησιμοποιω (στην ΕΜ1 όμως)

Λοιπόν καλύτερα τα πράγματα. της έβαλα το triger της nikon και με manual flash έβγαλα υπέροχες μεσα στο σπίτι. πραγματικά κρύσταλλο.
με τρώει να βάλω το ιδιο το φλας στο σώμα αλλα κατα 99 % θα καψω κάποια έξοδο. .... άστο καλύτερα, θα παιζω με το triger.

υπάρχει πιθανότητα την προβολή της εικόνα να την κάνει μονο στην οθόνη?
απο ότι είδα όχι αλλα θα ήταν ωραίο να μπορώ να το έχω σαν επιλογή. είδα ότι γίνεται auto -off - και για καποια sec. αλλά και για τις δυο οθόνες.

Επειδή αυτή η Samsung με τις super amoled έχει άλλη άποψη για τα χρώματα. έβλεπα τις φωτογραφίες της omd στο ιδιο το κινητό και την ημέρα οι φωτογραφίες ήταν καλύτερες απο το galaxy .και χωρίς να σκέφτομαι iso speed aperture και ααλλά τέτοια. εκεί νευρίασα και ανέφερα σαν σύγκριση.
Αυτά για τώρα.
Πάντως να πω μπράβο για ολη την βοήθεια σας

Εϊναι λογικό στο Samsung να έβλεπες πιο εντυπωσιακά τα jpeg του κινητού... Γενικά μέρα και φωτογράφιση με μεγάλο βάθος πεδίου πχ τοπίο αν είσαι σταθερός μπαίρνεις αξιοπρεπές αποτέλεσμα με καλό κινητό, σε βαθμό που στις ενυπωσιακές oled HD μπορείς να ξεγελαστείς... Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης όμως με την ΕΜ1 μην ανησυχείς :-).

Για το mx player που ανέφερες, τα mov της omd του πέφτουν λίγο βαριά στα android, εδώ στο 8πύρινο Α7000 Lenovo που έχω είχα θέμα, το ΜΧ player το μόνο που τα έπαιζε αλλά με λάθος χρώματα, η λύση πας στις ρυθμίσεις του και επιλέγεις "χρήση HW+ αποκωδικοποιητή".

οχι δεν θα καει κατι αλλα δεν θα δουλεψει το flash αν ειναι για Νικον, αν ηταν για Canon ταιριαζουν τα 3 ποδαρακια και δουλευει συνηθως το φλας αλλα οχι TTL,

αυτο με την οθονη δεν καταλαβα τι ακριβως θελεις, η επισκοπηση μπορει να κλεισει τελειως (off), να μεινει ανοιχτη μεχρι να πατησεις ελαφρα το κλειστρο (auto) ή να παιξει για καποια δευτερα που εσυ θα ορίσεις. Καθε φορα η προεπεισκοπηση γινεται ειτε στο EVF ειτε στην οθονη, οποιο απο τα δυο εχεις ενεργο εκεινη την στιγμη...

Ευχαριστώ nicksoti. Αυτό κανω με τον mxplayer. αλλά και της d7000 mov τα παίζει μια χαρά. είπα μήπως υπάρχει άλλος player.
θα την σταματησω την σύγκριση με το κινητό. θα την ξεζούμισω μέχρι να μάθω.
ειδη έβαλα μπρος τις τελευταίες συμβουλές που πήρα.